Tuesday, 27 November 2012

Τυρόπιτα σκεπαστή με σταφίδες και κουκουνάρια

Στις κάθε είδους πίτες, λίγοι είναι αυτοί που δεν έχουν αδυναμία πιστεύω.
Στο τραπέζι μας υπάρχει μια πίτα, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Δεν ξέρω αν σας το έχω ξαναπεί, αλλά η δικιά μου προτίμηση είναι οι τυρόπιτες.
Θεωρώ ότι καμιά άλλη πίτα δεν προσφέρει τόσες παραλλαγές, όσο η τυρόπιτα.
Σιγά θα μου πείτε, η πιο απλή και συνηθισμένη πίτα είναι η τυρόπιτα.
Θα διαφωνήσω και θα σας παραπέμψω στις πολλές τυρόπιτες που θα βρείτε στο blog μας, αλλά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.
Έτσι λοιπόν όταν ανακάλυψα αυτήν την διαφορετική συνταγή της Ντίνας Νικολάου, για μια τυρόπιτα με μπόλικα φρέσκα κρεμμυδάκια, μαύρες σταφίδες και καβουρδισμένο κουκουνάρι, δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά. Είπα ότι αυτή η πίτα δεν πρόκειται να μου ξεφύγει.
Συγκέντρωσα τα υλικά και ξεκίνησα.
Το αποτέλεσμα ήταν φοβερό!!
Η ζύμη (φτιαγμένη από τα χεράκια μου παρακαλώ) πεντανόστιμη, η γέμιση πλούσια, οι σταφίδες και το κουκουνάρι έδιναν την διαφορετική πινελιά και το τελικό γευστικό αποτέλεσμα μας άρεσε πάρα πολύ!!
Στην συνταγή αναφερόταν ότι η πίτα αυτή είναι μια παραλλαγή της λαμπρόπιτας που συνηθίζουν στην Κω.
Πάμε να την φτιάξουμε κι εμείς!
Τα υλικά μας:
Για την ζύμη
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. μαγιά σκόνη
150 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο
100 γρ. φρέσκο γάλα και 50 γρ. νερό
μισό κουταλάκι αλάτι
μισό κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλιά ξύδι
Για την γέμιση
50 ml ελαιόλαδο
7-8 κρεμμυδάκια φρέσκα
μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (άνηθος, δυόσμος, μάραθος, όποια προτιμάτε)
3 κουταλιές κουκουνάρι ελαφρά καβουρδισμένο
4 κουταλιές μαύρες σταφίδες
500 γρ. φέτα
400 γρ. κασέρι ή άλλο κίτρινο γλυκό τυρί
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
λίγο πιπέρι
Για την επιφάνεια
1 φλιτζάνι γιαούρτι
2 κρόκοι αυγών
μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορος
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε την ζύμη
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι κοσκινισμένο με την μαγιά.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το αλάτι, την ζάχαρη και το ξύδι.
Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το νερό, και τα ρίχνουμε και αυτά στο κέντρο.
Τέλος προσθέτουμε το λάδι και το βούτυρο λιωμένο.
Αρχίζουμε να δουλεύουμε την ζύμη με κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά μας, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους, και να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη και λεία.
Εδώ η συνταγή έλεγε ότι αυτό το κάνουμε για 10 λεπτά συνέχεια, εγώ για 5 λεπτά το έκανα και πολύ μου ήταν, ως γνωστόν δεν είμαι και καμία φαν του ζυμώματος. Μια χαρά μου έγινε η ζύμη πάντως και με το 5λεπτο ζύμωμα.
Κάνουμε την ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη, και την αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 40 λεπτά.
Ετοιμάζουμε την γέμιση
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και τα μυρωδικά.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά τριμμένα, λίγο πιπεράκι και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.
Προσθέτουμε και το περιεχόμενο του τηγανιού και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
Συναρμολόγηση
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 μέρη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
Ανοίγουμε με τον πλάστη το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο, μεγαλύτερο από το πυρέξ ή ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε (εγώ χρησιμοποίησα ένα μεγάλο πυρέξ)
Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί μας. Θα πρέπει οι άκρες του φύλλου να κρέμονται έξω από το ταψί.
Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα την γέμιση.
Καλύπτουμε με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης, το οποίο το έχουμε ανοίξει σε φύλλο με τον πλάστη, σε διαστάσεις ίσες με την επιφάνεια του ταψιού.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του κάτω φύλλου.
Ετοιμάζουμε το γιαουρτόκομμα
Χτυπάμε σε ένα μπολάκι πολύ καλά το γιαούρτι με τους κρόκους των αυγών. Το απλώνουμε στην επιφάνεια της πίτας και το αλείφουμε με ένα πινέλο.
Πασπαλίζουμε με μαυροκούκι ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, για 45-50 λεπτά.
Αν δούμε ότι πάει να μας αρπάξει, σκεπάζουμε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο (σ’ εμένα δεν χρειάστηκε).
Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, και αφού κρυώσει λίγο, κόβουμε σε κομμάτια εκεί που την έχουμε χαράξει, και απολαμβάνουμε.
Καλή επιτυχία!

58 comments:

  1. Ελενάκι, η αλμυρή σου νοστιμιά, μου έσπασε την μύτη πρωί πρωί!! Τι σταφίδες, τι κουκουνάρι καβουρδισμένο, κρεμμυδάκια φρέσκα, νόστιμα τυράκια, μυρωδικά!! Τίποτα δεν της λείπει! Βλέπω το χειροποίητο φυλλο σου και το λιγουρεύομαι, έτσι αφράτο που έγινε. Γεια στα χέρια σου Έλενα. Απίθανη έγινε!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  2. Μα τι ωραία υλικά είναι αυτά! Μεταμορφώθηκε η ταπεινή τυρόπιτα! Και η κοιλίτσα μου γουργουρίζει...

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Ελενάκι!
    Μου μύρισε πιτούλα και ήρθα για κομμάτι! Και πολύ καλά έκανα γιατί αυτή η διαφορετική τυρόπιτα πρέπει να είναι το κάτι άλλο!
    Βλέποντας τα υλικά της νομίζω ότι είναι και μια εξαιρετική εναλλακτική πρόταση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  4. μιαμ μιαμ.τι νοστιμιές ειναι αυτές
    και μένα μου αρέσουν οι πίττες και η τυρόπιττα
    με σταφίδες και κουκουνάρια δε το ξανακουσα
    τελικά όλα γίνονται όλες οι συνταγές φτάνει να υπάρχει φαντασία αυτό καταλαβαίνω εγώ

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα!
    Και μόνο από τα υλικά... ένα κομμάτι δεν μου φτάνει!

    ReplyDelete
  6. Έλενα πάντα μας γοητεύεις με τις πρωτότυπες και μοναδικές προτάσεις σου!
    Και εμένα μου αρέσει πολύ η τυρόπιτα! Η ευφάνταστη σημερινή εκδοχή που μας παρουσιάζεις είναι πολύ ενδιαφέρουσα!Η συνύπαρξη γλυκού και αλμυρού δίνει πάντα ωραία αποτελέσματα.Το πάντρεμα των τυριών με τη διακριτική γλυκύτητα της σταφίδας,τα κουκουνάρια με κάνει να φαντάζομαι πολύ εύκολα τη νοστιμιά αυτής της ΄΄ιδιότροπης΄΄πιτούλας!Εξαιρετικό το καλοψημένο φύλλο που αγκάλιασε την περίεργη γέμιση και το πασπάλισμα με το μαυροκούκι αποθεωτικό!Μπράβο Έλενα!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  7. Σίγουρα θα είναι νόστιμη! Ευχαριστούμε για την συνταγή! Θα την δοκιμάσω! Καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  8. Καλημέρα Ελενα!Τι όμορφη συνταγή είναι αυτή!!!Μέ κουκουνάρια καί σταφίδες,πολύ νόστιμη θά είναι σίγουρα!!Καί αυτή ή συνταγή μπάινη στήν λίστα γιά τίς εορτές!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  9. Τι ωραία τυρόπιτα.
    Πως να πείσω τον καλό μου να το δοκιμάσει??
    Φιλιά

    ReplyDelete
  10. Πλούσια, εορταστική και πεντανόστιμη!!!
    Ότι πρέπει για γιορτινό τραπέζι.
    Γεια στα χεράκια σου Λενάκι :)
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  11. Έλενα,διαφορετική γεύση η πιτούλα σου-σίγουρα με τα μυρωδικά και το κουκουνάρι-καβουρδισμένο έχει εξαίσια γεύση-θα είναι πολύ νόστιμη.
    Το φύλλο τέλειο,ένα πάνω,ένα κάτω,αυτό μόνο μπορώ και φτιάχνω.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  12. το site σας ειναι σκέτη έμπνευση!είμαι καινούργια blogger και παίρνω πολλά από σας!συνεχίστε έτσι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  13. Θέλω τυροπιτούλα .. θέλω !!!!

    Φιλιά

    ReplyDelete
  14. Ελενα πάρα πολύ ωραία πιτούλα, πλούσια και χορταστική!!!Ωραία ιδέα για τις γιορτές!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  15. Ελενάκι μου καλό! Τί πρωτότυπη τυροπιτούλα είναι αυτή;;; Προσπαθώ να φανταστώ τη γεύση της γιατί ποτέ δεν δοκίμασα αυτόν το συνδυασμό!! Γεια στα χέρια σου με τις νοστιμιές σου!!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  16. Πολυ ιδιαιτερη πιτα Ελενα! Θα ηθελα να το δοκιμασω αυτο το φυλλο!
    Απο γευση πρεπει να ειναι σουπερ!

    ReplyDelete
  17. Έλενα ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ...οι πίτες είναι η αδυναμία μου...πρωτότυπο το γιαούρτι που βάζεις από πάνω...και φαντάζομαι ιδιαίτερη γεύση από τις σταφίδες και το κουκουνάρι...
    Μια δοκιμή.. θα την κάνω!!!

    ReplyDelete
  18. Με καταγοήτευσε αυτή η ενδιαφέρουσα συνταγή!

    ReplyDelete
  19. Έλενα κι εγώ τώρα που τη βλέπω σκέφτομαι ότι δεν πρόκειται να μου ξεφύγει. Ωραίος συνδυασμός υλικών!

    ReplyDelete
  20. Όπα! Τυρόπιτα! Και μάλιστα με κουκουνάρι που το τρώω έτσι σκέτο από το σακουλάκι του.
    Χα,χα,χα! Καλό το σχόλιο για το ζύμωμα!
    Φαίνεται νόστιμη πίτα και διαφορετική από αυτές που ξέρω.
    Γεια στα χέρια σου Έλενά μου!
    Πολλά φιλιά και πολλές κι όμορφες καλημέρες!

    ReplyDelete
  21. Σ΄ευχαριστώ για την όμορφη συνταγή-Μπακλαβαδάκια τριαντάφυλλα -,
    την έφτιαξα επιτυχώς!

    γιατί κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται...

    ReplyDelete
  22. Kαι η δικιά μου προτίμηση είναι οι τυρόπιτες. Δεν έχω λόγια.....καταπληκτική συνταγή!!!!!

    ReplyDelete
  23. Πολύ ασυνήθιστη και όμορφη η πιτούλα και το χειροποίητο φύλο την κάνει ακόμα πιο αξιόλογη!! Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  24. Αν αφαιρέσω τη σταφίδα που δε με τρελαίνει στα αλμυρά, είναι φανταστική..ανυπομονώ να βρω χρόνο να τη φτιάξω!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  25. πω πω, ειναι λαχταριστή!!
    η φαντασία στην κουζίνα, ε;
    μπράβο Ελενα!
    φιλιά
    και καλη μας όρεξη!

    ReplyDelete
  26. Νόστιμη φαίνεται και καλοφτιαγμένη,πολύ θάθελα ένα κομματακι τώρα ,καλό βράδυ ,φιλιά.

    ReplyDelete
  27. Πεντανόστιμη!! Οι σταφίδες πρέπει να ταιριάζουν τρέλα με την φέτα!

    ReplyDelete
  28. Eιρηνάκι ούτε που κατάλαβα για πότε εξαφανίστηκε η πίτα!!
    Εγινε πολύ νόστιμη!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  29. Sundayspoon κόπιασε να σε κεράσουμε!
    Εγινε μια τυρόπιτα υπερπαραγωγή είναι η αλήθεια!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  30. Ερμιονάκι μου, το σίγουρο είναι ότι θα την ξαναφτιάξω για τα Χριστούγεννα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  31. Δελφινάκι μου, συμφωνώ μαζί σου!
    Η κουζίνα θέλει φαντασία και μεράκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  32. Πόπη, ένα κομμάτι είναι λίγο, πολύ λίγο χα χα χαα
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  33. Φωτεινούλα μου δεν θα μπορούσα να κάνω καλύτερη περιγραφή από την δικιά σου!
    Πραγματικά η ελαφριά γλυκύτητα που έδωσαν οι σταφίδες, παντρεύτηκε πολύ ταιριαστά με τα υπόλοιπα υλικά!
    Φιλιά, σε ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  34. Τετράδιο Συνταγών σε ευχαριστώ πολύ!
    Καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  35. Dimi μου, είναι μια ενδιαφέρουσα και νόστιμη εορταστική πρόταση πιστεύω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  36. Νοτούλα, αν την δοκιμάσει, δεν θα θέλει και πολλά παρακάλια μετά χα χα χαα
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  37. Σε ευχαριστώ πολύ Γιώργη μου, να σαι καλά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  38. Ελενάκι, μέχρι κι εγώ το έφτιαξα το φύλλο που δεν φημίζομαι για τις συγκεκριμμένες προκοπές μου ως γνωστόν
    Πανεύκολο και απίστευτα νόστιμο!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  39. Λίλα σε ευχαριστούμε πολύ και σε ξανα-καλοσωρίζω στην μπλογκογειτονιά μας!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  40. Κόννα, έλα, έλα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  41. Ελενάκι, από τις πιο νόστιμες πίτες για τις γιορτές πιστεύω είναι!
    Ετοιμάζομαι να την ξαναφτιάξω!

    ReplyDelete
  42. Κικίτσα, η γεύση της είναι πολύ ιδιαίτερη, καμία σχέση με τις κλασσικές τυρόπιτες!
    Είναι πλούσια και πολύ νόστιμη, σε βεβαιώ!
    Αξίζει να την δοκιμάσεις!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  43. Μαρινάκι το φύλλο είναι σούπερ, και πολύ εύκολο να το φτιάξεις!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  44. Μia μου και η γεύση της είναι ιδιαίτερη, αλλά και το γιαουρτόκομμα της ταιριάζει απίστευτα, δοκίμασέ το και σε άλλες πίτες, φοβερό!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  45. Ευγενία μου, σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  46. Βαγγελιώ μου, είναι από τις πίτες που ειδικά εσένα πιστεύω θα σου αρέσει πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  47. Sel μου τι να πω??
    Οτι ολημερίς ζυμώνω?? χα χα χαα
    Μα αφού δεν το χω, το ξέρω και το παραδέχομαι!!
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  48. Αναζήτηση, σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σου άρεσε το γλυκάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  49. Ελενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  50. Σε ευχαριστώ από καρδιάς Κατερινάκι μου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  51. Λίλα και χωρίς την σταφίδα πάλι νόστιμη θα είναι, αν και η σταφίδα προσθέτει αυτήν την τόσο διαφορετική πινελιά στην πίτα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  52. Μαριλενάκι μου είδες τι φαντασία πλέον?? χα χα χαα
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  53. Νέλλη μου, έλα να σε τρατάρουμε με μεγάλη μας χαρά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  54. Βίλλυ δεν στο συζητώ πως ταιριάζουν!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  55. Moυ φαίνεται πεντανόστιμη και την βάζω στα υπόψιν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας! πρέπει να είναι τέλεια!

    ReplyDelete
  56. Καλημερα σε ολο το blog!!! Ειναι η πρωτη φορα που γραφω εδω και ομολογω πως ενω αρεσκομαι πολυ στο να μαγειρευω, σπανια το κανω! Τις περισσοτερες φορες να φανταστειτε χορταινω απο το διαβασμα ετσι λαχταριστα που περιγραφετε τις συνταγες!!!
    Αυτη ομως η ιδιαιτερη τυροπιτα σας διαβεβαιω πως θα κανει τη κουτσομπολα γειτονισσα μου, να χασει το στοιχημα....

    ReplyDelete
  57. Loulou είναι μια πολύ ωραία ιδέα για το σριστουγεννιάτικο τραπέζι!
    Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  58. Dorara σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!
    Να την φτιάξεις τηην τυρόπιτα, είναι σίγουρο ότι θα την ευχαριστηθείς!
    Να πας και ένα κομματάκι στην γειτόνισσα, να δει τι χρυσοχέρα είσαι;-)
    Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete