Tuesday, 4 December 2012

Πατάτες ψητές Hasselback

Οι πατάτες Hasselback , είναι από τις πιο νόστιμες ψητές πατάτες που έχω δοκιμάσει.
Πήραν το όνομά τους από το εστιατόριο στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου σερβιρίστηκαν για πρώτη φορά.
 Έκτοτε αγαπήθηκαν πολύ, από τους απανταχού καλοφαγάδες.
Έχουν χαρακτηριστικό κόψιμο σε φέτες, που όμως δεν φθάνει μέχρι την άκρη της πατάτας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να παραμένει στο κάτω μέρος της ενωμένη.
Έτσι σερβίρονται ευκολότερα, δεν διαλύονται σε φέτες και είναι εντυπωσιακές.
Θέλοντας να τις φτιάξω, έψαχνα να βρω την κατάλληλη συνταγή.
Βρήκα αρκετές και διαφορετικές εκδοχές.
Άλλες συνταγές τις παρουσιάζουν να ψήνονται μόνο με λίγο λάδι ή βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και λίγο δενδρολίβανο ή βασιλικό.
Άλλες εκδοχές τις θέλουν πασπαλισμένες με ένα μείγμα τριμμένου μπαγιάτικου ψωμιού, μαζί με τριμμένο τυρί και μυρωδικά.
Άλλες μόνο με τυρί και μυρωδικά.
Άλλες τις προτιμούν με χονδρό κόψιμο στις φέτες, άλλες με ψιλές φέτες. Και πάει λέγοντας.
Κατέληξα σε ένα συνδυασμό που ταιριάζει με τις δικές μας γευστικές προτιμήσεις.
Όταν τις έφτιαξα, τις συνόδευσα με πράσινη σαλάτα, που τους πάει πολύ.
Μπορούν να παρουσιαστούν σαν συνοδευτικό, σε ένα γιορτινό μπουφέ. Εκτός από νόστιμες, είναι εμφανίσιμες και σίγουρα θα εντυπωσιάσουν.
Ας δούμε πως θα τις ψήσουμε.
Θα χρειαστούμε:
4 μεγαλούτσικες, μακριές πατάτες
1 σκελίδα σκόρδο
5 κουταλιές ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
4 φύλλα δάφνης (προαιρετικά)
ρίγανη
1 κουταλάκι ξερό σκόρδο
4 κουταλιές τριμμένο ρεγκάτο ή γραβιέρα ή φοντίνα
2 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
5 κουταλιές περίπου, τριμμένη ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στην πράξη:
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, όπως είναι με την φλούδα.
Τις τρίβουμε με το σκληρό μέρος που έχει το σφουγγαράκι της κουζίνας μας.
Τις ξεπλένουμε και πάλι καλά, να φύγει κάθε υποψία χώματος.
Με μυτερό μαχαίρι αφαιρούμε τυχόν έντονα στίγματα.
Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες, μάλλον λεπτές, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, αφήνοντας όμως ενωμένο το κάτω μέρος της κάθε μίας, σε ύψος ενός εκατοστού. Για να το πετύχουμε αυτό, μπορούμε να βάλουμε την πατάτα ανάμεσα σε δύο ξύλα κοπής ή ανάμεσα στα χερούλια από δύο μεγάλες κουτάλες. Προσέχουμε να παραμένουν σταθερές, για να κοπούν ομοιόμορφα οι φέτες.
Βάζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό με λίγο αλάτι, για να μην μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε το σκόρδο και το χτυπάμε με το χέρι μας να τσακίσει. Όχι να λιώσει.
Ζεσταίνουμε σε τηγανάκι το βούτυρο μαζί με το λάδι, και σοτάρουμε το σκόρδο, ως να ροδίσει. Bγάζουμε και πετάμε το σκόρδο.
Σκουπίζουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ, με την χαραγμένη πλευρά προς τα επάνω.
Τις αλατίζουμε καλά και τις πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τις περιχύνουμε με όλο το λιωμένο βούτυρο και το λάδι που σοτάραμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε σε μπολ την ψίχα ψωμιού, τα τριμμένα τυριά, το ξερό σκόρδο σε σκόνη και την ρίγανη. Μοιράζουμε το μείγμα αυτό επάνω στις πατάτες.
Ραντίζουμε και πάλι με λίγο ελαιόλαδο.
Πάνω σε κάθε πατάτα, τοποθετούμε από ένα φύλλο δάφνης. Αυτό είναι προαιρετικό. Αν δεν σας αρέσει μην το βάλετε. Δίνει πάντως ωραίο άρωμα στις πατάτες μας.
Προσθέτουμε στο ταψάκι, τόσο νερό, όσο να φθάσει στο ένα εκατοστό σε ύψος.
Βάζουμε το ταψάκι με τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθ. Κελσίου, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να μείνει στο ταψάκι λίγη σαλτσούλα.
Προσέχουμε τις πατάτες μας κατά την διάρκεια του ψησίματος και αν χρειαστεί, προσθέτουμε και άλλο νερό. Δεν θέλουμε να μείνει χωρίς υγρά το ταψάκι μας, γιατί μπορεί να κολλήσουν οι πατάτες στον πυθμένα του.
Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε τις πατάτες από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα η επικάλυψη τους.
Σερβίρονται ζεστές.
Εμείς βάλαμε και άλλο λίγο βούτυρο από πάνω μόλις βγήκαν από τον φούρνο, και τις περιχύσαμε με την σαλτσούλα που έμεινε στο πυρέξ που ψήθηκαν.
Ήταν νοστιμότατες!!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

52 comments:

  1. αχ ναι. ειναι οντως υπεροχες. εγω κοβω μια φετα στο μακρος για να τις σταθεροποιησω και μετα περναω ενα καλαμακι απο την μια ακρη μεχρι την αλλη , λιγο πιο πανω απο την βαση, εκει που θελω να μεινου ενωμενες. αυτο το ειχα δει καπου και πρεπει να πω οτι βοηθαει για να μην ξεφυγει το μαχαιρι.
    με τα τυρια που εβαλες ειναι σιγουρα καταπληκτικες.

    καλη σου ημερα

    ReplyDelete
  2. Πολύ εμφανίσιμη και σίγουρα γευστικότατη η πρόταση σου για τις πατάτες!Θα τη δοκιμάσω!Φιλάκια πολλά και να έχεις μια υπέροχη μέρα!

    ReplyDelete
  3. καλημέρα!είναι τέλειο!μπήκε στο πρόγραμμα!

    ReplyDelete
  4. Πάμε για δοκιμή Ειρηνούλα!

    Φιλιά στα κορίτσια μου!!

    ReplyDelete
  5. ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ .ΠΑΡΑΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ .ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΤΗΝ ΜΕΡΑ ΣΟΥ .

    ReplyDelete
  6. Ειρήνη καταγράφηκε και θα δοκιμαστεί άμεσα..και με δικές μας πατάτες!!!

    ReplyDelete
  7. γιαμι γιαμιιιι!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  8. Φανταστικές!!!!Πεντανόστιμες φαίνονται!!!Τέλεια ιδέα και για τις γιορτές!!!!Φιλάκια!!!!!

    ReplyDelete
  9. μπελαλίδικες οι πατατούλες Ειρήνη, γι' αυτό άλλωστε και είναι τοσο εξαιρετικές!!
    την καλησπέρα μου :)

    ReplyDelete
  10. Πολύ ωραίο και εντυπωσιακό ορεκτικό!

    ReplyDelete
  11. Πολύ νόστιμες οι πατατατούλες και πολύ όμορφο συνοδευτικό!! θα τις δοκιμάσουμε τώρα στις γιορτές!!
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  12. Κι εγώ τις έχω βάλει στο μάτι αυτές....δέν έχω καταλήξει ακόμα πως αλλά δεν θα μου ξεφύγουν με τίποτα...χααχαχαχαχ!!
    Μου έχει φύγει το σαγόνι εντελώς....μμμμ!!! Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Ειρήνη διαβάζοντας την εισαγωγή σου και πριν δω τι έκανες κι εγώ είχα διαλέξει αυτή την εκδοχή υλικών.
    Σε ευχαριστούμε.

    ReplyDelete
  14. Θέλω να δόκιμάσω καποια στιγμη να τις κανω και εγω, φαινοντε τελειες!!!

    ReplyDelete
  15. Ειρηνάκι μου νομίζω ότι τώρα στις γιορτές, οι πατατούλες σου θα κλέψουν την παράσταση στο γιορτινό μας τραπέζι!
    Μου αρέσουν πολύ τα υλικά που χρησιμοποίησες, είμαι σίγουρη θα έγιναν νοστιμότατες!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  16. Καλησπέρα Ειρήνη!Πολύ όμορφη συνταγή!Μπορεί άνετα νά συνοδεύση ένα ωραίο ψητό κρέας,αλλά καί γιά τόν εορταστικό μπουφέ!Καί σίγουρα είναι καί πολύ νόστιμο!!Φιλιά!

    ReplyDelete
  17. Πολύ ωραίες Ειρήνη μου! Θέλω να τις φτιάξω κι εγώ κάποια στιγμή!

    ReplyDelete
  18. Ειρήνη, είναι πολύ γευστικές. Δεν χρησιμοποίησα καλαμάκι, αλλά δύο ξύλα κοπής. Με εξυπηρέτησε ο τρόπος αυτός, οι πατάτες κρατήθηκαν σταθερές, για να χαραχθούν σωστά. Νομίζω ότι αυτός ο συνδυασμός τυριών, είναι ο ιδανικός για την συνταγή αυτή.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  19. Σπυριδούλα, είναι ένας ωραίος τρόπος μαγειρέματος, αλλά και παρουσίασης, για τις ψητές πατάτες. Ιδανική για μπουφέ και γιορτινό τραπέζι.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  20. Magdalene, δοκίμασέ τες. Χορταστικές και εντυπωσιακές στην εμφάνισή τους.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  21. Αντιγόνη, πιστεύω ότι θα σου αρέσουν, όταν τις δοκιμάσεις. Διαφορετική, νόστιμη, ψητή πατατούλα!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  22. Φιλίτσα, έχεις δίκιο. Είναι από τα εμφανίσιμα και νόστιμα συνοδευτικά σε τραπέζι γιορτινό ή σε μπουφέ. Θα αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  23. Λίλα, με τις δικές σου πατάτες, θα σου φανούν ακόμα πιο νόστιμες!! Δοκίμασέ τες!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  24. Βίκυ, νοστιμιά που θα εντυπωσιάσει, οι πατατούλες!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  25. Ελπίδα, είναι πράγματι πεντανόστιμες, αλλά και με ιδιαίτερη εμφάνιση. Ιδανικό συνοδευτικό σε γιορτινά φαγάκια.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  26. Ειρήνη μου οι συγκεκριμένες πατάτες είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακές! Τον τελευταίο καιρό τις βλέπω συνέχεια μπροστά μου και σκέφτομαι ότι πρέπει οπωσδήποτε να τις δοκιμάσω!
    Είναι και πολύ ευέλικτες ως προς τα υλικά τους, αλλά μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός που μας προτείνεις!
    Και νομίζω ότι θα στολίσουν όμορφα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας! Είναι άλλωστε ευκαιρία να αποφύγουμε την πιο κλασική ογκρατέν εκδοχή τους!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  27. Μαριλένα και όμως δεν είναι καθόλου μπελαλίδικες. Μπορώ να πω ότι, είναι εύκολη παρασκευή. Λίγη προσοχή χρειάζεται μόνο στο χάραγμα της πατάτας. Όταν τις φτιάξεις θα το διαπιστώσεις. Αξίζουν!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  28. Νίκη, είναι ένα εντυπωσιακό και γευστικό συνοδευτικό, που αξίζει να δοκιμάσουμε.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  29. Μαρί, για τις γιορτές αυτή η συνταγή είναι ότι πρέπει.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  30. Έφη, είμαι σίγουρη ότι δεν θα σου ξεφύγουν και δεν πρέπει άλλωστε. Όταν τις δοκιμάσεις, θα διαπιστώσεις και η ίδια τον λόγο.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  31. Ξανθή, την ίδια γνώμη με εσένα, έχουμε και εμείς που την δοκιμάσαμε. Είναι και θέμα γευστικής προτιμησης, βέβαια.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  32. Μαργαρίτα, να τις φτιάξεις. Ξεφεύγουν κατά την γνώμη μου, από την κλασσική ψητή πατάτα. Είναι πιο νόστιμες.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  33. Έλενα, έτσι πιστεύω και εγώ. Έχουν ωραία, ιδιαίτερη εμφάνιση, ενω συγχρόνως είναι νόστιμες. Εμείς πάντως τις φάγαμε και μόνες τους, με σαλάτα και τυράκι. Πεντανόστιμες!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  34. Dimi, είναι κατάλληλο και για τις δύο περιπτώσεις που αναφέρεις. Δοκίμασέ τες!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  35. Τζένη, θα σου έλεγα να τις φτιάξεις ένα από αυτά τα κρύα βράδια της χειμωνιάτικης Ν.Υ., και να τις απολαύσετε με πράσινη σαλατούλα, τυράκι, καλό κρασί και φυσικά... την υπέροχη θέα από τα παράθυρά σας!!! Την έχω θαυμάσει στις αναρτήσεις σου.
    Φυσικά και σε γιορτινές περιστάσεις, είναι ιδανικό συνοδευτικό.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  36. Ερμιόνη, όπως είπα και στην Μαριλένα λίγο πριν, είναι εύκολη συνταγή, αλλά συγχρόνως γευστική και εντυπωσιακή! Άλλωστε για αυτόν τον λόγο έχει γίνει διάσημη και αγαπητή, αυτή η ψητή πατατούλα. Ταιριάζει με τα γιορτινά κρεατικά, αλλά μπορεί να καταναλωθεί άνετα και μόνη της, μαζί με μια ωραία σαλάτα. Είναι χορταστική.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  37. Ειρήνη πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών!! Μέχρι τώρα τις έφτιαχνα μόνο με λάδι και δάφνη στο φούρνο.. Θα τις δοκιμάσω και έτσι! Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  38. Ειρήνη μου είναι πολύ όμορφες αλλά και με τα υλικά που πρόσθεσες φαίνονται νοστιμότατες!!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  39. μμμμ από τις συνταγές που θα κάνω όπωσδήποτε!
    Πολλά πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  40. Πράγματι είναι πολύ νόστιμες! Τις είχα φτιάξει παλιότερα και άρεσαν πολύ! Τι καλά που μου τις θύμισες:)

    ReplyDelete
  41. Ονειρεμένες φαίνονται οι πατατούλες,θα τις φτιάξω στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι,καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  42. Ειρήνη μου...μοναδικές οι πατατούλες σου!! Γεια στα χέρια σου!!! Νοστιμότατες!!!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  43. Τέλειες! Και όλο λέω να τις δοκιμάσω και όλο το ξεχνάω!

    ReplyDelete
  44. Τι μου λες, πατατούλες;;; Τα παιδάκια τα αγαπούν, δεν είχανε στην Κίνα και τρελαίνοντε!

    Φιλιά, καφεδάκι και ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  45. Ελένη, αν τις δοκιμάσεις και σε αυτήν την εκδοχή, θα τις φτιάχνεις μόνο έτσι, από εδώ και εμπρός.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  46. Ελένη, με όλα αυτά τα ωραία υλικά, νοστιμίζουν πολύ, οι πατατούλες.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  47. Μαρία, πράγματι, είναι σκέτη νοστιμιά. Και ωραία σε εμφάνιση, επίσης.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  48. Νοτούλα, να την δοκιμάσεις αυτήν την ψητή πατατούλα. Είναι ιδιαίτερη και ιδιαίτερα νόστιμη.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  49. Νέλη, είναι ωραιότατο συνοδευτικό σε Χριστουγεννιάτικο μπουφέ ή τραπέζι. Εντυπωσιακό!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  50. Σε ευχαριστούμε Κική. Πράγματι, είναι από τις πιο νόστιμες ψητές πατάτες!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  51. Villy, βάλε τις στο πρόγραμμα!! Μην το καθυστερείς!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  52. Βερονικούλα, θα ξετρελαθούν τα πιτσιρίκια με αυτές τις πατατούλες!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete