Wednesday, 16 March 2011

Χταπόδι λαδορίγανη σε ξύδι

Την συνταγή αυτή, μου την έδωσε η φίλη μου η Κατερίνα Β.
Στην αρχή δίστασα λίγο να την φτιάξω.
Ο λόγος ήταν ότι το χταπόδι το βράζουμε στην κατσαρόλα χωρίς ΚΑΝΕΝΑ υγρό, βράζει μόνο με τα δικά του.
Η μαμά της λέει ότι με αυτόν τον τρόπο το χταπόδι βγάζει όλη την «κόλλα» και όντως τελικά έτσι πρέπει να είναι, τις παλιές νοικοκυρές πρέπει να τις ακούμε.
Το τόλμησα λοιπόν να το φτιάξω και δικαιώθηκα!!!
Τολμήστε το και εσείς και δεν θα χάσετε!

Χρειαζόμαστε:
1 χταπόδι περίπου 1,5 κιλό
ελαιόλαδο
ξύδι
πιπέρι και ρίγανη
Πάμε να το φτιάξουμε:
Πλένουμε και καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά το χταπόδι βγάζοντας όση περισσότερη από την πέτσα μπορούμε.
Κόβουμε τα πλοκάμια του, ξανά ξεπλένουμε και το βάζουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσει.
Βάζουμε την κατσαρόλα μας στο μάτι της κουζίνας στην πιο δυνατή θερμοκρασία. Βάζουμε μέσα το χταπόδι -μην το φοβηθείτε- να βγάλει τα υγρά του σκεπασμένο.
Το αφήνουμε 10 με 15 λεπτά έτσι (εξαρτάται πάντα από την εστία μας), ελέγχοντάς το τακτικά, για να μην απορροφηθούν όλα τα υγρά του και κολλήσει.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
Κατόπιν το βάζουμε σε μιαν άλλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε ίσα που να το σκεπάζει.
Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά ώστε να μαλακώσει και να τρώγεται.
( Η Κατερίνα προς το τέλος βάζει και λίγο αλάτι, εγώ όχι, εσείς πράξτε ανάλογα με τα γούστα σας).
Όταν πια είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα - ας έχει νερό μέσα δεν μας πειράζει - και το βάζουμε σε ένα πιάτο να κρυώσει..
Το κόβουμε σε λοξές φετούλες και το βάζουμε σε ένα βάζο που κλείνει καλά.
(χρησιμοποίησα ένα βάζο χωρητικότητας 720 ml)
Από πάνω ρίχνουμε ρίγανη, πιπέρι, λάδι μέχρι τα 2/3 του βάζου και το υπόλοιπο ξύδι.Το αφήνουμε 5 με 6 ώρες ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και η συνέχεια είναι νομίζω γνωστή σε όλους!!!!
Καλή επιτυχία!Αμαλία

33 comments:

  1. μιαμ,μιαμ....και ένα τσίπουρο από δίπλα και έκλεισε η συνταγή!!!

    ReplyDelete
  2. Μπράβο κι εγώ έτσι το βράζω το χταπόδι! Τώρα που δεν έχω να πάρω από το δικό σου το λαχταριστό; Καλημέρα, πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  3. Το τέλειο μεζεδακι για όλο το χρονο!!! Την καλημερα μας.

    ReplyDelete
  4. φαίνεται τέλειο!

    Αν είναι για μερικές ώρες, και θα το σερβίρουμε για πολλά άτομα, μπορούμε να το κλείσουμε σε κάποια κούπα;

    ReplyDelete
  5. Αγαπημένο μεζεδάκι, ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ReplyDelete
  6. Τέλεια! Κι εγώ έτσι κάνω...το αφήνω και βράζει στο ζουμί του...χιχιχι... μετά όμως επειδή ο αντρας μου ειναι αλλεργικός στο ξύδι, συνεχίζω το βράσιμο ρίχνοντας κοκκινο κρασί , όχι νερό!! Και όταν το κόψω σε πιατέλα ρίχνω λεμόνι λαδορίγανη!!γιαμ γιαμ! (τις περισσότερες φορές το περνάω και μια βόλτα απο την ψησταριά πριν το σερβίρω)!!Μας τρέχουν τα σάλια πρωί πρωί!!!

    ReplyDelete
  7. Αμαλία μου το κόλπο με το βράσιμο του χταποδιού αρχικά στα υγρά του θα δοκιμαστεί σύντομα!!
    Ετσι όπως το βλέπω στην φωτο σου με προδιαθέτει για παρείτσα και ουζάκι!!!!!
    Καλημέρα με πολλά φιλιά!!!!!!

    ReplyDelete
  8. λιποθυμώ, ήπια το ουζάκι μου κι ήρθα για το μεζεδάκι μου, ε, ρε γλέντια!!!
    τέλειο

    ReplyDelete
  9. Nandia Helengr και Benikos place
    ευχαριαστώ πολύ και καλό μεσημέρι...

    ReplyDelete
  10. θάλασσα μωβ, το έβαλα σε βαζάκι για να μπορώ να το αναποδογυρίζω για να πάει παντού το ξύδι να το "πιάσει" αν είναι σε κούπα φρόντισε να το ανακατεύεις τακτικά
    καλο μεσημέρι

    ReplyDelete
  11. Νίκη σε ευχαριστω πολύ
    καλο σου μεσημέρι

    ReplyDelete
  12. Κωνσταντίνα και εγω παλιά έτσι το έκανα, αλλά τώρα μου φαίνεται πιο ωραίο σκέτο με το νερό
    φιλιά

    ReplyDelete
  13. Βάσια δοκίμασέ το και δεν θα χάσεις...
    Πάρε παρέα και τη γ. που έχει εφοδιαστεί με μπόλικο ούζο και οινοπνεύματα...

    πολλά φιλιά και στις 2 σας
    καλό μεσημέρι

    ReplyDelete
  14. Άμολάς και δυο φετούμπες ψωμί για παπάρα και είσαι ο πρώτος του χωριού.

    ReplyDelete
  15. Αμαλία τι εννοείς "η συνέχεια γνωστή???"
    Φέρε το χταποδάκι, φέρε και τα ούζα της Γαστεροπλήξ και έλα να μου το εξηγήσεις, γιατί δεν καταλαβαίνω;-)
    Εχω και ερώτηση.
    Τα πρώτα 10-15 λεπτά που βράζει το χταπόδι, χαμηλώνεις καθόλου την φωτιά??
    Η βράζει όλο αυτό το διάσυημα σε δυνατή φωτιά???
    Αυτάαααα!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  16. διασυημα = διάστημα

    ReplyDelete
  17. Ως νησιώτισσα τρελλαίνομαι για πάσης φύσεως θαλασσινά και το χταποδάκι είναι μια από τις αδυναμίες μου. Τέλεια ιδέα!

    ReplyDelete
  18. Ελενα = ξανθιά !!!!!

    ReplyDelete
  19. Αμαλάκι μου θα είναι πεντανόστιμο έτσι το χταπόδι, ο γιός μου το λατρεύει, θα πάρω λοιπόν μεζεδάκι για όλους μας στο σπίτι αλλά και εξτρα για το καμάρι μου!!! δεν σε πειράζει γιατί βλέπω ότι έχεις φτιάξει αρκετές μερίδες !!!

    Να έχεις το νού σου τώρα που θα έρθει η γαστεροπλήξ και θα αρχίσουνε τα ουζα με την Ελενα και την Βασια. Βλέπεις τι λέει το Λενάκι μας χωρίς να εχει πιεί, φαντάσου να πιεί κιολας, θα αρχίσει να μας κακομιλάει και μάλιστα στα Γαλλικά !!!!!!!! χιχιχιιχιχιχιχι!!!!!

    ReplyDelete
  20. Καλέ Μαρία δεν φταίει η ρίζα μου χα χα χααα!
    Την δε Γαλλικήν την ομιλώ απταίστως, όπως και άλλες 3 γλώσσες!!
    Είδες η ξανθιά μόρφωση???

    ReplyDelete
  21. Παρόμοια συνταγή μου είχε δώσει παλιότερα η μάνα ενός ψαρά. Καλά που μας το θυμήσατε. Γίνεται πραγματικά πεντανόστιμο!

    ReplyDelete
  22. Κάνθαρε πρώτος και της πόλης και της πρωτεύουσας και της ελλάδας όλης!!!

    ReplyDelete
  23. έλενα μήπως να στο πω Γαλλικά μπας και καταλάβεις;;; Γιατί από ότι δείχνει τα ελληνικά δεν τα πας καλά...
    Λοιπόν ναι καθόλου δεν χαμηλώνεις τη φωτιά, αλλά μην το παρατήσεις και φύγεις, να το ελέγχεις συνέχεια μην σου κολήσει!!!

    Άντε καλέ που είστε και περιμένω σαν τον Ορέστη Μακρή με τη μπουκάλα του τσίπουρου ανά χείρας!!!

    ReplyDelete
  24. Ευγενία ευχαριστώ πολύ

    ReplyDelete
  25. Μέχρι τώρα χρησιμοποίησα πολλές συνταγές σας !!!Από σήμερα και αναγνώστριά σας !!Καλώς σας βρήκα!!!Φιλάκια!!!
    Θα με βρείτε στο http://www.chrysanthisart.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. Μαράκι μου να πάρεις όσο θες!!!!
    όσο για την έλενα και τις άλλες τσούπρες είμαι εδώ πόση ώρα και μάλλον με έστησαν και τα πίνουν μόνες...
    Ααα και θυμίσου η διαγωγή της Έλενας δεν της επιτρέπει ακόμα και αν έχει πιει να κακομιλάει.. άλλοι έχουν τέτοια ειδικότητα!!!

    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  27. Vita όντως γίνεται
    καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  28. Χρυσάνθη καλως ήρθες
    καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  29. πολυαγαπημενη ελληνικη συνταγη...κι εγω χωρις καθολου νερο το βραζω,μα του βαζω μαζι κοκκους πιπερικι ενα ριγανοξυλο,ή αλλιώς δαφνοφυλλο και μπαχαρια(αναλογα πως θα το μαγειρεψω μετα..)

    ReplyDelete
  30. Δεν πιστεύω να ήπιατε όλο το ούζο τώρα που ήρθα εγώ!!
    Στο χταπόδι δεν βάζω ποτέ νερό το μαγειρεύω με αυτό που βγάζει σε χαμηλή φωτιά.
    Αυτός ο μεζές όμως είναι εξαιρετικός!

    ReplyDelete
  31. kai den eimai kai kamia mageirissa tis prokophs... alla toso wraia blogs gia th mageirikh exw arxisei kai deleazomai na dokimasw diafora!!!! :D:D:D:D:D

    SignorinaTina

    ReplyDelete
  32. Αυτό που δεν βαζουμε νερό το άκουσα τωρα τελευταια κι εγώ.
    Σίγουρα γίνεται πολύ καλό.
    Για φέρε το βαζάκι προς εδώ..:)

    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  33. περνα απο το blog μου να... παιξουμε!!!!

    ReplyDelete