Εδώ και πολύ καιρό είχα βάλει στο μάτι την συγκεκριμένη μαρμελάδα.
Στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένη, εδώ πιστεύω όχι και τόσο.
Όμως γνωρίζετε την τάση που έχω να επιχειρώ και να δοκιμάζω γεύσεις διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει, χωρίς να περιφρονώ καθόλου βεβαίως και τις δικές μας γνωστές και πατροπαράδοτες.
Έτσι μετά από αναζητήσεις στο διαδίκτυο και αρκετές δοκιμές, πέτυχα τελικά την μαρμελάδα ακριβώς όπως την ήθελα.
Φυσικά δεν είναι μια μαρμελάδα για το πρωινό σας, αν και περί ορέξεως……
Είναι μια μαρμελάδα κυρίως για μεζέ, για να την προσθέσετε στο σάντουιτς ή το χάμπουργκερ σας ή ακόμα και στην ομελέτα σας ή την μπριζόλα σας..
Εγώ την σέρβιρα πάνω σε ψωμάκια, που τα είχα αλείψει με μια γενναία δόση με τυρί κατίκι. Μπορούμε αντί για κατίκι να βάλουμε ξυνομυζήθρα, ανθότυρο, ακόμα και τυρί κρέμα.
Ένα μεζεδάκι, για να συνοδεύσουμε την μπυρίτσα μας και να τρατάρουμε τους φίλους μας κάτι διαφορετικό!
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε μαρμελάδα με μπέικον και καραμελωμένα κρεμμύδια.Θα χρειαστούμε:
1 κιλό κρεμμύδια
10 φέτες μπέικον
μισό κουταλάκι ζάχαρη
μισό κουταλάκι θυμάρι
μισό κουταλάκι πάπρικα καπνιστή
μισό κουταλάκι μέλι
50 ml balsamico κόκκινο (ή και λευκό)
λίγο αλάτι
Στην πράξη:
Κόβουμε τις φέτες του μπέικον σε μικρότερα κομμάτια και τα σωτάρουμε με λίγο ηλιέλαιο ή άλλο ελαφρύ λάδι, μέχρι το μπέικον να γίνει κριτσανιστό.
Το αφαιρούμε από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε πιάτο στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο ηλιέλαιο.
Τα πασπαλίζουμε με μισό κουταλάκι ζάχαρη και τα καραμελώνουμε όπως αναλυτικά περιγράφουμε εδώ.
Η όλη διαδικασία του καραμελώματος θα κρατήσει γύρω στα 45-50 λεπτά.
Επαναλαμβάνω ότι το καραμέλωμα πρέπει να γίνει αργά και σε χαμηλή θερμοκρασία (με ανώτερο το 12, καραμελώνουμε στο 5-6)
Δεν βάζουμε πολύ λάδι στο τηγάνι, γιατί θα καθυστερήσει το καραμέλωμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά την διάρκεια του καραμελώματος λίγο.
Όταν τα κρεμμύδια είναι έτοιμα, προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από την φωτιά το τηγάνι.
Πασπαλίζουμε το περιεχόμενό του με το θυμάρι και την πάπρικα.
Διαλύουμε το μέλι στο μπαλσάμικο και περιχύνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι, όσο μας αρέσει στην γεύση.
Ξαναβάζουμε το τηγάνι στην φωτιά και ανακατεύουμε ζωηρά για 1-2 λεπτά ακόμη.
Βάζουμε την μαρμελάδα (μαζί με ότι υγρά έχουν μείνει στο τηγάνι) σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.
Φυλάσσεται στο ψυγείο για αρκετό καιρό, έτοιμη να νοστιμίσει γευστικά τις όποιες επιλογές μας.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Kαλημερα Ελενα ,καλη εβδομαδα να εχεις!
ReplyDeleteΑνοιγοκλεισα με πραγματικη απορια τα ματια μου οταν ειδα τη σημερινη προταση σου!!Μετα την πρωτη εκπληξη και αφου την διαβασα προσεκτικα,διεπιστωσα οτι προκειται για μια ιδιαιτερα ευφανταστη και πρωτοτυπη ιδεα που μπορει να χρησιμοποιηθει ποικιλοτροπως.Η προταση για σαντουιτς η ντιπ πανω σε ντακος και ξεροψημενο ψωμι ειναι δελεαστικη!Ακομη και πανω απο μια παστα η διπλα σε βραστες πατατες θα μπορουσε να ξεσηκωσει εγκωμιαστικα σχολια.Εν πασει περιπτωσει ειναι ενα ενδιαφερον παρασκευασμα που εχει εφαρμογες κατα
το δοκουν,μια προταση με σπιρτοζικη γευση που αλλαζει τα καθιερωμενα και δινει αλλη διασταση στη κουζινα μας.Φιλια πολλα,πολλα.
Καλημερα Ελενη!
ReplyDeleteΤι απιστευτη λιχουδια ειναι αυτη? Παω να παρω κρεμμυδια και μπεικον ...
Κι εγω εκανα μια μαρμελλαδα κρεμμυδια, συνηθιζεται στην Ιταλια,
αλλα ειναι μαρμελλαδα-μαρμελλαδα, δηλ. γλυκεια.
Καλη εβδομαδα
Φιλια!
Γεια σου Ελενάκι με τις προχω ιδέες σου και τις νοστιμιές σου.
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα!!
Kαλέ τι πρωτότυπη είναι η συνταγούλα μας σήμερα!!! μ'αρέσει πολύ να δοκιμάζω περίεργες γεύσεις οπότε μπαίνει στα υπόψιν!
ReplyDeleteκαλημέρα και καλή βδομάδα!!
φιλούρες!!
Έλενα έγραψες σήμερα!!! Στην αρχή λέω τί σόϊ μαρμελάδα είναι αυτή με μπέϊκον, αλλά διαβάζοντας κατάλαβα!!! Όπως και να'χει σε εμπιστεύομαι και νομίζω ότι θα είναι πολύ νόστιμη, ιδίως πάνω στο τυράκι που την έβαλες!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!!!!!!!!!!
η φαντασία, όχι μόνο στην εξουσία, αλλά και στην κουζίνα!!
ReplyDeleteάριστα!
φιλιά πολλά :D
Πολύ μου αρέσει αυτή η αλμυρή και πικάντικη μαρμελάδα! Ήξερα για σκέτα καραμελωμένα κρεμμύδια, όντως εμείς εδώ δεν τα συνηθίζουμε έτσι, αλλά εμπλουτισμένα με μπέικον κιόλας θα είναι μούρλια! Μεζεδάκι με πολλές χρήσεις και εφαρμογές!
ReplyDeleteΚαλημέρα Έλενα! :)
Ωραίο μεζεδάκι το δίχως άλλο!!!! Καλή εβδομάδα!!!!
ReplyDeleteΠολύ πρωτότυπη η μαρμελάδα σου! Δεν έχω ξαναδοκιμάσει κάτι τέτοιο και για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ξανακούσει μαρμελάδα με αυτά τα υλικά! Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΠωωωωω!
ReplyDeleteΚαι μόνο από τον τίτλο έχω ενθουσιαστεί με αυτή τη μαρμελάδα!
Είναι σίγουρα πιο τολμηρή για τα γούστα μου, αλλά φαίνεται τόσο απίθανη που αποκλείεται να μην τη δοκιμάσω!
Ειδικά σε μπέργκερ θα είναι σκέτη τρέλα!
Φιλιά πολλά Ελενάκι!
καλό μεσημέρι !!!!!!!!! να 'μαι και εγώ εδώ !!!!!!!! ψιλογύρισα, και λέω ψιλογύρισα γιατί δεν θέλω να πιστέψω οτι τελείωσε η αδειά μου !!!!! σνιφ σνιφ !!!!!!!!
ReplyDeleteΛενάκι μου γλυκό, θα φταίει ο γιός μου όταν θα δεί την συνταγή με αυτά που θα σου λέει?? μόνο εσύ παιδί μου θα μπορούσες να παρούσιασεις τόσο όμορφα και τόσο απλά - λες και είναι κάτι το συνηθισμένο !!!!!!!!!!!!!!τςςςςςςς τι να πω εγώ τώρα ? ε ? με βαζεις σε μεγάλο δίλημα !!!! χιχι
καλοφάγωτη λοιπόν !!!!!!!!!!
Οι αλλες οι φιλενάδες μας που σουρτουκεύουν ???????
φιλια πολλά πολλά πολλά σε ολους.
Καλή εβδομάδα κορίτσια,Μαρία με τον καύσωνα κι εσύ εδώ!!
ReplyDeleteΩραίο συνοδευτικό μας έφτιαξες Έλενα.
Προσοχή Προσοχή! Τα καραμελωμένα κρεμμύδια προκαλούν εξάρτηση, ειδικά σε μορφή μαρμελάδας συνοδείας bacon!!!
ReplyDeleteΚαλέ μου τρέχουν τα σάλια πρωί πρωί!!
Πρωτότυπη, θεσπέσια, νοστιμότατη συνταγή!! Μπαίνει στα "προσεχώς" και είμαι σίγουρη θα αρέσει πολύ!!!
ReplyDeleteΦωτεινή μου, είναι πραγματικά μια διαφορετική πρόταση που μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους!
ReplyDeleteΤα μεζεδάκια που ετοίμασα εξαφανίστηκαν πριν καλά καλά το καταλάβω!!
Αλλά και σε μπέργκερς ταιριάζουν πολύ όμορφα!
Ωραίες και οι προτάσεις σου σίγουρα!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Μαρίνα μου, σου ομολογώ ακόμα πιο πρωτότυπη μου ακούγεται η γλυκιά μαρμελάδα με κρεμμύδια, περιμένω συνταγή όποτε την φτιάξεις!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Καλώς την Ιουλία μας!
ReplyDeleteΦιλιά, καλή βδομάδα!
Πέλα μου κι εγώ, ότι πιο περίεργο πρώτη θα το δοκιμάσω χα χα χααα!
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια!
Ειρηνάκι μου πάνω στο τυράκι ήταν άπαιχτη!!! Μεζεδάκι φοβερό!!
ReplyDeleteΘα την δοκιμάσω και αλλού, μας άρεσε πολύ!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Μαριλενάκι μου σε ευχαριστώ!
ReplyDeleteΚι επειδή ξέρω ότι δεν θα την φτιάξεις του Φάνη, θα του στείλω ταπεράκι εγώ του παιδιού, τι νόμιζες?? χα χα χααα!
Πολλά φιλάκια!
Σκοτεινούλα, είναι πιο ενισχυμένη από σκέτα καραμελωμένα κρεμμύδια, που εμείς τουλάχιστον τα χρησιμοποιούμε πολύ.
ReplyDeleteΕχει το μπέικον και τα μυρωδικά, που την κάνουν πολύ σούπερ!!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Καλή βδομάδα Λιλάκι μου, φιλιά πολλά!!!
ReplyDeleteBeauty μου, δεν είναι μαρμελάδα γλυκιά, είναι μια μαρμελάδα που ταιριάζει σε αλμυρές γεύσεις!
ReplyDeleteΦιλιά, καλή βδομάδα!!
Ερμιόνη μου βάζω σκέτα καραμελωμένα κρεμμύδια στα μπέργκερς και είναι απίθανα!
ReplyDeleteΦαντάζομαι ότι με αυτήν την μαρμελάδα θα είναι ακόμα πιο νόστιμα.
Σε μπέργκερς σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω κι εγώ όση μου περίσσεψε!
Φιλιά!
Μαράκι μου, καλώς το, καλώς το!!!
ReplyDeleteΕντάξει, υπάρχουν και τα Σαββατοκύριακα, μην μου στεναχωριέσαι!!
Δεν ξέρω για τον γιόκα σου τι θα πει, ξέρω με τι ευχαρίστηση την τίμησαν οι δικοί μου γιόκες χα χα χααα!!
Οι λοιπές φιλενάδες σουρτουκεύουν άλλες εδώ, άλλες εκεί, καλό Σπτέμβρη πια θα μαζευτούμε όλες!
Πολλά φιλάκια!
Ξανθή μου είδες??
ReplyDeleteΜε τον καύσωνα επέστρεψε η Μαρία μας!
Τι να κάνει που τελείωσε η άδεια??
Καλό χειμώνα όμως δεν της λέμε ακόμα!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Ερη μου εμείς την έχουμε πάθει την εξάρτηση εδώ και καιρό χα χα χαα!
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια, καλή βδομάδα!!
Taelia μου καλώς την!!!
ReplyDeleteΕπέστρεψες από διακοπούλες???
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Εδώ ως επί το πλείστον για τέτοια συνταγη χρησιμοποιούμε τα κόκκινα κρεμμύδια και αντί ζάχαρη την φτιάχνουμε με maple syrop η με καφέ ζάχαρη. Την τρώμε σε γεύματα των Ευχαριστιών, Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς που συνοδεύει θαυμάσια την γαλοπούλα αφού έχει προστεθει μέσα μαρμελάδα cranberry.
ReplyDeleteΆλλοι προσθέτουν βερίκοκο μαρμελάδα.
Επίσης την προσθέτουν σε μικρά μαγειρεμένα ξερά φασόλια για Μεξικανική συνταγη.
Σε DEVILED EGG για πάρτι, επάνω σε μεγάλες καθαρισμένες γαρίδες η καραβίδες η σε sea scallops.
Οι ποικιλότροποι είναι αφάνταστοι και πολλοί. Χάρηκα Έλενα που την συστήνεις στην Ελληνική κουζίνα.
Καλή σου εβδομάδα!!! Πολλά φιλιά!
Από τα υλικά καταλαβαίνει ότι θα έχει εξαιρετική γεύση! Πολύ θα ήθελα να τη δοκιμάσω, γίνεται;;;
ReplyDeleteΜου αρέσει πολύ που μας προτείνεις νεες γεύσεις, σε ευχαριστώ πολύ γι' αυτό.
Φιλάκια, καλό βράδυ.
Αυτή κι αν είναι πρωτότυπη συνταγή!! Δεν την είχα ξανακούσει! Καλό βράδυ εύχομαι!!
ReplyDeleteΠολύ ωραία και πρωτότυπη ιδέα!!!Μπράβο σου για άλλη μία φορά
ReplyDeleteΚαταπληκτική ιδέα Ελενά μου... γευστικότατη μαρμελάδα, τσάτνεϋ ή όπως θέλεις να το ονομάσεις εγώ πάντως ξέρω ότι επάνω σε ψωμάκι ή παρέα με ψητό κοτοπουλάκι θα είναι μοναδικό στη γεύση...αλλά και παρέα με το κατίκι ...είναι μούρλια!!! Γεια στα χέρια σου!!!
ReplyDeleteΚαταπληκτική ιδέα Ελενά μου... γευστικότατη μαρμελάδα, τσάτνεϋ ή όπως θέλεις να το ονομάσεις εγώ πάντως ξέρω ότι επάνω σε ψωμάκι ή παρέα με ψητό κοτοπουλάκι θα είναι μοναδικό στη γεύση...αλλά και παρέα με το κατίκι ...είναι μούρλια!!! Γεια στα χέρια σου!!!
ReplyDeleteΤι λες τώρα...μόλις είδα τον τίτλο λέω εχει ξεφύύύγ(όπως λέει και η Τασούλα).Καλά θα πρέπει να είναι τέλειο,να το βάλεις σε σαντουιτσάκι που θα πάρεις μαζί στην παραλία μούρλια!!!!Γεια στα χέρια σου Ελενάκι φιλιά!!!
ReplyDeleteΠωπω τι πρωτότυπη μαρμελάδα είναι αυτή!!! Πρέπει να δοκιμαστεί.
ReplyDeleteΈλενα καλησπέρα!
ReplyDeleteΔεν έχω φάει κάτι τέτοιο με τυρί.....Πολύ καλό για ορεκτικό!!!!
Πολλά φιλάκια!!!!!!!!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ!!!
ReplyDeleteΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!
Καλημέρα!!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα!!!
Χμμμ!!! Πρωτότυπη η συνταγή!!!
Πολλά-πολλά φιλάκια!!!
Πολύ πρωτότυπη μαρμελάδα (;)!!!! Μου άρεσαν και οι ιδέες για σερβίρισμα. Ειδικά με τα τυριά!
ReplyDeleteΚαλό μήνα Έλενά μου! Φιλιά!
Evie μου έχω φάει στο εξωτερικό γαλοπούλα σερβιρισμένη με σαλτσα κράνμπερις και πραγματικά είχα ενθουσιαστεί!!!
ReplyDeleteΚάποια στιγμή θα δοκιμάσω να την φτιάξω, αν έχεις καμιά καλή συνταγή, θα χαρώ πολύ να την μοιραστείς μαζί μας!
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά και για τις παραλλαγές που μας προτείνεις!
Φιλάκια, καλό μήνα!
Ελενάκι μου πάντα μου αρέσει να δοκιμάζω νεες γεύσεις, κι αν κάτι μου αρέσει, ανυπομονώ να το μοιραστώ μαζί σας!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Leviathan μου δεν είναι από τις πολύ γνωστές συνταγές εδώ, στο εξωτερικό όμως είναι από τις πιο γνωστές!
ReplyDeleteΦιλιά, καλό σου μήνα!!
Νάντια μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Κικίτσα την δοκίμασα τελικά και σε μπέργκερς, φοβερή ήταν.
ReplyDeleteΗ επόμενη δοκιμή μου θα είναι με κάποιο κρεατικό!
Φιλάκια!
Ροδάνθη μου έχουμε ξεφύγει δεν λες τίποτα χα χα χαααα!!!
ReplyDeleteΣε σαντουιτσάκι ταιριάζει τέλεια!!!!
Φιλιά, καλό μήνα να χουμε!
Βασούλα μου δοκίμασέ την, σου την συνιστώ!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Εφάκι από τα πιο νόστιμα ορεκτικά π[ου έχουμε δοκιμάσει, ήταν πάνω σε τυράκι!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Καλό μήνα Βάλια μου!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
syros2js ευχαριστώ πολυ!
ReplyDeleteΚαλό μήνα και στους δυο σας!
Φιλάκια!
Καλό μήνα Selcouth μου!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
την εφτιαξα και ειναι απλα απιστευτη!!!! καλυτερη και απο αυτην που φτιαχνουμε στο μαγαζι!!! δοκιμαστε την σε μπεργκερ και θα με θυμηθειτε ...
ReplyDelete