Ένα εύκολο, αλλά νόστιμο κεκάκι θα σας κεράσω σήμερα.
Η μερέντα, του δίνει ξεχωριστή, φουντουκοσοκολατένια γεύση και το στραγγιστό γιαουρτάκι το κάνει αφράτο και κρατά την απαραίτητη υγρασία στο κέικ.
Αν εσείς θέλετε να βάλετε άλλη μάρκα φουντουκόπαστας, κανένα πρόβλημα.
Το αρωμάτισα με το αγαπημένο μου λικέρ, αυτό του περγαμόντου, δίνοντάς του άρωμα εσπεριδοειδών, που ταιριάζει με την φουντουκόπαστα.
Με την επικάλυψη της μερέντας και του ψιλοκομμένου και καβουρδισμένου αμύγδαλου ή φουντουκιού, αποκτά λαχταριστή εμφάνιση.
Έχετε καλύτερη συνοδεία για το καφεδάκι ή το τσάι σας;;!!
Ας δούμε πως θα το φτιάξουμε!
Χρειαζόμαστε:
140 γρ. φουντουκόπαστα μερέντα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
3 κουταλάκια μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλιά κακάο
130 γρ. ζάχαρη
70 γρ. καλαμποκέλαιο
3 μεγάλα αυγά
1 κουταλιά σιρόπι από γλυκό του κουταλιού
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
ξύσμα μισού μέτριου λεμονιού
ελάχιστο αλάτι
Για το γλάσο:
3/4 φλιτζανιού μερέντα
5-6 κουταλιές κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ
1 κουταλιά λικέρ περγαμόντο ή λεμόνι ή κονιάκ
Επιπλέον
3 κουταλιές λικέρ περγαμόντο ή λεμόνι ή κονιάκ
τριμμένα και καβουρδισμένα φουντούκια ή αμύγδαλα
Στην πράξη:
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι, διαμέτρου 26 εκ.
Στρώνουμε με λαδόκολλα τον πυθμένα και τα πλαϊνά του ταψιού. Τα λαδώνουμε και αυτά και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπαίκιν πάουντερ, το αλάτι, το κακάο και το μοσχοκάρυδο.
Σε μεγάλο μπολ ή στο μίξερ βάζουμε την μερέντα, το καλαμποκέλαιο και την ζάχαρη. Τα χτυπάμε 5-6 λεπτά, στην δυνατή ταχύτητα, να διαλυθεί όσο γίνεται η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το σιρόπι γλυκού του κουταλιού. Εγώ πρόσθεσα σιρόπι περγαμόντου. Εσείς βάλετε ότι σας αρέσει, αλλά το σιρόπι εσπεριδοειδών ταιριάζει πολύ ωραία.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας, το γιαούρτι και τέλος το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Χτυπάμε δυο τρία λεπτά ακόμη.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με μισό κουταλάκι ζάχαρη και δυο τρεις σταγόνες χυμό λεμονιού. Θέλουμε να έχουμε μια μαρέγκα αφράτη που να στέκεται.
Προσθέτουμε εναλλάξ την μαρέγκα και τα στερεά υλικά στο μείγμα της μερέντας, ανακατεύοντας απαλά, με κυκλικές κινήσεις. Με προσοχή, να μην μας ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
Χρησιμοποιούμε μια κουτάλα ή μια σπάτουλα για να ενοποιήσουμε τα όλα υλικά μαζί.
Βάζουμε το μείγμα του κέικ στο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθ. Κελσίου για 50-55 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο.
Αφήνουμε για πέντε λεπτά το κέικ μέσα στο ταψάκι και μετά το μεταφέρουμε σε σχάρα, για να κρυώσει εντελώς.
Τοποθετούμε το κέικ στην πιατέλα που θα το σερβίρουμε.
Το ραντίζουμε με τις τρεις κουταλιές λικέρ ή κονιάκ.
Σε κατσαρολίτσα σε χαμηλή φωτιά βάζουμε τη μερέντα για το γλάσο, το λικέρ ή το κονιάκ και την κρέμα γάλακτος ή το εβαπορέ.
Τα ζεσταίνουμε όλα μαζί, να ομογενοποιηθούν και πάρουν ρευστή μορφή.
Αδειάζουμε όλο το γλάσο στο κέντρο του κέικ.
Με σπάτουλα απλώνουμε το γλάσο να καλύψει το κέικ και το αφήνουμε να τρέξει στο πλάι.
Αφήνουμε πέντε λεπτά να στερεοποιηθεί λίγο το γλάσο και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα και καβουρδισμένα φουντούκια ή αμύγδαλα.
Όταν κρυώσει εντελώς το γλάσο, κόβουμε σε ωραία κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.
Καλημέρααααα! Είδα μερέντα και ήρθα τρέχοντας!!!! Τί υπέροχο, πεντανόστιμο, λαχταριστό και γιαμιιιιιι!!!
ReplyDeleteΓεια στα χέρια σου Ειρήνη μου και καλό Σ/Κ!
Φέρτε ενα κομματάκι απο εδώ ... να συνοδεύσω τον καφεδάκο μου.
ReplyDeleteΦιλιά
Καλημέρα!!!!!Φανταστικό,λαχταριστό
ReplyDeleteτέλειοοοοο!!!!!!!!!!!!
θέλω θελω θελω....πολυ λαχταριστό
ReplyDeleteΑνεβαίνω στο αεροπλάνο μου για κάθετη διείσδυση στην πρώτη φωτογραφία.....Τέλειο!
ReplyDeleteΛοιπόν, Ειρήνη, επειδή διαπιστώνω ότι έχουμε τον ίδιο έρωτα με το άρωμα περγαμόντου, να σου πω εγώ τι κάνω για να το έχω πάντα: Όταν φτιάξω γλυκό, κρατάω το ξύσμα στην κατάψυξη και έχω αν αρωματίσω τα γλυκάκια μου ανά πάσα στιγμή. Το ίδιο κάνω και με το ξύσμα λεμονιού προς το τέλος της άνοιξης όταν αρχίσουν να τελειώνουν τα λεμόνια από τη λεμονιά μας, για να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσω ξύσμα από αγοραστά (που είναι κερωμένα)μέχρι την επόμενη σοδειά.
ReplyDeleteΚική, γίνεται πολύ αφράτο το κέικ αυτό. Το γιαούρτι που περιέχει και το λικέρ που το περιχύνουμε μετά το ψήσιμο, το διατηρούν νόστιμο και "ζουμερό". Όσο για την φουντουκόπαστα, τα λόγια είναι περιττά!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Κόννα, κέικ με μερέντα και καφεδάκι, μας κάνουν την καλύτερη παρέα, για ένα ξεκούραστο, χαλαρό Σαββατιάτικο πρωινό.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Ελπίδα, το λαχταράμε ένα ωραίο κομμάτι του κέικ με μερέντα!! Γλυκονοστιμιά!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Βίκυ, απίθανη νοστιμιά, το κεϊκάκι μας. Λαχταριστό!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Kamikaze, φαντάζομαι ότι θα είναι μια γλυκιά εφόρμηση, που θα σου μείνει αξέχαστη!! Βουτιά στην φουντουκόπαστα!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Νατάσα, ακριβώς το ίδιο κάνω και εγώ, εδώ και χρόνια. Όχι μόνο με το περγαμόντο, το οποίο χρησιμοποιώ και σε άλλες παρασκευές εκτός μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. αλλά το λεμόνι, το πορτοκάλι και άλλα εσπεριδοειδή. Περιττό να σου πω, ότι η κατάψυξη μοσχοβολάει!! Έχω όλο τον χρόνο, ότι είδος ξύσματος εσπεριδοειδούς, μου χρειάζεται. Είναι πολύ βολική λύση, το να τα καταψύχουμε.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Τέλειο!...μόνο που έχει σοκολάτα φτάνει...από τα υλικά που βάζεις καταλαβαίνω ότι θα είναι απίθανο!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο!
Είσαι παιδί μου πειρασμός,αυτό μου ήρθε στο νού,απο το γνωστό τραγουδάκι μόλις είδα αυτό το κέικ,πωπω γευστικός πειρασμός δεν έχω τίποτε άλλο να πω ,καλή Κυριακή.
ReplyDeleteΥπέροχο και σοκολατένιο Ειρήνη μου οπότε θα το τιμήσω δεόντως...και ήθελα να φτιάξω ένα κέικ αύριο...πολύ ωραία ιδέα...Καλό υπόλοιπο Σαββάτου και καλή Κυριακή επίσης..
ReplyDeleteΤέτοια θέλω,Ειρήνη,εύκολα και νόστιμααα!
ReplyDeleteΤέλειο το κεκάκι και η μερέντα απλά μμμμμμ!
Φιλιά!
Ειρήνη μου Καλησπέρα....ευχαριστώ για το κέρασμα...Καλό ΣΚ..
ReplyDeleteΕιρηνάκι φαίνεται απίστευτα αφράτο, σαν κέικ-τούρτα μοιάζει!!
ReplyDeleteΕννοείται θέλω να το δοκιμάσω, το λαχταριστό κεκάκι σου!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Τι κέικ είναι αυτό Ειρήνη μου;
ReplyDeleteΔεν έχετε σκοπό να μας αφησετε να αγιάσουμε, το βλέπω! Λαχταριστό κι εντυπωσιακό σαν τούρτα!
Να έχετε μια όμορφη Κυριακη!
Ομολογώ ότι το κέικ σου είναι θανατηφόρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!!!!!!!!!!! Σε όοοολες σας κορίτσια μου αγαπημένα!
ReplyDeleteΜμμμμ γιάμι!!! Τι λαχταριστό που φαίνεται Ειρήνη μου το κέικ σου!!!
Εγώ όμως σήμερα, θα δανειστώ μια συνταγή σας για μπισκοτάκια, γιατί έφτιαξα προχθές, πολύ ωραία στην εμφάνιση, αλλά πετρούλες χαχαχαααα.
Πάω για ψάξιμο και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Πολλά φιλιά!!!!!!!!!!!!!!!!!
Α! και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ δεν είπαμε!!!
Αχ και πανω που αποφασισα για ενα μηνα να μην αγγιξω σοκολατα!
ReplyDeleteDeliciosooooooooo!!!
ReplyDeleteBom domingo!
Boa semana!
°º✿♫
°º✿ Beijinhos do Brasil!
º° ✿♥ ♫° ·.
Ειρήνη μου είναι τέλειο!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα, φιλάκια!!!!!!!!!!!!!
Χρυσούλα, όλα αυτά τα ωραία υλικά, μας δίνουν ένα υπέροχο κέικ!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Νέλη, πραγματικός σοκολατένιος πειρασμός!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Εύα, για το Κυριακάτικό σας καφεδάκι, αλλά και το καθημερινό πρωινό, είναι μια πολύ καλή πρόταση. Καλή επιτυχία, αν το φτιάξεις.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ελένη, είναι από αυτά που προτιμάς. Εύκολη και νόστιμη σοκολατολιχουδιά!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Μία, να είσαι καλά. Ελπίζω να κεράστηκες ένα καλό κομμάτι από το κέικ μας!!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ελενάκι, πράγματι, σαν κεικ-τούρτα δείχνει μέσα στην πιατέλα!! Αφράτο και ζουμερό, ως το τελευταίο κομμάτι!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Νίκη, έχουμε βάλει σκοπό να σας δείχνουμε λαχταριστές συνταγές!! Οπότε...."αγιάζεις" αργότερα!! Χαχαχα!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Βάσω, θανατηφόρα σοκολατονοστιμιά θα το έλεγα!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ροδούλα, εκτός από ωραίες συνταγές για κέικ, έχουμε επίσης ωραιότατατες συνταγές για μπισκότα. Κοίταξε στις κατηγορίες μας και θα βρεις αυτό που θέλεις.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Beauty Follower, ο ένας μήνας περνά πολύ γρήγορα. Μετά θα έχεις ένα σωρό.... μήνες να χαίρεσαι τη σοκολάτα σε συνταγές σαν την σημερινή.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ines, this is a delicious cake!! Bake this recipe.
ReplyDeleteBoa semana.
Έφη, απίθανο κέικ!! Δοκίμασέ το.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
ReplyDeleteΤόσες και τόσες ανακαλύψεις κάνουνε,χάθηκε να βρούνε και κάτι να βάζω το χεράκι μου στην οθόνη και να παίρνω ένα κομματάκι από το κεκάκι σου? Καλή εβδομάδα να έχεις.
Δημιουργία, πες τα, πες τα!! Χάθηκε ο κόσμος δηλαδή να μπορούμε να δοκιμάζουμε λίγο από όλες αυτές τις ωραίες συνταγές;;!!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ειρήνη μου και μόνο που το κέικ σου έχει μερέντα με ενθουσιάζει! Το δε γιαούρτι μου αρέσει να μπαίνει σε γλυκές ζύμες, δίνει πολύ ωραία υφή και πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα!
ReplyDeleteΤο πολύ ενδιαφέρον όμως στο κέικ σου είναι τα αρώματα που επέλεξες, πολλά εσπεριδοειδή!
Ωραιότατο αποτέλεσμα!
Φιλιά
Την μερέντα την τρώω με το κουτάλι! Φαίνεται πάρα πολύ ωραίο κέϊκ! Φαντάζομαι ότι επειδή άργησα, δεν θα έχει μείνει τίποτα! Καλά να πάθω!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα Ειρήνη!
Ερμιόνη, τα εσπεριδοειδή ταιριάζουν πολύ καλά με την φουντουκόπαστα και με το κέικ αυτό. Πράγματι, το γιαούρτι αφρατεύει ζύμες και μείγματα, δίνοντάς τους και την νοστιμιά του.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Selcouth, η φουντουκόπαστα όπου "συμμετέχει", δίνει απίστευτη νοστιμιά. Μπορεί κανείς, να την φάει και με το κουτάλι, σαν εσένα και εμένα. Κέικ υπάρχει μπόλικο, αλλά και όταν το ξαναφτιάξω, θα σε φωνάξω να έρθεις πρώτη-πρώτη!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Διαβάζω μερέντα και κάτι παθαίνω :-)
ReplyDeleteΚική, μερέντα και... ξερό ψωμί, δεν λένε;; Μερέντα και... αφράτο κέικ, λέμε εμείς!!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Eιρήνη εγώ θα χρειασθώ παραπάνω δόση γλάσσου :)
ReplyDeleteΜυρωδάτο πολύ με αγαπημένες γεύσεις.
Φιλιά
Μάριον, το γλάσσο μερέντας είναι απίθανο! Όσο και να βάλεις, θέλεις ακομα περισσότερο!! Είναι ταιριαστό με τα αρώματα και τις γεύσεις του κέικ.
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι.
καλημερα οταν εννοειται φουντουκοπαστα ειναι η κρεμα απο τα φουντουκια?η μερεντα η κλασσικη?Ευχαριστω!!
ReplyDeleteΦίλε-η ανώνυμε-η, εννοούμε την φουντοκόπαστα τύπου μερέντα ή νουτέλα, ή κάποια παρεμφερή μάρκα.
ReplyDeleteΚαλή επιτυχία.