Saturday, 3 November 2012

Τούρτα Saint Honoré

Είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψετε την τούρτα που σας έχω σήμερα!!
Είναι η πασίγνωστη, γαλλικής προέλευσης τούρτα Saint Honoré.
Οφείλει το όνομά της στον Γάλλο Άγιο Saint Honoré ή Honoratus, πολιούχο Άγιο της Αμιένης και προστάτη των Γάλλων αρτοποιών και ζαχαροπλαστών (πληρ. Wikipedia).
Μου την θύμισε η ξαδέλφη μου η Πόπη, το καλοκαίρι που είχε έρθει από την Ιταλία για διακοπές.
Μου είπε λοιπόν, ότι την αγαπούν πολύ και στην Ιταλία.
Εκείνη την έχει καθιερώσει σαν τούρτα γενεθλίων των μελών της οικογένειάς της και δεν την αλλάζει με καμία άλλη, για αυτήν την περίσταση.
Ήταν κάτι σαν πρόκληση για μένα να την φτιάξω, έχω αδυναμία στις τούρτες γενικότερα.
Διαπίστωσα η ίδια, πόσο δίκιο είχε να επιμένει στην τούρτα Saint Honoré, είναι μια γευστικότατη, ιδιαίτερη, εντυπωσιακή τούρτα, που μας κέρδισε αμέσως όλους στην οικογένεια.
Τελευταία έχει εμφανιστεί σε ελληνικά περιοδικά ζαχαροπλαστικής.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της τούρτας.
Η παραδοσιακή βάση της είναι με σφολιάτα, αλλά την συνάντησα και με βάση από ζύμη τάρτας.
Η κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι συνήθως λευκή, αλλά μπορεί να γίνει μισή λευκή μισή σοκολατένια.
Χρησιμοποίησα τις δικές μου συνταγές για την παρασκευή των σου και της κρέμας ζαχαροπλαστικής.
Η αλήθεια είναι πως έχει κάποια διαδικασία, αλλά αξίζει τον κόπο!!!
Ας δούμε πως θα την φτιάξουμε.
Θα χρειαστούμε:
1 δόση ζύμη για σου όπως περιγράφεται εδώ
1 δόση κρέμας ζαχαροπλαστικής όπως περιγράφεται εδώ
1 δόση καραμέλας όπως περιγράφεται εδώ
1 φύλλο σφολιάτας
250 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
2 κουταλιές άχνη
αμύγδαλα καβουρδισμένα και τριμμένα ή αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα
Στην πράξη:
Φτιάχνουμε την ζύμη των σου και την βάζουμε σε κορνέ μια χρήσης ή σακούλα τροφίμων.
Κάνουμε στην μύτη του κορνέ ένα άνοιγμα, με διάμετρο ενός εκατοστού.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 160 βαθ. Κελσίου.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί.
Ξεπαγώνουμε την σφολιάτα και την βάζουμε επάνω στην λαδόκολλα.
Φτιάχνουμε ένα δίσκο σφολιάτας διαμέτρου 27-28 εκ. με το τσέρκι ζαχαροπλαστικής ή με κάποιο στρογγυλό ταψάκι με την ίδια διάμετρο.
Αφαιρούμε το περίσσευμα ζύμης και το φυλάμε για κάποια άλλη παρασκευή.
Με το κορνέ που περιέχει την ζύμη των σου, κάνουμε ένα κύκλο ζύμης περιφερειακά στην άκρη της σφολιάτας.
Κάνουμε επίσης μια τεθλασμένη γραμμή στην μέση.
Βάζουμε το κορνέ με την ζύμη των σου στο ψυγείο, ως να το χρειαστούμε.
Με το πιρούνι τρυπάμε σε πολλά σημεία την σφολιάτα, για να μην φουσκώσει πολύ.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε την βάση της τούρτας, ως να ψηθεί και να ροδίσει η σφολιάτα και ο κύκλος ζύμης σου.
Αφού ψηθεί την βγάζουμε και την αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
Στρώνουμε ένα άλλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και φτιάχνουμε με το κορνέ σουδάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150 βαθ. Κελσίου και ψήνουμε τα σουδάκια.
Ακολουθούμε την διαδικασία που αναφέρουμε στα σου αλά κρεμ.
Φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής όπως και για τα σου αλά κρεμ και την φυλάμε στο ψυγείο.
Μπορούμε να φτιάξουμε την βάση, τα σου και την κρέμα ζαχαροπλαστικής από την προηγούμενη ημέρα, από την οποία θα σερβίρουμε την τούρτα.
Φυλάμε την βάση και τα σου σε κουτιά ή σακούλες τροφίμων, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ. Δεν θέλουμε να έχουν καθόλου υγρασία, γιατί θα μαλακώσουν.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγί.
Φυλάμε την σαντιγί στο ψυγείο σκεπασμένη, ως να την χρειαστούμε.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Τρεις- τέσσερις ώρες πριν σερβίρουμε την τούρτα, την συναρμολογούμε.
Βγάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής από το ψυγείο και την χτυπάμε να αφρατέψει με το σύρμα των αυγών.
Ενσωματώνουμε απαλά στην κρέμα μια γεμάτη κουταλιά από την σαντιγί.
Γεμίζουμε τα σού με την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Φτιάχνουμε την καραμέλα όπως περιγράφουμε στα σου αλά κρεμ και καραμελώνουμε τα σου.
Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα επάνω στην βάση σφολιάτας, να φθάσει ως τις άκρες.
Τοποθετούμε τα γεμισμένα σου περιμετρικά της τούρτας και αν θέλουμε δυο τρία στην μέση.
Bάζουμε σε κορνέ την κρέμα σαντιγί και γαρνιρουμε, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
Πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο, ως την ώρα που θα την σερβίρουμε.
Καταναλώνουμε την τούρτα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η σφολιάτα και τα σου, έχουν την τάση να τραβούν την υγρασία και να μαλακώνουν.
Ενδεχομένως θα περισσέψουν αγέμιστα σου. Μπορείτε να τα κρατήσετε για άλλη παρασκευή κλεισμένα σε κουτί δυο τρεις ημέρες, ή να τα φυλάξετε με το κουτί στην κατάψυξη.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε μια υπέροχη τούρτα Saint Honoré!!!
Καλή επιτυχία και καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

65 comments:

  1. Χόρτασα μόνο και μόνο από τις φωτογραφίες.!!

    ReplyDelete
  2. ναι, εχει δικιο η ξαδελφη σου. ειναι πολυ αγαπητη εδω.
    δεν μετραμε θερμιδες ομως εαν την φαμε!!! :)

    ReplyDelete
  3. Αχ! Τουρτίτσα! Μας ξεκινάς πολύ γλυκά κι όμορφα το Σαββατοκύριακο Ειρήνη! Τα σουδάκια τα έχω φτιάξει και δεν με δυσκόλεψαν. Πιστεύω ότι και τα υπόλοιπα θα είναι το ίδιο εύκολα!
    Να έχεις ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραία η τούρτα σου Ειρήνη μου...και εγώ χόρτασα από τις φωτογραφίες...Γλυκό Σαββατοκύριακο να έχεις...Φιλιά

    ReplyDelete
  5. Ειρήνη, τι τουρτα.. από τις λαχταριστές!!

    ReplyDelete
  6. υπέροχη.. και μου αρέσουν τα σου!!

    ReplyDelete
  7. Καταπληκτική και το πιο εντυπωσιακό ...η σύμπτωση!!!! Μόλις τελείωσα την δική μου Saint Honoré αλλά διαφορετική σε γεύση!!!
    Γεια στα χέρια σου!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο Ειρήνη μου!

    ReplyDelete
  8. Φαίνεται υπέροχη η τούρτα! Μπράβο Ειρήνη! Να κάνω μια ερώτηση όμως: γιατί χρειάζεται η τεθλασμένη γραμμή στη μέση της ζύμης?

    ReplyDelete
  9. να ναι καλά ο αγιος της αμιένης.....φάγαμε πολύ ωραίο γλυκό...να σαι καλά υπέροχη πρόταση.....

    ReplyDelete
  10. Ειρηνάκι πραγματικά από τις ωραιότερες τούρτες!!!
    Και με τα λαχταριστά σου σουδάκια, σκέτη απόλαυση!!!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ReplyDelete
  11. Φαίνεται θεσπέσια!Και λατρεύω τα σου!

    ReplyDelete
  12. Υπέροχη η σουδένια τούρτα σου Ειρήνη μου!!!!!
    Μας γλύκανες το σαββατοκύριακο!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  13. Υπέροχη φαίνεται θα ηθελα τώρα ένα κομματάκι με τον απογευματινό καφέ μου ,φιλια πολλά καλή Κυριακή.

    ReplyDelete

  14. ¸.•°✿⊱╮
    °✿ Olá, amiga!

    Isso é maravilhoso!!!
    Ótimo mês de novembro!

    Bom fim de semana!
    Beijinhos do Brasil.°✿
    ♫•*¨*•.¸¸✿✿¸¸.•*¨*•♫

    ReplyDelete
  15. Την λατρευω αυτην την τουρτα!
    Γεια στα χερια σου Ειρηνη, εγινε υπεροχη!

    ReplyDelete
  16. Οντως θα την λατρέψουμε διοτι λατρεύω, σφολίατα λατερυω σου και τελός λατρευω κρεμα...ΚΑτάλαβες μέσα στην διαίτα ειμαι....χαχαχα
    Φιλια

    ReplyDelete
  17. Καλησπέρα!Η τούρτα είναι καταπληκτική!Πρώτη φορά τήν βλέπω καί τήν ακούω!Μάς γλύκανες Σαββατιάτικα!Νάσαι καλά!Καλό Σ/Κ!Φιλιά!

    ReplyDelete
  18. Ααααααα όταν ανέβω Αθήνα θέλω να την δοκιμάσω από τα χεράκια σου!!!

    ReplyDelete
  19. Πολύ μου αρέσει αυτή η τούρτα!!!την έχω βάλει κι εγώ στο μάτι!! γεια στα χέρια σου, υπέροχη!!

    ReplyDelete
  20. Τί ωραία ιδέα! Τρελαίνομαι για σου!

    ReplyDelete
  21. Ειρήνη μου πάρα πολύ ωραία τουρτίτσα πραγματικά!Αυτά τα σουδάκια απο επάνω είναι απίθανα!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  22. Περίεργο μου φαίνεται αλλά το καταβρόχθιζα χωρίς δεύτερη κουβέντα,δεν το έχω ξαναδεί και ας είναι και φημισμένο όπως αναφέρει στην ανάρτηση.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  23. Αχ Ειρήνη,με ξελίγωσες..!!Υπέροχη τούρτα, "χάρμα οφθαλμών και ουρανίσκου" ταυτόχρονα!Πολλά φιλιά!







    ReplyDelete
  24. Δεν θα ελεγα οχι σε τουρτα σφολιατας μιας και αγαπω πολυυυυυ την σφολιατα..δειχνει πολυ ωραια Ειρηνη γεια στα χερια σου.
    Καλη σου μερα φιλια!!!

    ReplyDelete
  25. Υπέροχη τούρτα! Εξαιρετική εμφάνιση και σίγουρα πολύ νόστιμη! Μιαμ μιαμ!

    ReplyDelete
  26. Λατρεύω τη συγκεκριμένη τούρτα!!! Υπέροχη!!! :) Φιλιά και καλό υπόλοιπο Κυριακής εύχομαι!!

    ReplyDelete
  27. Καλά Ειρήνη μου είσαι απίστευτη!!!
    χαχαχα ξέρεις γιατί γελάω; Μην παραξενεύεσαι υπάρχει λόγος.
    Την προηγούμενη Δευτέρα, βρήκα μια συνταγή για σου, και έφτιαξα -με μαύρο αλεύρι παρακαλώ-. Τα μισά τα φάγαμε με κρεμούλα την ίδια μέρα, και τα άλλα μισά, τα φύλαξα στην κατάψυξη. Η συνταγή μου έλεγε, ότι μπορούσα να το κάνω. Σήμερα λοιπόν, αναρωτιόμουν πώς να τα φτιάξω, μιας που είναι Κυριακή. Ήρθα και... μου απάντησες. Απίστευτο; !!!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ.
    Πολλά φιλιά σε όλες σας κοριτσάρες μου.
    Σας αγαπώ πολύ, και ας μην έχω το χρόνο να έρχομαι συχνά.

    ReplyDelete
  28. ma einai dinaton;;;; ekini tin mera pou arxizw gia dieta, diavazw ayti tin sintagi! Eleos...ntaksei, metayrio tha arxisei i dieta =)

    ReplyDelete
  29. Υπέροχη αυτή η τούρτα του αγίου, Ειρήνη μου, λαχταριστή! Έχει βάβαια τη διαδικασία της αλλά, απ ό τι βλέπω, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!
    Γεια στα χέρια σου!
    Φιλάκια.

    ReplyDelete
  30. Υπέροχη η τούρτα σου Ειρήνη μου και της αξίζει ο κόπος!!! Την έφτιαξες τέλεια!!!

    ReplyDelete
  31. Κατερινάκι, είναι χορταστικό γλυκό!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  32. Ειρήνη, στην οικογένεια της ξαδέρφης μου, δεν εννοούν γενέθλια, χωρίς αυτήν την τούρτα. Όσο για τις θερμίδες, είναι λίγες παραπάνω, αλλά δεν την τρώμε και κάθε μέρα!! Όχι πως δεν θα θέλαμε δηλαδή.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  33. Sel, πέρα από την διαδικασία, η συνταγή δεν είναι δύσκολη. Έφτιαξες τα σουδάκια, τώρα σειρά έχει η τούρτα Saint Honeré!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  34. Εύα, εμφανίσιμο και χορταστικό αυτό το γλυκάκι. Συνδυασμός ωραίων γεύσεων.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  35. Μαριλένα, είναι από αυτές που δεν λέει κανείς όχι, για ένα κομμάτι της!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  36. Παρασκευή, αυτή η τούρτα χαρακτηρίζεται από την παρουσία των σου αλά κρεμ. Την στολίζουν υπεροχα!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  37. Σε ευχαριστώ Κική. Θα περιμένω να δω και την δική σου εκδοχή, αυτής της νόστιμης τούρτας.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  38. Τζένη, η γραμμή με ζύμη σου στην μέση της βάσης σφολιάτας, την εμποδίζει να φουσκώσει στην μέση και την κρατά σε συνοχή. Επίσης, στην περίπτωση που θέλουμε να στολίσουμε σουδάκια και στην μέση, μπορούμε να τα στηρίξουμε με λίγη κρέμα από κάτω, επάνω στην γραμμη αυτή. Μετά απλώνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής εκατέρωθεν.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  39. Παναγιώτη, προφανώς προς τιμήν αυτού του Αγίου, δημιουργήθηκε αυτή η τούρτα καιέχουμε την δυνατότητα σήμερα να την απολαμβάνουμε!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  40. Έλενα, πραγματικά απολαυστική αυτή η τούρτα!! Σουδάκια αλά κρεμ, σφολιάτα, κρέμα ζαχαροπλαστικής, καραμέλα, υπέροχες γεύσεις και αγαπημένες, παρουσιασμένες σε ενα πολύ εμφανίσιμο γλυκό. Από αυτά που λαχταράμε να δοκιμάσουμε.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  41. Σπυριδούλα, τα αγαπημένα σουδάκια, σε μια λαχταριστή τούρτα!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  42. Βάσια, έτσι τα θέλουμε τα Σαββατοκύριακά μας. Γλυκά!! Ταιριάζει μια τέτοια τούρτα, φτιάχνει την διάθεσή μας.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  43. Νέλη, δεν το πρόλαβα το απογευματινό σου καφεδάκι, αλλά σου στέλνω ένα κομμάτι από την τούρτα, για τον αυριανό, πρωινό σου καφέ!! Για ένα γλυκό ξεκίνημα.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  44. Thank you, Ines! This is a nice, sweet torte!
    Have a good month!

    ReplyDelete
  45. Μαρίνα, η Saint Honoré, είναι μια διαφορετική τούρτα από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Είναι όμως πεντανόστιμη!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  46. Μαργαρίτα, έχουμε ένα συνδυασμό αγαπημένων γεύσεων, σε αυτή την τούρτα. Για χάρη της, μπορούμε να κάνουμε μια μικρή παρασπονδία στην δίαιτα!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete

  47. Αχ Ειρήνη μου όλο σε πειρασμούς μας βάζεις με τα γλυκάκια σου.Τέλεια φαίνεται η τούρτα σου.

    ReplyDelete
  48. Τι έφτιαξες πάλι βρε Ειρηνάκι;
    Έχεις μια αδυναμία στις υπερ-παραγωγές και πολύ καλά κάνεις γιατί τα καταφέρνεις περίφημα!
    Αξιοζήλευτη η τούρτα σου, πολλά μπράβο!!

    ReplyDelete
  49. DIMI, δεν είναι από τις ιδιαίτερα γνωστές τούρτες στην Ελλάδα. Είναι όμως από τις ωραίες, σε εμφάνιση και γεύση.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  50. Λίλα, έλα εσύ και εμείς θα την φτιάξουμε για χάρη σου!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  51. Μαρί, να την φτιάξεις. Είναι ωραιότατη!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  52. Ευγενία, τα σουδάκια είναι από τα αγαπημένα γλυκάκια. Εδώ γίνονται βασικό συνθετικό σε μια πολύ ωραία τούρτα!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  53. Eιρηνακι μου δεν ξέρω πως τον λενε τον Γαλλο Αγιο με την τούρτα, αυτό που ξέρω είναι ότι η συγκεκριμένη τούρτα είναι ΚΟΛΑΣΗ !!!!!!!! τώρα πως μια κολαση ειναι αφιερωμένη σ'εναν άγιο αυτό όπως φαίνεται είναι μια αλλη ιστορια !!!! εύγε τέκνον μου υπέροχη και η τούρτα αλλά και η απολύτως κατανοητή κατασκευή της.

    την γλυκα της να έχεις παντα Ρηνακι !!! φιλια πολλά και καλό βραδυ !!

    ReplyDelete
  54. Ελένη, αχ αυτά τα σουδάκια, ποιός δεν τα αγαπάει;; Όταν δοκιμάσει όμως και την τούρτα, θα ξετρελαθεί!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  55. Kamikaze, σίγουρα θα την καταβρόχθιζες! Θα σε κερδίσει από την πρώτη κουταλίτσα!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  56. Χαρά, έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι! Χάρμα οφθαλμών και γεύσης!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  57. Γωγούλα, σε ευχαριστώ πολύ. Πράγματι είναι από τις ωραίες, διαφορετικές τούρτες.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  58. sundayspoon, σ΄ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Η τούρτα είναι ιδιαίτερη και ιδιαίτερα νόστιμη!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  59. Leviathan, είναι να μην την λατρεύουμε;;!! Όσοι την έχουμε δοκιμάσει, ξέρουμε και το γιατί.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  60. Ροδούλα, σε ευχαριστούμε για την αγάπη σου. Ενδιαφέρουσα η αντικατάσταση του λευκού αλευριού με μαύρο, στην ζύμη των σου. Τα σου που μου περισσεύουν τα κρατώ και εγώ στην κατάψυξη, ως να τα ξαναχρειαστώ. Καλό είναι βέβαια, να μπαίνουν πρώτα σε σακούλι τροφίμων που κλείνει καλά και μετά σε κουτί. Προστατεύονται καλύτερα από την υγρασία. Φαντάζομαι ότι, η συνταγή για αυτήν την τούρτα, θα σου ήρθε "κουτί", στην προκειμένη περίπτωση.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  61. Ozlemaki, τι να αρχίσεις την δίαιτα σήμερα, τι μεθαύριο!! Χαλάλι σε τόσο ωραίο γλυκό!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  62. Ελένη, αξίζει την όλη διαδικασία ή τούρτα του Αγίου. ΄Άδικα του έφτιαξαν τέτοιο γλυκό οι Γάλλοι; Κάτι θα ήξεραν!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  63. Ερμιόνη, έχω αδυναμία στις τούρτες, δεν θα μπορούσα να μην φτιάξω την συγκεκριμένη. Ήταν τούρτα-πρόκληση!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  64. Κατερίνα, η τούρτα μας, είναι ένας γλυκός πειρασμός!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  65. Μαράκι, για να λύσω τις απορίες σου, θα πρέπει να απευθυνθώ στους Γάλλους ζαχαροπλάστες!! Αλλά έτσι και αλλιώς εμας, το αποτέλεσμα μας ενδιαφέρει. Αυτό απολαμβάνουμε τώρα! Παράδεισος γεύσης!!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete