Monday, 19 December 2011

Κουραμπιέδες

Να και η συνταγή μου για κουραμπιέδες που σας υποσχέθηκα την περασμένη εβδομάδα.
Συνταγή πανεύκολη, σε λιγότερο από μία ώρα (μαζί με το ψήσιμο) έχετε έτοιμους λαχταριστούς βουτυράτους, μυρωδάτους, χιονισμένους κουραμπιέδες.
Μην ξεχνάτε και τις υπόλοιπες επιλογές που έχετε, κουραμπιέδες φτιαγμένους με βάση μια πολύ παλιά συνταγή, κουραμπιέδες με αλισίβα, ακόμα και νηστίσιμους κουραμπιέδες που θα κάνουν πιο γλυκές τις μέρες των φίλων μας που νηστεύουν.

Τα υλικά μας:
500-540 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
230 γρ. βούτυρο γάλακτος
100 γρ. βιτάμ
50 γρ. ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες άρωμα
2 κουταλάκια μπέικιν
μισή κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα
Επιπλέον
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Πάμε να τους φτιάξουμε:
Κόβουμε τα αμύγδαλα σε 3-4 κομμάτια.
Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι με ελάχιστο βούτυρο ή κάποιο ελαφρύ λάδι και τα καβουρντίζουμε προσεχτικά (ίσα να αλλάξουν χρώμα, μην μας μαυρίσουν).
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, το βιτάμ, την ζάχαρη, το μπέικιν και τις βανίλιες.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.
Πλάθουμε με την ζύμη κουραμπιέδες σε όποιο σχήμα μας αρέσει.
Εγώ συνήθως τους κάνω μισοφέγγαρα (δείτε το κόλπο της Αμαλίας εδώ, πως κάνει μισοφέγγαρα με ένα ποτήρι).
Μπορείτε ακόμα να τους κάνετε στρογγυλούς ή να κόψετε με κουπ πατ αστεράκια ή άλλα χριστουγεννιάτικα σχήματα.
Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175-180 βαθμούς στον αέρα, για 25-30 λεπτά.
Προσοχή!! Σε αντίθεση με τα μελομακάρονα που πρέπει να ψηθούν καλά, οι κουραμπιέδες δεν πρέπει να μας αρπάξουν, αρκεί να ροδίσουν και να αλλάξουν χρώμα.
Όταν τους βγάλουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τους ραντίζουμε με ανθόνερο.
Τους τοποθετούμε σε κρύο ταψί που την βάση του έχουμε καλύψει με ζάχαρη άχνη.
Από πάνω πασπαλίζουμε με σουρωτήρι ή αχνορίχτη μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά, και τους μεταφέρουμε σε πιατέλα τοποθετημένους σε στρώσεις.
Ξαναπασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγη άχνη ακόμα.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη, γιορτινή εβδομάδα!

52 comments:

  1. ΩΩΩΩΩΩ!!!!!! ΤΙ ΒΛΕΠΩ !!!!!! ΩΡΑΙΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ!!!!!ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΙΣΙΒΑ!
    ΕΓΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΠΙΧΕΙΡΩ. Η ΑΜΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ Ε; Ε ΚΑΛΑ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΡΩΤΕΣ!!!!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα και του χρόνου! Αυτό το γλυκό δεν μπορεί να λείπει από κανένα σπίτι τέτοιες μέρες. Κι εμεις παραδοσιακά με αλισίβα τους φτιάχνουμε!!

    ReplyDelete
  3. Γεια στα χερια σου!
    Και του χρονου!

    ReplyDelete
  4. καλημερα Ελενα και του χρονου.Καλη εβδομαδα να εχουμε.Εγω στους κουραμπιεδες μαζι με τα αμυγδαλα βαζω και καρυδια λιγοτερα απο τα αμυγδαλα.Ποπη

    ReplyDelete
  5. μα τί βλογ με ποικιλία είστε...
    δεν έχω λόγους...
    και του χρόνου καλονοικοκυράδες...-:))

    ReplyDelete
  6. Τρελλάινομαι μα θα αρχίσω να φτιάχνω πρλώτα τα μελομακαρονα κσαι μετ΄ααυτούς..να πάρω 1..2..3...για την όρεξη;

    ReplyDelete
  7. Πριν ήμουνα στις Ελπινίκης και πήρα μερικούς και τώρα θα πάρω και από εδώ μερικούς και θα φύγω!!!!Μμμμμιάμ....Καλό μεσημέρι!!!!

    ReplyDelete
  8. Και του χρόνου Έλενα!! Πάντα με υγεία και χαρά! Εύκολοι και νοστιμότατοι οι κουραμπιέδες σου!!

    ReplyDelete
  9. Άν πάτε να φάτε κουραμπιέ και δείτε την πιατέλα άδεια, να ξέρετε ότι δεν ήμουν εγώ.

    ReplyDelete
  10. Οι κουραμπιέδες θα έλεγα ότι είναι από τα πιο εύκολα γιορτινά γλυκά. Μετά από μερικές φορές, ψάχνοντας και δοκιμάζοντας ο καθένας βρίσκει τη συνταγή που του κάνει. Βούτυρο και βιτάμ μαζί δεν έχω ξαναδεί νομίζω, να που όλο νέα κολπάκια κι ιδέες μαθαίνουμε!
    Καλή βδομάδα, καλές προετοιμασίες! :)

    ReplyDelete
  11. Λενάκι μου γεια στα χέρια σου!!! Υπέροχοι λαχταριστοί και μοσχομυρισμένοι !!!!
    πολλά φιλιά
    και του χρόνου

    ReplyDelete
  12. Λαχταριστοί οι κουραμπιέδες σου Ελενά μου!!!
    Και του χρόνου με υγεία!!!!!
    Πολλά φιλάκια!!!!

    ReplyDelete
  13. Elena delicious, delicious! a perfect cookies for christmas. Have a happy and sweet chritsmas, dear Elena!

    ReplyDelete
  14. Και του χρόνου!!!! Μπράβο 'γεια στα χέρια σου!

    ReplyDelete
  15. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ,
    ΤΙ ΩΡΑΙΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ!!!
    ΘΑ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!ΧΑΧΑ!!
    ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!

    ReplyDelete
  16. Γεια στα χέρια σου Έλενά μου, και του χρόνου με υγεία και χαρά!!! Πωπωωωωω, μοσχομύρισαν ως εδώ και είναι υπέροχοι!!!!

    ReplyDelete
  17. Μπράβο Ελενάκι...ωραίοι κουραμπιέδες...και του χρόνου με υγεία, ευτυχία και χαρά...Θα πάρω κι εγώ ένα δύο...Φιλάκια

    ReplyDelete
  18. Εφάκι μου γιατί δεν ξανα-επιχειρείς?
    Δεν σου είχαν πετύχει?
    Αυτη η συνταγή είναι τόσο εύκολη, δεν έχει το παραμικρό περιθώριο αποτυχίας!
    Και γίνονται υπέροχοι!
    Και με αλισίβα γίνονται καταπληκτικοί!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  19. Ευγενία μου αλήθεια?
    Μα αλισίβα τους κάνεις?
    Κάποια χρονιά, πρέπει να τους επιχειρήσω κι εγώ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  20. Σε ευχαριστώ πολύ Ελπινίκη μου, καλές γιορτές να έχεις!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  21. Πόπη μου καρύδια βάζω στα μελομακάρονα, δεν έχω βάλει ποτέ σε κουραμπιέδες!
    Ωραία τους πηγαίνουν??
    Καλές γιορτές σου εύχομαι, φιλιά!

    ReplyDelete
  22. Βιβή ναι, είδες τι προκομμένες είμαστε??
    Οχι απλά προκομμένες, διαθέτουμε και πλούσια γκάμα κουραμπιέδων, χαίρομαι που το πρόσεξες χα χα χααα!!!
    Φιλιάαααα!!!

    ReplyDelete
  23. Αχτιδούλα μου να πάρεις όσους θέλεις!
    Με το καλό να φτιάξεις τα γλυκάκια σου!
    Φιλάκια, καλές γιορτές!

    ReplyDelete
  24. Ελενάκι έτσι, έτσι!
    Επιβάλλεται να δοκιμάσεις από όλα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  25. Ερμιόνη μου πανεύκολοι!
    Και τόσο νόστιμοι και μυρωδάτοι!
    Καλές γιορτές να έχεις!

    ReplyDelete
  26. Κανθαράκο δεν παίζεσαι χα χα χααα!!!
    Εσένα βρε σου έχω φυλάξει ολόκληρη πιατέλα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  27. Dark Chef, οι κουραμπιέδες μου αρέσουν βουτυράτοι και μυρωδάτοι.
    Βάζω και λίγο βιτάμ για να σπάει λίγο το βούτυρο, αυτό όμως δεν επηρεάζει καθόλου την γεύση και το βουτυράτο άρωμά τους!
    Φιλιά, καλές γιορτές!

    ReplyDelete
  28. Γιώργο μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Καλές γιορτές να έχουμε, με υγεία!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  29. Βασάκι μου σε ευχαριστώ πολύ κουκλίτσα!
    Καλές γιορτές!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  30. Odile, thank you very much!!
    I wish you enjoy the christmas days:))

    ReplyDelete
  31. Φοίβη μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Καλές γιορτές σου εύχομαι!

    ReplyDelete
  32. Γεωργία μου καλές γιορτές, με υγειά και αγάπη στο σπιτικό σου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  33. Κικίτσα μου να σαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ!
    Καλές γιορτές να έχουμε!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  34. Ευάκι μου εσύ να έρθεις να σε κεράσω από κοντά χα χα χαα!!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  35. Ελενάκι,τι όμορφοι-και του χρόνου!
    Στο σπίτι μόνο εγώ τους τρώω και μάλλον δε θα φτιάξω,μου δίνει η φίλη μου.
    Για τα μελομακάρονα σε συμβουλεύτηκα στο σιρόπιασμα και έγιναν πήραν αρκετό-έφτιαξα σαν τη συνταγή της Μαρίας.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  36. Ελενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Εγώ δεν τολμάω να μην φτιάξω στο σπίτι, τους τρώνε πιο πολύ και από τα μελομακάρονα.
    Χαίρομαι που σου σιροπιάστηκαν όμορφα τα μελομακάρονα, καλοφάγωτα, και του χρόνου!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  37. Aγαπημένε μου κουραμπιέ!!!!! σε λατρεύω!!!!! καλησπέρα Ελενα

    ReplyDelete
  38. Ενα μυστικό για το ζαχάρωμα των κουραμπιέδων είναι να τους αφήσουμε να κρυώσουν καλά,να τους βάλουμε μετά σε ταψί και να τους ζαχαρώσουμε καλά. Τους αφήνουμε έτσι 5-6 ώρες να τραβήξουν άχνη και τους μεταφέρουμε σε πιατέλα.Τέλειοι!

    ReplyDelete
  39. Ελενα και του χρόνου να σαι καλά.
    Πολύ ωραίοι οι κουραμπιέδες σου και γίνονται γρήγορα.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  40. Luce muy exquisito le deseo una feliz navidad y muchas bendiciones,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  41. Και του χρόνου να είσαι καλά Ελενα!
    Υπέροχοι οι κουραμπιέδες και εδώ μέσα βρίσκεις τόσες εναλλακτικές! Θα τους έχω υπόψη γιατί εδώ μέσα με μία δόση δεν γίνεται δουλειά...χχαχαχα!

    ReplyDelete
  42. Μοσχομυρίζει το σπίτι με τους κουραμπιέδες, αλλά λέω να μην φτιάξω φέτος, έχουν πολλές θερμίδες.
    Αυτό το λεω μέχρι να το μετανιώσω, βλέποντας τους νόστιμους κουραμπιέδες σου.
    Και του χρόνου, εύχομαι καλές γιορτές.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  43. Tis eftiaksa molis tora!!Kai einai apla TELEIA!!!!Einai polu eukolo!!!Den eixa ksana ftiaksei pote kourampiedes kai m eginan para polu oraia!!!S'euxaristo Elena!!Kai tou xronou!!!:-)))

    ReplyDelete
  44. Mia μου οι γιοι μου τους προτιμάνε από τα μελομακάρονα να φανταστείς!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  45. Ανώνυμε/η σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε καλές γιορτές!

    ReplyDelete
  46. Marion σε ευχαριστώ!
    Καλές γιορτές εύχομαι, καλά Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  47. Rosita thank you!!
    Feliz Navidad!

    ReplyDelete
  48. Εφάκι μου το φαντάζομαι, εδώ δεν γίνεται σε μας δουλειά με μια δόση χα χα χαα!
    Φιλάκια, καλές γιορτές!

    ReplyDelete
  49. Mari μου εγώ δεν τολμώ να μην φτιάξω, έστω και λίγους για το καλό!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  50. Marie μου χαίρομαι πάρα πολύ που σου πέτυχαν και τους ευχαριστηθήκατε!!
    Καλές γιορτές, και του χρόνου να είσαι καλά να τους ξαναφτιάξεις!!!

    ReplyDelete
  51. Χρονια σας Πολλα!
    Φετος για πρωτη φορα εφτιαξα κουραμπιεδες χωρις αυγα και ηταν καλυτεροι απο καθε αλλη φορα!
    Καλες γιορτες!

    ReplyDelete
  52. Mαργαρίτα μου, χαίρομαι πολύ που τους ευχαριστηθήκατε!!
    Και του χρόνου!
    Καλές γιορτές σου εύχομαι, με αγάπη και υγεία!

    ReplyDelete