Wednesday 14 March 2012

Κοτόπουλο τουρλού

Εάν νομίσατε ότι τα πορτοκαλί λαχανικά της φωτογραφίας είναι καρότα, χάσατε!
Είναι γλυκοπατάτες!!
Το σημερινό φαγάκι μας είναι ένα πιάτο που θα σας γοητεύσει με τα αρώματά του αλλά και με τις γεύσεις που συνδυάζει.
Το κοτόπουλο συνδύασα με πατάτες, σελονόριζες και γλυκοπατάτες, αλλά μπορείτε να προσθέσετε κυδώνια, κίτρινη κολοκύθα σε κύβους και όποιο άλλο λαχανικό προτιμάτε.
Το άρωμα έδωσε ο χυμός αλλά και οι φλούδες πορτοκαλιού και μανταρινιού, μπορείτε όμως να προσθέσετε και όποια άλλα εσπεριδοειδή αγαπάτε, όπως νεράντζι, λεμόνι, περγαμόντο.
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι ένα εξαιρετικά αρωματικό και νόστιμο πιάτο.
Πάμε να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
1300-1400 γρ. κοτόπουλο φιλέτο ή στήθος κομμένο σε κυβάκια
5-6 γλυκοπατάτες
5-6 πατάτες
2 μέτριες σελινόριζες
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 πορτοκάλια
2 μανταρίνια
2 κουταλιές μουστάρδα
2 κουταλιές σκόνη τζίντζερ
αλάτι – πιπέρι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες και τις σελινόριζες (αυτές έχουν έναν μεγαλύτερο κόπο, θέλουν αρκετά κοφτερό μαχαίρι)
Τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζουμε στην γάστρα ή σε σκεπαστό σκεύος το κοτόπουλο και τα λαχανικά.
Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες και το προσθέτουμε και αυτό στην γάστρα.
Προσθέτουμε και την φλούδα από το ένα πορτοκάλι, την οποία έχουμε κόψει σε λωρίδες.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τζίντζερ.
Αναμειγνύουμε τον χυμό των πορτοκαλιών, των μανταρινιών και την μουστάρδα και περιχύνουμε με το μείγμα όλα τα υλικά στην γάστρα.
Τα ανακατεύουμε όλα καλά.
Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε και λίγο νεράκι αν χρειάζεται.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.
Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο κοτόπουλο με λαχανικά, περιχύνουμε με μια-δυο κουταλιές από το αρωματισμένο λαδάκι και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο πιάτο.
Καλή επιτυχία!!

Με την πιάτο αυτό, στο οποίο κυριαρχούν τα αρώματα από το πορτοκάλι και το μανταρίνι, και το οποίο περιέχει και φλούδες των εσπεριδοειδών, οι οποίες τρώγονται ακόμα κι αυτές ευχάριστα, συμμετέχω στα Παιχνίδια Κουζίνας και στου Μάρτη το παζάρι, που αυτον τον μήνα έχει τίτλο "Πρωτότυπες Κουζινοδημιουργίες με Λεμόνι ή Πορτοκάλι ή Μανταρίνι ή και τα τρία μαζί"

54 comments:

  1. καλημεραααα!!!!!χιχι!!χασαμε!χασαμεεεεεεε!!μπραβο!!!πολυ καλη η συνταγη!!καλη επιτυχια!!!

    ReplyDelete
  2. ηλιάκος.
    καλημέρα, φιλιά!

    ReplyDelete
  3. καλημέρα Έλενα! Πολύ πρωτότυπος ο συνδυασμός! Θα δοκιμαστεί και αυτός! Φιλιά και καλημέρα

    ReplyDelete
  4. Τουρλού, τουρλού τρελλαίνομαι για τουρλουυυυυυυύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα Έλενα...υπέροχο το τουρλού σου...με τα λαχανικά του και το κρεατάκι του...αχχχ...μοσχομύρισε άνοιξη!!!φιλια πολλαααααααα

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα Ελενάκι μου!!!Υπέροχος συνδυασμός μπράβο, φοβερό χρώμα!!!Έλα και απο το σπιτάκι μου να παραλάβεις ένα νέο βραβείο!!!Φιλιάκια πολλά!!!

    ReplyDelete
  7. Ειρήνη από Πειραιά14 March 2012 at 10:18

    Έλενα καλημέρα. Ωραία τα χρώματα του φαγητού. Το περγαμόντο, που αναφέρεις στη συνταγή, είναι από τα πιο αγαπημένα μου εσπεριδοειδη. Κάθε χρόνο το φτιάχνω γλυκό του κουταλιού, μέχρι και βάμμα περγαμόντου και σαπούνι μ' αυτό έχω φτιάξει. Το έχω και σε δένδρο στην ταράτσα μου.
    Μια και λες ότι προσθέτουμε στο φαγητό φλούδες και χυμό των εσπεριδοειδών, μήπως θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και 1 κ.γλ. από το σιρόπι του περγαμόντου; Έχω γι΄αυτό ρωτώ. Έτσι, να δώσουμε λίγη γλύκα. Όταν το φτιάξω, αρέσει στην κόρη μου πολύ το κοτόπουλο, θα το πασπαλίσω με λίγο καβουρδισμένο σουσάμι.
    Καλοφάγωτο!!!

    ReplyDelete
  8. ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΣΚΑΣΕΣ!!!!!!!
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ ΠΟΛΥ.....ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΩ....ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ....ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ!!!!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

    ReplyDelete
  9. Πολύ πρωτότυπη συνταγή! Πώς βγαίνει γευστικά; Γλυκίζει; Σπάνια φτιάχνω φαγητά με εσπεριδοειδή και δεν μπορώ να φανταστώ πώς βγαίνει! Τις δε γλυκοπατάτες... σκέτες τις έχω δοκιμάσει, σε φαγητό όχι.

    Βλέπω συχνά παιχνίδια στο blogspot. Εχθές μου έστειλαν κι εμένα ένα. Όποτε μπορέσεις δες το χώρο μου Έλενα.

    Πολλές καλημέρες!

    ReplyDelete
  10. Πολύ ωραία ιδέα, αυτές τις πορτοκαλί γλυκοπατάτες το πιστεύεις ότι δεν τις έχω δοκιμάσει ποτέ?
    Θα είναι όντως πολύ ωραίο και με κολοκύθα, και αυτές οι πορτοκαλένιες γεύσεις και τα αρώματα ταιριάζουν και δένουν και με την εποχή!

    Η αγαπητή μας Μωβ έχει κάνει θραύση στην κουζινο-blogo-χώρα με τα παιχνίδια της! Άντε να δω πότε θα αξιωθώ κι εγώ να παίξω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Πρωτοτυπη συνταγη με ομορφα χρωματα!!!!!Καλη επιτυχια Ελενακι!!!!

    ReplyDelete
  12. Ίσως το πιο ωραίο και νόστιμο τουρλού που έχω δει ποτέ! Πραγματικά εμπνευσμένο πιάτο!
    Μ' αρέσει που είναι φουλ σε άρωμα και φαντάζομαι και σε γεύση!
    Πολύ καλή συμμετοχή Ελενάκι, εύγε!!!

    ReplyDelete
  13. Εγώ πάλι θα πω... ότι είναι ΤΟ καλύτερο τουρλού που έχω δει και θα το δοκιμάσω πολύ σύντομα!!!!
    Μπράβο!!!!!!!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  14. Μα και δίχως το κοτόπουλο καλό μου φαίνεται!
    Η φαντασία σας οργιάζει!
    Ελενα δώσε φιλιά στα κορίτσια μας!

    ReplyDelete
  15. Τι έφτιαξες βρε Ελενα ... θεσπέσιο !!!

    Να πω την αλήθεια μου ... για καροτάκια πέρασα τις γλυκοπατάτες !!

    Φιλάκια

    ReplyDelete
  16. Έλενα μου, πεντανόστιμο φαίνεται.
    Κι αν και δεν είμαι φίλη της γλυκοπατάτας μάλλον ισορροπεί η γεύση τόσο με τους χυμούς όσο και με τη σελινόριζα!
    Τέλειο,ανυπομονώ να το φτιάξω!
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  17. Καλημερα Ελενακι! Υπεροχο το πιατο σου τοσο οπτικα οσο και γευστικα! Ο συσδυασμος των υλικων απλα απαιχτος!
    Φιλακια!

    ReplyDelete
  18. Έλενα,χρώματα κι αρώματα κυρίαρχα στο πιάτο!
    Αυτά τα πρωτότυπα πολύ μου αρέσουν,να αλλάζουμε λιγάκι από τα συνηθισμένα.
    Καλή επιτυχία-φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Εγώ τι να πω; με κάλυψαν οι προλαλήσαντες!! το μόνο που θα πω...θεσπέσιο!!
    Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  20. Μμμμμμ τώρα εγώ με τη γνώμη μου θα είμαι σαν την καλαμιά στον κάμπο!!!!
    Το μόνο που μπορώ να θαυμάσω είναι τα χρώματα, τα υπόλοιπα τα αφήνω σε εσάς

    πολλά φιλιά
    από το σκασμένο του μπλογκ

    ** Μετά τη Μαρία μας που είναι εκτός συναγωνισμού!!!!

    ReplyDelete
  21. Φαινεται τελειο,Ελενα.Η γλυκοπατατα αρεσει πολυ στο μικρο μου γιο.Την προσθετω συχνα στα φαγητα,ειναι το λαχανικο με τις περισσοτερες βιταμινες(συμφωνα με επιστημονικες ερευνες).Καλη επιτυχια!!!Φιλια!!!

    ReplyDelete
  22. Ειρηνη,πολυ ωραια ιδεα το σουσαμι πανω στο κοτοπουλο.θα το δοκιμασω σιγουρα.Τρελαινομαι επισης για περγαμοντο!!!

    ReplyDelete
  23. τςςςςςςςςς!!!!!!!!! Τι να πω βρε Λενάκι? πόσο φαντασία έχεις στην κουζίνα ????????

    Πρέπει να κάνουμε μια ξεχωριστή κατηγορία με τον τίτλο ''η εφανταστη κουζίνα της Ελενας''.

    παίρνω το πιάτο μου για δοκιμή !!!!

    φιλια πολλά πολλά πολλά

    ReplyDelete
  24. Πολύ ωραία συνταγή Έλενα! Ειναι ότι πρέπει και για μικρά παιδιά!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  25. Καλησπέρα Έλενα, ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σου στο παιχνίδι.
    Μου έχουν χαρίσει μαι μεγάλη γλυκοπατάτα κι είναι ευκαιρία να την αξιοποιήσω με την ιδέα σου!!

    ReplyDelete
  26. Ιριδα, είδες που χάσατε?? χα χα χαα!!
    Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, αλλά δεν είναι διαγωνισμός, παιχνιδάκι είναι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  27. Blues, που τον είδες??
    Εγώ ακόμη κρυώνω!
    Θέλω καλοκαιράκι λέμε!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  28. Ευαγγελία μου σε ευχαριστώ πολύ!!
    Πως τα πας με την εγκυμοσύνη?? Ολα καλά??
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  29. Καλημέρα Λιλούκα μου, πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  30. Τάνια μου Ανοιξη ακούω και άνοιξη δεν βλέπω!
    Εναν ήλιο με δόντια βλέπω;-)
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  31. Ελενάκι μου έρχομαι και σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  32. Ειρήνη μου έχεις και δέντρο περγαμόντο???
    Μα τι είσαι εσύ!!!
    Και βέβαια μπορείς να προσθέσεις σιρόπι, όμορφα θα του ταιριάζει!
    Και το σουσάμι θα του πηγαίνει πολύ όμορφα!
    Το φαγάκι αυτό είναι απίστευτα αρωματικό, και με αυτά που θα προσθέσεις θα γίνει ακόμα πιο σούπερ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  33. Εφάκι, η σελινόριζα του πηγαίνει απίστευτα, μετάνοιωσα που δεν έβαλα 1-2 ακόμα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  34. Selcouth μου όχι, δεν γλυκίζει καθόλου!
    Και μάλιστα αυτές οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες είναι πολύ λιγότερο γλυκές από τις άσπρες.
    Είναι ένα φαγάκι πολύ, αλλά πολύ αρωματικό, αλλά όχι ιδιαίτερα γλυκό!
    Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  35. Dark Chef είναι πολύ καλές αυτές οι πορτοκαλί!
    Να σου πω την αλήθεια, εμένα μου αρέσουν περισσότερο από τις άσπρες!
    Αξίζει να τις δοκιμάσεις!!!
    Εννοείται περιμένω να δω και την δική σου συμμετοχή στα Παιχνίδια Κουζίνας!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  36. Κατρινάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  37. Ερμιόνη μου σε ευχαριστώ πολύ, ελπίζω να αρέσει η συμμετοχή μου!
    Το φαγάκι γίνεται απίστευτα αρωματικό, είναι και αρκετά υγιεινό, αλλά σε προσιαθέτει και ευχάριστα οπτικά!
    Μου είπαν ότι πολύ τους άρεσε!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  38. Ελενάκι μου να το δοκιμάσεις, γίνεται πολύ νόστιμο!
    Το ονόμασα τουρλού, γιατί με την μάνα του και τον πατέρα του που έβαλα μέσα, δεν ήξερα πως αλλιώς να το πω χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  39. Αντιγονάκι μου και δίχως κοτόπουλο τέλειο γίνεται!
    Κάνω και σκέτα τα λαχανικά πολλές φορές, είναι απόλαυση!
    Το κοτόπουλο μπαίνει για να μην έχω γκρίνιες από τον δύσκολο γιο, τι να κάνω η έρμη μάνα??
    Φιλιά πολλά!!

    ReplyDelete
  40. Conna μου γι αυτό το διευκρίνησα, γιατί κι εγώ όταν είδα την φωτογραφία είπα "μα εγώ καρότα δεν έβαλα" χα χα χαα!!!
    Γλυκοπατάτες είναι, που πήγαιναν πολύ όμορφα στο φαγάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  41. Μωβούλα μου αν δεν σου αρέσουν οι γλυκοπατάτες μην τις βάλεις!
    Εμείς τις αγαπάμε πολύ, γι αυτό τις βάζω!
    Δοκίμασες τις πορτοκαλί!!!
    Τις βρήκα ακόμη καλύτερες από τις άσπρες!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  42. Μαρινάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια, καλό σου απόγεμα!

    ReplyDelete
  43. Ελενάκι μου ήταν πραγματικά ένα διαφορετικό πιάτο!
    Να σου πω την αλήθεια κατά καιρούς επινοώ διάφορα για να τρώει ο μεγάλος μου και κανένα λαχανικό μαζί με το κρέας!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  44. Σε ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου, να σαι καλά!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  45. Αμαλίτσα ναι, είσαι μια παραφωνία και μάλιστα μια σκασμένη παραφωνία χα χα χααα!!!!
    Μα βρε σκασμένο ούτε τα λαχανικά δεν τρως???
    Δεν θα σε πρήξει ο γιόκας σου?? Θα σε πρήξει!!!
    Αν και οι σκασμένες μανούλες συνήθως έχουν βολικά παιδάκια!!!!
    Φιλιά Αμαλίτσα!

    ReplyDelete
  46. Vassi μου καλά κάνεις και τις προσθέτεις, κι εμείς τις αγαπάμε πολύ τις γλυκοπατάτες!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  47. Μαράκι μου, μην με κάνεις βρε να πάω να ξεπαρκάρω το καλάμι μου! χα χα χααα!!!
    Φιλεναδίτσα σε ευχαριστώ πολύ, με αγαπάς γι αυτό τα λες αυτά, δεν τα αξίζω!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  48. Ερη μου κι εγώ θεωρώ ότι είναι ένα πολύ υγιεινό πιάτο!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  49. Ξανθή μου το ξέρεις ότι αυτές τις συμμετοχές τις απολαμβάνω πολύ!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  50. φοβερη πρόταση.....παρα πολύ καλή..να σαι καλά

    ReplyDelete
  51. Παναγιώτη μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  52. γεια σου ελενα μου..τι πρωτοτυπη συνταγη ειναι αυτη!!!!!!!!!!!!!
    τι ομορφα χρωματα και αρωματα.....με βαζεις σε πειρασμο να τολμησω να το φτιαξω.....φιλια!!!!!!

    ReplyDelete
  53. Καλησπέρα Έλενα!! Τί υπέροχη και πρωτότυπη συνταγή είναι αυτή;;; Λατρεύω τα εσπεριδοειδή και ο συνδυασμός με γλυκοπατάτες φαίνεται μοναδικά αρωματικός και πρέπει να έχει εκείνη την απίστευτη γλυκόξινη γεύση που λατρεύω!!! Μια μερίδα θα έτρωγα ευχαρίστως. Γεια στα χεράκια σου!!! Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  54. Ελενά μου σε ευχαριστώ πολλή αχχχ καλοκαιράκι πότε..

    ReplyDelete