Thursday, 21 June 2012

Χαλουμοπιτάκια

Τα πιτάκια αυτά θα σας θυμίσουν πολύ τα κουρού τυροπιτάκια μου.
Τα κουρού τυροπιτάκια, όσα χρόνια κι αν περάσουν θα είναι από τα πιο αγαπημένα μας, γεύση αξεπέραστη είναι η αλήθεια!
Χρόνια και χρόνια τα φτιάχνουμε και τα ξαναφτιάχνουμε και δεν τα βαριόμαστε ποτέ!!
Τα χαλουμοπιτάκια λοιπόν πιθανόν να σας τα θυμίσουν.
Έχουν όμως δυο σημαντικές διαφορές, που τα κάνουν τελείως διαφορετικά στην γεύση, γι αυτό και τα παραθέτω σαν ξεχωριστή συνταγή.
Η πρώτη είναι ότι στην γέμιση η φέτα παντρεύεται με το χαλούμι.
Λατρεύω το ψητό χαλούμι, η αλήθεια είναι ότι άψητο δεν το πολυσυμπαθώ, όμως ψημένο μέσα σε πίτες, πάνω από ψητά λαχανικά ή και σαν σαγανάκι είναι η αδυναμία μου.
Η δεύτερη διαφορά είναι η ζύμη κουρού, μέσα στην οποία προσθέτω μαυροκούκι και παπαρουνόσπορο, με αποτέλεσμα να γίνει μια ζύμη αρωματική και πεντανόστιμη.
Η ζύμη αυτή λοιπόν σε συνδυασμό με το χαλούμι, δίνει αυτά τα πολύ γευστικά πιτάκια!
Πάμε να τα φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
250 γρ. βιτάμ
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
1,5 κουταλιά μαυροκούκι
1 κουταλιά παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
250 γρ. χαλούμι
100 γρ. φέτα
2 αυγά
λίγο ξύσμα λεμονιού
λίγο πιπεράκι
Επιπλέον
1 αυγό χτυπημένο
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε πρώτα την ζύμη
Χτυπάμε σε βαθύ μπολ τα βούτυρο (λιωμένο αλλά όχι καυτό) το γιαούρτι και το αυγό.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά στα ενδιάμεσα.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακιά και εύπλαστη.
Την πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και τον παπαρουνόσπορο και ζυμώνουμε απαλά, φροντίζοντας οι σπόροι να πάνε παντού.
Την βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ωρίτσα και στο μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση.
Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη το χαλούμι και την φέτα.
Ενώνουμε τα τυριά με τα 2 αυγά τα οποία έχουμε προηγουμένως χτυπήσει σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε κομμάτια από την ζύμη, τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο όχι πολύ λεπτό (αλλιώς θα μας χυθεί η γέμιση) αλλά ούτε και ιδιαίτερα χοντρό, και χρησιμοποιώντας ένα κουπ πατ στρογγυλό ή ένα μεγάλο ποτήρι ή ένα φλυτζάνι ή κάτι στρογγυλό τέλος πάντων, κόβουμε στρογγυλούς δίσκους.
Βάζουμε στον κάθε δίσκο ένα κουταλάκι από την γέμιση και κλείνουμε την ζύμη σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας τα άκρα ώστε να κολλήσουν καλά.
Με ένα πιρούνι πατάμε περιμετρικά τις άκρες ώστε να «κλείσει» η ζύμη ακόμα καλύτερα.
Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια σε ταψί φούρνου, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν (περίπου 20-25 λεπτά, ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο σας).Παρατηρήσεις
- Για να μην ζεσταίνεται η ζύμη και να πλάθεται ευκολότερα, είναι καλύτερα – όπως είχα γράψει και στα τυροπιτάκια κουρού – να την δουλεύουμε τμηματικά, παίρνοντας κομμάτια ζύμης από το μπολ και αφήνοντας την υπόλοιπη στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να την δουλέψουμε.
- Αν σας περισσέψει γέμιση (καμιά φορά μου περισσεύει) κλείστε την σε πλαστικό σακουλάκι ή ταπεράκι και φυλάξτε την στην κατάψυξη.
Μπορείτε να φτιάξετε μερικά τυροπιτάκια αν βρεθείτε με κανα δυο φύλλα περισσευούμενα από άλλο φαγητό ή γλυκό, μπορείτε ακόμα όταν φτιάξετε κάποια τυρόπιτα να την προσθέσετε στην γέμιση της πίτας με τα υπόλοιπα υλικά.
Καλή επιτυχία!

53 comments:

  1. λεω να παω να δω τα κουρου τυροπιτακια μια που εδω χαλουμι δεν το βρισκω.

    καλημερα

    ειρηνη

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα...ε! καλά τώρα μας σκλάβωσες!!!!
    Χαλούμι!!!!μια τρελα την έχουμε με αυτό!!!!
    αλλα χαλούμι χωρίς δυόσμο Xμ ...θα το δοκιμάσω!
    δοκίμασε και συ με δυόσμο και μου λες!

    ReplyDelete
  3. λατρεμένο το χαλούμι!!
    Ελενα μου, ορεκτικότατα!!

    φιλιά πολλά
    καλημέρα :)

    (αχάραγα σηκώθηκα η γυναίκα -πάω για πρωινό καφέ :D )

    ReplyDelete
  4. Θα πρέπει να είναι υπέροχα με το χαλούμι!!!Και τα απλά κουροπιτάκια μ'αρέσουν.Καλή σας μέρα.Φιλάκια.

    ReplyDelete
  5. ELENA ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!
    ΠΩ ΠΩ!!!!!!!ΑΠΙΘΑΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!!!!!!!
    ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΟ ΒΡΕ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ.....ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!!!!!!!
    ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΔΕΙΞΩ....
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  6. Νόοστιμααα!!
    Και εμφανισιακά πολύ, Έλενα.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  7. Το χαλούμι έχει την τιμητική του τώρα το καλοκαίρι...λατρεμένα πιτάκιααααα!!!

    ReplyDelete
  8. Ελενάκι καλημέρα!!!Πολύ ωραίες λιχουδιές βλέπω!!!Το χαλούμι είναι καταπληκτικό, φαντάζομαι πόσο νόστιμα είναι τα πιτάκια σου!Πάντως η εμφάνισή τους απίθανη!!!
    Μπράβο!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  9. Καλέ τι ωραία πιτάκια είναι αυτά!
    Σκέτη τρέλα!
    Η ζύμη με το γιαουρτάκι και τον παπαρουνόσπορο είναι απίθανη, ενώ η γέμιση με το χαλούμι και το ξύσμα με ξετρελαίνει!
    Πολύ σικ πιτάκια!
    Μπράβο Ελενάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. καλημέρααααα...τί νοστιμιές και αυτές

    ReplyDelete
  11. Ειρήνη σοβαρά??
    Πουθενά δεν πουλάνε χαλούμι εκεί??
    Και τα κουρού τυροπιτάκια είναι υπέροχα, και μοπορείς να τα φτιάξεις με ότι τυρί ή συνδυασμό τυριών θέλεις!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  12. Elena G, Ελενάκι μου, ο δυόσμος ταιριάζει υπέροχα με το χαλούμι.
    Ομως σε αυτά τα πιτάκια, πιθανόν θα κάλυπτε τα υπόλοιπα αρώματα γι αυτό τον απέφυγα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  13. Μαριλένα, τι κάνεις ξύπνια από τέτοια ώρα καλό μου??
    Με κάνεις και ανησυχώ;-)
    Εχθές αναγκαστικά σηκώθηκα στις 8.30 για να ξυπνήσω τον γιο μου που έγραφε και είδαν και έπαθαν να με συνεφέρουν χα χα χαα!
    Φιλιά πολλά φιλενάδα!

    ReplyDelete
  14. Αννούλα μου και τα απλά και τα ... σύνθετα, είναι νομίζω από τα πιο νόστυιμα πιτάκια!
    Γεύσεις κλασσικές και αγαπημένες, που όσα χρόνια κι αν περάσουν εξακολουθούν να μας αρέσουν!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Εφάκι, καλή επιτυχία με το πετροκέρασο, τέλειο θα σου γίνει, δεν έχω καμιά αμφιβολία!
    Περιμένουμε κέρασμα, έτσι??
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  16. Στελλίτσα μου ναι, είναι και εμφανισιακά όμορφα με την ιδιαίτερη ζύμη τους!
    Σε ευχαριστώ πολύ, σε φιλώ!

    ReplyDelete
  17. Θένκ γιου Λουλουδένια μου, γιου αρ ράϊτ οφ κόρς!!!
    Κίσις!!!

    ReplyDelete
  18. Ελενάκι μου το χαλούμι τους ταιριάζει τέλεια, γίνονται αρκετά διαφορετικά σε γεύση από τα απλά κουροπιτάκια, μας άρεσαν πάρα πολύ ομολογώ!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  19. Ερμιονάκι γέλασα με τον χαρακτηρισμό "σικ"!! χα χα χαα!
    Γίνονται ομορφούλικα, αλλά κυρίως γίνονται νόστιμα, η γέμισή τους όπως λες είναι πεντανόστιμη, αλλά και η ζύμη τους μυρωδάτη και εξαιρετική!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  20. Καλώς την Τάνια μας!!!!
    Ελα να σε κεράσουμε!!

    ReplyDelete
  21. Τυριά είπατε; Ήρθα! Μιααααμ!
    Θα με πιάσουν τίποτα τρελά πάλι κάνα Σαββατοκύριακο και θα μαγειρεύω συνεχώς...
    Γειά στα χεράκια σου Έλενά μου!
    Καλό μεσημέρι. Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  22. Λενάκι μου εγώ κεράστηκα πρωι πρωι απο την σελίδα μας στο φ/μ. Ηταν ζεστά ζεστά και πραγματικά υπέροχα. Ο συνδιασμός των γεύσεων εξαιρετικός !!!!

    γεια στα χεράκια σου !!!

    φιλια πολλά πολλά πολλά

    ReplyDelete
  23. Αχ...είναι νοστιμότατα! Λατρεύω το ψητό χαλούμι, την ζύμη κουρού και της Συνταγές της καρδιάς!!!! Θα με παχύνεις Ελενάκι μου... αλλά χαλάλι σου, γιατί σ'αγαπώ πολύ! Φιλάκια! :-)

    ReplyDelete
  24. Έλενα, πραγματικά τα τυροπιτάκια με την ζύμη κουρού, είναι αξεπέραστα, αλλά και τούτα εδώ με το χαλούμι και το μαυροκούκι, μου φαίνονται ακόμα πιο γευστικά. Γενικώς μου αρέσει ο δυόσμος, τον προσθέτω και στα τυροπιτάκια.
    Το χαλούμι, συμφωνώ, είναι καλύτερο όταν ψηθεί. Γεια στα χέρια σου Έλενα!!!
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  25. Οτιδήποτε έχει να κάνει με ζύμη μου αρέσει "δυστυχώ" πάααρα πολύ!!!!
    Τα γκουρού τυροπιτάκια σου τα έχω φτιάξει πολλές φορές και έχουν γίνει ανάρπαστα!!!!
    Το χαλούμι κι εμένα μου αρέσει μόνο ψημένο!Πιστεύω λοιπόν πως με το τον παπαρουνόσπορο να λεμονίζει και το χαλούμι αυτά τα τυροπιτάκια θα είναι υπέροχα!!!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά Ελενάκι μου!!!

    ReplyDelete
  26. Selcouth ξέρεις πως απολαμβάνω τα τρελά σου μαγειρέματα, ε?? χα χα χαα!!!
    Είσαι μια χρυσοχέρα, φτιάξε τα χαλουμοπιτάκια οπωσδήποτε!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  27. Μαράκι μου ζεστά ζεστά, είναι όνειρο!!!
    Πήρες μπόλικα για το καφεδάκι σου??
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  28. Elena μου δεν έχεις ανάγκη εσύ, με τόσα μυστικά ομορφιάς που ξέρεις!!
    Κι εγώ σ' αγαπώ πολύ, είσαι η συμπάθειά μου:))
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  29. Ειρήνη μου με το ψητό χαλούμι μπορούμε να φτιάξουμε ένα σωρό νοστιμιές είναι η αλήθεια!
    Εμείς το χρησιμοποιούμε συχνά, κυρίως σε πίτες και σαλάτες!
    Κάι η ζύμη γίνεται εξαιρετική και μυρωδάτη!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  30. Βάσια μου όπως ακριβώς τα λες!
    Γίνονται πολύ νόστιμα και ανάρπαστα όποτε τα φτιάχνω!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  31. Ωραίο είναι το χαλούμι οπότε φαντάζομαι τα πιτάκια σου θα είναι πεντανόστιμα!

    ReplyDelete
  32. Ωραία φαίνονται τα χαλουμοπιτάκια σου..και αφού δεν έχω δοκιμάσει ποτέ χαλούμι ούτε ψημένο ούτε άψητο ευκαιρία να δοκιμάσω σε αυτή την εκδοχή...φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
  33. Έλενα μου τι ωραία αυτά τα πιτάκια,τρελαίνομαι για χαλούμι!!!

    ReplyDelete
  34. Ευωδιαστά και νοστιμότατα τα πιτάκια σου!! Είμαι σίγουρη θα είναι υπέροχα!! Φιλιά!

    ReplyDelete
  35. Μμμμ Δεν λέω όχι!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  36. Φέρε μου αύριο μια ταψούμπα με τρία λίτρα μπύρας και Εθνικάρα και ολοκληρώθηκα.

    ReplyDelete
  37. Εκτός από το οτι σίγουρα είναι πολύ νόστιμα, αυτά τα πιτάκια είναι και πάρα πολύ όμορφα!Τέλεια πρόταση!Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  38. Βασούλα μου είναι νόστιμα και αφρατούλικα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  39. Εύα ποτέ??
    Νομιζω είναι μια καλή ευκαιρία να το δοκιμάσεις, ψητό είναι τέλειο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  40. Νάντια μου έλα να σε κεράσουμε!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  41. Taelia μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  42. Ρενάκι μην πεις, μην πεις χα χα χαα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  43. Κανθαράκο, σου χαλάω εγώ χατήρι??
    Ποτέ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  44. Σε ευχαριστώ πολύ Σπυριδούλα μου!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  45. Πεθαίνω για κάθε είδους πιτάκια, έμεινε τίποτα Έλενα?
    Φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
  46. Ωραία... σε καλή ανάρτηση πέτυχα...
    Αγαπητές Συνταγές της καρδιάς.. θα χαρώ να τα λέμε και από τα μπλογκ μας...
    Θα έχετε πολλά να με κεράσετε.. και αυτό είναι πολύ σημαντικό!!!
    Ελπίζω να κεραστείτε... και στο δικό μου μπλογκ με μουσική, εικόνες, τέχνες κλπ...
    Χαίρομαι που θα τα λέμε!!!

    ReplyDelete
  47. Δεν έχω φτιάξει ποτέ με χαλούμι και πρέπει να τα δοκιμάσω γιατί είναι πολύ νόστιμα μου φαίνεται Έλενα.
    Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  48. Eri μου εννοείται ότι σου φύλαξα!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  49. Παρασκευή μου πολύ χαίρομαι που σε βλέπω και από εδώ!
    Με χαρά θα κερνιόμαστε κι εμείς από το δικό σου σπιτάκι και με μεγάλη χαρά θα σε κερνάμε από εδώ, από καρδιάς!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  50. Μαράκι να τα δοκιμάσεις, θα αρέσουν και στον γιόκα, είμαι σίγουρη!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  51. πιτάκια με χαλούμι..χμμμ .. μάλιστα!!!

    με έπεισες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    σας φιλώωωωωωωωωωω!!!

    ReplyDelete
  52. Eλενάκι μου...με αποτελείωσες βραδιάτικα! Τί τέλεια που είναι τα χαλουμοπιτάκια σου!!! Ζύμη και γέμιση συναγωνίζονται σε νοστιμιά!!!Θέλω, θέλω, θέλω... δεν στέλνεις μερικά προς τα δω;;;;;
    Πολλά φιλιά και γεια στα χέρια σου!

    ReplyDelete
  53. Τέλεια! Κρατώ τη συνταγή γιατί εδώ βρίσκω χαλούμι αυθεντικό, οπότε θα δοκιμαστούν!
    Να είσαι καλά, Ελενάκι, με όλα τα νόστιμα που μας κερνάς!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα!

    ReplyDelete