Οι τσιπούρες είναι από τα πιο νόστιμα ψάρια και νομίζω αρέσουν στους περισσότερους.
Φροντίζω να τις μαγειρεύω τακτικά και με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε να έχω όσο πιο συχνά γίνεται στο τραπέζι μας αυτό το ωραίο ψάρι.
Σήμερα θα σας δείξω μια πολύ εύκολη συνταγή, με νόστιμα υλικά, που δίνουν ένα πλήρες φαγητό.
Πάμε να δούμε πως θα τις φτιάξουμε.
Θα χρειαστούμε:
2 τσιπούρες, γύρω στα 400 γρ. η κάθε μία
1 μεγάλη πατάτα ή μερικές baby πατατούλες
15-20 ντοματίνια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά μουστάρδα
1/2 λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό
λίγη ρίγανη
λίγη μαντζουράνα
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε κομμάτια, μάλλον μικρά.
Βάζουμε τα κομμάτια πατάτας σε ένα πυρέξ ή ταψάκι, μαζί με την μία σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα δύο.
Τα ραντίζουμε με λίγη ρίγανη, λίγη μαντζουράνα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και νερό, όσο χρειάζεται να καλύπτονται οι πατάτες μέχρι τη μέση.
Τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθ. Κελσίου, για μισή ώρα περίπου.
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια, τα εντόσθια και τα βράγχια. Αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά και τα πλένουμε πολύ καλά.
Τα αλατίζουμε ελαφρά στην κοιλιά τους και μέσα σ' αυτήν βάζουμε από μισή σκελίδα σκόρδο για κάθε ψάρι.
Καθαρίζουμε τα ντοματίνια από τα κοτσανάκια τους.
Ανακατεύουμε το χυμό λεμόνι με τη μουστάρδα καλά, ώστε να διαλυθεί η μουστάρδα.
Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο.
Τις σπρώχνουμε προσεκτικά προς τις άκρες και βάζουμε μέσα στο πυρέξ τα ψάρια και τα ντοματίνια.
Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού πάνω στα ψάρια.
Ραντίζουμε το φαγητό με το μείγμα μουστάρδας-λεμονιού, βάζουμε λίγο λάδι ακόμα επάνω στα ψάρια και τα ντοματίνια και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται.
Ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά περίπου, ως τα ψάρια να ψηθούν και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.
Ελέγχουμε το φαγητό μας κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μήπως χρειασθεί και άλλο νερό.
Αν το ψάρι μας κοντεύει να ψηθεί, αλλά οι πατάτες χρειάζονται ακόμη κάποιο χρόνο, καλύπτουμε το φαγητό μας με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Όταν το φαγάκι μας είναι έτοιμο, σερβίρουμε αμέσως και καλή μας όρεξη.
Ειρήνη Ε.
Ετοιμάζομαι να πάω λαϊκή!!! Ήθελα να πάρω γαύρο για σήμερα αλλά τώρα με προκαλείς μ'αυτό το πιάτο!!! Έχω τον άντρα μου που δεν μπορεί τα αγκάθια...ουφ!!!
ReplyDeleteΣυμφωνώ μαζί σου ότι είναι από τα πιο νόστιμα ψάρια και έτσι όπως τις έκανες μια πραγματική νοστιμιά!!!!!
Οι συνταγές σου μ'αρέσουν πολύ!!!
Καλημέρα Ειρήνη μου!!!
Καλημέρα Ειρήνη μου!
ReplyDeleteΤις τσιπούρες τις συμπαθώ ιδιαίτερα, είναι πραγματικά ένα πολύ νόστιμο ψάρι!
Τις μαγείρεψες άψογα και ο συνδυασμός τους με λαχανικά δημιουργεί ένα πλήρες και υπέροχο γεύμα!
Φιλιά
Καλημερα Ειρηνη
ReplyDeleteΔιαβαζοντας την υπεροχη συνταγη σου δεν μπορω να μην σκεπτομαι σε τι ευλογημενο τοπο ζουμε!!Με αφθονια λαχανικων και φρουτων, με πληθωρα νοστιμων ψαριων,με ποικιλια μυρωδικων που αν τα συνθεσεις ολα μαζι μπορουμε να εχουμε εν απολυτα αρμονικο πιατο σε γευση και αρωμα.Ενα τετοιο πιατο μας προσφερεις και εσυ σημερα,ενα πιατο που ταιριαζει στα ελληνικα γουστα,ισορροπημενο,ελαφρυ για τα μετεορολογικα δεδομενα της χωρας μας και φυσικα πεντανοστιμο!Φιλια πολλα,πολλα.
Πραγματικά πολύ όμορφη πρόταση...γιατί έτσι έχεις και όμορφο μυρωδάτο συνοδευτικό...
ReplyDeleteΦιλιά
Ειρήνη μου....ΤΕΛΕΙΑ συνταγή....μου αρέσουν πολύ οι τσιπούρες αλλά ξετρελαίνομαι και για ντοματίνια και αυτή η συνταγή τα συνδυάζει και τα δύο σε ένα υπέροχο πιάτο!!!!!! Φιλάκια πολλά!!!!!!
ReplyDeleteΌντως πολύ ωραίο ψάρι και ιδανικό για ένα ελαφρύ μα ταυτόχρονα νόστιμο και πλήρες γεύμα!
ReplyDeleteΤα ψάρια γενικά έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι!
Καλό μεσημέρι :)
Ειρήνη ωραιότατο πιάτο!! κι απ' αυτά, που θ' αρέσουν σίγουρα στα παιδιά -τουλάχιστον στα δικά μου :D
ReplyDeleteάσε που την ιδέα με τη σάλτσα μουστάρδας τη χρησιμοποιούμε κι αλλού :))
την καλησπερα μου!
Ειρήνη,διαφορετική πρόταση για τα ψαράκια και πολύ νόστιμη με τα υλικά,που έβαλες!
ReplyDeleteΦαντάζομαι,μπορούμε να βάλουμε και άλλα μεγάλα ψάρια.
Φιλιά!
Ειρήνη μου πολύ νόστιμα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΦιλάκια!!!!!!!!!!!
Πολύ ωραίο το φαγάκι σου Ειρήνη μου, στην Ελλάδα τρώγαμε πολύ συχνά τσιπούρες και σχεδον τις είχα βαρεθεί, εδώ όμως δεν τις βρίσκω εύκολα και έχω να φάω ενάμισι χρόνο..! Τωρα που τις είδα έτσι ξαπλωμένες με τα όλα τους τις λιμπίστηκα! Φιλάκια πολλά
ReplyDeleteeirini, οι τσιπούρες δεν έχουν τόσα πολλά κόκαλα. Αξίζει το μαγείρεμά τους, είναι τόσο νόστιμες!
ReplyDeleteΌσο για τον σύζυγο, όταν τις δοκιμάσει, δεν θα τον νοιαζει πια για τα κόκαλα! Χαχαχά!!
Χαίρομαι που σου αρέσουν τα μαγειρέματά μας!!
Καλο απόγευμα.
Ερμιόνη, όπως ξέρεις, η τσιπούρα είναι από τα πιο νόστιμα ψάρια. Ευτυχώς το τρώει και η μικρή. Με αυτόν τον τρόπο που δείχνουμε σήμερα, δεν μυρίζει το φαγητό ψαρίλα, ειδικά οι πατάτες που τραβούν τις μυρωδιές πιο εύκολα. Έχω δοκιμάσει πατάτες σαν συνοδεία ψαριού στο φούρνο, που μύριζαν πολύ και δεν μου άρεσαν καθόλου!!
ReplyDeleteΟ όλος συνδυασμός των υλικών, δίνει ένα πλήρες γεύμα, για άτομα όλων των ηλικιών και δεν έχει ιδιαίτερο χρόνο προετοιμασίας.
Καλό απόγευμα.
Φωτεινή, πράγματι, ζούμε σε εναν τόπο ευλογημένο!! Έχουμε όλες τις πρώτες ύλες, που είναι απαραίτητες για την σωστή διατροφή της ελληνικής οικογένειας. Ύλικα πρώτης ποιότητος, που δίνουν εξαίρετα εδέσματα, είτε πρόκειται για μαγειρική, είτε για ζαχαροπλαστική.
ReplyDeleteΣτη συγκεκριμένη συνταγή, ένα νόστιμο ψάρι των ελληνικών θαλασσών, συνδυάζεται με τα λαχανικά και τα μυρωδικά της ελληνικής γης, δίνοντας ένα καλό, θρεπτικό και γευστικό αποτέλεσμα. Ελαφρύ, κατάλληλο για την εποχή.
Καλό βράδυ.
Σοφία, δύο σε ένα. Και το κύριο, (ψάρι) και τα συνοδευτικά του (πατατούλες-ντοματίνια). Μια σαλατούλα της προτίμησής μας δίπλα, ταιριάζει πολύ ωραία και συμπληρώνει το σύνολο.
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Elena, τα ντοματίνια μου αρέσουν και εμένα πολύ, γι' αυτό τα προσθέτω όχι μόνο σε σαλάτες αλλά και σε κάποια φαγητά, όπως σήμερα στις τσιπούρες. Πρέπει όμως να προσέξουμε τον χρόνο στον οποίον θα τα προσθέσουμε στο φαγητο, για να μην μας λιώσουν. Στην περίπτωση δηλαδή που τα θέλουμε ολόκληρα.
ReplyDeleteΠάντως και σκέτα τα ντοματίνια, τα τιμώ δεόντως. Τα τελευταία χρόνια, έχουν εμφανιστεί και νέα είδη τους στην αγορά και στις λαϊκές. Αν τα βρεις, δοκίμασέ τα. Κάποιες ποικιλιες είναι ολόγλυκες!!
Καλό βράδυ.
Dark chef, Έφη, τα ψάρια έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι μας χειμώνα καλοκαίρι. Αρέσουν στους περισσότερους στο σπίτι, και τα θεωρώ από τις καλύτερες τροφές. Την τσιπούρα την αγαπά πολύς κόσμος, για το ωραίο της ψαχνό. Πολύ νόστιμο ψάρ!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Μαριλένα, αφού το τρώει και η δική μου η μικρά, στο συνιστώ ανεπιφύλακτα. Τρώει και τις πατάτες, που σε άλλη περίπτωση, αν είχαν την έντονη γεύση και τη μυρωδιά του ψαριού, δεν υπήρχε περίπτωση να τις πλησιάσει!! Σε αυτό κάνει καλή δουλειά, η μουστάρδα με το λεμόνι. Αξίζει να τις δοκιμάσεις.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Eleni, βεβαίως μπορείς να δοκιμάσεις την συνταγή αυτή και με άλλα ψάρια, όπως είναι ο σαργός, το κοκκινόψαρο, το φαγκρόπουλο, το μυτάκι, το λαβράκι και τόσα άλλα ωραία ψάρια. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μεγαλύτερα ψάρια, προσαρμόζοντας τον χρόνο ψησίματος. Θα πρέπει να προσέξεις πότε θα προσθέσεις τα ντοματίνια, αν θέλεις να παραμείνουν ολόκληρα.
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ.
Έφη, δεν μπορείς να φανταστείς τι νόστιμες γινονται οι τσιπούρες, μαγειρεμένες με τον τρόπο αυτό!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Έρη, όταν ξανάρθεις με το καλό στην Ελλάδα, θα τις χαρείς και πάλι τις τσιπούρες!! Η νοστιμιά των ψαριών της ελληνικής θάλασσας, είναι σαφώς ανώτερη, από αυτή των ψαριών του ωκεανού!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ.
E,την αδυναμία μου στο ψαρι την έχω δηλώσει κι αλλες φορες... Φιλακια
ReplyDeleteΜε το ψάρι δεν το εχω!
ReplyDeleteΑχ ψάρι! Να φανταστείς Ειρήνη μου ότι κάποτε ούτε ήθελα να τα βλέπω! Τα τελευταία χρόνια όμως μου αρέσουν σχεδόν όλα! Και αυτές οι τσιπούρες φαίνονται... μιαμ! Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση με τη μουστάρδα!
ReplyDeleteΚαλή σου μέρα!
Ειρήνη μου λατρεύουμε τις τσιπούρες οικογενειακώς!!!! Φανταστική συνταγή!!
ReplyDeleteΠολύ καλοκαιρινό φαγάκι, γεμάτο αρώματα και γεύσεις της θάλασσας! Υπέροχο!
ReplyDeleteΕυγενία, τώρα που βρίσκεσαι σε νησί, θα έχεις τα καλύτερα ψάρια του Αιγαίου, στο πιάτο σου!! Εκμεταλεύσου την ευκαιρία, να τα απολαύσεις!!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Beauty follower, σε κάποιους ανθρώπους, όπως εσύ, δεν αρέσει το ψάρι. Συνήθως δεν ανέχονται την μυρωδιά του, παρά την γεύση του. Είναι βέβαια τόσο ωφέλιμη τροφή! Αλλά περι ορέξεως...
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Selcouth, μεγαλώνοντας παρατηρώ και στον εαυτό μου, ότι κάποια φαγητά που δεν τα έτρωγα πιο μικρή, τώρα μου αρέσουν. Ευτυχώς τα ψάρια τα αγαπούσα πάντα. Ευτυχώς και για σένα, που τώρα τρως τα ψάρια και κάνεις πολύ καλά, για όλους τους γνωστούς λόγους!!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Λίλα και εμείς το ίδιο. Γι' αυτό και προσπαθώ να τα μαγειρεύω με διάφορους και διαφορετικούς τρόπους, με σκοπό να τις έχω συχνά στο τραπέζι μας.
ReplyDeleteΠως τα πήγατε με τις ζέστες; Είδα στην τηλεόραση ότι, χτυπήσατε 45άρια, ή κάτι τέτοιο. Έμεις εδώ λιώσαμε και φαντάσου ότι είμαστε 5 λεπτά από την θάλασσα με τα πόδια!
Καλή σου ημέρα.
Eleanna, απολαυστικό φαγητό ως το τελευταίο ντοματίνι!! Εύκολο και υγιεινό!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
καλοκαιράκι χωρίς τσιπούρα δε γίνεται! εννοείται ότι η λαχταριστή σου εκδοχή καταγράφηκε!
ReplyDeleteπολύ καλημέρα σας :)
Pela, όχι μόνο χωρίς τσιπούρα αλλά χωρίς ψαράκι και ψαρομεζέ γίνεται; Βέβαια εμείς τα θέλουμε χειμώνα - καλοκαίρι, για την νοστιμιά και την ωφελιμότητά τους!!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Είναι πολύ νόστιμες οι τσιπούρες και τις μαγείρεψες πολύ ωραία!
ReplyDeleteΒάσω, σίγουρα δεν φτάνει μόνο το ίδιο το ψαράκι να είναι νόστιμο. Σημαντικό ρόλο παίζει το πως θα το αξιοποιήσουμε μαγειρικά, για το ευχαριστηθούν και οι συνδαιτημόνες μας και εμείς.
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.