Wednesday, 5 December 2012

Τηγανιά με καπνιστό χοιρινό και πράσα

Ένα πικάντικο και νόστιμο μεζεδάκι, που τραβάει και λίγο καλό κρασάκι!
Εννοείται πως μπορούμε να το απολαύσουμε και σαν κυρίως πιάτο!
Όσο εύκολο και χωρίς καμιά ταλαιπωρία είναι στην παρασκευή του, τόσο η γεύση του θα εντυπωσιάσει την παρέα σας!
Για να δούμε πως το φτιάχνουμε!
Χρειαζόμαστε:
500 γρ. καπνιστό χοιρινό
2 μεγαλούτσικα κρεμμύδια
5-6 πράσα (το λευκό μέρος και το τρυφερό από το πράσινο)
2-3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι εστραγκόν
αλάτι (με προσοχή)
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Αγοράζουμε καπνιστές μπριζόλες, χωρίς κόκκαλο.
Τις κόβουμε σε λωρίδες και μετά σε κυβάκια.
Οι μπριζόλες να μην είναι πολύ λεπτές, να έχουν πάχος κάτι λιγότερο από ένα δάχτυλο περίπου.
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και κόβουμε σε φετάκια τα κρεμμύδια.
Σε ένα μεγάλο απλωτό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κυβάκια του καπνιστού χοιρινού για 3-4 λεπτά, να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Αφαιρούμε τα κυβάκια από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια.
Τα σωτάρουμε μερικά λεπτά να μαλακώσουν λίγο.
Κατόπιν προσθέτουμε πιπεράκι, το εστραγκόν, αλάτι λίγο και με προσοχή και 100 ml νερό.
Χαμηλώνουμε την φωτιά, καπακώνουμε το τηγάνι και αφήνουμε τα πράσα να σιγομαγειρευτούν για 15-20 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε στο τηγάνι και το καπνιστό χοιρινό.
Ανακατεύουμε καλά, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε όλα τα υλικά να μαγειρευτούν μαζί για 1-2 λεπτά.
Έτοιμο !!
Καλή επιτυχία!

47 comments:

  1. Έλενααααααααααα άστα μεζεκλίκια τώρα κάνα νηστίσιμο βάζε!!!!ΧΑ!ΧΑ! θα τη δώσω στο γιο μου αυτή που λατρεύει τις τηγανιές!!!

    Καλημέρααααααααααα!!

    ReplyDelete
  2. Αγαπημένο των ημερών! Αχ και νηστεύω!
    Με το καπνιστό χοιρινό θα είναι ακόμη νοστιμότερο!

    ReplyDelete
  3. Ελενακι μου υπεροχοοοο!!!
    Οχι μονο λιγο κρασακι τραβαει αλλα ολοκληρο βαρελι..
    Πολυ ωραιους συνδιασμους εχεις κανει,ΕΥΓΕ!!!
    Καλη σου μερα,φιλια!!!

    ReplyDelete
  4. Έλενα καλημέρα!
    Νομίζω ότι τα περισσότερα ελληνικά σπίτια έχουν συμπεριλάβει την συγκεκριμένη παραδοσιακή λιχουδιά στο εορταστικό τραπέζι τους!!!Και πώς είναι δυνατόν να μη γίνει αυτό,αφού η τηγανιά είναι από τα πιο γευστικά χριστουγεννιάτικα πιάτα!!Και την έκανες τόσο μα τόσο ωραία!!!Πικάντικη, με την πρωτοτυπία της χρήσης καπνιστού κρέατος,ζουμερή και λαχταριστή,είναι το κατάλληλο πιάτο που συνοδεύεται επάξια από ένα ωραίο,παλιό κρασί και φυσικά καλή παρέα-ιδανικά σε χιονισμένο χωριό με το τζάκι αναμμένο-!!!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  5. συνδυασμο καπνιστου χοιρινου με πρασα δεν εχω κανει, αλλα πρεπει να ειναι πολυ νοστιμο. εχω την εντυπωση οτι θα αρεσει πολυ στον συζυγο.
    καλη σου μερα ελενη

    ReplyDelete
  6. Έλενα, το καπνιστό χοιρινό, κλέβει την παράσταση σε αυτό πιάτο! Και μόνο αυτό φτάνει για να μοσχομυρίσει το σπίτι όταν ψήνεται. Φαντάζομαι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, τι μυρωδιές θα γεμίζει η κουζίνα! Μεζές για κρασάκι και καλή παρέα!! Αλλά και εκείνη την σαλτσούλα, πως μπορώ να την προσπεράσω;;; Λίγο ψωμάκι, παρακαλώ!!!
    Καλή ημέρα να έχουμε.

    ReplyDelete
  7. Πω πω τι ωραία συνταγή! Μου έτρεξαν τα σάλια καλέ! Το καπνιστό χοιρινό σίγουρα κάνει τη διαφορά! Δεν θα έλεγα όχι σε ένα πιάτο, κι ας είναι ακόμη πρωί!
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  8. καλό...καλό...!!!
    φέρτη μαζί σου το βράδυ για μεζέ...!!!
    φιλιά καλημέρας σε όλες σας...-:))

    ReplyDelete
  9. Ολα τα αγαπημένα μου υλικά σε ένα πιάτο! Και πως τραβάει το κρασάκι!!
    Υπέροχο και πεντανόστιμο, είμαι σίγουρη για αυτό και θα γίνε μες το ΣΚ! Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Απαιχτη τηγανια Ελενα μου... γλειφω τα ... μουστακια μου! Μπαινει στις υποψηφιες για το γιορτινο τραπεζι!
    Φιλια!

    ReplyDelete
  11. μιαμ μιαμ τι νόστιμη συνταγή σήμερα μας προτείνετε..μιαμ μιαμ μου άνοιξε η όρεξη:)

    ReplyDelete
  12. Εξαιρετικό, Λενάκι!!!!!!!!!!
    Βάζω το κρασί, βάζεις το μεζέ;;;
    Φιλιά πολλά
    Καλό μεσημέρι

    ReplyDelete
  13. Πω πω Ελενάκι, σούπερ ορεκτικό / φαγάκι με γεύσεις που πραγματικά αγαπώ!
    Ζεστό ψωμάκι, λίγη τριμμένη φέτα από πάνω, 2 ποτηράκια κρασί και καλή παρέα και αμέσως έχουμε ένα τέλειο σκηνικό!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  14. εγώ που δε νηστεύω θα το κάνω για μεζεδάκι στον καλόμου το βράδυ να το απολαύσουμε δίπλα στο τζάκι!

    ReplyDelete
  15. Καλά με πέθανες τώρα εγώ κάνω τηγανιά αλλά με απλό χοιρινό η επόμενη θα είναι με καπνιστό.Να είσαι καλά Έλενα φιλιά πολλά!!!!

    ReplyDelete
  16. Ελενα καταπληκτικό μεζεδάκι, άπαιχτο!!!Να γλύφεις και τα δάχτυλά σου, με καπνιστό χοιρινό είναι σίγουρα φοβερό!!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  17. Ουάουυυυ! καταπληκτικός μεζές και για τα Χριστουγεννιάτικα φαγοπότια... ό,τι καλύτερο αλλά και για τις χειμωνιάτικες μαζώξεις!!!!
    Μοναδικός συνδυασμός!!!
    Γεια στα χέρια σου Ελενάκι μου και η συνταγή καταγράφεται.
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  18. το διαβαζω στην αποψινη εκπομπή Ελενα μου

    ReplyDelete
  19. Οτι πρεπει για το κρύο!

    ReplyDelete
  20. Tέλειο μεζεδάκι, και κρασομεζές και καπνιστό...αντάξιο των συνταγών της καρδιάς μας!!!!

    ReplyDelete
  21. Οτι πρέπει για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες που έρχονται!!!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  22. Eλενάκιιιιι χα χα χααα!
    Εχουμε όσα νηστίσιμα θέλεις, διάλεξε και πάρε!
    Ο γιόκας είμαι σίγουρη θα εκτιμήσει το μεζεδάκι όπως τους πρέπει!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  23. Βαγγελιώ μου συγγνώμη που βάζω πειρασμούς για όσους νηστεύουν!
    Νηστίσιμα έχουμε πολλά, ας βάλουμε και κανένα πιο γιορτινούλι
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  24. Γωγούλα μου έλα, βάζω και το κρασάκι, αν και φαντάζομαι εσύ θα διαθέτεις δικό σου κρασάκι καλύτερο!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  25. Αχ Φωτεινούλα μου τι όμορφη σκηνή που περιέγραψες!!!!
    Ας ήμουν στο χωριουδάκι μου δίπλα στο τζάκι και ας έψηνα σκέτα κάστανα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  26. Ειρήνη μου είναι πολύ νόστιμος συνδυασμός, ο δικός μου σύζυγος πάντως του δίνει και καταλαβαίνει!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  27. Ειρηνάκι η σαλτσούλα δεν προσπερνιέται με τίποτα χα χα χαα!
    Καλό κρασάκι και καλή παρεούλα, είναι τα καλύτερα συνοδευτικά γι αυτό το πιάτο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  28. Αναστασία μου κόπιασε για μεζεδάκι, ασχέτως ώρας!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  29. Βιβικα εννοείται το βράδυ θα φέρω το κάτι τις μου, αφού ξέρεις τι αρχόντισσα είμαι χα χα χαα
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  30. Εφάκι δοκίμασέ το και πες μου!!
    Θα το λατρέψεις!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  31. Μαρινάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Ελπίζω να σου αρέσει!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  32. Δελφινάκι μου κόπιασε να σε κεράσουμε!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  33. Γιώργη αν βάλεις το καταπληκτικό σαμιώτικο κρασάκι σου, ειναι δυνατόν να μην βάλω όσους μεζέδες θέλεις??
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  34. Ερμιονάκι μου, αχ πως μ'αρεσει το σκηνικό που έστησες!!!!!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  35. Λίλα, την καλύτερη δουλειά θα κάνεις!
    Εύχομαι να το απολαύσετε!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  36. Ροδάνθη μου πιστεύω θα σου αρέσει πολύ και αυτή η διαφορετική τηγανιά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  37. Ελενάκι μου έγινε πραγματικά φοβερό μεζεδάκι!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  38. Κικίτσα μου είναι μεζεδάκι που τιμάμε ιδιαίτερα τον χειμωνα!
    Με καλή παρείτσα, το απολαμβάνουμε απίστευτα!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  39. Νανά μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  40. Beauty μου συμφωνώ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  41. Λιλάκι, θενκ γιου σόου μάτς!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  42. Ρενάκι μου συμφωνώ μαζί σου!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  43. Ωραίο πιάτο και πολυ νόστιμο φαίνεται,δένουν ωραία αυτές οι γεύσεις μου φαίνεται ,καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  44. Τα πράσα ακόμα και σκέτα στην κατσαρόλα τσιγαριστά με λεμόνι και πάπρικα είναι νοστιμότατα κι ό,τι πρέπει για το χειμώνα, πόσο μάλλον αν περιέχουν και καπνιστό χοιρινό, μμμ!
    Και όντως, το σηκώνουν το κρασάκι τους! :)
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  45. Θα δαγκώσω τα δάχτυλα σου Έλενα σε λίγο ........ φιλιά καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  46. Πολύ καλή ιδεά Ελενα, Σουπερ!

    ReplyDelete
  47. τέλειο Ελενα μου, τέλειο!!
    ο γευστικός συνδυασμός,φαίνεται εξαιρετικός!!
    φιλιά πολλά
    καλό βράδυ!

    ReplyDelete