Wednesday, 20 June 2012

Σαργός ή λαβράκι στο αλουμινόχαρτο

Ψαράκι σήμερα, υγιεινό και νόστιμο!
Σαργός ή λαβράκι, με ωραίο λευκό και κρουστό ψαχνό κρέας, από τα καλύτερα ψάρια της ελληνικής θάλασσας.
Στην εκδοχή αυτή είναι μαγειρεμένα με φοινόκιο, φρέσκο κρεμμυδάκι, φέτες λεμονιού, μυρωδικά βότανα και λευκό κρασί.
Το φοινόκιο τους δίνει εξαιρετικό άρωμα, ενώ τα κρεμμυδάκια, το λεμόνι, τα μυρωδικά βότανα και το κρασί εκτός από το άρωμα τους, δίνουν και απίθανη νοστιμιά!!
Η συνταγή είναι του Jamie Oliver από τη σειρά My Great Britain.
Πάμε να το μαγειρέψουμε.

Τα υλικά μας:
1200 γρ. σαργό ή λαβράκι
1 μεγαλούτσικο φοινόκιο
1 μέτριο λεμόνι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια μεγάλα
μισό ποτήρι κρασιού, λευκό κρασί.
ρίγανη, μαντζουράνα, λίγο φρέσκο θυμάρι
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι.
Το μαγειρεύουμε:
Καθαρίζουμε το ψάρι από τα λέπια και τα εντόσθια. Αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Το ίδιο κάνουμε και με το φοινόκιο.
Χαράζουμε 4 - 5 χαρακιές στην κάθε πλευρά του ψαριού.
Αλατίζουμε την κοιλιά του.
Στρώνουμε το ταψί που θα ψήσουμε το ψάρι με διπλό αλουμινόχαρτο, υπολογίζοντας ότι θα πρέπει να είναι αρκετά μακρύ για να μπορούμε να το γυρίσουμε επάνω από το ψάρι, να το κλείσουμε μέσα και να το διπλώσουμε από όλες τις μεριές σαν φάκελο.
Έτσι δεν θα χυθούν τα υγρά του ψαριού έξω κατά το ψήσιμο και θα γίνει ζουμερό.
Απλώνουμε πάνω από το αλουμινόχαρτο λαδόκολλα, όχι διπλή, υπολογίζοντας το μήκος της όπως του αλουμινόχαρτου.
Ανακατεύουμε τις ροδέλες των φρέσκων κρεμμυδιών και του φοινόκιο.
Τις στρώνουμε πάνω στη λαδόκολλα σαν στρώμα και επάνω τους ακουμπάμε το ψάρι.
Πασπαλίζουμε τον σαργό ή το λαβράκι με λίγη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε το λεμόνι σε λεπτές ροδέλες και τις απλώνουμε επάνω στο ψάρι μας. Πασπαλίζουμε με μαντζουράνα και λίγο θυμάρι.Σηκώνουμε τα πλάγια της λαδόκολλας και του αλουμινόχαρτου, περιχύνουμε το ψάρι με το κρασί και το ελαιόλαδο.
Κλείνουμε τη λαδόκολλα σαν φάκελο και κάνουμε το ίδιο με το αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μας για μία ώρα.
Βγάζουμε το ψάρι και αφαιρούμε το επάνω μέρος της λαδόκολλας και του αλουμινόχαρτου, αφήνοντας τα πλάγια και το κάτω μέρος, ώστε να μην χυθούν οι χυμοί του φαγητού μας έξω, γιατί αυτοί περιέχουν όλη τη νοστιμιά.
Το βάζουμε στο γκριλ μερικά λεπτά, να πάρει το ψάρι λίγο χρώμα.
Σερβίρουμε αμέσως και καλή μας όρεξη.Παρατηρήσεις:
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μεγάλο ψάρι μας αρέσει. Και με κατεψυγμένο ψάρι καλής ποιότητας, γίνεται επίσης πολύ νόστιμο.
- Προσοχή, πρέπει να κλείσουμε πολύ καλά τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, για να συγκρατήσουμε τους νόστιμους χυμούς του φαγητού.
- Μπορούμε να το ψήσουμε με αυτόν τον τρόπο και σε σχάρα με κάρβουνα. Θα χρειαστεί μάλλον λιγότερη ώρα, γι΄ αυτό το παρακολουθούμε.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.

52 comments:

  1. σαργος. προτιμω τον σαργο. ομορφο και πολυ καλοκαιρινο, με τετοια ζεστη!

    καλη σου μερα

    ReplyDelete
  2. καλημέραααα...ψαράκι λαχταριστό λαχταριστό βλέπω...μμμ..θα το τιμήσω γιατί μου αρέσει πολύ....φιλιααα

    ReplyDelete
  3. Τα τρώω όλα τα ψαράκια!! Η συνταγή φαίνεται πεντανόστιμη!!!! Φιλιά

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Ειρήνη μου πολύ καλό το ψαράκι σου και σίγουρα πολύ νόστιμο με τόσα μυρωδικά,φιλιά!!!

    ReplyDelete
  5. Kαι τα ψάρια επίσης από τις αδυναμίες μου. Πολύ ωραίο το ψάρι που έφτιαξες Ειρήνη!
    Μ' αρέσει που είναι κλεισμένο για να κρατάει ζουμάκι και να αναδεικνύονται τα μυρωδικά.

    Εύχομαι να έχεις μια όμορφη μέρα!

    ReplyDelete
  6. Μ'αρέσουν πολύ τα ψαράκια και με αυτό τον τρόπο γίνονται πολύ νόστιμα!!
    Καλημέρα.

    ReplyDelete
  7. Ειρήνη μου υγιεινό και νόστιμο φαγάκι μας έχεις σήμερα, για να μην λένε οι φίλοι μας ότι δεν προσέχουμε την διατροφή τους χα χα χαα!!
    Φαντάζομαι αρώματα το ψαράκι σου!
    Πολύ νόστιμος αυτός ο τρόπος μαγειρέματός του!
    Φιλιά, καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  8. Ειρήνη, μακάρι να πειστεί η μικρή μου μ' αυτό το νόστιμο τρόπο, να το φάει..
    η μεγάλη, σίγουρα!!

    καλημέρα :))

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα Ειρήνη μου!!!!!!
    Ψαράκι ψητό και ιδιαίτερα λαβράκι είναι το αγαπημένο μου!!!!
    Με τόσα μυρωδικά φαντάζομαι θα γίνεται πεντανόστιμο!!!!
    Πολύ καλή η πρόταση σου,θα φτιαχτεί με αυτόν τον τρόπο πολλές φορές μες το καλοκαίρι!!!!!

    ReplyDelete
  10. Οι συμπάθειες μου απέναντι στο ψάρι δεν μπορούν να κρυφτούν και δη σ' αυτήν εδώ τη συνταγή, που ήδη τη λαχτάρησα!!!

    ReplyDelete
  11. Πολύ ωραίο πιάτο!!!:)

    ReplyDelete
  12. Ψαράκι νόστιμο, ελαφρύ και πολύ μυρωδάτο!
    Υπέροχο πιάτο Ειρήνη μου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Ειρήνη, λέγαμε πότε να έρθει το καλοκαίρι, αλλά το έχει παρακάνει με τις ζέστες!!! Που να μπούμε στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δηλαδή.
    Ο σαργός είναι καταπληκτικό ψάρι, πεντανόστιμο. Αυτό το φαγητό όμως, γίνεται επίσης με λαβράκι, άλλο ωραίο ψάρι και αυτό!!
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  14. Τάνια, να το τιμήσεις!! Είναι τόσο εύγευστο ψάρι, μαγειρεμένο με τον τρόπο αυτό!!
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  15. purpleleath, και εγώ το ίδιο. Καλομαγειρεμένο ψαράκι να είναι....
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  16. Ροδάνθη,είναι πεντανόστιμο και μοσχοβολιστό, το ψάρι με τα ωραία υλικά που έχει μαγειρευτεί. Δεν έχει την έντονη μυρωδιά της ψαρίλας που δεν αρέσει κάποιες φορες, κυρίως στα παιδιά.
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  17. Selcouth και εγώ επίσης έχω αδυναμία στα ψάρια. Είναι από τις καλύτερες τροφές. Ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος, μας επιτρέπει να έχουμε ένα ψάρι, μαγειρεμένο στους χυμούς του και σε αυτόυς των λαχανικών, διατηρώντας έτσι την νοστιμιά του, και όσο το δυνατόν τα θρεπτικά συστατικά του. Το ζουμάκι του, μοσχοβολούσε από το φοινόκιο και το κρασάκι!!
    Δοκίμασέ το.
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  18. Εγώ Ειρήνη μου είμαι ψαροφάγος και θαλασσινολάτρης!!!!! Θα το τιμήσω το ψαράκι ακόμη κι αν είναι σαφρίδι!!!

    ReplyDelete
  19. Mari, το μαγείρεμα του ψαριού στην λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, μας δίνει ένα ψάρι νόστιμο και ζουμερό. Σωστό γλύκισμα!!
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  20. Έλενα, είμαστε τυχεροί σαν λαός, που η χώρα μας περιβάλλεται από θάλασσα, ακόμη καθαρή και έχουμε πρόσβαση σε καλής ποιότητος ψάρια. Μεγάλα ή μικρά!
    Άριστη πρώτη ύλη, για σωστή διατροφή. Σωστή διατροφή, σημαίνει συγχρόνως και νόστιμη. Σαν το νόστιμο και αρωματικό αυτό ψάρι, που μοσχοβολάει, φοινόκιο, κρασάκι, αρωματικά!!
    Ποιος είπε ότι η "διατητική" διατροφή, είναι άνοστη; Κατά την γνώμη μου είναι λάθος άποψη, κάτι τέτοιο.
    Καλό μεσημέρι να έχουμε.

    ReplyDelete
  21. Μαριλένα, η δική μου κόρη, τρώει τα ψάρια, με αυτόν τον τρόπο, γιατί δεν μυρίζουν έντονα. Είναι μια καλή ιδέα για παιδιά.
    Καλό σου μεσημέρι.

    ReplyDelete
  22. ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟΝ ΣΑΡΓΟ!!!!ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΩ ΧΑΝΤΡΕΣ...ΝΑ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΨΑΡΑΚΙ ΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ, ΩΡΑΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ...
    ΑΝΤΕ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!

    ReplyDelete
  23. Βάσια, δεν μπορείς να φανταστείς τι νόστιμο και αρωματικό είναι το ψαράκι!! Δοκίμασέ το και στα κάρβουνα, αν μπορείς, αλλά εκεί θα θέλει πιο πολύ προσοχή στο ψήσιμο.
    Μπορείς να δοκιμάσεις και με άλλα μεγάλα ψάρια.
    Το λαβράκι είναι από τα ωραία λευκά ψάρια μέ πολύ νόστιμο ψαχνό και το ψήσιμο αυτό, το προστατεύει από το να στεγνώσει και να χάσει την νοστιμιά του.
    Το φοινόκιο και τα κρεμμυδάκια, εννοείται ότι δεν τα βάζουμε μόνο για το άρωμα ή σαν βάση. Τρώγονται και είναι πεντανόστιμα.
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  24. Ευγενία, είδες για να είναι νόστιμο και υγιεινό το ψαράκι, πόσες πολλές συμπάθειες έχει; Το καλομαγειρεμένο ψάρι, έχει πολλούς και πιστούς φίλους!!
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  25. cinemarion, καταπληκτικά νόστιμο και μυρωδάτο πιάτο!!!
    Καλό σου μεσημέρι.

    ReplyDelete
  26. Ερμιόνη, γίνεται ελαφρύ, ζουμερό και νόστιμο. Τώρα το καλοκαίρι με τον ζεστό καιρό, τα θέλουμε τα ελαφριά φαγάκια.
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  27. Λίλα, ακριβώς το ίδιο είμαι και εγώ, από μικρό παιδί. Το καλό είναι ότι η μητέρα μου μαγείρευε συχνα ψάρια και έμαθα από παιδί να εκτιμώ την νοστιμιά και την αξία τους, στην διατροφή μας. Στο τραπέζι μας, τα τιμάμε συχνά.
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  28. Έφη, δεν έχεις άδικο!! Είναι από τα πιο αξιόλογα ψάρια. Όσο για την νοστιμιά του, τα λόγια περιττεύουν!!! Οι χάντρες αρέσουν και στο σύζυγο και σε μένα. Τις φτιάχνω πότε πότε, είναι ωραίο φαγάκι. Και με το ψαράκι σαν κύριο πιάτο, πιστεύω θα ταιριάζουν.
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  29. Αχ αυτή η ματζουράνα ! μέχρι εδώ μύρισε το ψαράκι σου Ειρήνη μου !!!

    γεια στα χεράκια σου !!!!πολύ ωραία πρόταση για τα καλο-κακομαθημένα παιδάκια μας που με τα ψαρια δεν τα πάνε και τόσο καλά !!!

    καλό απόγευμα !!!

    ReplyDelete
  30. Ειρήνη μου λατρεύω τα ψάρια δεν έχω κανένα πρόβλημα τα τρώω όλα τα είδη!Η σημερινή συνταγή φαίνεται πεντανόστιμη, αλλά και extra αρωματική!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  31. Λόγω έλλειψης χρόνου έριξα μια σύντομη ματιά(σήμερα)στις προηγούμενες λαχταριστές αναρτήσεις σας και σταμάτησα πραγματικά σ'ένα υπέροχο και υγιεινό,γεύμα!!Εμένα προσωπικά μου αρέσει καλύτερα έτσι μαγειρεμένο με το αλουμινόχαρτο, παρά ψητό στη σχάρα,γιατί στεγνώνει.
    Φιλάκια.

    ReplyDelete
  32. Α λα Ελληνικά! Μύρισε καλοκαίρι και θάλασσα! Και με τσιπούρα τέλειο θα ήταν!

    ReplyDelete
  33. Μαρία, το άρωμα της μαντζουράνας είναι θαυμάσιο. Στην συγκεκριμένη συνταγή όμως ο πρωταγωνιστής των αρωμάτων είναι το φοινόκιο, που γεμίζει μωρωδιά και γεύση το φαγητό μας.
    Τι δεν κάνουμε για να δελεάσουμε τα παιδιά, για να τρώνε ψαράκι, το τόσο απαραίτητο γι' αυτά.
    Καλό απόγευμα να έχουμε.

    ReplyDelete
  34. Ελένη, η συνταγή μας δίνει ένα πεντανόστιμο ψαράκι, ότι πρέπει για εκείνους που αγαπούν τα ψάρια όπως εσύ και εγώ!! Και σε μένα αρέσουν όλα τα ψάρια.
    Καλό σου απόγευμα.

    ReplyDelete
  35. Νοστιμότατο φαίνεται το ψαράκι που μας σερβίρεις σήμερα!! Πρέπει να είναι γλύκισμα!! Φιλιά!!

    ReplyDelete
  36. Άννα, αν παραψήσουμε τα ψάρια στη σχάρα τότε στεγνώνουν. Η λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο προστατεύουν το ψάρι από το υπερβολικό ψήσιμο και διατηρούν την σάρκα του τρυφερή και ζουμερή. Με το φοινόκιο, το κρασί και τα αρωματικά, αποκτά φανταστική γεύση.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  37. Βάσω, νόστιμα και υγιεινά τα ψητά ψαράκια.
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  38. Villy, νομίζω και εγώ ότι με τσιπούρα, θα γίνει πολύ ωραίο. Η τσιπούρα είναι νοστιμότατο ψάρι.
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  39. Taelia, πράγματι έγινε γλύκισμα! Ζουμερό και γεμάτο αρώματα!!!
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  40. Υπέροχα μαγειρεμένο το ψάρι σου Ειρήνη μου... ένα υγιεινό και μοσχοβολιστό πιάτο πολύ καλοκαιρινό!!! Γειά στα χέρια σου!

    ReplyDelete
  41. Καλοκαιρινή νοστιμιά να μη μας τρώει και το τηγάνι χιχι!!!

    ReplyDelete
  42. Κική, μαγειρεμένο ελαφριά το ψάρι, αλλά νόστιμα, με μυρωδιά και γεύση, γαργαλιστικές για την όσφρηση και τον ουρανίσκο μας. Καλοκαιρινό πιάτο, απόλαυση για όλη την οικογένεια!!!
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  43. Ρένα, με τις ζέστες που πιάσανε από τώρα, ψηνόμαστε και μεις πάνω από το τηγάνι. Γίνονται και πιο βαριά. Το ψητό ψάρι, είναι πιο ελαφρύ και στην γεύση και στο στομάχι.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  44. Πολύ αγαπημένο πιάτο..σήμερα κι εμείς ψάρι είχαμε Ειρηνάκι μου!

    ReplyDelete
  45. Αχτίδα και εμείς τα αγαπάμε τα ψάρια. Νόστιμο και υγιεινό φαγητό, με τα καλά λιπαρά για τον οργανισμό μας. Θα πρέπει να τα μαγειρεύουμε πιο συχνά. Είτε τα μικρά ψαράκια, είτε τα πιο μεγάλα, η διατροφική τους αξία είναι σημαντική.
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  46. Καλησπέρα Ειρήνη μου! Υπέροχο έγινε το ψαράκι με τα μυρωδικά του... το φοινόκιο είναι φανταστικό!! Φέρνω το ουζάκι και έρχομαι να φάμε!!!! χα-χα Φιλάκια! :-)

    ReplyDelete
  47. Έλενα, και πόσο ταιριάζει με το ουζάκι!! Άλλωστε και το φοινόκιο, έχει κατά την γνώμη μου, κοντινό άρωμα. Και με λευκό κρασί βέβαια, ακόμα πιο πολύ, μια και συμμετέχει στο ψήσιμο του ψαριού.
    Έλα να το "τσακίσουμε" το ψαράκι!!!
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  48. Καλησπέρα!
    Αν μπει το ψαράκι στη γάστρα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο έχει διαφορά;Δε θα κρατήσει πάλι το ζουμάκι του;

    ReplyDelete
  49. Μαρία, η γάστρα κλεισμένη καλά, μπορεί να διατηρήσει κάποια απο τα ζουμάκια του ψαριού. Όχι όμως όπως αν τυλιχτεί στην λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο. Δεν ξέρω τι είδους γάστρα διαθέτεις, πήλινη ή μεταλική, αλλά δεν αποκλείεται να χρειαστεί να προσθέσεις νερό κατά την διάρκεια του ψησίματος. Αν ψήσεις το ψάρι ,μέσα σε αυτήν, χωρίς το περιτύλιγμα που προτείνουμε, θα πρέπει να ελέγχεις το φαγητό συχνά, για μην στεγνώσει.
    Καλή επιτυχία.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  50. Εχω μια απορια στους ποσους βαθμους ψηνετε το ψαρακι για 1 ωρα δν ειναι υπερβολικο?λεω μηπως παραψηθει .

    ReplyDelete
  51. Φίλε Νίκο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες το ψάρι δεν είναι παραψημένο. Τυλίγεται σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, δεν είναι εκτεθειμένο. Αν παρ΄όλα αυτά αμφιβάλλεις, μπορείς να ελέγξεις το ψάρι σου, νωρίτερα από την μία ώρα. Το δικό μας πάντως, τόσο χρειάστηκε.
    Καλή επιτυχία.

    ReplyDelete