Φέτος στο χωριό θα πρέπει να μαγείρεψα τουλάχιστον 5 φορές κολοκυθολούλουδα γεμιστά.
Ευτυχώς στη γειτονιά όλοι είχαν κολοκυθιές, κι έτσι μέρα παρά μέρα με προμήθευαν λουλουδάκια που τα γέμιζα με διάφορους τρόπους.
Σήμερα θα σας δείξω πως τα έφτιαξα στην κατσαρόλα, γεμιστά με ρυζάκι.
Είχα και ωραίες μικρές πατατούλες, που τις πρόσθεσα στην κατσαρόλα ολόκληρες, με την φλούδα, για ποικιλία.
Αν δεν τις θέλετε, μπορείτε να τις παραλείψετε.
Όσο ο καιρός κρατάει, οι τυχεροί που έχουν κολοκυθιές μπορούν να απολαύσουν κολοκυθολούλουδα γεμιστά.
Οι υπόλοιποι μπορούν να τα παραγγείλουν στη λαϊκή ή στον μανάβη από όπου συνήθως ψωνίζουν.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει το αργότερο 7.30 με 8 το πρωί να είστε εκεί να τα πάρετε και να τα γεμίσετε άμεσα, γιατί διαφορετικά κλείνουν και δεν θα μπορέσετε να τα γεμίσετε εύκολα.
Χρειαζόμαστε:
κολοκυθολούλουδα (δείτε πόσα στις Σημειώσεις παρακάτω)
5 φλιτζανάκια ρύζι parboiled
1 μέτριο κολοκύθι
2 ντομάτες
1 - 2 καρότα
1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό
μια χούφτα σταφίδες
μια χούφτα φυλλαράκια δυόσμου
ρίγανη, ξύδι, λάδι
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
Προαιρετικά:
μικρές πατατούλες
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον δυόσμο.
Τρίβουμε στον τρίφτη το κολοκύθι, τα καρότα και τις ντομάτες.
Ξεπλένουμε το ρύζι δυο φορές.
Πλένουμε καλά τις πατάτες (αν βάλουμε) και αν σκοπεύουμε να τις αφήσουμε με την φλούδα, τις τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι να μαραθεί με λίγο νερό και λίγο λάδι.
Προσθέτουμε το κολοκύθι, τις ντομάτες και τα καρότα.
Τα αφήνουμε για λίγο να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον πελτέ.
Τα αφήνουμε όλα να σιγοβράσουν για 15 λεπτά περίπου.
Σβήνουμε την φωτιά χωρίς να απομακρύνουμε όμως το τηγάνι από το μάτι και αφήνουμε τη γέμιση να ξεκουραστεί λίγο.
Στη συνέχεια γεμίζουμε τα λουλούδια και διπλώνουμε τα φυλλαράκια προς τα μέσα για να κλείσουν.
Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το μίσχο προς το κέντρο της κατσαρόλας, για να συγκρατιέται το ανοιχτό μέρος από τα τοιχώματα της.
Στο κέντρο της κατσαρόλας τοποθετούμε τις πατατούλες, αν βάλουμε.Διαλύουμε τον πελτέ σε ένα ποτήρι νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο και αλατοπίπερο με προσοχή όμως, γιατί έχουμε ήδη βάλει και στην γέμιση.
Σιγομαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά περίπου, ελέγχοντας κατά διαστήματα αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε νεράκι.Σημειώσεις:
- Με τις ποσότητες των υλικών που αναφέρω, γέμισα περίπου 30 λουλούδια, αλλά το νούμερο αυτό ενδέχεται να αλλάξει γιατί είναι διαφορετικά τα μεγέθη των λουλουδιών.
- Αν σας περισσέψει γέμιση μπορείτε είτε να γεμίσετε καμιά πιπεριά και ντομάτα, είτε να την βάλετε σε μία άκρη στην κατσαρόλα, είτε να την κρατήσετε στην κατάψυξη για μελλοντικά γεμιστά.
Σε κάθε περίπτωση, καλή σας όρεξη!!
Αμαλία
Από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα και πολύ όμορφα μαγειρεμένο! Καλημέρα!
ReplyDeleteΠρέπει ν' ανήκω στους ελάχιστους που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ κολοκυθολούλουδα :-( και μου φαίνονται τόσο λαχταριστά! Δεν τα βρίσκεις κι εύκολα...
ReplyDeleteΠού θα μου πάει όμως, θα τα πετύχω κάποια στιγμή!
Καλημέρα και πολλά φιλιά!
Μπορώ να φάω "χιλιάδες" !!!!
ReplyDeleteΤα τσάκισα κι εγώ φέτος το (και κάθε) καλοκαίρι στη Σάμο :))
Από τα super special του καλοκαιριού
Υπέροχο πιάτο αμαλί!!
Φιλιά
Καλημέρα
υπεροχα ειναι, με ρυζι δεν τα εχω φιαξει ποτε. θα δοκιμασω την επομενη φορα που θα τα βρω!
ReplyDeleteκαλη σου μερα
ειρηνη
Αμαλία, εκπληκτικά τα γεμιστά σου κολοκυθολούλουδα!! Από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά, από την παιδική μου ηλικία. Η μανούλα μου, τα φτιάχνει υπέροχα νόστιμα και δεν έμενε ποτέ, ούτε ρυζάκι στην κατσαρόλα!! Με πατατούλες ολόκληρες, όπως το φτιάχνεις εσύ σήμερα, δεν το έχω μαγειρέψει ακόμα. Πρέπει να παίρνουν πολύ ωραία γεύση, από τα γεμιστά κολοκυθολούλουδα. Φαντάζόμαι αφού ετοιμαστούν, θα γίνεται.. πιρουνοπόλεμος στο τρεπέζι!! Χαχά!
ReplyDeleteΚαλοφάγωτα.
Καλή σου ημέρα.
Τα κολοκυθολούλουδα μου αρέσουν σε όλες τους τις εκδοχές.
ReplyDeleteΦιλιά
Δεν έχω ξαναφάει, αλλά φαίνονται καταπληκτικά! Πολύ ωραία συνταγή Αμαλία!
ReplyDeleteΝα έχεις μια όμορφη μέρα!
Σοφία Ζ.
ReplyDeleteευχαριστώ πολύ
την καλημέρα μου
simonmad
ReplyDeleteμια βόλτα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη και δεν υπάρχει περίπτωση να τα χάσεις....
Καλημέρα
Γιώργο καλως ήρθες στην παρέα των κολοκυθοφαγάδων!!!
ReplyDeleteκαι εμείς τα τσακίσαμε φέτος..
φιλιά
Καλημέρα Ειρήνη
ReplyDeleteπολύ ωραία και αυτή η εκδοχή
Ειρηνάκι μας, όντως έγινε χαμός όλες τις φορές....
ReplyDeleteνα το δοκιμάσεις με πατατούλες και να μην ξεχάσεις να τις τρυπήσεις αν είναι ακαθάριστες...
πολλά φιλιά και καλά να περάσετε σήμερα
ομοίως Conna μας...
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Selcouth
ReplyDeleteευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια...
την καλημέρα μου
τι όμορφα, πουλάκια τα λέμε εμείς!
ReplyDeleteμου αρέσουν τόσο πολύ
Αμαλίτσα,τι γεύση αυτό το φαγάκι!
ReplyDeleteΤο μόνο δύσκολο είναι το πρωινό ξύπνημα χιχι...
Φιλιά!
Αμαλία μου φέτος φάγαμε κι εμείς πολλές φορές γιατί αρέσουν στο γιόκα μου, βάζω πάντα και στο ταψί με τα γεμιστά μερικά!!!
ReplyDeleteΔεν έχω δοκιμάσει ποτέ, φαίνονται όμως πολύ νόστιμα!
ReplyDeleteκολοκυθοανθοί, μια αγάπη διακριτική.
ReplyDeleteμήπως είναι κάπως καλοκαιρινοί;
Πολυ λεπτοδουλεμένο πιάτο!!! Φιλακια πολλά!
ReplyDeleteΤα πρωτοδοκίμασα στα Χανιά όπου τα σερβίρουν με γιαουρτάκι στο κέντρο του πιάτου!
ReplyDeleteΞετρελάθηκα με την υπέροχη γεύση τους,κι έγιναν από τους πιο αγαπημένους μου μεζέδες!!!
Μπράβο Αμαλίτσα μου υπέροχη η πρόταση σου σήμερα!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!!
Μικρό Αμαλάκι μας, τι νοστιμιά είναι αυτή που μας σερβίρεις σήμερα???
ReplyDeleteΟμως, όπως καλά γνωρίζεις, οι ώρες που ξυπνάω δεν συνάδουν καθόλου με τις ώρες συλλογής κολοκυθολούλουδων!
Οπότε???
Ξέρεις που μένω, έλα με το ταπεράκι σου όποια ώρα θέλεις, μετά τις 11 που ξυπνάω όμως, ε??
Χα χα χααα!
Φιλάκια μικρό μας!
Αμαλία μου τα λατρεύω!Πολύ συχνά η μητέρα μου τα έβαζε μέσα στο ταψί με τα γεμιστά, τέλεια γεύση!
ReplyDeleteΦιλιά!
Πάρα πολύ νόστιμο και αρωματικό φαγάκι, το οποίο δυστυχώς έχω πολλά χρόνια να φάω... :(
ReplyDeleteΦιλιά
Πραγματικά πολύ ωραίο πιάτο. Είμαι να το παραγγέλνω, γιατί για να πιάνω τα λουλουδάκια να τα γεμίζω...δε με βλέπω!
ReplyDeleteTaste Advisor
ReplyDeleteνα και ένα όνομα που δεν είχα ακούσει... ενδιαφέρον
καλό απόγευμα
Ελενάκι
ReplyDeleteόντως το πρωινό ξύπνημα είναι λίγο περίεργο, εγώ τη γλίτωσα φέτος γιατί τα μάζευαν άλλοι και 8 το πρωί με περίμεναν έξω από την πόρτα...
πολλά φιλιά
Λίλα ναι και μέσα στο ταψί είναι φοβερά, όσο βρίσκουμε καλά είναι!!!!
ReplyDeleteκαλό απόγευμα
Βάσω με την πρώτη ευκαιρία να δοκιμάσεις φοβεροί
ReplyDeleteκαλό απόγευμα
Summertime,
ReplyDeleteγιατί ο καιρός που έχουμε τώρα πάει πίσω;;;;
καλό απόγευμα
Ευγενία μου σε ευχαριστώ πολύ
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Ααααααααα Βάσια μου έτσι σχεδόν το τρώω και εγώ, βάζω στο πλάι το γιούρτι, από εδώ και στο εξής θα μπαίνει στο κέντρο!!!!
ReplyDeleteπολλά πολλά φιλιά
Ελενάκι μην σε απασχλεί καθόλου, μία από τις φορές που έφτιαξα στο χωριό λουλουδάκια τα έβαλα στην κατάψυξη αμαγείρευτα και τα έστειλα πεσκέσι σε αγαπημένους φίλους που τα έφτιαξαν την επόμενη και τα καταευχαριστήθηκαν, οπότε στα υπ΄όψιν είσαι!!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά
ναι Ελένη και εμένα μου αρέσουν πολύ όπου τα βρω τα προτιμώ...
ReplyDeleteκλαό απόγευμα
Αχ βρε Ερμιόνη, κρίμα, έπρεπε να πέρναγες μία βόλτα από το χωριό να σε κέρναγα....
ReplyDeleteχαχαχαχαχαχαχα
ReplyDeleteωραίο ρε συ Μάρθα, και έτσι πάλι τα απολαμβάνεις όμως...
καλό απόγευμα
Τέλεια Αμαλία!! Είναι απίθανες γεμιστές οι κολοκυθοκορφάδες!!
ReplyDeleteΙδιαίτερα φροντισμένο και ελκυστικό φαγητό!!!Παρασκευασμένο με μεράκι και επιμέλεια,υπέροχος μεζές για τα φθινοπωρινά βράδια στη βεράντα ,όσο κρατά ακόμα ο ζεστός καιρός!Συγχαρητήρια,άξια η μαγείρισσα!!!Καλό βράδυ.Φιλιά πολλά,πολλά.
ReplyDeleteΛατρεμένα κολοκυθολούλουδα Αμαλία μου και τί σύμπτωση κι εγώ προχθές μάζεψα τα τελευταία από τον κήπο μου αλλά τα έκανα γεμιστά με τυρί!
ReplyDeleteΦιλιά και γεια στα χέρια σου!
Αγαπημένος μεζές. Εμείς τα λέμε και κολοκυθοκορφάδες. Μας αρέσουν πολύ και με γέμιση αβγό-τυρί.
ReplyDeleteτί ωραίο φαγητό!!! μ'αρέσει τόσο πολύ!!!
ReplyDeleteαχ έχω να φάω πάνω από χρόνο κολοκυθοκορφάδες!
ReplyDeleteΚαλό Βράδυ!!
Πρώτη φορά το έφαγα αυτο το φαγητό σε μια ταβέρνα στη Μυτηληνη ,το συνιθιζουν πολυ εκεί τα φτιαχνουν και τηγανιτα γεμισμένα με τυριά αλλα εμένα μου άρεσε με το ρύζι,το έχω φτιάξει αρκετές φορες τέλειο είναι,αλήθεια λουλούδια που βρήκες τέτοια εποχή?,πολύ σου πετύχαν κιόλας φαίνονται,καλό βράδυ ,φιλιά.
ReplyDeleteΑπό τα καλύτερα πιάτα! Όσο τους έχουμε ακόμη ας τους απολαύσουμε τους αθούς όπως τους λέμε εμείς εδώ!
ReplyDeleteVilly
ReplyDeleteευχαριστώ πολύ
καλό βράδυ
Φωτεινή σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια
ReplyDeleteκαλό βράδυ
Κική και εγώ τ΄σα που μου έφεραν τα; έκανα και με τυρί, αλλά όπως είπα και πιο πάνω τα άτιμα δεν μου έκαναν τη χάρη και δεν ήταν σωστά φωτομοντέλα!!!!
ReplyDeleteκαλό βράδυ
ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ, peps και Chris
ReplyDeleteευχαριστώ πολύ και καλό βράδυ
Neli και εγώ στη Μυτιληνη τα είχα φάει πολλές φορές και με διάφορους τρόπους...
ReplyDeleteΑυτά είναι Αυγουστιάτικα, αλλά ακόμα βρίσκεις μερικά ακόμα...
καλό βράδυ
Vita
ReplyDeleteέχουμε και λέμε, ονόματα ανά την ελλάδα:
κολοκυθολούλουδα, κολοκυθοανθοί, κολοκυθοκορφάδες και αθοί κατά την δική σας περιοχή
Αν υπάρχει και άλλη ονομασία για πείτε...
καλό βράδυ
Αμαλίτσα μου πήρα μεριδούλα στο φ/μ και ξέχασα να πάρω και απο εδώ !!!!
ReplyDeleteεχθες θα πρέπει να φταρνιζόσουνα συνέχεια το τι σε μελετάγαμε δε λέγετε !!!
σε φιλώ πολύ πολύ πολύ