Το φαγάκι αυτό ειλικρινά δεν έχω λόγια να σας το περιγράψω.
Είναι για μένα το απόλυτο χριστουγεννιάτικο must στο γιορτινό τραπέζι μας!!
Το μυστικό του πιάτου αυτού, είναι να μαριναριστεί όσο περισσότερο γίνεται (το λιγότερο ένα βράδυ) σε κόκκινο ημίγλυκο κρασί, όχι σε ξηρό κόκκινο κρασί.
Πολλές φορές το μαρινάρω σε σαγκρία, που πλέον πουλάνε συσκευασμένη πολλά σούπερ μάρκετς, και μάλιστα σε πολύ οικονομική τιμή.
Το χοιρινό ψήνεται μαζί με δαμάσκηνα, βερίκοκα, κάστανα και ξηρούς καρπούς και το αποτέλεσμα είναι ένα τρυφερό κρέας με μια υπέροχα μελωμένη σαλτσούλα.
Οι πατατούλες που το συνοδεύουν αποκτούν μια απίστευτη γεύση!
Δοκιμάστε το φέτος στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας και πιστέψτε με, η νοστιμιά του θα κλέψει την παράσταση!
Πάμε να το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
1500-1700 γρ. τρυφερό χοιρινό, κομμένο σε μεγαλούτσικα κυβάκια
250 γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
250 γρ. βερίκοκα ξερά
μία χούφτα μύγδαλα ή κάσιους
15-20 κάστανα βρασμένα, αλλά να κρατάνε λίγο
λίγα κράνμπερις αποξηραμένα (προαιρετικά)
400 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί
μισή κούπα ελαιόλαδο
2 κουταλάκια θυμάρι
2 κιλά πατάτες μικρές (για φούρνο)
αλάτι – πιπέρι
Στην πράξη
Βάζουμε στην γάστρα μας το κρέας, το κρασί, το ελαιόλαδο και το θυμάρι.
Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε την γάστρα στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα βράδυ ή και περισσότερο.
Αν δεν χωράει η γάστρα μας στο ψυγείο, χρησιμοποιούμε όποιο σκεύος μας βολεύει.
Βγάζουμε τη γάστρα από το ψυγείο.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια όχι πάρα πολύ μεγάλα, και τις αλατοπιπερώνουμε.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μικρές στρογγυλές πατατούλες (όχι κατεψυγμένες), που θα τις καθαρίσουμε και θα τις αφήσουμε ολόκληρες.
Αλατοπιπερώνουμε και το κρέας στην γάστρα.
Προσθέτουμε στην γάστρα τις πατάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα βερίκοκα,τα δαμάσκηνα και τα κάστανα
Σκεπάζουμε την γάστρα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175-180 βαθμούς.
Μία ώρα αφότου βάλαμε την γάστρα στον φούρνο, την βγάζουμε προσεκτικά και προσθέτουμε τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα κάστανα.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 με 1,5 ώρα ακόμα, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Τα τελευταία 10 λεπτά, ξεσκεπάζουμε την γάστρα, για να πάρει χρώμα το φαγάκι μας.
Σας εγγυώμαι ότι είναι ένα φαγητό που θα σας μείνει αξέχαστο!
Σημειώσεις
- Αυτήν την εποχή θα βρείτε στα Σ/Μ κάστανα προβρασμένα και καθαρισμένα, σε περίπτωση που βαριέστε όπως εγώ να βράζετε και να καθαρίζετε κάστανα.
- Μπορείτε να προσθέσετε και άλλους ξηρούς καρπούς (καρύδια, κουκουνάρια κλπ) όχι όμως σε πολύ μεγάλη ποσότητα, μια χουφτίτσα ειναι αρκετή.
- Θα ξαναπώ ότι το κρέας πρέπει να μαριναριστεί σε ημίγλυκο και όχι σε ξηρό κόκκινο κρασί, έχει σημασία!
Εύχομαι να φτιάξετε και να απολαύσετε αυτό το υπέροχο φαγάκι!
Καλή επιτυχία!
Πραγματικα τελειο πιατο Ελενακι μου..και ναι σιγουρα το μαριναρισμα παιζει μεγαλο ρολο στην νοστιμια και στο να γινει μαλακο το κρεας..κι εγω το μαριναρω με κρασι αλλα και με αλλα μυρωδικα μεσα,και γινεται ενα φαγακι σουπερ!!!
ReplyDeleteΚαι του χρονο να εισαι καλα να ξαναφτιαξεις τετοιο πεντανοστιμο φαγακι..
Την καλημερα μου και τα φιλια μου!!!
Λιμπίστηκα το πιάτο σου πρωί πρωί!!μου έδωσες ωραία ιδέα για χριστούγεννα. 'γεια στα χέρια σου φαίνεται τέλειο..
ReplyDeleteαφαιρώ τα καστανα που δε μου αρέσουν (δε με νοιάζει που αρέσουν στους άλλους!ΧΑ) και το κρατώ για την επομενη των Χριστουγέννων!
ReplyDeleteΦιλια και καλημέρες!
Υπέροχο φαγητό! Ομολογώ πως δεν ήξερα τη λεπτομέρεια με το ημίγλυκο κρασί και με προκαλεί να το δοκιμάσω. Τα κάστανα και τα αποξηραμένα φρούτα είναι η αδυναμία μου στα γιορτινά πιάτα, οπότε μπήκε στα αγαπημένα και στα "προσεχώς"!
ReplyDeleteΤην καλημέρα και τα φιλιά μου :-)
Poso m aresoun oi glikes gefseis sto fagito!!!!
ReplyDeleteTo marinarisma tha einai ola ta lefta!!!
Bravo!
Καλή σου μέρα Ελενάκι μου... υπέροχο το σημερινό σου πιάτο, πολύ γιορτινό και αρωματικό... Το χοιρινό ταιριάζει απίστευτα με τα κάστανα, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και φαντασιώνομαι τη σάλτσα του... λουκούμι γίνεται!!! Τέλειοοο!!!
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλιά και καλημέρα!
ιδιαίτερο πιάτο. θα το δοκιμάσω σύμφωνα με τις οδηγίες.
ReplyDeleteκαλημέρες και φιλιά!
οντως ωραιο, γιορτινο, χειμωνιατικο και χριστουγεννιατικο.
ReplyDeleteελενακι εαν δεν τα ξαναπουμε, σας ευχομαι καλα χριστουγεννα. καλα να περασετε ολα τα κοριτσια με οσους αγαπατε και σας αγαπουν.
ειρηνη
Καλημέρα Ελένη μου!Τό ΦΑΓΗΤΌ!!!Απίθανη συνταγή,καί γιορτινό,σκέτο λουκούμι!!Καλό μεσημέρι!Φιλάκια!!
ReplyDeleteπραγματικά Χριστουγεννιάτικο!!
ReplyDeleteΕλενα μου, αυτές οι συνταγές σας, μας ξετρελαίνουν!! :D
φιλιά πολλά!
Με το πιο γιορτινό σου χαμόγελο μας υποδέχτηκες σήμερα Έλενά μου!!!Με υπέροχο,πλούσιο μυρωδάτο πιάτο,αντάξιο της μεγάλης μέρας των Χριστουγέννων!Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά λόγια για την ανόθευτη,γνήσια νοστιμιά αυτού του πιάτου!!Είναι κατα τη γνώμη μου η ιδανικότερη πρόταση για να γιορτάσουμε τη μέρα αυτή!Μια μέρα που επιθυμείς οι γεύσεις να είναι διαφορετικές και έντονες,τα συστατικά πλούσια και μυρωδάτα,το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και φίνο!
ReplyDeleteΈλενά μου συγχαρητήρια για το πιο γευστικό πιάτο ,για τη θετική σου ενέργεια ,για την ποικιλία των προτάσεων σου!Φιλιά πολλά,πολλά.
Υπέροχο!!!!! Ότι πρέπει για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!!!!
ReplyDeleteΘα το φτιάξω οπωσδήποτε Ελενάκι μου!!!
Φιλιά πολλά πολλά!!!
Πολύ νόστιμο πιάτο, ιδανικό για το γιορτινό τραπέζι! Οι μελωμένες πατατούλες μού τράβηξαν την προσοχή!!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Υπέροχο και αγαπημένο το συγκεκριμένο πιάτο! Το έχω δοκιμάσει κι είναι πολύ ωραίο!:)
ReplyDeleteΔεν εχω δοκιμασει ποτε μου!
ReplyDeleteEλενα το μαρινάρισμα με την σανγκρια πολύ μου άρεσε. Θα το έχω υπόψη.
ReplyDeleteΦανταστικό πιάτο σε γεύση και εμφάνιση.
Φιλιά
Απολύτως εορταστική πρόταση, Έλενα. Χειμωνιάτικο φαγάκι, μυρωδάτο, θα το απολαύσει όλη την οικογένεια, αλλά και οι καλεσμενοι μας, που θα συγκεντρωθούν γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σίγουρα η νοστιμιά του, θα μείνει αξέχαστη!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ελενάκι μου, το έκανα για πρώτη φορά στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, και το ονόμασα Χριστουγεννιάτικο χοιρινό, γιατί η μεγάλη μας κόρη, δεν ήθελε να φύγουμε από τη γαλοπούλα. Έτσι το δέχτηκε χαχαχαα. Το δικό σου όμως, μου φαίνεται καλύτερο. Μου φαίνεται θα το ξανακάνω φέτος. Να είσαι καλά Ελενάκι μου!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά, γεμάτα αγάπη!!!
Μας ξελίγωσες πάλι, συνταγή και βασιλόπιτα πέρασαν στο μενού!!!!!
ReplyDeleteΈλενα μου, πρέπει να είναι πολύ νόστιμο , θα το έτρωγα ευχαρίστως!!!!!!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Φαίνεται γευστικότατο! Σλουρπ! Θα έβαζα και λίγο κουκουνάρι που τρελαίνομαι!
ReplyDeleteΠολύ ωραία συνταγή Έλενά μου! Εντυπωσιακό πιάτο.
Φιλάκια πολλά! Καλημέρα!
Λενάκι σούπερ!!!
ReplyDeleteΘα το φτιάξω μεσ' τις Γιορτές ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!!!!!!!!!!
Φιλιά
Καλημέρα
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ .ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ .ΝΑ ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΟΣΧΟΒΟΛΟΥΝ .ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙΣ ΠΑΝΤΑ .
ReplyDeleteΓωγούλα μου είμαι σίγουρη ότι το φτιάχνεις νοστιμότατο!
ReplyDeleteΚι εμάς είναι αγαπημένο μας πιάτο κάθε Χριστούγεννα!
Φιλιά και καλές γιορτές να έχουμε!
Νίκη μου θα το λατρέψεις αν το φτιάξεις!
ReplyDeleteΦιλιά!
λενάκι και χωρίς κάστανα, πάλι σούπερ θα είναι!
ReplyDeleteΤην μεγαλύτερη νοστιμιά δίνουν όλα τα υπόλοιπα, οπότε μην στναχωριέσαι καθόλου!
Φιλιά πολλά!
Simonmad έχει σημασία να μαριναριστεί σωστά, για να μας δώσει εξαιρετικό αποτέλεσμα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Πέπη ο συνδυασμός των υλικών, δίνει πραγματικά εξαιρετική γεύση!
ReplyDeleteΦιλιά!
Κίκίτσα μου γίνεται πραγματικά σκέτο λουκούμι!
ReplyDeleteΣε φιλώ!
Blues, δοκίμασέ το και δεν θα χάσεις, στο εγγυώμαι!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ειρήνη μου εύχομαι και σε σένα Καλές Γιορτές, με αγάπη και υγεία στο σπιτικό σου!
ReplyDeleteΦιλιά!
Σε ευχαριστώ πολύ Ντίμη μου!
ReplyDeleteΦιλάκια
Μαριλενάκι μου, είδες τι ξεμυαλίστρες είμαστε εμείς?? χα χα χαα
ReplyDeleteΦιλάκια
Φωτεινούλα μου με σκλαβώνεις κάθε φορά με τα τόσο ευγενικά σου λόγια!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πάρα πολύ!
Φιλάκια!
Βασάκι μου να το φτιάξεις, ξέροντας τα γούστα σου πιστεύω θα σε ενθουσιάσει!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Αναστασία μου οι πατατούλες αποκτούν υπέροχο χρώμα και γεύση, και προσθέτουν έξτρα νοστιμιά στο πιάτο!
ReplyDeleteΦιλιά!
Μάριον μου αν το έχεις δοκιμάσει, ξέρεις την νοστιμιά του!
ReplyDeleteΦιλιά!
Beauty χάνεις, πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσεις!
ReplyDeleteΦιλιά!
Μάριον μου με έχει βολέψει πολύ ομολογώ το μαρινάρισμα στην σαγκρία!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ειρηνάκι μου συμφωνώ!
ReplyDeleteΚάθε χρόνο δεν μένει μπουκίτσα από το συγκεκριμένο φαγάκι!
Φιλιά!
Ροδούλα μου αξίζει πραγματικά να το φτιάξεις!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Λιλάκι μου σ' ευχαριστώ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Εφάκι μου έλα να σου κάνω το τραπέζι!
ReplyDeleteΦιλιά!
Sel μου και το κουκουνάρι του ταιριάζει πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Γιώργο μου να το φτιάξεις, θα το λατρέψεις!
ReplyDeleteΦιλιά!
Φιλίτσα μου καθόλου δύσκολη δεν είναι!
ReplyDeleteΧωρίς κόπο έχουμε ένα υπέροχο φαγάκι!
Φιλιά!
Πολλά μπράβο Έλενα- το έκανα για το σημερινό γεύμα. Χαίρομαι πολύ που σε εμπιστεύτηκα- πέτυχε φοβερά το φαγητό, πεντανόστιμο!!! Μόνο που δεν έβαλα κάστανα γιατι δεν είχα!Μου πήρε αρκετα παραπάνω ψήσιμο βέβαια και ειχα βαλει και πολύ κρασί αλλα το έσωσα!
ReplyDeleteΤρελάθηκαν όλοι!!!
Σε ευχαριστώ!!
=)
Ειρηνάκι χαίρομαι πάρα πολύ που το ευχαριστηθήκατε το φαγάκι κι εσύ και οι καλεσμένοι σου!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου!!!
Καλές γιορτές σου εύχομαι, με αγάπη και υγεία!
Καλή χρονιά! Πραγματικά συγχαρητήρια για την συνταγή! Την έφτιαξα την Πρωτοχρονιά και άρεσε σε όλους. Το μόνο που άλλαξα, είναι ότι χρησιμοποίησα μόνο κουκουνάρια (αντί αμυγδάλων). Το έβαλα να σιγοψήνεται και απολαύσαμε μια γεύση γλυκιά, ζεστή και κατευναστική. Μπράβο! Κατερίνα.
ReplyDeleteΚατερίνα μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, ειλικρινά χαίρομαι πολύ που ευχαριστηθήκατε το φαγάκι αυτό!
ReplyDeleteΚαλή χρονιά σου εύχομαι από καρδιάς!
Χρονια πολλα καλη χρονια με υγεία, ευημερία και νοστιμες συνταγες. Έκανα σήμερα στο πρωτοχρονιατικο γεύμα αυτο το φαγακι και οι κριτικες που απέσπασε ηταν οι καλύτερες. Πεντανοστιμο μελωμενο με εκπληκτικά αρωματα.
ReplyDeleteΧαίρομαι πολύ που ευχαριστηθήκατε το φαγάκι!
ReplyDeleteΕίναι πραγματικά ένα γιορτινό φαγάκι νόστιμο, που μας βγάζει πάντα ασπροπρόσωπους!
Καλή χρονιά εύχομαι, με υγεία!
Τα υλικά της μαρινάτας (κρασί λάδι ) τα βάζουμε μετά στη γάστρα για το ψήσιμο?
ReplyDeleteNαι, το κρέας και οι πατάτες ψήνονται μέσα στα υγρά της μαρινάτας.
ReplyDeleteΧρόνια πολλά! Περίπου για πόσα άτομα είναι αυτή η συνταγή? Επίσης η απουσία του κάστανου αλλάζει ριζικά τη γεύση ή μπορώ να τα παραλείψω??
ReplyDeleteΑνώνυμε/η το "για πόσα άτομα" είναι σχετικό.
ReplyDeleteΕάν στο τραπέζι σου υπάρχουν κι άλλα φαγητά, τότε είναι για 10 άτομα ίσως και περισσότερα.
Τα Χριστούγεννα που το έφτιαξα, με 2 κιλά κρέας φάγαμε 14 άτομα, αλλά υπήρχαν κι άλλα φαγητά στο τραπέζι.
Εάν όμως αυτό είναι το κυρίως φαγάκι σας, φτάνει άνετα για 6 άτομα.
Μπορείς να παραλείψεις τα κάστανα αν δεν τα θέλεις ή να προσθέσεις όπως αναφέρω όποιον άλλον ξηρό καρπό θέλεις.
Καλή επιτυχία, είναι ένα φαγάκι που πάντα αρέσει σε όλους!
Σου ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Καλές γιορτές!
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Θα το φτιάξω για την παραμονή για να καταπλήξω τα πλήθη!!! Des
ReplyDeleteΜπορώ να βάλω μαυροδάφνη αντί για ημίγλυκο κρασί?
ReplyDeleteΘα σου βγει αρκετά γλυκό με την μαυροδάφνη.
ReplyDeleteΑγόρασε καλύτερα μια χάρτινη συσκευασία με σαγκρία από το σούπερ μάρκετ, είναι πολύ οικονομική και είναι ιδανική γι αυτό το φαγάκι.
Σε ευχαριστώ πολύ! Πιστεύω θα καταπλήξω τα Χριστούγεννα!! ;)
ReplyDeleteΕίμαι σίγουρη ότι θα το ευχαριστηθείτε!
ReplyDeleteΚαλή επιτυχία και καλές γιορτές εύχομαι!
Ηθελα να σας ρβτησω η ιδια συνταγη μπορει να γινεο με χοιρινο ρολο γεμιστο?
ReplyDeleteΤερέζα βεβαίως μπορεί.
ReplyDeleteΜια χρονιά το είχα κάνει κι εγώ με χοιρινό ρολό γεμιστό.
Να ρωτησω κι εγω τι κομματι χοιρινο να προτιμησουμε; πχ μπουτι η κατι αλλο;
ReplyDeleteΕγώ συνήθως χρησιμοποιώ μπούτι.
ReplyDeleteΑλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε κομμάτι χοιρινού, φτάνει να μην είναι πολύ "στεγνό", να μην είναι δηλαδή τελείως άπαχο.
Καλή επιτυχία αν το φτιάξεις!