Tuesday, 27 September 2011

Pesto δυόσμου με λιαστή ντομάτα

Στο γλυκό καρότο είμαι το Νο1, αφού η Έλενά μας μου παραχώρησε τη σειρά της, στα ψητά λαχανικά πάλι είμαι το Νο 1, γιατί έτυχε!
Εεεε ….. ας μην έχω εγώ όλο την πρωτιά! Στο πέστο δυόσμου ας είμαι το Νο 2!!!!
Για να δούμε όμως γιατί είναι διαφορετικό από αυτό της Έλενας μας.

Χρειαζόμαστε:
50 γρ. φρέσκα φύλλα δυόσμου
30 γρ. κουκουνάρι
20 γρ. σουσάμι
50 γρ. φέτα
50 γρ. πεκορίνο (συνήθως προτιμώ ελληνικό)
50 γρ. γραβιέρα Κρήτης
3 - 4 λιαστές ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι χοντρό (ανάλογα με τις προτιμήσεις)
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τα φύλλα του δυόσμου και τα στεγνώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Λιώνουμε στην πρέσα το σκόρδο.
Τρίβουμε τα τυριά (καλύτερα να είναι φρεσκοτριμμένα).
Βάζουμε στο μούλτι το μισό λάδι και τον δυόσμο. Χτυπάμε αρχικά σε μέτρια ταχύτητα και στη συνέχεια σε γρήγορη.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα τυριά και ξαναχτυπάμε.
Τελευταία προσθέτουμε τα τυριά και χτυπάμε ξανά.
Το pesto μας είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε με τα αγαπημένα μας ζυμαρικά ή ακόμα και σαν dip!!!
Παρατηρήσεις
Αν θέλουμε η σάλτσα μας να είναι αλοιφή, μειώνουμε το λάδι στην μισή ποσότητα και χτυπάμε τα υλικά στο μούλτι για αρκετή ώρα μέχρι να πετύχουμε την υφή που θέλουμε.
Προσοχή όμως, το μείγμα μας δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνό.
Και βέβαια με βάση την παραπάνω συνταγή ο καθείς μπορεί να προσαρμόσει τις δόσεις των υλικών στα μέτρα του και στις προτιμήσεις του.
Καλή επιτυχία!
Αμαλία

27 comments:

  1. Μη με ..μαλλώσεις ..δεν έχω κάνει ΠΟΤΕ πέστο και ..δεν έχω ...δοκιμάσει...Καιρός είναι να το κάνω..δεν 'έχω αγοράσει ούτε έτοιμη σάλτσα πέστο!!!

    ReplyDelete
  2. Οι παραλλαγές του κλασσικού πέστο είναι τόσο ενδιαφέρουσες! Δυόσμος και λιαστή ντομάτα σίγουρα θα παντρεύονται υπέροχα!!

    ReplyDelete
  3. Αμαλία δεν θα κάνω σύγκριση.. μήπως έχουμε.. μαλλιοτραβήγματα!!!!!!
    Είναι διαφορετικός και δεν τον έχω δει πουθενά!
    Ωχ, μήπως την πάτησα;

    Κορίτσια μου φιλιά και καλημέρα!

    ReplyDelete
  4. Αμαλία πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου. Έχω κάνει πέστο με βασιλικό και πέστο με μαϊντανό, αλλά με το δυόσμο θα έχει υπέροχο άρωμα.
    Φιλιά, καλημέρα

    ReplyDelete
  5. Μέχρι τώρα την έφτιαχνα μόνο με βασιλικό, μου έδωσες σήμερα μια άλλη ιδέα.....θα τη δοκιμάσω σίγουρα!!!

    ReplyDelete
  6. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!
    ΠΕΣΤΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ReplyDelete
  7. καλημέρα Αμαλί μου, τα ωραία σου θα τα πάρω για τον καλό μου που λατρεύει τα πέστο - είχε φάει πολύ ξύλο απο την μαμά του μέχρι να τα μάθει !!χιχχι- Εγώ όπως ξέρεις με τα αλοιφοειδή δεν τα πάω και πολύ καλά !!! Δείχνει όμως πολύ ωραίο - κρίμα που δεν μπορώ να το δοκιμάσω !!

    γεια στα χεράκια σου μικρούλι μου !!


    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  8. Χμμμ λέω κ εγώ τι μυρίζει ως εδώ;;; χαχαχα Υπέροχο και το έχω δοκιμάσει!! Μου αρέσει πολύ ο δυόσμος και όπου βρω ευκαιρία τον ... χώνω!!! Φιλάκια πολλά κορίτσια!!!

    ReplyDelete
  9. AMALI!ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ PESTO ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ.Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

    ReplyDelete
  10. Γεια σου Αμαλία! Τέλειο το πέστο σου, φτιάχνω και εγώ ενα παρόμοιο αλλά με περισσότερες λιαστές ντομάτες και γίνεται πιο κόκκινο. Το χρησιμοποιώ και σαν μαρινάδα για κοτόπουλο το οποίο στην συνέχεια πανάρω και το ψηνω στον φουρνο.
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  11. Θα το προτιμήσω σαν dip με κριτσινάκια, γιατι στα ζυμαρικά προτιμώ πιο soft σάλτσες!!!Ειναι γρήγορο και ευκολο, και σύντομα θα το φτιάξω!!!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  12. Πολύ καλό με μακαρονάδα!!

    ReplyDelete
  13. εντυπωσιακό για μένα...πολύ καλό

    ReplyDelete
  14. Πρωτότυπο! θα πρέπει να είναι πολύ έντονη η γεύση του, θα πρέπει να ταιριάζει πολύ με τα ζυμαρικά.

    ReplyDelete
  15. δεν πειράζει αχτίδα μας, γιατί να σε μαλώσουμε καλέεε;;;;

    όποτε μπορέσεις...

    ReplyDelete
  16. παντρεύονται παντρεύονται πολύ ευχάριστα Ευγενία μας

    ReplyDelete
  17. Γιαγιά αντιγόνη καλησπέρα και σε εσένα

    ReplyDelete
  18. Καλησπέρα Μαρία,
    να κάνεις και με δυόσμο, να βάλεις αρκετά τυριά σε σχέση με τα άλλα πέστο γιατί ο δυόσμος επικρατεί πολύ...

    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  19. anthivolon περιμένουμε εντυπώσεις αν το φτιάξεις

    ReplyDelete
  20. καλησπέρα έφη και σε εσένα

    ReplyDelete
  21. Μαράκι μου και εγώ από το ξύλο κατάντησα έτσι όπως κατάντησα....

    πάρε όσο θες
    πολλά πολλά φιλιά

    ΗΧαλκίδα ακόμα περιμένει εεεε;;;

    ReplyDelete
  22. Ζέτα και εγώ πλέον τον βάζω πολύ το δυοσμο, περισσότερο μάλλον από τον μαϊντανό

    καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  23. γεια σου Κατερίνα,
    ευχαριστώ πολύ

    ReplyDelete
  24. Ερη ωραία και η δική σου εκδοχή, να δοκιμαστεί

    ReplyDelete
  25. ριρή και σαν ντίπ είναι ντιπ για ντιπ δελεαστικό

    ReplyDelete
  26. Αθηνά και homemade ευχαριστώ πολύ και καλό σας απόγευμα

    ReplyDelete
  27. mia maria ναι σε όλα σου,
    καλό απόγευμα

    ReplyDelete