Monday 11 April 2011

Ριζότο με καλαμαράκια

Εντάξει, δεν θέλω να είμαι η …. αμαρτωλή της παρέας και να σας κολάζω ημέρες νηστείας που έχουμε, γι αυτό σήμερα σας μαγείρεψα νηστίσιμο φαγάκι.
Το φαγάκι αυτό το κάνω πολύ συχνά γιατί αρέσει πολύ σε όλους μας και κυρίως στους γιόκες μου.
Εννοείται ότι γίνεται πολύ εύκολα, ως γνωστόν εγώ δύσκολες συνταγές δεν κάνω.
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
700 γρ. καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο, επίσης σε φετάκια
1 πράσινη πιπεριά , την κόβουμε σε λωρίδες
4-5 ντομάτες ώριμες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες ή 1 κουτί κονκασέ
1 κουταλάκι πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό
ένα φλιτζανάκι ούζο
2-3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (μόνο τα φυλλαράκια)
300 γρ ρύζι Arborio ή Carnaroli
αλάτι, πιπέρι,
πάπρικα γλυκιά
Πάμε για μαγείρεμα:
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια όπως περιγράφει η Μαρία μας εδώ και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και την πιπεριά.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα φέρνουμε μερικές βόλτες να ροδίσουν.
Σβήνουμε με το ούζο.
Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το ρύζι) και 3 κούπες (600 ml) νερό.
Μόλις πάρουν όλα μια βράση, προσθέτουμε και το ρύζι..
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 20 λεπτά.
Το παρακολουθούμε τακτικά μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό (εγώ χρειάστηκε να προσθέσω άλλες 2 κούπες (400 ml).
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα, αφήνουμε να περάσουν 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.
Σημείωση: Αν τα καλαμαράκια μας είναι φρέσκα είναι λίγο πιο σκληρά, γι αυτό αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μισο-μαλακώσουν και μετά προσθέτουμε το ρύζι.
ΤΙΡ: Προτιμείστε να το φτιάξετε με φρέσκια ντομάτα, νομίζω γίνεται πολύ πιο νόστιμο. Το έχω παρατηρήσει σε όλα τα ζυμαρικά με θαλασσινά που φτιάχνω.
Τώρα αν αντί για φρέσκια ντοματούλα βάλετε κονκασέ, δεν χάλασε και ο κόσμος, πάλι νοστιμότατο θα γίνει το φαγάκι.
Καλή επιτυχία, καλή εβδομάδα να έχουμε!!

48 comments:

  1. Έτσι, έτσι.....γυρίζουμε στους καφέδες και μετά πετάμε ένα νηστίσιμο για να εξιλεωθούμε:))))
    Υπέροχο φαγάκι το δίχως άλλο, να προσθέσω μόνο οτι γίνεται υπέροχο και με φρέσκα θράψαλα που είναι και πιο οικονομικά! Καλημέρα!!!!

    ReplyDelete
  2. Όμορφο νηστίσιμο φαγάκι!!! Ό,τι πρέπει για τις μέρες που μας έρχονται!!! Θα δοκιμασθεί η συνταγή σου οπωσδήποτε!!
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  3. Αγαπημενο φαγητακι... τα καλαμαρακια τα λατρευω σε καθε εκδοχη!
    Καλημερα!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα!
    τι φαγητό!!! μου τρέχουν τα σάλια πρωί πρωί.

    ReplyDelete
  5. Καλή εβδομάδα!!
    Ωραίο φαγητό!!!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Ωραία συνταγή αλλά πειράζει που προτιμώ το ρυζότο με γαρίδες ή μύδια; Το μαγειρεμένο καλαμάρι ή χταπόδι δεν μπορώ να πω ότι με τρελαίνει! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  7. I love this recipe, cause I love the rise, whit all. Good day for all and hello from spain.

    ReplyDelete
  8. Αγαπημένο ,μαμαδίστικο φαγητο, μεγαλώνει παιδιά εδω και χρόνια.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  9. μμμ πεντανοστιμο, θα το κανω σιγουρα αυτη τη βδομαδα!

    ReplyDelete
  10. Σ' όλη τη "γειτονιά" παίρνουν και δίνουν οι συνταγές με μαλάκια και ρύζι/μακαρονάκι! Νοστιμότατη κι αυτή με τα καλαμαράκια!
    Την καλημέρα μου, κορίτσια :-))

    ReplyDelete
  11. Εγώ θα το φτιάξω, αλλά χωρίς τα καλαμαράκια - πειράζει Ελενάκι μου;
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  12. Λιλάκι τι να εξιλεωθούμε??
    Εξιλεώνομαι έτσι εύκολα εγώ?? χα χα χαα!!!
    Και με θράψαλα σούπερ, αλλά και με ότι θαλασσινό θέλεις!!
    Να σου πω την αμαρτία μου, αν πετύχω θράψαλα τα κάνει ο καλός μου στα κάρβουνα!
    Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  13. Καλή βδομάδα Μπέτυ μου, να σαι καλά!

    ReplyDelete
  14. Ελπινίκη μου συμφωνώ!
    Τα καλαμαράκια όπως και να τα κάνεις νόστιμα είναι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Voyager, κόπιασε να σε κεράσουμε από καρδιάς!
    Καλή σου βδομάδα!

    ReplyDelete
  16. Καλή βδομάδα Ξανθή μου!

    ReplyDelete
  17. Σοφάκι και γαριδοπίλαφο διαθέτουμε και μυδοπίλαφο, έχουμε δηλαδή φαγάκια για όλα τα γούστα χα χα χαα!
    Με ότι θαλασσινό θέλεις γίνεται το ριζότο, όπως και να το κάνεις νόστιμο είναι!
    Φιλιά Σοφάκι!

    ReplyDelete
  18. Hi Odile, thank you!
    Have a nice week!!

    ReplyDelete
  19. Νίκη μου πες τα, πες τα:)
    Φιλιά, καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  20. Θαλασσίτσα καλημέρα, καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  21. Simonmad, είναι που οι μέρες τις ζητούν τέτοιες συνταγούλες!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  22. Μαράκι μου χωρίς??
    Δεν κάνει καλαμαράκια ή δεν σου αρέσουν??
    Ελπίζω όλα να πηγαίνουν καλά!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  23. Ελενάκι,λίγο ρυζάκι θα τσιμπήσω μόνο χιχι..
    Αρέσει το φαγάκι σου στους υπόλοιπους και ...τα προτιμώ από τηγανιτά,που κατακαίγομαι.
    Καλή εβδομάδα-φιλάκια!

    ReplyDelete
  24. Για κάτι διαφορετικό από τις θαλασσινές μακαρονάδες, να κι ένα πιάτο με ρυζάκι!
    Ωραίο άρωμα θα δίνει το δεντρολίβανο, το αγαπάω πολύ αυτό το φυτό. :)
    Καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  25. Μ' αρέσουν τα καλαμαράκια. Τα λατρεύω τηγανιτά..Αυτή την εκδοχή δεν την έχω δοκιμάσει...αλλά δεν θα έλεγα όχι...Φιλάκια...καλή εβδομάδα..

    ReplyDelete
  26. καλή εβδομάδα Ελενα μου!


    να περνάς όμορφα!!

    ReplyDelete
  27. Καλή εβδομάδα κ απο μένα!!
    Τέλεια η πρόταση σου!

    ReplyDelete
  28. Συνηθίζω να τα κάνω με κοφτό μακαρονάκι εναλλακτικά με το χταπόδι!Με ρυζάκι δεν το έχω δοκιμάσει και θα το κάνω γιατί φαίνεται πολύ νόστιμο!!
    Πολλά νηστίσιμα φιλάκια χαχαχα!!
    Καλη εβδομάδα να έχουμε!!!

    ReplyDelete
  29. Λατρεύω τις νόστιμες προτάσεις, το ρυζάκι και τα θαλασσινά, τέλειος συνδυασμός! Έμεινε να δοκιμάσω λίγο; Καλή εβδομάδα, φιλιά.

    ReplyDelete
  30. Ήρθα ... παίρνω την μερίδα και φεύγωωωωωωω χεχε
    Φιλιά

    ReplyDelete
  31. Ωραία η ιδέα του δενδρολίβανου Έλενα! Δεν έχω βάλει ποτέ σ' αυτό το φαγητό ενώ είναι από τα μυριστικά που μας αρέσουν.

    ReplyDelete
  32. Ελενάκι μου εμάς και τηγανητά μας αρέσουν και όπως να ναι μαγειρεμένα μας αρέσουν, είδες τι βολικοί είμαστε? χα χα χαα!
    Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  33. Dark Chef, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο όμορφα ταιριάζει το δεντρολίβανο!
    Πάντα το προσθέτω σ' αυτό το φαγάκι!
    Καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  34. Ευάκι, κόπιασε να σου σερβίρω να το δοκιμάσεις!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  35. Καλή βδομάδα Κατερίνα μου, σε ευχαριστώ πολύ:)

    ReplyDelete
  36. Καλή βδομάδα Χαρά μου, να σαι καλά!!!

    ReplyDelete
  37. Βασάκι μου νηστίσιμα φιλάκια κι από μένα, αλλά και αρτύσιμα μαζί χα χα χαα!
    Καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  38. Καλή βδομάδα Ελενάκι μου, η μερίδα σου είναι σερβιρισμένη!

    ReplyDelete
  39. Φιλιά Αστεράκι, καλή σου βδομάδα!!

    ReplyDelete
  40. Vita μου όπως έλεγα και παραπάνω, το δεντρολίβανο ταιριάζει πάρα πολύ!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  41. Νοστιμότατο και νηστισιμότατο!!!
    :)))))))))))))))))))))))))))))))))
    μιάμι μιαμ

    ReplyDelete
  42. Ιδέα για να αρχίσουμε επιτέλους τη νηστεία! Και μάλιστα πεντανόστιμη!

    ReplyDelete
  43. Επιτέλους μπορεσα να μπω στα σχόλια !! εχθές όλη μέρα μου έκανε νούμερα! Τι κρίμα που άργησα να έρθω και μάλλον δεν θα έχει μείνει τίποτα για μένα !!!!

    Λενάκι μου πεντανόστιμο φαγάκι καλά που μας το πρότεινες !


    φιλια πολλά μικρούλι μου και καλή σου μέρα!!!

    ReplyDelete
  44. Και εγώ που νηστεύω τόσο καιρό και τρώω από τα μπλογκ σας, τι θα κάνω;;;; Θα πιώ δυο ουζάκια και θα γευτώ τα καλαμαράκια σου.....
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  45. thalassamov το νηστισιμότατο μου άρεσε χα χα χαα!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  46. Εφάκι, κάποια στιγμή πρέπει να την αρχίσουμε κι εμείς, οι αμαρτωλές της παρέας καταντήσαμε:PPP
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  47. Μαράκι μου σκέτο δράμα ήταν χθες ο blogger, κι εγώ είχα πολλά προβλήματα!
    Ολο νάζια μας κάνει τον τελευταίο καιρό, για να δούμε που το πάει!
    Φιλιά πολλά φιλεναδίτσα!

    ReplyDelete
  48. Manousina έλα, βάζω ουζάκι:)
    Είπα να αρχίσω επιτέλους κι εγώ την νηστεία!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete