Οι πατάτες Hasselback , είναι από τις πιο νόστιμες ψητές πατάτες που έχω δοκιμάσει.
Πήραν το όνομά τους από το εστιατόριο στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου σερβιρίστηκαν για πρώτη φορά.
Έκτοτε αγαπήθηκαν πολύ, από τους απανταχού καλοφαγάδες.
Έχουν χαρακτηριστικό κόψιμο σε φέτες, που όμως δεν φθάνει μέχρι την άκρη της πατάτας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να παραμένει στο κάτω μέρος της ενωμένη.
Έτσι σερβίρονται ευκολότερα, δεν διαλύονται σε φέτες και είναι εντυπωσιακές.
Θέλοντας να τις φτιάξω, έψαχνα να βρω την κατάλληλη συνταγή.
Βρήκα αρκετές και διαφορετικές εκδοχές.
Άλλες συνταγές τις παρουσιάζουν να ψήνονται μόνο με λίγο λάδι ή βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και λίγο δενδρολίβανο ή βασιλικό.
Άλλες εκδοχές τις θέλουν πασπαλισμένες με ένα μείγμα τριμμένου μπαγιάτικου ψωμιού, μαζί με τριμμένο τυρί και μυρωδικά.
Άλλες μόνο με τυρί και μυρωδικά.
Άλλες τις προτιμούν με χονδρό κόψιμο στις φέτες, άλλες με ψιλές φέτες.
Και πάει λέγοντας.
Κατέληξα σε ένα συνδυασμό που ταιριάζει με τις δικές μας γευστικές προτιμήσεις.
Όταν τις έφτιαξα, τις συνόδευσα με πράσινη σαλάτα, που τους πάει πολύ.
Μπορούν να παρουσιαστούν σαν συνοδευτικό, σε ένα γιορτινό μπουφέ. Εκτός από νόστιμες, είναι εμφανίσιμες και σίγουρα θα εντυπωσιάσουν.
Ας δούμε πως θα τις ψήσουμε.
Θα χρειαστούμε:
4 μεγαλούτσικες, μακριές πατάτες
1 σκελίδα σκόρδο
5 κουταλιές ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
4 φύλλα δάφνης (προαιρετικά)
ρίγανη
1 κουταλάκι ξερό σκόρδο
4 κουταλιές τριμμένο ρεγκάτο ή γραβιέρα ή φοντίνα
2 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
5 κουταλιές περίπου, τριμμένη ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στην πράξη:
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, όπως είναι με την φλούδα.
Τις τρίβουμε με το σκληρό μέρος που έχει το σφουγγαράκι της κουζίνας μας.
Τις ξεπλένουμε και πάλι καλά, να φύγει κάθε υποψία χώματος.
Με μυτερό μαχαίρι αφαιρούμε τυχόν έντονα στίγματα.
Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες, μάλλον λεπτές, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, αφήνοντας όμως ενωμένο το κάτω μέρος της κάθε μίας, σε ύψος ενός εκατοστού. Για να το πετύχουμε αυτό, μπορούμε να βάλουμε την πατάτα ανάμεσα σε δύο ξύλα κοπής ή ανάμεσα στα χερούλια από δύο μεγάλες κουτάλες. Προσέχουμε να παραμένουν σταθερές, για να κοπούν ομοιόμορφα οι φέτες.
Βάζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό με λίγο αλάτι, για να μην μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε το σκόρδο και το χτυπάμε με το χέρι μας να τσακίσει. Όχι να λιώσει.
Ζεσταίνουμε σε τηγανάκι το βούτυρο μαζί με το λάδι, και σοτάρουμε το σκόρδο, ως να ροδίσει. Bγάζουμε και πετάμε το σκόρδο.
Σκουπίζουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ, με την χαραγμένη πλευρά προς τα επάνω.
Τις αλατίζουμε καλά και τις πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τις περιχύνουμε με όλο το λιωμένο βούτυρο και το λάδι που σοτάραμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε σε μπολ την ψίχα ψωμιού, τα τριμμένα τυριά, το ξερό σκόρδο σε σκόνη και την ρίγανη. Μοιράζουμε το μείγμα αυτό επάνω στις πατάτες.
Ραντίζουμε και πάλι με λίγο ελαιόλαδο.
Πάνω σε κάθε πατάτα, τοποθετούμε από ένα φύλλο δάφνης. Αυτό είναι προαιρετικό. Αν δεν σας αρέσει μην το βάλετε. Δίνει πάντως ωραίο άρωμα στις πατάτες μας.
Προσθέτουμε στο ταψάκι, τόσο νερό, όσο να φθάσει στο ένα εκατοστό σε ύψος.
Βάζουμε το ταψάκι με τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθ. Κελσίου, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να μείνει στο ταψάκι λίγη σαλτσούλα.
Προσέχουμε τις πατάτες μας κατά την διάρκεια του ψησίματος και αν χρειαστεί, προσθέτουμε και άλλο νερό. Δεν θέλουμε να μείνει χωρίς υγρά το ταψάκι μας, γιατί μπορεί να κολλήσουν οι πατάτες στον πυθμένα του.
Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε τις πατάτες από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα η επικάλυψη τους.
Σερβίρονται ζεστές.
Εμείς βάλαμε και άλλο λίγο βούτυρο από πάνω μόλις βγήκαν από τον φούρνο, και τις περιχύσαμε με την σαλτσούλα που έμεινε στο πυρέξ που ψήθηκαν.
Ήταν νοστιμότατες!!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
αχ ναι. ειναι οντως υπεροχες. εγω κοβω μια φετα στο μακρος για να τις σταθεροποιησω και μετα περναω ενα καλαμακι απο την μια ακρη μεχρι την αλλη , λιγο πιο πανω απο την βαση, εκει που θελω να μεινου ενωμενες. αυτο το ειχα δει καπου και πρεπει να πω οτι βοηθαει για να μην ξεφυγει το μαχαιρι.
ReplyDeleteμε τα τυρια που εβαλες ειναι σιγουρα καταπληκτικες.
καλη σου ημερα
Πολύ εμφανίσιμη και σίγουρα γευστικότατη η πρόταση σου για τις πατάτες!Θα τη δοκιμάσω!Φιλάκια πολλά και να έχεις μια υπέροχη μέρα!
ReplyDeleteκαλημέρα!είναι τέλειο!μπήκε στο πρόγραμμα!
ReplyDeleteΠάμε για δοκιμή Ειρηνούλα!
ReplyDeleteΦιλιά στα κορίτσια μου!!
ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ .ΠΑΡΑΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ .ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΤΗΝ ΜΕΡΑ ΣΟΥ .
ReplyDeleteΕιρήνη καταγράφηκε και θα δοκιμαστεί άμεσα..και με δικές μας πατάτες!!!
ReplyDeleteγιαμι γιαμιιιι!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΦανταστικές!!!!Πεντανόστιμες φαίνονται!!!Τέλεια ιδέα και για τις γιορτές!!!!Φιλάκια!!!!!
ReplyDeleteμπελαλίδικες οι πατατούλες Ειρήνη, γι' αυτό άλλωστε και είναι τοσο εξαιρετικές!!
ReplyDeleteτην καλησπέρα μου :)
Πολύ ωραίο και εντυπωσιακό ορεκτικό!
ReplyDeleteΠολύ νόστιμες οι πατατατούλες και πολύ όμορφο συνοδευτικό!! θα τις δοκιμάσουμε τώρα στις γιορτές!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά
Κι εγώ τις έχω βάλει στο μάτι αυτές....δέν έχω καταλήξει ακόμα πως αλλά δεν θα μου ξεφύγουν με τίποτα...χααχαχαχαχ!!
ReplyDeleteΜου έχει φύγει το σαγόνι εντελώς....μμμμ!!! Φιλιά!
Ειρήνη διαβάζοντας την εισαγωγή σου και πριν δω τι έκανες κι εγώ είχα διαλέξει αυτή την εκδοχή υλικών.
ReplyDeleteΣε ευχαριστούμε.
Θέλω να δόκιμάσω καποια στιγμη να τις κανω και εγω, φαινοντε τελειες!!!
ReplyDeleteΕιρηνάκι μου νομίζω ότι τώρα στις γιορτές, οι πατατούλες σου θα κλέψουν την παράσταση στο γιορτινό μας τραπέζι!
ReplyDeleteΜου αρέσουν πολύ τα υλικά που χρησιμοποίησες, είμαι σίγουρη θα έγιναν νοστιμότατες!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
Καλησπέρα Ειρήνη!Πολύ όμορφη συνταγή!Μπορεί άνετα νά συνοδεύση ένα ωραίο ψητό κρέας,αλλά καί γιά τόν εορταστικό μπουφέ!Καί σίγουρα είναι καί πολύ νόστιμο!!Φιλιά!
ReplyDeleteΠολύ ωραίες Ειρήνη μου! Θέλω να τις φτιάξω κι εγώ κάποια στιγμή!
ReplyDeleteΕιρήνη, είναι πολύ γευστικές. Δεν χρησιμοποίησα καλαμάκι, αλλά δύο ξύλα κοπής. Με εξυπηρέτησε ο τρόπος αυτός, οι πατάτες κρατήθηκαν σταθερές, για να χαραχθούν σωστά. Νομίζω ότι αυτός ο συνδυασμός τυριών, είναι ο ιδανικός για την συνταγή αυτή.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Σπυριδούλα, είναι ένας ωραίος τρόπος μαγειρέματος, αλλά και παρουσίασης, για τις ψητές πατάτες. Ιδανική για μπουφέ και γιορτινό τραπέζι.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Magdalene, δοκίμασέ τες. Χορταστικές και εντυπωσιακές στην εμφάνισή τους.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Αντιγόνη, πιστεύω ότι θα σου αρέσουν, όταν τις δοκιμάσεις. Διαφορετική, νόστιμη, ψητή πατατούλα!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Φιλίτσα, έχεις δίκιο. Είναι από τα εμφανίσιμα και νόστιμα συνοδευτικά σε τραπέζι γιορτινό ή σε μπουφέ. Θα αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Λίλα, με τις δικές σου πατάτες, θα σου φανούν ακόμα πιο νόστιμες!! Δοκίμασέ τες!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Βίκυ, νοστιμιά που θα εντυπωσιάσει, οι πατατούλες!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ελπίδα, είναι πράγματι πεντανόστιμες, αλλά και με ιδιαίτερη εμφάνιση. Ιδανικό συνοδευτικό σε γιορτινά φαγάκια.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ειρήνη μου οι συγκεκριμένες πατάτες είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακές! Τον τελευταίο καιρό τις βλέπω συνέχεια μπροστά μου και σκέφτομαι ότι πρέπει οπωσδήποτε να τις δοκιμάσω!
ReplyDeleteΕίναι και πολύ ευέλικτες ως προς τα υλικά τους, αλλά μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός που μας προτείνεις!
Και νομίζω ότι θα στολίσουν όμορφα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας! Είναι άλλωστε ευκαιρία να αποφύγουμε την πιο κλασική ογκρατέν εκδοχή τους!
Φιλιά πολλά!
Μαριλένα και όμως δεν είναι καθόλου μπελαλίδικες. Μπορώ να πω ότι, είναι εύκολη παρασκευή. Λίγη προσοχή χρειάζεται μόνο στο χάραγμα της πατάτας. Όταν τις φτιάξεις θα το διαπιστώσεις. Αξίζουν!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Νίκη, είναι ένα εντυπωσιακό και γευστικό συνοδευτικό, που αξίζει να δοκιμάσουμε.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Μαρί, για τις γιορτές αυτή η συνταγή είναι ότι πρέπει.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Έφη, είμαι σίγουρη ότι δεν θα σου ξεφύγουν και δεν πρέπει άλλωστε. Όταν τις δοκιμάσεις, θα διαπιστώσεις και η ίδια τον λόγο.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ξανθή, την ίδια γνώμη με εσένα, έχουμε και εμείς που την δοκιμάσαμε. Είναι και θέμα γευστικής προτιμησης, βέβαια.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Μαργαρίτα, να τις φτιάξεις. Ξεφεύγουν κατά την γνώμη μου, από την κλασσική ψητή πατάτα. Είναι πιο νόστιμες.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Έλενα, έτσι πιστεύω και εγώ. Έχουν ωραία, ιδιαίτερη εμφάνιση, ενω συγχρόνως είναι νόστιμες. Εμείς πάντως τις φάγαμε και μόνες τους, με σαλάτα και τυράκι. Πεντανόστιμες!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Dimi, είναι κατάλληλο και για τις δύο περιπτώσεις που αναφέρεις. Δοκίμασέ τες!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Τζένη, θα σου έλεγα να τις φτιάξεις ένα από αυτά τα κρύα βράδια της χειμωνιάτικης Ν.Υ., και να τις απολαύσετε με πράσινη σαλατούλα, τυράκι, καλό κρασί και φυσικά... την υπέροχη θέα από τα παράθυρά σας!!! Την έχω θαυμάσει στις αναρτήσεις σου.
ReplyDeleteΦυσικά και σε γιορτινές περιστάσεις, είναι ιδανικό συνοδευτικό.
Καλό βράδυ.
Ερμιόνη, όπως είπα και στην Μαριλένα λίγο πριν, είναι εύκολη συνταγή, αλλά συγχρόνως γευστική και εντυπωσιακή! Άλλωστε για αυτόν τον λόγο έχει γίνει διάσημη και αγαπητή, αυτή η ψητή πατατούλα. Ταιριάζει με τα γιορτινά κρεατικά, αλλά μπορεί να καταναλωθεί άνετα και μόνη της, μαζί με μια ωραία σαλάτα. Είναι χορταστική.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ειρήνη πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών!! Μέχρι τώρα τις έφτιαχνα μόνο με λάδι και δάφνη στο φούρνο.. Θα τις δοκιμάσω και έτσι! Καλό βράδυ!
ReplyDeleteΕιρήνη μου είναι πολύ όμορφες αλλά και με τα υλικά που πρόσθεσες φαίνονται νοστιμότατες!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
μμμμ από τις συνταγές που θα κάνω όπωσδήποτε!
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλιά
Πράγματι είναι πολύ νόστιμες! Τις είχα φτιάξει παλιότερα και άρεσαν πολύ! Τι καλά που μου τις θύμισες:)
ReplyDeleteΟνειρεμένες φαίνονται οι πατατούλες,θα τις φτιάξω στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι,καλό βράδυ.
ReplyDeleteΕιρήνη μου...μοναδικές οι πατατούλες σου!! Γεια στα χέρια σου!!! Νοστιμότατες!!!!
ReplyDeleteΦιλιά
Τέλειες! Και όλο λέω να τις δοκιμάσω και όλο το ξεχνάω!
ReplyDeleteΤι μου λες, πατατούλες;;; Τα παιδάκια τα αγαπούν, δεν είχανε στην Κίνα και τρελαίνοντε!
ReplyDeleteΦιλιά, καφεδάκι και ευχαριστώ!
Ελένη, αν τις δοκιμάσεις και σε αυτήν την εκδοχή, θα τις φτιάχνεις μόνο έτσι, από εδώ και εμπρός.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ελένη, με όλα αυτά τα ωραία υλικά, νοστιμίζουν πολύ, οι πατατούλες.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Μαρία, πράγματι, είναι σκέτη νοστιμιά. Και ωραία σε εμφάνιση, επίσης.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Νοτούλα, να την δοκιμάσεις αυτήν την ψητή πατατούλα. Είναι ιδιαίτερη και ιδιαίτερα νόστιμη.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Νέλη, είναι ωραιότατο συνοδευτικό σε Χριστουγεννιάτικο μπουφέ ή τραπέζι. Εντυπωσιακό!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Σε ευχαριστούμε Κική. Πράγματι, είναι από τις πιο νόστιμες ψητές πατάτες!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Villy, βάλε τις στο πρόγραμμα!! Μην το καθυστερείς!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Βερονικούλα, θα ξετρελαθούν τα πιτσιρίκια με αυτές τις πατατούλες!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.