Πλησιάζει η 25η Μαρτίου, όπου παραδοσιακά τρώμε μπακαλιάρο-σκορδαλιά!
Η Έλενα και η Μαρία, που είναι από των φρονίμων τα παιδιά, μας έχουν ήδη δώσει συνταγές για πιταράκια μπακαλιάρου, παντζαροσαλάτα, σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια και σκορδαλιά με πατάτα.
Εδώ θα βρείτε και την δική μου σκορδαλιά με σησαμέλαιο, είναι αυτή που βλέπετε στην φωτό.
Θα έχουμε όμως κι άλλες συνταγές για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου αυτήν την εβδομάδα.
Στο δικό μας σπίτι έχουμε και μικρά παιδάκια, οπότε φτιάξαμε μια πιο απλή έκδοση.
Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου, είτε σκέτες είτε εμπλουτισμένες με μυρωδικά και πρασινάδες.
Πάμε να τις φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
1 κιλό μπακαλιάρο
1 κούπα αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
2 κουταλιές της σούπας ξύδι (έβαλα ξύδι δυόσμου)
λίγο πιπέρι
Προαιρετικά
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο
Στην πράξη:
Η Έλενα προτείνει να αγοράσουμε μπακαλιάρο έτοιμο ξαρμυρισμένο.
Αν όμως ο μπακαλιάρος μας δεν είναι ξαρμυρισμένος, τότε τον ξαρμυρίζουμε από την προηγούμενη της ημέρας που θα τον μαγειρέψουμε, ως εξής:
Αρχικά τον ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό.
Στην συνέχεια τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε σε λεκάνη με νερό που να τον καλύπτει. Βάζουμε από πάνω του ένα πιάτο ή άλλο βαρύ αντικείμενο ώστε να τον κρατά βυθισμένο στο νερό.
Φροντίζουμε να αλλάζουμε τακτικά το νερό και να το ανανεώνουμε με φρέσκο καθαρό.
Αυτό το κάνουμε το λιγότερο 6-7 φορές.
Αφού ξαρμυρίσει καλά, τον βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τον σκεπάζει και τον αφήνουμε να βράσει για λίγο, μέχρι να μαλακώσει.
Σουρώνουμε το νερό που βράσαμε τον μπακαλιάρο και το αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε από τον μπακαλιάρο τις πέτσες και τυχόν κόκκαλα, και τον «ξαίνουμε» με τα χέρια μας σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία και τοποθετούμε σε βαθύ μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ το ξύδι και το πιπέρι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.
Ρίχνουμε στο μπολ και το αλεύρι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά νερό από αυτό που έχουμε φυλάξει στην άκρη, μέχρι να πετύχουμε έναν παχύρευστο χυλό.
Στο στάδιο αυτό αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε το κρεμμυδάκι και τα μυρωδικά, όλα ψιλοκομμένα.
Βάζουμε στο τηγάνι μας λάδι, να ζεσταθεί καλά.
Με δυο κουτάλια, παίρνουμε μια ποσότητα από τον χυλό και την ρίχνουμε στο τηγάνι με το ζεστό λάδι.
Τηγανίζουμε τις κροκέτες λίγες λίγες, για να έχουν χώρο να απλωθούν και να γυρίσουν μέσα στο τηγάνι.
Όταν τηγανιστούν και από τις δυο μεριές και πάρουν όμορφο χρυσαφί χρώμα, τις βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.
Προσπαθούμε επίσης να τις προστατέψουμε από τα αδιάκριτα χέρια των περαστικών!
Είτε την απλή εκδοχή διαλέξετε είτε την εμπλουτισμένη με μυρωδικά, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο νόστιμο!
Καλή σας όρεξη και καλά να περάσετε.
Αμαλία
επειδη μονιμως ο μπακαλιαρος μου σπαει οταν τον τηγανιζω, νομιζω οτι αυτη η συνταγη ειναι φιαγμενη για εμενα!!!
ReplyDeleteκαλη σου ημερα
ειρηνη
Καλημέρα!Μου αρέσει πολύ ο μπακαλιάρος όταν έχει τραγανή κρούστα, θα δοκιμάσω τη συνταγή οπωσδήποτε!!!Φιλιά!!!
ReplyDeleteΑυτά τα χέρια των περαστικών κάνουν όλη τη ζημιά ;))
ReplyDeleteΝόστιμη η συνταγή και θα προτιμήσω την απλή εκδοχή.
Καλημέρα.
Αμαλία καλημέρα. Ωραία και εύκολη συνταγή, να φάνε και τα πιτσιρίκια. Σήμερα μπακαλιάρο θα φτιάξω και εγώ.
ReplyDeleteΈχω πολύ καιρό να φτιάξω μπακαλιάρο, συνήθως τον έφτιαχναν άλλοι για μένα.
ReplyDeleteΌμως όπως τον βλέπω τώρα μου φαίνεται ότι θα τον δοκιμάσω φέτος.
Φιλιά, καλημέρα Χαλκίδα.
ΕΧΩ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΡΟΚΕΤΕΣ...ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΕΤΟ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΩ...ΟΜΩΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΕΣ! ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΩ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ! ΜΟΣΧΟΒΟΛΗΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΟΡΙΤΣΑΡΕΣ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΦΙΛΑΚΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!
Καλημέρα Αμαλία!! "Εθνικό" και πολύ αγαπημένο φαγάκι!!
ReplyDeleteΑυτή η τραγανή κρούστα που αγκαλιάζει τις κροκέτες είναι απλά συγκλονιστική!
Μ' αρέσει πολύ η εκδοχή με τα μυρωδικά! Μου φαίνεται πολύ φρέσκια και διαφορετική!
Μικρή Αμαλίτσα ψηφίζω ναι στα μυρωδικά, όπως είδες και τα πιταράκια μου τίγκα στο μυρωδικό τα κάνω!
ReplyDeleteΑλλά και τη σκέτη εκδοχή με τίποτα δεν θα την σνομπάρω!
Μας βάζεις σιγά σιγά στο πνεύμα του τραπεζιού της Κυριακής, όπου φυσικά θα κυριαρχήσουν ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά!
Πολλά φιλιά!
Αγαπώ!!!!!!!! Και του χρόνου!!!!!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!!!
Φιλιά!!!
Πολύ ωραίο πιάτο και ωραία παρουσίαση!
ReplyDeleteΩραια συνταγη Αμαλια θα την δοκιμασω.Με μπακαλιαρο φτιαχνω μια ωραια πιτα.Μπακαλιαρο-κρεμμυδια και γινεται τελεια.Ποπη
ReplyDeletegrEAT ειρηνη ναι είναι πετυχημένη δοκιμασμένη και χωρίς απώλειες..
ReplyDeleteΕΛΕΝΗ και Στέλλα Μαρκοπούλου Καλό υπόλοιπο ημέρας, απλή ή σύνθετη εκδοχή οι περαστικοί κάνουν ζημιά!!!
Καλό σας απόγευμα
ειρήνη ναι κάτι πήρε το αυτί μου για μπακαλιάρους σήμερα...
ReplyDeleteΚρίμα και δεν μπορώ να πεταχτώ ως τον Πειραιά!!!
Και εγώ έφτιαξα πρώτη φορά πέρσι, που απέιχα από τη Χαλκίδα μας που έφτιαχναν άλλοι τους μπακαλιάρους!!!!
ReplyDeleteχαιρετισμούς από το μπλογκ γιατί στο δρόμο δεν έχουμε τρακάρει ποτέ!!!!
Έφη και Ερμιόνη δοκιμάστε και δεν θα χάσετε...
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι
Ελενα ναι νομίζω και εγώ με τα πράσινα τσάκισα, αλλά και τα σκέτα είχαν άλλη γλύκα!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Ελένη, cinemarion και πόπη και του χρόνου να είμαστε καλά και που ξέρεις πόπη λες να κάνω μπακαλιαρόπιτα φέτος;;;
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι
Thank you, Amalia!!!
ReplyDeleteΦαινεται τελειο.Ο μπακαλιαρος ειναι απο τα αγαπημενα μου φαγητα.Να περασετε καλα το Σαββατοκυριακο!!!
Δεν έχω φτιάξει ποτέ μπακαλιάρο κροκέτες. Πάντα ήταν δουλειά της μαμάς. Νομίζω όμως πως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσω.
ReplyDeleteΑμαλίτσα μου,ο μπακαλιάρος σκορδαλιά και ιδιαίτερα με την μορφή κροκέτας είναι από τα αγαπημένα μου!!!
ReplyDeleteΕπειδή γιορτάζει η μητέρα μου αυτή την ημέρα πάντα το φαγάκι αυτό γίνεται από τα χεράκια της συνοδευόμενο και με τα παντζαράκια του!!!!!
Να πω εδώ ότι η μαμά μου προσθέτει και λίγο μπύρα στο κουρκούτι και το κάνει πιο αφράτο και τραγανό!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!!!
Ωραίος ο μπακαλιάρος γενικότερα, αλλά και οι κροκέτες φαίνονται πεντανόστιμες!
ReplyDeleteΝα είσαι καλά Αμαλία! Καλό απόγευμα.
Μουφαίνεται πρέπει να επισκεφτώ την Πλάκα και να φάω τηγανητό μπακαλιάρο φουλ σκορδαλιά.
ReplyDeleteΌπως και να τον μαγειρέψουμε θα έχει την τιμητική του σε λίγες μέρες.
ReplyDeleteΩραία ιδέα τα μυρωδικά σου.
Φιλιά θαλασσένια.
Eγώ τρώω το απέξω ..και όχι τον μπακαλιάρο...και τούτο φαίνεται καλό!!! καλησπέρα
ReplyDeleteΤι υπέροχα τραγανιστές που δείχνουν! Τέλειες!
ReplyDeleteΠρέπει να έγιναν πολύ νόστιμες! Και του χρόνου!!!
ReplyDeleteΤον λατρεύω τον μπακαλιάρο!! Τον ονειρεύομαι μέχρι να έρθει η τιμητική του μέρα!!!
ReplyDeleteΓεια στα χεράκια σου Αμαλί μου !!!!!! ονειρο φαίνονται οι κροκέτες σου !!!!!
ReplyDeleteκαι του χρόνου !!!!
φιλια πολλά πολλά
* δεν σου λέω πως περάσαμε στον καφέ για θα ζηλέψεις. Ενα σου λέω μόνο, σε μελετήσαμε παμπολλες φορές !!!!!!!!
Aμαλια μου χρυσοχερα, φοβερες οι μπακαλιαροκροκετες σου!!!!!!
ReplyDelete*στον επομενο καφε που θα ειναι λειαν συντομως, για κανονισε......
φιλακια πολλα , καλημερα!!!