Monday, 16 January 2012

Σιροπιαστό κέικ λεμόνι με παπαρουνόσπορο

Καλημέρα, τι κάνετε??
Κρύο σήμερα, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τον χειμώνα για τα καλά!
Προσωπικά το ξέρετε ότι λατρεύω το καλοκαιράκι και δεν το θέλω καθόλου το κρύο.
Προσπαθώ λοιπόν να το … ξορκίσω, με κάποιες στιγμές χαλάρωσης και ζεστασιάς, με αχνιστό καφέ ή τσαγάκι κι ένα κομμάτι μυρωδάτο κέικ.
Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου, και μου έκανε μεγάλη εντύπωση από την πρώτη στιγμή που την είδα.
Το λεμόνι ταιριάζει υπέροχα με τον παπαρουνόσπορο, οπότε και μόνο από τα υλικά σκέφτηκα ότι θα μου αρέσει.
Αυτό όμως που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν το cream cheese στην ζύμη του κέικ.
Δεν το είχα ξανα-χρησιμοποιήσει σε ζύμες και ήμουν περίεργη για το αποτέλεσμα.
Η διαφορά φαίνεται από την ώρα που «δουλεύετε» την ζύμη, η οποία είναι τελείως διαφορετική από τις ζύμες των περισσοτέρων κέικς.
Πιο πολύ κρέμα θυμίζει.
Το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο σιροπιαστό κέικ, με έντονο το άρωμα και την γεύση του λεμονιού, που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τα υλικά μας:
Για το κέικ
300 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
200 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ανάλατα
200 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
200 γρ. cream cheese (έβαλα μασκαρπόνε)
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ξύσμα από 1,5 λεμόνι
1 γεμάτη κουταλιά σούπας παπαρουνόσπορο (θα τον βρείτε σε μαγαζιά που πουλάνε μπαχαρικά)
Για το σιρόπι
300 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό
100 ml χυμό λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
μία μεγάλη φλούδα λεμονιού
Πάμε να το φτιάξουμε:
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, γιατί πρέπει να έχει κρυώσει καλά όταν θα περιχύσουμε το κέικ μας.
Βάζουμε λοιπόν όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα, και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά (ο χρόνος μετράει από το σημείο βρασμού), σε μέτρια φωτιά.
Αφαιρούμε την κανέλα και την λεμονόφλουδα και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το κέικ.
Χτυπάμε στο μίξερ ή με σύρμα, την ζάχαρη, το βούτυρο και τα αυγά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το cream cheese και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αμύγδαλα που τα έχουμε προηγουμένως κάνει σκόνη στο μούλτι, και τον παπαρουνόσπορο.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι και ξανα-ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ ή μια μεγάλη φόρμα ή ακόμα μια κουμπωτή φόρμα.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 50 λεπτά.
Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ βυθίζοντας ένα καλαμάκι ή ένα μαχαίρι σε κάποιο σημείο του.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο όταν είναι έτοιμο, και όπως είναι ζεστό μέσα στην φόρμα ή στο ταψί, το τρυπάμε σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια με ένα καλαμάκι ξύλινο και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε το σιρόπι να απορροφηθεί καλά , και κατόπιν προσεκτικά ξεφορμάρουμε το κέικ μας σε μια πιατέλα.
Το διατηρούμε καλυμμένο για να μην μας ξεραθεί και να παραμείνει σιροπιαστό και αφράτο.
Καλή επιτυχία, καλή γλυκιά εβδομάδα σας εύχομαι!

60 comments:

  1. Μμμμμ...κατι το διαφορετικο σε κεικ..τωρα εχω κι εγω την περιεργεια να το δοκιμασω...
    Γεια στα χερακια σου Ελενακι μου!
    Καλη σου μερα και καλη εβδομαδα να εχεις,πολλα πολλα φιλακια!!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Ελενα καλή εβδομάδα.
    Ολο εκπλήξεις είσαι!
    Πολύ καλό!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Έλενά μου!Νομίζω ότι είναι εκρηκτικός συνδυασμός!!!Καλή εβδομάδα να έχεις. Φεύγοντας παίρνω και τα τρια απίθανα κομμάτια όπως είναι!!!Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Λατρευω κεηκ λεμονι! Φαινεται τελειο και το ζηλευω!

    ReplyDelete
  5. Αχ βρε Λενάκι μου, εαν δεν ήσουν και εσύ να μαγειρεύεις και να φτιάχνεις λιχουδιές για το μπλοκ μας να δούμε τι θα κάναμε !!!!!!!
    ώς συνήθως ζωγράφισες πάλι με τις πρωτοτυπίες σου !!! χιχιχι!!!

    παίρνω απαραιτήτως κομμάτι/κομματάρα για το καφεδάκι μου!!!!
    φιλια πολλά πολλά και πολλές καλημέρες !!!!!!

    ReplyDelete
  6. Φαίνεται πολύ λαχταριστό!!!Μου αρέσει και σίγουρα θα το δοκιμάσω λατρεύω και το λεμόνι οπότε σίγουρα θα είναι νόστιμο!!!Φιλάκια Έλενα και καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  7. Να είχα λίγο μόνο ήθελα!! μπορώ; δεν μπορώ!!μόνο αν το φτιάξω.
    Φαίνεται απίθανο!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα.

    ReplyDelete
  8. Παπαρουνόσπορο!!!!
    Ελπίζω να βρω.
    Καλημέρα!!!!!

    ReplyDelete
  9. Λατρεύω τα γλυκά με λεμόνι!Φαίνεται πάρα πολύ καλό!

    ReplyDelete
  10. Τα λεμονογλυκά είναι η αδυναμία μου, ότι πρέπει για να ξεκινήσουμε καλά την εβδομάδα!

    ReplyDelete
  11. Καλημέρα Έλενα και καλή εβδομάδα! Εντάξει... αυτό το κέικ θα το λατρέψω, δεν υπάρχει περίπτωση! Παπαρουνόσπορο δεν μπορώ με τίποτα να βρω τουλάχιστον στην περιοχή μου, αλλά και χωρίς αυτό θα είναι πολύ νόστιμο και αρωματικό! Όσες φορές έχω συνδυάσει σε ζύμες λεμόνι και τυρί κρέμα, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό! Φιλιά, καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  12. Πολύ ωραίο το κέικ, το λεμόνι το κάνει ιδανικό για τσάι -και καφέ βέβαια! Παπαρουνόσπορο έχω χρησιμοποιήσει σε κέικ, έχει και μια ιδιαίτερη, κάπως καπνιστή αίσθηση -μου άρεσε!
    Να έχεις μια ωραία, γεμάτη με ζεστά ροφήματα και αχνιστά φαγητά εβδομάδα!

    ReplyDelete
  13. Καλημέρα, Ελενάκι, καλή εβδομάδα. Κι έψαχνα ένα αφράτο κέικ λεμονιού, τι να πω! Μου ήρθε κουτί, να είσαι καλά. Φιλάκια.

    ReplyDelete
  14. Ελενάκι μου ωραία πρόταση για χουχούλιασμα και καφεδάκι...φιλάκια πολλά κι ευχαριστώ για την κατανόηση..

    ReplyDelete
  15. Τρελαίνομαι για σιροπιαστά κέικ και ειδικά γι' αυτά που περιέχουν λεμόνι. Η προσθήκη παπαρουνόσπορου είναι φοβερή ιδέα και κάνει το κέικ να έχει τόσο όμορφη όψη!

    ReplyDelete
  16. Afto to keik einai poli gnosto edo...lemoon poppyseed cake..me aresi poli ta paparounospora!

    ReplyDelete
  17. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΟ ΛΕΜΟΝΑΚΙ!! ΧΙΧΙΧΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΚ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ! ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ ΣΕ ΓΛΥΚΑ Η ΦΑΓΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ...!!! ΕΛΠΙΖΩ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΚΕΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ!! ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    ReplyDelete
  18. Καλημέρα Γωγούλα μου!
    Εχεις δίκιο, είναι ένα κέικ λίγο διαφορετικο από τα άλλα!
    Με έντονες γεύσεις και αρώματα όμως, πολύ νόστιμο!
    Καλή βδομάδα σου εύχομαι, φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Καλή βδομάδα Δήμητρά μου!!
    Μα τι εκπλήξεις πλέον εγώ χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  20. Ελενάκι μου η αλήθεια είναι ότι το λεμονάκι συνδυάζεται υπέροχα με τον παπαρουνόσπορο!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  21. Ελπινίκη μου στα λεμονάτα κεκάκια έχω κι εγώ ιδιαίτερη αδυναμία!
    Κι αυτό είναι ξεχωριστό πιστεύω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  22. Μαράκι μου σε ευχαριστώ πολύ φιλεναδίτσα!
    Ελπίζω σύντομα όλα να είναι καλά!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  23. Σοφάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Καλή βδομάδα και σε σένα εύχομαι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  24. Μαράκι για σένα πανεύκολο είναι να το φτιάξεις!
    Πιστεύω θα σου αρέσει πολύ αν αγαπάς το λεμονάκι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  25. Ρενάκι παπαρουνόσπορο έχουν όλα τα μπαχαράδικα και κάποιες φορές βρίσκω και σε κάποια μεγάλα ΣΜ
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  26. itsacookaffair σε ευχαριστώ πολύ!
    Καλή βδομάδα συ εύχομαι!

    ReplyDelete
  27. Λίλα ξέρεις εσύ!
    Με λεμονάκια από το μποστάνι σου το φτιάχνεις, αλλιώς έρχεσαι για καφέ, μπιρίμπα, κέικ και τα σχετικά;-)
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  28. Ερμιόνη μου παπαρουνόσπορο θα βρεις σίγουρα στο Κέντρο στο Μπαχάρ, αλλά και σε ένα καινούριο φανταστικό μπαχαράδικο που ανακάλυψα πρόσφατα, το Baharat στην Κηφισιά!

    Εγω πρώτη φορά έβαλα cream cheese σε ζύμη κέικ και ετυπωσιάστηκα είναι η αλήθεια!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα.

    ReplyDelete
  29. Dark Chef για πολλούς ο συνδυασμός λεμόνι-παπαρουνόσπορος θεωρείται τελείως κλασσικός!
    Σε ευχαριστώ πολύ, να έχεις επίσης μια ζεστή, χουχουλιάρικη εβδομάδα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  30. Ελενάκι μου αν ψάχνεις για λεμονοκεκάκι, και τα δύο κεκάκια που έχουμε βάλει είναι υπέροχα (δες και το άλλο κέικ λεμόνι, κι αυτό πολύ καλό)
    Καλή βδομάδα σου εύχομαι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  31. Ευάκι, έλα καλέ που με ευχαριστείς χα χα χαα!
    Κανόνισε για καφεδάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  32. Τζένη μου συμφωνώ μαζί σου!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  33. Peter νομίζω ότι στο εξωτερικό θεωρείται κλασσικό κέικ!
    Καλή βδομάδα σου εύχομαι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  34. Hi dear Elena, delicious your cake, I love the lemon too, like you, and I love too the summer. I'm so happy for I'll be back. Have a nice week!

    ReplyDelete
  35. Ζετάκι είσαι αλλεργική στον παπαρουνόσπορο??
    Η γενικά στα μπαχαρικά??
    Και με σκέτο λεμονάκι ωραίο θα σου γίνει, αφράτο και αρωματικό!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  36. Hi Odile:)
    So glad to see you again!!!
    Have a very nice week:)

    ReplyDelete
  37. Πάνω που έλεγα να σταματήσω να φτιάχνω γλυκά!!!! Θα το φτιάξω οπωσδήποτε χωρίς όμως τον παπαρουνόσπορο που δεν μπορώ να το βρω εδώ που μένω.

    ReplyDelete
  38. Πολύ ωραίο Ελενά μου, μου αρεσει ιδιαίτερα ο παπαρουνόσπορος! Φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
  39. Βάσω μου που μένεις??
    Στην Αθήνα μπορείς να τον βρεις εύκολα νομίζω!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  40. Ερη μου σε εχαριστώ!
    Ο παπαρουνόσπορος ταιριάζει πολύ όμορφα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  41. Αρωματικόοο,υπέροχο Έλενα!
    Η γεύση και το άρωμα λεμονιού είναι τέλεια στα γλυκά.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  42. ΜΟΣΧΟΒΟΛΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ!!!!!!!!!!
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  43. Καφεδάκι με κεκάκι ...τέλειο ταίριασμα !!!
    Υπέροχο φαίνεται το κεκάκι Ελενάκι μου!!
    Παπαρουνόσπορο δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ σε κέικ...και για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω και τι γεύση δίνει!!!!
    Θα μπορούσε να αντικατασταθεί με σταγόνες σοκολάτας ή δεν θα του πήγαινε καθόλου??
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ReplyDelete
  44. Το πόσο μ' αρέσουν αυτά τα μαύρα σποράκια και στην εμφάνιση του κέικ δεν λέγεται! Τέλειο!

    ReplyDelete
  45. Εντάξει Έλενα, τώρα με τσάκισες βραδιάτικα...πάνω που σκεφτόμουν τη δίαιτα ...μου έδωσες τη χαριστική βολή. Τέλειοοοοο το κέικ σου!!!! Γεια στα χεράκια σου!! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα καλή μου!!!!!

    ReplyDelete
  46. Τα κεϊκ είναι τα αγαπημένα μου!!Μου αρέσει πολύ!Φιλιά!

    ReplyDelete
  47. Ελενα Τα κέικ λεμονιού είναι μια γεύση που με τρελαίνει Θα δοκιμάσω και το δικό σου .
    Ομως θα σκάσω, άν δεν μου πείς πώς έγινε το λεμόνι καρδιά ΧαΧα!!!
    Πολλά Φιλιά

    ReplyDelete
  48. Μπράβο Έλενα!
    Τέλεια συνταγή. Θα την δοκιμάσω σίγουρα!

    ReplyDelete
  49. Καλησπέρα!!
    Υπέροχο πρέπει να είναι!!
    Φιλάκια Πολλά!

    ReplyDelete
  50. Ελενάκι μου πραγματικά πολύ αρωματικό, μοσχομυρίζει λεμονάκι!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  51. Εφάκι μου σε ευχαριστώ!
    Καλή βδομάδα και σε σένα!

    ReplyDelete
  52. Βασάκι μου όοοοχι!!!
    Δεν έχουν καμία σχεση οι σταγόνες σοκολάτας με τον παπαρουνόσπορο!
    Ο παπαρουνόσπορος δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα που δένει πολύ όμορφα με το λεμονάκι!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  53. Vita μου έχεις δίκιο, είναι και εμφανισιακά όμορφο το κεκάκι με τον παπαρουνόσπορο!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  54. Καλή βδομάδα και σε σένα Κικίτσα μου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  55. Νίκη μου, δεν πιστεύω να φαντάστηκες ότι το λεμονάκι το έκανα έτσι εγώ, ε??
    Τι είμαι εγώ?? Χρυσοχέρα σαν κι εσένα?
    Αντε να σου φτιάξω μέχρι ένα σιροπιαστό κέικ λεμονιού... ως εκεί χα χα χαα!
    Η φωτό είναι από το νετ, κάποια άλλη χρυσοχέρα πιστεύω θα το έφτιαξε, όμορφο δεν είναι??
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  56. Μαρίνα μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά, καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  57. Χριστινάκι μου να σαι καλά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  58. Ελενάκι μου σε προσπέρασα, χίλια συγγνώμη!
    Είδες το μήνυμα που σου έστειλα??
    Δεν μπορώ με τίποτα να μπω στα σχόλιά σου.
    Το ίδιο έχω πάθει με άλλους 5-6 bloggers, ανησυχώ που αργεί να διορθωθεί το πρόβλημα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  59. ΓΙΑ σου ΕΛΕΝΑ μου περασα να σου πώ μια καλησπέρα.....και κοιτα την ώρα....καλο ξυμερωμα έπρεπε να σου πώ,,χι,,χι,, τον τελευταιο καιρό ασχολούμε με ενα συρτάρι ...που μας προτρέπει η Ρενα η Χριστοδούλου να φιάξουμε και έχω χαθεί λίγο..σε κανενα δυο μέρες θα έχω βρεί παλι τον ρυθμό μου...το κέικ σου μύρισε μεχρι εδώ...να εισαι καλα ...φιλακια..

    ReplyDelete
  60. δε μου γλυτώνει!!!λατρευω παπαρουνοσπορο!
    σήμερα πάντως εχω και την καραμελενια σου μηλοπιτα εδώ
    http://cookthebook.blogspot.com/2012/01/blog-post_18.html
    (μονο που δε μπορω να βρω το λινκ της συνταγης στο μπλογκ σας)

    ReplyDelete