Saturday, 14 January 2012

Μαρουλοντολμάδες

Την εβδομάδα των Φώτων την πέρασα στα πάτρια, στο χωριατοσπιτάκι μου.
Επέστρεψα στην Αθήνα με 30 μαρούλια!!!!
Ναι, ναι, καλά διαβάσατε, ούτε ένα ούτε δύο, τριάντα ολόκληρες μαρουλάρες έφερα.
Δεν ξέρω αν ήταν η χρονιά του μαρουλιού, αλλά όποιος ερχόταν να μας επισκεφτεί μου έφερνε και κάμποσα μαρούλια.
Καλά να είναι οι άνθρωποι, αλλά κάποια στιγμή έπαθα πανικό.
Το μαρούλι δεν είναι προϊόν που καταψύχεται για να διατηρηθεί, έτσι έπρεπε να βρω τρόπο να τα αξιοποιήσω.
Μοίρασα μαρούλια δεξιά και αριστερά, έφτιαξα φρικασέ (δυο φορές), έφτιαξα το εξαιρετικό σφουγγάτο με μαρούλι της Βάσιας μας (με διπλή δόση μαρούλι χα χα χαα), υποχρέωσα όλους στο σπίτι να τρώνε τουλάχιστον μια μαρουλοσαλάτα την ημέρα, και …… τα μαρούλια δεν έλεγαν να τελειώσουν!!
Έτσι σκέφτηκα να κάνω όσα περίσσεψαν ντολμάδες!
Τουλάχιστον ως ντολμάδες, θα μπορούσα αφού τους μαγειρέψω, να διατηρήσω στην κατάψυξη όσους δεν καταναλώναμε.
Tips:
Εάν φτιάχνετε λαχανοντολμάδες , οι μαρουλοντολμάδες βασίζονται στην ίδια λογική, έχουν όμως κάποια μυστικά για να σας πετύχουν.
Πρώτα απ’ όλα, τα φύλλα του μαρουλιού είναι πολύ πιο ευαίσθητα από του λάχανου.
Γι αυτό χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο να τα ζεματίσουμε για να μαλακώσουν και να μπορέσουμε να τα τυλίξουμε.
Όταν ζεματάμε τα μαρουλόφυλλα, τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με την ίδια φορά όλα, αλλιώς μετά θα μας δυσκολέψουν να τα ξεχωρίσουμε εύκολα.
Τα φύλλα που θα διαλέξουμε πρέπει να είναι μεγαλούτσικα, προτιμάμε δηλαδή τα εξωτερικά φύλλα. Οι μαρουλο-καρδούλες και τα πιο μέσα φύλλα κάνουν ωραιότατες σαλάτες, δεν είναι όμως κατάλληλα για ντολμάδες.

Εάν διαβάσατε προσεχτικά τα tipάκια, πάμε να μαγειρέψουμε μαρουλοντολμάδες.
Οι ποσότητες των υλικών είναι για αρκετούς ντολμάδες (είπαμε είχα πολλά μαρούλια), προσαρμόστε εσείς τις ποσότητες ανάλογα με το πόσα μαρουλόφυλλα θα χρησιμοποιήσετε.
Θα χρειαστούμε:
28-30 μεγάλα μαρουλόφυλλα
750 γρ. κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ξύδι
1,5 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
αλάτι-πιπέρι
επιπλέον
μερικά κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη
Πάμε να τους φτιάξουμε:
Πλένουμε πολύ καλά τα μαρουλόφυλλα.
Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και ξύδι.
Στην συνέχεια τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει.
Τα βράζουμε για πολύ λίγη ώρα, ίσα να δούμε ότι μαλάκωσαν και μπορούν να τυλιχτούν.
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν, μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση του κιμά.
Για την γέμιση αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά, (κιμά, κρεμμύδι, άνηθο, ρύζι, ξύδι, αλάτι, πιπέρι).
Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε προσεκτικά στον πάγκο εργασίας μας.
Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό μέρος του κοτσανιού.
Παίρνουμε μια ποσότητα από την γέμιση του κιμά, μεγέθους σαν ένα καρύδι και την πλάθουμε σαν σουτζουκάκι.
Την τοποθετούμε στο κάτω μέρος του φύλλου και τυλίγουμε τον ντολμά όπως περιγράφει η Μαρία εδώ, στην συνταγή της για λαχανοντολμάδες.
Αφού τυλίξουμε τα ντολμαδάκια, τα τοποθετούμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, κοντά κοντά το ένα στο άλλο.
Από πάνω τους σκορπίζουμε με ένα κουταλάκι μερικά κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη.
Προσθέτουμε 2 κούπες νερό, καλύπτουμε τους ντολμάδες με ένα βαρύ πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα.
Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, τους αυγοκόβουμε ή τους κάνουμε με κρέμα.
Δείτε εδώ πολύ αναλυτικές οδηγίες της Μαρίας για την κρέμα ή το αυγολέμονο.
Τους δικούς μου τους έκανα με κρέμα, χρησιμοποιώντας 3 αυγά, 3 λεμόνια και μια κουταλιά κορν φλάουρ.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

62 comments:

  1. 30 μαρούλια;;; χαχαχα!
    πάντως η ιδέα των ντολμάδων είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετική και πάντα πολύ δελεαστική! Τρελαίνομαι για ντολμάδες!!! Καλημέρα και φιλιά

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Έλενά μου!Πωπώ πολλά μαρούλια όντως!Αλλά σου δίνω συγχαρητήρια για το τρόπο που τα χρησιμοποίησες (κάποια απο τα πολλά) φτιάχνοντας αυτό το υπέροχο φαγητό!Μου αρέσουν πολύ οι ντολμάδες!Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  3. Πολύ πρωτοτυπη ιδεα! Φαινονται πολυ λαχταριστοι παντως!
    Καλημερα!

    ReplyDelete
  4. ΕΛΑΝΑ ΜΟΥ ΣΕ ΘΑΥΜΑΣΑ...!!!!αν πω οτι θα τους κανω ειναι ψεμα δεν εχω τοση υπομονη και χρονο θα ηθελα παρα πολυ να τους δοκιμασω οποτε εκτυπωσα την συνταγη να υπαρχει μηπως και με πιασει η προκοπη.Πεντανοστιμοι πρεπει να ειναι.Γεια στα χερια σου !!!Καλο ΣΚ!!ΦΙΛΑΚΙΑ.

    ReplyDelete
  5. Ελενα καλημέρα!
    30 μαρούλια;
    Να σου πω την αλήθεια έφτιαξα τη ζαμπονοσαλάτα πρέπει να έγινε νόστιμη!
    Τους μαρουλοντολμάδες άλλη φορά!
    Τους είχα ξεχάσει.. είναι πιο εύπεπτοι από αυτούς με το λάχανο!

    Κορίτσια μου καλό σ/κ!

    ReplyDelete
  6. καλημέραααα! εμείς που δεν είμαστε και πολύ φίλοι του μαρουλιού αν δοκιμάσουμε τη συνταγή με λάχανο πειράζει???

    ReplyDelete
  7. Τέλεια ιδέα οι μαρουλοντολμαδες!!!!
    Μου έχουν πει ότι και με φύλλα απο σέσκουλα γίνονται υπέροχοι αλλά δεν τους έχω φτιάξει ποτέ!!!
    Επειδή το μαρούλι μου άρεσει πολύ θα τους φτιάξω οπωσδήποτε!!

    Ειδες για να έχεις σπιτι στο χωριο Ελενά μου,γυρνάς παντα με καλούδια!!!!!
    Πολλα φιλάκια και καλό σ/κ!!!!

    ReplyDelete
  8. Λατρεύω τους λαχανοντολμάδες και τους ντολμάδες αλλά απ'ότι θυμάμαι δεν πρέπει να έχω φαϊ με μαρούλι...φαίνονται πολύ λαχταριστοί!!!!Καλό Σαβ/κο!!!

    ReplyDelete
  9. ηρθα στην πιο κατάληλη στιγμή...υπέροχοι να σαι καλά.....

    ReplyDelete
  10. εαν ειμασταν κοντα θα σου ζητουσα κανενα μαρουλακι. η γευση δεν θα συγκρινεται με αυτων που αγοραζω στο σουπερ η στην αγορα.
    προσωπικα προτιμω το μαρουλι απο το λαχανο για ντολμαδες.

    ειρηνη

    ReplyDelete
  11. Και εγώ θα σου ζητούσα κανένα μαρουλάκι Έλενά μου αλλά τι να σου κάνω που έχουμε εναν Ατλαντικό ανάμεσά μας! Σ'ευχαριστώ για τα tips για τα μαρουλόφυλλα, εγώ σκέφτομαι να κάνω την κλασσική μαρουλοντολμάδες με μπακαλιάρο..
    Φιλάκια πολλά, Έλενά μου, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  12. Ελενάκι, οι γείτονες και φίλοι εξαιρετικοί αλλά ακόμα περισσότερο οι ντολμάδες σου! Φαίνονται εκπληκτικοί και νόστιμοι, με υπέροχη σάλτσα. Άριστα σε όλα!
    Τους φτιάχνω κι εγώ αλλά με λίγο διαφορετική γέμιση.
    Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  13. Καταντω κουραστικη το ξερω αλλα Και μαρουλια εχουμε στον κηπο οποτε, ευκαιρια για ντολμαδες!

    ReplyDelete
  14. ΚΑΤΕΡΙΝΑ14 January 2012 at 16:52

    ΜΠΡΑΒΟ ΕΛΕΝΑΚΙ ΜΟΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ ΛΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΝΩ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ...ΦΙΛΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚ

    ReplyDelete
  15. Hρθα τελευταια και καταιδρωμενη εεε???Απο το πρωι ετρεχα γιατι περιμενα κοσμο και ειχα τραπεζι,και τι συμπτωση? ειχα φτιαξει κι εγω μαρουλοντολμαδες αναρπαστοι εγιναν..μπραβο ελενακι μου μουρλια ειναι..γεια στα χερακια σου!!!
    Φιλακια πολλα!!!

    ReplyDelete
  16. Ευαγγελία μου άστα!
    Πολύ μαρούλι σου λέω χα χα χαα!!
    Φιλιά, καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  17. Ελενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!!
    Κι εγώ αγαπώ πολύ όλους τους ντολμάδες, αυτούς που δεν πολυτρώω είναι αυτοί με αμπελόφυλλα, αλλά τους θέλουν οι υπόλοιποι, οπότε χατήρια δεν χαλάω!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  18. Ελπινίκη μου σε ευχαριστώ.
    Δεν ξέρω αν είναι πρωτότυποι, εγω τους φτιάχνω συχνά γιατί γενικά αγαπάμε κάθε λογής ντολμαδάκια!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Νάσια μου δεν είναι καθόλου μα καθόλου δύσκολοι, ούτε καν μπελαλίδικοι.
    Ξέρεις εμένα να κάνω δύσκολα φαγητά??
    Και είναι πολύ πιο εύκολοι από τους λαχανοντολμάδες (αγαπημένοι λαχανοντολμάδες)!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  20. Αντιγονάκι την έφτιαξες??
    Καλοφάγωτη!
    Συμφωνώ για τους μαρουλοντολμάδες, δίκιο έχεις!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  21. Pela και Sofi, οι λαχανοντολμάδες είναι το φαγητό μου, σαν κι αυτούς δεν βάζω κανέναν άλλο ντολμά, αλλά ούτε και κανένα άλλο φαγητό.
    Αλλά και οι μαρουλοντολμάδες είναι πεντανόστιμοι!
    Αλήθεια δεν σας αρέσουν τα μαρουλάκια??
    Εδώ εγώ τα έβαλα με 30 χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  22. Βασάκι μου και με σέσκουλα πρέπει να γίνονται υπέροχοι, σκέτο γλύκισμα!
    Δεν τους έχω φτιάξει ποτέ, σε ευχαριστώ για την ιδέα!

    Ναι, καλά να είναι οι άνθρωποι στο χωριό, με γεμίσανε καλούδια.
    Σήμερα τελείωσα και την ... μάχη του σέλινου, δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσα σέλινα μου είχαν δώσει χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  23. Ελενάκι αν δεν τους έχεις δοκιμάσει με μαρούλι, δοκίμασέ τους μια φορά, γίνονται πεντανόστιμοι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  24. Παναγιώτη ήρθες πάνω στην ώρα, στρώνω τραπέζι, κόπιασε!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  25. Ειρήνη μου καλώς όρισες!!!
    Μακάρι να ήσουν κοντά, να σε γεμίσω μαρουλάκια φρέσκα και λαχταριστά!
    Μπορεί να ... γκρινιάζω, αλλά ήταν όλα ένα κι ένα, μόλις τα είχαν κόψει από τα μποστάνια τους!
    Φιλιά, καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  26. Ερη μου αν είμασταν κοντά, θα σου έδινα όσα μαρουλάκια ήθελες!!!
    Πω πωωω, μου θύμισες συνταγούλα αγαπημένη!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ReplyDelete
  27. Ελενάκι μου είναι υπέροχοι όλοι στο χωριουδάκι μου, κάθε φορά που με βλέπουν με γεμίζουν ένα σωρό καλούδια, νομίζω τα καλά του χωριού είναι αυτά!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  28. Λίλα, αυτό το μποστάνι πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτώ!
    Επειδή με αγαπάς το ξέρω, και είσαι καλή φιλενάδα, θα με αφήσεις να μαζέψω διάφορα.
    Κι εγώ σου υπόσχομαι ότι δεν θα πάρω 30 από κάθε είδος χα χα χαα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  29. Κατερινάκι είναι ακόμα πιο εύκολοι στην παρασκευή από τους λαχανοντολμάδες!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  30. Γωγούλα μου έχω φτιάξει τόσους πολλούς ντολμάδες, που αποκλείεται να μην σου φύλαγα χα χα χαα!
    Αλλά ακούω ότι έφτιαξες κι εσύ με τα χρυσά σου τα χεράκια, είμαι σίγουρη θα έγιναν τέλειοι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  31. Πωπω τέλειο φαγητό!!!! Μπορώ να έχω ένα πιάτο?

    ReplyDelete
  32. Ααααχ Έλενα έπρεπε να είμαστε κοντά να στου στείλω τον μαρουλοφάγο μας, την ανιψιά μου Ιωάννα, που κάνει διατροφή μοντέλου και τρώει μαρούλια, καρότα και ντομάτες!!!! χαχαχα!! Κουράγιο μαρούλια είναι θα περάσουν. Πάντως, οι μαρουλοντολμάδες είναι ΥΠΕΡΟΧΟΙ!!!! Γειά στα χέρια σου! Καλό Σ/Κ και φιλιά!

    ReplyDelete
  33. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΑΚΙ!!!!!!!!!!!ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟΙ!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!

    ReplyDelete
  34. 30 μαρούλια;; δε με φώναζες να στήσουμε πάγκο στη λαϊκή!!!χαχαχαχα
    Έχω φτιάξει στο παρελθόν μαρουλοντολμάδες κι άρεσαν πολύ σε όλους.

    ReplyDelete
  35. Στείλε και κάνα ταπεράκι κατά δω να βοηθήσουμε την μαρουλοκατάσταση!!!

    ReplyDelete
  36. δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!!!!!!!!!!!!!

    κλαψ κλαψ....

    φιλάκια πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  37. Τι ωραία ιδέα! Και με κιμά ε;
    Κι εγώ κάνω μαρουλοντολμάδες αλλά με άλλη γέμιση. Καλά που μου τους θύμισες.

    ReplyDelete
  38. οι μαρουλοντολμαδες ειναι ομορφοι και γευστικοι !!!!!

    ReplyDelete
  39. Καλημέρα Έλενά μου!
    Μα που τα χωρέσατε 30 μαρούλια;;; :)
    Προσωπικά προτιμώ τους μαρουλοντολμάδες από τους λαχανοντολμάδες! Τους έχω δοκιμάσει και με κιμά από κοτόπουλο και είναι πάρα πολύ νόστιμοι!
    Πολύ ωραία ιδέα και πολύ όμορφη παρουσίαση!
    Να έχεις μια πολύ όμορφη Κυριακή!

    ReplyDelete
  40. Καλημέρα! Δεν έκανα ποτέ μαρουλοντολμάδες. Θα τους φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία.

    ReplyDelete
  41. Γλύκα θα είναι,Έλενα!
    Τα τιπάκια πολύ χρήσιμα,γιατί κάποτε,που είπα να δοκιμάσω,τι τράβηξα να ξεχωρίσω τα φύλλα-είχαν παραβράσει,κολλήσει,σχιστεί.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  42. Υπέροχο φαγητό, κάθε είδους ντολμάς μου αρέσει..υπέροχο!

    ReplyDelete
  43. Υπεροχο πιατο και λαχταριστο.Οι μαρουλοντολμαδες ειναι πολυ νοστιμο φαγητο.

    ReplyDelete
  44. Βασούλα μου όσα πιάτα θες!!!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  45. Κικίτσα στείλε την παιδί μου να της δώσω όσα μαρούλια θέλει της μοντέλας!
    Μην φοβάσαι, δεν θα μου τα στερήσει χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  46. Εφάκι εγώ τους κάνω συχνά, τους αγαπάμε πολύ τους ντολμάδες!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  47. Ξανθή αυτό έπρεπε να κάνουμε, να στήσουμε πάγκο χα χα χαα!!!
    Ευτυχώς τα ... ξεπέταξα τα μαρούλια, τώρα παλεύω με κάτι σπανάκια!

    ReplyDelete
  48. Ρενάκι μόνο ένα??
    Να σου στείλω όσα ταπεράκια θέλεις!!!!
    Φιλιάααα!

    ReplyDelete
  49. Ζαχαρένια μου αλήθεια???
    Φτιάξτους του καλού σου, είναι πανεύκολοι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  50. Vita μου είμαι σίγουρη ότι τους φτιάχνεις υπέροχους!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  51. Ειρήνη μου συμφωνώ!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  52. Ερμιόνη μου η καρδούλα μου το ξέρει που χωρέσανε χα χα χααα!!!
    Ταξίδευα παρέα με μαρούλια και λοιπά ζαρζαβατικά, διότι δεν μου φέρανε μόνο μαρούλια, αλλά και σπανάκια, σέλινα, λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια και δεν θυμάμαι τι άλλο!
    Φαντάζεσαι τι τράβηξα μέχρι να τα μοιράσω-ξεκαθαρίσω!

    Και με κιμά κοτόπουλου θα γίνονται πολύ καλοί πιστεύω!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  53. Δήμητρά μου αξίζει να τους δοκιμάσεις, γίνονται και πανεύκολα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  54. Ελενάκι γι αυτό τα έγραψα τα tipάκια, γιατί στην αρχή την είχα πατήσει και εγώ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  55. Αχτιδούλα μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  56. Κατερίνα μου σε ευχαριστώ, να σαι καλά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  57. Συγχαρητήρια για την ιδέα! Οι ντολμάδες σου θα πρέπει να είναι πεντανόστιμοι! Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  58. Επρεπε να κανονίσουμε συνάντηση το Σάββατο στο σπίτι σου για να δοκιμάσουμε τους μαρουλονταλμάδες που πολύ μου έκαναν κλικ! δεν έχω ξαναφάει ποτέ!

    οι φωτογραφίες είναι απίστευτες ! τις κοιτάω και δεν τις χορταίνω !!

    φιλια πολλά Λενιώ μου

    ReplyDelete
  59. Έλενα καλησπέρα!
    Οι μαρουλοντολμάδες σου φαίνονται υπέροχοι. Τους έφτιαχνε η γιαγιά μου και πολλές φορές μαζί στην ίδια κατσαρόλα με λαχανοντολμάδες. Τους τσάκιζα στην κυριολεξία!!!
    Καλό σου βράδυ!

    ReplyDelete
  60. Μαράκι δεν τους έχεις δοκιμάσει με μαρουλόφυλλα??
    Δεν είναι δική μου ιδέα, είναι πολύ γνωστοί οι μαρουλοντολμάδες!
    Δοκίμασέ τους, αξίζει!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  61. Μαράκι, τι μας εμποδίζει να κανονίσουμε συνάντηση για μαρουλοντολμάδες όποτε θέλουμε???
    Αντε, κανονίστε!!!!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  62. Χρυσαυγή μου, αυτό το ανάμεικτο, πολύ με ενθουσίασε!!
    Και οι δυο ντολμάδες είναι αγαπημένοι μου, θα το επιχειρήσω κι εγώ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete