Με τη συγκεκριμένη σαλάτα, φλερτάρω από το 2007, τότε που είχα επισκεφτεί το Ισραήλ.
Πήγαινα λοιπόν στον μπουφέ του ξενοδοχείου που μέναμε, και κυριολεκτικά έτρωγα μόνο αυτήν την σαλάτα.
Δεν ξέρω γιατί πολλοί λίγοι Έλληνες την τιμούσαν, αλλά καλύτερα, γιατί έμενε περισσότερη για μένα!!
Πίσω στην Ελλάδα επιχείρησα αρκετές φορές να την φτιάξω, αλλά κάθε φορά κάτι δεν μου άρεσε.
Πρόσφατα όμως έπεσε στα χέρια μου το Cook Book, όπου βρήκα την συνταγή αυτή.
Είχα και ρεβίθια περισσευούμενα από το μεσημεριανό μας, το τόλμησα και… αυτό ήταν!!
Χούμους με ρεβίθια, ακριβώς όπως το ήθελα!!
Πάμε να δούμε πως το έκανα!
Χρειαζόμαστε
1 κούπα ρεβίθια βρασμένα και στραγγισμένα
1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
2 - 3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά γιαούρτι
μισή σκελίδα σκόρδο λιωμένη (προαιρετικά για πιο πικάντικο αποτέλεσμα)
αλάτι – πιπέρι
2 - 3 κουταλιές ξύδι με κυδώνι (ή 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού)
Στην πράξη:
Αν τα ρεβίθια είναι μαγειρεμένα ήδη, τα στραγγίζουμε καλά από τυχόν υγρά και είμαστε φειδωλοί με το αλάτι!
Αλλιώς τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, τα αλατίζουμε κανονικά και τα στραγγίζουμε.
Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι όλα τα υλικά, και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν «αλοιφή».
Μετά αδειάζουμε το μείγμα σε μπολάκι, το πασπαλίζουμε με πάπρικα και περιχύνουμε με λίγο επιπλέον λάδι.
Το απολαμβάνουμε αλλειμένο σε ψωμάκια ή πιτάκια ή ακόμα και σκέτο με ντοματίνια που του ταιριάζουν πολύ!
Καλή μας όρεξη!
Αμαλία
όπως έχω πει τα ρεβίθια σούπα ούτε που να τα δοκιμάσω αλλά σε κεφτέδες και χούμους είναι από τ αγαπημένα μου..μπράβο σου...και εγώ τρελάινομαι για χούμους...γιαμι...καλή σου μεραααααααα
ReplyDeleteΑμαλία, σαλατούλα νόστιμη η χούμους, αλλά το λέω από τα καλά λόγια που έχω ακούσει για αυτήν. Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ. Αλλά αφού την έφτιαξες εσύ και βγήκε καλή, που πως να το πούμε, με τις γεύσεις είσαι λιγάκι δύσκολη, όσο πατάει η γάτα δηλαδή, τότε είναι εγγυημένη. Έχω και ρεβίθια στο ντουλάπι, και σκεφτόμουν τι να τα κάνω, αφού κανείς εκτός από εμένα, δεν τα τρώει στο σπίτι. Καλή ιδέα
ReplyDeleteη σαλάτα, μήπως τους πείσω και τα δοκιμάσουν.
Καλή σου μέρα.
Αμαλί, αν δεν βάλουμε γιαούρτι;
ReplyDeleteκαλημέρα!!
Αμαλίτσα πολύ καλή φαίνεται η χούμους!!!Δεν την έχω φτιάξει ποτέ γιατί η οικογένεια με τα ρεβύθια δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις δυστυχώς!!
ReplyDeleteΘα την φτιάξω όμως μήπως και.....κι αν όχι θα την απολαύσω μόνη μου!!χαχα!!
Καλημέρα με πολλά φιλιά!!!
Γεια σου βρε ''μάντη Κάλχα''!!!! κάποιο πουλάκι μου είπε εχθές ότι ελεγες, η Μαρία ΔΕΝ την συνταγή μου !!! και βεβαια έπεσες μέσα!!!!!!!χαχαχαχχααχαχχααχχαχα
ReplyDeleteκαι το κακό είναι ότι ΔΕΝ και ο Φώτης, άρα εγώ μόνο κοιτάζω σήμερα, δεν τολμώ ούτε να σχολιάσω !!!!χαχαχα!!
και επειδή σ'εχω ικανή να με ρωτάς ποιος είναι ο μάντης Καλχας σου παραθέτω τα εξής:
*Κατά την μυθολογία ο Κάλχας ήταν κορυφαίος μάντης. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι γνώριζε εξίσου καλά τα πράγματα του παρελθόντος, του παρόντος, και του μέλλοντος. Ο Κάλχας ήταν ο βασικός μάντης του Τρωικού Πολέμου.
φιλια πολλά πολλά πολλά πολλά
καλημέρα, tanyadmin
ReplyDeleteεγώ ακόμα ρεβύθια δεν έχω κάνει αν και μ'αρέσουν πάααρα πολύ, αλλά το χούμους πολύ το χάρηκα που μου πέτυχε...
καλο μεσημέρι
Ειρηνάκι σκασμένο εγώ;;;
ReplyDeleteαπαπαπαπαπαπαπα
και να φανταστείς ότι τώρα τρώω πολλά από αυτά που δεν έτρωγα!!!!
καλό απόγευμα και πολλά πολλά φιλιά
Μαριλένα μου,
ReplyDeleteκάθε φορά που έφτιαχνα, ποτέ δεν είχα βάλει γιαούρτι. Μου μύριζε έντονα το ταχίνι και για αυτό δεν μου άρεσε. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν οφείλεται στην έλλειψη γιαουρτιού, αλλά μια δοκιμή μπορεί να σε πείσει, για το αν θα σ'αρέσει ή όχι... άλλωστε μία κούπα ρεβύθια δεν είναι δα και τόσο μεγάλη ποσότητα..
καλή συνέχεια στη μέρα μας
πολλά φιλιά
Βάσια μου δοκίμασέ την μιάς και δεν έχει σχέση με την κλασική ρεβυθάδα!!!! βάλε και πάπρικα αν σας αρέσει και λαδάκι και ντοματίνια και θα δεις ότι παίρνει άλλη γεύση!!! Αν δεν την φάνε κακό του κεφαλιού τους!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Μαράκι μου εδώ μάντης Κάλχας....
ReplyDeleteΝα σου θυμίσω ότι ο μάντης Κάλχας επίσης είχε έρθει εδώ δίπλα στη Χαλκίδα, στην Αυλίδα όταν ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν την εκστρατεία για την Τροία και τους είπε ότι έχει άπνοια λόγω της βλακείας του Αγαμέμνονα να σκοτώσει το ελάφι της Άρτεμης... εεεεεε καλά το πήγα;;;
μάλλον κάποια ρεύματα του κάλχα από την Αυλίδα ήρθαν και στη χαλκίδα εδώ σε εμένα!!!
πολλά πολλά φιλιά
Να δω πότε θα καταφέρω να σας δω...
σματς ! σμουτς ! μικρό μας !!!!!!
ReplyDelete!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τα ρεβίθια τα λατρεύω σε όλες τις εκδοχές τους, φυσικά και σε αυτή!
ReplyDeleteΜπορώ να φάω άπειρες φέτες φρυγανισμένου ψωμιού αλειμμένου με χούμους!
Φιλιά Αμαλία μου!
Αμαλία, μήπως να βάζαμε και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό μέσα, να σπάσει καλύτερα την έντονη γεύση του ταχινιού; Έχω δει να τον βάζουν, σε αρκετές συνταγές για χούμους. Ή σαν γαρνίρισμα από πάνω. Και μένα το ταχίνι δεν μου αρέσει ιδιαίτερα, αν και είναι πλούσια τροφή σε θρεπτικά υλικά και θα έπρεπε να το τιμάμε που και που.
ReplyDeleteΤι έγινε Αμαλία??
ReplyDeleteΜαζευτήκανε όλα τα σκασμένα σήμερα που δεν τρώνε το χούμους τους??
Βρε εδώ η Αμαλία έφαγε όλο το γκοργκονζόλ της!
Για να σας δώ να αδειάζετε όλες τα πιάτα με το χούμους σας!
Δείτε τι καλό κορίτσι είναι η Ερμιόνη!
Συγχίστηκα και δεν έχω πιει καφέ ακόμη!
Φιλιά Αμαλία μου, keep humming;-)
Σούπερ σαλάτα!
ReplyDeleteΑν εξαιρέσεις το γιαούρτι, έτσι την φτιάχνω κι εγώ και αρέσει πολύ!!!
Χούμους, ε;
ReplyDeleteΜάλλον κάτι μας κάνει το όνομα και το σνομπάρουμε Αμαλία, αλλιώς δεν εξηγείται γιατί είναι ένα νοστιμότατο ντιπ.
Την καλημέρα μου.
δεσποινίς Αμαλίαααααααααα...
ReplyDeleteεξαιρετική η σαλάτα σου,την έχω φτιάξει πολλές φορές με υπόλοιπο ρεβυθάδας και πίστεψέ με το δικό μου το σκασμένο Λυκάκι την εξαφάνισε...
μετά θυμήθηκε να με ρωτήσει πώς την έφτιαξα,αλλά με τά την απομάκρυνση εκ του τραπεζιού ουδέν καπρίτσιο αναγνωρίζεται..
έκτοτε τη τσακίζει...
και σαν σαλάτα και επάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι,όπως λέει η Ερμιόνη...
μερσί που μου τη θύμησες,έχω πλύ λίγα ρεβύθια που φτάνουν ίσα ίσα για τη σαλάτα σου...
φιλιά πολλά...-:))
( απορία: δηλαδή αν σχολίαζε η ΒΟΥ μας,τί θα έλεγε ακόμα...???...ppp )
ξαναμανά φιλιά σε όλες σας...-:))
Αμαλία μου ούτε και εγώ έχω δοκιμάσει τα ρεβύθια έτσι. Σαν ρεβύθια σούπα δεν μπορώ να πω μου αρέσουν πολύ αλλά έτσι δεν το έχω δοκιμάσει και αυτό που με κρατάει μακριά δεν είναι τα ρεβύθια αλλά το ταχίνι το οποίο δεν τρώω...
ReplyDeleteΣαν μια παραλλαγή των ρεβυθιών όμως θα το δοκίμαζα δεν ξέρω μπορεί...φιλιά πολλά..
Αμαλί μου, ευχαριστώ!! θα δοκιμάσω πρώτα άνευ κι αν δεν.. θα προσθέσω το γιαουρτάκι!
ReplyDeleteστο σπίτι, μάς αρέσουν πολύ τα ρεβύθια σ' όλες τις μορφές: σούπα, ρεβυθοκεφτέδες, σαλάτα και τα τιμάμε οικογενειακώς :)
και το γιαουρτάκι μας αρέσει, αλλά μιας κι ειναι τόσο καλή η συνταγή, λέω, μήπως συνδυάσω μ' ενα σμπάρο δυο.. που λένε και την κάνω και νηστήσιμη :D
φιλιά πολλά, ευχαριστώ :))
καλά να περνάτε!!
Αμαλιτσα μου ηθελα ναξερα γιατι σε λενε σκασμενο.....εσενα που ολα τα τρως.....οχι σαν κατι - κατι αλλες που μονιμως ΔΕΝ και ΔΕΝ.....!!!!!!!
ReplyDeleteΦιλακια πολλα!!!!!
άπειρες φέτες ψωμί για την Ερμιόνη, έφτασέιιιιιιιιιιιιιιιι
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Ναι Ειρήνη μας να βάλουμε, δικό μας είναι ό,τι θέλουμε του κάνουμε!!!!
ReplyDeleteΛοιπόν έλενα ξεκινάω
ReplyDeleteεγώ χουμους
εσύ χούμους
Αυτή και αυτές ΔΕΝ χούμους!!!!!
πολλά πολλά φιλιά
Μπεττάκι σε εμένα νομίζω το γιαούρτι έκανε τη διαφορά...
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι
Λες Στέλλα για αυτό να το τρώω; πρώτα το δοκίμασα και μετά συστηθήκαμε!!!! χαχαχαχαχαχα
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι
χαχαχαχαχαχαχαχα
ReplyDeleteγεια σου ρε Βιβή με τα ωραία σου!!! εύστοχες όλες οι απορίες σου..
καλή όρεξη με τα ρεβυθάκια σου
πολλά πολλά φιλιά
Ευάκι αν ποτέ το φτιάξεις βάλε λίγο λιγότερο ταχίνι και πίστεψέ με δεν του πολυφαίνεται, και εγώ δεν είμαι ιδαιτέρως φαν αλλά το συγκεκριμένο πιάτο το τσάκισα!!!!
ReplyDeleteΜαριλενάκι εγώ στο Ισραήλ για νηστίσιμο το έτρωγα -έτσι μας το είχαν σερβίρει- αν είχε και γιαούρτι το κρίμα στο λαιμό τους!!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Ναι ρε συ Μέτη την ίδια απορία έχω και εγώ, γιατί;;; αλλά είναι που μου βγήκε το όνομα βλέπεις...
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι και πολλά πολλά φιλιά
καλή συνέχεια στη μικρή
Λατρεύω τα ρεβύθια,όπως και όλοι στην οικογένεια!!Θα το δοκιμάσω.
ReplyDeleteΦιλιά.
Δεν έχω δοκιμάσει αλλά μου αρέσουν όλα τα υλικά! Οπότε δεν βρίσκω λόγο να μην μου αρέσει και το χούμους!! Θα το έχω στα υπ' όψιν! Να κρατήσω λίγα ρεβύθια την επόμενη φορά που θα φτιάξουμε, για να δοκιμάσω τη συνταγή!! Καλή υπόλοιπη ημέρα!!
ReplyDeleteΑμαλία μου δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μέχρι στιγμής, έχω ακούσει πολύ καλά λόγια όμως για το χούμους!Θα τη τιμήσω τη συνταγή σου, άλλο που δε θέλω λατρεύω και τα ρεβύθια μια χαρά!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!!!
Αμαλία,την έχω δει σε περιοδικά,τηλεόραση κι όλο λέω να την φτιάξω,μα ακόμη περιμένει.
ReplyDeleteΣαν κι εσένα πρέπει να το αποφασλισω,πιστεύω ότι είναι τέλεια!
Φιλιά!
Δεν έχω δοκιμάσει κάτι παρόμοιο,ίσως το επιχειρήσω κάποια στιγμή,ευχαριστούμε για την συνταγή!!!
ReplyDeleteΝαι άννα μου δοκίμασε και δεν θα χάσεις..
ReplyDeleteκαλό βράδυ
Ακριβώς έτσι Taelia μου
ReplyDeleteκαλό σου βράδυ
Ελένη και eleni ξαναλεω ναι σε όλα, να την φτιάξετε, γιατί είναι κρίμα τώρα που το βρήκαμε να το χάσουμε!!!!
ReplyDeleteφιλιά και καλό βράδυ
Παρακαλώ Ρένα,
ReplyDeleteκαλό βράδυ...
Λατρεύω το χούμους και τα συστατικά του και το τσακίζω... Το φτιάχνω αρκετά συχνά όλο το χρόνο!! Γεια στα χέρια σου και καλό βράδυ!
ReplyDeleteΔεν το έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά είμαι πολύ περίεργη να το δοκιμάσω μου άνοιξες την όρεξη!!!Φιλάκια και καλή συνέχεια!!!
ReplyDelete