Την Καθαρά Δευτέρα είχα προγραμματίσει να φτιάξω ένα χταποδάκι στιφάδο.
Έλα όμως που ο αντρούλης μου αποφάσισε να το κάνει ψητό για «πιο μεζεκλίδικο».
Εγώ όμως είχα ήδη πάρει τα κρεμμυδάκια για το στιφάδο και ήμουν αποφασισμένη να φτιάξω στιφάδο.
Έτσι αντί για χταποδάκι, είπα να βάλω θράψαλα.
Διστακτικά είναι η αλήθεια, γιατί δεν ήξερα το αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα απίστευτα νόστιμο στιφάδο, το οποίο οι καλεσμένοι μου τίμησαν και ξανατίμησαν, με άφθονη κατανάλωση … λαγάνας, μιας και το φαγάκι απαιτούσε βουτίτσες πολλές στην νόστιμα δεμένη σαλτσούλα του.
Και μιας και σας έχω πει το κόλπο πως καθαρίζουμε κρεμμυδάκια χωρίς κλάματα, το φαγάκι αυτό μαγειρεύεται πανεύκολα!
Τα υλικά μας:
1200-1300 γρ. θράψαλα
1200-1300 γρ. κρεμμυδάκια κοκκάρι
1 κούπα πουμαρό συμπυκνωμένο
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
2-3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
4-5 φύλλα δάφνης
μισό φλιτζανάκι ξύδι λευκό
μισό φλιτζανάκι κρασί κόκκινο
αλάτι
πιπέρι
μπαχάρι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Ετοιμάζουμε τα κρεμμυδάκια για το στιφάδο, όπως περιγράφουμε εδώ, χωρίς να χύσουμε δηλαδή ούτε ένα δάκρυ.
Καθαρίζουμε τα θράψαλα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
(Κυκλοφορούν και έτοιμα κατεψυγμένα κομμένα σε ροδέλες, μια χαρά κάνουν κι αυτά)
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα θράψαλα για 2-3 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 45-50 λεπτά.
Στο τέλος του μαγειρέματος, αν θέλουμε πιο δεμένη την σάλτσα μας, δυναμώνουμε την φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει όσο θέλουμε.
Απολαύστε το!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!
Τελειο το στιφαδο σου Ελενακι μου,πολυ ζηλευτο...γενικα το στιφαδο το λατρευω!!!
ReplyDeleteΤην καλημερα μου και τα φιλια μου για μια ομορφη και καλη εβδομαδα!!!
το στιφαδο υπεροχο, αλλα οσο για το χταποδι θα συμφωνησω με τον συζυγο. το χταποδι θελει καρβουνο!!!!
ReplyDeleteκαι αν καμια φορα περασω απο εκει λεω να αυτοπροσκληθω!!!! :)
καλη σου μερα
ειρηνη
Ελενάκι καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!Το στιφάδο είναι καταπληκτικό φαγητό και με τα θράψαλα φαντάζομαι...μμμμ τέλειο θα έγινε!!!Φιλιά πολλά!!!
ReplyDeleteΤι βλέπουν τα ωραία και μπιρμπιλωτά ματάκια μου;;ΣΤΙΦΑΔΟΟΟΟΟΟΟ!Δεν ξέρω αν το κατάλαβες Ελενάκι αλλά είναι το αγαπημένο μου και ειδικά με τα θράψαλα άλλο πράμα!!!Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!!1
ReplyDeleteΑααααααχχχχχ μέχρι εδώ μύρισε!!!
Καλημέρα, Ελενάκι, και καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΣυμφωνώ απολύτως με τους καλεσμένους σου, έτσι θα συμπεριφερόμουν κι εγώ! Νόστιμο φαγάκι και να μην το ευχαριστηθούμε! Γεια στα χεράκια σου! Φιλάκια πολλά1
Καλημέρα κυρία μου και καλή εβδομάδα εύχομαι!! Θράψαλα δεν έχω φάει ποτέ, δεν έχω την παραμικρή υποψία σχετικά με το πώς μπορεί να είναι η γεύση τους, αλλά βλέποντας τη φωτογραφία και αυτή την απίστευτη σαλτσούλα κάτι γίνεται μέσα μου!
ReplyDeleteΠέρνα μια βόλτα και από μένα, 11 ερωτήσεις σε περιμένουν!
Φιλιά πολλά!
Καλημέρα Ελενάκι μου! Τέλειο το στιφάδο κι όσο για τα θράψαλα εντελώς τυχαία τα έβλεπα στο σούπερ μάρκετ το Σάββατο και σκεφτόμουν να τα πάρω για να τα φτιάξω κάπως ...πώς δεν ξέρω ακόμη αλλά νομίζω ότι διαβάζοντας τη συνταγή σου ...βρήκα!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα και φιλάκια!
Για να θράψαλα είχα και εγώ τις αμφιβολίες μου αλλά με τη νόστιμη συνταγή σου με έπεισες.
ReplyDeleteΚαλημέρα.
Καλημέρα Έλενα μου και καλή εβδομάδα! αμα σου πω ότι πρώτη φορά ακούω τα θράψαλα....σε περιμένει πρόσκληση σε παιχνιδάκι. φιλάκια πολλά!!
ReplyDeleteκαλημέρα Λενάκι μου,
ReplyDeleteχτύπησες φλέβα σήμερα. Από τα αγαπημένα μου φαγάκια. Επισης οικογενειακώς τιμούμε δεόντως τα θράψαλα. Η δε σαλτσούλα σου είναι ΤΕΛΕΙΑ !! μόνο με το λαδάκι εχει μείνει!!! πω πω βούτες που σηκώνει !!! χιχιχιχιχι
καλη βδομάδα και φιλάκια πολλά
Καλημέρα Έλενα, καλή εβδομάδα. Το στιφάδο είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Θέλει παρέα και καλό κρασί. Προ ημερών, είχα μαγειρέψει παρόμοια συνταγή, με σουπιά όμως. Αυτά είναι φαγητά για καλοφαγάδες. Αν βρω στην αγορά θράψαλα θα τα δοκιμάσω. Μου αρέσει το δενδρολίβανο και το ξύδι, αλλά όχι και στον καλό μου, γι' αυτό και δεν το βάζω. Το φαγητό το συνοδεύεις με κάτι άλλο;
ReplyDeleteΜμμμμ... φαίνεται πολύ ωραίο το πιάτο σου!!!! Γεια στα χέρια σου!!! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα Ελενά μου!!!
ReplyDeleteΕλενάκι,μόλις το είδα,γέλασα,ξέρεις τα "αγαπημένα" μου!
ReplyDeleteΘα πω ότι το ψάρεμά τους είναι διασκεδαστικό,γίνεσαι μούσκεμα,γιατί ξεφυσούν όταν βγαίνουν στην επιφάνεια.
Καλή εβδομάδα-φιλιά!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ελενα μου!
ReplyDeleteΤι συμπωση, αυτό το φαγάκι το έκανα χθες!! Πολύ νόστιμο!
Τέλειο και έυκολο! Τώρα που μάθανε τα παιδιά να τρώνε ψάρι και θαλασσινά... στην Κίνα βρομούσανε, λένε...
ReplyDeleteΕυχαριστώ και φιλιά!
Με ξεμυαλίσατε πάλι. Μπορώ να τρώω θαλασσινά κάθε μέρα!
ReplyDeleteΚαλημερα...καλημερααα..και καλη εβδομάδα να έχεις!!!!θέλω μια φρατζόλα ψωμί και ένα πιάτο από το νόστιμο φαγάκι σου...ευχαριστωωωωωωωω....φιλιααα
ReplyDeleteΤρελαίνομαι για θράψαλα, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ στιφάδο! Να μια καλή ιδέα για την επόμενη φορά που θα τα μαγειρέψω. Πολύ έξυπνο το κόλπο με το καθάρισμα των κρεμμυδιών!
ReplyDeleteΝα έχεις μια υπέροχη εβδομάδα Έλενά μου! Φιλιά.
Είναι και πιο φτηνά τα θράψαλα! Κλασικό νηστίσιμο και πολύ αγαπημένο φαγητό αυτό το θαλασσινό στιφάδο, ό,τι θαλασσινό κι αν περιέχει!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα, πολλά φιλιά! :)
Νταξ, δεν υπάρχει.
ReplyDeleteκαλημέρακαλήεβδομάδα!!!
ReplyDeleteνα σου πω το αστείο;
νόμιζα ότι τα θράψαλα είναι το μωρά καλαμαράκια. χι χι.
φρέσκο δεντρολίβανο δεν νομίζω να βρω. τί να κάνω;
φιλάκια!
Elena, I love your recipe today, mmmmmmmmmm! so delicious! Have a nice week, sweet Elena!
ReplyDeleteΜου αρέσει το στιφαδο αλλά δεν το έχω φάει ποτέ με θράψαλα!
ReplyDeleteΑυτό που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι γιατί κάθε καθαροδευτέρα παίρνω τα βουνά και δεν κατεβαίνω προς το χωριουδάκι σου;;; Μια χαρά είναι και χόρο έχεις και ψησταριά και κατσαρόλες γεμάτες με νοστιμιές!!!
ReplyDeleteΤελείωσε από εδώ και στο εξής καθαροδευτέρα στην έλενα με τις υπέροχες ιδέες τα νόστιμα φαγητά και τον φοβερό ψήστη για άντρα!!!!
πολλά φιλιά
Λενιώ μας
ουπς μάλλον σκεφτόμουν το χορό που θα ρίξω όταν έρθω στο χωριό σου!!!
ReplyDeleteχώρο εννοούσα
Γωγούλα μου και σε ποιον δεν αρέσει ένα καλομαγειρεμένο στιφάφο??
ReplyDeleteΦιλιά πολλά, να έχεις μιαν όμορφη εβδομάδα!
Ειρήνη μου, θα θυμώσω πολύ αν δεν αυτοπροσκληθείς, να το ξέρεις;-)
ReplyDeleteΤο ψητό χταποδάκι είναι ειδικότητα του συζύγου μου, το ψήνει τέλεια είναι η αλήθεια!!
Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα!
Eλενάκι μου πρώτη φορά το έκανα με θράψαλα, και έγινε απρόσμενα πολύ καλό!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Σοφάκι, το φτιάχνεις κι εσύ με θράψαλα???
ReplyDeleteΜα δεν το πίστευα πόσο νόστιμο έγινε, συνήθως το έφτιαχνα με χταποδάκι, όταν το έκανα με θαλασσινά!
Φιλιά πολλά!
Ελενάκι μου σου ομολογώ ότι ήταν το πιάτο που τους άρεσε πιο πολύ απ' όλα.
ReplyDeleteΚαι είχα φτιάξει ένα σωρό σαρακοστιανά, αλλά αυτό το τιμήσανε και με το παραπάνω!
Φιλάκια, καλή βδομάδα φιλενάδα!
Ερμιονάκι, στην γεύση θα σου θυμίσουν αρκετά τα καλαμαράκια, τα οποία αποκλείεται να μην έχεις δοκιμάσει!
ReplyDeleteΠροσωπικά τα θράψαλα μου αρέσουν πιο πολύ, ειδικά ψητά είναι το κάτι άλλο!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Κικίτσα μου εγώ τα θράψαλα τα μαγειρεύω συχνά, όπως έλεγα και στην Ερμιόνη μου αρέσουν περισσότερο από τα καλαμαράκια!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ, εύχομαι μιαν όμορφη εβδομάδα!
Φιλιά!
Στέλλα μου μην έχεις καμιά αμφιβολία, κάνουν ένα ωραιότατο στιφάδο!
ReplyDeleteΦιλιά, καλή βδομάδα!
Πέλα μου σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλιά!
Μαράκι φέρε ψωμάκι και έλα!!!
ReplyDeleteΤελικά έγιναν πολύ νόστιμα μαγειρεμένα έτσι, είδες που το συζητούσαμε??
Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα φιλενάδα!
Ειρήνη μου με σουπιές δεν το έχω φτιάξει, αλλά πιστεύω ότι και με αυτές πεντανόστιμο θα γίνεται!!
ReplyDeleteΤο ξύδι δεν "ακούγεται" καθόλου, και να σου πω την αμαρτία μου στιφάδο χωρίς δεντρολίβανο δεν μπορώ να φανταστώ, αλλά αν δεν αρέσουν στον αντρούλη κανένα πρόβλημα!
Οσο για το αν το συνοδεύω με κάτι άλλο, η μόνη παρέα που ζητάει αυτό το φαγάκι είναι μπόλικο φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι και καλό κρασάκι!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Σε ευχαριστώ πολύ Ελενάκι μου!
ReplyDeleteΦιλάκια και σε σένα!!!
Ελενάκι, εσύ ξέρω τι λατρεία έχεις στα θαλασσινά χα χα χαα!
ReplyDeleteΘα δώσω στην Μαρία την μερίδα σου, μην σε νοιάζει;-)
Αλήθεια έτσι γίνεται όταν ψαρεύονται??
Πλάκα θα χει!!!
Φιλιά πολλά!
Κατερίνα μου είναι πραγματικά πολύ νόστιμο, αφού το φτιαξες, το ξέρεις σίγουρα!
ReplyDeleteΝα έχεις μιαν πολύ όμορφη εβδομάδα!
Φιλιά!
Βερονικούλα μου τα θαλασσινά, και κυρίως το ψαράκι, είναι ότι το καλύτερο για τα παιδιά!
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια!
Ευγενία μου αλήθεια?
ReplyDeleteΤους έχεις τέτοιαν αδυναμία!
Η αλήθεια είναι ότι είναι πεντανόστιμα!
Φιλάκια!!
Τάνια μου, πραγματικά μια φρατζόλα ψωμί θέλει αυτό το φαγάκι χα χα χαα!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Selcouth αυτό το κόλπο με τα κρεμμυδάκια με έχει σώσει πάμπολλες φορές, γιατί αγαπάμε το στιφάδο αλλά πολλές συγκινήσεις με τα κρεμμύδια δεν μπορώ χα χα χαα!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλή βδομάδα!
Dark Chef η αλήθεια είναι ότι τα θράψαλα είναι πιο οικονομικά από το χταποδάκι, αλλά στην συγκεκριμμένη περίπτωση ξέμεινα από χταποδάκι και τα δοκίμασα!!
ReplyDeleteΚαι ευτυχώς γιατί μας άρεσαν πολύ!
Τώρα ετοιμάζομαι να τα ξαναφτιάξω, από την Καθαρά Δευτέρα μόλις διαπίστωσαν ότι τελείωσε το φαγητό, με ρωτάνε πότε θα τα ξαναφτιάξω:P
Φιλάκια!
Κανθαράκο μου νταξ!!!
ReplyDeleteΚόπιασε, έχω και ωραίο κρασάκι!
Φιλιά!
Blues φρέσκο δεντρολίβανο θα βρεις μόνο σε γλαστράκια για να φυτέψεις στο σπίτι σου, αλλιώς δεν νομίζω να το πουλάνε διαφορετικά!
ReplyDeleteΑν αγοράσεις μια ριζούλα και την φυτέψεις, σε πολύ σύντομο διάστημα θα σου θεριέψει και θα έχεις όσο φρέσκο δεντρολίβανο θέλεις!
Αλλιώς χρησιμοποίησε ξερό.
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Odile, thank you so much!!!
ReplyDeleteHave a very nice week!!!
Βάσω μου κι εγώ πρώτη φορά το δοκίμασα με θράψαλα!
ReplyDeleteΕγινε πολύ καλό!
Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα!
Αμαλίτσα μου χα χα χααα!
ReplyDeleteΕγώ σε έχω καλέσει τόσες φορές, άντε πάρτο απόφαση και ελάτε!!
Αυτήν την Καθαρά Δευτέρα όμως δεν πήγαμε στο χωριουδάκι μου, μείναμε στην Αθήνα γιατί ο άντρας μου μόλις είχε αναρρώσει από άσχημη ίωση και είπαμε να μην ταξιδέψουμε!
Είχα όμως όλο το σόϊ στο σπίτι, που ως γνωστόν δεν είμαστε και λίγοι, και περάσαμε πολύ όμορφα!!
Φιλιά πολλά.... και σε περιμένω!
Και όταν έρθεις εννοείται θα ρίξουμε και χορό!
ReplyDeleteΕπίσης διαθέτουμε και χώρο χα χα χαα!
Ξανά φιλάκια!
To die for, Elena...Yummy!!!
ReplyDeleteωωωω...ωωωω...ωωωω...πωπωωωω...
ReplyDeleteνα ζυμώσω ψωμάκια και να έρθω κι εγώ καλέ κυρία...???
Παρόλο που δεν έχω καθόλου γεύση αυτήν την στιγμή...θα το έτρωγα με το πιάτο...καλησπέρα Ελενα μου...
ReplyDeleteΟμορφο το φαγακι σου Ελενα,αλλα αυτα που λιμπιστηκα περισσοτερο ειναι τα νυφιατικα μπισκοτακια της προηγουμενης αναρτησης.Καλη εβδομαδα να εχεις.
ReplyDeleteVassi μου σε ευχαριστώωωω!!!!
ReplyDeleteΕλα να σε κεράσω!
Φιλάκια!
Βιβίκα δεν θέλω να σε βάλω να ζυμώνεις βραδιάτικα, έφτιαξα κι εγώ ψωμάκι, πάρε το άλλο σου μισό και ελάτε!!!
ReplyDeleteΦιλιάαααα!!!
Mia μου αρρωστούλα???
ReplyDeleteΩωωωχχ!
Περαστικά σου!
Φιλιά!!
Κατερίνα μου πολύ μου άρεσε το "νυφιάτικα"!!!
ReplyDeleteΜα δεν είναι ομορφούλια??
Φιλιά, καλή βδομάδα!
ΩΧ! ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ; ΓΙΑ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΣΕΙ ΒΑΡΥ.... ΒΡΕ ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΑΙ! ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ.....ΜΟΥΡΛΙΑ!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΝοστιμοοοο.... Η γιαγια μου το εφτιαχνε συχνα με καλαμαρια. Να πω την αληθεια, με θραψαλα δεν το εχω δοκιμασει.
ReplyDelete