Wednesday 1 June 2011

Σπαράγγια γιαχνί

Τον τελευταίο καιρό έχουμε εντάξει αρκετά συχνά στην διατροφή μας τα σπαράγγια.
Τα σπαράγγια έχουν ελάχιστες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα φημίζονται για τις διαιτητικές, διουρητικές και διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητές τους!
Πέραν όμως του πόσο ωφέλιμα είναι, μας δίνουν και ένα σωρό νόστιμα πιάτα, που ελπίζω να καταφέρω εν καιρώ να σας παρουσιάσω, τουλάχιστον κάποια από αυτά.
Το σημερινό φαγάκι είναι πολύ απλό και συνάμα πολύ νόστιμο.
«Μάθε τα παιδιά σου να τρώνε τέτοια φαγάκια» μου είπε ο μανάβης μου, ο οποίος εκτός από σπαράγγια με εφοδιάζει κάθε φορά και με συνταγές σχετικές.
Πάμε λοιπόν να μαγειρέψουμε σπαράγγια γιαχνί!
Τα υλικά μας:
Ένα ματσάκι σπαράγγια (20-25 σπαράγγια)
2 μεγάλα κρεμμύδια
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
4-5 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
μισή κούπα μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
4-5 μεγαλούτσικες πατάτες
αλάτι-πιπέρι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, αφαιρώντας 2-3 δάχτυλα από το κάτω μέρος τους (απέναντι από την μυτούλα). Στην συνέχεια καθαρίζουμε το κοτσάνι με το ειδικό εργαλείο με το οποίο ξεφλουδίζουμε πατάτες, φασολάκια, καρότα κλπ, ώστε να απομακρύνουμε τις ίνες. Φροντίζουμε να μην πειράξουμε καθόλου τις κορυφές, που είναι ευαίσθητες.
Τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε φετάκια, και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.
Αφαιρούμε την φλούδα από τις ντομάτες και τις λιώνουμε στο μούλτι.
Διαλύουμε τον πελτέ σε λίγο νεράκι.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας και σοτάρουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και λίγο νεράκι, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγάκι μας να μαγειρευτεί για 30-35 λεπτά.
Το παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμα.
Το φαγητό μας πρέπει να μείνει με την σαλτσούλα του!
Δοκιμάστε το, είναι ένα πολύ νόστιμο φαγάκι!
Συνοδέψτε το με φετούλα και φρέσκο ψωμάκι, και φυσικά μην παραλείψετε και λίγο κρασάκι!
ΤIP: Φροντίστε τα σπαράγγια που θα αγοράσετε να είναι όσο το δυνατόν ισομεγέθη και όσο πιο τρυφερά γίνεται. Τρυφερά δεν σημαίνει μαλακά, αντίθετα όσο πιο «σφιχτά» είναι, τόσο το καλύτερο.
Καλή επιτυχία, καλό μήνα εύχομαι σε όλους σας!!!

25 comments:

  1. Πρώτη έφτασα σήμερα ; την μεριδούλα μου παρακαλω! δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σπαράγγια γιαχνι!

    καλημέρα , καλημέρα & καλό μας καλοκαίρι :)

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα και καλό μήνα! Τα σπαράγγια δεν τα έχω ξαναφάει γιαχνί αλλά θα τα δοκιμάσω, ίσως την Παρασκευή. Μου ρσέσουν πολύ. Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  3. Καλό μήνα.Δεν βρίσκω εδώ πάνω φρέσκα σπαράγγια...θα το δοκιμάσω το φαγητό σου με σπαράγγια που αγοράζω συντηρημένα μέσα σε βάζα.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  4. kalimera sas kai kalo mina!!
    exeretiko fagaki!tha to dokimaso kai ego.
    filia pola!!

    ReplyDelete
  5. Πολύ ωραίο φαγητό!!
    Καλό μήνα κοριτσάρα

    ReplyDelete
  6. Ελενα δεν εχω φάει σπαράγγια και δεν ήξερα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Πραγματικά είναι ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε. Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!

    ReplyDelete
  7. Τέλεια, τέλεια! Κι εμένα μου αρέσουν αλλά ξέρεις, τα μαγειρεύω με τους συνηθισμένους τρόπους. Πολύ μου αρέσει κι αυτή η ιδέα!

    ReplyDelete
  8. Eλενάκι,τα σπαράγγια τι γεύση και νοστιμιά!
    Θα είναι νοστιμότατα κι έτσι μαγειρεμένα.Δεν μπορώ να βρω και όσες φορές έχω παραγγείλει,μάταια.
    Μόνο άγρια στις αρχές της άνοιξης δοκιμάζουμε.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Τι νόστιμο φαγητό με τα σπαράγγια!! μου αρέσουν πολύ και θα το δρομολογήσω.
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  10. Δεν μου αρέσουν τα σπαράγγια
    οπότε σας τα χαρίζω, χιχιχιχι

    Καλημέρα και καλό μήνα να έχετε :))

    ReplyDelete
  11. Δεν έχω φτιάξει ΠΟΤΈ σπίτι, μόνο έξω τρώμε...Αν βρω φρέσκα θα δοκιμάσω,γιατί κονσέρβα δεν αγοράζω!
    Υ.Γ.Έκανα τις φράουλες με το ανθότυρο και έγινε υπέροχο!!!
    Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  12. Elena soo good your new recipe. Have a nice day!

    ReplyDelete
  13. Σπαράγγια γιαχνί δεν έχω δοκιμάσει!!!!!Πρέπει να είναι υπέροχα!!!!Μου αρέσουν πολύ τα σπαράγγια και τα έχω δοκιμάσει σε άλλες εκδοχές όπως ψητά ή ομελέτα!!!Έλενα μου τώρα θα τα δοκιμάσω και γιαχνί!!!!!!!
    Πολλά πολλά φιλιά καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  14. Σπαράγγια γιαχνί ? τι είπες τώρα !!!! είσαι τελικά μεγάλη μαγείρισσα φιλεναδίτσα μου !!!!!!
    η νοστιμιά τους θα πρέπει να είναι άπαιχτη !! γεια στα χεράκια σου !
    ευχαριστούμε για την ιδέα!


    φιλια πολλά πολλά και καλό μήνα

    ReplyDelete
  15. Δεν τα είχα ξανακούσει έτσι! Ενδιαφέρον!
    Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  16. Δεν έχω φάει κάτι τέτοιο ποτέ,με βάζεις σε πειρασμό,καλό μήνα!!!

    ReplyDelete
  17. Καλό μήνα!
    Ποτέ δεν εχω μαγειρέψει σπαράγγια, δεν το ειχα σκεφτει ποτέ σαν λαδερό φαγητό.
    Θέλω να το δοκιμάσω!!!
    Καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  18. δεν εχω φάει ποτε..χάνω ε??
    θα το τολμήσω!!
    καλο μηνα και καλο καλοκαίρι σε όλους!!!

    ReplyDelete
  19. Μας αρέσουν τα σπαράγγια αλλά δεν τα έχω φτιάξει ποτέ έτσι! Θα πρέπει να είναι νοστιμότατα!
    Καλό μήνα κοριτσάκια:)

    ReplyDelete
  20. Φαίνεται νοστιμότατο και λαχταριστότατο!!! Καλό μήνα!!!

    ReplyDelete
  21. Δεν ηξερα οτι γινονται και γιαχνι,μονο στον ατμο και ομελετα τους τα φτιαχνω.Καλο μηνα να εχετε ολα τα κοριτσια.

    ReplyDelete
  22. Ego mia fora mono exo faei, psita! Fenete poly yammi!!!!!!

    ReplyDelete
  23. Poly endiaferousa syntagi gia sparagia! Synithws ta kanw ston atmo i saute.Tha ta dokimasw ki etsi.Filakia!

    ReplyDelete
  24. τι ωραίο φαγάκι είναι τούτο; πείνασα μόνο που το είδα!!!

    ReplyDelete
  25. Καλωσορίζεις τον Ιούνιο με λαδερό, καλοκαιρινό φαγάκι! Δεν έχω φάει ποτέ σπαράγγια γιαχνί,αλλά είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσουν!

    ReplyDelete