Τα αμπελόφυλλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε αρκετές συνταγές, με πιο γνωστή αυτή των ντολμάδων με αμπελόφυλλα.
Σε ποιον δεν αρέσουν!!
Μπορούμε να βρούμε αμπελόφυλλα στις λαϊκές αγορές ή στα μανάβικα, αν δεν έχουμε δικές μας κληματαριές.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι συντήρησης των κληματόφυλλων.
Συνήθως τα συντηρώ στην κατάψυξη και όταν αποψυχθούν, είναι έτοιμα για χρήση.
Πάμε να σας πω πως θα τα συντηρήσουμε!
Χρειαζόμαστε:
αμπελόφυλλα
μισό φλιτζανάκι ξύδι
πλαστική μεμβράνη
πλαστικά κουτιά
Τι κάνουμε:
Παίρνουμε τα αμπελόφυλλα και τα καθαρίζουμε από το σκληρό κοτσανάκι που τυχόν έχουν.
Τα πλένουμε πολύ καλά.
Στο τελευταίο ξέπλυμα προσθέτουμε λίγο ξύδι και τα αφήνουμε για 15 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε.
Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και ρίχνουμε μέσα το ξύδι.
Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε μέσα τα αμπελόφυλλα λίγα λίγα.
Τα αφήνουμε να ζεματιστούν από τη μια μεριά για ένα- δύο λεπτά και να αλλάξουν χρώμα.
Με τρυπητή κουτάλα τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά και τα αφήνουμε πάλι για ένα δύο λεπτά.
Τα αφαιρούμε με την κουτάλα από το νερό και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα αμπελόφυλλα που έχουμε.
Τα αφήνουμε όλα στο σουρωτήρι, να στραγγίσουν όσο καλύτερα γίνεται και να κρυώσουν.
Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικής μεμβράνης και βάζουμε μέσα αρκετά ζεματισμένα κληματόφυλλα.
Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να τους δώσουμε σχήμα, που θα ταιριάζει με το κουτί που θα τα φυλάξουμε.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα και χρησιμοποιούμε και άλλο κουτί αν αυτό που έχουμε δεν τα χωράει όλα.
Φυλάμε το κουτί στην κατάψυξη.
Όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, τα βγάζουμε δύο τρεις ώρες πριν να ξεπαγώσουν.
Έτσι δεν σπάνε όταν ανοιγοκλείνουμε το συρτάρι της κατάψυξης και πιθανόν συγκρούονται με άλλα τρόφιμα.
Δεν παίρνουν μυρωδιές από άλλες τροφές με τις οποίες φυλάσσονται μαζί και δεν πιάνουν πάγο.
Την πρώτη φορά που είχα καταψύξει κληματόφυλλα τα είχα τυλίξει σε πλαστική μεμβράνη και μετά σε αλουμινόχαρτο, χωρίς να τα βάλω μέσα σε κουτί.
Όταν τα ξεπάγωνα, είδα ότι είχαν σπάσει αρκετά οι άκρες τους, άλλα είχαν ραγίσει και ήταν άχρηστα, άλλα είχαν λίγο πάγο επάνω τους.
Έκτοτε τα φυλάω μέσα σε κουτιά.
Καλή επιτυχία και καλά μαγειρέματα με τα αμπελόφυλλά μας!!
Ειρήνη Ε.
Άντε καλά...αφού τα ετοίμασες ένα κουτάκι θα το πάρω...ΧΑ!...μπήκα σιγά σιγά μην τυχών και πέσω σε κανένα σοκολατοειδές πρωί πρωί!!!!!! ;-)
ReplyDeleteΚαλημέραααααααααα καλο Σ/K
τα ντολμαδάκια ειναι αγαπημένο φαγητό! μακράν των άλλων, μπορώ να πω :D
ReplyDeleteαν είχα δική μου κληματαριά Ειρήνη, σίγουρα θα τα αποθήκευα όπως ακριβώς προτείνεις!
καλό Σαββατοκύριακο :))
Ειρήνη μου, καλή σου μέρα!! Κι εγώ έτσι ακριβώς τα κάνω!! Μάλιστα χθες το βράδυ έκοψα μερικά από την κληματαριά μας και πρέπει να τα φτιάξω!! Καλό ΣΚ!!
ReplyDeleteΑυτήν την εναλλακτική δεν την ήξερα. Καθόμουν και τα έφτιαχνα όλα και τα είχα έτοιμα για μαγείρεμα τον χειμώνα. Θα το δοκιμάσουμε φέτος!
ReplyDeleteΚαλημέρα!
Elena, έλα να το πάρεις το κουτάκι σου. Το μόνο που θα κάνεις είναι να αποψύξεις τα αμπελόφυλλα.
ReplyDeleteΑχ, τι μας έκανε η Έλενα με τα υπέροχα Ferrero Rochet!!!
Καλό Σαββατοκύριακο.
Μαριλένα, έχουμε τη δική μας κληματαριά στο χωριό, οπότε έχω την δυνατότητα να προμηθεύομαι μπόλικα.
ReplyDeleteΤα φτιάχνω συχνά τα ντολμαδάκια, αρέσουν σε όλους μας. Και σε ποιόν δεν αρέσουν δηλαδή!!! Δεν μένει ούτε ένα!!!!
Κληματόφυλλα βρίσκεις σε παραγωγούς στην λαϊκή.
Καλό Σαββατοκύριακο, να έχεις.
Χαραυγή, είναι πολύ εύκολο να συντηρήσει κάποιος αμπελόφυλλα, ακολουθώντας τις οδηγίες. Προτιμώ να τα καταψύχω την ίδια μέρα που θα τα κόψω. Αλλιώς τα βάζω στο ψυγείο, χωρίς να τα έχω πλύνει, με κομμάτια χαρτιού κουζίνας ενδιάμεσα, μόνο για ένα 24ωρο ακόμη. Αν μείνουν αρκετά, και εκτός ψυγείου μάλιστα, μαυρίζουν και χαλάνε.
ReplyDeleteΚαλή επιτυχία στις συνταγές σου με τα κλημματόφυλα.
Καλό Σαββατοκύριακο.
showgirl, με τον τρόπο αυτό συντηρώ κληματόφυλλα για όλο το χειμώνα και μέχρι την αρχή της επόμενης σεζόν. Εφόσον τα επεξεργαστούμε και τα συντηρήσουμε σωστά, όταν τα αποψύξουμε είναι της "ώρας". Έτοιμα για τις συνταγές μας.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ! ΝΑΙ, ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΠΑΝΕ....
ReplyDeleteΚΑΛΟ ΣΒΚ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!
Έφη, δεν σπάνε και έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλεις στα κληματόφυλλά μας. Διατηρούνται μια χαρά, έτοιμα για τα φαγάκια μας!!!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
ΧΑ! Ειρήνη μην το ξαναπείς...όπου νάσαι έρχομαι και θα κλαις τα φύλλα σου!!!!! :-)
ReplyDeleteΜου αρέσουν πολύ τα ντολμαδάκια.
ReplyDeleteΑμπελόφυλλα δεν έχω δοκιμάσει να συντηρήσω, ακόμα.
'Εξαρτώμαι' από την καλόσυνη της μαμάς μου ή της καλής μου φίλης Αθανασίας που με προμηθεύουν.
Θα ήθελα όμως να το επιχειρήσω. Ίδωμεν.
Φιλιά.
καλημέρα Ειρήνη.
ReplyDeleteαυτά είναι για σκληροπυρηνικές νοικοκυρές!!
αλλά οι συνταγές με αμπελόφυλλα είναι πολύ τέλειες...
καλό ΣΚ!!
Χαχαχά!!! Φοβήθηκα τώρα!!! Θα φτιάξω άλλα!!
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι.
Στέλλα, όπως θα είδες στη συνταγή, δεν υπάρχει καμμιά δυσκολία, στη ετοιμασία τους. Τα φτιάχνω κάθε χρόνο. Ξεκίνα από φέτος να τα συντηρείς στην κατάψυξη και δεν θα έχεις ανάγκη κανέναν πια. Μόνο τον......καταψύκτη σου!!!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Καλημέρα...σήμερα αυτή τη δουλειά έφτιαχνα όλη μέρα!
ReplyDeletesummertime blues, είναι εύκολος ο τρόπος συντήρησής τους και για τον πιο αρχάριο, αν ακολουθήσει τις οδηγίες. Άσε που θα έχει μπόλικα αμπελόφυλλα για τις συνταγές του, για μήνες! Θα ευχαριστηθεί, αν μη τι άλλο, να τρώει ντολμαδάκια, για να μην αναφερθώ και στις άλλες συνταγές, με κρέας, ψάρια κλπ. Γι' αυτό, ξεκίνα!!!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Δήμητρα, καλοφάγωτες οι προμήθειες των αμπελλόφυλών σου. Καλά μαγειρέματα!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες και διαδικασίες για να έχουμε πάντα απόθεμα από αμπελόφυλλα.
ReplyDeleteΦιλιά
Ο..νοικοκύρης μου τα πρόλαβε..τα έκανε κονσέρβες το πουλάκι μου από ξένη όμως κλήματαριά..την δική του μας έβαλε απαγορευτικο!
ReplyDeleteΓελάω με το σχόλιο της Αχτίσας παραπάνω!
ReplyDeleteΑχτιδούλα μου ο νοικοκύρης βλέπω ξέρει τι κάνει χα χα χαα!
Ειρηνάκι μου δικά μας κλήματα δεν διαθέτουμε, διαθέτουμε όμως λαϊκή, κάτι είναι κι αυτό!!
Αναλυτικός και πανεύκολος ο τρόπος που παρουσιάζεις την συντήρηση αμπελοφύλλων, μου αρέσει και το tip να τα φυλάμε σε κουτιά για να τα προφυλάσσουμε!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!
Απίστευτα χρήσιμη ανάρτηση! Εγώ όμως εδώ δεν μπορώ να τα βρω φρέσκα δυστυχώς. Σας ζηλέυω!
ReplyDeleteπολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου...μπράβο σου...
ReplyDeleteΑΧ ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΜΕ ΚΑΜΑΡΙ ΣΟΥ ΛΕΩ ΠΩΣ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑΚΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΚΙ ΕΔΩΣΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΕΣ ΜΟΥ!!ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ..ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΕΜΕΝΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑ ΜΕ ΤΑ ΚΛΑΡΙΑ ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΤΙΠΟΤΑ.ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΟΛΙΤΙΣΣΑ ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΣΠΕΣΙΑΛ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ!!! ΠΑΩ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΩ ΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ.ΝΑ ΜΟΥ ΕΙΣΤΕ ΟΛΕΣ ΚΑΛΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!
ReplyDeleteΘα το πω στην μητέρα μου!!!!
ReplyDeleteΠολύ χρήσιμη πληροφορία Ειρήνη.
ReplyDeleteΤι να πρωτοχωρέσει κι αυτή η κατάψυξη..
Νασαι καλά
Καλό βράδυ
και τον έψαχνα τον τρόπο... αλλά βλέπεις οι "καλονοικοκυράδες" που ρώτησα δεν προδίδουν τα μυστικά τους!!!!
ReplyDeleteευχαριστώ...
καληνύχτες!!!!!!!
μια ακόμη χρησιμη ενημερωτικη αναρτηση ..να σαι καλά πολυ ενδιαφερον θεμα..δεν το γνωριζα..ευχαριστώ πολύ
ReplyDeleteΠολύ μου αρέσουν αυτού του είδους οι αναρτήσεις... μαθαίνουμε και αυτοί που δεν ξέρουμε!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!!
Mari, είναι βολικός και εύκολος τρόπος, για να έχουμε τα αμπελόφυλλά μας, όποτε τα θέλουμε. Και φτιάχμουμε τόσο ωραία φαγητά, με αυτά!!!!!
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
Αχτίδα, ο νοικοκύρης σου είναι καλονοικοκύρης και προκομένος. Φρόντισε εγκαίρως να έχει έτοιμο το απόθεμα των κληματόφυλλων, για τα φαγάκια του!! Μπράβο του!!!
ReplyDeleteΗ κληματαριά είναι ακόμη μικρή στο μπαλκόνι σου. Ασε τα φυλλαράκια της για σκιά!!
Καλή Κυριακή.
Έλενα, η Αχτίδα είναι τυχερή που έχει έναν τόσο νοικοκύρη σύζυγο!! Μπράβο τους.
ReplyDeleteΔεν πειράζει που δεν έχεις κληματαριά, και τις λαϊκές τι τις έχουμε; Βάζω πάντα τα κληματόφυλλα σε κουτιά, και τα γλιτώνω από τα σπασίματα και τις μυρωδιές από άλλες τροφές. Τα καταψύχω, χωρισμένα στη μεμβράνη, μαγειριές-μαγειριές, κάτι που είναι ιδιαίτερα βολικό!
Καλή Κυριακή να έχουμε
Magda, τι να γίνει; Αναγκαστικά θα βολευτείς με αμπελόφυλλα κονσέρβας. Αν τυχόν όμως βρεις, μη χάσεις την ευκαιρία! Ξέρεις τι θα κάνεις!!
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
Τανια, χαίρομαι που σου αρέσει, αυτή η πρόταση συντήρησης των αμπελόφυλλων. Ελπίζω να φανεί χρήσιμη σε σένα, αλλά και σε όλους όσους τους αρέσουν!
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
Νάσια, αφού έχεις τα κληματόφυλλά σου έτοιμα, είμαι σίγουρη, ότι θα βρείς και τον χρόνο, να φτιάξεις τα νόστιμα ντολμαδάκια σου!! Θα δώσεις και στις τυχερές φίλες σου!!! Αλλιώς υπάρχει και η λύση της πολίτισσας μανούλας!! Αν τις κεράσεις και τα απίθανα Ferrero Rochet της Έλενας, θα τις ξετρελάνεις!!!
ReplyDeleteΓια τα στεφανάκια δεν ανησυχώ. Θα γίνουν και αυτά, όμορφα όπως και οι άλλες σου δημιουργίες.
Καλή Κυριακή.
beauty str, είμαι σίγουρη, ότι θα αρέσει και θα εξυπηρετήσει την μητέρα σου, αυτός ο τρόπος συντήρησης των αμπελόφυλλων. Να της τον δείξεις!!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Marion, η δικός μου καταψύκτης έχει αναστενάξει!! Και ακόμα έχουμε το καλοκαίρι με τα καλούδια του, μπροστά μας!!!
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
Ζαχαρούλα, εμείς δεν "κρατάμε μυστικά και ντοκουμέντα"!! Σας λέμε όλα τα μυστικά της κουζίνας, που είναι χρήσιμα στις συνταγές μας και κάνουν την ζωή μας και των φίλων μας, πιο εύκολη!!
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
Καλημέρα! Χρήσιμες συμβουλές και τι πλάκα έχουν έτσι πως δείχνουν σαν τετράγωνη μπαλίτσα!
ReplyDeletehomemade, χαίρομαι που θεωρείς χρήσιμη την αναρτησή μας! Είναι χρήσιμο για κάθε οικογένεια, να μπορεί να συντηρήσει τα προϊόντα φύσης, κάθε εποχή.
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
eleni, όλοι μαθαίνουμε από κάτι, καθημερινά στην ζωή μας. Μεγάλοι και μικροί. Μεγάλα και μικρά πράγματα. Και ανάλογα, τα αξιοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Ακόμα και μια ανάρτηση για την συντήρηση των αμπελόφυλλων, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, για όσους τα αγαπούν και τα αξιοποιούν στην κουζίνα τους.
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή να έχουμε.
Όλγα, τελικά τα κατάφερα!! Για χάρη της συντήρησης των αμπελόφυλλων, που μας αρέσουν πολύ, μπόρεσα να τετραγωνίσω....τη μπάλα!!! Χαχαχαχά!! Χαίρομαι που θεωρείς χρήσιμες τις συμβουλές της σημερινής μας ανάρτησης!!
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
Βλέπω τα αμπελόφυλλα και ονειρεύομαι πιατέλες με ντολμαδάκια...αχ και να είχα μερικά!!!
ReplyDelete°`♥✿✿⊱╮
ReplyDelete♡¸¸.•
Boa dica.
Boa semana!
Beijinhos.
Brasil
¸.•°`❤✿⊱╮
Σοφία, είναι ονειρεμένο φαγητό, τα ντολμαδάκια. Γι' αυτό φροντίζω να έχω μπόλικα αμπελόφυλλα στην κατατάψυξή μου, για πολλές πολλές νοστιμιές.
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Thank you, Ines!! Have a nice week!!
ReplyDeleteΕιρήνη μου τα έκανες με πολύ όμορφο τρόπο!Και γω βάζω πακετάκια κάθε χρόνο στον καταψύκτη!!!Πολύ χρήσιμη ανάρτηση!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!!!
Ελένη, με έχει εξυπηρετήσει αυτός ο τρόπος συντήρησης. Όταν τα χρειαστώ απλώς τα ξεπαγώνω.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα να έχουμε.
Καλό το κόλπο με την μεμβράνη.Είναι όμορφο να μοιράζεσαι με άλλους τα...μυστικά σου.Καλή εβδομάδα να έχεις.
ReplyDeleteΠαράκελσε, αν υπάρχουν κάποια μυστικά, που μπορεί κανείς να μοιραστεί, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος, είναι αυτά της κουζίνας!! Αυτά δεν...χωρίζουν, αλλά...ενώνουν οικογένειες γύρω από ένα τραπέζι. Πόσο μάλλον αν αυτό το τραπέζι, περιέχει εδέσματα και λιχουδιές, φτιαγμένα από τα χεράκια μας. Μια μεγάλη πιατέλα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, ας πούμε!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ.
Αχ γι' αυτά τα ντολμαδάκια τι κάνουμε!!!Υπέροχο φαγητό!!!Καλή εβδομάδα και φιλάκια!
ReplyDeleteΧρυσάνθη, αξίζουν όμως τον κόπο, έτσι δεν είναι; Κι αν έχουμε τα αμπελόφυλλά μας έτοιμα, θα τα έχουμε πιο γρήγορα στο πιάτο μας.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Καλημέρα Ειρήνη μου...πανήλθα κι εγώ μετά τα τρεχάματα. Ο συγκεκριμένος τρόπος συντήρησης μου άρεσε πολύ!! Θα αγοράσω φύλλα και αύριο θα φτιάξωωωω!!! Φιλιά και καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΚική, τώρα που έχει ακόμα ωραία και τρυφερά φύλλα, κατάλληλα για συντήρηση, φτιάξε τα κληματόφυλλα. Και εγώ, θα φτιάξω ακόμα, μια δυο δόσεις, γιατί τα καταναλώνουμε, κυρίως σε ντολμαδάκια, αλλά και σε άλλες συνταγές.
ReplyDeleteΚαλή μας εβδομάδα.
Καλημέρα ! τι έγινε Ειρηνάκι, αρχίσαμε να φυλάμε πραγματάκια για τον χειμώνα ??? και εγώ καταψυχω τα φύλλα γιατί λατρεύουμε τα ντολμαδάκια. Κάνουμε σαν τα μυρμήγκια, μαζεύουμε για τον χειμώνα!!!
ReplyDeleteΟ καλύτερος τρόπος είναι μεσα σε κουτικά για να μην σπάνε οι άκρες !
πολλές καλημέρες και καλή βδομάδα !!!
Μαρία, έτσι δεν έκανε ο κόσμος, από αρχαιοτάτων χρόνων; Διατηρούσε με διάφορους τρόπους, τα προϊόντα της γης, για τους δύσκολους μήνες του χειμώνα κυρίως. Εμείς σήμερα έχουμε τους καταψύκτες μας και βολευόμαστε μια χαρά. Μπορούμε να συντηρήσουμε ένα σωρό λαχανικά, αγοράζοντας τα στην εποχή τους κυρίως, που λόγω πληθώρας, είναι και πιο οικονομικά.
ReplyDeleteΗ φύλαξη στα κουτιά προστετεύει τα φύλλα από τα ραγίσματα, τα τσακίσματα, τις μυρωδιές κλπ.
Καλή εβδομάδα, να έχουμε.