Thursday, 13 October 2011

Χοιρινό γιουβετσάκι

Αγαπημένο κυριακάτικο φαγάκι μας, εξαιρετικά νόστιμο, που το νοστιμίζουν ακόμη περισσότερο κυβάκια ή μπαστουνάκια από τυρί που μπαίνουν σε διάφορα σημεία στο φαγάκι μας και λιώνουν όμορφα μέσα σ’ αυτό.
Σημειωτέον ότι αυτό το γιουβετσάκι είναι «άσπρο» και όχι «κόκκινο»
Γίνεται απίστευτα αρωματικό με τα συγκεκριμένα μυρωδικά, είναι πραγματικά σκέτη απόλαυση!
Πάμε να το μαγειρέψουμε!

Τα υλικά μας:
1,5 κιλό τρυφερό χοιρινό κομμένο σε κυβάκια
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
250 γρ. ρεγκάτο ή γραβιέρα πικάντικη
1 μεγάλο κρεμμύδι
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζανάκι λευκό κρασί
χυμό από 1 πορτοκάλι
2 κοφτά κουταλάκια ρίγανη
1 κοφτό κουταλάκι θυμάρι
1-2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
αλάτι – πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα κομμένα σε φετάκια.
Προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε κι αυτό, να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, 1 λίτρο νερό ή ζωμό, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγάκι μας να μαγειρευτεί για 50-60 λεπτά.
Αφαιρούμε τα κλαράκια δεντρολίβανου και αδειάζουμε το φαγητό στη γάστρα.
Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για μισή ωρίτσα ή μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι.
Ελέγχουμε τακτικά μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νεράκι, εγώ πρόσθεσα άλλες δυο κούπες.
Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο.
Κόβουμε το τυρί σε κυβάκια ή μπαστουνάκια και το μπήγουμε σε διάφορα σημείο ανάμεσα στο φαγάκι μας.
Κλείνουμε την γάστρα και την αφήνουμε σε ζεστό αλλά κλειστό φούρνο, να λιώσει όμορφα το τυράκι.
Απολαμβάνουμε το νόστιμο φαγάκι μας και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο τυράκι.
Καλή επιτυχία!

Να και δύο βραβεία που πήραμε από τις αγαπημένες μας φίλες Effie, Helen Gr , Rena Christodoulou, Ζαχαρούλα και τον φίλο μας Σκρουτζάκο

Τις ευχαριστούμε από καρδιάς και τα χαρίζουμε σε όλο το μπλογκοπαρεάκι μας με πολλή αγάπη!
Να έχετε μιαν όμορφη μέρα!

23 comments:

  1. Ειμαι σιγουρη για το θετικο αποτελεσμα του φαγητου Ελενακι, το μαγειρεψες τελεια!!!
    Γεια στα χερακια σου,και ΜΠΡΑΒΟ για τα βραβεια σας,τα ΑΞΙΖΕΤΕ!!!
    Καλη σου μερα πολλα φιλια!!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα! Ωραία που λείπει η ντομάτα! Πρέπει να είναι απίστευτα μυρωδάτο φαγάκι! Φιλιά

    ReplyDelete
  3. Μ' αρέσει πολύ το φαγητό σου σήμερα!
    Να έχουμε μια όμορφη μέρα...φιλιά!!

    ReplyDelete
  4. Ελενα,

    Ενδιαφέρουσα η πρόταση του άσπρου γιουβετσίου ... μένει να την δοκιμάσουμε.

    Καλημέρα και φιλάκια

    ReplyDelete
  5. Από τα αγαπημενα φαγητα στο σπιτι μας, το τρωμε μετα μανιας!

    ReplyDelete
  6. Τέλειο και λαχταριστό φαγητό, μας έφτιαξες Έλενα και χωρίς ντομάτα είναι ιδανικό για κάτι περίεργους που έχω στο σπίτι!!
    Φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
  7. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!
    ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΦΑΓΗΤΑ!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ReplyDelete
  8. Τέλειο φαγητό! φύλαξε μου μια μερίδα!
    Συγχαρητήρια για τα βραβεία
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  9. ΑΧ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΟΥΛΑ ΓΙΟΥΒΕΤΣΑΚΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  10. το γιουβετσάκι ήταν έιναι κ θα είναι ένα απ τα αγαπημένα μου φαγητά!! :-) Τέλειο, φαίνεται πεντανόστιμο!! Μου αρέσει και κοκκινιστό με μακαρόνια νούμερο 10!!

    ReplyDelete
  11. μμμμ Έλενα και ότι σκεφτόμουν να κάνω γιουβετσάκι το Σάββατο.. Θα κάνω το δικό σου!
    Ξέχασα να σου πω, έκανα και την καροτοσαλάτα, και ήταν τέλεια!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  12. Το γιουβέτσι το λατρεύω.μόνο με ψάρι δεν το έχω φάει χαχα λες;

    ReplyDelete
  13. Ψάχνω για το πρωινό μου σχόλιο αλλά πού πήγε! Θα πεις, εδώ χάνονται όλα κι εγώ νοιάζομαι για σχόλια; Έλα όμως που είχα παραγγείλει μεριδούλα και τώρα πάει, τελείωσε το νόστιμο γιουβετσάκι; Αχ, όλα τα ωραία τελειώνουν γρήγορα! Καλό βράδυ, Ελενάκι, φιλιά.

    ReplyDelete
  14. μμμμμμ....τρέχουν τα σάλια μου σόρρυ κιόλας...υπέροχη συνταγή για ενα αγαπημένο φαγητό....ευχαριστώ πολύ.....νασαι καλά....

    ReplyDelete
  15. ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΔΑΚΙ :)
    ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.
    ΠΑΙΡΝΩ ΔΙΠΛΗ ΜΕΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ!!!!

    ReplyDelete
  16. ΟΜΟΡΦΟ ΦΑΓΗΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΜΑΖΕΜΑ!!!!ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ReplyDelete
  17. Έλενα,αλλιώτικο γιουβετσάκι,με πολλά υλικά,που θα του δίνουν απίστευτη νοστιμιά!
    Θα το τιμήσω,μόνο θα αλλάξω το χοιρινό με μοσχαράκι.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  18. Ασπρο γιουβέτσι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, δεν ξέρω γιατί αλλά πάντα με σαλτσα το φτιάχνω. Πολύ ωραία η πρότασή σου με τα τυριά, σίγουρα θα το φτιάξω γιατί φαίνεται πολύ νόστιμο !!

    Πολλές φιλούπες γλυκό μου Λενάκι !!!!


    Ευχαριστούμε πολύ για τα βραβεία !!!!!!!!

    ReplyDelete
  19. Συνήθως το γιουβέτσι το εχω συνδυάσει με ντομάτούλα.
    Αλλά κι ετσι είμαι σίγουρη πως θα είναι πεντανόστιμο. Και μια αλλαγή δεν βλάπτει.
    Συγχαρητήρια για τα βραβεία :)

    Καλό σ/κ

    ReplyDelete
  20. ΕΛΕΝΑ μου ζωγράφισες πάλι!!! Τέλειο το γκιουβέτσι κι επειδή γενικά αυτό το φαγητό το λατρεύω μπαίνει στη σειρά για την ερχόμενη εβδομάδα!!! Να είσαι καλά να μας φτιάχνεις πάντα νοστιμιές και πολλά φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  21. Αγαπημενο φαγακι παιρνω μια μεριδουλα!!!!

    ReplyDelete
  22. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά σας λόγια!
    Το γιουβετσάκι αυτό γίνεται πολύ πολύ νόστιμο, πιστεύω αν το φτιάξετε θα το ευχαριστηθείτε!
    Εύχομαι σε όλους ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  23. Καλήμέρα!
    τέλειο φαίνεται το φαγητό!
    (εγώ δυστυχώς είμαι με σούπιτσα...)

    πέραστε από μένα έχει παιχνιδάκι^^
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete