Tuesday, 14 June 2011

Μπρόκολο γκρατέν με 4 τυριά

Καλώς σας βρίσκω και πάλι φίλοι μου!
Ελπίζω να περάσατε όμορφα το τριήμερο, εγώ πάντως πέρασα υπέροχα, έκανα και τα πρώτα μπανάκια για φέτος!
Η σύνδεσή μου κατά τα γνωστά σερνόταν κι έτσι δεν κατάφερα να επικοινωνήσω μαζί σας, οπότε έκανα αναγκαστική αποτοξίνωση.
Από σήμερα όμως, και πάλι μαζί!

Το σημερινό μας φαγάκι είναι πολύ νόστιμο, αν αγαπάτε το μπροκολάκι θα το ευχαριστηθείτε!
Πάμε να το φτιάξουμε!
Τα υλικά μας:
800-1000 γρ. μπουκετάκια από μπρόκολο
250 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
100 γρ. ροκφόρ
200 γρ, τυρί Φιλαδέλφεια
200 γρ. γκούντα κομμένο σε καρεδάκια
180 γρ, καπνιστή γαλοπούλα ή καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια
1 αυγό
Στην πράξη:
Ξεχωρίζουμε τα μπουκετάκια από το μπρόκολο και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό, τόσο ώστε να «κρατάνε», να μην μας λιώσουν δηλαδή.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένο μπρόκολο αν θέλουμε.
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το τυρί Φιλαδέλφεια και το ροκφόρ, και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Αν δεν σας αρέσει το ροκφόρ, αντικαταστείστε το με ίση ποσότητα τυρί Φιλαδέλφεια.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρεγκάτο τριμμένο, το αυγό καλά χτυπημένο και το ζαμπόν ή την γαλοπούλα κομμένο σε καρεδάκια.
Ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε μακρόστενο πυρέξ και αραδιάζουμε τα βρασμένα μπουκετάκια του μπρόκολου.
Ανάμεσά τους σκορπίζουμε το γκούντα κομμένο σε καρεδάκια.
Περιχύνουμε με την σάλτσα των λιωμένων τυριών.
Ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουταλάκι να αναμειχθούν λίγο τα υλικά.
Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, για 30-35 λεπτά, να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, προτού το κόψουμε σε κομμάτια.
Καλή επιτυχία, καλή σας μέρα!

50 comments:

  1. Ένα φαγητό νόστιμο, κάνει αυτούς που δεν τρώνε το μπρόκολο να το αγαπήσουν.
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  2. Ilove the brokolaki and I love this fish, good recipe Elena! have a nice day!

    ReplyDelete
  3. Το λατρεύουμε!!Είναι ο μόνος τρόπος για να φάει ο άντρας μου-κι εγώ!!!-μπρόκολο και το κάνω συχνά!

    ReplyDelete
  4. Εχω δοκιμάσει μπρόκολο ογρατεν , αλλά με μπεσαμέλ φτιαγμένη με γιαούρτι ... την επόμενη φορά σίγουρα θα φτιάξω αυτή την συνταγή!
    Καλημέρα Έλενα & καλή εβδομάδα :)

    ReplyDelete
  5. Έλενα το φαγάκι σου φαίνεται πεντανόστιμο.Το μπροκολάκι μας αρέσει, μόνο που έχω ένα θέμα με το ροκφόρ.Αν το παραλείψω κι αυξήσω λίγο τη δόση των άλλων τυριών,δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα;Σ'ευχαριστούμε πάντως για την ιδέα σου γιατί όλες ξέρουμε ότι το καθημερινό φαγητό είναι ένα άγχος!

    ReplyDelete
  6. Σήμερα έχουμε λαϊκή και μπρόκολο φρέσκο μόλις πήρα.
    Θα το δοκιμάσω παραλείποντας τα αλλαντικά γιατί θα με "βαρύνει"
    στη χοληστερίνη... χα!

    ReplyDelete
  7. Πολύ ωραία συνταγή!!Εχω φτιάξει κάτι παρόμοιο και νομίζω ότι η δική σου εκδοχή θα είναι καλύτερη
    Πολλά φιλία

    ReplyDelete
  8. Λατρεύω το μπρόκολο έτσι... εγώ κάνω κάτι παρόμοιο και με κατεψυγμένο μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο και ντομάτα. Γειά στα χέρια σου!!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  9. Κάποια εποχή έφτιαχνα κάτι παρόμοιο τόσο συχνά που παρά λίγο να μου το φέρουν στο κεφάλι, χαχα! Πολύ μου αρέσει!

    ReplyDelete
  10. Πεντανόστιμο φαίνεται μου αρέσει πάρα πολύ,μπράβο σου

    ReplyDelete
  11. Μ'αρέσει τρελά!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  12. όχι που δε θα έβαζες ροκφόρ, έτσι; και του πάει!!!!

    ReplyDelete
  13. Εμένα το μπρόκολο μου αρέσει πολύ και σκέτο βραστό με λαδολέμονο, οπότε αν μια φορά το φάμε και έτσι "τυράτο" και αμαρτωλό, δεν πειράζει!

    Πάει και το 3ήμερο... Καλή εργάσιμη βδομάδα και πάλι :)

    ReplyDelete
  14. Περίσσευμα για μένα έχει?
    ο καλός μου και η κόρη ούτε να το δουν το μπρόκολο, όποτε το φτιάχνω το τρώω μόνη μου :(
    φιλάκια Ελενάκι...
    (μπορεί να έχω εξαφανιστεί τελευταία, δεν σας ξεχνώ όμως και ευχαριστώ που μου κρατάτε συντροφιά...)

    ReplyDelete
  15. Μαράκι μου συμφωνώ!
    Ετσι μάθανε να το τρώνε και οι γιοί μου!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  16. Thank you Odile:)
    Have a nice day too!!

    ReplyDelete
  17. Δωράκι μου ο πιο νόστιμος τρόπος για να αναδειχθεί το μπροκολάκι νομίζω!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  18. Αφροδίτη μου και με μπεσαμέλ γιαουρτιού που το φτιάχνω, εξ ίσου νόστιμο γίνεται!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Tessera tyria? Ohh la la...bale kai mia salata sto plai kai ena geuma edo..yum!

    ReplyDelete
  20. Χαραυγή μου εγώ με το ροκφόρ έχω μια λατρεία, αλλά ξέρω ότι σε πολλούς δεν αρέσει.
    Και βέβαια μπορείς να το αντικαταστήσεις, όπως γράφω και στην συνταγή, με ίση ποσότητα τυρί Φιλαδέλφεια!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  21. Aντιγόνη μου, η αλήθεια είναι ότι αυτή την συνταγή δεν μπορώ να την φανταστώ χωρίς το αλλαντικό, της ταιριάζει πολύ!
    Ομως φυσικά και θα το παραλείψεις αν υπάρχει πρόβλημα, η υγεια μας πάνω απ' όλα!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  22. Νίκη μου η δικιά μου εκδοχή καλύτερη από την δική σου?
    Αυτό είναι αδύνατον, τα δικά σου χεράκια κάνουν αριστουργήματα!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  23. Κική μου εσύ το κάνεις ακόμα πιο ... τούρμπο από το δικό μου, άρα ακόμα πιο νόστιμο!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  24. Μαράκι μου εγώ αποφεύγω τόση συχνότητα, γιατί να γλιτώσω το να μου το φέρουν στο κεφάλι δεν έχω την παραμικρή ελπίδα χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  25. Nadia μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  26. Σε ευχαριστώ Αστεράκι μου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  27. Γαστεροπλήξ αφού με ξέρεις!
    Εχω τις αδυναμίες μου η γυναίκα:P
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  28. Dark Chef η αλήθεια είναι οτι λίιιγο αμαρτωλό είναι.
    Εντάξει όμως, δεν θα φάμε και όλο το ταψί, θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον ;-)
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  29. Μπετούλα μου μην μου στεναχωριέσαι για τίποτε!
    Ελπίζω μόνο να είσαι καλά!
    Ησουν και θα είσαι πάντα το παρεάκι μας!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  30. Peter έτοιμη και η σαλάτα, κόπιασε:))
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  31. Αγαπάμε το μπρόκολο και η συνταγή σου είναι για τους δύσπιστους που φοβούνται να το δοκιμάσουν , δεν ξέρουν τι χάνουν.
    Εγώ ακόμα να μπω στην θάλασσα...
    φιλάκια

    ReplyDelete
  32. Εγω να σου πω την αλήθεια φιλενάδα μου , πιο πολυ ξερογλυφτηκα οταν διάβασα "μπανάκια" παρα με το μπροκολάκι . Το οποιο ειναι χάρμα βεβαιως αλλα ο νηστικός ...καταλαβαίνεις !
    Αχ ποσο σε ζηλεύω , να καθεσαι σε κεινη την υπέροχη βεράντα και ο Δ.να ψήνει νοστιμιες στον φουρνο !!!!

    ReplyDelete
  33. Δεν εχω φτιαξει μπροκολο αλλα κουνουπιδι, εγινε πολυ ωραιο και το εφαγαν τα παιδια.Πιστευω και το μπροκολο να ειναι το ιδιο.

    ReplyDelete
  34. Το έχω φτιάξει αλλά με κουνουπίδι!
    Καλή αρχή στα μπάνια εγώ κανένα ακόμη!

    ReplyDelete
  35. Γεια σας από την Ισπανία ...... vigo βλέπετε TE SIGO. Λατρεύω τις συνταγές .. , Delicious ... Σας καλώ να μοιραστείτε τις συνταγές και το blog μου ... φιλιά MARIMI

    ReplyDelete
  36. Ελενα καλημέρα. Υπέροχο το φαγητό σου. Λατρεύω το μπρόκολο και είναι ευκαιρία να κάνω και τους υπόλοιπους στην οικογένεια να το λατρέψουν!

    ReplyDelete
  37. Eλενάκι μου να μαι και εγώ !!!! αργησα να γραψω γιατί περίμενα να φάνε οι άλλοι το ροκφορ και να μείνει για μένα το υπόλοιπο κάτω κάτω χωρίς αυτό !!! χιχιχιχιχιχιχι!!!!

    όπως πάντα, όνειρο η προτασή σου !!!

    φιλια πολλά πολλά πολλά

    ReplyDelete
  38. Ελενάκι μου κι εγώ έκανα μπανάκι το τριήμερο! Το μπρόκολο αγαπημένο κι ακόμα πιο αγαπημένο έτσι που το παρουσιαζεις! Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  39. πολύ όμορφο...εμμμ..αυτά τα τυχερά έχουν όσοι πάνε σε ωραίους τόπους...π.χ. λεωνίδιο ας πούμε...νασαι καλά

    ReplyDelete
  40. Manousina μου με αυτόν τον τρελόκαιρο, κι εγώ καθυστέρησα να ξεκινήσω μπανάκια φέτος.
    Και η αλήθεια είναι ότι οι θάλασσες δεν έχουν ζεστάνει ακόμα καλά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  41. Λαμπρινοφιλεναδούλαααα μουυυυ!!
    Να δω πότε θα μου ρθεις να σε φιλοξενήσω και να πιούμε καφεδάκι στο χωριατοσπιτάκι μου!!
    Φιλιά πολλά φιλεναδίτσα!

    ReplyDelete
  42. Δημιουργία μου εγώ πάλι δεν το χω φτιάξει ποτέ με κουνουπίδι, που φαντάζομαι ότι θα γίνεται πολύ ωραίο επίσης!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  43. Ρενάκι μου ευχαριστώ!
    Ελπίζω σύντομα να ξεκινήσεις μπανάκια, αν και με αυτόν τον καιρό δεν το ευχαριστιέσαι!
    Την μια μέρα εκεί που κολυμπούσαμε ξέσπασε ξαφνικά καταιγίδα, τροπικοί γίναμε πλέον!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  44. Garlutti καλώς όρισες!!
    Και βεβαια θα επισκεφτούμε το blog σου!!
    Καλά μαγειρέματα σου ευχόμαστε!

    ReplyDelete
  45. Θεανώ μου εμένα ένα μυστήριο πράμα, μπρόκολο και κουνουπίδι το τρώνε όλοι στην οικογένεια.
    Ευτυχώς!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  46. Mαριώ μου, το δικό σου κομμάτι προνόησα να μην έχει ροκφόρ χα χα χαα!!
    Τι να σου κάνω που δεν έμαθες να τρως από μικρή το ροκφόρ σου??
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  47. Mαράκι μου πέρασες όμορφα το τριήμερο??
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  48. Παναγιώτη χα χα χαα!!
    Να σου πω την αλήθεια είχα δυο μήνες να πάω και μου είχε λείψει πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  49. Τώρα που το φάγατε όλο ήρθα κι εγώ.
    Για να μη πω ότι δεν μου αρέσει θα λέω ότι δεν έχει, χαχαχα.
    Αλλά στη δοκιμή δεν λέμε ποτέ όχι.

    Φιλιά θαλασσένια.
    Πάω για το κοτόπουλο που γράφει πάντα τη δική του ιστορία.

    ReplyDelete
  50. Το αγαπάμε τρελά το μπροκολάκι Λενιώ μου και τη συνταγή που μας προτείνεις :)
    Υπέροχο πιάτο!!!!!
    Φιλιά πολλά
    Καλό βράδυ

    ReplyDelete