Friday 27 April 2012

Γαρίδες σκορδάτες πικάντικες

Είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Όσοι αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις, θα την λατρέψουν!
Αγαπημένος μεζές για ουζάκι ή μπυρίτσα τώρα που ανοίγει ο καιρός!!
Την δοκίμασα στα Σφακιά της Κρήτης στην ταβέρνα του κυρ Νίκου και προσπάθησα να την αντιγράψω.
Στο μενού έγραφε γαρίδες σκορδάτες φούρνου, αλλά εγώ τις έφτιαξα στο τηγάνι!
Κατά τα άλλα προσπάθησα να αντιγράψω αυτό που γεύτηκα και το αποτέλεσμα σύμφωνα με τον καλό μου, ήταν ότι οι δικές μου σκορδάτες ήταν καλύτερες........αν δεν παινέψεις το σπίτι σου βεβαίως βεβαίως....χαχα!!!
Για να δούμε πόσο εύκολα γίνονται!!
Υλικά που θα χρειαστούμε:
1 κιλό γαρίδες κατεψυγμένες
1,5 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
3 κουταλιές βούτυρο (Βιτάμ ή lurpak) για άρωμα
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 καυτερή πιπεριά
1 κουταλιά σόγια σος
μισό κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
μισό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
μισό κουταλάκι κρόκο Κοζάνης
μισό κουταλάκι ρίγανη
χυμό από μισό λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
μαϊντανό για γαρνίρισμα
Επί τω έργω:
Ξεπαγώνουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε το κεφάλι και όλο το κέλυφος εκτός από την ουρά
Με μια οδοντογλυφίδα αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι που βρίσκεται στην ραχοκοκαλιά της γαρίδας.
Λιώνουμε στην πρέσα το σκόρδο και ψιλοκόβουμε την πιπεριά σε ροδέλες
Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το σκόρδο και την πιπεριά και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά να σοταριστούν.
Έπειτα ρίχνουμε τις γαρίδες, το τζίντζερ, την πάπρικα, την σόγια, τον κρόκο Κοζάνης, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε για 5 λεπτά.
Τσεκάρουμε να έχουν ψηθεί και από τις δυο μεριές οι γαρίδες.
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με την ρίγανη.
Αφήνουμε για μισό λεπτό ακόμη και έτοιμες οι γαρίδες μας!
Συνοδεύονται υπέροχα με ρύζι μπασμάτι και λαχανικά.
Καλή επιτυχία!
Vasia B.

49 comments:

  1. Οι γαρίδες μου αρέσουν όπως και να ναι μαγειρεμένες.
    Αλλά τι εννοείς μισό κουταλάκι κρόκο Κοζάνης;)
    Τους στήμονες εννοείς;)
    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  2. Γαρίδες να΄ναι και όπως να 'ναι!! Οι δικές σου βέβαια φαίνονται νοστιμότατες οπότε και θα δοκιμαστούν! Φιλιά και καλό Σ/Κ:)

    ReplyDelete
  3. Ηρθα για την μερίδα μου, ξέρεις τι αδυναμία έχω στις σκορδάτες, ε???
    Και φυσικά οι δικές σου σκορδάτες είναι καλύτερες από του κυρ Νίκου (αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας κι εμείς.... χα χα χαα)
    Βασάκι μου φαίνονται πικάντικες και νόοοοστιμες, γεια στα χεράκια σου!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Γαρίδες και σκόρδο...τέλειος συνδιασμός!

    ReplyDelete
  5. Ηδη τις ονειρεύομαι!!!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα Vasia. Τι γαρίδες είναι αυτές!!!! Έχω την αίσθηση ότι τις μυρίζω, κιόλας. Ο συνδιασμός των μυρωδικών και των μπαχαρικών είναι πολυ καλός, δεν εχω δοκιμάσει κάτι ανάλογο, έχω τα υλικά, ευκαιρία να τις φτιάξω.
    Όσοι οι πιστοί των γαριίδων, προσέλθετε!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  7. Εκεί που γράφει ''ζυμό από μισό λεμόνι'', διάβασα ''χυμό από μισό πεπόνι'' και ομολογώ ότι για δυο δευτερόλεπτα συγκλονίστηκα και συνάμα ενθουσιάστηκα.

    Λευτεριά στις γαρίδες!

    ReplyDelete
  8. Γαρίδες δώσε μου και τις τρώω όπως και να είναι!!! Πολύ ωραίες.. πολύ ωραίο πιάτο!!!
    Καλημέρα!!!

    ReplyDelete
  9. Φίλη ανώνυμη,οι γαρίδες πράγματι δύσκολα δεν θα αρέσουν όπως κι αν μαγειρευτούν!!Τους στήμονες εννοώ όταν λέω μισό κουταλάκι κρόκο Κοζάνης!Στην διάθεση σου πάντα για όποια διευκρίνηση!!!!
    Καλό σαββατοκύριακο!!!!

    ReplyDelete
  10. Maria mas,θα συμφωνήσω με το γαρίδες να΄ναι κι όπως να΄ναι!!!!!
    Αυτές όμως θα τις λατρέψεις αν σου αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις!!!!
    Καλό σαββατοκύριακο!!!!

    ReplyDelete
  11. Ελενάκι μου όταν γύρισα από την Κρήτη έλεγα στην Μαρία μας....τέτοιες γαρίδες δεν έχω ξαναφάει,σαν αυτές του κυρ Νίκου!!!!!!
    Όταν τις πέτυχα ....και καλύτερες χαχαχα!! ενθουσιάστηκα!!!
    Είμαι σίγουρη πως θα τις λατρέψεις!!!
    Πολλά πολλά φιλάκια και καλό σαββατοκύριακο!!!!

    ReplyDelete
  12. Δήμητρα, τέλειος συνδυασμός και ότι πρέπει για ουζάκι!!!!!!
    Καλό σαββατοκύριακο!!!!

    ReplyDelete
  13. Ευγενία μου να τις φτιάξεις είναι πάρα πολύ νόστιμες!!!
    Καλό σαββατοκύριακο!!!

    ReplyDelete
  14. Μμμμμμ!!!μου αρέσουν πολύ οι γαρίδες, το σκόρδο αν είναι λίγο μ΄αρέσει κι αυτό.
    Καλημέρα.

    ReplyDelete
  15. Ειρήνη μου εγώ ενθουσιάστηκα με το αποτέλεσμα!!!Είμαι λάτρης των πικάντικων γεύσεων οπότε τις έφτιαξα στα μέτρα μου!!!!
    Μην καλείς πολύ κόσμο γιατί όταν τις δοκιμάσεις δεν θα θες να τις μοιραστείς με κανέναν!!!χαχα!!
    Καλό σαββατοκύριακο!!!!!!

    ReplyDelete
  16. Kanthare, μου έδωσες ιδέα!!!!!!
    Χυμό από μισό πεπόνι εεεε???!!!!
    Κάτι θα σκεφτώ να κάνω και με αυτό!!χαχαχα!!!
    Καλό σαββατοκύριακο!!!!!

    ReplyDelete
  17. Ελένη μου αφού αγαπάς τις γαριδούλες θα σου αρέσει πολύ αυτή η συνταγή!!!
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!
    Να έχεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο!!!

    ReplyDelete
  18. Μαρί,το σκόρδο είναι τόσο όσο χρειάζεται για να δώσει το άρωμα του στις γαρίδες!!!Δεν αφήνει μετά άσχημη γεύση γιατί ψήνεται!!!!
    Να περάσεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο!!!!!

    ReplyDelete
  19. Άκουσα γαρίδες κι έτρεξα!
    Φτιάχνω κι εγώ κάτι λεμονοσκορδάτες, οι δικές σου όμως είναι ενισχυμένες σε γεύση... σλουρπ!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  20. Πολύ ωραίος τρόπος για να μαγειρέψει κανείς τις γαρίδες. Θα τις δοκιμάσω, μήπως φάνε και οι κόρες μου, που ούτε ζωγραφιστές δε θέλουν να τις βλέπουν χαχα.
    Καλό Σαββατοκύριακο κορίτσια!!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  21. Betty μου, οι γαρίδες είναι τέλειος μεζές όπως και να τις φτιάξουμε!!!
    Εδώ τις έφτιαξα στην πιο πικάντικη εκδοχή τους για να πιούμε και κανένα ποτηράκι!!!!!χαχα!!
    Να έχεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο!!!

    ReplyDelete
  22. ΒΑΣΙΑ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΣΠΙΡΤΟΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!ΕΧΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΗΣ ΑΛΛΑ Θ ΑΞΙΖΕΙ!! ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ ΨΕΜΜΑΤΑ ΟΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΝΩ ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΥΠΩΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ!!!



    ΕΛΕΝΑΚΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΓΙΟΚΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ !!ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΛΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ.

    ΦΙΛΑΚΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΟΥ!!

    ReplyDelete
  23. ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ!!!!!!!!

    ReplyDelete
  24. Γαρίδες και μπιρίτσα;;; Ποποοο, τι μου είπες;;;

    Φιλάκια και όμορφη μέρα για σένα!

    ReplyDelete
  25. αχ αυτός ο Kantharos!
    με στέλνει!!
    χυμό πεπόνι....
    οι γαρίδες θέλουν λοιπόν τόλμη και τη χλίδα τους. σκορδάκι και βουτυράκι, πω πω πω.
    καλό απογευματάκι αγαπητή Vasia B -ωραίο αυτό το Βάσια Μπι, ωραίο.
    φιλάκια.

    ReplyDelete
  26. Ροδούλα μου,είναι μια πιο πικάντικη εκδοχή μαγειρέματος της γαρίδας!!!!
    Μακάρι ν΄αρέσει στα κορίτσια σου και να τους τις φτιάχνεις συχνά!!!!
    Να έχεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  27. @ kantharako είσαι όλα τα λεφτά !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    άκου χυμό απο πεπόνι !!!!!!!!
    είσαι απίστευτος χαχαχαχχαααχαχαχ
    μ'εκανες και τρελλάθηκα στο γελιο !!!!

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  28. Vassaki μου, τι ζημιές προκάλεσες σήμερα κουκλίτσα μου !!!!!!!!!
    ΤΕΛΕΙΕΣ - ΤΕΛΕΙΕΣ οι γαρίδες σου και τι χρώματα !!! σαν παλετα ζωγραφικής !

    φυσικά όπως καταλαβες θα είμαι η πρώτη που θα πάει και θα στρογγυλοκάτσω στο σπίτι της Ειρήνης μέχρι να βγούν οι γαρίδες απο την φωτιά και δεν θα σας αφήσω να ακουμπήσετε τίποτα !!!!!!!!!!!χαχαχχααχαχαχχαχα

    ευχαριστούμε πολύ πολύ

    φιλια μεχρι αύριο βράδυ που θα είμαστε παρεϊτσα !!!!

    καλό σ/κ σε όλους

    ReplyDelete
  29. Για πικάντικη γεύση δεν τρελαίνομαι αλλά λατρεύω τις γαρίδες οπότε θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!

    ReplyDelete
  30. Νάσια μου είσαι τυχερή που έχεις χρυσοχέρη σύζυγο!!!!!!
    Φιλιά και να περάσεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο!!!!

    ReplyDelete
  31. Effie's Sweet home designs,μπορώ να σου πω και καλύτερες στο τηγάνι!!!
    Καλό σαββατοκύριακο!!!

    ReplyDelete
  32. Πω πω Βασια τι ειναι αυτο μεσημεριατικα ενα πιατο ετσι οπως ειναι σε παρακαλω.Ποπη

    ReplyDelete
  33. Βερονικούλα μου,μεζεδάκι ότι πρέπει για μπυρίτσες!!!Σαββατοκύριακο έρχεται ας το εκμεταλλευθούμε!!!
    Φιλάκια!!!Να περάσεις όμορφο σ/κ!!!!!

    ReplyDelete
  34. Summertime Blues, μ΄έστειλε ο Κάνθαρος με το πεπόνι του, μ΄εστειλες και συ με το Βάσια Μπι!!!!!Ξέρεις είναι της γνωστής οικογενείας των Μπι του μπλογκ!!!χαχαχα!!!
    Βλέπε Μαρία Μπι Ρενα Μπι.....χαχα!!
    Όσο για τις γαρίδες γίνονται άπαικτες με αυτό το τρόπο και παίζουν πυρινουμαχίες για την τελευταία!!!!
    Να περάσεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο!!!Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  35. Μαράκι μου γλυκό, ακόμη και συ που δεν τρελαίνεσαι για το σκόρδο είμαι σίγουρη ότι θα τις λατρέψεις!!!!
    Θα τις απολαύσουμε με μπυρίτσα το καλοκαιράκι πολλές φορές στην βεράντα!!!!!!
    Πολλά φιλάκι μωρό μου !!!
    Θα τα πούμε το σ/κ!!!!!

    ReplyDelete
  36. Βάσω μου, αν δεν σου αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις,απλά αφαίρεσε στην καυτερή πιπεριά!
    Καλό σαββατοκύριακο να περάσεις!!!

    ReplyDelete
  37. Πόπη,να μπορούσα να σου το έστελνα όπως είναι!!!
    Πραγματικά είναι τέλειο!!!!
    Φιλιά!!!
    Καλό σαββατοκύριακο να περάσεις!!!

    ReplyDelete
  38. Τέλειες οι γαριδούλες σίγουρα μοσχοβολάνε....μμμμ!!!Άν τις συνοδέψουμε με ένα ουζάκι ή μια παγωμένη μπυρίτσα θα είναι τρέλα!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  39. Αχ... Έλενα μου, μοσχοβόλησε πάλι όλο το blog σου!! Λατρεύω τα πικάντικα φαγητά και τις γαρίδες και όλα.... είμαι καλό παιδί εγώ και το τρώω όλο το φαγητό μου, και το επιδόρπιο φυσικά! χα-χα-χα Να'χεις ένα όμορφο απόγευμα, φιλάκια!

    ReplyDelete
  40. Αχ βρε φιλενάδα τι μου κάνεις με αυτά τα πικάντικα που βάζεις...καλά δεν παίζεσαι...αφού ξεσηκώνεις και συνταγές από ταβέρνες τύφλα να έχουν οι διάσημοι μάγειροι (μαμαλάκηδες, βέφες κλπ κλπ). Ξέρεις εν τω μεταξύ εγώ πως τρελαίνομαι με τα πικάντικα οπότε ένα πιάτο σίγουρα θα το δοκιμάσω...βάλτε μου όμως δίπλα και λίγο (πολυυυυυυ) νεράκι...χαχαχα Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε....

    ReplyDelete
  41. Ελένη μου οι γαριδούλες είναι γευστικότατες και σε προκαλούν να τις σονοδέψεις με ουζάκι ή μπυρίτσα!!!!
    Να έχεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο!!!!

    ReplyDelete
  42. Μπράβο Ελενα μου που είσαι και συ μέλος του κλάμπ των πικάντικων φαγητών!!!Εμείς αγαπάμε ιδιαίτερα τα παιδιά που τρώνε όλο το φαγητό τους και δεν μας κουράζουν!!!!!
    Να έχεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο!!!!

    ReplyDelete
  43. Αχ βρε φιλεναδίτσα μου εσύ ....με τον καλό το λόγο πάντα!!!!!
    Όταν θα το φτιάξω για σένα, θα το κάνω πιο ελαφρύ και όχι τόσο πικάντικο για να μην μου μείνεις νηστική!!!!
    Πολλά φιλάκια και καλό σαββατοκύριακο!!!!!

    ReplyDelete
  44. Σ'ευχαριστώ Βάσια μου, να'σαι καλά... και συγγνώμη για το λάθος όνομα!! Να'χεις ένα υπέροχο σ/κ, φιλάκια!

    ReplyDelete
  45. οπου γαρίδα και πικαντικη...να μαι και εγώωωωω!!!!καλά που έφτασε η χαρη σου Βασια μου;; στα Σφακιά;;; απο που; η στυνταγή σου θα φιαχτεί σίγουρα ....μεχρι εδώ Κρητη ...μυρισε!!!!!!!φιλια...

    ReplyDelete
  46. Βάσια μου βρήκες το αδύνατο σημείο μου και αυτό είναι μείον μου χαχαχα!!!!Γαρίδες και πάλι γαρίδες και ειδικά αυτές θα πρέπει να είναι το κάτι άλλο,δεν ζητάω μερίδα γιατί φαντάζομαι δεν θα έμεινε,φιλιά καλό σ/κ!!!

    ReplyDelete
  47. Ελενά μου δεν πειράζει εδώ είμαστε όλες μια παρέα,και συμπληρώνει η μια την άλλη όπου χρειαστεί!!!
    Φιλιά πολλά!!!!

    ReplyDelete
  48. Ρούλα σμαραγδένια...αγαπημένο χρώμα το σμαραγδί...βρέθηκα λίγες μέρες στα Χανιά που σπουδάζει ο γιος μου και κάναμε εκδρομούλα στα Σφακιά!!!!
    Υπέροχος τόπος και πολύ φιλόξενος!!!
    Τα φαγητά τους δε το ένα καλύτερο από το άλλο!!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  49. Ροδάνθη μου, είναι πράγματι το κάτι άλλο αυτές οι γαριδούλες!!!!
    Μερίδα δεν έμεινε όπως πολύ καλά κατάλαβες ούτε για το βράδυ!!!!
    Τώρα που ο καιρός τραβάει μπυρίτσα ή ουζάκι στην βεράντα θα φτιαχτεί ξανά και πολλές φορές!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete