Πεντανόστιμη!
Θα την λατρέψετε!
Μια πίτα που με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη σε πολλά τραπέζια μου, αποσπώντας μόνο θετικά σχόλια.
Κόβεται και σερβίρεται όμορφα σε κομμάτια, φτάνει να ακολουθήσετε ακριβώς τις οδηγίες που σας δίνω.
Συνιστώ να την φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα και να την κόψετε την επόμενη, ώστε να προλάβουν να «σφίξουν» καλά τα τυριά και η κρέμα.
Πάμε να δούμε πως την φτιάχνουμε!
Θα χρειαστούμε:
2 φύλλα σφολιάτας
100 γρ. βούτυρο (όχι λιωμένο)
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
700 ml γάλα
3 κρόκους αυγών
200 γρ. τυρί γκούντα
100 γρ. τυρί ρεγκάτο
8-10 φέτες ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια
Στην πράξη:
Ξεκινάμε φτιάχνοντας μια μπεσαμέλ με το βούτυρο, το αλεύρι και το γάλα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα (όχι πολύ μεγάλη) το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, χρησιμοποιώντας και τον αυγοδάρτη, για να μην μας σβολιάσει η μπεσαμέλ.
Αφήνουμε την μπεσαμέλ να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τους κρόκους, τα τυριά και το ζαμπόν.
Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε το ζαμπόν και να έχουμε έτσι μια πολύ νόστιμη τυρόπιτα.
Λαδώνουμε πολύ καλά μία φόρμα με δαχτυλίδι (όχι κουμπωτή)
Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, κάνοντας με ένα μαχαιράκι μια τρύπα στην θέση που είναι το δαχτυλίδι, ώστε η σφολιάτα μας να ακουμπήσει στον πάτο της φόρμας.
Κόβουμε όση σφολιάτα περισσεύει έξω από τα τοιχώματα της φόρμας, και με αυτήν καλύπτουμε περιμετρικά το δαχτυλίδι.
Αδειάζουμε την γέμιση πάνω από την σφολιάτα.
Γυρίζουμε προς τα μέσα όση σφολιάτα εξέχει πάνω από την επιφάνεια της γέμισης, ώστε να καλύψουμε την γέμιση.
Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας πάνω απ’ όλα, αφού κάνουμε και σε αυτό μια τρύπα στην θέση που είναι το δαχτυλίδι.
Αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι όση σφολιάτα περισσεύει (μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να τυλίξουμε άλλα πιτάκια γλυκά ή αλμυρά αν θέλουμε)
Επίσης αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι την σφολιάτα από το δαχτυλίδι, που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της πίτας μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αέρα ή αντιστάσεις (ανάλογα με τον φούρνο μας).
Όταν βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο, περιμένουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά.
Περνάμε ένα μαχαιράκι περιμετρικά ανάμεσα στα τοιχώματα της φόρμας και την πίτα, το ίδιο και στο δαχτυλίδι.
Ξεφορμάρουμε προσεχτικά σε μια πιατέλα.
ΔΕΝ την κόβουμε σε κομμάτια.
Την ξεχνάμε για αρκετές ώρες, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στα τυριά και την κρέμα να σφίξουν.
Θα πρότεινα να την φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα.
Την επόμενη μπορείτε να την κόψετε άφοβα σε κομμάτια, στέκονται πολύ όμορφα!
Φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε!! Σκέτη απόλαυση!!
Καλή επιτυχία!!
(Δείτε και την κασερόπιτα σε φόρμα!)
Ελενακι πεντανοστιμη...μπραβο και γεια στα χερακια σου..εγω σε φορμα εχω φτιαξει τυροπιτα,και μπορω να πω οτι σε φορμα ειναι πολυ εντυπωσιακη.
ReplyDeleteΚαλη σου μερα και καλο Σ/Κ να εχεις.φιλακια!
Φαίνεται τόσο λαχταριστή...
ReplyDeleteΘα την τολμήσω την Παρασκευή για να τη φάμε Σάββατο στο πρωινό μας!
Εντυπωσιακή!! Δεν έχω φτιάξει ποτέ πίτα σε φόρμα, αλλά νομίζω πως έφτασε η ώρα:-)
ReplyDeleteΚαλό Σ/Κ!!
κολαστική θα έλεγα!!!
ReplyDeleteΔε χρειάζεται ζέσταμα πριν τη σερβίρουμε;
καλημέρα και φιλιά πολλά
Καλημέρα,Έλενα!!! 'Εχω φτιάξει την κασερόπιτα στη φόρμα και ξετρελλάθηκαν όλοι. Σειρά σίγουρα θα πάρει τώρα και η ζαμπονοτυρόπιτα, η οποία φαίνεται πράγματι πεντανόστιμη. Φιλιά πολλά!
ReplyDeleteΠαναγίτσα μου τι πράγμα είναι αυτό;;;;θάνατος σκέτος!!
ReplyDeleteκαλημέραααααα!!
ReplyDeleteτελεια!!!
ReplyDeleteπολυ πρωτοτυπη!!!
φιλακια!!
Έλενα,νόστιμη και εμφανίσιμη!
ReplyDeleteΘα την προτιμούσα χωρίς το ζαμπονάκι,σκέτη τυρόπιτα.
Προς το παρόν δοκιμάζω τη δική σου-κρύωσε;
Φιλιά!
Το κομμάτι στο πιατάκι φαίνεται λαχταριστό! Νόστιμα υλικά σε μια διαφορετική εκδοχή από αυτή της κλασικής πίτας. Μπήκε κι αυτή στα "προσεχώς"!
ReplyDeleteΓωγούλα μου καλημέρα!
ReplyDeleteΓίνεται πραγματικά εντυπωσιακή η πιτούλα έτσι, εκτός που είναι και πολύ νόστιμη!
Φιλάκια!
Δωράκι μου θα σας αρέσει πολύ πιστεύω!
ReplyDeleteΚαι είναι μαλακιά και νόστιμη, μπορείς να δώσεις και στην μικρούλα σου να δοκιμάσει αν θέλεις!
Φιλιά!
Maria mas. είναι πανεύκολη!!
ReplyDeleteΠίστεψέ με δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία, μια κανονική πίτα είναι που απλά γίνεται σε φόρμα!
Φιλιά!
Σοφάκι μου είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει κι αυτή, δοκίμασέ την και πες μου.
ReplyDeleteΟι δύο πίτες είναι τελείως διαφορετικές.
Η κασερόπιτα είναι με φύλλο, τυριά, και μπορούμε να την κόψουμε αμέσως σε κομμάτια μόλις την ξεφουρνίσουμε.
Η ζαμπονοτυρόπιτα είναι με σφολιάτα, κρέμα και τυριά, και θέλει την υπομονή της προτού την απολαύσουμε!
Πολλά φιλάκια!
Νόστιμη φαίνεται και πολύ εμφανίσιμη.
ReplyDeleteΓια μπουφέ ειδικά θα είναι ότι καλύτερο.
Καλημέρα
Ευαγγελία μου δεν χρειάζεται ζέσταμα.
ReplyDeleteΑν όμως την προτιμάς ζεστή, όταν κρυώσει καλά και κόβεται σε κομμάτια, μπορείς άνετα να την ζεστάνεις.
Πολλά φιλιά!
Νάντια μου δεν λες τίποτα χα χα χααα!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Καλημέρα Κατερινάκι:))
ReplyDeleteΓεωργία μου σε ευχαριστώ πολύ!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ελενάκι κι εγώ πολλές φορές το αφαιρώ, δεν χάνει τίποτε σε νοστιμιά!
ReplyDeleteΗ δικιά μου όχι απλώς κρύωσε.... εξαφανίστηκε χα χα χααα!!
Πολλά φιλιά!
Simonmad το κομμάτι στο πιατάκι ήταν το πρώτο που εξαφανίστηκε;-)
ReplyDeleteΦιλάκια!
Νίκη μου για μπουφέ αλλά και για τραπέζι, είναι πολύ καλή πρόταση!!
ReplyDeleteΤην έχω στο πρόγραμμα για το τραπέζι του Πάσχα φέτος!
Φιλάκια!
Πολύ ευπαρουσίαστη για τραπέζι. Πολύ ωραία η ιδέα σου Έλενα. Δυστυχώς δεν προλαβαίνω να την κάνω για ένα τραπέζι που έχω σήμερα.
ReplyDeleteφιλάκια
Ένα πράγμα έχω να δηλώσω: ΣΛΟΥΡΠ!!!!!
ReplyDeleteΦιλάκια
καταστρέφομαι!!!
ReplyDeleteας κάνω πως δε βλέπω! μιαμ-μιαμ!!!
μπορω να βαλω και πιπεριες κοκκινες?τελειο φαινεται.
ReplyDeleteΕλενα μου δεν θα σε κουράσω με πολλά λόγια...θα πάρω το κομμάτι της φωτογραφίας -που το βλέπεις και σου τρέχουν τα σάλια έτσι λαχταριστό που είναι- και θα φύγω!!!!
ReplyDeleteΕίναι τέλεια!!!!!!!!!!!!!!!
Πολλά πολλά φιλάκια και καλό σαββατοκύριακο!!!!!!!!!
Μαγικά πράγματα, πάνω που άρχισα να το ρίχνω στις σαλάτες :)))
ReplyDeleteΥπέροχη!!!!!!!!!!!!!
Γεια στα χέρια σου Λενιώ μου
Φιλιά πολλά
Καλό Σαββατοκύριακο
Manousina μου, κάλή επιτυχία στο τραπέζι σου σήμερα!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Αστεράκι χα χα χαα!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό ΣΚ!
Ανώνυμη/ε και βέβαια μπορείς να βάλεις και πιπερίτσες, κομμένες σε λεπτές λωρίδες!
ReplyDeleteΘα δώσουν και πιο όμορφο χρωματικό αποτέλεσμα!
Βασάκι μου, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, συμφωνώ χα χα χαα!!!
ReplyDeleteΠάρε όλη την πίτα, όχι μόνο ένα κομματάκι!
Σε φιλώ πολύ!
Γαστεροπλήξ έχουμε καταστραφεί προ πολλού, αλλά σφυράμε αδιάφορα:P
ReplyDeleteΦιλιάαααααααα!!!
Γιώργο μου, να αφήσεις τις σαλάτες, γιατί είσαι παιδί πάνω στην ανάπτυξη και να πάρεις ένα μεγάαααλο κομμάτι πίτα;-)
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Αυτή η πίτα είναι εντελώς πειρασμός! Υλικά, γεύση, εμφάνιση, όλα τα έχει! Παίρνω μεγάααααλο κομμάτι! Καλό Σαββατοκύριακο και πολλά φιλιά.
ReplyDeleteAhhhh, sto telos mas edikses pos einai afto to keik apo mesa....to thelo!
ReplyDeleteΜΟΝΑΔΙΚΗ ..ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ..ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ!
ReplyDeleteΦΙΛΙΑΑΑΑΑΑ Χ 2
Ωχ τι βλέπουν τα ματάκια μου!!!
ReplyDeleteΔε βλέπω την ώρα να την απολαύσω!!!
Τι ωραία ζουμπουρλούδικη που είναι..
ReplyDeleteθα πάρω κι εγώ ένα κομμάτι...
Έλενα, καταπληκτική σε εμφάνιση και φυσικά γεύση!!! Θα προσπαθήσω να τη φτιάξω αν και με προβληματίζει λίγο το πως θα στρωθεί στην φόρμα! Φιλιά και καλό Σ/Κ!!!!
ReplyDeleteΑπίθανη δημιουργία και πεντανόστιμη θα μπορούσα να φάω τη μισή φόρμα αλλά μετά θα είχα ενοχές. Θα αρκεστώ σε ένα κομματάκι λοιπόν.
ReplyDeleteΚαλό Σ/Κ, φιλιά
Λενάκι μου μ'εστειλες τελείως για μια ακόμη φορά !! αυτές οι πιτες σου σε φορμα θα μείνουν στην ιστορία !!!! Οπως σου είπα θα την φτιάξω για το Πασχαλινό μας τραπέζι, είναι πολύ καλή λύση μια και θα την φτιάξω απο την προηγούμενη ημέρα και έτσι θα κερδίσω πολύ χρόνο !!
ReplyDeleteευχαριστουυυυυυυύμε πολύ !!
καλό σ/κ σε όλους !!!!!!!!!!
Un pastel exquisito con ingredientes sabrosos,una elaboración perfecta,yo seguiré tu receta al pie de letra me encantó,la haré lo más pronto,te sigo de corazón,cariños.
ReplyDeleteΤι ωραία που φαίνεται Έλενα! Πολύ "κομψος" τρόπος σερβιρίσματος το φορμάρισμα!
ReplyDeleteφαίνεται πραγματικά λαχταριστή!! μπορώ να βάλω στη γέμιση και μανιτάρια ψιλοκομένα?
ReplyDeleteφαίνεται πραγματικά λαχταριστή!! μπορώ να βάλω στη γέμιση και μανιτάρια ψιλοκομένα?
ReplyDeleteΔύσκολο να αντέξω μέχρι την επόμενη να την κόψω..
ReplyDeleteΓια τραπέζι είναι ότι πρέπει και πολυ ευπαρουσίαστη.
Καλό σαββατοκύριακο
Helengr, Ελενάκι μου θα θυμώσω πολύ αν δεν πάρεις μεγάααλο κομμάτι χα χα χαα!
ReplyDeleteΦιλιά Ελενάκι!
Peter, από μέσα είναι ... καλύτερο από ότι απ' έξω!!
ReplyDeleteΦιλάκια!!!!
[handmade+art] x2 είναι, είναι!!!
ReplyDeleteΕλα να σε κεράσουμε!
Φιλιά!
Ρενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό βράδυ!
Ευάκι, το ζουμπουρλούδικη πολύ μου άρεσε χα χα χαα!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Κικίτσα μου πίστεψέ με δεν έχει την παραμικρή δυσκολία, εσύ φτιάχνεις άλλα κι άλλα δύσκολα!
ReplyDeleteΣτρώνεται ωραιότατα στην φόρμα και ξεφορμάρεται πανεύκολα!
Φιλιά πολλά!
Μαράκι μου αυτές οι ενοχές μας έχουν καταστρέψει, δεν το συζητώ;-)
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό βράδυ!
Μαριώ μου μην με κάνεις καλέ και κοκκινίζωωωωω!!!!
ReplyDeleteΦτιάξτην, φτιάξτην για το Πάσχα, θα εκπλαγείς πόσο νόστιμη και εύκολη είναι!
Φιλιά φιλεναδίτσα!!!
Rosita, thank you so much!!!
ReplyDeleteHave a nice week!
Vita μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Vics, μπορείς να αφαιρέσεις το ζαμπόν και να βάλεις μανιτάρια, θα έχεις έτσι μιαν πολύ νόστιμη μανιταρόπιτα!
ReplyDeleteMarion σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΗ αλήθεια είναι ότι κι εγώ δύσκολα συγκρατούμαι να περιμένω, αλλά η συγκεκριμμένη πίτα θέλει να κρυώσει καλά πριν την κόψουμε!
Πολλά φιλιά!
Την έφτιαξα το ΣΚ και βγήκε υπέροχη, πεντανόστιμη, ευπαρουσίαστη, πανεύκολη!!!!!!
ReplyDeleteφιλάκια
Manousina μου πολύ χαίρομαι που την ευχαριστηθήκατε!
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια!