Να μαι κι εγώ!!
Επέστρεψα από τις διακοπές (δυστυχώς!)
Χαίρομαι όμως πολύ που σας ξαναβρίσκω!
Για τους φίλους μας που νηστεύουν αυτές τις μέρες τηρώντας την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και για όλους όσους θέλουν ένα νόστιμο κουλουράκι για να συνοδεύσουν το καφεδάκι τους, έχουμε σήμερα μια συνταγή από το παρελθόν, για όλες τις ώρες.
Κουλουράκια πορτοκαλιού νόστιμα, νηστίσιμα και υγιεινά.
Φτιάχνονται γρήγορα και τρώγονται ακόμα γρηγορότερα !!!!!!
Πάμε να τα φτιάξουμε!
Υλικά
(για περίπου 50 μικρά κουλουράκια - 2 ταψιά του φούρνου)
1 κιλό αλεύρι μαλακό
2 ποτήρια του κρασιού ελαιόλαδο
2 ποτήρια του κρασιού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
(2 ποτήρια του κρασιού = 1 ποτήρι του νερού)
χυμό από μισό μέτριο λεμόνι
ξύσμα από το ένα τέταρτο του λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ανακατεμένη στον χυμό του λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
1 βανίλια
Προαιρετικά
λίγο άψητο σουσάμι ή ζάχαρη
Στην πράξη:
Χτυπάμε καλά σε μια λεκάνη το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού και την ζάχαρη μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, που μέσα έχουμε ανακατέψει την σόδα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν και την βανίλια.
Το ρίχνουμε σιγά – σιγά στην λεκάνη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Προς το τέλος χρειάζεται προσοχή, γιατί μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι.
Το ζητούμενο είναι μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε την λεκάνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Πλάθουμε κουλουράκια και εάν θέλουμε τα περνάμε από σουσάμι ή ζάχαρη ή και από τα δύο.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος στο ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, στους 180 βαθμούς, πάνω κάτω φωτιά.
ΟΧΙ στον αέρα γιατί ξεραίνονται.
Ο χρόνος ψησίματος αλλάζει από κουζίνα σε κουζίνα γι αυτό να προσέχετε να τα βγάλετε όταν το χρώμα τους είναι σαν το κουλουράκι της φωτογραφίας.
Μην τα αφήσετε να ξεροψηθούν γιατί σκληραίνουν πολύ.
Τip: Το μαλακό αλεύρι που έχει αλευρώδη υφή, το χρησιμοποιούμε κυρίως για να φτιάξουμε κέϊκ, μπισκότα ή κουλούρια.
Όταν τα φτιάξετε, μην ξεχάσετε να με φωνάξετε για ένα καφεδάκι !!
Καλή επιτυχία, και καλό μήνα σας εύχομαι!!
Καλημέρα!!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα!!!
Μύρισε πορτοκαλάκι!!!
;-)
Φιλιά σε όλες σας!!!
Καλώς μας ήρθες! Ωραία τα κουλουράκια σου, μοσχομυρωδάτα και λαχταριστά! Καλό μήνα:)
ReplyDeleteΤι ωραία κουλουράκια!Και ο συνδυασμός με τον καφέ είναι πολύ ταιριαστός! Καλό μήνα! και καλώς ήρθες!:)
ReplyDeleteΚλασικά και αγαπημένα και για εκτός νηστείας εποχή!!!
ReplyDeleteκαλημέρα Μαράκι, καλό μήνα!
ReplyDeleteέλα για καφέ και θα σου φτιάξω και κουλουράκια κι απ' ολα τα καλά! έτσι θα σ'αφήσω; :D D D
τα βλέπω και τα λιμπίζομαι!!!!! καλό μήνα γλυκιά μου!!!!!!!!!
ReplyDeleteμολις εφιαξα καφε. δεν στελνεις κανενα? :)
ReplyDeleteΌμορφα & γευστικά αυτά τα κουλουράκια και για νηστεία και για οποιαδήποτε άλλη μέρα και στιγμή!
ReplyDeleteΚαλό μήνα και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού εύχομαι! :)
Καλό μήνα κυρίες μου!!!!!!!!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά σε όλες σας!!!!!!!!!!!!
καλημέρα και καλό μήνα! Φαίνονται καταπληκτικά!
ReplyDeleteΜαράκι γεια σου! Μοσχομυριστά τα κουλουράκια σου! Φιλάκια πολλά, ελπίζω να ξαναπας διακοπούλες, καλό μήνα!
ReplyDeleteΚαλώς όρισες Μαρία! Ελπίζω να πέρασες πολύ πολύ όμορφα στις διακοπές σου!
ReplyDeleteΤα κουλουράκια πορτοκαλιού ανέκαθεν μου άρεσαν, οπότε σύντομα θα μου χρειαστεί η συνταγή σου.
Καλό μήνα και καλό υπόλοιπο καλοκαίρι!
Καλησπέρα και καλό μήνα Μαράκι. Λατρεμένα κουλουράκια και με διαχρονική αξία, φτιαγμένα πεντανόστιμα και καλοσχηματισμένα από τα χεράκια σου... ποιός δεν θα τα λιμπιστεί;;;;
ReplyDeleteΦιλιά
Καλησπερα Μαρια,καλως ηρθες απο τις διακοπες σου,ελπιζω να περασες ωραια,οπως επισης σου ευχομαι να σου δοθουν οι ευκαιριες για καινουργιες αποδρασεις μιας που ο καιρος ειναι ακομα εξαιρετικα ζεστος!Πολυ λαχταριστα τα κουλουρακια πορτοκαλιου,ειδικα για αυτη την περιοδο της νηστειας οπως ανεφερες,ιδιαιτερα μυρωδατα αφου το πορτοκαλι δινει εντονη γευση και αφηνει υπεροχη επιγευση και ειναι απαραιτητο συνοδευτικο για τον καφε μας η για μια μικρη κριση υπογλυκαιμιας..Φιλια πολλα,πολλα.
ReplyDeleteΚαλώς ήρθες Μαρία.
ReplyDeleteΚαι του χρόνου με υγεία.
Τα κουλουράκια σου είναι παντώς καιρού κι αγαπημένα.
ΦΙλιά & Καλό μήνα !
Καλώς μας όρισες και πάλι Μαράκι μου!!!
ReplyDeleteΤα κουλουράκια σου σταθερή αξία,υπέροχα για να συνοδεύσουν το καφεδάκι όσων φίλων μας νηστεύουν.
Αλλά και όσοι δεν νηστεύουν, δύσκολα θα τους αντισταθούν!
Φιλιά πολλά πολλά, καλό μήνα να έχουμε!!!
Καλό μήνα γλυκιά μου χρυσοχέρα!!!
ReplyDeleteΚαλώς ήρθες!! Τα κουλουράκια αυτά τα έχω συνδέσει με χειμώνα και ζεστή σοκολάτα λόγω του πορτοκαλιού! (Έχω παρόμοια συνταγή) χιχι! Τα ζήλεψα τώρα που τα είδα!! Είναι νοστιμότατα! Καλό μήνα!!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα! Τι ωραία που είναι τα κουλουράκια με πορτοκάλι!!! Φιλάκια!
ReplyDeleteΚαλό μήνα ,πορτοκαλένιο ,φιλιά
ReplyDeleteΚαλώς μας ήρθες και πάλι Μαρία μου!
ReplyDeleteΠολύ μου αρέσουν τα κομψά και μυρωδάτα κουλουράκια σου, θα τα τιμήσω ανεξαρτήτως νηστείας!
Φιλιά πολλά
καλό μήνα, καλό μήνα. φιλιά!!
ReplyDeleteθαυμάσια ιδέα... ό,τι πρέπει για τις μέρες του Αυγούστου!!!
ReplyDeleteΚαλώς όρισες Μαράκι. Καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σου! Τα κουλουράκια σου πάνω στην ώρα! Λέω να νηστέψω και φέτος.
ReplyDeleteΑχ τρελαινομαι για την συγκεκριμενη γευση.
ReplyDeleteΚαλό μήνα!
καλημέρα !!!!
ReplyDeleteΤι ζεστή αγκαλιά καλέ με περίμενε στον γυρισμό μου ????? ευχαριστωωωωωώ !!!!!
Χαίρομαι που σας αρέσουν και εσας τα κουλουράκια πορτοκολιού γιατί εμένα είναι η αδυναμία μου!!!
σας φιλώ πολύ πολύ πολύ !!
to ftiaxnw poly sixna kai gw
ReplyDeleteaplo kai nostimo.
και καθώς έφτιαχνα κουλουράκια λέω ας ψάξω ώρα ψησίματος και βγαίνουν πρώτες πρώτες οι συνταγές της καρδιάς και βλέπω πως η συνταγή τυχαία ήταν ίδια. Αυτά είναι. Το ψήσιμο πάλι δε θα μου πετύχει αλλά τι τα θες.
ReplyDelete