Καλημέρα, τι κάνετε??
Κρύο σήμερα, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τον χειμώνα για τα καλά!
Προσωπικά το ξέρετε ότι λατρεύω το καλοκαιράκι και δεν το θέλω καθόλου το κρύο.
Προσπαθώ λοιπόν να το … ξορκίσω, με κάποιες στιγμές χαλάρωσης και ζεστασιάς, με αχνιστό καφέ ή τσαγάκι κι ένα κομμάτι μυρωδάτο κέικ.
Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου, και μου έκανε μεγάλη εντύπωση από την πρώτη στιγμή που την είδα.
Το λεμόνι ταιριάζει υπέροχα με τον παπαρουνόσπορο, οπότε και μόνο από τα υλικά σκέφτηκα ότι θα μου αρέσει.
Αυτό όμως που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν το cream cheese στην ζύμη του κέικ.
Δεν το είχα ξανα-χρησιμοποιήσει σε ζύμες και ήμουν περίεργη για το αποτέλεσμα.
Η διαφορά φαίνεται από την ώρα που «δουλεύετε» την ζύμη, η οποία είναι τελείως διαφορετική από τις ζύμες των περισσοτέρων κέικς.
Πιο πολύ κρέμα θυμίζει.
Το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο σιροπιαστό κέικ, με έντονο το άρωμα και την γεύση του λεμονιού, που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τα υλικά μας:
Για το κέικ
300 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
200 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ανάλατα
200 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
200 γρ. cream cheese (έβαλα μασκαρπόνε)
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ξύσμα από 1,5 λεμόνι
1 γεμάτη κουταλιά σούπας παπαρουνόσπορο (θα τον βρείτε σε μαγαζιά που πουλάνε μπαχαρικά)
Για το σιρόπι
300 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό
100 ml χυμό λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
μία μεγάλη φλούδα λεμονιού
Πάμε να το φτιάξουμε:
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, γιατί πρέπει να έχει κρυώσει καλά όταν θα περιχύσουμε το κέικ μας.
Βάζουμε λοιπόν όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα, και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά (ο χρόνος μετράει από το σημείο βρασμού), σε μέτρια φωτιά.
Αφαιρούμε την κανέλα και την λεμονόφλουδα και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το κέικ.
Χτυπάμε στο μίξερ ή με σύρμα, την ζάχαρη, το βούτυρο και τα αυγά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το cream cheese και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αμύγδαλα που τα έχουμε προηγουμένως κάνει σκόνη στο μούλτι, και τον παπαρουνόσπορο.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι και ξανα-ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ ή μια μεγάλη φόρμα ή ακόμα μια κουμπωτή φόρμα.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 50 λεπτά.
Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ βυθίζοντας ένα καλαμάκι ή ένα μαχαίρι σε κάποιο σημείο του.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο όταν είναι έτοιμο, και όπως είναι ζεστό μέσα στην φόρμα ή στο ταψί, το τρυπάμε σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια με ένα καλαμάκι ξύλινο και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε το σιρόπι να απορροφηθεί καλά , και κατόπιν προσεκτικά ξεφορμάρουμε το κέικ μας σε μια πιατέλα.
Το διατηρούμε καλυμμένο για να μην μας ξεραθεί και να παραμείνει σιροπιαστό και αφράτο.
Καλή επιτυχία, καλή γλυκιά εβδομάδα σας εύχομαι!
Μμμμμ...κατι το διαφορετικο σε κεικ..τωρα εχω κι εγω την περιεργεια να το δοκιμασω...
ReplyDeleteΓεια στα χερακια σου Ελενακι μου!
Καλη σου μερα και καλη εβδομαδα να εχεις,πολλα πολλα φιλακια!!!
Καλημέρα Ελενα καλή εβδομάδα.
ReplyDeleteΟλο εκπλήξεις είσαι!
Πολύ καλό!
Καλημέρα Έλενά μου!Νομίζω ότι είναι εκρηκτικός συνδυασμός!!!Καλή εβδομάδα να έχεις. Φεύγοντας παίρνω και τα τρια απίθανα κομμάτια όπως είναι!!!Φιλιά!
ReplyDeleteΛατρευω κεηκ λεμονι! Φαινεται τελειο και το ζηλευω!
ReplyDeleteΑχ βρε Λενάκι μου, εαν δεν ήσουν και εσύ να μαγειρεύεις και να φτιάχνεις λιχουδιές για το μπλοκ μας να δούμε τι θα κάναμε !!!!!!!
ReplyDeleteώς συνήθως ζωγράφισες πάλι με τις πρωτοτυπίες σου !!! χιχιχι!!!
παίρνω απαραιτήτως κομμάτι/κομματάρα για το καφεδάκι μου!!!!
φιλια πολλά πολλά και πολλές καλημέρες !!!!!!
Φαίνεται πολύ λαχταριστό!!!Μου αρέσει και σίγουρα θα το δοκιμάσω λατρεύω και το λεμόνι οπότε σίγουρα θα είναι νόστιμο!!!Φιλάκια Έλενα και καλή εβδομάδα!!!
ReplyDeleteΝα είχα λίγο μόνο ήθελα!! μπορώ; δεν μπορώ!!μόνο αν το φτιάξω.
ReplyDeleteΦαίνεται απίθανο!!
Φιλιά, καλή βδομάδα.
Παπαρουνόσπορο!!!!
ReplyDeleteΕλπίζω να βρω.
Καλημέρα!!!!!
Λατρεύω τα γλυκά με λεμόνι!Φαίνεται πάρα πολύ καλό!
ReplyDeleteΤα λεμονογλυκά είναι η αδυναμία μου, ότι πρέπει για να ξεκινήσουμε καλά την εβδομάδα!
ReplyDeleteΚαλημέρα Έλενα και καλή εβδομάδα! Εντάξει... αυτό το κέικ θα το λατρέψω, δεν υπάρχει περίπτωση! Παπαρουνόσπορο δεν μπορώ με τίποτα να βρω τουλάχιστον στην περιοχή μου, αλλά και χωρίς αυτό θα είναι πολύ νόστιμο και αρωματικό! Όσες φορές έχω συνδυάσει σε ζύμες λεμόνι και τυρί κρέμα, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό! Φιλιά, καλή συνέχεια!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο το κέικ, το λεμόνι το κάνει ιδανικό για τσάι -και καφέ βέβαια! Παπαρουνόσπορο έχω χρησιμοποιήσει σε κέικ, έχει και μια ιδιαίτερη, κάπως καπνιστή αίσθηση -μου άρεσε!
ReplyDeleteΝα έχεις μια ωραία, γεμάτη με ζεστά ροφήματα και αχνιστά φαγητά εβδομάδα!
Καλημέρα, Ελενάκι, καλή εβδομάδα. Κι έψαχνα ένα αφράτο κέικ λεμονιού, τι να πω! Μου ήρθε κουτί, να είσαι καλά. Φιλάκια.
ReplyDeleteΕλενάκι μου ωραία πρόταση για χουχούλιασμα και καφεδάκι...φιλάκια πολλά κι ευχαριστώ για την κατανόηση..
ReplyDeleteΤρελαίνομαι για σιροπιαστά κέικ και ειδικά γι' αυτά που περιέχουν λεμόνι. Η προσθήκη παπαρουνόσπορου είναι φοβερή ιδέα και κάνει το κέικ να έχει τόσο όμορφη όψη!
ReplyDeleteAfto to keik einai poli gnosto edo...lemoon poppyseed cake..me aresi poli ta paparounospora!
ReplyDeleteΤΙ ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΟ ΛΕΜΟΝΑΚΙ!! ΧΙΧΙΧΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΚ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ! ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ ΣΕ ΓΛΥΚΑ Η ΦΑΓΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ...!!! ΕΛΠΙΖΩ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΚΕΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ!! ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ReplyDeleteΚαλημέρα Γωγούλα μου!
ReplyDeleteΕχεις δίκιο, είναι ένα κέικ λίγο διαφορετικο από τα άλλα!
Με έντονες γεύσεις και αρώματα όμως, πολύ νόστιμο!
Καλή βδομάδα σου εύχομαι, φιλιά!
Καλή βδομάδα Δήμητρά μου!!
ReplyDeleteΜα τι εκπλήξεις πλέον εγώ χα χα χαα!
Φιλάκια!
Ελενάκι μου η αλήθεια είναι ότι το λεμονάκι συνδυάζεται υπέροχα με τον παπαρουνόσπορο!
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια!
Ελπινίκη μου στα λεμονάτα κεκάκια έχω κι εγώ ιδιαίτερη αδυναμία!
ReplyDeleteΚι αυτό είναι ξεχωριστό πιστεύω!
Φιλιά!
Μαράκι μου σε ευχαριστώ πολύ φιλεναδίτσα!
ReplyDeleteΕλπίζω σύντομα όλα να είναι καλά!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Σοφάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα και σε σένα εύχομαι!
Φιλιά!
Μαράκι για σένα πανεύκολο είναι να το φτιάξεις!
ReplyDeleteΠιστεύω θα σου αρέσει πολύ αν αγαπάς το λεμονάκι!
Φιλάκια!
Ρενάκι παπαρουνόσπορο έχουν όλα τα μπαχαράδικα και κάποιες φορές βρίσκω και σε κάποια μεγάλα ΣΜ
ReplyDeleteΦιλάκια!
itsacookaffair σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα συ εύχομαι!
Λίλα ξέρεις εσύ!
ReplyDeleteΜε λεμονάκια από το μποστάνι σου το φτιάχνεις, αλλιώς έρχεσαι για καφέ, μπιρίμπα, κέικ και τα σχετικά;-)
Φιλιά!
Ερμιόνη μου παπαρουνόσπορο θα βρεις σίγουρα στο Κέντρο στο Μπαχάρ, αλλά και σε ένα καινούριο φανταστικό μπαχαράδικο που ανακάλυψα πρόσφατα, το Baharat στην Κηφισιά!
ReplyDeleteΕγω πρώτη φορά έβαλα cream cheese σε ζύμη κέικ και ετυπωσιάστηκα είναι η αλήθεια!
Φιλάκια, καλή βδομάδα.
Dark Chef για πολλούς ο συνδυασμός λεμόνι-παπαρουνόσπορος θεωρείται τελείως κλασσικός!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ, να έχεις επίσης μια ζεστή, χουχουλιάρικη εβδομάδα!
Φιλιά!
Ελενάκι μου αν ψάχνεις για λεμονοκεκάκι, και τα δύο κεκάκια που έχουμε βάλει είναι υπέροχα (δες και το άλλο κέικ λεμόνι, κι αυτό πολύ καλό)
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα σου εύχομαι!
Φιλιά!
Ευάκι, έλα καλέ που με ευχαριστείς χα χα χαα!
ReplyDeleteΚανόνισε για καφεδάκι!
Φιλιά!
Τζένη μου συμφωνώ μαζί σου!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλή βδομάδα!
Peter νομίζω ότι στο εξωτερικό θεωρείται κλασσικό κέικ!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα σου εύχομαι!
Φιλιά!
Hi dear Elena, delicious your cake, I love the lemon too, like you, and I love too the summer. I'm so happy for I'll be back. Have a nice week!
ReplyDeleteΖετάκι είσαι αλλεργική στον παπαρουνόσπορο??
ReplyDeleteΗ γενικά στα μπαχαρικά??
Και με σκέτο λεμονάκι ωραίο θα σου γίνει, αφράτο και αρωματικό!
Φιλάκια!
Hi Odile:)
ReplyDeleteSo glad to see you again!!!
Have a very nice week:)
Πάνω που έλεγα να σταματήσω να φτιάχνω γλυκά!!!! Θα το φτιάξω οπωσδήποτε χωρίς όμως τον παπαρουνόσπορο που δεν μπορώ να το βρω εδώ που μένω.
ReplyDeleteΠολύ ωραίο Ελενά μου, μου αρεσει ιδιαίτερα ο παπαρουνόσπορος! Φιλάκια πολλά
ReplyDeleteΒάσω μου που μένεις??
ReplyDeleteΣτην Αθήνα μπορείς να τον βρεις εύκολα νομίζω!
Φιλάκια!
Ερη μου σε εχαριστώ!
ReplyDeleteΟ παπαρουνόσπορος ταιριάζει πολύ όμορφα!
Φιλάκια!
Αρωματικόοο,υπέροχο Έλενα!
ReplyDeleteΗ γεύση και το άρωμα λεμονιού είναι τέλεια στα γλυκά.
Φιλιά!
ΜΟΣΧΟΒΟΛΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!
Καφεδάκι με κεκάκι ...τέλειο ταίριασμα !!!
ReplyDeleteΥπέροχο φαίνεται το κεκάκι Ελενάκι μου!!
Παπαρουνόσπορο δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ σε κέικ...και για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω και τι γεύση δίνει!!!!
Θα μπορούσε να αντικατασταθεί με σταγόνες σοκολάτας ή δεν θα του πήγαινε καθόλου??
Φιλάκια πολλά!!!!
Το πόσο μ' αρέσουν αυτά τα μαύρα σποράκια και στην εμφάνιση του κέικ δεν λέγεται! Τέλειο!
ReplyDeleteΕντάξει Έλενα, τώρα με τσάκισες βραδιάτικα...πάνω που σκεφτόμουν τη δίαιτα ...μου έδωσες τη χαριστική βολή. Τέλειοοοοο το κέικ σου!!!! Γεια στα χεράκια σου!! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα καλή μου!!!!!
ReplyDeleteΤα κεϊκ είναι τα αγαπημένα μου!!Μου αρέσει πολύ!Φιλιά!
ReplyDeleteΕλενα Τα κέικ λεμονιού είναι μια γεύση που με τρελαίνει Θα δοκιμάσω και το δικό σου .
ReplyDeleteΟμως θα σκάσω, άν δεν μου πείς πώς έγινε το λεμόνι καρδιά ΧαΧα!!!
Πολλά Φιλιά
Μπράβο Έλενα!
ReplyDeleteΤέλεια συνταγή. Θα την δοκιμάσω σίγουρα!
Καλησπέρα!!
ReplyDeleteΥπέροχο πρέπει να είναι!!
Φιλάκια Πολλά!
Ελενάκι μου πραγματικά πολύ αρωματικό, μοσχομυρίζει λεμονάκι!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Εφάκι μου σε ευχαριστώ!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα και σε σένα!
Βασάκι μου όοοοχι!!!
ReplyDeleteΔεν έχουν καμία σχεση οι σταγόνες σοκολάτας με τον παπαρουνόσπορο!
Ο παπαρουνόσπορος δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα που δένει πολύ όμορφα με το λεμονάκι!
Πολλά φιλιά!
Vita μου έχεις δίκιο, είναι και εμφανισιακά όμορφο το κεκάκι με τον παπαρουνόσπορο!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Καλή βδομάδα και σε σένα Κικίτσα μου!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Νίκη μου, δεν πιστεύω να φαντάστηκες ότι το λεμονάκι το έκανα έτσι εγώ, ε??
ReplyDeleteΤι είμαι εγώ?? Χρυσοχέρα σαν κι εσένα?
Αντε να σου φτιάξω μέχρι ένα σιροπιαστό κέικ λεμονιού... ως εκεί χα χα χαα!
Η φωτό είναι από το νετ, κάποια άλλη χρυσοχέρα πιστεύω θα το έφτιαξε, όμορφο δεν είναι??
Φιλιά!
Μαρίνα μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά, καλή σου εβδομάδα!
Χριστινάκι μου να σαι καλά!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ελενάκι μου σε προσπέρασα, χίλια συγγνώμη!
ReplyDeleteΕίδες το μήνυμα που σου έστειλα??
Δεν μπορώ με τίποτα να μπω στα σχόλιά σου.
Το ίδιο έχω πάθει με άλλους 5-6 bloggers, ανησυχώ που αργεί να διορθωθεί το πρόβλημα!
Φιλάκια!
ΓΙΑ σου ΕΛΕΝΑ μου περασα να σου πώ μια καλησπέρα.....και κοιτα την ώρα....καλο ξυμερωμα έπρεπε να σου πώ,,χι,,χι,, τον τελευταιο καιρό ασχολούμε με ενα συρτάρι ...που μας προτρέπει η Ρενα η Χριστοδούλου να φιάξουμε και έχω χαθεί λίγο..σε κανενα δυο μέρες θα έχω βρεί παλι τον ρυθμό μου...το κέικ σου μύρισε μεχρι εδώ...να εισαι καλα ...φιλακια..
ReplyDeleteδε μου γλυτώνει!!!λατρευω παπαρουνοσπορο!
ReplyDeleteσήμερα πάντως εχω και την καραμελενια σου μηλοπιτα εδώ
http://cookthebook.blogspot.com/2012/01/blog-post_18.html
(μονο που δε μπορω να βρω το λινκ της συνταγης στο μπλογκ σας)