Monday 23 May 2011

Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με πλιγούρι

Τα γεμιστά, είτε «ορφανά» είτε με κιμά, είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό για μένα! Τις πιπεριές Φλωρίνης όμως εδώ και χρόνια, τις προτιμάμε γεμιστές με πλιγούρι και κουκουνάρι.
Δοκιμάστε τις πιπερίτσες με αυτήν την γέμιση, και πιστεύω θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σας καλοκαιρινά πιάτα!

Τα υλικά μας
πιπεριές Φλωρίνης φρέσκες (όχι από κονσέρβα δηλαδή)
200 γρ, πλιγούρι (κατά προτίμηση χοντρό)
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μεσαία
2 ντομάτες αποφλοιωμένες και πολύ ψιλοκομμένες
3-4 κουταλιές κουκουνάρι
μισή κούπα δυόσμο ψιλοκομμένο
μισή κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
μισή κούπα ρύζι καρολίνα
μισή κούπα νερό
μισό κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι
(η κούπα μου είναι των 200 ml)
Στην πράξη
Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ με νερό, και το αφήνουμε να μουσκέψει για 1-2 ώρες. Κατόπιν το σουρώνουμε και το στραγγίζουμε.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά και να απορροφηθούν τα υγρά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Γεμίζουμε τις πιπεριές μας και τις ψήνουμε όπως ακριβώς ψήνουμε τα γεμιστά μας.
Σημείωση:Με τις ποσότητες της γέμισης που δίνω, συνήθως γεμίζω 15-16 πιπεριές Φλωρίνης ή 8-9 πιπεριές Φλωρίνης και 4-5 πράσινες.
TIP: Αν θέλετε να γεμίσετε λιγότερες πιπεριές, μπορείτε να βάλετε όση γέμιση περισσέψει σε ένα ταπεράκι και να το βάλετε στην κατάψυξη.
Έτσι θα έχετε έτοιμη γέμιση όποτε την χρειαστείτε για να γεμίσετε πιπεριές, ντοματούλες ή ότι άλλο λαχανικό θέλετε!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!

41 comments:

  1. Συμφωνω απολυτα μαζι σου Ελενακι μου...ειναι πεντανοστιμο..με οτι λαχανικο επιλεξουμε να γεμισουμε,εμεις το τιμουμε παντως στο τραπεζι μας...Καλημερα και καλη εβδομαδα σε ολες σας,φιλακια πολλα!!!

    ReplyDelete
  2. Το πλιγούρι είναι πεντανόστιμο και θα συμφωνήσω πως ταιριάζει με πολλά λαχανικά. Οι πιπερίτσες σου δε, σκέτη πρόκληση...

    ReplyDelete
  3. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ...
    να σε χαιρόμαστε που σ' αγαπάμε...
    ( καθ' οτι κάνουμε και κοπάνες το weekend ως γνωστόν ).
    τζακούζι μπορεί να μην έκανες,έκανες όμως κάτι πιπεριές...αριστούργημα...!!!!
    καλή εβδομάδα καλονοικοκυράδες...-:))

    ReplyDelete
  4. Αν και το πλιγούρι δεν το μαγειρεύω καθόλου, πιστεύω ότι βάλεις μέσα στις πιπεριές γίνεται νόστιμο.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  5. Υπέροχες οι Φλωρινώτικες από την κορφή ως τα νύχια!!!!!! Φοβερή γεύση και άρωμα που τυλίγει όλη τη γέμιση!!
    Πολλά φιλιά Λενιώ μου
    Καλό μεσημέρι

    ReplyDelete
  6. Elena I love your recipe, I have a recipe of tomate like this, soo delicious. Have a nice day!

    ReplyDelete
  7. Ωραία είναι και η γέμιση με πληγούρι, έχει και περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό επεξεργασμένο ρύζι!
    Μια ωραιότατη παραλλαγή που είχα δοκιμάσει κάπου, ήταν χωρίς ντομάτα, με κουκουνάρι, δυόσμο και κομματάκια από χαλούμι στη γέμιση με το πληγούρι.
    Ε, όπως και να τα φτιάξουμε, καλοκαίρι χωρίς γεμιστά γίνεται? :)

    ReplyDelete
  8. το πληγούρι είναι πεντανόστιμο και ταιριάζει πολύ με τα λαχανικά, τέλεια γεμιστά, φέρε και τυράκι να τα τσακίσω! δεν έφαγα ακόμη και γουργουρίζει......

    ReplyDelete
  9. Το πήρα και έφυγα. Καλή μου όρεξη.

    ReplyDelete
  10. Ωραίες οι πιπεριές φλωρίνης και πιστεύω θα είναι επίσης και πολύ ωραίες με πληγούρι...πολλά φιλάκια Ελενάκι...

    ReplyDelete
  11. Mούρλια οι πιπερίτσες Κοπελιά αλλά επειδή ο αντρούλης μου πιπεριές δεν τρώει να μου φέρεις ένα ταψάκι να κρατάω απ'τη μια το μαρτίνι κι από την άλλη το κέρατο ενώ θα χαλαρώνω στο τζακούζι!!

    ReplyDelete
  12. Ελενά μου,για να είμαι ειλικρινής το πλιγούρι δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτε στα γεμιστά...!!!!
    Πιστεύω ότι οι πιπεριές φλωρίνης γίνονται τα πιο όμορφα γεμιστά και θα δοκιμάσω και το πλιγούρι!!!!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε!!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!!!!!

    ReplyDelete
  13. Λοιπον Ελενα μην γελασεις σε βλεπω το πληγουρι νομιζω οτι ειναι κατι παρομοιο με τον τραχανα που σιχαινομαι ειναι ετσι η οχι?Αλλιως τι ειναι?Πιπεριες φλωρινης αγαπημενες οποτε χωρις πληγουρι γεμιστα αγαπημενο πιατο.Ποπη

    ReplyDelete
  14. 'Ελενά μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου... τα γεμιστά είναι το απόλυτα καλοκαιρινό φαγητό αλλά οι πιπεριές σου είναι "το κάτι άλλο"...υπέροχες! Άσε που τώρα με ξεσήκωσες αλλά δεν έχω τα υλικά!!! Γειά στα χέρια σου!! ΠΟΛΛΆ ΦΙΛΙΆ ΚΑΙ ΚΑΛΉ ΕΒΔΟΜΆΔΑ

    ReplyDelete
  15. Μ' αρέσει πολύ το πλιγούρι! Τέλειος συνδυασμός!!

    ReplyDelete
  16. Γεια σου Έλενα μου!
    Το πλιγούρι, ή πουρκούρι όπως το λέμε στην πατρίδα μου την Κύπρο, το τρώμε πολύ σαν πιλάφι (μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας, και συνοδευμένο με γιαούρτι).
    Η ιδέα σου αυτή μου άρεσε πολύ και θα τη δοκιμάσω!
    Σε ευχαριστώ πολύ.
    Να έχεις μια πολύ όμορφη εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  17. Γωγούλα μου, πολύ καλά κάνετε και το τιμάτε, όσα φαγάκια έχω φτιάξει με πλιγούρι μας αρέσουν πάρα πολύ!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
  18. Simonmad σωστά, ταιριάζει με πολλά λαχανικά, με τις κόκκινες πιπεριές νομίζω κάνει το πιο νόστιμο δέσιμο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Βιβίκα μου πάρα πολύ καλά έκανες και την κοπάνισες, σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές φιλενάδα!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  20. Μαράκι μου για πολλά χρόνια ήμουν διστακτική κι εγώ με το πλιγούρι, όταν όμως το ξεκίνησα, του δωσα και κατάλαβε!
    Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα νόστιμα πιάτα δίνει!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  21. Γιώργο μου έγινε νοστιμότατο, να φανταστείς είναι φαγάκι που αρέσει και στον "δύσκολό" μας!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
  22. Odile it is really delicious!!
    Have a nice week!

    ReplyDelete
  23. Dark Chef το χαλούμι θα ταιριάζει απίστευτα στην γέμιση, θα το δοκιμάσω σίγουρα την επόμενη φορά!
    Επίσης καποιες φορές προσθέτω και λίγες μαύρες σταφιδούλες μαζί με το κουκουνάρι, ταιριάζουν όμορφα!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
  24. Γαστεροπλήξ την θέλει σίγουρα την φετούλα για συνοδεία το φαγάκι, έλα να σου βάλω μεγάλο πιάτο, ξέρω ότι θα σου αρέσει;-)
    Φιλιά, καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
  25. Κανθαράκο μου, όλο δικό σου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
  26. Ευάκι μου ταιριάζουν πολύ όμορφα με το πλιγούρι!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  27. Βασάκι μου δοκίμασε να τις γεμίσεις με πλιγούρι την επόμενη φορά, θα εκπλαγείς με την νοστιμιά τους.
    Βάλε και λίγο χαλούμι, που λέει η Dark Chef, πιστεύω θα ταιριάζει πολύ όμορφα!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  28. Πόπη μου το πληγούρι είναι από στάρι, δεν έχει σχέση με τον τραχανά, που κακώς τον σιχαίνεσαι.
    Ο τραχανάς θεωρείται ζυμαρικό, γίνεται από αλεύρι και σιμιγδάλι (σε κάποιες περιοχές γίνεται και από σιτάρι είναι η αλήθεια) ενώ το πλιγούρι θεωρείται δημητριακό και γίνεται από σπασμένο σιτάρι.
    Η διατροφική του αξία είναι τεράστια και μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι σε πολλά πιάτα, δίνοντας λιγότερες θερμίδες και προσφέροντας περισσότερη ενέργεια λόγω των φυτικών ινών που περιέχει.
    Θα προσπαθήσω να δώσω κι άλλες συνταγές με πλιγούρι, αν τις δοκιμάσεις θα δεις πόσο νόστιμες είναι.
    Ειδικά στις γεμιστές πιπεριές, η γέμιση δεν θυμίζει σε τίποτα τραχανά, φτιάξε λίγες μια φορά και θα με θυμηθείς!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
  29. Κικίτσα μου δοκίμασέ τες, αν δεν βρεις χοντρό πλιγούρι (εγώ το πήρα από μαγαζί με συριακά προϊόντα)βάλε το λεπτότερο, μια χαρά θα σου γίνουν!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  30. Κωνσταντίνα μου ελπίζω να καταφέρω να δώσω κι άλλες συνταγές με πλιγούρι, κι εμείς το τιμάμε πολύ είναι η αλήθεια!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  31. Ροδούλα, εξαιρετικό ακούγεται το φαγάκι σου, σαν πιλάφι το φτιάχνω συχνά, όμορφα θα ταιριάζει με γιαούρτι.
    Αν το ξαναφτιάξεις, φωτογράφισέ το να μας το στείλεις ή στείλε μου την συνταγή να το φτιάξω με τον κυπριακό τρόπο!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
  32. Λιλούκο μουυυυυ, πως δεν σε είδα???
    Το κέρατο με το μαρτινι, μόνο εσύ θα κατάφερνες να συνδυάσεις φιλενάδα χα χα χααα!!!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  33. Παλιά στην Κρήτη βάζανε στην Κρήτη σπασμένο στάρι(χόντρο) στα γεμιστά γιατί ήταν ακριβό το ρύζι. Πολλοί τα ανακατεύουν ακόμη και σήμερα.
    Και οι πιπεριές Φλωρίνης έχουν και χρώμα και γεύση εποχής.Άψογη συνταγή!

    ReplyDelete
  34. Καλήμέρα! Οι πιπεριές γενικά και τα γεμιστά ειδικά-όπως και να είναι-είναι τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά πιάτα. Οπότε βάλε εσύ μια μεριδούλα, αν έμεινε . . . Φιλιά

    ReplyDelete
  35. Έχω κάνει κάτι παρόμοιο με κανονικές πιπεριές, φαντάζομαι τη γλύκα με τις πιπεριές φλωρίνης.
    Αχ, πείνασα:)

    ReplyDelete
  36. άψογο το πιατο σου Ελενάκι μου !!!

    και υπέροχη παρουσίαση !!!!!!

    γεια στα χεράκια σου φιλεναδίτσα μου !!!!


    σε φιλώ πολύ πολύ και καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  37. Ελενάκι θέλω να το δοκιμάσω, οι φλωρίνης λείπουν... οπότε αύριο.
    φιλάκια

    ReplyDelete
  38. Φαίνεται πεντανόστιμο!!! Κάτι ήξερα και αγόρασα μια μεγάλη σακούλα πιπεριές σήμερα!!!!

    ReplyDelete
  39. αυτές οι πιπερίες μαζί με τα κέρατα μου αρέσουν τρελά γεμιστές με φέτα και ντομάτα
    με πλιγούρι δεν έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά φαίνονται νόστημες!
    καλησπέρα!

    ReplyDelete
  40. Φοβερές οι πιπεριές! Μ'αρέσουν πάρα πολύ γεμιστές αλλά δεν τις έχω δοκιμάσει ποτέ με πλιγούρι. Θα το δοκιμάσω!
    Μάγδα

    ReplyDelete
  41. Έλενα μου, επειδή εγώ δεν το έχω με τις φωτογραφικές, θα σου γράψω εδώ τη συνταγή και ελπίζω να σου αρέσει όταν το φτιάξεις, γιατί γούστα είναι αυτά χαχααχ. Μπορεί εσένα να μη σου αρέσει, αν και δεν το νομίζω.
    Λοιπόοον
    Υλικα, (τώρα εγώ θα σου πω για 4 άτομα)
    2 φλυνζάνια πλιγούρι
    3-4 ντομάτες κόκκινες για φαγητό
    4 φλ. ζωμό από κότα βρασμένη ή νερό

    εεεμ τι άλλο; α ναι! ένα ξυλάκι κανελίτσα
    και 1 ματσάκι φιδέ (το βάζει η γιαγιά κ η μαμά μου, εγώ όχι)
    και λίγο πιπέρι.
    και 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Τσιγαρίζεις το κρεμμύδι σε λίγο λάδι (εγώ είμαι της λάιτ διατροφής και βάζω λίγο, εσύ όμως αν το θες πιο λαδερό βάλε πιο πολύ)
    όταν ξανθύνει ρίχνεις και το φιδέ (αν βάλεις) το ανακατεύεις λίγο να πάρει χρώμα, και προσθέτεις τη σάλτσα ντοματούλας. Όταν δέσει, ρίχνεις το νερό ή ζωμό που πρέπει να είναι ζεστά, αλάτι, πιπέρι κλπ και το πλιγούρι. Ανακατεύεις, και χαμηλώνεις τη φωτιά αρκετά. Κλείνεις την κατσαρόλα και αφήνεις να σιγοψηθεί για 12 λεπτά περίπου, ενώ κατά διαστήματα ανακατεύεις για να μην πιάσει από κάτω.
    Αν δεις ότι τελειώνει το νερό πολύ πιο πριν, προσθέτεις λίγο ακόμη. Όταν ψηθεί, σκεπάζεις την κατσαρόλα με μια πετσέτα και από πάνω βάζεις το καπάκι. Το αφήνεις έτσι να τραβήξει -λέει η γιαγιά μου- για δέκα λεπτά.
    Η μαμά μου το συνοδεύει και με κεφτέδες, ενώ εγώ η παράξενη, με πράσινη σαλάτα.
    Όταν το σερβίρεις, ο καθένας απλώνει από πάνω γιαούρτι και... καλή όρεξη!!!

    ReplyDelete