Να και η συνταγή μου για κουραμπιέδες που σας υποσχέθηκα την περασμένη εβδομάδα.
Συνταγή πανεύκολη, σε λιγότερο από μία ώρα (μαζί με το ψήσιμο) έχετε έτοιμους λαχταριστούς βουτυράτους, μυρωδάτους, χιονισμένους κουραμπιέδες.
Μην ξεχνάτε και τις υπόλοιπες επιλογές που έχετε, κουραμπιέδες φτιαγμένους με βάση μια πολύ παλιά συνταγή, κουραμπιέδες με αλισίβα, ακόμα και νηστίσιμους κουραμπιέδες που θα κάνουν πιο γλυκές τις μέρες των φίλων μας που νηστεύουν.
Τα υλικά μας:
500-540 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
230 γρ. βούτυρο γάλακτος
100 γρ. βιτάμ
50 γρ. ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες άρωμα
2 κουταλάκια μπέικιν
μισή κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα
Επιπλέον
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Πάμε να τους φτιάξουμε:
Κόβουμε τα αμύγδαλα σε 3-4 κομμάτια.
Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι με ελάχιστο βούτυρο ή κάποιο ελαφρύ λάδι και τα καβουρντίζουμε προσεχτικά (ίσα να αλλάξουν χρώμα, μην μας μαυρίσουν).
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, το βιτάμ, την ζάχαρη, το μπέικιν και τις βανίλιες.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.
Πλάθουμε με την ζύμη κουραμπιέδες σε όποιο σχήμα μας αρέσει.
Εγώ συνήθως τους κάνω μισοφέγγαρα (δείτε το κόλπο της Αμαλίας εδώ, πως κάνει μισοφέγγαρα με ένα ποτήρι).
Μπορείτε ακόμα να τους κάνετε στρογγυλούς ή να κόψετε με κουπ πατ αστεράκια ή άλλα χριστουγεννιάτικα σχήματα.
Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175-180 βαθμούς στον αέρα, για 25-30 λεπτά.
Προσοχή!! Σε αντίθεση με τα μελομακάρονα που πρέπει να ψηθούν καλά, οι κουραμπιέδες δεν πρέπει να μας αρπάξουν, αρκεί να ροδίσουν και να αλλάξουν χρώμα.
Όταν τους βγάλουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τους ραντίζουμε με ανθόνερο.
Τους τοποθετούμε σε κρύο ταψί που την βάση του έχουμε καλύψει με ζάχαρη άχνη.
Από πάνω πασπαλίζουμε με σουρωτήρι ή αχνορίχτη μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά, και τους μεταφέρουμε σε πιατέλα τοποθετημένους σε στρώσεις.
Ξαναπασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγη άχνη ακόμα.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη, γιορτινή εβδομάδα!
ΩΩΩΩΩΩ!!!!!! ΤΙ ΒΛΕΠΩ !!!!!! ΩΡΑΙΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ!!!!!ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΙΣΙΒΑ!
ReplyDeleteΕΓΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΠΙΧΕΙΡΩ. Η ΑΜΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ Ε; Ε ΚΑΛΑ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΡΩΤΕΣ!!!!!!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!!!
Καλημέρα και του χρόνου! Αυτό το γλυκό δεν μπορεί να λείπει από κανένα σπίτι τέτοιες μέρες. Κι εμεις παραδοσιακά με αλισίβα τους φτιάχνουμε!!
ReplyDeleteΓεια στα χερια σου!
ReplyDeleteΚαι του χρονου!
καλημερα Ελενα και του χρονου.Καλη εβδομαδα να εχουμε.Εγω στους κουραμπιεδες μαζι με τα αμυγδαλα βαζω και καρυδια λιγοτερα απο τα αμυγδαλα.Ποπη
ReplyDeleteμα τί βλογ με ποικιλία είστε...
ReplyDeleteδεν έχω λόγους...
και του χρόνου καλονοικοκυράδες...-:))
Τρελλάινομαι μα θα αρχίσω να φτιάχνω πρλώτα τα μελομακαρονα κσαι μετ΄ααυτούς..να πάρω 1..2..3...για την όρεξη;
ReplyDeleteΠριν ήμουνα στις Ελπινίκης και πήρα μερικούς και τώρα θα πάρω και από εδώ μερικούς και θα φύγω!!!!Μμμμμιάμ....Καλό μεσημέρι!!!!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου Έλενα!! Πάντα με υγεία και χαρά! Εύκολοι και νοστιμότατοι οι κουραμπιέδες σου!!
ReplyDeleteΆν πάτε να φάτε κουραμπιέ και δείτε την πιατέλα άδεια, να ξέρετε ότι δεν ήμουν εγώ.
ReplyDeleteΟι κουραμπιέδες θα έλεγα ότι είναι από τα πιο εύκολα γιορτινά γλυκά. Μετά από μερικές φορές, ψάχνοντας και δοκιμάζοντας ο καθένας βρίσκει τη συνταγή που του κάνει. Βούτυρο και βιτάμ μαζί δεν έχω ξαναδεί νομίζω, να που όλο νέα κολπάκια κι ιδέες μαθαίνουμε!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα, καλές προετοιμασίες! :)
Λενάκι μου γεια στα χέρια σου!!! Υπέροχοι λαχταριστοί και μοσχομυρισμένοι !!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά
και του χρόνου
Λαχταριστοί οι κουραμπιέδες σου Ελενά μου!!!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου με υγεία!!!!!
Πολλά φιλάκια!!!!
Elena delicious, delicious! a perfect cookies for christmas. Have a happy and sweet chritsmas, dear Elena!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου!!!! Μπράβο 'γεια στα χέρια σου!
ReplyDeleteΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ,
ReplyDeleteΤΙ ΩΡΑΙΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ!!!
ΘΑ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!ΧΑΧΑ!!
ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!
Γεια στα χέρια σου Έλενά μου, και του χρόνου με υγεία και χαρά!!! Πωπωωωωω, μοσχομύρισαν ως εδώ και είναι υπέροχοι!!!!
ReplyDeleteΜπράβο Ελενάκι...ωραίοι κουραμπιέδες...και του χρόνου με υγεία, ευτυχία και χαρά...Θα πάρω κι εγώ ένα δύο...Φιλάκια
ReplyDeleteΕφάκι μου γιατί δεν ξανα-επιχειρείς?
ReplyDeleteΔεν σου είχαν πετύχει?
Αυτη η συνταγή είναι τόσο εύκολη, δεν έχει το παραμικρό περιθώριο αποτυχίας!
Και γίνονται υπέροχοι!
Και με αλισίβα γίνονται καταπληκτικοί!
Φιλάκια!
Ευγενία μου αλήθεια?
ReplyDeleteΜα αλισίβα τους κάνεις?
Κάποια χρονιά, πρέπει να τους επιχειρήσω κι εγώ!
Φιλιά!
Σε ευχαριστώ πολύ Ελπινίκη μου, καλές γιορτές να έχεις!
ReplyDeleteΦιλιά!
Πόπη μου καρύδια βάζω στα μελομακάρονα, δεν έχω βάλει ποτέ σε κουραμπιέδες!
ReplyDeleteΩραία τους πηγαίνουν??
Καλές γιορτές σου εύχομαι, φιλιά!
Βιβή ναι, είδες τι προκομμένες είμαστε??
ReplyDeleteΟχι απλά προκομμένες, διαθέτουμε και πλούσια γκάμα κουραμπιέδων, χαίρομαι που το πρόσεξες χα χα χααα!!!
Φιλιάαααα!!!
Αχτιδούλα μου να πάρεις όσους θέλεις!
ReplyDeleteΜε το καλό να φτιάξεις τα γλυκάκια σου!
Φιλάκια, καλές γιορτές!
Ελενάκι έτσι, έτσι!
ReplyDeleteΕπιβάλλεται να δοκιμάσεις από όλα!
Φιλιά!
Ερμιόνη μου πανεύκολοι!
ReplyDeleteΚαι τόσο νόστιμοι και μυρωδάτοι!
Καλές γιορτές να έχεις!
Κανθαράκο δεν παίζεσαι χα χα χααα!!!
ReplyDeleteΕσένα βρε σου έχω φυλάξει ολόκληρη πιατέλα!
Φιλιά!
Dark Chef, οι κουραμπιέδες μου αρέσουν βουτυράτοι και μυρωδάτοι.
ReplyDeleteΒάζω και λίγο βιτάμ για να σπάει λίγο το βούτυρο, αυτό όμως δεν επηρεάζει καθόλου την γεύση και το βουτυράτο άρωμά τους!
Φιλιά, καλές γιορτές!
Γιώργο μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές να έχουμε, με υγεία!
Πολλά φιλιά!
Βασάκι μου σε ευχαριστώ πολύ κουκλίτσα!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές!
Φιλάκια!
Odile, thank you very much!!
ReplyDeleteI wish you enjoy the christmas days:))
Φοίβη μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές σου εύχομαι!
Γεωργία μου καλές γιορτές, με υγειά και αγάπη στο σπιτικό σου!
ReplyDeleteΦιλιά!
Κικίτσα μου να σαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές να έχουμε!
Φιλάκια!
Ευάκι μου εσύ να έρθεις να σε κεράσω από κοντά χα χα χαα!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Ελενάκι,τι όμορφοι-και του χρόνου!
ReplyDeleteΣτο σπίτι μόνο εγώ τους τρώω και μάλλον δε θα φτιάξω,μου δίνει η φίλη μου.
Για τα μελομακάρονα σε συμβουλεύτηκα στο σιρόπιασμα και έγιναν πήραν αρκετό-έφτιαξα σαν τη συνταγή της Μαρίας.
Φιλιά!
Ελενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΕγώ δεν τολμάω να μην φτιάξω στο σπίτι, τους τρώνε πιο πολύ και από τα μελομακάρονα.
Χαίρομαι που σου σιροπιάστηκαν όμορφα τα μελομακάρονα, καλοφάγωτα, και του χρόνου!
Φιλάκια!
Aγαπημένε μου κουραμπιέ!!!!! σε λατρεύω!!!!! καλησπέρα Ελενα
ReplyDeleteΕνα μυστικό για το ζαχάρωμα των κουραμπιέδων είναι να τους αφήσουμε να κρυώσουν καλά,να τους βάλουμε μετά σε ταψί και να τους ζαχαρώσουμε καλά. Τους αφήνουμε έτσι 5-6 ώρες να τραβήξουν άχνη και τους μεταφέρουμε σε πιατέλα.Τέλειοι!
ReplyDeleteΕλενα και του χρόνου να σαι καλά.
ReplyDeleteΠολύ ωραίοι οι κουραμπιέδες σου και γίνονται γρήγορα.
Φιλιά
Luce muy exquisito le deseo una feliz navidad y muchas bendiciones,abrazos y abrazos.
ReplyDeleteΚαι του χρόνου να είσαι καλά Ελενα!
ReplyDeleteΥπέροχοι οι κουραμπιέδες και εδώ μέσα βρίσκεις τόσες εναλλακτικές! Θα τους έχω υπόψη γιατί εδώ μέσα με μία δόση δεν γίνεται δουλειά...χχαχαχα!
Μοσχομυρίζει το σπίτι με τους κουραμπιέδες, αλλά λέω να μην φτιάξω φέτος, έχουν πολλές θερμίδες.
ReplyDeleteΑυτό το λεω μέχρι να το μετανιώσω, βλέποντας τους νόστιμους κουραμπιέδες σου.
Και του χρόνου, εύχομαι καλές γιορτές.
Φιλιά
Tis eftiaksa molis tora!!Kai einai apla TELEIA!!!!Einai polu eukolo!!!Den eixa ksana ftiaksei pote kourampiedes kai m eginan para polu oraia!!!S'euxaristo Elena!!Kai tou xronou!!!:-)))
ReplyDeleteMia μου οι γιοι μου τους προτιμάνε από τα μελομακάρονα να φανταστείς!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ανώνυμε/η σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε καλές γιορτές!
ReplyDeleteMarion σε ευχαριστώ!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές εύχομαι, καλά Χριστούγεννα!
Rosita thank you!!
ReplyDeleteFeliz Navidad!
Εφάκι μου το φαντάζομαι, εδώ δεν γίνεται σε μας δουλειά με μια δόση χα χα χαα!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλές γιορτές!
Mari μου εγώ δεν τολμώ να μην φτιάξω, έστω και λίγους για το καλό!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Marie μου χαίρομαι πάρα πολύ που σου πέτυχαν και τους ευχαριστηθήκατε!!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές, και του χρόνου να είσαι καλά να τους ξαναφτιάξεις!!!
Χρονια σας Πολλα!
ReplyDeleteΦετος για πρωτη φορα εφτιαξα κουραμπιεδες χωρις αυγα και ηταν καλυτεροι απο καθε αλλη φορα!
Καλες γιορτες!
Mαργαρίτα μου, χαίρομαι πολύ που τους ευχαριστηθήκατε!!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου!
Καλές γιορτές σου εύχομαι, με αγάπη και υγεία!