Monday, 3 October 2011

Καλτσόνε

Καλτσόνε είναι η πίτσα …. έκπληξη!!
Μια νόστιμη σκεπαστή πίτσα δηλαδή, που μέσα της κρύβει τα αγαπημένα μας υλικά.
Παρακάτω θα σας δώσω διάφορες ιδέες με ποια υλικά μπορούμε να γεμίσουμε το καλτσόνε μας.
Οι επιλογές βέβαια και η τελική απόφαση εξαρτάται από εσάς και τις προτιμήσεις σας!
Επίσης οι ποσότητες που αναφέρω, μας δίνουν 4 πεντανόστιμα μεγαλούτσικα καλτσόνε. Μην ξεχνάτε ότι το καλτσόνε είναι μια σκεπαστή ατομική πίτσα.
Αυξομειώστε τις δόσεις ανάλογα με το πόσα θέλετε να φτιάξετε.

Τα υλικά μας:
Για την ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές λάδι
260-280 ml νερό
Για την γέμιση
κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας
500 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
10 φέτες ζαμπόν σε καρεδάκια
1 πράσινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες
μανιτάρια σε φέτες

Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε την ζύμη.
Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι με την μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
Η μαγιά δεν πρέπει να έλθει σε επαφή με το αλάτι, γιατί τότε η ζύμη μας δεν θα μας φουσκώσει σωστά.
Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι.
Κατόπιν ξεκινάμε σιγά σιγά να προσθέτουμε το νερό, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Ισως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο νεράκι, το ζητούμενο είναι μια ζύμη εύπλαστη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Ζυμώνουμε 4-5 λεπτά και μετά κάνουμε την ζύμη μας μια μπάλα και την αφήνουμε το λιγότερο μια ώρα σκεπασμένη, σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει.

Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε κάθε ένα από αυτά με τον πλάστη σε φύλλο στρογγυλό, όχι πολύ χοντρό.
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια μια καλή ποσότητα σάλτσας.
Μπορείτε να απλώσετε κέτσαπ, ή μια νόστιμη απλή σάλτσα ντομάτας που θα φτιάξετε με φρέσκιες ντοματούλες αποφλοιωμένες και περασμένες στο μούλτι, σκορδάκι, ελαιόλαδο, λίγη ζαχαρίτσα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Μοιράζουμε την γέμιση σε κάθε φύλλο, να καλύψει το ένα ημικύκλιο.
Σηκώνουμε το υπόλοιπο μισό φύλλο και καλύπτουμε την γέμιση.
Πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι να κλείσουν καλά.
Μεταφέρουμε το καλτσόνε στο ταψί μας που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Χαράσσουμε την επιφάνεια ελαφρά με ένα μαχαίρι σε 2-3 σημεία για να μην μας ανοίξει στο ψήσιμο.
Αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, με αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη, ανάλογα με τον φούρνο μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ, το καλτσόνε δεν θέλει αέρα στο ψήσιμο, θέλει αντιστάσεις και ψήσιμο στην τελευταία σκάλα.
Αν ακολουθήσετε σωστά όλα τα μικροτιπάκια που αναφέρω, θα απολαύσετε υπέροχα καλτσόνε!

Ιδέες για την γέμιση:
Η γέμιση όπως είπα και παραπάνω είναι θέμα γούστου.
Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε όποια υλικά θέλετε, προκειμένου το καλτσόνε σας να έχει γεύση πίτσας.
Για να δούμε όμως με τι άλλο μπορούμε να τα γεμίσουμε.
- Κιμά που μας περίσσεψε από μακαρόνια, στον οποίον θα προσθέσουμε τριμμένη φέτα και διάφορα κίτρινα τυριά.
- Κοτόπουλο σε λωρίδες που το έχουμε ψήσει για μισή ωρίτσα, μανιτάρια, μπέικον ψιλοκομμένο, πιπεριές.
- διάφορα λαχανικά που μας περίσσεψαν από μπριάμ, τουρλού κλπ, αναμεμειγμένα με διάφορα τυριά.
- ένα ελληνικό καλτσόνε γεμισμένο με κυβάκια ντομάτας, φέτα, ελιές, κρεμμυδάκια, ρίγανη.
- λουκάνικο πολύ ψιλοκομμένο, πιπεριές, κρεμμύδια, και τριμμένη μοτσαρέλα.
Χρησιμοποιείστε τα αγαπημένα σας υλικά, αρωματίστε τα με τα αγαπημένα σας μυρωδικά και μπαχαρικά (ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, πάπρικα, κλπ) και απολαύστε υπέροχο σπιτικό καλτσόνε!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!

56 comments:

  1. ΚΑΤΕΡΙΝΑ3 October 2011 at 08:40

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΑ ΥΠ ΟΨΗΝ ΜΟΛΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΑΙΤΑ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα! Φαίνεται πραγματικά λαχταριστό το Καλτσόνε! Σίγουρα θα το δοκιμάσω σύντομα.. Μόλις σας προσκάλεσα στο blog μου να παίξετε αν έχετε διάθεση το παιγνίδι των 7! Καλή συνέχεια!! :)

    ReplyDelete
  3. Μμμμ...πιτσα εκπληξηηηη!!!
    Τι εκπληξη ηταν αυτη??
    Νοστιμοτατη Ελενακι,μπραβο!
    Καλη σου μερα καλο μηνα και καλη εβδομαδα,φιλια πολλα!!!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα! Κλασική αξία, αγαπημένη γεύση! Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Με την πιτσα εχω μια σχεση "μισους", δεν με θελει με τιποτα! Αλλα επειδη εχω πεισμωσει, θα δοκιμασω και τη δικη σου συνταγη, εστω κι αν ειναι πιτσα - εκλπηξη!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα!καλό μήνα!
    νομίζω ότι θα αρχίσω να σας επισκέπτομαι μόνο μεσημέρι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  7. Λατρεύω τα καλτσόνε! μου έδωσες πολύ καλή ιδέα για το βράδυ!! Καλημέρα :)

    ReplyDelete
  8. Σκανδαλίζομαι όποτε βλέπω μια όμορφη γυναίκα. Τρελαίνομαι όταν παρακολουθώ την Αρειανάρα, ασχέτως αν κερδίζει ή χάνει. Πεινάω και ζηλεύω κάθε φορά που μπαίνω σε αυτό το blog.

    Την καλημέρα.

    ReplyDelete
  9. έχω ένα μυστικό...
    δίαιτα το επόμενο δεκαήμερο!
    καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  10. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!
    ΩΡΑΙΟ ΑΝ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΠΙΤΣΑ.
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ReplyDelete
  11. Καλή εβδομάδα.

    Η πίτσα-έκπληξη μπήκε στα προσεχώς !

    ReplyDelete
  12. Αγαπάμε καλτσόνεεεεε
    Φιλάκια
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  13. Φαινεται ...γεμάτο υποσχέσεις έτσι φουσκωτό -φουσκωτό που είναι!
    Ότι κι αν διαλέξουμε να κρύψουμε στην κοιλίτσα του σίγουρα θα είναι λαχταριστό!!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  14. Φαίνεται πεντανόστιμο!!! Σίγουρα θα πειραματιστώ να το φτιάξω!!! Φιλιά κορίτσια

    ReplyDelete
  15. Σε λίγο θα κολλήσει η μύτη μου στην οθόνη! Λατρέυω τα καλτσόνε και ειδικά σαν παιδί, πάντα τα προτιμούσα.. Ηρθε ο καιρός να την κάνω στον γιο μου!
    Φιλάκια πολλά Έλενα!

    ReplyDelete
  16. Elena I'm too love calzone! delicious your recipe. Have a nice day!

    ReplyDelete
  17. Ένα ολοκληρωμένο γεύμα που αρέσει και σταπαιδιά καλή εβδομάδα.....

    ReplyDelete
  18. Κατερινάκι βλέπω συνεχίζεις ακάθεκτη!!
    Μπράβο σου!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  19. Cookcaine καλώς όρισες, σε ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση!
    Καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  20. Γωγούλα μου είδες εκπλήξεις εγώ??? χα χα χααα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  21. Ερμιόνη πάντα αγαπημένη γεύση!
    Καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  22. Ελπινίκη μου με τίποτε δεν μπορώ να πιστέψω ότι εσύ δεν της έχεις πάρει τον αέρα, βούρ και δος της να καταλάβει ;-)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  23. Chris μου είμαστε ανοιχτά 24 ώρες το 24ςρο χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  24. Κωνσταντίνα μου καλή επιτυχία, ελπίζω να την ευχαριστηθείτε!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  25. Κανθαράκο τρελαίνομαι με τα σχόλιά σου, το ξέρεις:))
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  26. Summertime Blues, δίαιτα... last year:P
    Καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  27. Effie, καλή σου εβδομάδα, φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  28. Αχ Ελενα, και ανοιχτη και κλειστη η πιτσα ειναι παντα ευπροσδεκτη και κανενας δεν λεει οχι.Καλο μηνα να εχεις και καλη εβδομαδα.

    ReplyDelete
  29. Conna, Κωνσταντίνα καλώς μας όρισες!
    Καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  30. Αστεράκι κι εμείς, κι εμείς!
    Καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  31. Νίκη μου και μπορούμε να κρύψουμε ένα σωρό λιχουδιές στην κοιλίτσα του!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  32. Ζετάκι πολλά φιλιά, καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  33. Eri μου να την κάνεις στον γιόκα σου, είμαι σίγουρη θα την ευχαριστηθεί!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  34. Odile thank you very much!
    Have a nice week Oile:)

    ReplyDelete
  35. Μia μου και στα μικρά και στα μεγάλα παιδιά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  36. Δημιουργία μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Καλό μήνα, καλή βδομάδα και σε σένα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  37. Φαίνεται υπέροχο!!!Πολύ καλή πρόταση..αντε να κάνης δίαιτα με τέτοιες αναρτήσεις...
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  38. Και πώς μου αρέσουν τα καλτσόνε!!!! Τέλειο είναι, λαχταριστό και φουσκωτό!!!! Και μόνο που το βλέπεις, γλυκιά μου Έλενα, θέλεις να το καταβροχθίσεις!!!!! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  39. Έτσι φουσκωτό και λαχταριστό π'ως να μην πάρω; Ελενάκι, φαίνεται νόστιμο και δελεαστικό.
    Μου άρεσαν πολύ και οι ιδέες σου για τα υλικά, δίνουν λύσεις. Καλή εβδομάδα και καλό βράδυ. Φιλιά.

    ReplyDelete
  40. Γεια σου Ελενα ωραια η συνταγη αγορασα και τα υλικα θα την δοκιμασω αυριο.Θελω χαρη αν μπορεις.Φαγαμε ενα πιατο το οποιο ηταν ππατατες στο φουρνο με αυγα τυρια ζαμπον στρογγυλες οι πατατες κομμενες.Δεν φαινοταν να εχουν τηγανιστει.Αν ξερεις καποια συνταγη ανεβασε τη σε παρακαλω.Αρεσε στο γιο μου εγω την κανω κατι παρομοιο ομως αυτο ηταν ωραιο χωρις λαδια και στη γευση.Σε κουρασα συγνωμη.Ποπη

    ReplyDelete
  41. Ελενιώ μου τι έγινε ??? αρχισες να ανακατεύεσαι με ζύμες ??? δεν το πιστεύω !!!!!!! και τι ωραία που σου έγινε ! πειράζει να το πάρω ολοκληρο και να πάω σε μια γωνιά να το απολαύσω??? Σήμερα προβλέπω να μου μείνει κιμάς απο τα μακαρόνια που έφτιαξα, οπότε μάλλον είναι μια καλή λύση για να τον αξιοποιήσω αύριο.! Thank you very much for the idea, που λένε και στο χωριό μου φιλεναδίτσα!!!


    φιλιά πολλλά πολλά και καλό βράδυ !

    ReplyDelete
  42. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΡΕΛΛΑ!!!!!ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ.Σ‘ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ!!!!!ΠΟΛΥ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!!!

    ReplyDelete
  43. υπέροχη συνταγή φοβάμαι λίγο αλλά θα την δοκιμάσω και με φέτα και ελιές θάναι όνειρο φαντάζομαι νάχουμε καλό μήνα γλυκειά μου

    ReplyDelete
  44. Riri μου μην μας βάζεις δύσκολα χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  45. Κικίτσα μου, όσο πιο φουσκωτό και "πλούσιο" τόσο πιο νόστιμο είναι!
    Φιλιά Κικίτσα!

    ReplyDelete
  46. Ελενάκι μου, οι περισσότερες από τις ιδέες που προτεινω μου έχουν λύσει τα χέρια πολλές φορές!
    Καλή βδομάδα, φιλιά!

    ReplyDelete
  47. Πόπη μου ευχαρίστως να δοκιμάσω να το φτιάξω, δεν ακούγεται δύσκολο.
    Πάντως από την πείρα μου, οι πατατούλες στο φούρνο μαγειρεμένες με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο νόστιμες αν τις τηγανίσουμε πρώτα ελαφρά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  48. Μαριώ μου, εγώ όπως ξέρεις με τις ζύμες δεν το χω καθόλου (τι να παινευτώ? για το άψογα λεπτό φύλλο που ανοίγω?? χα χα χαα)
    Ομως αυτό το ζυμαράκι είναι πανεύκολο, σαν να φτιάχνεις ζυμαράκι για πίτσα!
    Πολλά φιλάκια φιλενάδα!

    ReplyDelete
  49. Νάσια μου, είναι πανεύκολο να το φτιάξεις, και πολύ πολύ νόστιμο!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  50. Marilise μου εσύ την φοβάσαι την ζύμη που φτιάχνεις τόσες νοστιμιές?
    Τίποτε δεν είναι, πανεύκολη.
    Στο λέω εγώ που με τις ζύμες δεν έχω και την καλυτερότερη σχέση!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  51. Πολύ νόστιμο το καλτσόνε και ιδιαίτερα βολικό για το σχολείο.
    Μπράβο Έλενα είναι υπέροχο.
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  52. Τι μου κανεις βραδιατικα φαινεται πεντανοστιμο!!!!!

    ReplyDelete
  53. Δεν προσπέρασα την συνταγή με το χοιρινό. Απλώς έχω θέμα με τα καλτσόνε! Μου έβαλες ιδέες τώρα! Το αγαπάω με κιμά!

    ReplyDelete
  54. Mari μου thank you, thank you:)
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  55. Katrina και φαίνεται και είναι ;-)
    Καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  56. Φοίβη μου και με κιμά που το έχω κάνει, είναι σούπερ, πολύ καλό!
    Φιλιά!

    ReplyDelete