Το πρασοσέλινο είναι ένα από τα φαγάκια που αγαπώ πολύ και που ευτυχώς αρέσει πολύ και στα παιδιά μου, έτσι ώστε να το απολαμβάνουμε οικογενειακώς.
Το χω συνδυάσει με χειμώνα, ζεστό ζεστό, ξινούτσικο, με μπόλικη φετούλα, φρέσκο ψωμάκι και καλό κρασάκι.
Πάμε να το φτιάξουμε.
Χρειαζόμαστε:
1200-1500 γρ. χοιρινό κομμένο σε μερίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια
10 πράσα
500 γρ. σέλινο (αν βρείτε και καμιά σελινόριζα ακόμα καλύτερα)
μισή κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι κόλιαντρο ξερό ή λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι κρασί
αλάτι - πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2 ζουμερά λεμόνια
Πως το μαγειρεύουμε:
Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια.
Προσθέτουμε το κρέας και το γυρίζουμε ώστε να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί.
Κατόπιν προσθέτουμε τόσο νερό, ώστε να καλύπτει το κρέας, αλάτι, πιπέρι και τον κολίαντρο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί και να μαλακώσει το κρέας.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα πράσα κομμένα σε ροδέλες μεγαλούτσικες (μόνο το άσπρο μέρος), τον μαϊντανό και το σέλινο που το έχουμε καλά πλυμένο και κομμένο σε μεγαλούτσικα κομμάτια.
Αν βάλετε και σελινόριζα, θα την καθαρίσετε προσεκτικά, θα την κόψετε σε κομμάτια «κυδωνάτα» και θα την προσθέσετε κι αυτήν στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί άλλη μισή ώρα.
Κατόπιν βάζουμε στην κατσαρόλα και το κρέας και τα αφήνουμε όλα μαζί να πάρουν 4-5 βράσεις.
Με τον χυμό των λεμονιών και τα αυγά, φτιάχνουμε ένα αυγολέμονο όπως περιγράφουμε εδώ και αυγοκόβουμε το πρασοσέλινό μας.
Το σερβίρουμε ζεστό και μυρωδάτο.
Καλή επιτυχία!
Θα βγω στον κήπο θα κόψω λίγες σελινόριζες και θα το φάμε στην υγειά σου!!!!
ReplyDeleteΟντως Ελενακι μου πεντανοστιμο φαγητο,κι εμεις το λατρευουμε οικογενειακως ξινουτσικο και μυρωδατο..αχ αχ το ζηλεψα τωρα..
ReplyDeleteΓεια στα χερακια σου..
Καλη σου μερα,και καλο μηνα,φιλακια πολλα!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑΑ...ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΑΚΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΣΣΑ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ.
ReplyDeleteαγαπημένο!καλημέρα!καλό μήνα!!
ReplyDelete...irida...
Παίρνω πιάτο γιατί δεν αρέσει στους υπόλοιπους.
ReplyDeleteΚαλό μήνα!!!
Αγαπημένο φαγάκι Έλενα. Καλημέρα και καλό μήνα!
ReplyDeleteΚαλημέρα Έλενα!! Εντάξει αυτό το φαγητό είναι λατρεία! Από τα απόλυτα χειμωνιάτικα φαγητά! Φιλιά!
ReplyDeleteΚλασικό παραδοσιακό φαγητό και πολύ πολύ αγαπημένο, καλοφάγωτο.
ReplyDeleteΦιλιά καλό Σ/Κ
ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ ΤΙ ΦΑΙ!!!!!!!!
ReplyDeleteΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ. ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΟΠΟΤΕ ΦΤΙΑΧΝΕΙ. ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΡΑΣΟ!!!!!!!!
ΑΧ ΜΑΣ ΛΙΓΟΥΡΕΨΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΙΑΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!
Έλενα καλημέρα:-) Απίθανο φαγητό μας έφτιαξες σήμερα! Κλασσικό και αγαπημένο και όμορφα ξινούτσικο!:-) Πολύ εποχιακό αλλά και ταιριαστό και στο εορταστικό τραπέζι. Μου αρέσει πολύ, να' σαι καλά! Φιλιά:-))
ReplyDeleteΕλενα μου καλημερα και καλο μηνα!!!!Ωραιο πιατο αγαπημενο!!!!!Φιλια!!
ReplyDeleteΝα που καταφερα να αφησω σχολιο δεν ξερω γιατι δεν μπορω!!!!!!
ReplyDeleteΜέχρις εδώ έφτασε το άρωμα,για τη γεύση,δεν το συζητώ,από τις αγαπημένες.
ReplyDeleteΕλενάκι,μας κάνεις και ζηλεύουμε,καιρός να το μαγειρέψουμε!
Φιλιά!
εγώ πάλι,θα περιμένω να καρδαμώσουν τα πράσα και τα σέλινά μου στον
ReplyDelete" ταρατσολαχανόκηπο " και θα ακολουθήσω τη μέθοδο της Λίλας...
φιλιά σε όλες σας...
Από τα ποιο αγαπημένα μου χειμωνιάτικα φαγητά!!! Ωραιότατη επιλογή έκανες!
ReplyDeleteΟύτε εσύ τα ζεματίζεις τα πράσα βλέπω και χαίρομαι γιατί νόμιζα ότι κάνω λάθος τόσο καιρό...παντού ακούω για ζεμάτισμα αλλά εμένα μου αρέσουν έτσι!
ReplyDeleteΚαλά που το θύμισες γιατί είναι αγαπημένο μας! Φιλιά!
*Φυσικά και θα βάλουμε και σελινόριζα...άκου λέει!
Δεν το έχω φτιάξει ποτέ αυτό το φαγητό γιατί ο άντρας μου δεν τα πάει καλά με το κρέας. Το έχω δοκιμάσει όμως και είναι τέλειο φαγητό!
ReplyDeleteΝα έχουμε τόσα πράσα στον κήπο μας κάθε χρόνο και να μην τα έχω κάνει ποτέ με χοιρινό; Δεν πάει άλλο ,φέτος θα το φτιάξω!
ReplyDeleteΦιλιά κορίτσια, καλό μήνα!
Το φτιάχνω μόνο με σέλινο,θα το δοκιμάσω έτσι την επόμενη φορά που θα το μαγειρέψω.
ReplyDeleteΚαλησπέρα Ελενάκι. Υπέροχο κι αγαπημένο αυτό το φαγάκι με τα χορταρικά και αυγολέμονο. Εμείς το μαγειρεύουμε τα Χριστούγεννα, αν δεν θέλουμε το φρικασέ.
ReplyDeleteΚαλό μήνα, καλές γιορτές να έχουμε, φιλιά πολλά.
Λίλα, αν υποψιαστώ ότι ο κήπος σου διαθέτει και σελινόριζες, θα καταφθάσω αύριο κιόλας, τάχα για καφέ χα χα χαα!!!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Γωγούλα μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΚαλό μήνα και σε σένα!
Φιλάκια!
Κατερινάκι μου δένουν πολύ νόστιμα τα πράσα με το σέλινο, δοκίμασέ τα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Καλό μήνα και σε σένα Ιριδά μου!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ξανθή μου σ'εμάς ευτυχώς είναι φαγάκι που αρέσει σε όλους!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο!
Σοφάκι μου σε ευχαριστώ!!!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό μήνα!
Ερμιόνη μου συμφωνώ!!!
ReplyDeleteΚι εγώ με χειμώνα το χω συνδυάσει αυτό το φαγάκι!
Φιλιά!
Μαράκι μου από τα πιο αγαπημένα μας κλασικά φαγάκια!
ReplyDeleteΦιλιά!
Εφη μου τι πρόβλημα να μην συμφωνούν όλοι στο φαγητό, διαθέτω κι εγώ κάτι σκασμένα στο σπίτι, αλλά ευτυχώς αυτό τους αρέσει πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό βράδυ!
Καλό μήνα Katrina μου!
ReplyDeleteΣοβαρά δεν μπορούσες να αφήσεις σχόλιο??
Δεν μου ανέφερε κανείς άλλος παρόμοιο πρόβλημα!
Αχ αυτός ο παλιοblogger!
Φιλάκια!
Aννα μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΕίναι ένα φαγάκι που συνήθως το κάνω τέτοιαν εποχή!
Φιλιά!
Ελενάκι τώρα είναι η πιο κατάλληλη εποχή να το μαγειρέψεις!
ReplyDeleteΦτιάξτο να το ευχαριστηθείτε!
Φιλάκια!
Βιβίκα ξέχασα ότι διαθέτεις ταρατσόκηπο σπέσιαλ χα χα χααα!!!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Χρυσαυγή μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά, καλό βράδυ!
Εφάκι γιατί να τα ζεματίσω??
ReplyDeleteΜια χαρά μαγειρεύονται έτσι.
Με σελινόριζα γίνεται ακόμα πιο νόστιμο το φαγάκι!
Φιλιά!
Βάσω μου εμείς πάλι έχουμε το αντίθετο πρόβλημα, όλοι οι άντρες μου είναι κρεατοφάγοι.
ReplyDeleteΓι αυτό προσπαθώ να συνδυάσω το κρέας με λαχανικά τουλάχιστον!
Φιλιά!
Νίκη τυχερή, έχεις κήπο με πράσα???
ReplyDeleteΦτιάξε οπωσδήποτε πρασοσέλινο, πρασόπιτες και ένα σωρό άλλες πρασονοστιμιές!
Φιλιά!
Ρένα μου και με σκέτο σέλινι πεντανόστιμο είναι, και με σελινόριζες το κάτι άλλο, αλλά και με συνδυασμό τους μας αρέσει πάρα πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ελενάκι μου εγώ τα Χριστούγεννα να σου πω την αλήθεια χοιρινό με σελινόριζες τους φτιάχνω, το έχουμε καθιερώσει.
ReplyDeleteΑλλά το πρασοσέλινο το φτιάχνω αρκετά συχνά κάθε χειμώνα!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Ωωωωχ Έλενά μου, παραλίγο να βάλουμε το ίδιο φαγητόοοο! Είναι υπέροχοοοο! Εμείς το τρώμε όλο τον χρόνο αλλά πάντα τη δεύτερη μέρα Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς.
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!!!
ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ φαγητό!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΈνα μεγάλοοοοοοοοο πιάτο για μένα παρακαλώωωωωωωωω
Πολλά φιλιά
Κικίτσα μου εμείς πρέπει να συνενοούμαστε τι θα βάζουμε χα χα χαα!!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Αστερακι μου έφτασεεεεεεεε!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!