Τον τελευταίο καιρό έχουμε εντάξει αρκετά συχνά στην διατροφή μας τα σπαράγγια.
Τα σπαράγγια έχουν ελάχιστες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα φημίζονται για τις διαιτητικές, διουρητικές και διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητές τους!
Πέραν όμως του πόσο ωφέλιμα είναι, μας δίνουν και ένα σωρό νόστιμα πιάτα, που ελπίζω να καταφέρω εν καιρώ να σας παρουσιάσω, τουλάχιστον κάποια από αυτά.
Το σημερινό φαγάκι είναι πολύ απλό και συνάμα πολύ νόστιμο.
«Μάθε τα παιδιά σου να τρώνε τέτοια φαγάκια» μου είπε ο μανάβης μου, ο οποίος εκτός από σπαράγγια με εφοδιάζει κάθε φορά και με συνταγές σχετικές.
Πάμε λοιπόν να μαγειρέψουμε σπαράγγια γιαχνί!
Τα υλικά μας:
Ένα ματσάκι σπαράγγια (20-25 σπαράγγια)
2 μεγάλα κρεμμύδια
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
4-5 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
μισή κούπα μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
4-5 μεγαλούτσικες πατάτες
αλάτι-πιπέρι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, αφαιρώντας 2-3 δάχτυλα από το κάτω μέρος τους (απέναντι από την μυτούλα). Στην συνέχεια καθαρίζουμε το κοτσάνι με το ειδικό εργαλείο με το οποίο ξεφλουδίζουμε πατάτες, φασολάκια, καρότα κλπ, ώστε να απομακρύνουμε τις ίνες. Φροντίζουμε να μην πειράξουμε καθόλου τις κορυφές, που είναι ευαίσθητες.
Τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε φετάκια, και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.
Αφαιρούμε την φλούδα από τις ντομάτες και τις λιώνουμε στο μούλτι.
Διαλύουμε τον πελτέ σε λίγο νεράκι.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας και σοτάρουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και λίγο νεράκι, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγάκι μας να μαγειρευτεί για 30-35 λεπτά.
Το παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμα.
Το φαγητό μας πρέπει να μείνει με την σαλτσούλα του!
Δοκιμάστε το, είναι ένα πολύ νόστιμο φαγάκι!
Συνοδέψτε το με φετούλα και φρέσκο ψωμάκι, και φυσικά μην παραλείψετε και λίγο κρασάκι!
ΤIP: Φροντίστε τα σπαράγγια που θα αγοράσετε να είναι όσο το δυνατόν ισομεγέθη και όσο πιο τρυφερά γίνεται. Τρυφερά δεν σημαίνει μαλακά, αντίθετα όσο πιο «σφιχτά» είναι, τόσο το καλύτερο.
Καλή επιτυχία, καλό μήνα εύχομαι σε όλους σας!!!
Πρώτη έφτασα σήμερα ; την μεριδούλα μου παρακαλω! δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σπαράγγια γιαχνι!
ReplyDeleteκαλημέρα , καλημέρα & καλό μας καλοκαίρι :)
Καλημέρα και καλό μήνα! Τα σπαράγγια δεν τα έχω ξαναφάει γιαχνί αλλά θα τα δοκιμάσω, ίσως την Παρασκευή. Μου ρσέσουν πολύ. Πολλά φιλιά.
ReplyDeleteΚαλό μήνα.Δεν βρίσκω εδώ πάνω φρέσκα σπαράγγια...θα το δοκιμάσω το φαγητό σου με σπαράγγια που αγοράζω συντηρημένα μέσα σε βάζα.
ReplyDeleteΠολλά φιλιά
kalimera sas kai kalo mina!!
ReplyDeleteexeretiko fagaki!tha to dokimaso kai ego.
filia pola!!
Πολύ ωραίο φαγητό!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα κοριτσάρα
Ελενα δεν εχω φάει σπαράγγια και δεν ήξερα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Πραγματικά είναι ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε. Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!
ReplyDeleteΤέλεια, τέλεια! Κι εμένα μου αρέσουν αλλά ξέρεις, τα μαγειρεύω με τους συνηθισμένους τρόπους. Πολύ μου αρέσει κι αυτή η ιδέα!
ReplyDeleteEλενάκι,τα σπαράγγια τι γεύση και νοστιμιά!
ReplyDeleteΘα είναι νοστιμότατα κι έτσι μαγειρεμένα.Δεν μπορώ να βρω και όσες φορές έχω παραγγείλει,μάταια.
Μόνο άγρια στις αρχές της άνοιξης δοκιμάζουμε.
Φιλιά!
Τι νόστιμο φαγητό με τα σπαράγγια!! μου αρέσουν πολύ και θα το δρομολογήσω.
ReplyDeleteΦιλιά πολλά
Δεν μου αρέσουν τα σπαράγγια
ReplyDeleteοπότε σας τα χαρίζω, χιχιχιχι
Καλημέρα και καλό μήνα να έχετε :))
Δεν έχω φτιάξει ΠΟΤΈ σπίτι, μόνο έξω τρώμε...Αν βρω φρέσκα θα δοκιμάσω,γιατί κονσέρβα δεν αγοράζω!
ReplyDeleteΥ.Γ.Έκανα τις φράουλες με το ανθότυρο και έγινε υπέροχο!!!
Καλό μήνα!
Elena soo good your new recipe. Have a nice day!
ReplyDeleteΣπαράγγια γιαχνί δεν έχω δοκιμάσει!!!!!Πρέπει να είναι υπέροχα!!!!Μου αρέσουν πολύ τα σπαράγγια και τα έχω δοκιμάσει σε άλλες εκδοχές όπως ψητά ή ομελέτα!!!Έλενα μου τώρα θα τα δοκιμάσω και γιαχνί!!!!!!!
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλιά καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!!!!!!!!!!!!!!
Σπαράγγια γιαχνί ? τι είπες τώρα !!!! είσαι τελικά μεγάλη μαγείρισσα φιλεναδίτσα μου !!!!!!
ReplyDeleteη νοστιμιά τους θα πρέπει να είναι άπαιχτη !! γεια στα χεράκια σου !
ευχαριστούμε για την ιδέα!
φιλια πολλά πολλά και καλό μήνα
Δεν τα είχα ξανακούσει έτσι! Ενδιαφέρον!
ReplyDeleteΚαλό μήνα!
Δεν έχω φάει κάτι τέτοιο ποτέ,με βάζεις σε πειρασμό,καλό μήνα!!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα!
ReplyDeleteΠοτέ δεν εχω μαγειρέψει σπαράγγια, δεν το ειχα σκεφτει ποτέ σαν λαδερό φαγητό.
Θέλω να το δοκιμάσω!!!
Καλό απόγευμα
δεν εχω φάει ποτε..χάνω ε??
ReplyDeleteθα το τολμήσω!!
καλο μηνα και καλο καλοκαίρι σε όλους!!!
Μας αρέσουν τα σπαράγγια αλλά δεν τα έχω φτιάξει ποτέ έτσι! Θα πρέπει να είναι νοστιμότατα!
ReplyDeleteΚαλό μήνα κοριτσάκια:)
Φαίνεται νοστιμότατο και λαχταριστότατο!!! Καλό μήνα!!!
ReplyDeleteΔεν ηξερα οτι γινονται και γιαχνι,μονο στον ατμο και ομελετα τους τα φτιαχνω.Καλο μηνα να εχετε ολα τα κοριτσια.
ReplyDeleteEgo mia fora mono exo faei, psita! Fenete poly yammi!!!!!!
ReplyDeletePoly endiaferousa syntagi gia sparagia! Synithws ta kanw ston atmo i saute.Tha ta dokimasw ki etsi.Filakia!
ReplyDeleteτι ωραίο φαγάκι είναι τούτο; πείνασα μόνο που το είδα!!!
ReplyDeleteΚαλωσορίζεις τον Ιούνιο με λαδερό, καλοκαιρινό φαγάκι! Δεν έχω φάει ποτέ σπαράγγια γιαχνί,αλλά είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσουν!
ReplyDelete