Το μοσχαράκι γίνεται νόστιμο με χυλοπιτάκι στον φούρνο, ως γνωστόν.
Αλλά και στην κατσαρόλα γίνεται λουκούμι.
Και δεν χρειάζεται να λερώνουμε και πολλά σκεύη, που το πάτε κι αυτό?
(Στις συμβουλές εξοικονόμησης … κόπου και ενέργειας δεν θα βρείτε καλύτερη από μένα:P)
Το φαγάκι αυτό το φτιάχνω συνήθως Σάββατο ή Κυριακή, γιατί το θεωρώ φαγάκι που θέλει όλη την οικογένεια συγκεντρωμένη στο τραπέζι.
Ένα μοσχαράκι λοιπόν τρυφερό και αρωματισμένο με μπαχαρικά και μυρωδικά, ένα «ζουμερό» χυλοπιτάκι, το αγαπημένο μας κίτρινο τυράκι, λίγο κόκκινο κρασάκι και….. πάμε!
Τα υλικά μας:
1200-1400 γρ μοσχαράκι κιλότο ή ποντίκι σε μερίδες
500 γρ. χυλοπιτάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 φλιτζάνι πουμαρό
μισό κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
μισό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
2 ξύλα κανέλας
αλάτι – πιπέρι
2 κουταλιές βούτυρο
Στην πράξη:
Κόβουμε σε φετάκια τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο.
Μόλις μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα ροδίζουμε από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το πουμαρό και τα μπαχαρικά.
Επίσης προσθέτουμε αρκετό νεράκι, να σκεπάζει το κρέας τουλάχιστον 4-5 δάχτυλα.
Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί και να μαλακώσει.
Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυλοπιτάκι και τις 2 κουταλιές βούτυρο.
Αφήνουμε το χυλοπιτάκι να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά, προσθέτοντας κατά διαστήματα νεράκι και ανακατεύοντας πολύ συχνά, γιατί έχει την τάση να απορροφά αρκετό νερό και να «κολλάει» εύκολα.
Όταν το χυλοπιτάκι μας είναι έτοιμο (δεν θέλουμε να είναι στεγνό τελείως) προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το κρέας.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε το φαγητό πασπαλισμένο με το αγαπημένο μας κίτρινο τυράκι.
Καλή επιτυχία!
Στον φουρνο...στην κατσαρολα το ιδιο νοστιμο ειναι Ελενακι μου,κι ετσι οπως το βλεπω στην φωτο θελω να το φαω...γεια στα χερακια σου,φιλακια πολλα,την καλημερα μου!!!
ReplyDeleteΣτο φούρνο γίνεται ποιο στεγνό, στην κατσαρόλα ποιο ζουμερό νομίζω.
ReplyDeleteΩραιότατο χειμωνιάτικο φαγητό!
Καλήμέρα ευχομαι!
κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα τόσο νόστιμο φαγητάκι.
ReplyDeleteΤι μας κάνεις πρωί, πρωί!!! Τέλειο, χυλωμένο, αρωματικό, βάλε το κρασάκι κι έφτασα!!!
ReplyDeleteΠόσο τελειο φαινεται αυτο το μοσχαρακι! Το θελω!!!
ReplyDeleteΚι άμα το χυλοπιτάκι είναι και σπιτικό!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!!
Καλημέρα Ελενάκι με το υπέροχο φαγάκι! Να σου πω την αλήθεια, εγώ προτιμώ την κατσαρολάτη εκδοχή γιατί το φαγητό γίνεται πιο ζουμερό έτσι! Και βέβαια που πας και την εξοικονόμηση ενέργειας όπως πολύ σωστά ανέφερες!!! Λατρεμένο φαγητό πάντως! Φιλάκια πολλά!
ReplyDeletekalos se brika kai sigxaritiria gia tis poly omorfes sintages.Mporeis na me vreis sto happylittledots.blogspot.com filakia!
ReplyDeleteTο λατρεύω αυτό το φαγητό!!!Με την πρώτη ευκαιρία θα το φτιάξω!!!Φιλάκια Έλενα και καλή σου μέρα!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα Έλενα, συμφωνώ απολύτως με την εισαγωγή αλλά ο φούρνος δίνει απίθανη νοστιμιά, τι να λέμε.
ReplyDeleteΣτην κατσαρόλα όμως το μαγειρεύω σήμερα, σύμπτωση;
Φιλάκια
ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΙΑΤΟ!!!!!
ReplyDeleteΟΙ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ!!! ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΤΙΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΕΤΣΙ.
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!
Καλημέρα Έλενά μου!Και στο φούρνο και στη κατσαρόλα, έτσι λαχαταριστό, λαχταριστό που το έχεις κάνει!!!Φοβερό φαγητό και αγαπημένο!!!Φιλιά πολλά!
ReplyDeleteΤΕΤΟΙΑ ΩΡΑ....ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
ReplyDeleteΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ!!!
Καλησπέρα Ελενάκι μου! τι φοβερό πιάτο είναι αυτό και γουργουρίζει και η κοιλίτσα μου?!!!! ξέρω ότι σας έχουν δώσει τα βραβεία σας προ πολλού αλλά θέλαμε να σας δώσουμε κι εμείς ένα! σας περιμένει στο σπιτάκι μας :) φιλάκια
ReplyDeleteαχ βαχ και η δική μου η κοιλιά διαμαρτυρήθηκε μόλις το είδα! Με φωνάζει σου λέω! Ενα πιατάκι τοσο δα θα ήθελα παρακαλώ... Φιλάκια!
ReplyDeleteΠραγματικά φαγάκι του Σαββατοκύριακου και πολύ πολύ νόστιμο!!!!
ReplyDeleteΚαι επειδή έχω καιρό να το φτιάξω θα μπει στο πρόγραμμα γι΄αυτό το σ/κ!
Ευχαριστώ Ελενάκι μου για την ωραία ιδέα!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!
Γωγούλα μου και στον φούρνο και στην κατσαρόλα, το φαγάκι πεντανόστιμο γίνεται!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Χρυσαυγή μου και στα δύο νόστιμο γίνεται, αλλά έχεις δίκιο, στην κατσαρόλα γίνεται πιο ζουμερό, φτάνει να φροντίζουμε να ανακατεύουμε συχνά το χυλοπιτάκι!
ReplyDeleteΦιλιά!
Piga mia volta κόπιασε, έχουμε και καλό κρασάκι!!!
ReplyDeleteΛίλα έτοιμο το χω, έλα!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Ελπινίκη μου έλα να σου κάνω το τραπέζι!
ReplyDeleteΦιλάκια!
να πω οτι δεν έκανα γκλουκ ψέμματα θα πω...
ReplyDeleteέκανα γκλουκ...
κι εγώ το κάνω πολλές φορές στη κατσαρόλα κοπελίτσα,γίνεται πιό ζουμερό...
και με το κριθαράκι και με το τουτουμάκι= χυλιπιτάκι το δικό σου...
φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας...-:))
Ξανθή σπιτικό ήταν και το δικό μου!
ReplyDeleteΟχι από τα χεράκια μου όμως, δεν τα καταφέρνω σ' αυτά!
Αλλά έγινε νοστιμότατο!
Ερμιόνη μου στην εξοικονόμηση ενέργειας, αναφερόμουνα στην εξοικονόμηση της .... δικής μας ενέργειας χα χα χαα!!!
ReplyDeleteΝα γλιτώσουμε κόπο δηλαδή!
Αλλά σαφώς έχουμε και εξοικονόμηση της κανονικής ενέργειας!
Πολλά φιλιά!
Δήμητρα καλώς όρισες στην παρέα μας!
ReplyDeleteΘα τα λέμε!
Φιλιά!
Σοφάκι σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ελενάκι μου θα συμφωνήσω μαζί σου!
ReplyDeleteΜεγάλη νοστιμιά στον φούρνο, αλλά μεγάλη ευκολία στην κατσαρόλα!
Κι εκεί νόστιμο γίνεται, ο άντρας μου λέει ότι το προτιμάει στην κατσαρόλα και του το φτιάχνω κάποιες φορές!
Οπου και να το μαγειρέψουμε, είναι ένα γευστικό φαγάκι!
Φιλιά!
Εφάκι, κι εγώ .... κάτω από τ' αυλάκι είμαι χα χα χαα!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ελενάκι μου, είναι από τα αγαπημένα μας φαγάκια του Σαββατοκύριακου!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Φιλιά κι από εμάς αγγελάκι, να σαι καλά!!
ReplyDeletePela μου σε ευχαριστώ πολύ για το βραβείο, πολλά πολλά φιλιά!
ReplyDeleteEρη μου μόνο τόσο δα!!!
ReplyDeleteΕνα μεγάααλο πιάτο για σένα;-)
Φιλάκια!
Βασάκι μου κι εγώ θα σου ομολογήσω είχα καιρό να το φτιάξω και το ευχαριστηθήκαμε!
ReplyDeleteΣυνήθως το έκανα στο φούρνο με κοτόπουλο, αλλά και με το μοσχαράκι στην κατσαρόλα, ζεστό-ζεστό, ήταν σούπερ!
Πολλά φιλιά!
Βιβίκα, τουτουμάκι είναι το χυλοπιτάκι???
ReplyDeleteΑααααα, μου αρέσει πιο πολύ η λέξη τουτουμάκι, έπρεπε να μου το πεις να γράψω μοσχαράκι με τουτουμάκι βρε!
Φιλιάαααα!!!
Elena μου καλησπέρα...θα έτρωγα ένα πιατάκι από αυτό απόψε που κάνει κρύο και έχουμε και μπόλικο χιονάκι εδώωωω...φιλιάααα....
ReplyDeleteMia μου έχετε χιονάκι εκεί??
ReplyDeleteΕδώ μόνο κρύο, χιονάκι δεν βλέπω κοντά μας!
Καιρός για χουχούλιασμα και ζεστούλα σήμερα!
Φιλιά!
Κλασικό κυριακάτικο και λίαν θερμαντικό φαγάκι!
ReplyDeleteΚαλησπέρα Έλενά μου. Μόλις τέλειωσα τα μαθήματα και βγήκα για επισκέψεις... αλλά σκάλωσα εδώ, σ' αυτό το τέλειο χυλοπιτάκι που με καλεί χωρίς ντροπή!!! Μπορώ να αφήσω λίγο κρεατάκι αλλά χυλοπιτάκι θα πάρω δεν γίνεται...πεινάωωωωω!!! Γειά στα χέρια σου!!! Φιλιά και καλό βράδυ!!! Πάω να φάωωωωω!!!
ReplyDeleteΚι εγώ στην κατσαρόλα το προτιμώ για τους ίδιους λόγους αλλά όπως και να 'χει είναι όνειρο!!!
ReplyDeleteΌπως και να το μαγειρέψεις αυτό το φαγητό είτε στην κατσαρόλα ειτε στο φούρνο είναι πεντανόστιμο!!!
ReplyDeleteσλουρπ...σλουρπ..μου τρέχουν τα σάλια...τι ωραίο φαγητάκι...μπράβο Ελενάκι..
ReplyDeleteΕλενακι μου ,τι λαχταριστο φαγακι ειναι αυτο?
ReplyDeleteΕιναι και βραδυ ...εχω και μια πεινα.....αχχχχχχχχχ!!!!
Φιλακια ξελιγωμενα!!!!!!
Θέλω ένα πιάτο....ΤΩΡΑ!!!Πεθαίνω!!!Τέλειο!Καλό βράδυ,φιλιά!!!
ReplyDeleteΜια χαρά συνταγή φαίνεται... τη χυλόπιτα φοβάμα!:))
ReplyDeleteΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕ 2 ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΜΟΥ!
ReplyDeleteΩραίαααα συνταγή λαχταριστό.....
ReplyDeleteΕλενάκι μου θεωρώ ότι είναι από τα πιο νόστιμα φαγάκια! η φωτογραφία σου είναι τέεεεεελεια και με κάνει να θέλω να βουτήξω στην οθόνη, μια και είναι και περίεργη η ώρα !!!!!!! χιχιχιχι!!!
ReplyDeleteκαλό μήνα μικρό μου !!!! φιλούπες πολλές πολλές πολλές πολλές.
Καλόοοοο μήναααααα Ελενάκι μου!!!!
ReplyDeleteΧυλοπιτάκι στο ζουμάκι!! μπλούμ το λέμε εμείς και είναι πεντανόστιμο!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα , φιλιά.
Έλενα είσαι άπαικτη. Ό,ποτε μπαίνω στο blog σου θαυμάζω τις επιλογές σου και τον τρόπο που τις παρουσιάζεις. Είσαι αβάρετη και πολύ-πολύ δημιουργική. Μπράβο σου!!
ReplyDeleteμόλις τελευταία άρχισα να ανακαλύπτω τις χάρες του φαγητού με χυλοπιτάκι!γιαμ φωτο!!
ReplyDeleteνομιζω πως σου εχω κάτι αγαπημενο :)
http://cookthebook.blogspot.com/2012/02/blog-post.html
Vita μου το θερμαντικό που το πας?? χα χα χαα!!!
ReplyDeleteΑκουσα ότι το κρύο φεύγει, για να δούμε!
Φιλιά!
Κικίτσα μου θα σου ομολογήσω ότι κι εγώ το χυλοπιτάκι προτιμώ, αν είναι και ζεστό και ζουμερό δε, η καλύτερή μου!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό βράδυ!
Ρενάκι όπως κα να χει, συμφωνώ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Βάσω μου όπως ακριβώς τα λες!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ευάκι μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Μετάκο τα ξελιγωμένα φιλάκια πολύ μου άρεσαν χα χα χαα!
ReplyDeleteΦιλάκια κι από μένα!
Ελενάκι έφτασε ΤΩΡΑ!!!
ReplyDeleteΦιλιά, καλό βράδυ!
Φοίβο, έχεις ανάγκη εσύ να φοβάσαι χυλόπιτες???
ReplyDeleteΦιλιά!
Λιλάκι μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα βραβεία!
ReplyDeleteΜε κακομαθαίνεις, να το ξέρεις;-)
Φιλιάαααα!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Νάντια μου, φιλιά!!!
ReplyDeleteΚαι καλό μήνα!
Μαράκι μου θενκ γιου, πολλά πολλά φιλιά και σε σένα, καλό μήνα να χουμε (ελπίζω)!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα και σε σένα Pela μου, πολλά φιλιά!
ReplyDeleteΜαρί μου είναι ζουμερό, αλλά τελείως μπλουμ δεν είναι, εξάλλου το χυλοπιτάκι όσο κρυώνει τόσο απορροφά τα όποια υγρά!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά, καλό μήνα!
Αχ βρε Κωστή μου μη μου λες τέτοια και κοκκινίζω χα χα χαα!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Φιλιά, καλό σου μήνα!
Μπισκοτένια μου ήρθα, είδα, απόλαυσα, αντέγραψα και εννοείται θα εκτελέσω!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!