Στο σημερινό φαγητό, όση είναι η απλότητα, άλλη τόση είναι και η νοστιμιά του!
Λίγα υλικά, εύκολο και νόστιμο.
Το πρωτοδοκίμασα στην Ηλεία πριν κάποια χρόνια, στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα, μαγειρεμένο από την πεθερά μου για την γιορτινή ημέρα και από τότε το φτιάχνω συχνά.
Ας δούμε πως γίνεται.
Τα υλικά μας:
1 κιλό μοσχαράκι μπούτι, χτένι ή σπάλα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο χωρίς το φύτρο
1 κουταλάκι ρίγανη
5 κουταλιές ελαιόλαδο
το χυμό ενός μέτριου λεμονιού
μια πρέζα ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
ζεστό νερό, όσο χρειαστεί στο μαγείρεμα
Το φτιάχνουμε:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας κόψει το μοσχαράκι σε μικρές μερίδες.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το σκόρδο κομμένο στα δύο.
Όταν σωταριστεί προσθέτουμε το κρέας, φροντίζοντας να ροδίσει καλά, από όλες τις πλευρές. Έτσι και ωραίο χρώμα θα έχει και θα θωρακιστούν οι χυμοί του μέσα σε κάθε κομμάτι.
Αν δεν γίνει αυτό, το μοσχαράκι θα γίνει σαν βραστό και όχι σαν ψητό, όπως θέλουμε εμείς να μοιάζει.
Όταν σωταριστεί καλά το κρέας, προσθέτουμε τη ζάχαρη,την ριγανη και τόσο νερό ζεστό, όσο να το σκεπάζει. Όχι παραπάνω!
Μόλις πάρει βράση το κρέας, το σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Έχουμε σε άλλο μάτι της κουζίνας νερό που να σιγοβράζει.
Μόλις κοντεύει να εξατμιστεί το νερό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε ζεστό νερό. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί, έως ότου το φαγητό μαλακώσει καλά και ψηθεί εντελώς.
Πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι του και λίγη σάλτσα.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέρος του ζώου που προέρχεται το κρέας που χρησιμοποιήσαμε. Συνήθως το μπούτι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, ενώ το χτένι και η ελιά λιγότερο.
Πέντε λεπτά πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα με το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε το μοσχαράκι, με πατάτες τηγανητές, πασπαλισμένες με τριμμένο γλυκό κεφαλοτύρι, με πουρέ, με ρύζι ή ακόμα και με κάποιο ζυμαρικό, ανάλογα τι προτιμάμε.
Είναι ένα φαγητό για όλες τις εποχές του χρόνου.
Παρατηρήσεις:
Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της συνταγής να προσέξουμε τα εξής:
Δεν βάζουμε από την αρχή πολύ νερό, αλλιώς το κρέας θα γίνει σαν βραστό.
Η θεία Σούλα που το μαγειρεύει πιο καλά από όλους, μου εξήγησε ότι στην ουσία το κρέας πρέπει να σιγοβράζει με τους χυμούς του, με το λάδι του και λίγο νερό.
Έτσι το φαγητό θα μοιάζει με μαλακό ψητό στο φούρνο.
Προσοχή λοιπόν στο νερό, που πρέπει να είναι ζεστό και να το προσθέτουμε λίγο-λίγο.
Επίσης το λεμόνι θα το προσθέσουμε στο τέλος, για να μη σκληρύνει το κρέας.
Καλή μας όρεξη!!
Ειρήνη Ε.
Καλημέρα! Μας άνοιξες την όρεξη, εγώ θα το έτρωγα και για πρωινό:)
ReplyDeleteΩ πω πω πω πω!!!Αυτό είναι φαγητό! Κι όπως είδα την τηγανιτή πατατούλα κάτι έπαθα! Καλημέρα!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραία μαγειρεμένο το φαγητό σου.
ReplyDeleteΗθελα να ρωτήσω, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα το μαγειρεύεις σε σιγανή φωτιά;
Και πόση περίπου ώρα θέλει μέχρι να μαγειρευτεί καλά και να γίνει μαλακό;
Μένη
Πόση ώρα μαγείρεμα θέλει περίπου???
ReplyDeleteΚαλημέρα.Φαίνεται ζουμερό και λαχταριστό και......
ReplyDeleteΑυτό με το λίγο νερό δεν το ήξερα.Τόσα χρόνια το μαγείρευα λάθος.Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.
Θεσπέσιο φαγάκι!!
ReplyDeleteΤο φτιάχνει και η μανούλα μου, μόνο που προσθέτει και το χυμό από ένα πορτοκάλι.
Λουκούμι.
Την καλημέρα μου.
Ειρήνη μου είναι το πιο καλομαγειρεμένο μοσχαράκι κατσαρόλας που έχω δει!
ReplyDeleteΠραγματικά σαν ψητό φαίνεται!
Και με τηγανιτές πατατούλες μαζί.... σκέτο γιάμι!!!!!!!
Πολύ χρήσιμα και τα τιπάκια που δίνεις για το σωστό μαγείρεμά του!
Φιλιά!
Ειρήνη μου πραγματικά το μοσχαράκι σου φαίνεται απίθανο!
ReplyDeleteΚαι το χρώμα του είναι φανταστικό αλλά και η σάλτσα φαίνεται πολύ δεμένη!
Φιλιά!
Σήμερα φτιάχνω αρνάκι λεμονάτο στην κατσαρόλα αλλά και το μοσχαράκι είναι πεντανόστιμο και υγιεινό!!
ReplyDeleteMarina, καλό μεσημέρι. Ένα φαγητό για όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά λές να κάνει και για πρωίνο; Αυτό δεν το είχα σκεφτεί!!! Για να το δοκιμάσω και θα σας πω εντυπώσεις!!
ReplyDeleteΕυγενία, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ταιριάζει η σαλτσούλα του με τις τηγανητές πατάτες!!! Οι δικοί μου τρελενονται για τον συνδυασμό αυτό.
ReplyDeleteΠοιος δεν αγαπάει τις πατατουλες, τηγανητές, άλλωστε;
Μοσχαράκι + λεμονάτο + πατάτες = Κόλαση!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Μένη, καλό σου μεσημέρι. Η κατσαρόλα πρέπει να είναι σκεπασμένη και το φαγητό να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά. Αλλιώς, το νερό θα εξατμίζεται γρήγορα και θα πρέπει να το ανανεώνεις συχνά. Αυτό όμως πιστεύω ότι, δεν θα ωφελήσει στη γεύση του φαγητού. Δεν θέλουμε να μαγειρευτεί με πολύ νερό, για να μη χάσει τη νοστιμιά του.
ReplyDeleteΗ ώρα μαγειρέματος εξαρτάται από το μέρος του ζώου, που θα διαλέξεις για να φτιάξεις το φαγητό.
Αν το φτιάξουμε με μπούτι, χρειάζεται περισσότερη ώρα, αν διαλέξουμε χτένι ή ελιά, χρειάζεται λιγότερη. Επίσης κατά ένα μέρος εξαρτάται και από το πόσο μεγάλα είναι τα κομμάτια που θα ψήσουμε.
Καλή επιτυχία αν το μαγειρέψεις .
Ευκολο φαγακι και νοστιμο!
ReplyDeleteΑυτη ειναι η κουζινα που μ'αρεσει, το τσουπ τσουπ, σιγα σιγα!
Φιλάκια πολλά!
Τί νόστιμο που φαίνεται!! Μου άνοιξες την όρεξη για μοσχαράκι τώρα!! Φιλιά!
ReplyDeletelitle diary, καλό μεσημέρι.
ReplyDeleteΚοίταξε την απάντηση μου, στο σχόλιο της Μένης. Της έχω απαντήσει σχετικά, ισχύουν τα ίδια και για την δική σου ερώτηση.
Αμάν τι ώρα το βλέπω τώρα αυτό? 2.54 το μεσημέρι και πεινάω τρομερά..και είναι αγαπημένο μου...ένα πιάτο παρακαλώ...αν είναι δυνατόν...μπράβο Ειρήνη ωραίο το φαγητό σου...φιλιά..
ReplyDeleteAnna, καλό μεσημέρι. Η σταδιακή προσθήκη του ζεστού νερού στο φαγητό μας, είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του. Σιγοψήνεται και όταν είναι έτοιμο, μοιάζει με ψητό, ενώ συγχρόνως, παραμένει ζουμερό.
ReplyDeleteΣτέλλα Μαρκοπούλου, φαντάζομαι ότι και με το πορτοκάλι αντί του λεμονιού, θα είναι επίσης νόστιμο και λαχταριστό. Ένα φαγητό που θα ευχαριστήσει και τον πιο δύσκολο της οικογένειας.
ReplyDeleteλατρεμενο και υπέροχο φαγακι!!!περιμενουμε και αλλλααααααααααα....φιλιααααα
ReplyDeleteΕλενάκι μου, λουκουμάκι το μοσχαράκι!! Και με την αγαπημένη, σε όλους, τηγανητή πατατούλα, όνειρο!!
ReplyDeleteΟ τρόπος μαγειρέματος, είναι που του δίνει αυτή τη νοστιμιά.
Καλό απόγευμα.
Ερμιόνη, καλό μεσημέρι. Σιγοψήνεται το κρεατάκι, παίρνει αυτό το ωραίο χρώμα, η σάλτσα του δένει όμορφα και αποκτά απίθανη γεύση. Είναι απλό στα υλικά του, φαγητό, αλλά νόστιμο πολύ.
ReplyDeleteΛίλα, τα γευστικά μας γούστα, συναντήθηκαν σήμερα, έστω κι αν το κρεατάκι που χρησιμοποιήσαμε, είναι διαφορετικό. Με αρνάκι το φτιάχνω και εγώ, άλλες φορές. Είναι καταπληκτικά νόστιμο.
ReplyDeleteEleni, καλό μεσημέρι. Μοσχαράκι λεμονάτο με πατατούλες τηγανητές!!! Αγαπημένο φαγητό της οικογένειας. Όλοι το τιμάμε δεόντως, όπως καταλαβαίνεις.
ReplyDeleteΑχ βρε Ειρηνακι!!!Ετσι ωραιο ωραιο που το φωτογραφισες σαν να το μυρισα κιολας ειναι!!!Θα το μαγειρεψω οποσδηποτε το Σαββατοκυριακο.Πολλα φιλακια
ReplyDeletecensurasigloXXI, καλό μεσημέρι. Νόστιμο φαγητό, εύκολο και απλό. Με τις πατατούλες μαζί, Μεγαλείο!!!
ReplyDeleteTaelia, καλό μεσημέρι. Μην το σκέφτεσαι! Μια γρήγορη επίσκεψη στο κοντινό κρεοπωλείο και στην κατσαρόλα αμέσως το μοσχαράκι!! Και καλή μας όρεξη!!!
ReplyDeleteΕιρηνη ποσο θα θελα το πιατοοοο!!!!Αν ειναι και στη γευση οσο και στην εμφανιση ωχχχχχχ!!!!!!!!!!!!!φιλακια Ειρηνη και καλο μηνα βλεπω οτι απαντας θα μου στειλεις ενα πιατο?Ποπη
ReplyDeleteEva, καλό μεσημέρι. Αχ, τι σου έκανα μες το μεσημέρι με το μοσχαράκι μου; Για να σε αποζημιώσω, σου στέλνω μια γενναία ιντερνετική μερίδα, με μπόλικες πατάτες και φρεσκοτριμμένο τυράκι, από πάνω, να την ευχαριστηθείς!!!! Καλή σου όρεξη.
ReplyDeleteTanya, είναι από τα αγαπημένα της οικογένειας και όχι μόνο.
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι.
Vassi, τι κάνεις; Κοντεύετε με τις δουλειές; Βάλτο στο πρόγραμμα το λεμονάτο και πες μου τις εντυπώσεις σου. Ακολούθησε τις οδηγίες και θα γίνει υπέροχο.
ReplyDeleteΚαλημέρα.
Πόπη, μόλις έστειλα, διαδικτυακά, μια γενναία μερίδα στην Eva. Σου στέλνω και σένα μία.
ReplyDeleteΤην άλλη φορά πάντως, θα φτιάξω μεγαλύτερη ποσότητα, για να στείλω σε όλους!!!!
Καλό μεσημέρι.
Μούρλια!!! Δεν έχω φάει ακόμα και φαίνεται τέλειο!!!
ReplyDeleteΠολύ νόστιμο και αγαπημένο φαγητό!
ReplyDeleteΕιρήνη,νοστιμιάαα!
ReplyDeleteΤο κρέας που προτιμώ είναι μοσχάρι και το λεμονάτο αγαπημένο.
Τι να πω,νερόβραστο το φτιάχνω,όλα τα υλικά μαζί και ξεμπερδεύω-αξίζει να το δοκιμάσω.
Φιλιά!
Θέλω να το δοκιμάσω!!! Μου αρεσουν τα λεμονατα, και το δικό σου φαίνεται φανταστικό!
ReplyDeleteΑχ, πείνασα :-)
Ειρήνη μου είναι φανταστικό αυτό το φαγητό, μπράβο σου.Οι εικόνες νομίζω μιλάνε μόνες τους!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Πολύ ωραία παρουσίαση Ειρήνη μου και σ'ευχαριστούμε για τις συμβουλές σου, είναι πολύ χρήσιμες!! Αυτό το φαγητό το λατρεύουμε όλοι στο σπίτι!!! Φιλάκια!
ReplyDeletebeauty str, καλησπέρα. Δοκίμασέ το και θα διαπιστώσεις η ίδια τι μούρλια φαγητό είναι!! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη αν το φτιάξεις!
ReplyDeleteΒάσω, αγαπημένο φαγητό και πεντανόστιμο!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Eleni, καλησπέρα. Την επόμενη φορά που θα το μαγειρέψεις, δοκίμασε και αυτό τον τρόπο. Είμαι σίγουρη, ότι θα το λατρέψει η οικογένεια το μοσχαράκι με αυτή τη συνταγή.
ReplyDeleteΘα περιμένω να μου γράψεις τις εντυπώσεις σου.
Καλό βράδυ.
Adriana, καλησπέρα. Αγαπημένο φαγάκι πολλών το λεμονάτο και με μοσχαράκι και μέ άλλα είδη κρέατος. Δοκίμασέ το και καλή επυτυχία.
ReplyDeleteΕλένη, σε διαβεβαιώνω ότι, όσο δελεαστικό είναι στη φωτογραφία, τόσο νόστιμο είναι. Το προτείνω και είμαι σίγουρη ότι θα σε ενθουσιάσει.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ελένη καλησπέρα. Παρότι είναι ένα απλό σε υλικά φαγητό, έχει και αυτό μικρά μυστικά για να επιτύχει.
ReplyDeleteΑλλά μάλλον από σήμερα, δεν είναι πια μυστικά!!!
Δοκίμασέ το και με αυτή τη συνταγή. Θα σε ικανοποιήσει απόλυτα το αποτέλεσμα.
Καλό βράδυ.
Ουπς!! Elena, έπρεπε να γράψω στο προηγούμενο σχόλιο!
ReplyDeleteΕιρήνη μου πολύ αγαπημένο φαγητό το λεμονάτο μοσχαράκι!!!!
ReplyDeleteΚαλομαγειρεμένο και πολύ όμορφα παρουσιασμένο!!!!!!
Με πατατούλες τηγανιτές είναι η αδυναμία μου!!!!!
Πολύ χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου!!!
Φιλιά!!!
Vasia, καλησπέρα. Λεμονάτο από τη μια μεριά, πατατούλες από την άλλη, ταίριαξαν και κάνουν καλή παρέα μέσα στο πιάτο μας.
ReplyDeleteΣου στέλνω την πιατέλα ολόκληρη.
Καλό βράδυ.
Υπέροχη και πεντανόστιμη συνταγή!!!
ReplyDeleteΦιλάκια!!
Sophie, μοσχοβολάει το σπίτι όταν το μαγειρεύω!! Απολαυστικό φαγητό!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
καλησπερα Ειρηνάκι,
ReplyDeleteΤο εχω δοκιμάσει με αρνάκι και ειναι εξαιρετικό! Το δικό σου ειναι σιγουρα πιο υγιεινό χωρις να του λείπει καθόλου η νοστιμιά! το εχεις μαγειρέψει εξαιρετικά !!! θα το φτιάξω την άλλη Κυριακή γιατί αυτην εχουμε ψηφους και δεν προλαβαινουμε να μαγειρέψουμε !!!!!!!!!!!
γεια στα χερακια σου!!!!!!!
καλο βραδυ Ειρηνακι
Μαρία, η θεία η Σούλα στο χωριό, το κάνει και με αρνάκι και όχι μόνο. Είναι φανταστικό και με αρνί, μάλιστα μέχρι πολύ πρόσφατα, πριν "φύγει" ο θείος. είχαν τα δικά τους αρνιά και μας το έφτιαχνε, εξαιρετικό όπως λες.
ReplyDeleteΑυτή την Κυριακή, θα μας απασχολήσουν οι εκλογές, που καιρός για μαγείρεμα!!!!
Καλό βράδυ.
Λατρεμένο φαγάκι, Ειρήνη μου, με διαχρονική αξία!!! Γεια στα χεράκια σου!!
ReplyDeleteθα εισηγηθώ να το κάνουμε Σάββατο μεσημέρι.
ReplyDeleteμοσχαράκι λατρεμένο!
φιλάκια, καλό ξημέρωμα.
Tante Kiki, καλημέρα. Φαγητό για όλες τις εποχές, κανείς δεν λέει όχι για μια μεριδούλα!!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Summertime blues, καλημέρα. Είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει σε όλη την οικογένεια. Θα το ευχαριστηθείτε το μοσχαράκι με τις πατατούλες του.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Ειρήνη μου..καλημέρα...το φαγάκι ότι πρέπει για την Κυριακή...που έχω και τον γιο μου εδώ...
ReplyDeletemia, το λεμονάτο, ιδανικό φαγάκι, για το γιο που είναι στο σπιτι. Από τα χεράκια της μανούλας του μάλιστα, τι καλύτερο; Θα το απολαύσει στα σίγουρα!!! Καλή επιτυχία.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Καλημέρα!
ReplyDeleteΤο έχασα λόγω ιντερνετικών προβλημάτων αλλά τώρα που το βλέπω το βρίσκω εξαιρετικά νόστιμο και ευπαρουσίαστο!
Κυριακάτικο, οικογενειακό πιάτο, να είσαι καλά!
Φιλιά!
Helen Gr, ελπίζω να λύθηκαν τα ιντερνετικά προβλήματα. Είδα ότι, αρκετοί bloggers, παραπονέθηκαν τελευταία.
ReplyDeleteΧαίρομαι που σου αρέσει το φαγάκι μας, είναι εύκολο, έχει τα μυστικά του βέβαια, αλλά σε γεύση είναι καταπληκτικό.
Καλό Κυριακάτικο απόγευμα.
το εφτιαξα σημερα σαν κυριακατικο φαγητο και ηταν υπεροχο
ReplyDeleteΑνόνυμε, χαίρομαι που σου άρεσε. Είναι ένα φαγητό
ReplyDeleteπου συγκεντρώνει όλη την οικογένεια, γύρω από το Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο.
Καλή εβδομάδα.
Το μαγειρεψα ακριβως οπως στη συνταγη και βγηκε τελειο!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!
ReplyDeleteΔεν πρέπει να πάρει μια βραση πρώτα το μοσχαρακι και να πετάξουμε το πρώτο νερό με τους αφρούς? νόμιζα οτι πάντα έτσι γίνεται με το μοσχάρι. Τουλάχιστον έτσι είχα μάθει απο την μαμα μου
Ανώνυμε-η, χαιρόμαστε που μαγείρεψες την συνταγή αυτή. Έχει εγγυημένη επιτυχία, αν ακολουθήσει κανείς τις οδηγίες. Ελπίζω να το ξαναφτιάξεις σύντομα.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ανώνυμη-ε, σημαντικό μέρος της επιτυχίας του ψητού κρέατος κατσαρόλας, είναι η καλή θωράκιση του κρέατος, έτσι ώστε να διατηρήσει στο εσωτερικό του τους χυμούς του και όλη του την νοστιμιά. Συνεπώς δεν προβράζομε το κρέας. Αν αποφασίσεις να το φτιάξεις, θα σου πρότεινα να ακουληθήσεις τις οδηγίες μας. Θα έχεις ένα νοστιμότατο λεμονάτο της κατσαρόλας.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Πρώτη φορά το έφτιαξα και έγινε πεντανόστιμο χωρίς να βάλω πολλά πολλά. Το βασικό συστατικό είναι η υπομονή και το σιγανό βράσιμο! Ακριβώς ίδια γεύση με το λεμονάτο της μαμάς μου!!! Σας ευχαριστώ!! :)
ReplyDeleteΣυγγνώμη κρεμμύδια δε βάζουμε;
ReplyDeleteΚαλησπέρα Σύλβια. Στο λεμονάτο της κατσαρόλας δεν βάζουμε κρεμμύδι. Μόνο σκόρδο. Καλή επιτυχία να το φτιάξεις.
ReplyDeleteΚαλημέρα... τι έχω φτιάξει ακριβώς όπως λέει.. Κ είναι απαιχτο!!! Πραγματικά πεντανοστιμο..ο άντρας μου έχει πάει σε σχολή σεφ.. Κ γι'αυτό το φαγητό μου έχει δώσει συγχαρητήρια! !!
ReplyDeleteΧαιρόμαστε που σας άρεσε η συνταγή. Σας ευχαριστούμε για τα καλα σας λόγια!
ReplyDelete