Είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψετε την τούρτα που σας έχω σήμερα!!
Είναι η πασίγνωστη, γαλλικής προέλευσης τούρτα Saint Honoré.
Οφείλει το όνομά της στον Γάλλο Άγιο Saint Honoré ή Honoratus, πολιούχο Άγιο της Αμιένης και προστάτη των Γάλλων αρτοποιών και ζαχαροπλαστών (πληρ. Wikipedia).
Μου την θύμισε η ξαδέλφη μου η Πόπη, το καλοκαίρι που είχε έρθει από την Ιταλία για διακοπές.
Μου είπε λοιπόν, ότι την αγαπούν πολύ και στην Ιταλία.
Εκείνη την έχει καθιερώσει σαν τούρτα γενεθλίων των μελών της οικογένειάς της και δεν την αλλάζει με καμία άλλη, για αυτήν την περίσταση.
Ήταν κάτι σαν πρόκληση για μένα να την φτιάξω, έχω αδυναμία στις τούρτες γενικότερα.
Διαπίστωσα η ίδια, πόσο δίκιο είχε να επιμένει στην τούρτα Saint Honoré, είναι μια γευστικότατη, ιδιαίτερη, εντυπωσιακή τούρτα, που μας κέρδισε αμέσως όλους στην οικογένεια.
Τελευταία έχει εμφανιστεί σε ελληνικά περιοδικά ζαχαροπλαστικής.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της τούρτας.
Η παραδοσιακή βάση της είναι με σφολιάτα, αλλά την συνάντησα και με βάση από ζύμη τάρτας.
Η κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι συνήθως λευκή, αλλά μπορεί να γίνει μισή λευκή μισή σοκολατένια.
Χρησιμοποίησα τις δικές μου συνταγές για την παρασκευή των σου και της κρέμας ζαχαροπλαστικής.
Η αλήθεια είναι πως έχει κάποια διαδικασία, αλλά αξίζει τον κόπο!!!
Ας δούμε πως θα την φτιάξουμε.
Θα χρειαστούμε:
1 δόση ζύμη για σου όπως περιγράφεται εδώ
1 δόση κρέμας ζαχαροπλαστικής όπως περιγράφεται εδώ
1 δόση καραμέλας όπως περιγράφεται εδώ
1 φύλλο σφολιάτας
250 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
2 κουταλιές άχνη
αμύγδαλα καβουρδισμένα και τριμμένα ή
αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα
Στην πράξη:
Φτιάχνουμε την ζύμη των σου και την βάζουμε σε κορνέ μια χρήσης ή σακούλα τροφίμων.
Κάνουμε στην μύτη του κορνέ ένα άνοιγμα, με διάμετρο ενός εκατοστού.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 160 βαθ. Κελσίου.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί.
Ξεπαγώνουμε την σφολιάτα και την βάζουμε επάνω στην λαδόκολλα.
Φτιάχνουμε ένα δίσκο σφολιάτας διαμέτρου 27-28 εκ. με το τσέρκι ζαχαροπλαστικής ή με κάποιο στρογγυλό ταψάκι με την ίδια διάμετρο.
Αφαιρούμε το περίσσευμα ζύμης και το φυλάμε για κάποια άλλη παρασκευή.
Με το κορνέ που περιέχει την ζύμη των σου, κάνουμε ένα κύκλο ζύμης περιφερειακά στην άκρη της σφολιάτας.
Κάνουμε επίσης μια τεθλασμένη γραμμή στην μέση.
Βάζουμε το κορνέ με την ζύμη των σου στο ψυγείο, ως να το χρειαστούμε.
Με το πιρούνι τρυπάμε σε πολλά σημεία την σφολιάτα, για να μην φουσκώσει πολύ.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε την βάση της τούρτας, ως να ψηθεί και να ροδίσει η σφολιάτα και ο κύκλος ζύμης σου.
Αφού ψηθεί την βγάζουμε και την αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
Στρώνουμε ένα άλλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και φτιάχνουμε με το κορνέ σουδάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150 βαθ. Κελσίου και ψήνουμε τα σουδάκια.
Ακολουθούμε την διαδικασία που αναφέρουμε στα σου αλά κρεμ.
Φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής όπως και για τα σου αλά κρεμ και την φυλάμε στο ψυγείο.
Μπορούμε να φτιάξουμε την βάση, τα σου και την κρέμα ζαχαροπλαστικής από την προηγούμενη ημέρα, από την οποία θα σερβίρουμε την τούρτα.
Φυλάμε την βάση και τα σου σε κουτιά ή σακούλες τροφίμων, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ. Δεν θέλουμε να έχουν καθόλου υγρασία, γιατί θα μαλακώσουν.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγί.
Φυλάμε την σαντιγί στο ψυγείο σκεπασμένη, ως να την χρειαστούμε.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Τρεις- τέσσερις ώρες πριν σερβίρουμε την τούρτα, την συναρμολογούμε.
Βγάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής από το ψυγείο και την χτυπάμε να αφρατέψει με το σύρμα των αυγών.
Ενσωματώνουμε απαλά στην κρέμα μια γεμάτη κουταλιά από την σαντιγί.
Γεμίζουμε τα σού με την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Φτιάχνουμε την καραμέλα όπως περιγράφουμε στα σου αλά κρεμ και καραμελώνουμε τα σου.
Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα επάνω στην βάση σφολιάτας, να φθάσει ως τις άκρες.
Τοποθετούμε τα γεμισμένα σου περιμετρικά της τούρτας και αν θέλουμε δυο τρία στην μέση.
Bάζουμε σε κορνέ την κρέμα σαντιγί και γαρνιρουμε, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
Πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο, ως την ώρα που θα την σερβίρουμε.
Καταναλώνουμε την τούρτα όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Η σφολιάτα και τα σου, έχουν την τάση να τραβούν την υγρασία και να μαλακώνουν.
Ενδεχομένως θα περισσέψουν αγέμιστα σου.
Μπορείτε να τα κρατήσετε για άλλη παρασκευή κλεισμένα σε κουτί δυο τρεις ημέρες, ή να τα φυλάξετε με το κουτί στην κατάψυξη.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε μια υπέροχη τούρτα Saint Honoré!!!
Καλή επιτυχία και καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.
Χόρτασα μόνο και μόνο από τις φωτογραφίες.!!
ReplyDeleteναι, εχει δικιο η ξαδελφη σου. ειναι πολυ αγαπητη εδω.
ReplyDeleteδεν μετραμε θερμιδες ομως εαν την φαμε!!! :)
Αχ! Τουρτίτσα! Μας ξεκινάς πολύ γλυκά κι όμορφα το Σαββατοκύριακο Ειρήνη! Τα σουδάκια τα έχω φτιάξει και δεν με δυσκόλεψαν. Πιστεύω ότι και τα υπόλοιπα θα είναι το ίδιο εύκολα!
ReplyDeleteΝα έχεις ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!
Πολύ ωραία η τούρτα σου Ειρήνη μου...και εγώ χόρτασα από τις φωτογραφίες...Γλυκό Σαββατοκύριακο να έχεις...Φιλιά
ReplyDeleteΕιρήνη, τι τουρτα.. από τις λαχταριστές!!
ReplyDeleteυπέροχη.. και μου αρέσουν τα σου!!
ReplyDeleteΚαταπληκτική και το πιο εντυπωσιακό ...η σύμπτωση!!!! Μόλις τελείωσα την δική μου Saint Honoré αλλά διαφορετική σε γεύση!!!
ReplyDeleteΓεια στα χέρια σου!!!
Καλό Σαββατοκύριακο Ειρήνη μου!
Φαίνεται υπέροχη η τούρτα! Μπράβο Ειρήνη! Να κάνω μια ερώτηση όμως: γιατί χρειάζεται η τεθλασμένη γραμμή στη μέση της ζύμης?
ReplyDeleteνα ναι καλά ο αγιος της αμιένης.....φάγαμε πολύ ωραίο γλυκό...να σαι καλά υπέροχη πρόταση.....
ReplyDeleteΕιρηνάκι πραγματικά από τις ωραιότερες τούρτες!!!
ReplyDeleteΚαι με τα λαχταριστά σου σουδάκια, σκέτη απόλαυση!!!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!
Φαίνεται θεσπέσια!Και λατρεύω τα σου!
ReplyDeleteΥπέροχη η σουδένια τούρτα σου Ειρήνη μου!!!!!
ReplyDeleteΜας γλύκανες το σαββατοκύριακο!!
Φιλιά!!!
Υπέροχη φαίνεται θα ηθελα τώρα ένα κομματάκι με τον απογευματινό καφέ μου ,φιλια πολλά καλή Κυριακή.
ReplyDelete
ReplyDelete¸.•°✿⊱╮
°✿ Olá, amiga!
Isso é maravilhoso!!!
Ótimo mês de novembro!
Bom fim de semana!
Beijinhos do Brasil.°✿
♫•*¨*•.¸¸✿✿¸¸.•*¨*•♫
Την λατρευω αυτην την τουρτα!
ReplyDeleteΓεια στα χερια σου Ειρηνη, εγινε υπεροχη!
Οντως θα την λατρέψουμε διοτι λατρεύω, σφολίατα λατερυω σου και τελός λατρευω κρεμα...ΚΑτάλαβες μέσα στην διαίτα ειμαι....χαχαχα
ReplyDeleteΦιλια
Καλησπέρα!Η τούρτα είναι καταπληκτική!Πρώτη φορά τήν βλέπω καί τήν ακούω!Μάς γλύκανες Σαββατιάτικα!Νάσαι καλά!Καλό Σ/Κ!Φιλιά!
ReplyDeleteΑαααααα όταν ανέβω Αθήνα θέλω να την δοκιμάσω από τα χεράκια σου!!!
ReplyDeleteΠολύ μου αρέσει αυτή η τούρτα!!!την έχω βάλει κι εγώ στο μάτι!! γεια στα χέρια σου, υπέροχη!!
ReplyDeleteΤί ωραία ιδέα! Τρελαίνομαι για σου!
ReplyDeleteΕιρήνη μου πάρα πολύ ωραία τουρτίτσα πραγματικά!Αυτά τα σουδάκια απο επάνω είναι απίθανα!!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Περίεργο μου φαίνεται αλλά το καταβρόχθιζα χωρίς δεύτερη κουβέντα,δεν το έχω ξαναδεί και ας είναι και φημισμένο όπως αναφέρει στην ανάρτηση.
ReplyDeleteΦιλιά!
Αχ Ειρήνη,με ξελίγωσες..!!Υπέροχη τούρτα, "χάρμα οφθαλμών και ουρανίσκου" ταυτόχρονα!Πολλά φιλιά!
ReplyDeleteΔεν θα ελεγα οχι σε τουρτα σφολιατας μιας και αγαπω πολυυυυυ την σφολιατα..δειχνει πολυ ωραια Ειρηνη γεια στα χερια σου.
ReplyDeleteΚαλη σου μερα φιλια!!!
Υπέροχη τούρτα! Εξαιρετική εμφάνιση και σίγουρα πολύ νόστιμη! Μιαμ μιαμ!
ReplyDeleteΛατρεύω τη συγκεκριμένη τούρτα!!! Υπέροχη!!! :) Φιλιά και καλό υπόλοιπο Κυριακής εύχομαι!!
ReplyDeleteΚαλά Ειρήνη μου είσαι απίστευτη!!!
ReplyDeleteχαχαχα ξέρεις γιατί γελάω; Μην παραξενεύεσαι υπάρχει λόγος.
Την προηγούμενη Δευτέρα, βρήκα μια συνταγή για σου, και έφτιαξα -με μαύρο αλεύρι παρακαλώ-. Τα μισά τα φάγαμε με κρεμούλα την ίδια μέρα, και τα άλλα μισά, τα φύλαξα στην κατάψυξη. Η συνταγή μου έλεγε, ότι μπορούσα να το κάνω. Σήμερα λοιπόν, αναρωτιόμουν πώς να τα φτιάξω, μιας που είναι Κυριακή. Ήρθα και... μου απάντησες. Απίστευτο; !!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ.
Πολλά φιλιά σε όλες σας κοριτσάρες μου.
Σας αγαπώ πολύ, και ας μην έχω το χρόνο να έρχομαι συχνά.
ma einai dinaton;;;; ekini tin mera pou arxizw gia dieta, diavazw ayti tin sintagi! Eleos...ntaksei, metayrio tha arxisei i dieta =)
ReplyDeleteΥπέροχη αυτή η τούρτα του αγίου, Ειρήνη μου, λαχταριστή! Έχει βάβαια τη διαδικασία της αλλά, απ ό τι βλέπω, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!
ReplyDeleteΓεια στα χέρια σου!
Φιλάκια.
Υπέροχη η τούρτα σου Ειρήνη μου και της αξίζει ο κόπος!!! Την έφτιαξες τέλεια!!!
ReplyDeleteΚατερινάκι, είναι χορταστικό γλυκό!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ειρήνη, στην οικογένεια της ξαδέρφης μου, δεν εννοούν γενέθλια, χωρίς αυτήν την τούρτα. Όσο για τις θερμίδες, είναι λίγες παραπάνω, αλλά δεν την τρώμε και κάθε μέρα!! Όχι πως δεν θα θέλαμε δηλαδή.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Sel, πέρα από την διαδικασία, η συνταγή δεν είναι δύσκολη. Έφτιαξες τα σουδάκια, τώρα σειρά έχει η τούρτα Saint Honeré!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Εύα, εμφανίσιμο και χορταστικό αυτό το γλυκάκι. Συνδυασμός ωραίων γεύσεων.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Μαριλένα, είναι από αυτές που δεν λέει κανείς όχι, για ένα κομμάτι της!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Παρασκευή, αυτή η τούρτα χαρακτηρίζεται από την παρουσία των σου αλά κρεμ. Την στολίζουν υπεροχα!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Σε ευχαριστώ Κική. Θα περιμένω να δω και την δική σου εκδοχή, αυτής της νόστιμης τούρτας.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Τζένη, η γραμμή με ζύμη σου στην μέση της βάσης σφολιάτας, την εμποδίζει να φουσκώσει στην μέση και την κρατά σε συνοχή. Επίσης, στην περίπτωση που θέλουμε να στολίσουμε σουδάκια και στην μέση, μπορούμε να τα στηρίξουμε με λίγη κρέμα από κάτω, επάνω στην γραμμη αυτή. Μετά απλώνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής εκατέρωθεν.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Παναγιώτη, προφανώς προς τιμήν αυτού του Αγίου, δημιουργήθηκε αυτή η τούρτα καιέχουμε την δυνατότητα σήμερα να την απολαμβάνουμε!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Έλενα, πραγματικά απολαυστική αυτή η τούρτα!! Σουδάκια αλά κρεμ, σφολιάτα, κρέμα ζαχαροπλαστικής, καραμέλα, υπέροχες γεύσεις και αγαπημένες, παρουσιασμένες σε ενα πολύ εμφανίσιμο γλυκό. Από αυτά που λαχταράμε να δοκιμάσουμε.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Σπυριδούλα, τα αγαπημένα σουδάκια, σε μια λαχταριστή τούρτα!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Βάσια, έτσι τα θέλουμε τα Σαββατοκύριακά μας. Γλυκά!! Ταιριάζει μια τέτοια τούρτα, φτιάχνει την διάθεσή μας.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Νέλη, δεν το πρόλαβα το απογευματινό σου καφεδάκι, αλλά σου στέλνω ένα κομμάτι από την τούρτα, για τον αυριανό, πρωινό σου καφέ!! Για ένα γλυκό ξεκίνημα.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Thank you, Ines! This is a nice, sweet torte!
ReplyDeleteHave a good month!
Μαρίνα, η Saint Honoré, είναι μια διαφορετική τούρτα από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Είναι όμως πεντανόστιμη!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Μαργαρίτα, έχουμε ένα συνδυασμό αγαπημένων γεύσεων, σε αυτή την τούρτα. Για χάρη της, μπορούμε να κάνουμε μια μικρή παρασπονδία στην δίαιτα!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
ReplyDeleteΑχ Ειρήνη μου όλο σε πειρασμούς μας βάζεις με τα γλυκάκια σου.Τέλεια φαίνεται η τούρτα σου.
Τι έφτιαξες πάλι βρε Ειρηνάκι;
ReplyDeleteΈχεις μια αδυναμία στις υπερ-παραγωγές και πολύ καλά κάνεις γιατί τα καταφέρνεις περίφημα!
Αξιοζήλευτη η τούρτα σου, πολλά μπράβο!!
DIMI, δεν είναι από τις ιδιαίτερα γνωστές τούρτες στην Ελλάδα. Είναι όμως από τις ωραίες, σε εμφάνιση και γεύση.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Λίλα, έλα εσύ και εμείς θα την φτιάξουμε για χάρη σου!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Μαρί, να την φτιάξεις. Είναι ωραιότατη!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ευγενία, τα σουδάκια είναι από τα αγαπημένα γλυκάκια. Εδώ γίνονται βασικό συνθετικό σε μια πολύ ωραία τούρτα!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Eιρηνακι μου δεν ξέρω πως τον λενε τον Γαλλο Αγιο με την τούρτα, αυτό που ξέρω είναι ότι η συγκεκριμένη τούρτα είναι ΚΟΛΑΣΗ !!!!!!!! τώρα πως μια κολαση ειναι αφιερωμένη σ'εναν άγιο αυτό όπως φαίνεται είναι μια αλλη ιστορια !!!! εύγε τέκνον μου υπέροχη και η τούρτα αλλά και η απολύτως κατανοητή κατασκευή της.
ReplyDeleteτην γλυκα της να έχεις παντα Ρηνακι !!! φιλια πολλά και καλό βραδυ !!
Ελένη, αχ αυτά τα σουδάκια, ποιός δεν τα αγαπάει;; Όταν δοκιμάσει όμως και την τούρτα, θα ξετρελαθεί!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Kamikaze, σίγουρα θα την καταβρόχθιζες! Θα σε κερδίσει από την πρώτη κουταλίτσα!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Χαρά, έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι! Χάρμα οφθαλμών και γεύσης!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Γωγούλα, σε ευχαριστώ πολύ. Πράγματι είναι από τις ωραίες, διαφορετικές τούρτες.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
sundayspoon, σ΄ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Η τούρτα είναι ιδιαίτερη και ιδιαίτερα νόστιμη!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Leviathan, είναι να μην την λατρεύουμε;;!! Όσοι την έχουμε δοκιμάσει, ξέρουμε και το γιατί.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ροδούλα, σε ευχαριστούμε για την αγάπη σου. Ενδιαφέρουσα η αντικατάσταση του λευκού αλευριού με μαύρο, στην ζύμη των σου. Τα σου που μου περισσεύουν τα κρατώ και εγώ στην κατάψυξη, ως να τα ξαναχρειαστώ. Καλό είναι βέβαια, να μπαίνουν πρώτα σε σακούλι τροφίμων που κλείνει καλά και μετά σε κουτί. Προστατεύονται καλύτερα από την υγρασία. Φαντάζομαι ότι, η συνταγή για αυτήν την τούρτα, θα σου ήρθε "κουτί", στην προκειμένη περίπτωση.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ozlemaki, τι να αρχίσεις την δίαιτα σήμερα, τι μεθαύριο!! Χαλάλι σε τόσο ωραίο γλυκό!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ελένη, αξίζει την όλη διαδικασία ή τούρτα του Αγίου. ΄Άδικα του έφτιαξαν τέτοιο γλυκό οι Γάλλοι; Κάτι θα ήξεραν!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ερμιόνη, έχω αδυναμία στις τούρτες, δεν θα μπορούσα να μην φτιάξω την συγκεκριμένη. Ήταν τούρτα-πρόκληση!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Κατερίνα, η τούρτα μας, είναι ένας γλυκός πειρασμός!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Μαράκι, για να λύσω τις απορίες σου, θα πρέπει να απευθυνθώ στους Γάλλους ζαχαροπλάστες!! Αλλά έτσι και αλλιώς εμας, το αποτέλεσμα μας ενδιαφέρει. Αυτό απολαμβάνουμε τώρα! Παράδεισος γεύσης!!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.