Thursday, 3 May 2012

Μοσχαράκι λεμονάτο στην κατσαρόλα

Στο σημερινό φαγητό, όση είναι η απλότητα, άλλη τόση είναι και η νοστιμιά του!
Λίγα υλικά, εύκολο και νόστιμο.
Το πρωτοδοκίμασα στην Ηλεία πριν κάποια χρόνια, στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα, μαγειρεμένο από την πεθερά μου για την γιορτινή ημέρα και από τότε το φτιάχνω συχνά.
Ας δούμε πως γίνεται.
Τα υλικά μας:
1 κιλό μοσχαράκι μπούτι, χτένι ή σπάλα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο χωρίς το φύτρο
1 κουταλάκι ρίγανη
5 κουταλιές ελαιόλαδο
το χυμό ενός μέτριου λεμονιού
μια πρέζα ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
ζεστό νερό, όσο χρειαστεί στο μαγείρεμα
Το φτιάχνουμε:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας κόψει το μοσχαράκι σε μικρές μερίδες.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το σκόρδο κομμένο στα δύο.
Όταν σωταριστεί προσθέτουμε το κρέας, φροντίζοντας να ροδίσει καλά, από όλες τις πλευρές. Έτσι και ωραίο χρώμα θα έχει και θα θωρακιστούν οι χυμοί του μέσα σε κάθε κομμάτι.
Αν δεν γίνει αυτό, το μοσχαράκι θα γίνει σαν βραστό και όχι σαν ψητό, όπως θέλουμε εμείς να μοιάζει.
Όταν σωταριστεί καλά το κρέας, προσθέτουμε τη ζάχαρη,την ριγανη και τόσο νερό ζεστό, όσο να το σκεπάζει. Όχι παραπάνω!
Μόλις πάρει βράση το κρέας, το σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Έχουμε σε άλλο μάτι της κουζίνας νερό που να σιγοβράζει.
Μόλις κοντεύει να εξατμιστεί το νερό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε ζεστό νερό. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί, έως ότου το φαγητό μαλακώσει καλά και ψηθεί εντελώς.
Πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι του και λίγη σάλτσα.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέρος του ζώου που προέρχεται το κρέας που χρησιμοποιήσαμε. Συνήθως το μπούτι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, ενώ το χτένι και η ελιά λιγότερο.
Πέντε λεπτά πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα με το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε το μοσχαράκι, με πατάτες τηγανητές, πασπαλισμένες με τριμμένο γλυκό κεφαλοτύρι, με πουρέ, με ρύζι ή ακόμα και με κάποιο ζυμαρικό, ανάλογα τι προτιμάμε.
Είναι ένα φαγητό για όλες τις εποχές του χρόνου.
Παρατηρήσεις:
Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της συνταγής να προσέξουμε τα εξής:
Δεν βάζουμε από την αρχή πολύ νερό, αλλιώς το κρέας θα γίνει σαν βραστό.
Η θεία Σούλα που το μαγειρεύει πιο καλά από όλους, μου εξήγησε ότι στην ουσία το κρέας πρέπει να σιγοβράζει με τους χυμούς του, με το λάδι του και λίγο νερό.
Έτσι το φαγητό θα μοιάζει με μαλακό ψητό στο φούρνο.
Προσοχή λοιπόν στο νερό, που πρέπει να είναι ζεστό και να το προσθέτουμε λίγο-λίγο.
Επίσης το λεμόνι θα το προσθέσουμε στο τέλος, για να μη σκληρύνει το κρέας.
Καλή μας όρεξη!!
Ειρήνη Ε.

70 comments:

  1. Καλημέρα! Μας άνοιξες την όρεξη, εγώ θα το έτρωγα και για πρωινό:)

    ReplyDelete
  2. Ω πω πω πω πω!!!Αυτό είναι φαγητό! Κι όπως είδα την τηγανιτή πατατούλα κάτι έπαθα! Καλημέρα!!!

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραία μαγειρεμένο το φαγητό σου.
    Ηθελα να ρωτήσω, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα το μαγειρεύεις σε σιγανή φωτιά;
    Και πόση περίπου ώρα θέλει μέχρι να μαγειρευτεί καλά και να γίνει μαλακό;
    Μένη

    ReplyDelete
  4. Dear little diary3 May 2012 at 10:44

    Πόση ώρα μαγείρεμα θέλει περίπου???

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα.Φαίνεται ζουμερό και λαχταριστό και......
    Αυτό με το λίγο νερό δεν το ήξερα.Τόσα χρόνια το μαγείρευα λάθος.Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.

    ReplyDelete
  6. Θεσπέσιο φαγάκι!!
    Το φτιάχνει και η μανούλα μου, μόνο που προσθέτει και το χυμό από ένα πορτοκάλι.
    Λουκούμι.
    Την καλημέρα μου.

    ReplyDelete
  7. Ειρήνη μου είναι το πιο καλομαγειρεμένο μοσχαράκι κατσαρόλας που έχω δει!
    Πραγματικά σαν ψητό φαίνεται!
    Και με τηγανιτές πατατούλες μαζί.... σκέτο γιάμι!!!!!!!
    Πολύ χρήσιμα και τα τιπάκια που δίνεις για το σωστό μαγείρεμά του!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Ειρήνη μου πραγματικά το μοσχαράκι σου φαίνεται απίθανο!
    Και το χρώμα του είναι φανταστικό αλλά και η σάλτσα φαίνεται πολύ δεμένη!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Σήμερα φτιάχνω αρνάκι λεμονάτο στην κατσαρόλα αλλά και το μοσχαράκι είναι πεντανόστιμο και υγιεινό!!

    ReplyDelete
  10. Marina, καλό μεσημέρι. Ένα φαγητό για όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά λές να κάνει και για πρωίνο; Αυτό δεν το είχα σκεφτεί!!! Για να το δοκιμάσω και θα σας πω εντυπώσεις!!

    ReplyDelete
  11. Ευγενία, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ταιριάζει η σαλτσούλα του με τις τηγανητές πατάτες!!! Οι δικοί μου τρελενονται για τον συνδυασμό αυτό.
    Ποιος δεν αγαπάει τις πατατουλες, τηγανητές, άλλωστε;

    ReplyDelete
  12. Μοσχαράκι + λεμονάτο + πατάτες = Κόλαση!!!!!!!!!!!!!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  13. Μένη, καλό σου μεσημέρι. Η κατσαρόλα πρέπει να είναι σκεπασμένη και το φαγητό να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά. Αλλιώς, το νερό θα εξατμίζεται γρήγορα και θα πρέπει να το ανανεώνεις συχνά. Αυτό όμως πιστεύω ότι, δεν θα ωφελήσει στη γεύση του φαγητού. Δεν θέλουμε να μαγειρευτεί με πολύ νερό, για να μη χάσει τη νοστιμιά του.
    Η ώρα μαγειρέματος εξαρτάται από το μέρος του ζώου, που θα διαλέξεις για να φτιάξεις το φαγητό.
    Αν το φτιάξουμε με μπούτι, χρειάζεται περισσότερη ώρα, αν διαλέξουμε χτένι ή ελιά, χρειάζεται λιγότερη. Επίσης κατά ένα μέρος εξαρτάται και από το πόσο μεγάλα είναι τα κομμάτια που θα ψήσουμε.
    Καλή επιτυχία αν το μαγειρέψεις .

    ReplyDelete
  14. Ευκολο φαγακι και νοστιμο!
    Αυτη ειναι η κουζινα που μ'αρεσει, το τσουπ τσουπ, σιγα σιγα!

    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  15. Τί νόστιμο που φαίνεται!! Μου άνοιξες την όρεξη για μοσχαράκι τώρα!! Φιλιά!

    ReplyDelete
  16. litle diary, καλό μεσημέρι.
    Κοίταξε την απάντηση μου, στο σχόλιο της Μένης. Της έχω απαντήσει σχετικά, ισχύουν τα ίδια και για την δική σου ερώτηση.

    ReplyDelete
  17. Αμάν τι ώρα το βλέπω τώρα αυτό? 2.54 το μεσημέρι και πεινάω τρομερά..και είναι αγαπημένο μου...ένα πιάτο παρακαλώ...αν είναι δυνατόν...μπράβο Ειρήνη ωραίο το φαγητό σου...φιλιά..

    ReplyDelete
  18. Anna, καλό μεσημέρι. Η σταδιακή προσθήκη του ζεστού νερού στο φαγητό μας, είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του. Σιγοψήνεται και όταν είναι έτοιμο, μοιάζει με ψητό, ενώ συγχρόνως, παραμένει ζουμερό.

    ReplyDelete
  19. Στέλλα Μαρκοπούλου, φαντάζομαι ότι και με το πορτοκάλι αντί του λεμονιού, θα είναι επίσης νόστιμο και λαχταριστό. Ένα φαγητό που θα ευχαριστήσει και τον πιο δύσκολο της οικογένειας.

    ReplyDelete
  20. λατρεμενο και υπέροχο φαγακι!!!περιμενουμε και αλλλααααααααααα....φιλιααααα

    ReplyDelete
  21. Ελενάκι μου, λουκουμάκι το μοσχαράκι!! Και με την αγαπημένη, σε όλους, τηγανητή πατατούλα, όνειρο!!
    Ο τρόπος μαγειρέματος, είναι που του δίνει αυτή τη νοστιμιά.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  22. Ερμιόνη, καλό μεσημέρι. Σιγοψήνεται το κρεατάκι, παίρνει αυτό το ωραίο χρώμα, η σάλτσα του δένει όμορφα και αποκτά απίθανη γεύση. Είναι απλό στα υλικά του, φαγητό, αλλά νόστιμο πολύ.

    ReplyDelete
  23. Λίλα, τα γευστικά μας γούστα, συναντήθηκαν σήμερα, έστω κι αν το κρεατάκι που χρησιμοποιήσαμε, είναι διαφορετικό. Με αρνάκι το φτιάχνω και εγώ, άλλες φορές. Είναι καταπληκτικά νόστιμο.

    ReplyDelete
  24. Eleni, καλό μεσημέρι. Μοσχαράκι λεμονάτο με πατατούλες τηγανητές!!! Αγαπημένο φαγητό της οικογένειας. Όλοι το τιμάμε δεόντως, όπως καταλαβαίνεις.

    ReplyDelete
  25. Αχ βρε Ειρηνακι!!!Ετσι ωραιο ωραιο που το φωτογραφισες σαν να το μυρισα κιολας ειναι!!!Θα το μαγειρεψω οποσδηποτε το Σαββατοκυριακο.Πολλα φιλακια

    ReplyDelete
  26. censurasigloXXI, καλό μεσημέρι. Νόστιμο φαγητό, εύκολο και απλό. Με τις πατατούλες μαζί, Μεγαλείο!!!

    ReplyDelete
  27. Taelia, καλό μεσημέρι. Μην το σκέφτεσαι! Μια γρήγορη επίσκεψη στο κοντινό κρεοπωλείο και στην κατσαρόλα αμέσως το μοσχαράκι!! Και καλή μας όρεξη!!!

    ReplyDelete
  28. Ειρηνη ποσο θα θελα το πιατοοοο!!!!Αν ειναι και στη γευση οσο και στην εμφανιση ωχχχχχχ!!!!!!!!!!!!!φιλακια Ειρηνη και καλο μηνα βλεπω οτι απαντας θα μου στειλεις ενα πιατο?Ποπη

    ReplyDelete
  29. Eva, καλό μεσημέρι. Αχ, τι σου έκανα μες το μεσημέρι με το μοσχαράκι μου; Για να σε αποζημιώσω, σου στέλνω μια γενναία ιντερνετική μερίδα, με μπόλικες πατάτες και φρεσκοτριμμένο τυράκι, από πάνω, να την ευχαριστηθείς!!!! Καλή σου όρεξη.

    ReplyDelete
  30. Tanya, είναι από τα αγαπημένα της οικογένειας και όχι μόνο.
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  31. Vassi, τι κάνεις; Κοντεύετε με τις δουλειές; Βάλτο στο πρόγραμμα το λεμονάτο και πες μου τις εντυπώσεις σου. Ακολούθησε τις οδηγίες και θα γίνει υπέροχο.
    Καλημέρα.

    ReplyDelete
  32. Πόπη, μόλις έστειλα, διαδικτυακά, μια γενναία μερίδα στην Eva. Σου στέλνω και σένα μία.
    Την άλλη φορά πάντως, θα φτιάξω μεγαλύτερη ποσότητα, για να στείλω σε όλους!!!!
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  33. Μούρλια!!! Δεν έχω φάει ακόμα και φαίνεται τέλειο!!!

    ReplyDelete
  34. Πολύ νόστιμο και αγαπημένο φαγητό!

    ReplyDelete
  35. Ειρήνη,νοστιμιάαα!
    Το κρέας που προτιμώ είναι μοσχάρι και το λεμονάτο αγαπημένο.
    Τι να πω,νερόβραστο το φτιάχνω,όλα τα υλικά μαζί και ξεμπερδεύω-αξίζει να το δοκιμάσω.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  36. Θέλω να το δοκιμάσω!!! Μου αρεσουν τα λεμονατα, και το δικό σου φαίνεται φανταστικό!
    Αχ, πείνασα :-)

    ReplyDelete
  37. Ειρήνη μου είναι φανταστικό αυτό το φαγητό, μπράβο σου.Οι εικόνες νομίζω μιλάνε μόνες τους!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  38. Πολύ ωραία παρουσίαση Ειρήνη μου και σ'ευχαριστούμε για τις συμβουλές σου, είναι πολύ χρήσιμες!! Αυτό το φαγητό το λατρεύουμε όλοι στο σπίτι!!! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  39. beauty str, καλησπέρα. Δοκίμασέ το και θα διαπιστώσεις η ίδια τι μούρλια φαγητό είναι!! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη αν το φτιάξεις!

    ReplyDelete
  40. Βάσω, αγαπημένο φαγητό και πεντανόστιμο!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  41. Eleni, καλησπέρα. Την επόμενη φορά που θα το μαγειρέψεις, δοκίμασε και αυτό τον τρόπο. Είμαι σίγουρη, ότι θα το λατρέψει η οικογένεια το μοσχαράκι με αυτή τη συνταγή.
    Θα περιμένω να μου γράψεις τις εντυπώσεις σου.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  42. Adriana, καλησπέρα. Αγαπημένο φαγάκι πολλών το λεμονάτο και με μοσχαράκι και μέ άλλα είδη κρέατος. Δοκίμασέ το και καλή επυτυχία.

    ReplyDelete
  43. Ελένη, σε διαβεβαιώνω ότι, όσο δελεαστικό είναι στη φωτογραφία, τόσο νόστιμο είναι. Το προτείνω και είμαι σίγουρη ότι θα σε ενθουσιάσει.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  44. Ελένη καλησπέρα. Παρότι είναι ένα απλό σε υλικά φαγητό, έχει και αυτό μικρά μυστικά για να επιτύχει.
    Αλλά μάλλον από σήμερα, δεν είναι πια μυστικά!!!
    Δοκίμασέ το και με αυτή τη συνταγή. Θα σε ικανοποιήσει απόλυτα το αποτέλεσμα.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  45. Ουπς!! Elena, έπρεπε να γράψω στο προηγούμενο σχόλιο!

    ReplyDelete
  46. Ειρήνη μου πολύ αγαπημένο φαγητό το λεμονάτο μοσχαράκι!!!!
    Καλομαγειρεμένο και πολύ όμορφα παρουσιασμένο!!!!!!
    Με πατατούλες τηγανιτές είναι η αδυναμία μου!!!!!
    Πολύ χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  47. Vasia, καλησπέρα. Λεμονάτο από τη μια μεριά, πατατούλες από την άλλη, ταίριαξαν και κάνουν καλή παρέα μέσα στο πιάτο μας.
    Σου στέλνω την πιατέλα ολόκληρη.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  48. Υπέροχη και πεντανόστιμη συνταγή!!!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  49. Sophie, μοσχοβολάει το σπίτι όταν το μαγειρεύω!! Απολαυστικό φαγητό!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  50. καλησπερα Ειρηνάκι,
    Το εχω δοκιμάσει με αρνάκι και ειναι εξαιρετικό! Το δικό σου ειναι σιγουρα πιο υγιεινό χωρις να του λείπει καθόλου η νοστιμιά! το εχεις μαγειρέψει εξαιρετικά !!! θα το φτιάξω την άλλη Κυριακή γιατί αυτην εχουμε ψηφους και δεν προλαβαινουμε να μαγειρέψουμε !!!!!!!!!!!

    γεια στα χερακια σου!!!!!!!

    καλο βραδυ Ειρηνακι

    ReplyDelete
  51. Μαρία, η θεία η Σούλα στο χωριό, το κάνει και με αρνάκι και όχι μόνο. Είναι φανταστικό και με αρνί, μάλιστα μέχρι πολύ πρόσφατα, πριν "φύγει" ο θείος. είχαν τα δικά τους αρνιά και μας το έφτιαχνε, εξαιρετικό όπως λες.
    Αυτή την Κυριακή, θα μας απασχολήσουν οι εκλογές, που καιρός για μαγείρεμα!!!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  52. Λατρεμένο φαγάκι, Ειρήνη μου, με διαχρονική αξία!!! Γεια στα χεράκια σου!!

    ReplyDelete
  53. θα εισηγηθώ να το κάνουμε Σάββατο μεσημέρι.
    μοσχαράκι λατρεμένο!
    φιλάκια, καλό ξημέρωμα.

    ReplyDelete
  54. Tante Kiki, καλημέρα. Φαγητό για όλες τις εποχές, κανείς δεν λέει όχι για μια μεριδούλα!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  55. Summertime blues, καλημέρα. Είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει σε όλη την οικογένεια. Θα το ευχαριστηθείτε το μοσχαράκι με τις πατατούλες του.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  56. Ειρήνη μου..καλημέρα...το φαγάκι ότι πρέπει για την Κυριακή...που έχω και τον γιο μου εδώ...

    ReplyDelete
  57. mia, το λεμονάτο, ιδανικό φαγάκι, για το γιο που είναι στο σπιτι. Από τα χεράκια της μανούλας του μάλιστα, τι καλύτερο; Θα το απολαύσει στα σίγουρα!!! Καλή επιτυχία.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  58. Καλημέρα!
    Το έχασα λόγω ιντερνετικών προβλημάτων αλλά τώρα που το βλέπω το βρίσκω εξαιρετικά νόστιμο και ευπαρουσίαστο!
    Κυριακάτικο, οικογενειακό πιάτο, να είσαι καλά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  59. Helen Gr, ελπίζω να λύθηκαν τα ιντερνετικά προβλήματα. Είδα ότι, αρκετοί bloggers, παραπονέθηκαν τελευταία.
    Χαίρομαι που σου αρέσει το φαγάκι μας, είναι εύκολο, έχει τα μυστικά του βέβαια, αλλά σε γεύση είναι καταπληκτικό.
    Καλό Κυριακάτικο απόγευμα.

    ReplyDelete
  60. το εφτιαξα σημερα σαν κυριακατικο φαγητο και ηταν υπεροχο

    ReplyDelete
  61. Ανόνυμε, χαίρομαι που σου άρεσε. Είναι ένα φαγητό
    που συγκεντρώνει όλη την οικογένεια, γύρω από το Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  62. Το μαγειρεψα ακριβως οπως στη συνταγη και βγηκε τελειο!!!

    ReplyDelete
  63. Καλημέρα!

    Δεν πρέπει να πάρει μια βραση πρώτα το μοσχαρακι και να πετάξουμε το πρώτο νερό με τους αφρούς? νόμιζα οτι πάντα έτσι γίνεται με το μοσχάρι. Τουλάχιστον έτσι είχα μάθει απο την μαμα μου

    ReplyDelete
  64. Ανώνυμε-η, χαιρόμαστε που μαγείρεψες την συνταγή αυτή. Έχει εγγυημένη επιτυχία, αν ακολουθήσει κανείς τις οδηγίες. Ελπίζω να το ξαναφτιάξεις σύντομα.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  65. Ανώνυμη-ε, σημαντικό μέρος της επιτυχίας του ψητού κρέατος κατσαρόλας, είναι η καλή θωράκιση του κρέατος, έτσι ώστε να διατηρήσει στο εσωτερικό του τους χυμούς του και όλη του την νοστιμιά. Συνεπώς δεν προβράζομε το κρέας. Αν αποφασίσεις να το φτιάξεις, θα σου πρότεινα να ακουληθήσεις τις οδηγίες μας. Θα έχεις ένα νοστιμότατο λεμονάτο της κατσαρόλας.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  66. Πρώτη φορά το έφτιαξα και έγινε πεντανόστιμο χωρίς να βάλω πολλά πολλά. Το βασικό συστατικό είναι η υπομονή και το σιγανό βράσιμο! Ακριβώς ίδια γεύση με το λεμονάτο της μαμάς μου!!! Σας ευχαριστώ!! :)

    ReplyDelete
  67. Συγγνώμη κρεμμύδια δε βάζουμε;

    ReplyDelete
  68. Καλησπέρα Σύλβια. Στο λεμονάτο της κατσαρόλας δεν βάζουμε κρεμμύδι. Μόνο σκόρδο. Καλή επιτυχία να το φτιάξεις.

    ReplyDelete
  69. Καλημέρα... τι έχω φτιάξει ακριβώς όπως λέει.. Κ είναι απαιχτο!!! Πραγματικά πεντανοστιμο..ο άντρας μου έχει πάει σε σχολή σεφ.. Κ γι'αυτό το φαγητό μου έχει δώσει συγχαρητήρια! !!

    ReplyDelete
  70. Χαιρόμαστε που σας άρεσε η συνταγή. Σας ευχαριστούμε για τα καλα σας λόγια!

    ReplyDelete