Την εβδομάδα των Φώτων την πέρασα στα πάτρια, στο χωριατοσπιτάκι μου.
Επέστρεψα στην Αθήνα με 30 μαρούλια!!!!
Ναι, ναι, καλά διαβάσατε, ούτε ένα ούτε δύο, τριάντα ολόκληρες μαρουλάρες έφερα.
Δεν ξέρω αν ήταν η χρονιά του μαρουλιού, αλλά όποιος ερχόταν να μας επισκεφτεί μου έφερνε και κάμποσα μαρούλια.
Καλά να είναι οι άνθρωποι, αλλά κάποια στιγμή έπαθα πανικό.
Το μαρούλι δεν είναι προϊόν που καταψύχεται για να διατηρηθεί, έτσι έπρεπε να βρω τρόπο να τα αξιοποιήσω.
Μοίρασα μαρούλια δεξιά και αριστερά, έφτιαξα φρικασέ (δυο φορές), έφτιαξα το εξαιρετικό σφουγγάτο με μαρούλι της Βάσιας μας (με διπλή δόση μαρούλι χα χα χαα), υποχρέωσα όλους στο σπίτι να τρώνε τουλάχιστον μια μαρουλοσαλάτα την ημέρα, και …… τα μαρούλια δεν έλεγαν να τελειώσουν!!
Έτσι σκέφτηκα να κάνω όσα περίσσεψαν ντολμάδες!
Τουλάχιστον ως ντολμάδες, θα μπορούσα αφού τους μαγειρέψω, να διατηρήσω στην κατάψυξη όσους δεν καταναλώναμε.
Tips:
Εάν φτιάχνετε λαχανοντολμάδες , οι μαρουλοντολμάδες βασίζονται στην ίδια λογική, έχουν όμως κάποια μυστικά για να σας πετύχουν.
Πρώτα απ’ όλα, τα φύλλα του μαρουλιού είναι πολύ πιο ευαίσθητα από του λάχανου.
Γι αυτό χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο να τα ζεματίσουμε για να μαλακώσουν και να μπορέσουμε να τα τυλίξουμε.
Όταν ζεματάμε τα μαρουλόφυλλα, τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με την ίδια φορά όλα, αλλιώς μετά θα μας δυσκολέψουν να τα ξεχωρίσουμε εύκολα.
Τα φύλλα που θα διαλέξουμε πρέπει να είναι μεγαλούτσικα, προτιμάμε δηλαδή τα εξωτερικά φύλλα. Οι μαρουλο-καρδούλες και τα πιο μέσα φύλλα κάνουν ωραιότατες σαλάτες, δεν είναι όμως κατάλληλα για ντολμάδες.
Εάν διαβάσατε προσεχτικά τα tipάκια, πάμε να μαγειρέψουμε μαρουλοντολμάδες.
Οι ποσότητες των υλικών είναι για αρκετούς ντολμάδες (είπαμε είχα πολλά μαρούλια), προσαρμόστε εσείς τις ποσότητες ανάλογα με το πόσα μαρουλόφυλλα θα χρησιμοποιήσετε.
Θα χρειαστούμε:
28-30 μεγάλα μαρουλόφυλλα
750 γρ. κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ξύδι
1,5 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
αλάτι-πιπέρι
επιπλέον
μερικά κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη
Πάμε να τους φτιάξουμε:
Πλένουμε πολύ καλά τα μαρουλόφυλλα.
Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και ξύδι.
Στην συνέχεια τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει.
Τα βράζουμε για πολύ λίγη ώρα, ίσα να δούμε ότι μαλάκωσαν και μπορούν να τυλιχτούν.
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν, μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση του κιμά.
Για την γέμιση αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά, (κιμά, κρεμμύδι, άνηθο, ρύζι, ξύδι, αλάτι, πιπέρι).
Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε προσεκτικά στον πάγκο εργασίας μας.
Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό μέρος του κοτσανιού.
Παίρνουμε μια ποσότητα από την γέμιση του κιμά, μεγέθους σαν ένα καρύδι και την πλάθουμε σαν σουτζουκάκι.
Την τοποθετούμε στο κάτω μέρος του φύλλου και τυλίγουμε τον ντολμά όπως περιγράφει η Μαρία εδώ, στην συνταγή της για λαχανοντολμάδες.
Αφού τυλίξουμε τα ντολμαδάκια, τα τοποθετούμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, κοντά κοντά το ένα στο άλλο.
Από πάνω τους σκορπίζουμε με ένα κουταλάκι μερικά κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη.
Προσθέτουμε 2 κούπες νερό, καλύπτουμε τους ντολμάδες με ένα βαρύ πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα.
Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, τους αυγοκόβουμε ή τους κάνουμε με κρέμα.
Δείτε εδώ πολύ αναλυτικές οδηγίες της Μαρίας για την κρέμα ή το αυγολέμονο.
Τους δικούς μου τους έκανα με κρέμα, χρησιμοποιώντας 3 αυγά, 3 λεμόνια και μια κουταλιά κορν φλάουρ.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
30 μαρούλια;;; χαχαχα!
ReplyDeleteπάντως η ιδέα των ντολμάδων είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετική και πάντα πολύ δελεαστική! Τρελαίνομαι για ντολμάδες!!! Καλημέρα και φιλιά
Καλημέρα Έλενά μου!Πωπώ πολλά μαρούλια όντως!Αλλά σου δίνω συγχαρητήρια για το τρόπο που τα χρησιμοποίησες (κάποια απο τα πολλά) φτιάχνοντας αυτό το υπέροχο φαγητό!Μου αρέσουν πολύ οι ντολμάδες!Φιλιά!!!
ReplyDeleteΠολύ πρωτοτυπη ιδεα! Φαινονται πολυ λαχταριστοι παντως!
ReplyDeleteΚαλημερα!
ΕΛΑΝΑ ΜΟΥ ΣΕ ΘΑΥΜΑΣΑ...!!!!αν πω οτι θα τους κανω ειναι ψεμα δεν εχω τοση υπομονη και χρονο θα ηθελα παρα πολυ να τους δοκιμασω οποτε εκτυπωσα την συνταγη να υπαρχει μηπως και με πιασει η προκοπη.Πεντανοστιμοι πρεπει να ειναι.Γεια στα χερια σου !!!Καλο ΣΚ!!ΦΙΛΑΚΙΑ.
ReplyDeleteΕλενα καλημέρα!
ReplyDelete30 μαρούλια;
Να σου πω την αλήθεια έφτιαξα τη ζαμπονοσαλάτα πρέπει να έγινε νόστιμη!
Τους μαρουλοντολμάδες άλλη φορά!
Τους είχα ξεχάσει.. είναι πιο εύπεπτοι από αυτούς με το λάχανο!
Κορίτσια μου καλό σ/κ!
καλημέραααα! εμείς που δεν είμαστε και πολύ φίλοι του μαρουλιού αν δοκιμάσουμε τη συνταγή με λάχανο πειράζει???
ReplyDeleteΤέλεια ιδέα οι μαρουλοντολμαδες!!!!
ReplyDeleteΜου έχουν πει ότι και με φύλλα απο σέσκουλα γίνονται υπέροχοι αλλά δεν τους έχω φτιάξει ποτέ!!!
Επειδή το μαρούλι μου άρεσει πολύ θα τους φτιάξω οπωσδήποτε!!
Ειδες για να έχεις σπιτι στο χωριο Ελενά μου,γυρνάς παντα με καλούδια!!!!!
Πολλα φιλάκια και καλό σ/κ!!!!
Λατρεύω τους λαχανοντολμάδες και τους ντολμάδες αλλά απ'ότι θυμάμαι δεν πρέπει να έχω φαϊ με μαρούλι...φαίνονται πολύ λαχταριστοί!!!!Καλό Σαβ/κο!!!
ReplyDeleteηρθα στην πιο κατάληλη στιγμή...υπέροχοι να σαι καλά.....
ReplyDeleteεαν ειμασταν κοντα θα σου ζητουσα κανενα μαρουλακι. η γευση δεν θα συγκρινεται με αυτων που αγοραζω στο σουπερ η στην αγορα.
ReplyDeleteπροσωπικα προτιμω το μαρουλι απο το λαχανο για ντολμαδες.
ειρηνη
Και εγώ θα σου ζητούσα κανένα μαρουλάκι Έλενά μου αλλά τι να σου κάνω που έχουμε εναν Ατλαντικό ανάμεσά μας! Σ'ευχαριστώ για τα tips για τα μαρουλόφυλλα, εγώ σκέφτομαι να κάνω την κλασσική μαρουλοντολμάδες με μπακαλιάρο..
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά, Έλενά μου, καλό Σαββατοκύριακο!
Ελενάκι, οι γείτονες και φίλοι εξαιρετικοί αλλά ακόμα περισσότερο οι ντολμάδες σου! Φαίνονται εκπληκτικοί και νόστιμοι, με υπέροχη σάλτσα. Άριστα σε όλα!
ReplyDeleteΤους φτιάχνω κι εγώ αλλά με λίγο διαφορετική γέμιση.
Φιλιά πολλά.
Καταντω κουραστικη το ξερω αλλα Και μαρουλια εχουμε στον κηπο οποτε, ευκαιρια για ντολμαδες!
ReplyDeleteΜΠΡΑΒΟ ΕΛΕΝΑΚΙ ΜΟΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ ΛΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΝΩ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ...ΦΙΛΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚ
ReplyDeleteHρθα τελευταια και καταιδρωμενη εεε???Απο το πρωι ετρεχα γιατι περιμενα κοσμο και ειχα τραπεζι,και τι συμπτωση? ειχα φτιαξει κι εγω μαρουλοντολμαδες αναρπαστοι εγιναν..μπραβο ελενακι μου μουρλια ειναι..γεια στα χερακια σου!!!
ReplyDeleteΦιλακια πολλα!!!
Ευαγγελία μου άστα!
ReplyDeleteΠολύ μαρούλι σου λέω χα χα χαα!!
Φιλιά, καλό σου Σαββατοκύριακο!
Ελενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!!
ReplyDeleteΚι εγώ αγαπώ πολύ όλους τους ντολμάδες, αυτούς που δεν πολυτρώω είναι αυτοί με αμπελόφυλλα, αλλά τους θέλουν οι υπόλοιποι, οπότε χατήρια δεν χαλάω!
Φιλάκια!
Ελπινίκη μου σε ευχαριστώ.
ReplyDeleteΔεν ξέρω αν είναι πρωτότυποι, εγω τους φτιάχνω συχνά γιατί γενικά αγαπάμε κάθε λογής ντολμαδάκια!
Φιλιά!
Νάσια μου δεν είναι καθόλου μα καθόλου δύσκολοι, ούτε καν μπελαλίδικοι.
ReplyDeleteΞέρεις εμένα να κάνω δύσκολα φαγητά??
Και είναι πολύ πιο εύκολοι από τους λαχανοντολμάδες (αγαπημένοι λαχανοντολμάδες)!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Αντιγονάκι την έφτιαξες??
ReplyDeleteΚαλοφάγωτη!
Συμφωνώ για τους μαρουλοντολμάδες, δίκιο έχεις!
Φιλιά!
Pela και Sofi, οι λαχανοντολμάδες είναι το φαγητό μου, σαν κι αυτούς δεν βάζω κανέναν άλλο ντολμά, αλλά ούτε και κανένα άλλο φαγητό.
ReplyDeleteΑλλά και οι μαρουλοντολμάδες είναι πεντανόστιμοι!
Αλήθεια δεν σας αρέσουν τα μαρουλάκια??
Εδώ εγώ τα έβαλα με 30 χα χα χαα!
Φιλάκια!
Βασάκι μου και με σέσκουλα πρέπει να γίνονται υπέροχοι, σκέτο γλύκισμα!
ReplyDeleteΔεν τους έχω φτιάξει ποτέ, σε ευχαριστώ για την ιδέα!
Ναι, καλά να είναι οι άνθρωποι στο χωριό, με γεμίσανε καλούδια.
Σήμερα τελείωσα και την ... μάχη του σέλινου, δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσα σέλινα μου είχαν δώσει χα χα χαα!
Φιλάκια!
Ελενάκι αν δεν τους έχεις δοκιμάσει με μαρούλι, δοκίμασέ τους μια φορά, γίνονται πεντανόστιμοι!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Παναγιώτη ήρθες πάνω στην ώρα, στρώνω τραπέζι, κόπιασε!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Ειρήνη μου καλώς όρισες!!!
ReplyDeleteΜακάρι να ήσουν κοντά, να σε γεμίσω μαρουλάκια φρέσκα και λαχταριστά!
Μπορεί να ... γκρινιάζω, αλλά ήταν όλα ένα κι ένα, μόλις τα είχαν κόψει από τα μποστάνια τους!
Φιλιά, καλό σου Σαββατοκύριακο!
Ερη μου αν είμασταν κοντά, θα σου έδινα όσα μαρουλάκια ήθελες!!!
ReplyDeleteΠω πωωω, μου θύμισες συνταγούλα αγαπημένη!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!
Ελενάκι μου είναι υπέροχοι όλοι στο χωριουδάκι μου, κάθε φορά που με βλέπουν με γεμίζουν ένα σωρό καλούδια, νομίζω τα καλά του χωριού είναι αυτά!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Λίλα, αυτό το μποστάνι πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτώ!
ReplyDeleteΕπειδή με αγαπάς το ξέρω, και είσαι καλή φιλενάδα, θα με αφήσεις να μαζέψω διάφορα.
Κι εγώ σου υπόσχομαι ότι δεν θα πάρω 30 από κάθε είδος χα χα χαα!
Φιλιά πολλά!
Κατερινάκι είναι ακόμα πιο εύκολοι στην παρασκευή από τους λαχανοντολμάδες!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Γωγούλα μου έχω φτιάξει τόσους πολλούς ντολμάδες, που αποκλείεται να μην σου φύλαγα χα χα χαα!
ReplyDeleteΑλλά ακούω ότι έφτιαξες κι εσύ με τα χρυσά σου τα χεράκια, είμαι σίγουρη θα έγιναν τέλειοι!
Φιλάκια!
Πωπω τέλειο φαγητό!!!! Μπορώ να έχω ένα πιάτο?
ReplyDeleteΑαααχ Έλενα έπρεπε να είμαστε κοντά να στου στείλω τον μαρουλοφάγο μας, την ανιψιά μου Ιωάννα, που κάνει διατροφή μοντέλου και τρώει μαρούλια, καρότα και ντομάτες!!!! χαχαχα!! Κουράγιο μαρούλια είναι θα περάσουν. Πάντως, οι μαρουλοντολμάδες είναι ΥΠΕΡΟΧΟΙ!!!! Γειά στα χέρια σου! Καλό Σ/Κ και φιλιά!
ReplyDeleteΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΑΚΙ!!!!!!!!!!!ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟΙ!!!!!!
ReplyDeleteΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!
30 μαρούλια;; δε με φώναζες να στήσουμε πάγκο στη λαϊκή!!!χαχαχαχα
ReplyDeleteΈχω φτιάξει στο παρελθόν μαρουλοντολμάδες κι άρεσαν πολύ σε όλους.
Στείλε και κάνα ταπεράκι κατά δω να βοηθήσουμε την μαρουλοκατάσταση!!!
ReplyDeleteδεν έχω δοκιμάσει ποτέ!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteκλαψ κλαψ....
φιλάκια πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τι ωραία ιδέα! Και με κιμά ε;
ReplyDeleteΚι εγώ κάνω μαρουλοντολμάδες αλλά με άλλη γέμιση. Καλά που μου τους θύμισες.
οι μαρουλοντολμαδες ειναι ομορφοι και γευστικοι !!!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα Έλενά μου!
ReplyDeleteΜα που τα χωρέσατε 30 μαρούλια;;; :)
Προσωπικά προτιμώ τους μαρουλοντολμάδες από τους λαχανοντολμάδες! Τους έχω δοκιμάσει και με κιμά από κοτόπουλο και είναι πάρα πολύ νόστιμοι!
Πολύ ωραία ιδέα και πολύ όμορφη παρουσίαση!
Να έχεις μια πολύ όμορφη Κυριακή!
Καλημέρα! Δεν έκανα ποτέ μαρουλοντολμάδες. Θα τους φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία.
ReplyDeleteΓλύκα θα είναι,Έλενα!
ReplyDeleteΤα τιπάκια πολύ χρήσιμα,γιατί κάποτε,που είπα να δοκιμάσω,τι τράβηξα να ξεχωρίσω τα φύλλα-είχαν παραβράσει,κολλήσει,σχιστεί.
Φιλιά!
Υπέροχο φαγητό, κάθε είδους ντολμάς μου αρέσει..υπέροχο!
ReplyDeleteΥπεροχο πιατο και λαχταριστο.Οι μαρουλοντολμαδες ειναι πολυ νοστιμο φαγητο.
ReplyDeleteΒασούλα μου όσα πιάτα θες!!!!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Κικίτσα στείλε την παιδί μου να της δώσω όσα μαρούλια θέλει της μοντέλας!
ReplyDeleteΜην φοβάσαι, δεν θα μου τα στερήσει χα χα χαα!
Φιλάκια!
Εφάκι εγώ τους κάνω συχνά, τους αγαπάμε πολύ τους ντολμάδες!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ξανθή αυτό έπρεπε να κάνουμε, να στήσουμε πάγκο χα χα χαα!!!
ReplyDeleteΕυτυχώς τα ... ξεπέταξα τα μαρούλια, τώρα παλεύω με κάτι σπανάκια!
Ρενάκι μόνο ένα??
ReplyDeleteΝα σου στείλω όσα ταπεράκια θέλεις!!!!
Φιλιάααα!
Ζαχαρένια μου αλήθεια???
ReplyDeleteΦτιάξτους του καλού σου, είναι πανεύκολοι!
Φιλάκια!
Vita μου είμαι σίγουρη ότι τους φτιάχνεις υπέροχους!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ειρήνη μου συμφωνώ!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά!
Ερμιόνη μου η καρδούλα μου το ξέρει που χωρέσανε χα χα χααα!!!
ReplyDeleteΤαξίδευα παρέα με μαρούλια και λοιπά ζαρζαβατικά, διότι δεν μου φέρανε μόνο μαρούλια, αλλά και σπανάκια, σέλινα, λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια και δεν θυμάμαι τι άλλο!
Φαντάζεσαι τι τράβηξα μέχρι να τα μοιράσω-ξεκαθαρίσω!
Και με κιμά κοτόπουλου θα γίνονται πολύ καλοί πιστεύω!
Φιλάκια!
Δήμητρά μου αξίζει να τους δοκιμάσεις, γίνονται και πανεύκολα!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ελενάκι γι αυτό τα έγραψα τα tipάκια, γιατί στην αρχή την είχα πατήσει και εγώ!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Αχτιδούλα μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Κατερίνα μου σε ευχαριστώ, να σαι καλά!
ReplyDeleteΦιλιά!
Συγχαρητήρια για την ιδέα! Οι ντολμάδες σου θα πρέπει να είναι πεντανόστιμοι! Καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΕπρεπε να κανονίσουμε συνάντηση το Σάββατο στο σπίτι σου για να δοκιμάσουμε τους μαρουλονταλμάδες που πολύ μου έκαναν κλικ! δεν έχω ξαναφάει ποτέ!
ReplyDeleteοι φωτογραφίες είναι απίστευτες ! τις κοιτάω και δεν τις χορταίνω !!
φιλια πολλά Λενιώ μου
Έλενα καλησπέρα!
ReplyDeleteΟι μαρουλοντολμάδες σου φαίνονται υπέροχοι. Τους έφτιαχνε η γιαγιά μου και πολλές φορές μαζί στην ίδια κατσαρόλα με λαχανοντολμάδες. Τους τσάκιζα στην κυριολεξία!!!
Καλό σου βράδυ!
Μαράκι δεν τους έχεις δοκιμάσει με μαρουλόφυλλα??
ReplyDeleteΔεν είναι δική μου ιδέα, είναι πολύ γνωστοί οι μαρουλοντολμάδες!
Δοκίμασέ τους, αξίζει!!
Φιλάκια!
Μαράκι, τι μας εμποδίζει να κανονίσουμε συνάντηση για μαρουλοντολμάδες όποτε θέλουμε???
ReplyDeleteΑντε, κανονίστε!!!!!
Φιλιά πολλά!
Χρυσαυγή μου, αυτό το ανάμεικτο, πολύ με ενθουσίασε!!
ReplyDeleteΚαι οι δυο ντολμάδες είναι αγαπημένοι μου, θα το επιχειρήσω κι εγώ!
Φιλάκια!