Tuesday 3 July 2012

Κοτόπουλο με αμπελοφάσουλα

Σήμερα σας έχω μια φρέσκια καλοκαιρινή πρόταση για κοτόπουλο, που πιστεύω θα σας αρέσει πολύ!
Το κοτόπουλο λίγο πολύ το τρώνε όλοι στην οικογένεια.
Τώρα το καλοκαίρι, που ένα σωρό φρέσκα λαχανικά είναι στη διάθεσή μας, ας τα εκμεταλλευτούμε όχι μόνο για τα λαδερά μας, αλλά και σε συνδυασμό με κάποιο κρέας που αγαπάμε.
Το κοτόπουλο είναι ένα από αυτά, που ταιριάζει με πολλά λαχανικά.
Στην σημερινή συνταγή είναι συνδυασμένο με αμπελοφάσουλα, που τα αγαπώ ιδιαίτερα, καθώς έχουν μια ξεχωριστή νοστιμιά, πατάτες και μια νόστιμη σάλτσα ντομάτας.
Το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει και με κατεψυγμένα αμπελοφάσουλα, αλλά σίγουρα άλλη νοστιμιά έχουν τα φρέσκα.
Για να δούμε πως το μαγειρεύουμε!

Θα χρειαστούμε:
1800 γρ. κοτόπουλο,κομμένο σε οκτώ μερίδες
750 γρ. πατάτες
μισό κιλό αμπελοφάσουλα καθαρισμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
4 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο.
1 κιλό ντομάτες φρέσκες ή 400 γρ, ντομάτακι κονσέρβας
2 κουταλιές ντοματοπελτέ
1 ποτηράκι του κρασιού, λευκό κρασί
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό
λίγη μαντζουράνα
8 κουταλιές ελαιόλαδο ή περισσότερο αν θέλουμε
μια πρέζα ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τις φρέσκες ντομάτες από τις φλούδες και από τους σπόρους και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Αν χρησιμοποιήσουμε ντοματάκια κονσέρβας, τα πολτοποιούμε επίσης στο μπλέντερ.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα κόβουμε σε φετάκια.
Πλένουμε τα καθαρισμένα φασολάκια, κι αν είναι από τα μακριά αμπελοφάσουλα, τα κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους περίπου 10-12 εκ.
Πλένουμε το κοτόπουλο καλά, αφαιρούμε τυχόν φτεράκια και περιττά λίπη.
Το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια.
Βάζουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Τα αφήνουμε να ροδίσουν από τη μια μεριά και τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα από την άλλη.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τα δύο είδη κρεμμυδιών και τα αφήνουμε να σωταριστούν και να μαλακώσουν.
Ανακατεύουμε πότε πότε να μην κολλήσουν.
Μόλις σωταριστούν τα κρεμμύδια, ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τις πατάτες, την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ, τον δυόσμο, την μαντζουράνα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και τόσο νερό όσο χρειάζεται να σκεπαστεί το φαγητό μας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ανακινούμε την κατσαρόλα πότε πότε, γιατί έχει την τάση να κολλάει.
Είκοσι λεπτά πριν είναι έτοιμο το φαγητό μας, προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα και τον μαϊντανό. Δεν τα προσθέτουμε νωρίτερα, για να μην μας λιώσουν.
Πριν το τέλος του ψησίματος του φαγητού, ελέγχουμε αν είναι εντάξει στο αλάτι.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό και συνοδεύουμε με το αγαπημένο μας τυράκι, ζυμωτό ψωμί και λευκό κρασάκι.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

52 comments:

  1. καλημέρα.
    αν και τώρα είναι η ώρα του καφέ, καλό είναι να κάνουμε σχέδια για το εγγύς μέλλον.
    φιλάκια!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα, Ειρήνη!
    Εξαιρετική η πρότασή σου και καλοκαιρινή. Με κοτόπουλο δεν έχω δοκιμάσει αλλά με μοσχάρι τα λατρεύω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Ειρήνη μου!
    Όντως πολύ καλοκαιρινή η πρότασή σου! Ένα πιάτο με κοτόπουλο, άφθονα λαχανικά και υπέροχα αρωματικά! Όπως είπε και η Ελένη, κι εμείς με μοσχάρι το τρώμε, αλλά νομίζω ότι ο συνδυασμός φασολάκια-κοτόπουλο θα είναι άπαιχτος!
    Ακόμα μια ωραία ιδέα για εμάς τις μανούλες που πάντα σκεφτόμαστε τι θα φτιάξουμε στα βλασταράκια μας!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  4. καλημέρα, καλημέρα!!
    σέρνομαι πρωί πρωί -όχι εγώ βρε, το ιντερνετ- αλλά τις εξαιρετικές προτάσεις, τις βλέπουμε και μελλοντικά θα τις τιμήσουμε :D

    Ειρήνη, μπράβο!!

    τι κάνετε κόρες; πως περνάτε; είστε Αθήνα, διακοπεύετε, μαγειρεύετε, όλα καλά;

    θα σας φέρω φιστικάκια κι αρμυρά και γλυκό να σας κεράσω.
    προς το παρόν σας αφήνω, να ετοιμάσω το Ραφάκι για μπανιο :))

    φιλιά πολλά!!

    ReplyDelete
  5. Aυτό κι αν είναι καλοκαιρινό φαγάκι! Πολύ ωραία πρόταση!

    ReplyDelete
  6. Εμείς στο πατρικό μου το καλοκαίρι τρώγαμε συχνά κρέας ή κοτόπουλο με λαχανικά, καλά κάνετε και μας θυμίζετε αυτές τις ωραίες συνταγές!!!

    ReplyDelete
  7. Πολύ νόστιμο, Ειρήνη!
    Και τα παιδάκια μου λάτρέυουνμόλα τα πράσινα!

    Φιλάκια και ευχαριστώ!
    Καφεδάκι.

    Βερονικούλα.

    http://logokrisiaikostuprotueona.blogspot.com.es/

    ReplyDelete
  8. Ειρήνη μου, καλό μήνα!!!!!!
    Πω πω!!!!!! Τι νόστιμο που θα είναι!!!!!
    Πολλά φιλάκια!!!!!!!!

    ReplyDelete
  9. Φωτεινη Τ.3 July 2012 at 13:45

    Εξαιρετικη η προταση σου Ειρηνη!Λεπτομερης αναλυση της παρασκευης του νοστιμοτατου-οφειλω να παραδεχτω-φαγητου.Συνηθως η μητερα μου χρησιμοποιει στα μαγειρευτα φαγητα-τις εντραδες οπως τις ονομαζει-κοτοπουλο αντι για αλλου ειδους κρεατος ως πιο ελαφρια εκδοχη.Οφειλω να ομολογησω πως στην αρχη ημουν επιφυλακτικη,εμπιστευομενη ομως τις εξαιρετικες μαγειρικες ικανοτητες της,τα δοκιμασα και καταλαβα πως οχι μονο δεν υστερουσε σε γευση ,αλλα ισως και να κερδιζε σε σημεια!Συχγαρητηρια για την μαμαδιστικη συνταγη,ειναι πολυ νοστιμη και υγιεινη.Φιλια πολλα.

    ReplyDelete
  10. πολυ ωραιο φαγητο, εγω τα φτιαχνω και με κρεας μοσχαρι ή αρνι.

    ReplyDelete
  11. Καλό μήνα Ειρήνη μου...ωραίο φαγάκι πεντανόστιμο...και με κοτόπουλο θα είναι υπέροχο...Φιλιά

    ReplyDelete
  12. Γεια σου Ειρηνάκι, το φτιάχνω και εγώ πολύ συχνά αλλά περισσότερο με φιλέτο κοτοπουλου που αρέσει πολύ στον γιό μου. Είναι πεντανόστιμο φαγάκι, παίρνω την μεριδούλα μου γιατί είμαι ακόμη στο γραφείο και δεν κρατιέμαι !!!

    φιλια και καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  13. Πολύ ωραίο και καλοκαιρινό φαγητό! Το κοτόπουλο ταιριάζει με τα αμπελοφάσουλα πάρα πολύ! Εγώ συνήθως βάζω φιλέτο.

    ReplyDelete
  14. Καθυστερημένη καταφτάνω Ειρήνη μου σήμερα, τρέχω από το πρωί!!
    Ελπίζω να έφτιαξες μπόλικα, γιατί τα αμπελοφάσουλα είναι το αγαπημένο μας καλοκαιρινό ζαρζαβατικό!
    Και σε συνδυασμό με το κατοπουλάκι και τα μυρωδικά σου, απλά τέλειο!!!
    Γεια στα χέρια σου!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  15. Summertime blues, το πρωί μπορεί να είναι η ώρα του καφέ, αλλά πρέπει να προγραμματίσουμε τι θα φάμε το μεσημέρι. Το κοτόπουλο με τα αμπελοφάσουλα, είναι μια πρόταση που δεν θα μας παιδέψει στην προετοιμασία της.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  16. Helen Gr, με μοσχαράκι το συνηθίζουν αρκετοί. Δοκίμασέ το και με το κοτόπουλο. Ψήνεται πιο γρήγορα και νομίζω ότι είναι το ίδιο νόστιμο.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  17. Ερμιόνη, τα αμπελοφάσουλα είναι από τα λαχανικά που μου αρέσουν ιδιαίτερα. Τόσο που φροντίζω να έχω αρκετή ποσότητα στον καταψύκτη, για τον χειμώνα. Επειδή το κοτόπουλο είναι πιο αγαπητό στα παιδιά, από τα άλλα κρέατα, θα πεισθούν πιο εύκολα να φάνε και τα λαχανικά μαζί του. Όλο κάτι τέτοια κόλπα κάνω και εγώ, για να τρώει το δικό μου βλαστάρι!!
    Καλό σου απόγευμα.

    ReplyDelete
  18. Μαριλένα, είμαστε καλά όλα τα κορίτσια και σου στέλνουμε φιλιά. Περιμένουμε να έρθουν οι μέρες της άδειάς μας, να ξεκουραστούμε λίγο.
    Ελπίζω να το τιμήσεις το κοτόπουλο με τα αμπελοφάσουλα και να μας πεις την γνώμη σου. Αν και πιστεύω ότι θα σου αρέσει στα σίγουρα!! Καλό μπάνιο στο Ραφάκι.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  19. mia maria, πράγματι, είναι ένα καλοκαιρινό και ελαφρύ φαγάκι, με ωραίο συνδυασμό υλικών. Αν και εγώ το φτιάχνω και τον χειμώνα, με κατεψυγμένα αμπελοφάσουλα.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  20. Λίλα, και εμείς το ίδιο. Συνεχίζω και στην δική μου οικογένεια, να μαγειρεύω παρόμοιους συνδυασμούς φαγητών. Τους θεωρώ πλήρεις διατροφικά και πολυ νόστιμους. Η οικογένεια πάντως συμφωνεί. Το καλοκαίρι ειδικά, κάτι τέτοια ωραία φαγάκια, είναι σε πρώτη προτίμηση.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  21. Βερονικούλα, είσαι τυχερή που τα παιδιά σου αγαπούν τα λαχανικά. Ρώτησε και εμάς που κάνουμε αμάν, να τα πείσουμε να τα φάνε. Μαγειρεύουμε κάτι τέτοια φαγάκια, για τον λόγο αυτό. Οπότε σίγουρα, στα δικά σου θα αρέσει η σημερινή μας πρόταση.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  22. Έφη, έναν πολύ καλό μήνα και σε σένα εύχομαι. Είναι από τα νόστιμα φαγητά. Αν δεν έχεις δοκιμάσει κοτόπουλο με αμπελοφάσουλα, σου το προτείνω ανεπιφύλακτα. Θα με θυμηθείς!!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  23. Φωτεινή, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Προτιμώ το κοτόπουλο, τώρα το καλοκαίρι, με τα εποχιακά λαχανικά, σαν πιο ελαφρύ από τα άλλα κρέατα. Φυσικά φτιάχνουμε το φαγητό μας και με άλλο είδος κρέατος, αν το θέλουμε. Γίνεται το ίδιο νόστιμο.
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  24. Καλά τι να λέμε... Τέτοια φαγητά δεν υπάρχουν πουθενά! Τέλειο!

    ReplyDelete
  25. Ειρήνη, αν το δοκιμάσεις με κοτόπουλο, πιστεύω ότι θα σου αρέσει όσο και με το αρνί και το μοσχάρι. Είναι όμως ελαφρύτερο σαν φαγητό, κάτι που τώρα το καλοκαίρι το προτιμώ. Δοκίμασέ το και σε αυτήν την εκδοχή.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  26. Εύα, καλό μήνα να έχουμε. Είναι πεντανόστιμο, όπως το λες. Όσοι αγαπούν το κοτόπουλο και αυτού του είδους τα φαγητά, θα το ευχαριστηθούν ιδιαίτερα.
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  27. Ειρήνη μου υπέροχη πρόταση...λατρεμένα και τα υλικά σου... το πιάτο σου γενικά υπέροχο και πεντανόστιμο και προσωπικά το προτιμώ με κοτόπουλο παρά με άλλο κρέας! Γεια στα χεράκια σου... έχεις πρόσκληση για παιχνίδι...την είδες;; Φιλιά και καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  28. Μαρία, και με τα φιλέτα του κοτόπουλου, γίνεται νόστιμο. Εγώ βάζω όλο το κοτόπουλο σε κομμάτια βέβαια, για να έχω την νοστιμιά και από τα κόκαλα.
    Τώρα είναι αργά για να σου στείλω μερίδα στο γραφεία, γι' αυτό σου την στέλνω στο σπίτι.
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  29. Βάσω, όπως και να το κάνεις, με φιλέτο ή όλα τα μέρη του κοτόπουλου, είναι από τα ωραία φαγάκια, που συνδυάζουν το κρέας με τα λαχανικά. Νόστιμος και υγιεινός συνδυασμός. Με το κοτόπουλο μάλιστα, πιο ελαφρύς. Τα πιτσιρίκια το τρώνε πιο εύκολα.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  30. Έλενα, μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τα αμπελοφάσουλα. Νομίζω ότι είναι τα πιο νόστιμα, από τα φρέσκα φασολάκια. Ένας από τους αγαπημένους μας συνδυασμούς είναι με το κοτόπουλο, όπως στη σημερινή μας συνταγή. Τα μαγειρεύω όμως και με άλλα ωραία υλικά. Σαν λαδερό φαγητό, είναι φανταστικά.
    Καλό βράδυ να έχουμε.

    ReplyDelete
  31. Villy, και όμως υπάρχουν!! Που; Στην κουζίνα της μαμάς μας φυσικά. Και μπορούμε πολύ εύκολα, και στην δικιά μας. Την συνταγή την έχουμε!!!
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  32. Κική, με το κοτόπουλο αρέσουν και σε μένα, μπορώ να πω πιο πολύ. Βέβαια θα τα φτιάξω και με άλλα κρέατα ή μόνα τους σαν λαδερά, για να αλλάζουμε το φαγητό μας. Αλλά τον σημερινό συνδυασμό, τον προτιμώ περισσότερο, κυρίως τώρα το καλοκαίρι.
    Θα κοιτάξω για το παιχνίδι, δεν το έχω δει ακόμα. Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση.
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  33. Ειρήνη μου υπέροχο πιάτο, πολύ νόστιμο!Και τι δεν έχει, μπράβο!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  34. Ωραίο και καλοκαιρινό φαγάκι...ένα πιάτο τώρα άνετα το "χτύπαγα"...

    ReplyDelete
  35. την ωρα που εσυ διασκεδαζεις....και με αναζητας....για να μην σε τρεχω συνεχώς βρηκα ανοικτα και μπηκα....πολυ καλό πιατο ....ωραια μιας και ειμαι μονος..ας φαω....
    να σαι καλά.....σε ευχαριστω πολυ για όλα

    ReplyDelete
  36. Ελένη, νομίζω ότι το σημερινό μας φαγάκι, έχει μέσα του, ένα κομμάτι του ελληνικού καλοκαιριού. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα, που μας προσφέρει τέτοια ποικιλία υλικών, για την καλή διατροφή της οικογένειάς μας.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  37. Σοφία, φαντάζομαι ότι στην Αγγλία, δεν τα βρίσκεις κάτι τέτοια ωραία φαγητά. Γι' αυτό τώρα που είσαι εδώ, φρόντισε να εκμεταλλευθείς την ευκαιρία να τα χαρείς!!
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  38. Homemade, είχαμε αφήσει ανοιχτά, γιατί ξέραμε ότι θα περάσεις να σε κεράσουμε!! Αφού το ευχαριστήθηκες κιόλας το φαγάκι, με τα καλά σου λόγια, χορτάσαμε και εμείς. Σε ευχαριστούμε.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  39. ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΛΙΓΟ ΣΑΣ ΛΕΩ!!!ΑΓΑΠΑΩ ΑΜΠΕΛΟΦΑΣΟΥΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΟΝΟ ΣΑΛΑΤΑ ΤΑ ΕΦΤΙΑΧΝΑ...ΤΕΛΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ...ΜΠΡΑΒΟ!!ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!!!

    ReplyDelete
  40. Ειρήνη ο Homemade (Παναγιώτης) σε μένα τα λέει αυτά χα χα χααα!
    Παναγιώτη εγώ διασκέδαζα μεν, αλλά είχα ειδοποιήσει την Ειρήνη να σου φυλάξει το πιάτο σου, γιατί σε ξέρω ότι θα γύριζες πεινασμένος!
    Για να δεις πως σε φροντίζω και να το εκτιμήσεις (ελπίζω);-)
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  41. ♡°º
    Tudo de bom!
    °♫♫♪¸.•°`♡✿

    ReplyDelete
  42. Τι υπέροχη συνταγή που έφτιαξες πάλι Ειρήνη μου, με λαχτάρησες! υπέροχο πιάτο!

    ReplyDelete
  43. Πολύ καλή καλοκαιρινή πρόταση αυτό φαγάκι Ειρήνη μου!!!
    Μου αρέσουν πολύ τα αμπελοφάσουλα και αρκετά συχνά βρίσκονται στο τραπέζι μας σαν σαλάτα με τριμμένο σκορδάκι!!
    Γεια στα χέρια σου!!!
    Καλό απόγευμα!!

    ReplyDelete
  44. Νοστιμότατο το φαγάκι σου Ειρήνη μου... μοσχοβόλισε όλο το blog!! Θα δοκιμάσω σίγουρα την συνταγή σου, γιατί μ'αρέσουν πολύ τ'αμπελοφάσουλα και συνήθως τα κάνω σαλάτα!! Καλό απόγευμα, φιλάκια!

    ReplyDelete
  45. σας ευχαριστω πολύ...ναστε καλά....μην κλειδώνεται..μόνο τρωμε.....φαγητό...χαχααα

    ReplyDelete
  46. Aretaki, τώρα έχεις στα χέρια σου, μια ωραία συνταγή, για να μην τρως τα αμπελοφάσουλα μόνο σαλάτα!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  47. Έλενα, μην ανησυχείς!! Φρόντισα ο Παναγιώτης να φύγει ευχαριστημένος και χορτασμένος από το μπλογκόσπιτό μας!!

    ReplyDelete
  48. Eri, τι ωραία λαχανικά μας δίνει η ελληνική φύση!! Και πόσους ωραίους τρόπους μπορούμε να βρούμε για να τα αξιοποιήσουμε!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  49. Βάσια, τα αμπελοφάσουλα αρέσουν και σε εμάς, και το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους και στο δικό μας τραπέζι. Συνήθως όμως τα συνδυάζω με κάποιο κρέας ή λαδερά. Και σαν σαλάτα βέβαια, είναι επίσης νόστιμα.
    Όπως και αν τα προτιμάμε, είναι πεντανόστιμο λαχανικά!!
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  50. Έλενα, αξίζει να δοκιμάσεις την συνταγή με το κοτόπουλο και τα αμπελοφάσουλα!! Είναι μια αλλαγή, εκτός από την σαλάτα που φτιάχνεις, που πιστεύω ότι θα σας αρέσει. Συνδυαζει κρέας και λαχανικά σε μια νόστιμη και υγιεινή εκδοχή.
    Περιμένω να μάθω τις εντυπώσεις σου.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  51. Homemade, να είσαι καλά και να μας ξανάρθεις όποτε θέλεις! Δεν θα κλειδώσουμε, οι φίλοι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι!
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete