Monday 13 February 2012

Γεμιστό ψαρονέφρι σε σάλτσα μανιταριών

Ούτε που το κατάλαβα πότε άνοιξε το Τριώδιο, σαν χθες μου φαίνεται ότι ήταν Χριστούγεννα.
Και να που μπήκαμε στην Κρεατινή εβδομάδα και έκπληκτη άκουσα ότι την Πέμπτη είναι η Τσικνοπέμπτη.
Την εβδομάδα αυτή καταναλώνουμε κρεατικά συνήθως, και συνταγές με κρεατικά θα σας έχουμε κι εμείς αυτήν την εβδομάδα.
Το ψαρονέφρι αρέσει σε όλους στο σπίτι μας, γι αυτό το μαγειρεύω συχνά και με διάφορους τρόπους.
Αυτή τη φορά το έκανα γεμιστό, έφτιαξα και μια νόστιμη σάλτσα μανιταριών και μας άρεσε ιδιαίτερα!
Θα σας δώσω τα υλικά για ένα ψαρονέφρι και εσείς προσαρμόστε το σε όποια ποσότητα θέλετε.
Ένα ψαρονέφρι βγάζει δυο με τρεις μερίδες.

Υλικά:
1 μέτριο ψαρονέφρι
4 λιαστές ντομάτες
2 φέτες μπέικον
50 γρ. παρμεζάνα ή ότι άλλο τυράκι θέλετε
3 φρέσκα μανιτάρια
αλάτι και πιπέρι
Για την σάλτσα
χυμό από 1+1/2 μέτρια πορτοκάλια
1 κουταλιά μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο
10 μανιτάρια φρέσκα
1 κουταλιά βούτυρο
Στην πράξη:
Ανοίγουμε προσεκτικά το ψαρονέφρι ( ή ζητάμε από τον χασάπη μας να το κάνει όταν το αγοράζουμε) και αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε το μπέικον σε καρεδάκια και το βάζουμε με λίγο λάδι στο τηγάνι να τσιγαριστεί.
Παράλληλα κόβουμε και τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι κι αυτά.
Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Στο κέντρο του κρέατος τοποθετούμε το τυρί κομμένο σε κυβάκια, τις λιαστές ντομάτες κομμένες καρεδάκια και το περιεχόμενο του τηγανιού.
Τυλίγουμε και δένουμε το ψαρονέφρι με κλωστή ψησίματος.
Σ΄ ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι να κάψει και τοποθετούμε το ψαρονέφρι.
Το γυρίζουμε έτσι ώστε να τσιγαριστεί απ' όλες τις μεριές.
Στη συνέχεια το τυλίγουμε με χαρτί ψησίματος και το τοποθετούμε σε ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά
Πάμε να φτιάξουμε την σάλτσα τώρα.
Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και πολτοποιούμε τις σκελίδες του σκόρδου.
Βάζουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και ρίχνουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου και ρίχνουμε και την μουστάρδα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε να βράσει για λίγο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και αφού κρυώσει το κόβουμε σε ροδέλες και το περιχύνουμε με την σάλτσα που ετοιμάσαμε.
Συνοδεύεται τέλεια με ρύζι μπασμάτι.
Καλή επιτυχία, καλή εβδομάδα, καλές Απόκριες!
Vasia B.

45 comments:

  1. Καλημέρα κορίτσια μου!!!
    Από τη χθεσινή μέρα κρατώ το δώρο σας που ήταν ΚΑΡΔΙΑΣ!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!

    Καλή εβδομάδα να έχουμε παρά τις αντίξοες συνθήκες..
    Βάσια ωραία η πρόταση σου!
    Σήμερα το έμαθα πως έρχεται η Τσικνοπέμπτη από εδώ!

    Να περνάτε καλά!

    ReplyDelete
  2. Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τα δωράκια, ήταν υπέροχα και κυρίως είναι κάτι που θα μείνει και θα μου θυμίζει αυτή την μέρα.
    Το πιάτο σας είναι γευστικότατο!!
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  3. Τελειο φαινεται! Κι επειδη μας αρεσει πολυ - φυσικα - το ψαρονεφρι θα το δοκιμασω σιγουρα!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!Το ψαρονέφρι είναι απο τα αγαπημένα μας στο σπίτι, πολύ ωραία συνταγή θα τη δοκιμάσω!!!

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Με όσα συμβαίνουν γύρω μας, παραλίγο να ξεχάσω ότι σε 3 μέρες είναι τσικνοπέμπτη... Πολύ ωραία πρόταση, το ψαρονέφρι είναι πολύ αγαπημένο υλικό!

    ReplyDelete
  6. Ειρήνη από Πειραιά13 February 2012 at 12:34

    Καλή εβδομάδα! Αγαπημένο φαγητό το γεμιστό ψαρονέφρι. Θα δοκιμάσω κι αυτή την εκδοχή του. Συνήθως το γεμίζω με βερίκοκα και δαμάσκηνα. Όσο για την Τσικνοπέμπτη, δεν είστε οι μόνες!! Το θυμήθηκα χθες όταν με κάλεσε ο αδελφός μου για τραπέζι. Ας την χαρούμε κι ας μην τη θυμηθήκαμε. Λέτε να μας κρατήσει κακία;

    ReplyDelete
  7. πω πω πω τι λαχταριστό πράγμα φτιάξατε πάλι πουλακια μου!!!! θα πάρω διπλη μερίδα για να ξεχάσω την πίκρα που έφαγα χθες (για τη συνάντηση λέω, τα πολιτικά τα αφήνω ασχολίαστα για να μην πάθω κανένα εγκεφαλικό...!)

    ReplyDelete
  8. ΜΕΖΕΚΛΙΚΙΑ ΒΛΕΠΩ ΠΑΛΙ!!!!!!ΜΜΜ! ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!!
    ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΥ, ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

    ReplyDelete
  9. Νοστιμότατο φαγητό! Πέρασε από το blog μου έχω ένα βραβείο για σένα!

    ReplyDelete
  10. Γεια σας κορίτσια...αφού το έφτιαξε η φίλη μου η Βάσσια είναι καλό όπως και να έχει...Εντάξει για να πω την αλήθεια μου αρέσει και το ψαρονέφρι οπότε μια χαρά όλα...φιλιά..

    ReplyDelete
  11. Ευάκι κι εμένα αφού το έφτιαξε η φίλη μου η Βάσια, λέω τέλειο θα είναι χα χα χαα!
    Ασε που έβαλα κι αυτήν την μανιταρένια σαλτσούλα στο μάτι!
    Βασάκι μου τέλειο φαίνεται το φαγάκι που μας μαγείρεψες σήμερα!
    Πολλά φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  12. Και εγώ ιδέα δεν είχα ότι εφτασε η τσικνοπέμπτη! Τέλειο το φαγάκι θα το φτιάξω οπωσδήποτε! Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  13. Τέλειο δείχνει! Η σάλτσα -μεγάλη μου αδυναμία τα μανιτάρια- φαίνεται πραγματικά πεντανόστιμη!

    Να είσαι καλά Βάσια! Καλό απόγευμα.

    ΥΓ. Αααα! Παραλίγο να το ξεχάσω! Έφτιαξα τη σαλάτα με... μαρούλι! :) Αν θυμάσαι για ποιά λέω...
    Μια χαρά βγήκε! Αρκετά ουδέτερο γευστικά το μαρούλι "απορρόφησε" τις υπόλοιπες γεύσεις.

    ReplyDelete
  14. ΜΜΜ θα ήθελα μια μερίδα σας παρακαλώ...τέλειο φαίνεται!!!Καλή εβδομάδα....και πολλά συγχαρητήρια για εχτές...Η χθεσινή σπανακόπιτα μου έχει πάρει τα μυαλά...ΑΧ!φιλιά!!!

    ReplyDelete
  15. Γιαγιά Αντιγόνη,το υπέροχο χτές ήταν ότι σε γνωρίσαμε από κοντά!!!!
    Καθώς και άλλες φίλες bloggers!!!
    Καλή εβδομάδα με αισιοδοξία!!!

    ReplyDelete
  16. Mari,χαίρομαι που σου άρεσαν τα δωράκια μας!!!Τα επιμελήθηκαν με πολύ κόπο και αγάπη η Μέτη και η Μαρία μας!!!!!
    Η χθεσινή μέρα ήταν υπέροχη και ελπίζω να βρεθεί ευκαιρία να επαναληφθεί μια τέτοια συνάντηση!!!
    Καλή εβδομάδα με αγάπη!!!

    ReplyDelete
  17. Ελπινίκη μου, να το δοκιμάσεις είναι μια νόστιμη πρόταση για τον αποκριάτικο μπουφές και όχι μόνο!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  18. Ελένη μου,το ψαρονέφρι μας δίνει την δυνατότητα να το μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους και γι' αυτό αρέσει σε όλους!!!!
    Πιστεύω θα σου αρέσει και αυτή η εκδοχή του!!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!!!!

    ReplyDelete
  19. Ερμιόνη μου, δεν έχεις και άδικο.. ποιος έχει μυαλό μ΄αυτά που συμβαίνουν!!!!!!!
    Μια καλή ευκαιρία για να ξεχαστούμε λίγο είναι να μαγειρέψουμε για αγαπημένους μας...φίλους ή συγγενείς!
    Είναι όμορφο πιάτο για μπουφέ ή τραπέζι!!
    Καλή εβδομάδα και καλές απόκριες!!!

    ReplyDelete
  20. Ειρήνη από Πειραιά, κακία θα μας κρατούσε ο εαυτός μας αν του στερούσαμε την χαρά να τσικνίσει!!!χαχα!!!
    Καλή εβδομάδα και καλές απόκριες!!!

    ReplyDelete
  21. Pela μου, η αλήθεια είναι πως περάσαμε πολύ όμορφα χτες και μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά πολλές φίλες!!
    Η Βιβή και η Νίκη έκαναν πολύ καλή δουλειά!!!!
    Εύχομαι στην επόμενη συνάντηση να σε δούμε!!!!
    Καλή εβδομάδα και καλές αποκριές !!!!

    ReplyDelete
  22. Effie΄ς Sweet Home Designs,μεζεκλίκια λόγω των ημερών...αφού θυμηθήκαμε ευτυχώς όχι πολύ αργά ότι έρχεται η Τσικνοπέμπτη!!!!!!
    Καλή εβδομάδα και καλές αποκριές!!!

    ReplyDelete
  23. Βάσω-Οι ιστορίες της μαμάς μου, σ΄ευχαριστούμε πολύ !!!!
    Καλή εβδομάδα και καλές αποκριές!!!

    ReplyDelete
  24. Ευάκι μου, με τον καλό σου λόγο πάντα!!!
    Καλή εβδομάδα!!!Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  25. Ελενάκι μου, με σκλαβώνετε!!!!χαχα!!
    Τι καλές φιλεναδίτσες που έχω εγώ!!!!
    Πολλά φιλάκια και καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  26. Eri μου,να το φτιάξεις είναι μια καλή πρόταση για αυτές τις ημέρες και όχι μόνο!!!
    Καλή εβδομάδα και καλές αποκριες!!!!

    ReplyDelete
  27. Selcouth μου είναι ένα πολύ γευστικό πιάτο!!! Αφού έχεις αδυναμία στα μανιτάρια, σίγουρα θα σου αρέσει!!!

    Α!!Πολύ ωραία θα τη δοκιμάσω και με μαρούλι σίγουρα!!!
    Σ΄ευχαριστώ που θυμήθηκες να μας ενημερώσεις!!!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!!!

    ReplyDelete
  28. Ελένη μου νάσαι καλά, σ΄ευχαριστούμε πολύ!!!!
    Όλα τα εδέσματα του μπουφέ εχθές ήταν υπέροχα καθώς και το τσουρε-κέικ σου!!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!!!

    ReplyDelete
  29. Πωπωωωωω!! Τέλειο, γευστικότατο, νοστιμότατο!!!!!!

    ReplyDelete
  30. Ψαρονέφρι δεν έχω φτιάξει ποτέ εγώ προσωπικά αλλά αρέσει σε όλους μας ίσως πρέπει να κάνω την αρχή να το φτιάχνω και αυτό.
    Καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  31. Tante Kiki,είναι όλα αυτά μαζί!!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!!!!!

    ReplyDelete
  32. Rena μου,πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσεις!!!!Το ψαρονέφρι όπως και να το φτιάξεις είναι πολύ μαλακό και νόστιμο κρέας!!!!
    Καλή εβδομάδα !!!!!

    ReplyDelete
  33. Νάμαι και εγώ η xristin η ανεπρόκοπη.
    Χάρηκα που σε γνώρισα και εύχομαι να ξανασυναντηθούμε Θεού θέλοντος και τρόικας επιτρέποντος του χρόνου.
    Μέχρι τότε θα σε διαβάζω και θα γλύφομαι σαν την γάτα με τις μαγειρικές σου προτάσεις.

    ReplyDelete
  34. Βάσια μας,
    μαζί με τα cd's που περιμένω, βάλε στο πρόγραμμα και ένα τέτοιο!!!! Το ρύζι να μην σε κουράζω θα το φτιάξω εγώ να το συνοδεύσω.

    Πολλά πολλά φιλιά
    χάρηκα που σας είδα χτες

    ReplyDelete
  35. Τέλειο το φαγάκι σου όλα είναι αγαπημένα υλικά οπότε θα φτιαχτεί σίγουρα,φιλιά!!!!!

    ReplyDelete
  36. Φαίνεται πεντανόστιμο!!!Καλά λέω εγώ να μην μπαίνω τέτοιες ώρες σε μπλογκ με φαγητά, τι θα κάνω τώρα που μου άνοιξε η όρεξη;;;;Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  37. wow!!! λατρεύω τα μανιτάρια και φυσικά ο συνδυασμός που έχεις κάνει φαίνεται....αχτύπητος!!!
    να έχεις μια όμορφη μέρα!
    αα.. και χρόνια πολλά!!!! φιλάκια

    ReplyDelete
  38. Βασάκι μου όπως και το χρωματιστό σου ψαρονέφρι έτσι και αυτή η πρόταση ακούγεται πολύ πολύ ωραία!
    Σίγουρα θα την τιμήσουμε λίαν συντόμως !!!!

    τι ωραία που περάσαμε την Κυριακή !!!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους τους ερωτευμένους !!!!!

    ReplyDelete
  39. Χριστίνα μου,κι εγώ χάρηκα που σε γνώρισα!!!!! Ήταν πολύ όμορφα την Κυριακή και μακάρι να γίνονται πιο συχνά τέτοιες εκδηλώσεις!!!!!
    Να περνάς όμορφα!!!
    Καλή σου μέρα!!!!

    ReplyDelete
  40. Αμαλίτσα μου κι εγώ χάρηκα που σε είδα την Κυριακή!!
    Εύχομαι να τα καταφέρουμε να έρθουμε στα μέρη σου για ουζάκι!!!!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  41. Ροδάνθη μου είναι μια νόστιμη πρόταση !!!
    Καλή σου μέρα...φιλιά!!!!!

    ReplyDelete
  42. Sophie,η αλήθεια είναι ότι μπήκες δύσκολη ώρα ...γι΄αυτό πάρε σήμερα τα υλικά και φτιάξτο να το απολαύσεις την Τσικνοπέμπτη!!!!!
    Καλή σου μέρα!!!

    ReplyDelete
  43. Drosostalitsa να έχεις μια όμορφη μέρα!!!
    Χρόνια πολλά!!!

    ReplyDelete
  44. Μαράκι μου,ήταν πολύ όμορφα την Κυριακή!!!!!
    Μπράβο στα κορίτσια που το διοργάνωσαν!!!!
    Πολλά πολλά φιλάκια!!!!

    ReplyDelete
  45. Βασια μου υπεροχο το ψαρονεφρι σου !!!!!
    θα δοκιμαστει συντομα!!!!
    φιλακια πολλα!!!!

    ReplyDelete