Ένα πικάντικο και νόστιμο μεζεδάκι, που τραβάει και λίγο καλό κρασάκι!
Εννοείται πως μπορούμε να το απολαύσουμε και σαν κυρίως πιάτο!
Όσο εύκολο και χωρίς καμιά ταλαιπωρία είναι στην παρασκευή του, τόσο η γεύση του θα εντυπωσιάσει την παρέα σας!
Για να δούμε πως το φτιάχνουμε!
Χρειαζόμαστε:
500 γρ. καπνιστό χοιρινό
2 μεγαλούτσικα κρεμμύδια
5-6 πράσα (το λευκό μέρος και το τρυφερό από το πράσινο)
2-3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι εστραγκόν
αλάτι (με προσοχή)
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Αγοράζουμε καπνιστές μπριζόλες, χωρίς κόκκαλο.
Τις κόβουμε σε λωρίδες και μετά σε κυβάκια.
Οι μπριζόλες να μην είναι πολύ λεπτές, να έχουν πάχος κάτι λιγότερο από ένα δάχτυλο περίπου.
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και κόβουμε σε φετάκια τα κρεμμύδια.
Σε ένα μεγάλο απλωτό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κυβάκια του καπνιστού χοιρινού για 3-4 λεπτά, να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Αφαιρούμε τα κυβάκια από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια.
Τα σωτάρουμε μερικά λεπτά να μαλακώσουν λίγο.
Κατόπιν προσθέτουμε πιπεράκι, το εστραγκόν, αλάτι λίγο και με προσοχή και 100 ml νερό.
Χαμηλώνουμε την φωτιά, καπακώνουμε το τηγάνι και αφήνουμε τα πράσα να σιγομαγειρευτούν για 15-20 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε στο τηγάνι και το καπνιστό χοιρινό.
Ανακατεύουμε καλά, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε όλα τα υλικά να μαγειρευτούν μαζί για 1-2 λεπτά.
Έτοιμο !!
Καλή επιτυχία!
Έλενααααααααααα άστα μεζεκλίκια τώρα κάνα νηστίσιμο βάζε!!!!ΧΑ!ΧΑ! θα τη δώσω στο γιο μου αυτή που λατρεύει τις τηγανιές!!!
ReplyDeleteΚαλημέρααααααααααα!!
Αγαπημένο των ημερών! Αχ και νηστεύω!
ReplyDeleteΜε το καπνιστό χοιρινό θα είναι ακόμη νοστιμότερο!
Ελενακι μου υπεροχοοοο!!!
ReplyDeleteΟχι μονο λιγο κρασακι τραβαει αλλα ολοκληρο βαρελι..
Πολυ ωραιους συνδιασμους εχεις κανει,ΕΥΓΕ!!!
Καλη σου μερα,φιλια!!!
Έλενα καλημέρα!
ReplyDeleteΝομίζω ότι τα περισσότερα ελληνικά σπίτια έχουν συμπεριλάβει την συγκεκριμένη παραδοσιακή λιχουδιά στο εορταστικό τραπέζι τους!!!Και πώς είναι δυνατόν να μη γίνει αυτό,αφού η τηγανιά είναι από τα πιο γευστικά χριστουγεννιάτικα πιάτα!!Και την έκανες τόσο μα τόσο ωραία!!!Πικάντικη, με την πρωτοτυπία της χρήσης καπνιστού κρέατος,ζουμερή και λαχταριστή,είναι το κατάλληλο πιάτο που συνοδεύεται επάξια από ένα ωραίο,παλιό κρασί και φυσικά καλή παρέα-ιδανικά σε χιονισμένο χωριό με το τζάκι αναμμένο-!!!
Φιλιά πολλά,πολλά.
συνδυασμο καπνιστου χοιρινου με πρασα δεν εχω κανει, αλλα πρεπει να ειναι πολυ νοστιμο. εχω την εντυπωση οτι θα αρεσει πολυ στον συζυγο.
ReplyDeleteκαλη σου μερα ελενη
Έλενα, το καπνιστό χοιρινό, κλέβει την παράσταση σε αυτό πιάτο! Και μόνο αυτό φτάνει για να μοσχομυρίσει το σπίτι όταν ψήνεται. Φαντάζομαι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, τι μυρωδιές θα γεμίζει η κουζίνα! Μεζές για κρασάκι και καλή παρέα!! Αλλά και εκείνη την σαλτσούλα, πως μπορώ να την προσπεράσω;;; Λίγο ψωμάκι, παρακαλώ!!!
ReplyDeleteΚαλή ημέρα να έχουμε.
Πω πω τι ωραία συνταγή! Μου έτρεξαν τα σάλια καλέ! Το καπνιστό χοιρινό σίγουρα κάνει τη διαφορά! Δεν θα έλεγα όχι σε ένα πιάτο, κι ας είναι ακόμη πρωί!
ReplyDeleteΚαλημέρα!
καλό...καλό...!!!
ReplyDeleteφέρτη μαζί σου το βράδυ για μεζέ...!!!
φιλιά καλημέρας σε όλες σας...-:))
Ολα τα αγαπημένα μου υλικά σε ένα πιάτο! Και πως τραβάει το κρασάκι!!
ReplyDeleteΥπέροχο και πεντανόστιμο, είμαι σίγουρη για αυτό και θα γίνε μες το ΣΚ! Φιλιά!
Απαιχτη τηγανια Ελενα μου... γλειφω τα ... μουστακια μου! Μπαινει στις υποψηφιες για το γιορτινο τραπεζι!
ReplyDeleteΦιλια!
μιαμ μιαμ τι νόστιμη συνταγή σήμερα μας προτείνετε..μιαμ μιαμ μου άνοιξε η όρεξη:)
ReplyDeleteΕξαιρετικό, Λενάκι!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΒάζω το κρασί, βάζεις το μεζέ;;;
Φιλιά πολλά
Καλό μεσημέρι
Πω πω Ελενάκι, σούπερ ορεκτικό / φαγάκι με γεύσεις που πραγματικά αγαπώ!
ReplyDeleteΖεστό ψωμάκι, λίγη τριμμένη φέτα από πάνω, 2 ποτηράκια κρασί και καλή παρέα και αμέσως έχουμε ένα τέλειο σκηνικό!
Φιλιά πολλά!
εγώ που δε νηστεύω θα το κάνω για μεζεδάκι στον καλόμου το βράδυ να το απολαύσουμε δίπλα στο τζάκι!
ReplyDeleteΚαλά με πέθανες τώρα εγώ κάνω τηγανιά αλλά με απλό χοιρινό η επόμενη θα είναι με καπνιστό.Να είσαι καλά Έλενα φιλιά πολλά!!!!
ReplyDeleteΕλενα καταπληκτικό μεζεδάκι, άπαιχτο!!!Να γλύφεις και τα δάχτυλά σου, με καπνιστό χοιρινό είναι σίγουρα φοβερό!!!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ουάουυυυ! καταπληκτικός μεζές και για τα Χριστουγεννιάτικα φαγοπότια... ό,τι καλύτερο αλλά και για τις χειμωνιάτικες μαζώξεις!!!!
ReplyDeleteΜοναδικός συνδυασμός!!!
Γεια στα χέρια σου Ελενάκι μου και η συνταγή καταγράφεται.
Πολλά πολλά φιλιά!
το διαβαζω στην αποψινη εκπομπή Ελενα μου
ReplyDeleteΟτι πρεπει για το κρύο!
ReplyDeleteTέλειο μεζεδάκι, και κρασομεζές και καπνιστό...αντάξιο των συνταγών της καρδιάς μας!!!!
ReplyDeleteΟτι πρέπει για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες που έρχονται!!!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Eλενάκιιιιι χα χα χααα!
ReplyDeleteΕχουμε όσα νηστίσιμα θέλεις, διάλεξε και πάρε!
Ο γιόκας είμαι σίγουρη θα εκτιμήσει το μεζεδάκι όπως τους πρέπει!
Φιλιά πολλά!
Βαγγελιώ μου συγγνώμη που βάζω πειρασμούς για όσους νηστεύουν!
ReplyDeleteΝηστίσιμα έχουμε πολλά, ας βάλουμε και κανένα πιο γιορτινούλι
Φιλάκια!
Γωγούλα μου έλα, βάζω και το κρασάκι, αν και φαντάζομαι εσύ θα διαθέτεις δικό σου κρασάκι καλύτερο!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Αχ Φωτεινούλα μου τι όμορφη σκηνή που περιέγραψες!!!!
ReplyDeleteΑς ήμουν στο χωριουδάκι μου δίπλα στο τζάκι και ας έψηνα σκέτα κάστανα!
Φιλιά πολλά!
Ειρήνη μου είναι πολύ νόστιμος συνδυασμός, ο δικός μου σύζυγος πάντως του δίνει και καταλαβαίνει!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ειρηνάκι η σαλτσούλα δεν προσπερνιέται με τίποτα χα χα χαα!
ReplyDeleteΚαλό κρασάκι και καλή παρεούλα, είναι τα καλύτερα συνοδευτικά γι αυτό το πιάτο!
Φιλιά!
Αναστασία μου κόπιασε για μεζεδάκι, ασχέτως ώρας!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Βιβικα εννοείται το βράδυ θα φέρω το κάτι τις μου, αφού ξέρεις τι αρχόντισσα είμαι χα χα χαα
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Εφάκι δοκίμασέ το και πες μου!!
ReplyDeleteΘα το λατρέψεις!
Φιλιά!
Μαρινάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΕλπίζω να σου αρέσει!
Φιλιά!
Δελφινάκι μου κόπιασε να σε κεράσουμε!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Γιώργη αν βάλεις το καταπληκτικό σαμιώτικο κρασάκι σου, ειναι δυνατόν να μην βάλω όσους μεζέδες θέλεις??
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Ερμιονάκι μου, αχ πως μ'αρεσει το σκηνικό που έστησες!!!!!
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλιά!
Λίλα, την καλύτερη δουλειά θα κάνεις!
ReplyDeleteΕύχομαι να το απολαύσετε!
Φιλιά!
Ροδάνθη μου πιστεύω θα σου αρέσει πολύ και αυτή η διαφορετική τηγανιά!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ελενάκι μου έγινε πραγματικά φοβερό μεζεδάκι!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια!
Κικίτσα μου είναι μεζεδάκι που τιμάμε ιδιαίτερα τον χειμωνα!
ReplyDeleteΜε καλή παρείτσα, το απολαμβάνουμε απίστευτα!
Πολλά φιλιά!
Νανά μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Beauty μου συμφωνώ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Λιλάκι, θενκ γιου σόου μάτς!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ρενάκι μου συμφωνώ μαζί σου!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ωραίο πιάτο και πολυ νόστιμο φαίνεται,δένουν ωραία αυτές οι γεύσεις μου φαίνεται ,καλό βράδυ.
ReplyDeleteΤα πράσα ακόμα και σκέτα στην κατσαρόλα τσιγαριστά με λεμόνι και πάπρικα είναι νοστιμότατα κι ό,τι πρέπει για το χειμώνα, πόσο μάλλον αν περιέχουν και καπνιστό χοιρινό, μμμ!
ReplyDeleteΚαι όντως, το σηκώνουν το κρασάκι τους! :)
Καλό βράδυ!
Θα δαγκώσω τα δάχτυλα σου Έλενα σε λίγο ........ φιλιά καλό βράδυ!
ReplyDeleteΠολύ καλή ιδεά Ελενα, Σουπερ!
ReplyDeleteτέλειο Ελενα μου, τέλειο!!
ReplyDeleteο γευστικός συνδυασμός,φαίνεται εξαιρετικός!!
φιλιά πολλά
καλό βράδυ!