
Τα κουρού τυροπιτάκια, όσα χρόνια κι αν περάσουν θα είναι από τα πιο αγαπημένα μας, γεύση αξεπέραστη είναι η αλήθεια!
Χρόνια και χρόνια τα φτιάχνουμε και τα ξαναφτιάχνουμε και δεν τα βαριόμαστε ποτέ!!
Τα χαλουμοπιτάκια λοιπόν πιθανόν να σας τα θυμίσουν.
Έχουν όμως δυο σημαντικές διαφορές, που τα κάνουν τελείως διαφορετικά στην γεύση, γι αυτό και τα παραθέτω σαν ξεχωριστή συνταγή.
Η πρώτη είναι ότι στην γέμιση η φέτα παντρεύεται με το χαλούμι.
Λατρεύω το ψητό χαλούμι, η αλήθεια είναι ότι άψητο δεν το πολυσυμπαθώ, όμως ψημένο μέσα σε πίτες, πάνω από ψητά λαχανικά ή και σαν σαγανάκι είναι η αδυναμία μου.
Η δεύτερη διαφορά είναι η ζύμη κουρού, μέσα στην οποία προσθέτω μαυροκούκι και παπαρουνόσπορο, με αποτέλεσμα να γίνει μια ζύμη αρωματική και πεντανόστιμη.
Η ζύμη αυτή λοιπόν σε συνδυασμό με το χαλούμι, δίνει αυτά τα πολύ γευστικά πιτάκια!
Πάμε να τα φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
250 γρ. βιτάμ
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
1,5 κουταλιά μαυροκούκι
1 κουταλιά παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
250 γρ. χαλούμι
100 γρ. φέτα
2 αυγά
λίγο ξύσμα λεμονιού
λίγο πιπεράκι
Επιπλέον
1 αυγό χτυπημένο
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε πρώτα την ζύμη
Χτυπάμε σε βαθύ μπολ τα βούτυρο (λιωμένο αλλά όχι καυτό) το γιαούρτι και το αυγό.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά στα ενδιάμεσα.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακιά και εύπλαστη.
Την πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και τον παπαρουνόσπορο και ζυμώνουμε απαλά, φροντίζοντας οι σπόροι να πάνε παντού.
Την βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ωρίτσα και στο μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση.
Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη το χαλούμι και την φέτα.
Ενώνουμε τα τυριά με τα 2 αυγά τα οποία έχουμε προηγουμένως χτυπήσει σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε κομμάτια από την ζύμη, τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο όχι πολύ λεπτό (αλλιώς θα μας χυθεί η γέμιση) αλλά ούτε και ιδιαίτερα χοντρό, και χρησιμοποιώντας ένα κουπ πατ στρογγυλό ή ένα μεγάλο ποτήρι ή ένα φλυτζάνι ή κάτι στρογγυλό τέλος πάντων, κόβουμε στρογγυλούς δίσκους.
Βάζουμε στον κάθε δίσκο ένα κουταλάκι από την γέμιση και κλείνουμε την ζύμη σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας τα άκρα ώστε να κολλήσουν καλά.
Με ένα πιρούνι πατάμε περιμετρικά τις άκρες ώστε να «κλείσει» η ζύμη ακόμα καλύτερα.
Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια σε ταψί φούρνου, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν (περίπου 20-25 λεπτά, ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο σας).

- Για να μην ζεσταίνεται η ζύμη και να πλάθεται ευκολότερα, είναι καλύτερα – όπως είχα γράψει και στα τυροπιτάκια κουρού – να την δουλεύουμε τμηματικά, παίρνοντας κομμάτια ζύμης από το μπολ και αφήνοντας την υπόλοιπη στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να την δουλέψουμε.
- Αν σας περισσέψει γέμιση (καμιά φορά μου περισσεύει) κλείστε την σε πλαστικό σακουλάκι ή ταπεράκι και φυλάξτε την στην κατάψυξη.
Μπορείτε να φτιάξετε μερικά τυροπιτάκια αν βρεθείτε με κανα δυο φύλλα περισσευούμενα από άλλο φαγητό ή γλυκό, μπορείτε ακόμα όταν φτιάξετε κάποια τυρόπιτα να την προσθέσετε στην γέμιση της πίτας με τα υπόλοιπα υλικά.
Καλή επιτυχία!

λεω να παω να δω τα κουρου τυροπιτακια μια που εδω χαλουμι δεν το βρισκω.
ReplyDeleteκαλημερα
ειρηνη
Καλημέρα...ε! καλά τώρα μας σκλάβωσες!!!!
ReplyDeleteΧαλούμι!!!!μια τρελα την έχουμε με αυτό!!!!
αλλα χαλούμι χωρίς δυόσμο Xμ ...θα το δοκιμάσω!
δοκίμασε και συ με δυόσμο και μου λες!
λατρεμένο το χαλούμι!!
ReplyDeleteΕλενα μου, ορεκτικότατα!!
φιλιά πολλά
καλημέρα :)
(αχάραγα σηκώθηκα η γυναίκα -πάω για πρωινό καφέ :D )
Θα πρέπει να είναι υπέροχα με το χαλούμι!!!Και τα απλά κουροπιτάκια μ'αρέσουν.Καλή σας μέρα.Φιλάκια.
ReplyDeleteELENA ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!
ReplyDeleteΠΩ ΠΩ!!!!!!!ΑΠΙΘΑΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!!!!!!!
ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΟ ΒΡΕ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ.....ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!!!!!!!
ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΔΕΙΞΩ....
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!
Νόοστιμααα!!
ReplyDeleteΚαι εμφανισιακά πολύ, Έλενα.
Φιλιά.
Το χαλούμι έχει την τιμητική του τώρα το καλοκαίρι...λατρεμένα πιτάκιααααα!!!
ReplyDeleteΕλενάκι καλημέρα!!!Πολύ ωραίες λιχουδιές βλέπω!!!Το χαλούμι είναι καταπληκτικό, φαντάζομαι πόσο νόστιμα είναι τα πιτάκια σου!Πάντως η εμφάνισή τους απίθανη!!!
ReplyDeleteΜπράβο!!!
Φιλιά πολλά!!!
Καλέ τι ωραία πιτάκια είναι αυτά!
ReplyDeleteΣκέτη τρέλα!
Η ζύμη με το γιαουρτάκι και τον παπαρουνόσπορο είναι απίθανη, ενώ η γέμιση με το χαλούμι και το ξύσμα με ξετρελαίνει!
Πολύ σικ πιτάκια!
Μπράβο Ελενάκι!
Φιλιά!
καλημέρααααα...τί νοστιμιές και αυτές
ReplyDeleteΕιρήνη σοβαρά??
ReplyDeleteΠουθενά δεν πουλάνε χαλούμι εκεί??
Και τα κουρού τυροπιτάκια είναι υπέροχα, και μοπορείς να τα φτιάξεις με ότι τυρί ή συνδυασμό τυριών θέλεις!
Φιλιά!
Elena G, Ελενάκι μου, ο δυόσμος ταιριάζει υπέροχα με το χαλούμι.
ReplyDeleteΟμως σε αυτά τα πιτάκια, πιθανόν θα κάλυπτε τα υπόλοιπα αρώματα γι αυτό τον απέφυγα!
Φιλιά πολλά!
Μαριλένα, τι κάνεις ξύπνια από τέτοια ώρα καλό μου??
ReplyDeleteΜε κάνεις και ανησυχώ;-)
Εχθές αναγκαστικά σηκώθηκα στις 8.30 για να ξυπνήσω τον γιο μου που έγραφε και είδαν και έπαθαν να με συνεφέρουν χα χα χαα!
Φιλιά πολλά φιλενάδα!
Αννούλα μου και τα απλά και τα ... σύνθετα, είναι νομίζω από τα πιο νόστυιμα πιτάκια!
ReplyDeleteΓεύσεις κλασσικές και αγαπημένες, που όσα χρόνια κι αν περάσουν εξακολουθούν να μας αρέσουν!
Φιλιά!
Εφάκι, καλή επιτυχία με το πετροκέρασο, τέλειο θα σου γίνει, δεν έχω καμιά αμφιβολία!
ReplyDeleteΠεριμένουμε κέρασμα, έτσι??
Φιλιά!
Στελλίτσα μου ναι, είναι και εμφανισιακά όμορφα με την ιδιαίτερη ζύμη τους!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ, σε φιλώ!
Θένκ γιου Λουλουδένια μου, γιου αρ ράϊτ οφ κόρς!!!
ReplyDeleteΚίσις!!!
Ελενάκι μου το χαλούμι τους ταιριάζει τέλεια, γίνονται αρκετά διαφορετικά σε γεύση από τα απλά κουροπιτάκια, μας άρεσαν πάρα πολύ ομολογώ!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Ερμιονάκι γέλασα με τον χαρακτηρισμό "σικ"!! χα χα χαα!
ReplyDeleteΓίνονται ομορφούλικα, αλλά κυρίως γίνονται νόστιμα, η γέμισή τους όπως λες είναι πεντανόστιμη, αλλά και η ζύμη τους μυρωδάτη και εξαιρετική!
Φιλάκια!
Καλώς την Τάνια μας!!!!
ReplyDeleteΕλα να σε κεράσουμε!!
Τυριά είπατε; Ήρθα! Μιααααμ!
ReplyDeleteΘα με πιάσουν τίποτα τρελά πάλι κάνα Σαββατοκύριακο και θα μαγειρεύω συνεχώς...
Γειά στα χεράκια σου Έλενά μου!
Καλό μεσημέρι. Πολλά φιλιά!
Λενάκι μου εγώ κεράστηκα πρωι πρωι απο την σελίδα μας στο φ/μ. Ηταν ζεστά ζεστά και πραγματικά υπέροχα. Ο συνδιασμός των γεύσεων εξαιρετικός !!!!
ReplyDeleteγεια στα χεράκια σου !!!
φιλια πολλά πολλά πολλά
Αχ...είναι νοστιμότατα! Λατρεύω το ψητό χαλούμι, την ζύμη κουρού και της Συνταγές της καρδιάς!!!! Θα με παχύνεις Ελενάκι μου... αλλά χαλάλι σου, γιατί σ'αγαπώ πολύ! Φιλάκια! :-)
ReplyDeleteΈλενα, πραγματικά τα τυροπιτάκια με την ζύμη κουρού, είναι αξεπέραστα, αλλά και τούτα εδώ με το χαλούμι και το μαυροκούκι, μου φαίνονται ακόμα πιο γευστικά. Γενικώς μου αρέσει ο δυόσμος, τον προσθέτω και στα τυροπιτάκια.
ReplyDeleteΤο χαλούμι, συμφωνώ, είναι καλύτερο όταν ψηθεί. Γεια στα χέρια σου Έλενα!!!
Καλό μεσημέρι.
Οτιδήποτε έχει να κάνει με ζύμη μου αρέσει "δυστυχώ" πάααρα πολύ!!!!
ReplyDeleteΤα γκουρού τυροπιτάκια σου τα έχω φτιάξει πολλές φορές και έχουν γίνει ανάρπαστα!!!!
Το χαλούμι κι εμένα μου αρέσει μόνο ψημένο!Πιστεύω λοιπόν πως με το τον παπαρουνόσπορο να λεμονίζει και το χαλούμι αυτά τα τυροπιτάκια θα είναι υπέροχα!!!!!
Φιλάκια πολλά πολλά Ελενάκι μου!!!
Selcouth ξέρεις πως απολαμβάνω τα τρελά σου μαγειρέματα, ε?? χα χα χαα!!!
ReplyDeleteΕίσαι μια χρυσοχέρα, φτιάξε τα χαλουμοπιτάκια οπωσδήποτε!
Φιλιά!
Μαράκι μου ζεστά ζεστά, είναι όνειρο!!!
ReplyDeleteΠήρες μπόλικα για το καφεδάκι σου??
Φιλιά πολλά!
Elena μου δεν έχεις ανάγκη εσύ, με τόσα μυστικά ομορφιάς που ξέρεις!!
ReplyDeleteΚι εγώ σ' αγαπώ πολύ, είσαι η συμπάθειά μου:))
Πολλά φιλάκια!
Ειρήνη μου με το ψητό χαλούμι μπορούμε να φτιάξουμε ένα σωρό νοστιμιές είναι η αλήθεια!
ReplyDeleteΕμείς το χρησιμοποιούμε συχνά, κυρίως σε πίτες και σαλάτες!
Κάι η ζύμη γίνεται εξαιρετική και μυρωδάτη!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Βάσια μου όπως ακριβώς τα λες!
ReplyDeleteΓίνονται πολύ νόστιμα και ανάρπαστα όποτε τα φτιάχνω!
Φιλάκια!
Ωραίο είναι το χαλούμι οπότε φαντάζομαι τα πιτάκια σου θα είναι πεντανόστιμα!
ReplyDeleteΩραία φαίνονται τα χαλουμοπιτάκια σου..και αφού δεν έχω δοκιμάσει ποτέ χαλούμι ούτε ψημένο ούτε άψητο ευκαιρία να δοκιμάσω σε αυτή την εκδοχή...φιλάκια πολλά
ReplyDeleteΈλενα μου τι ωραία αυτά τα πιτάκια,τρελαίνομαι για χαλούμι!!!
ReplyDeleteΕυωδιαστά και νοστιμότατα τα πιτάκια σου!! Είμαι σίγουρη θα είναι υπέροχα!! Φιλιά!
ReplyDeleteΜμμμ Δεν λέω όχι!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΦέρε μου αύριο μια ταψούμπα με τρία λίτρα μπύρας και Εθνικάρα και ολοκληρώθηκα.
ReplyDeleteΕκτός από το οτι σίγουρα είναι πολύ νόστιμα, αυτά τα πιτάκια είναι και πάρα πολύ όμορφα!Τέλεια πρόταση!Φιλάκια πολλά!
ReplyDeleteΒασούλα μου είναι νόστιμα και αφρατούλικα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Εύα ποτέ??
ReplyDeleteΝομιζω είναι μια καλή ευκαιρία να το δοκιμάσεις, ψητό είναι τέλειο!
Φιλιά!
Νάντια μου έλα να σε κεράσουμε!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Taelia μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό απόγευμα
Ρενάκι μην πεις, μην πεις χα χα χαα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Κανθαράκο, σου χαλάω εγώ χατήρι??
ReplyDeleteΠοτέ!
Φιλιά!
Σε ευχαριστώ πολύ Σπυριδούλα μου!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Πεθαίνω για κάθε είδους πιτάκια, έμεινε τίποτα Έλενα?
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά
Ωραία... σε καλή ανάρτηση πέτυχα...
ReplyDeleteΑγαπητές Συνταγές της καρδιάς.. θα χαρώ να τα λέμε και από τα μπλογκ μας...
Θα έχετε πολλά να με κεράσετε.. και αυτό είναι πολύ σημαντικό!!!
Ελπίζω να κεραστείτε... και στο δικό μου μπλογκ με μουσική, εικόνες, τέχνες κλπ...
Χαίρομαι που θα τα λέμε!!!
Δεν έχω φτιάξει ποτέ με χαλούμι και πρέπει να τα δοκιμάσω γιατί είναι πολύ νόστιμα μου φαίνεται Έλενα.
ReplyDeleteΦιλιά πολλά.
Eri μου εννοείται ότι σου φύλαξα!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό βράδυ!
Παρασκευή μου πολύ χαίρομαι που σε βλέπω και από εδώ!
ReplyDeleteΜε χαρά θα κερνιόμαστε κι εμείς από το δικό σου σπιτάκι και με μεγάλη χαρά θα σε κερνάμε από εδώ, από καρδιάς!
Φιλιά!
Μαράκι να τα δοκιμάσεις, θα αρέσουν και στον γιόκα, είμαι σίγουρη!
ReplyDeleteΦιλιά!
πιτάκια με χαλούμι..χμμμ .. μάλιστα!!!
ReplyDeleteμε έπεισες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
σας φιλώωωωωωωωωωω!!!
Eλενάκι μου...με αποτελείωσες βραδιάτικα! Τί τέλεια που είναι τα χαλουμοπιτάκια σου!!! Ζύμη και γέμιση συναγωνίζονται σε νοστιμιά!!!Θέλω, θέλω, θέλω... δεν στέλνεις μερικά προς τα δω;;;;;
ReplyDeleteΠολλά φιλιά και γεια στα χέρια σου!
Τέλεια! Κρατώ τη συνταγή γιατί εδώ βρίσκω χαλούμι αυθεντικό, οπότε θα δοκιμαστούν!
ReplyDeleteΝα είσαι καλά, Ελενάκι, με όλα τα νόστιμα που μας κερνάς!
Φιλάκια, καλή σου μέρα!