Tuesday 31 January 2012

Μοσχαράκι με χυλοπιτάκι στην κατσαρόλα

Το μοσχαράκι γίνεται νόστιμο με χυλοπιτάκι στον φούρνο, ως γνωστόν.
Αλλά και στην κατσαρόλα γίνεται λουκούμι.
Και δεν χρειάζεται να λερώνουμε και πολλά σκεύη, που το πάτε κι αυτό?
(Στις συμβουλές εξοικονόμησης … κόπου και ενέργειας δεν θα βρείτε καλύτερη από μένα:P)
Το φαγάκι αυτό το φτιάχνω συνήθως Σάββατο ή Κυριακή, γιατί το θεωρώ φαγάκι που θέλει όλη την οικογένεια συγκεντρωμένη στο τραπέζι.
Ένα μοσχαράκι λοιπόν τρυφερό και αρωματισμένο με μπαχαρικά και μυρωδικά, ένα «ζουμερό» χυλοπιτάκι, το αγαπημένο μας κίτρινο τυράκι, λίγο κόκκινο κρασάκι και….. πάμε!

Τα υλικά μας:
1200-1400 γρ μοσχαράκι κιλότο ή ποντίκι σε μερίδες
500 γρ. χυλοπιτάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 φλιτζάνι πουμαρό
μισό κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
μισό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
2 ξύλα κανέλας
αλάτι – πιπέρι
2 κουταλιές βούτυρο
Στην πράξη:
Κόβουμε σε φετάκια τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο.
Μόλις μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα ροδίζουμε από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το πουμαρό και τα μπαχαρικά.
Επίσης προσθέτουμε αρκετό νεράκι, να σκεπάζει το κρέας τουλάχιστον 4-5 δάχτυλα.
Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί και να μαλακώσει.
Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυλοπιτάκι και τις 2 κουταλιές βούτυρο.
Αφήνουμε το χυλοπιτάκι να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά, προσθέτοντας κατά διαστήματα νεράκι και ανακατεύοντας πολύ συχνά, γιατί έχει την τάση να απορροφά αρκετό νερό και να «κολλάει» εύκολα.
Όταν το χυλοπιτάκι μας είναι έτοιμο (δεν θέλουμε να είναι στεγνό τελείως) προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το κρέας.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε το φαγητό πασπαλισμένο με το αγαπημένο μας κίτρινο τυράκι.
Καλή επιτυχία!

66 comments:

  1. Στον φουρνο...στην κατσαρολα το ιδιο νοστιμο ειναι Ελενακι μου,κι ετσι οπως το βλεπω στην φωτο θελω να το φαω...γεια στα χερακια σου,φιλακια πολλα,την καλημερα μου!!!

    ReplyDelete
  2. Στο φούρνο γίνεται ποιο στεγνό, στην κατσαρόλα ποιο ζουμερό νομίζω.
    Ωραιότατο χειμωνιάτικο φαγητό!
    Καλήμέρα ευχομαι!

    ReplyDelete
  3. κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα τόσο νόστιμο φαγητάκι.

    ReplyDelete
  4. Τι μας κάνεις πρωί, πρωί!!! Τέλειο, χυλωμένο, αρωματικό, βάλε το κρασάκι κι έφτασα!!!

    ReplyDelete
  5. Πόσο τελειο φαινεται αυτο το μοσχαρακι! Το θελω!!!

    ReplyDelete
  6. Κι άμα το χυλοπιτάκι είναι και σπιτικό!!!
    Καλημέρα!!

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα Ελενάκι με το υπέροχο φαγάκι! Να σου πω την αλήθεια, εγώ προτιμώ την κατσαρολάτη εκδοχή γιατί το φαγητό γίνεται πιο ζουμερό έτσι! Και βέβαια που πας και την εξοικονόμηση ενέργειας όπως πολύ σωστά ανέφερες!!! Λατρεμένο φαγητό πάντως! Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  8. kalos se brika kai sigxaritiria gia tis poly omorfes sintages.Mporeis na me vreis sto happylittledots.blogspot.com filakia!

    ReplyDelete
  9. Tο λατρεύω αυτό το φαγητό!!!Με την πρώτη ευκαιρία θα το φτιάξω!!!Φιλάκια Έλενα και καλή σου μέρα!!!

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα Έλενα, συμφωνώ απολύτως με την εισαγωγή αλλά ο φούρνος δίνει απίθανη νοστιμιά, τι να λέμε.
    Στην κατσαρόλα όμως το μαγειρεύω σήμερα, σύμπτωση;
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  11. ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΙΑΤΟ!!!!!
    ΟΙ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ!!! ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΤΙΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΕΤΣΙ.
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα Έλενά μου!Και στο φούρνο και στη κατσαρόλα, έτσι λαχαταριστό, λαχταριστό που το έχεις κάνει!!!Φοβερό φαγητό και αγαπημένο!!!Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  13. ΤΕΤΟΙΑ ΩΡΑ....ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
    ΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ!!!

    ReplyDelete
  14. Καλησπέρα Ελενάκι μου! τι φοβερό πιάτο είναι αυτό και γουργουρίζει και η κοιλίτσα μου?!!!! ξέρω ότι σας έχουν δώσει τα βραβεία σας προ πολλού αλλά θέλαμε να σας δώσουμε κι εμείς ένα! σας περιμένει στο σπιτάκι μας :) φιλάκια

    ReplyDelete
  15. αχ βαχ και η δική μου η κοιλιά διαμαρτυρήθηκε μόλις το είδα! Με φωνάζει σου λέω! Ενα πιατάκι τοσο δα θα ήθελα παρακαλώ... Φιλάκια!

    ReplyDelete
  16. Πραγματικά φαγάκι του Σαββατοκύριακου και πολύ πολύ νόστιμο!!!!
    Και επειδή έχω καιρό να το φτιάξω θα μπει στο πρόγραμμα γι΄αυτό το σ/κ!
    Ευχαριστώ Ελενάκι μου για την ωραία ιδέα!!!
    Πολλά πολλά φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  17. Γωγούλα μου και στον φούρνο και στην κατσαρόλα, το φαγάκι πεντανόστιμο γίνεται!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  18. Χρυσαυγή μου και στα δύο νόστιμο γίνεται, αλλά έχεις δίκιο, στην κατσαρόλα γίνεται πιο ζουμερό, φτάνει να φροντίζουμε να ανακατεύουμε συχνά το χυλοπιτάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Piga mia volta κόπιασε, έχουμε και καλό κρασάκι!!!

    ReplyDelete
  20. Λίλα έτοιμο το χω, έλα!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  21. Ελπινίκη μου έλα να σου κάνω το τραπέζι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  22. να πω οτι δεν έκανα γκλουκ ψέμματα θα πω...
    έκανα γκλουκ...
    κι εγώ το κάνω πολλές φορές στη κατσαρόλα κοπελίτσα,γίνεται πιό ζουμερό...
    και με το κριθαράκι και με το τουτουμάκι= χυλιπιτάκι το δικό σου...
    φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας...-:))

    ReplyDelete
  23. Ξανθή σπιτικό ήταν και το δικό μου!
    Οχι από τα χεράκια μου όμως, δεν τα καταφέρνω σ' αυτά!
    Αλλά έγινε νοστιμότατο!

    ReplyDelete
  24. Ερμιόνη μου στην εξοικονόμηση ενέργειας, αναφερόμουνα στην εξοικονόμηση της .... δικής μας ενέργειας χα χα χαα!!!
    Να γλιτώσουμε κόπο δηλαδή!
    Αλλά σαφώς έχουμε και εξοικονόμηση της κανονικής ενέργειας!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  25. Δήμητρα καλώς όρισες στην παρέα μας!
    Θα τα λέμε!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  26. Σοφάκι σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  27. Ελενάκι μου θα συμφωνήσω μαζί σου!
    Μεγάλη νοστιμιά στον φούρνο, αλλά μεγάλη ευκολία στην κατσαρόλα!
    Κι εκεί νόστιμο γίνεται, ο άντρας μου λέει ότι το προτιμάει στην κατσαρόλα και του το φτιάχνω κάποιες φορές!
    Οπου και να το μαγειρέψουμε, είναι ένα γευστικό φαγάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  28. Εφάκι, κι εγώ .... κάτω από τ' αυλάκι είμαι χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  29. Ελενάκι μου, είναι από τα αγαπημένα μας φαγάκια του Σαββατοκύριακου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  30. Φιλιά κι από εμάς αγγελάκι, να σαι καλά!!

    ReplyDelete
  31. Pela μου σε ευχαριστώ πολύ για το βραβείο, πολλά πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  32. Eρη μου μόνο τόσο δα!!!
    Ενα μεγάααλο πιάτο για σένα;-)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  33. Βασάκι μου κι εγώ θα σου ομολογήσω είχα καιρό να το φτιάξω και το ευχαριστηθήκαμε!
    Συνήθως το έκανα στο φούρνο με κοτόπουλο, αλλά και με το μοσχαράκι στην κατσαρόλα, ζεστό-ζεστό, ήταν σούπερ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  34. Βιβίκα, τουτουμάκι είναι το χυλοπιτάκι???
    Αααααα, μου αρέσει πιο πολύ η λέξη τουτουμάκι, έπρεπε να μου το πεις να γράψω μοσχαράκι με τουτουμάκι βρε!
    Φιλιάαααα!!!

    ReplyDelete
  35. Elena μου καλησπέρα...θα έτρωγα ένα πιατάκι από αυτό απόψε που κάνει κρύο και έχουμε και μπόλικο χιονάκι εδώωωω...φιλιάααα....

    ReplyDelete
  36. Mia μου έχετε χιονάκι εκεί??
    Εδώ μόνο κρύο, χιονάκι δεν βλέπω κοντά μας!
    Καιρός για χουχούλιασμα και ζεστούλα σήμερα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  37. Κλασικό κυριακάτικο και λίαν θερμαντικό φαγάκι!

    ReplyDelete
  38. Καλησπέρα Έλενά μου. Μόλις τέλειωσα τα μαθήματα και βγήκα για επισκέψεις... αλλά σκάλωσα εδώ, σ' αυτό το τέλειο χυλοπιτάκι που με καλεί χωρίς ντροπή!!! Μπορώ να αφήσω λίγο κρεατάκι αλλά χυλοπιτάκι θα πάρω δεν γίνεται...πεινάωωωωω!!! Γειά στα χέρια σου!!! Φιλιά και καλό βράδυ!!! Πάω να φάωωωωω!!!

    ReplyDelete
  39. Κι εγώ στην κατσαρόλα το προτιμώ για τους ίδιους λόγους αλλά όπως και να 'χει είναι όνειρο!!!

    ReplyDelete
  40. Όπως και να το μαγειρέψεις αυτό το φαγητό είτε στην κατσαρόλα ειτε στο φούρνο είναι πεντανόστιμο!!!

    ReplyDelete
  41. σλουρπ...σλουρπ..μου τρέχουν τα σάλια...τι ωραίο φαγητάκι...μπράβο Ελενάκι..

    ReplyDelete
  42. Ελενακι μου ,τι λαχταριστο φαγακι ειναι αυτο?
    Ειναι και βραδυ ...εχω και μια πεινα.....αχχχχχχχχχ!!!!
    Φιλακια ξελιγωμενα!!!!!!

    ReplyDelete
  43. Θέλω ένα πιάτο....ΤΩΡΑ!!!Πεθαίνω!!!Τέλειο!Καλό βράδυ,φιλιά!!!

    ReplyDelete
  44. Μια χαρά συνταγή φαίνεται... τη χυλόπιτα φοβάμα!:))

    ReplyDelete
  45. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕ 2 ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΜΟΥ!

    ReplyDelete
  46. Ωραίαααα συνταγή λαχταριστό.....

    ReplyDelete
  47. Ελενάκι μου θεωρώ ότι είναι από τα πιο νόστιμα φαγάκια! η φωτογραφία σου είναι τέεεεεελεια και με κάνει να θέλω να βουτήξω στην οθόνη, μια και είναι και περίεργη η ώρα !!!!!!! χιχιχιχι!!!

    καλό μήνα μικρό μου !!!! φιλούπες πολλές πολλές πολλές πολλές.

    ReplyDelete
  48. Χυλοπιτάκι στο ζουμάκι!! μπλούμ το λέμε εμείς και είναι πεντανόστιμο!!
    Καλό μήνα , φιλιά.

    ReplyDelete
  49. Έλενα είσαι άπαικτη. Ό,ποτε μπαίνω στο blog σου θαυμάζω τις επιλογές σου και τον τρόπο που τις παρουσιάζεις. Είσαι αβάρετη και πολύ-πολύ δημιουργική. Μπράβο σου!!

    ReplyDelete
  50. μόλις τελευταία άρχισα να ανακαλύπτω τις χάρες του φαγητού με χυλοπιτάκι!γιαμ φωτο!!
    νομιζω πως σου εχω κάτι αγαπημενο :)
    http://cookthebook.blogspot.com/2012/02/blog-post.html

    ReplyDelete
  51. Vita μου το θερμαντικό που το πας?? χα χα χαα!!!
    Ακουσα ότι το κρύο φεύγει, για να δούμε!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  52. Κικίτσα μου θα σου ομολογήσω ότι κι εγώ το χυλοπιτάκι προτιμώ, αν είναι και ζεστό και ζουμερό δε, η καλύτερή μου!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  53. Ρενάκι όπως κα να χει, συμφωνώ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  54. Βάσω μου όπως ακριβώς τα λες!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  55. Ευάκι μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  56. Μετάκο τα ξελιγωμένα φιλάκια πολύ μου άρεσαν χα χα χαα!
    Φιλάκια κι από μένα!

    ReplyDelete
  57. Ελενάκι έφτασε ΤΩΡΑ!!!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  58. Φοίβο, έχεις ανάγκη εσύ να φοβάσαι χυλόπιτες???
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  59. Λιλάκι μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα βραβεία!
    Με κακομαθαίνεις, να το ξέρεις;-)
    Φιλιάαααα!!!!

    ReplyDelete
  60. Σε ευχαριστώ πολύ Νάντια μου, φιλιά!!!
    Και καλό μήνα!

    ReplyDelete
  61. Μαράκι μου θενκ γιου, πολλά πολλά φιλιά και σε σένα, καλό μήνα να χουμε (ελπίζω)!!

    ReplyDelete
  62. Καλό μήνα και σε σένα Pela μου, πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  63. Μαρί μου είναι ζουμερό, αλλά τελείως μπλουμ δεν είναι, εξάλλου το χυλοπιτάκι όσο κρυώνει τόσο απορροφά τα όποια υγρά!
    Φιλιά πολλά, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  64. Αχ βρε Κωστή μου μη μου λες τέτοια και κοκκινίζω χα χα χαα!!
    Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
    Φιλιά, καλό σου μήνα!

    ReplyDelete
  65. Μπισκοτένια μου ήρθα, είδα, απόλαυσα, αντέγραψα και εννοείται θα εκτελέσω!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete