Tuesday, 10 May 2011

Olive cake

Ένα αλμυρό κέικ γεμιστό με ελίτσες, αρωματικό και αφράτο.
Νόστιμο σνακ, αλλά και ιδανικό για ένα βραδινό γεύμα παρέα με μια σαλατίτσα.
Για την νοστιμιά του, μια δοκιμή θα σας πείσει!

Αν το φτιάξετε θα χρειαστείτε
20-25 ελιές μαύρες
1 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
μια μικρή πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρεδάκια
2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό ή μερικά φυλλαράκια φρέσκο
2 κουταλάκια ρίγανη
4 αυγά χτυπημένα
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
75 ml γάλα
100 ml ελαιόλαδο
200 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά (όχι αλμυρά)
2 κουταλάκια πατέ ελιάς
250 γρ. φαρίνα
Πως θα το φτιάξετε
Αφαιρέστε τα κουκούτσια από τις ελιές (χρησιμοποίησα το εργαλείο που αφαιρεί τα κουκούτσια απ’ τα κεράσια, μια χαρά ήταν) και κόψτε τις ελίτσες σε μικρότερα κομμάτια.
Βάλτε σε αντικολλητικό τηγάνι λίγο ηλιέλαιο και σωτάρετε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν λίγο.
Προσθέστε την πιπερίτσα και τον μαϊντανό και ανακατέψτε για 1 λεπτό ακόμα.
Τέλος προσθέστε τις ελιές, τον δυόσμο και την ρίγανη και αποσύρετε από την φωτιά.
Σε βαθύ μπωλ ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι.
Ενώστε τα με το περιεχόμενο του τηγανιού και προσθέστε τέλος και το αλεύρι. Ανακατέψτε.
Αδειάστε το μείγμα σε μεγάλη μακρόστενη φόρμα, καλά λαδωμένη και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει αρκετά, προτού το ξεφορμάρετε.
Διατηρείστε το σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη.
Καλή επιτυχία!!

43 comments:

  1. Καλημερούδια! Ελενά μου υπέροχο φαίνεται το κέηκ με ελιές. Ως τώρα έκανα ελιόψωμο, θα δοκιμαστεί πάραυτα! Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  2. Kalimera Elena(vasika apo ti diki mou meria tou wkeanou einai kalinyhta,haha)Poly nostimo cake mas eftiaxes simera, kai twra pws tha paw gia ypno? XO

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα, Έλενα. Τι υπέροχο είναι αυτό το κέικ, λατρεύω όλα τα υλικά του. Πάντως δεν θα μπορούσα να περιμένω το βράδυ για να το δοκιμάσω, θα άρχιζα από το πρωί!!!

    ReplyDelete
  4. Elena I love your cake, I made one like this, and is soo good! Have a nice day!

    ReplyDelete
  5. Μ αρεσει πολύ η ελια σε ζυμες γι αυτο και θα το δοκιμάσω σιγουρα!

    ReplyDelete
  6. με τόσα αγαπημένα υλικά σίγουρα θα πρέπει να το φτιάξουμε τελευταία στιγμή διότι δε βλέπω να προλαβαίνουν ψίχουλο οι καλεσμένοι!!!!

    ReplyDelete
  7. Τ Ε Λ Ε Ι Ο !!!! Εννοείται πως θα το φτιάξω, τρελαίνομαι για ελιές! Φιλιά Έλενά μου!

    ReplyDelete
  8. Πολύ καλημέρα Έλενά μου... υπέροχο το κέικ και αυτό που σκεφτόμουν για σήμερα. Συγκεντρώνω τα υλικά και το φτιάχνω σε λίγο! Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Ασημίνα10 May 2011 at 11:56

    Μου αρέσει πολύ το ελιόψωμο, γι αυτό η ιδέα ενός κέικ γεμιστού με ελιές με ενθουσίασε.
    Θέλω να ρωτήσω, το μείγμα είναι σφιχτό σαν του ψωμιού?
    Ευχαριστώ
    Ασημίνα

    ReplyDelete
  10. Χθες το ετοίμασα "a la catalana", δηλαδή, δύο ώριμες ντομάτες κομματάκια, προσθέτουμε χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη, αν σας αρέσει. Το απλώνουμε στο ψωμί, όταν το τρώμε, εγώ το έβαλα σε ένα μπολ με κουταλάκια και καθένας παίρνει το ποσό που θέλει.

    Φιλιά και αγκαλιές, με πολύ αγάπη.

    ReplyDelete
  11. πω!πω!!αυτό ειναι κεικ...εκπληξη!!!
    καλοοοοο!!!!

    ReplyDelete
  12. Poli afrati fainetai Elena me mia salata...to oti prepei.

    ReplyDelete
  13. Ελενακι μου φαίνεται πραγματικά πολύ νόστιμο και είναι κι ευκολο! Θα το δοκιμάσω!

    ReplyDelete
  14. Ελενάκο, ζωγράφισες πάλι!!!
    Αύριο αυτό θα σκαρωθεί μετά την λαϊκή οπωσδήποτε!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  15. Υπέροχο το αλμυρό κεκάκι με τις ελίτσες Ελενα μου!!!!!!
    Θα φτιαχτεί οπωσδήποτε... βραδάκι και θα συνοδευτεί με μπυρίτσα!!!!
    Το έφτιαξα το σκηνικό...χαχα!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!!

    ReplyDelete
  16. Πρέπει να είναι υπέροχο!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  17. Μας πείθει κι η εικόνα για τη νοστιμιά του, πόσο μάλλον η δοκιμή! Τέλειο και πολύ μεσογειακό!

    ReplyDelete
  18. Τι ωραίο κεκάκι Ελενάκιμου? Οι ελιές θα πρέπει να το κάνουν πολύ νόστιμο...θα το έχω στα υπ' όψιν...

    ReplyDelete
  19. Τέλειο, μυρωδάτο και πεντανόστιμο Λενιώ μου!!!!
    "Φοριέται" όλες τις ώρες το μοντελάκι σου :)))
    Φιλιά πολλά
    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  20. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ!!!
    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΕΚΑΚΙ!!!
    ΦΙΛΙΑ!!!

    ReplyDelete
  21. Σοφάκι μου αν σου αρέσει το ελιόψωμο, θα το λατρέψεις αυτό το κεκάκι!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  22. Χαρούλα, μακάρι να είμασταν κοντά να σε τράταρα!
    Πιο εύκολο μου φαίνεται να το φτιάξεις εσύ, που τόσες νοστιμιές φτιάχνεις:)

    ReplyDelete
  23. Ελενάκι είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει, φτιάξτο και θα με θυμηθείς!
    Είναι και τόσο εύκολο!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  24. Odile I am sure your cake is also very tasty!!
    Kisses from Greece!

    ReplyDelete
  25. Ελπινίκη πράγματι οι ελίτσες δένουν όμορφα μέσα στις ζύμες!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  26. Γαστεροπλήξ, θα φτιάξουμε άλλο για τους καλεσμένους, αυτό είναι για μας!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  27. Μαράκι μου χαίρομαι πολύ που σου αρέσει!
    Πολλά πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  28. Κικίτσα μου καλή επιτυχία, εύχομαι να σου αρέσει!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  29. Ασημίνα μου όχι, το μείγμα δεν είναι σφιχτό σαν του ψωμιού.
    Αντίθετα, είναι σχετικά υδαρές!
    Καλή επιτυχία αν το φτιάξεις!

    ReplyDelete
  30. Βερόνικά μου νοστιμότατο μου ακούγεται αυτό που ετοίμασες, γεια στα χέρια σου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  31. Ιριδά μου σε ευχαριτώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  32. Peter γίνεται στ' αλήθεια αφράτο-αφράτο!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  33. Νίκη μου δοκίμασέ το, είναι όντως πολύ εύκολο κεκάκι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  34. Εφάκι θενκ γιου, θενκ γιου, γιου αρ σόου κάϊντ!
    Φιλιάααα!!!

    ReplyDelete
  35. Βάσια μου το σκηνικό τέλειο, ότι πρέπει για μπυρίτσα!!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  36. Chris σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  37. Simonmad πραγματικά μια μεσογειακή νοστιμιά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  38. Ευάκι μου όλη η νοστιμιά του είναι οι ελίτσες πραγματικά!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  39. Γιώργο μου το μοντελάκι πολύ μου άρεσε χα χα χαα!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  40. Γεωργία μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  41. Με τέτοια μυρωδάτα συστατικά είναι να μη το φτιάξω?

    Τυπώνω τη σελίδα αυτή τη στιγμή γιά να βάλω τα συστατιικά στή λίστα με τα ψώνια μου.

    Σ'ευχαριστώ πολύ γιά την συνταγή.

    Καλή σου μέρα

    ReplyDelete
  42. καλημέρα Λενάκι μου !!! μεριδούλα για μας υπάρχει ή φαγώθηκε όλο????

    πάντα ανεβασμένες και εντυπωσιακές οι προτάσεις σου μικρούλι μου !!!!

    φιλια πολλααααααααααααααααααααά

    Υ.Γ. Χαιρετισμούς στον Μπάμπη !!χιχιχιχιιχιχι

    ReplyDelete
  43. Χθες ο βλαξ, ο βλογκερ δεν με άφηνε να μπω στα σχόλια.....δεν πιστεύω να μην μου κράτησες γωνίτσα?? Και πόσο καιρό παρακαλώ έχεις να με πάρεις τηλέφωνο...ε?????????

    ReplyDelete