Monday 12 March 2012

Θράψαλα στιφάδο

Την Καθαρά Δευτέρα είχα προγραμματίσει να φτιάξω ένα χταποδάκι στιφάδο.
Έλα όμως που ο αντρούλης μου αποφάσισε να το κάνει ψητό για «πιο μεζεκλίδικο».
Εγώ όμως είχα ήδη πάρει τα κρεμμυδάκια για το στιφάδο και ήμουν αποφασισμένη να φτιάξω στιφάδο.
Έτσι αντί για χταποδάκι, είπα να βάλω θράψαλα.
Διστακτικά είναι η αλήθεια, γιατί δεν ήξερα το αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα απίστευτα νόστιμο στιφάδο, το οποίο οι καλεσμένοι μου τίμησαν και ξανατίμησαν, με άφθονη κατανάλωση … λαγάνας, μιας και το φαγάκι απαιτούσε βουτίτσες πολλές στην νόστιμα δεμένη σαλτσούλα του.
Και μιας και σας έχω πει το κόλπο πως καθαρίζουμε κρεμμυδάκια χωρίς κλάματα, το φαγάκι αυτό μαγειρεύεται πανεύκολα!

Τα υλικά μας:
1200-1300 γρ. θράψαλα
1200-1300 γρ. κρεμμυδάκια κοκκάρι
1 κούπα πουμαρό συμπυκνωμένο
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
2-3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
4-5 φύλλα δάφνης
μισό φλιτζανάκι ξύδι λευκό
μισό φλιτζανάκι κρασί κόκκινο
αλάτι
πιπέρι
μπαχάρι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Ετοιμάζουμε τα κρεμμυδάκια για το στιφάδο, όπως περιγράφουμε εδώ, χωρίς να χύσουμε δηλαδή ούτε ένα δάκρυ.
Καθαρίζουμε τα θράψαλα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
(Κυκλοφορούν και έτοιμα κατεψυγμένα κομμένα σε ροδέλες, μια χαρά κάνουν κι αυτά)
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα θράψαλα για 2-3 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 45-50 λεπτά.
Στο τέλος του μαγειρέματος, αν θέλουμε πιο δεμένη την σάλτσα μας, δυναμώνουμε την φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει όσο θέλουμε.
Απολαύστε το!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!

60 comments:

  1. Τελειο το στιφαδο σου Ελενακι μου,πολυ ζηλευτο...γενικα το στιφαδο το λατρευω!!!
    Την καλημερα μου και τα φιλια μου για μια ομορφη και καλη εβδομαδα!!!

    ReplyDelete
  2. το στιφαδο υπεροχο, αλλα οσο για το χταποδι θα συμφωνησω με τον συζυγο. το χταποδι θελει καρβουνο!!!!
    και αν καμια φορα περασω απο εκει λεω να αυτοπροσκληθω!!!! :)

    καλη σου μερα

    ειρηνη

    ReplyDelete
  3. Ελενάκι καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!Το στιφάδο είναι καταπληκτικό φαγητό και με τα θράψαλα φαντάζομαι...μμμμ τέλειο θα έγινε!!!Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  4. Τι βλέπουν τα ωραία και μπιρμπιλωτά ματάκια μου;;ΣΤΙΦΑΔΟΟΟΟΟΟΟ!Δεν ξέρω αν το κατάλαβες Ελενάκι αλλά είναι το αγαπημένο μου και ειδικά με τα θράψαλα άλλο πράμα!!!Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!!1
    Αααααααχχχχχ μέχρι εδώ μύρισε!!!

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα, Ελενάκι, και καλή εβδομάδα!
    Συμφωνώ απολύτως με τους καλεσμένους σου, έτσι θα συμπεριφερόμουν κι εγώ! Νόστιμο φαγάκι και να μην το ευχαριστηθούμε! Γεια στα χεράκια σου! Φιλάκια πολλά1

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα κυρία μου και καλή εβδομάδα εύχομαι!! Θράψαλα δεν έχω φάει ποτέ, δεν έχω την παραμικρή υποψία σχετικά με το πώς μπορεί να είναι η γεύση τους, αλλά βλέποντας τη φωτογραφία και αυτή την απίστευτη σαλτσούλα κάτι γίνεται μέσα μου!
    Πέρνα μια βόλτα και από μένα, 11 ερωτήσεις σε περιμένουν!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα Ελενάκι μου! Τέλειο το στιφάδο κι όσο για τα θράψαλα εντελώς τυχαία τα έβλεπα στο σούπερ μάρκετ το Σάββατο και σκεφτόμουν να τα πάρω για να τα φτιάξω κάπως ...πώς δεν ξέρω ακόμη αλλά νομίζω ότι διαβάζοντας τη συνταγή σου ...βρήκα!
    Καλή εβδομάδα και φιλάκια!

    ReplyDelete
  8. Για να θράψαλα είχα και εγώ τις αμφιβολίες μου αλλά με τη νόστιμη συνταγή σου με έπεισες.
    Καλημέρα.

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα Έλενα μου και καλή εβδομάδα! αμα σου πω ότι πρώτη φορά ακούω τα θράψαλα....σε περιμένει πρόσκληση σε παιχνιδάκι. φιλάκια πολλά!!

    ReplyDelete
  10. καλημέρα Λενάκι μου,

    χτύπησες φλέβα σήμερα. Από τα αγαπημένα μου φαγάκια. Επισης οικογενειακώς τιμούμε δεόντως τα θράψαλα. Η δε σαλτσούλα σου είναι ΤΕΛΕΙΑ !! μόνο με το λαδάκι εχει μείνει!!! πω πω βούτες που σηκώνει !!! χιχιχιχιχι

    καλη βδομάδα και φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
  11. Ειρήνη από Πειραιά12 March 2012 at 11:47

    Καλημέρα Έλενα, καλή εβδομάδα. Το στιφάδο είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Θέλει παρέα και καλό κρασί. Προ ημερών, είχα μαγειρέψει παρόμοια συνταγή, με σουπιά όμως. Αυτά είναι φαγητά για καλοφαγάδες. Αν βρω στην αγορά θράψαλα θα τα δοκιμάσω. Μου αρέσει το δενδρολίβανο και το ξύδι, αλλά όχι και στον καλό μου, γι' αυτό και δεν το βάζω. Το φαγητό το συνοδεύεις με κάτι άλλο;

    ReplyDelete
  12. Μμμμμ... φαίνεται πολύ ωραίο το πιάτο σου!!!! Γεια στα χέρια σου!!! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα Ελενά μου!!!

    ReplyDelete
  13. Ελενάκι,μόλις το είδα,γέλασα,ξέρεις τα "αγαπημένα" μου!
    Θα πω ότι το ψάρεμά τους είναι διασκεδαστικό,γίνεσαι μούσκεμα,γιατί ξεφυσούν όταν βγαίνουν στην επιφάνεια.
    Καλή εβδομάδα-φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ελενα μου!
    Τι συμπωση, αυτό το φαγάκι το έκανα χθες!! Πολύ νόστιμο!

    ReplyDelete
  15. Τέλειο και έυκολο! Τώρα που μάθανε τα παιδιά να τρώνε ψάρι και θαλασσινά... στην Κίνα βρομούσανε, λένε...

    Ευχαριστώ και φιλιά!

    ReplyDelete
  16. Με ξεμυαλίσατε πάλι. Μπορώ να τρώω θαλασσινά κάθε μέρα!

    ReplyDelete
  17. Καλημερα...καλημερααα..και καλη εβδομάδα να έχεις!!!!θέλω μια φρατζόλα ψωμί και ένα πιάτο από το νόστιμο φαγάκι σου...ευχαριστωωωωωωωω....φιλιααα

    ReplyDelete
  18. Τρελαίνομαι για θράψαλα, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ στιφάδο! Να μια καλή ιδέα για την επόμενη φορά που θα τα μαγειρέψω. Πολύ έξυπνο το κόλπο με το καθάρισμα των κρεμμυδιών!

    Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα Έλενά μου! Φιλιά.

    ReplyDelete
  19. Είναι και πιο φτηνά τα θράψαλα! Κλασικό νηστίσιμο και πολύ αγαπημένο φαγητό αυτό το θαλασσινό στιφάδο, ό,τι θαλασσινό κι αν περιέχει!
    Καλή βδομάδα, πολλά φιλιά! :)

    ReplyDelete
  20. Νταξ, δεν υπάρχει.

    ReplyDelete
  21. καλημέρακαλήεβδομάδα!!!
    να σου πω το αστείο;
    νόμιζα ότι τα θράψαλα είναι το μωρά καλαμαράκια. χι χι.
    φρέσκο δεντρολίβανο δεν νομίζω να βρω. τί να κάνω;
    φιλάκια!

    ReplyDelete
  22. Elena, I love your recipe today, mmmmmmmmmm! so delicious! Have a nice week, sweet Elena!

    ReplyDelete
  23. Μου αρέσει το στιφαδο αλλά δεν το έχω φάει ποτέ με θράψαλα!

    ReplyDelete
  24. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι γιατί κάθε καθαροδευτέρα παίρνω τα βουνά και δεν κατεβαίνω προς το χωριουδάκι σου;;; Μια χαρά είναι και χόρο έχεις και ψησταριά και κατσαρόλες γεμάτες με νοστιμιές!!!
    Τελείωσε από εδώ και στο εξής καθαροδευτέρα στην έλενα με τις υπέροχες ιδέες τα νόστιμα φαγητά και τον φοβερό ψήστη για άντρα!!!!

    πολλά φιλιά
    Λενιώ μας

    ReplyDelete
  25. ουπς μάλλον σκεφτόμουν το χορό που θα ρίξω όταν έρθω στο χωριό σου!!!
    χώρο εννοούσα

    ReplyDelete
  26. Γωγούλα μου και σε ποιον δεν αρέσει ένα καλομαγειρεμένο στιφάφο??
    Φιλιά πολλά, να έχεις μιαν όμορφη εβδομάδα!

    ReplyDelete
  27. Ειρήνη μου, θα θυμώσω πολύ αν δεν αυτοπροσκληθείς, να το ξέρεις;-)
    Το ψητό χταποδάκι είναι ειδικότητα του συζύγου μου, το ψήνει τέλεια είναι η αλήθεια!!
    Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  28. Eλενάκι μου πρώτη φορά το έκανα με θράψαλα, και έγινε απρόσμενα πολύ καλό!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  29. Σοφάκι, το φτιάχνεις κι εσύ με θράψαλα???
    Μα δεν το πίστευα πόσο νόστιμο έγινε, συνήθως το έφτιαχνα με χταποδάκι, όταν το έκανα με θαλασσινά!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  30. Ελενάκι μου σου ομολογώ ότι ήταν το πιάτο που τους άρεσε πιο πολύ απ' όλα.
    Και είχα φτιάξει ένα σωρό σαρακοστιανά, αλλά αυτό το τιμήσανε και με το παραπάνω!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα φιλενάδα!

    ReplyDelete
  31. Ερμιονάκι, στην γεύση θα σου θυμίσουν αρκετά τα καλαμαράκια, τα οποία αποκλείεται να μην έχεις δοκιμάσει!
    Προσωπικά τα θράψαλα μου αρέσουν πιο πολύ, ειδικά ψητά είναι το κάτι άλλο!!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  32. Κικίτσα μου εγώ τα θράψαλα τα μαγειρεύω συχνά, όπως έλεγα και στην Ερμιόνη μου αρέσουν περισσότερο από τα καλαμαράκια!
    Σε ευχαριστώ πολύ, εύχομαι μιαν όμορφη εβδομάδα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  33. Στέλλα μου μην έχεις καμιά αμφιβολία, κάνουν ένα ωραιότατο στιφάδο!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  34. Πέλα μου σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  35. Μαράκι φέρε ψωμάκι και έλα!!!
    Τελικά έγιναν πολύ νόστιμα μαγειρεμένα έτσι, είδες που το συζητούσαμε??
    Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα φιλενάδα!

    ReplyDelete
  36. Ειρήνη μου με σουπιές δεν το έχω φτιάξει, αλλά πιστεύω ότι και με αυτές πεντανόστιμο θα γίνεται!!
    Το ξύδι δεν "ακούγεται" καθόλου, και να σου πω την αμαρτία μου στιφάδο χωρίς δεντρολίβανο δεν μπορώ να φανταστώ, αλλά αν δεν αρέσουν στον αντρούλη κανένα πρόβλημα!
    Οσο για το αν το συνοδεύω με κάτι άλλο, η μόνη παρέα που ζητάει αυτό το φαγάκι είναι μπόλικο φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι και καλό κρασάκι!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  37. Σε ευχαριστώ πολύ Ελενάκι μου!
    Φιλάκια και σε σένα!!!

    ReplyDelete
  38. Ελενάκι, εσύ ξέρω τι λατρεία έχεις στα θαλασσινά χα χα χαα!
    Θα δώσω στην Μαρία την μερίδα σου, μην σε νοιάζει;-)
    Αλήθεια έτσι γίνεται όταν ψαρεύονται??
    Πλάκα θα χει!!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  39. Κατερίνα μου είναι πραγματικά πολύ νόστιμο, αφού το φτιαξες, το ξέρεις σίγουρα!
    Να έχεις μιαν πολύ όμορφη εβδομάδα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  40. Βερονικούλα μου τα θαλασσινά, και κυρίως το ψαράκι, είναι ότι το καλύτερο για τα παιδιά!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  41. Ευγενία μου αλήθεια?
    Τους έχεις τέτοιαν αδυναμία!
    Η αλήθεια είναι ότι είναι πεντανόστιμα!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  42. Τάνια μου, πραγματικά μια φρατζόλα ψωμί θέλει αυτό το φαγάκι χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  43. Selcouth αυτό το κόλπο με τα κρεμμυδάκια με έχει σώσει πάμπολλες φορές, γιατί αγαπάμε το στιφάδο αλλά πολλές συγκινήσεις με τα κρεμμύδια δεν μπορώ χα χα χαα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  44. Dark Chef η αλήθεια είναι ότι τα θράψαλα είναι πιο οικονομικά από το χταποδάκι, αλλά στην συγκεκριμμένη περίπτωση ξέμεινα από χταποδάκι και τα δοκίμασα!!
    Και ευτυχώς γιατί μας άρεσαν πολύ!
    Τώρα ετοιμάζομαι να τα ξαναφτιάξω, από την Καθαρά Δευτέρα μόλις διαπίστωσαν ότι τελείωσε το φαγητό, με ρωτάνε πότε θα τα ξαναφτιάξω:P
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  45. Κανθαράκο μου νταξ!!!
    Κόπιασε, έχω και ωραίο κρασάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  46. Blues φρέσκο δεντρολίβανο θα βρεις μόνο σε γλαστράκια για να φυτέψεις στο σπίτι σου, αλλιώς δεν νομίζω να το πουλάνε διαφορετικά!
    Αν αγοράσεις μια ριζούλα και την φυτέψεις, σε πολύ σύντομο διάστημα θα σου θεριέψει και θα έχεις όσο φρέσκο δεντρολίβανο θέλεις!
    Αλλιώς χρησιμοποίησε ξερό.
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  47. Odile, thank you so much!!!
    Have a very nice week!!!

    ReplyDelete
  48. Βάσω μου κι εγώ πρώτη φορά το δοκίμασα με θράψαλα!
    Εγινε πολύ καλό!
    Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  49. Αμαλίτσα μου χα χα χααα!
    Εγώ σε έχω καλέσει τόσες φορές, άντε πάρτο απόφαση και ελάτε!!
    Αυτήν την Καθαρά Δευτέρα όμως δεν πήγαμε στο χωριουδάκι μου, μείναμε στην Αθήνα γιατί ο άντρας μου μόλις είχε αναρρώσει από άσχημη ίωση και είπαμε να μην ταξιδέψουμε!
    Είχα όμως όλο το σόϊ στο σπίτι, που ως γνωστόν δεν είμαστε και λίγοι, και περάσαμε πολύ όμορφα!!
    Φιλιά πολλά.... και σε περιμένω!

    ReplyDelete
  50. Και όταν έρθεις εννοείται θα ρίξουμε και χορό!
    Επίσης διαθέτουμε και χώρο χα χα χαα!
    Ξανά φιλάκια!

    ReplyDelete
  51. To die for, Elena...Yummy!!!

    ReplyDelete
  52. ωωωω...ωωωω...ωωωω...πωπωωωω...
    να ζυμώσω ψωμάκια και να έρθω κι εγώ καλέ κυρία...???

    ReplyDelete
  53. Παρόλο που δεν έχω καθόλου γεύση αυτήν την στιγμή...θα το έτρωγα με το πιάτο...καλησπέρα Ελενα μου...

    ReplyDelete
  54. Ομορφο το φαγακι σου Ελενα,αλλα αυτα που λιμπιστηκα περισσοτερο ειναι τα νυφιατικα μπισκοτακια της προηγουμενης αναρτησης.Καλη εβδομαδα να εχεις.

    ReplyDelete
  55. Vassi μου σε ευχαριστώωωω!!!!
    Ελα να σε κεράσω!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  56. Βιβίκα δεν θέλω να σε βάλω να ζυμώνεις βραδιάτικα, έφτιαξα κι εγώ ψωμάκι, πάρε το άλλο σου μισό και ελάτε!!!
    Φιλιάαααα!!!

    ReplyDelete
  57. Mia μου αρρωστούλα???
    Ωωωωχχ!
    Περαστικά σου!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  58. Κατερίνα μου πολύ μου άρεσε το "νυφιάτικα"!!!
    Μα δεν είναι ομορφούλια??
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  59. ΩΧ! ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ; ΓΙΑ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΣΕΙ ΒΑΡΥ.... ΒΡΕ ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΑΙ! ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ.....ΜΟΥΡΛΙΑ!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  60. Νοστιμοοοο.... Η γιαγια μου το εφτιαχνε συχνα με καλαμαρια. Να πω την αληθεια, με θραψαλα δεν το εχω δοκιμασει.

    ReplyDelete