Friday, 2 December 2011

Χοιρινό πρασοσέλινο

Το πρασοσέλινο είναι ένα από τα φαγάκια που αγαπώ πολύ και που ευτυχώς αρέσει πολύ και στα παιδιά μου, έτσι ώστε να το απολαμβάνουμε οικογενειακώς.
Το χω συνδυάσει με χειμώνα, ζεστό ζεστό, ξινούτσικο, με μπόλικη φετούλα, φρέσκο ψωμάκι και καλό κρασάκι.
Πάμε να το φτιάξουμε.

Χρειαζόμαστε:
1200-1500 γρ. χοιρινό κομμένο σε μερίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια
10 πράσα
500 γρ. σέλινο (αν βρείτε και καμιά σελινόριζα ακόμα καλύτερα)
μισή κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι κόλιαντρο ξερό ή λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι κρασί
αλάτι - πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2 ζουμερά λεμόνια
Πως το μαγειρεύουμε:
Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια.
Προσθέτουμε το κρέας και το γυρίζουμε ώστε να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί.
Κατόπιν προσθέτουμε τόσο νερό, ώστε να καλύπτει το κρέας, αλάτι, πιπέρι και τον κολίαντρο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί και να μαλακώσει το κρέας.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα πράσα κομμένα σε ροδέλες μεγαλούτσικες (μόνο το άσπρο μέρος), τον μαϊντανό και το σέλινο που το έχουμε καλά πλυμένο και κομμένο σε μεγαλούτσικα κομμάτια.
Αν βάλετε και σελινόριζα, θα την καθαρίσετε προσεκτικά, θα την κόψετε σε κομμάτια «κυδωνάτα» και θα την προσθέσετε κι αυτήν στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί άλλη μισή ώρα.
Κατόπιν βάζουμε στην κατσαρόλα και το κρέας και τα αφήνουμε όλα μαζί να πάρουν 4-5 βράσεις.
Με τον χυμό των λεμονιών και τα αυγά, φτιάχνουμε ένα αυγολέμονο όπως περιγράφουμε εδώ και αυγοκόβουμε το πρασοσέλινό μας.
Το σερβίρουμε ζεστό και μυρωδάτο.
Καλή επιτυχία!

43 comments:

  1. Θα βγω στον κήπο θα κόψω λίγες σελινόριζες και θα το φάμε στην υγειά σου!!!!

    ReplyDelete
  2. Οντως Ελενακι μου πεντανοστιμο φαγητο,κι εμεις το λατρευουμε οικογενειακως ξινουτσικο και μυρωδατο..αχ αχ το ζηλεψα τωρα..
    Γεια στα χερακια σου..
    Καλη σου μερα,και καλο μηνα,φιλακια πολλα!!!

    ReplyDelete
  3. ΚΑΤΕΡΙΝΑ2 December 2011 at 09:03

    ΚΑΛΗΜΕΡΑΑ...ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΑΚΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΣΣΑ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ.

    ReplyDelete
  4. αγαπημένο!καλημέρα!καλό μήνα!!
    ...irida...

    ReplyDelete
  5. Παίρνω πιάτο γιατί δεν αρέσει στους υπόλοιπους.
    Καλό μήνα!!!

    ReplyDelete
  6. Αγαπημένο φαγάκι Έλενα. Καλημέρα και καλό μήνα!

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα Έλενα!! Εντάξει αυτό το φαγητό είναι λατρεία! Από τα απόλυτα χειμωνιάτικα φαγητά! Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Κλασικό παραδοσιακό φαγητό και πολύ πολύ αγαπημένο, καλοφάγωτο.
    Φιλιά καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  9. ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ ΤΙ ΦΑΙ!!!!!!!!
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ. ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΟΠΟΤΕ ΦΤΙΑΧΝΕΙ. ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΡΑΣΟ!!!!!!!!
    ΑΧ ΜΑΣ ΛΙΓΟΥΡΕΨΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΙΑΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ReplyDelete
  10. Έλενα καλημέρα:-) Απίθανο φαγητό μας έφτιαξες σήμερα! Κλασσικό και αγαπημένο και όμορφα ξινούτσικο!:-) Πολύ εποχιακό αλλά και ταιριαστό και στο εορταστικό τραπέζι. Μου αρέσει πολύ, να' σαι καλά! Φιλιά:-))

    ReplyDelete
  11. Ελενα μου καλημερα και καλο μηνα!!!!Ωραιο πιατο αγαπημενο!!!!!Φιλια!!

    ReplyDelete
  12. Να που καταφερα να αφησω σχολιο δεν ξερω γιατι δεν μπορω!!!!!!

    ReplyDelete
  13. Μέχρις εδώ έφτασε το άρωμα,για τη γεύση,δεν το συζητώ,από τις αγαπημένες.
    Ελενάκι,μας κάνεις και ζηλεύουμε,καιρός να το μαγειρέψουμε!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. εγώ πάλι,θα περιμένω να καρδαμώσουν τα πράσα και τα σέλινά μου στον
    " ταρατσολαχανόκηπο " και θα ακολουθήσω τη μέθοδο της Λίλας...
    φιλιά σε όλες σας...

    ReplyDelete
  15. Από τα ποιο αγαπημένα μου χειμωνιάτικα φαγητά!!! Ωραιότατη επιλογή έκανες!

    ReplyDelete
  16. Ούτε εσύ τα ζεματίζεις τα πράσα βλέπω και χαίρομαι γιατί νόμιζα ότι κάνω λάθος τόσο καιρό...παντού ακούω για ζεμάτισμα αλλά εμένα μου αρέσουν έτσι!
    Καλά που το θύμισες γιατί είναι αγαπημένο μας! Φιλιά!

    *Φυσικά και θα βάλουμε και σελινόριζα...άκου λέει!

    ReplyDelete
  17. Δεν το έχω φτιάξει ποτέ αυτό το φαγητό γιατί ο άντρας μου δεν τα πάει καλά με το κρέας. Το έχω δοκιμάσει όμως και είναι τέλειο φαγητό!

    ReplyDelete
  18. Να έχουμε τόσα πράσα στον κήπο μας κάθε χρόνο και να μην τα έχω κάνει ποτέ με χοιρινό; Δεν πάει άλλο ,φέτος θα το φτιάξω!
    Φιλιά κορίτσια, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  19. Το φτιάχνω μόνο με σέλινο,θα το δοκιμάσω έτσι την επόμενη φορά που θα το μαγειρέψω.

    ReplyDelete
  20. Καλησπέρα Ελενάκι. Υπέροχο κι αγαπημένο αυτό το φαγάκι με τα χορταρικά και αυγολέμονο. Εμείς το μαγειρεύουμε τα Χριστούγεννα, αν δεν θέλουμε το φρικασέ.
    Καλό μήνα, καλές γιορτές να έχουμε, φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  21. Λίλα, αν υποψιαστώ ότι ο κήπος σου διαθέτει και σελινόριζες, θα καταφθάσω αύριο κιόλας, τάχα για καφέ χα χα χαα!!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  22. Γωγούλα μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Καλό μήνα και σε σένα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  23. Κατερινάκι μου δένουν πολύ νόστιμα τα πράσα με το σέλινο, δοκίμασέ τα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  24. Καλό μήνα και σε σένα Ιριδά μου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  25. Ξανθή μου σ'εμάς ευτυχώς είναι φαγάκι που αρέσει σε όλους!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  26. Σοφάκι μου σε ευχαριστώ!!!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  27. Ερμιόνη μου συμφωνώ!!!
    Κι εγώ με χειμώνα το χω συνδυάσει αυτό το φαγάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  28. Μαράκι μου από τα πιο αγαπημένα μας κλασικά φαγάκια!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  29. Εφη μου τι πρόβλημα να μην συμφωνούν όλοι στο φαγητό, διαθέτω κι εγώ κάτι σκασμένα στο σπίτι, αλλά ευτυχώς αυτό τους αρέσει πολύ!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  30. Καλό μήνα Katrina μου!
    Σοβαρά δεν μπορούσες να αφήσεις σχόλιο??
    Δεν μου ανέφερε κανείς άλλος παρόμοιο πρόβλημα!
    Αχ αυτός ο παλιοblogger!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  31. Aννα μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Είναι ένα φαγάκι που συνήθως το κάνω τέτοιαν εποχή!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  32. Ελενάκι τώρα είναι η πιο κατάλληλη εποχή να το μαγειρέψεις!
    Φτιάξτο να το ευχαριστηθείτε!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  33. Βιβίκα ξέχασα ότι διαθέτεις ταρατσόκηπο σπέσιαλ χα χα χααα!!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  34. Χρυσαυγή μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  35. Εφάκι γιατί να τα ζεματίσω??
    Μια χαρά μαγειρεύονται έτσι.
    Με σελινόριζα γίνεται ακόμα πιο νόστιμο το φαγάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  36. Βάσω μου εμείς πάλι έχουμε το αντίθετο πρόβλημα, όλοι οι άντρες μου είναι κρεατοφάγοι.
    Γι αυτό προσπαθώ να συνδυάσω το κρέας με λαχανικά τουλάχιστον!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  37. Νίκη τυχερή, έχεις κήπο με πράσα???
    Φτιάξε οπωσδήποτε πρασοσέλινο, πρασόπιτες και ένα σωρό άλλες πρασονοστιμιές!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  38. Ρένα μου και με σκέτο σέλινι πεντανόστιμο είναι, και με σελινόριζες το κάτι άλλο, αλλά και με συνδυασμό τους μας αρέσει πάρα πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  39. Ελενάκι μου εγώ τα Χριστούγεννα να σου πω την αλήθεια χοιρινό με σελινόριζες τους φτιάχνω, το έχουμε καθιερώσει.
    Αλλά το πρασοσέλινο το φτιάχνω αρκετά συχνά κάθε χειμώνα!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  40. Ωωωωχ Έλενά μου, παραλίγο να βάλουμε το ίδιο φαγητόοοο! Είναι υπέροχοοοο! Εμείς το τρώμε όλο τον χρόνο αλλά πάντα τη δεύτερη μέρα Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς.
    Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  41. ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ φαγητό!!!!!!!!!!!!!!
    Ένα μεγάλοοοοοοοοο πιάτο για μένα παρακαλώωωωωωωωω

    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  42. Κικίτσα μου εμείς πρέπει να συνενοούμαστε τι θα βάζουμε χα χα χαα!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  43. Αστερακι μου έφτασεεεεεεεε!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete