Το σταμναγκάθι είναι ένα είδος ραδικιού, που φύεται σε δυσπρόσιτες περιοχές της Κρήτης.
Η συγκομιδή του είναι επίπονη και πολλές φορές επικίνδυνη, γι αυτό και η τιμή του είναι λίγο τσουχτερή.
Παρ’ όλα αυτά αξίζει να το βάλετε στο τραπέζι σας, έστω και όχι συχνά.
Ξέχωρα από τις ωφέλιμες ιδιότητες που έχει, την γεύση του διακρίνει μια υπέροχη πικράδα!
Το όνομα σταμναγκάθι προέρχεται από τις λέξεις στάμνα και αγκάθι.
Κι αυτό γιατί τα παλιά χρόνια που το νερό το φύλασσαν στις στάμνες, έβαζαν το αγκάθι που περιβάλλει το φυτό στο στόμιο της στάμνας, ώστε να εμποδίζουν τα διάφορα ζωύφια να πλησιάζουν στο νερό.
Γνήσιο σταμναγκάθι, το φυτό δίνει το πολύ για 3 χρόνια. Μετά δίνει απλά ραδίκι.
Το σταμναγκάθι μαγειρεύεται και τρώγεται με διάφορους τρόπους, σε σαλάτες, σαν χορταρικό, μαγειρεμένο με διάφορα κρεατικά και κυρίως με αρνάκι ή χοιρινό, που είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα.
Πάμε να το μαγειρέψουμε με χοιρινό, ένα πιάτο που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς.
Τα υλικά μας:
1500 γρ. χοιρινό από λαιμό κομμένο σε μερίδες
1000-1200 γρ. σταμναγκάθι
1 ξερό κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι άσπρο κρασί
1 κουταλάκι κολίαντρο
αλάτι - πιπέρι
2 αυγά
2 λεμόνια
Στην πράξη:
Βράζουμε το σταμναγκάθι σε μπόλικο νερό για 4-5 λεπτά.
Το στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό.
Αυτό το κάνουμε για να φύγει η πολλή πικράδα.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια κομμένα σε φετάκια.
Προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον κολίαντρο και 2 κούπες από το νερό που έχουμε κρατήσει όταν βράσαμε το σταμναγκάθι.
Συμπληρώνουμε αν χρειάζεται με τόσο νερό, ώστε να καλύπτει το κρέας.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτουμε τον άνηθο και το σταμναγκάθι και αφήνουμε το φαγητό να συνεχίσει να μαγειρεύεται.
Όταν είναι έτοιμο, ετοιμάζουμε ένα αυγολέμονο με τα αυγά και τα λεμόνια και το αυγοκόβουμε.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο φαγητό.
Καλή επιτυχία!
Πεντανοστιμο φαγακι Ελενακι μου,και το σταμναγκαθι υπεροχο...ευτυχως εδω Σαλαμινα μπορω να πω πως το βρισκω ευκολα..αλλα οπως γραφεις κι εσυ η τιμη τζουζει...
ReplyDeleteΤην καλημερα μου και τα φιλια μου και ενα υπεροχο Σ/Κ σου ευχομαι!!!
μμμ το αγαπημενο μου φαγητό. οταν επισκεπτομαι την μανουλα μου το ζηταω πάντα
ReplyDeleteκαλημερα!
καλα, η ελλαδα εχει κατι χορτα,μα κατι χορτα. εδω εχουμε τεραστια ποικιλια, αλλα η γευση των ελληνικων χορτων απλως δεν υπαρχει.
ReplyDeleteο συζυγος τρελλαινεται για βλητα. οποτε ερχομαστε στην ελλαδα τα ταραζει.
το σταμναγκαθι δεν το εχω δει ποτε αλλα εαν πικριζει ειμαι σιγουρη οτι θα μας αρεσει τρελλα.
φιλακια και καλο σαββατοκυριακο
Αν και η τιμή του λιγάκι τσουχτερή είναι τόσο νόστιμο που πραγματικά αξίζει!Πεντανόστιμο το σημερινό σου φαγητό,σίγουρα θα γίνει αγαπημένο του συζύγου μου!!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!
Καταπληκτικά νόστιμο το φαγητό αυτό,με τα ιδιαίτερα χόρτα της κρητικής γης να πρωταγωνιστούν!!Ένα φαγητό με απόλυτη γευστική πληρότητα και σπάνια νοστιμάδα.
ReplyDeleteΣτη βόρεια ελλάδα συνηθίζουμε να κάνουμε αυτό το είδος φρικασέ, με μοσχάρι ή το Πάσχα με αρνάκι!Γίνεται εξίσου πεντανόστιμο και πιστεύω ότι είναι η μοναδική γεύση των χόρτων που συντελούν στην καταπληκτική γεύση και εμφάνιση του φαγητού αυτού.
Μπράβο σου Έλενα που αναδεικνύεις τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας, μεταχειριζόμενη τα ελληνικά προϊόντα μας,έστω και αν ορισμένες φορές ειναι απαγορευτικά στην τιμή!!!
Μια εξαιρετικά εντυπωσιακή συνταγή...Το σταμναγκάθι το έχω δοκιμάσει μόνο σε σαλάτα.Αναρωτιέμαι πως να είναι μαγειρευτό...
ReplyDeleteΤο σταμναγκάθι το έχω δει εδώ σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ, το έχω φάει και βραστό σαν σαλάτα και σίγουρα το γνωρίζω από παλιά σαν... κάτι άλλο! (κάθε τόπος έχει τις δικές του ονομασίες!)
ReplyDeleteΈχω μεγάλη αδυναμία στα πικρά χόρτα! Και μαγειρεμένο με κρέας φαντάζομαι πως θα είναι εξίσου νόστιμο!
Καλημέρα και καλό Π/Σ/Κ!
Έλενα αγαπημένο φαγάκι και καλομαγειρεμένο!
ReplyDeleteΤώρα βρίσκουμε εύκολα και παντού καλλιεργημένο σταμναγκάθι που είναι πεντανόστιμο, αλλά αν έλθεις καμιά φορά στην Κρήτη να αναζητήσεις το άγριο που είναι αυτό που λέμε "το κάτι άλλο".
Εγώ το βάζω χωρίς να το ζεματίσω γιατί μ' αρέσει η πικράδα του και το συνηθίζω πιο πολύ με κατσικάκι ή αρνάκι. Αλλά και με χοιρινό αυτή την εποχή είναι τέλειο!
Ωραίο πιάτο ,μια φορά έφαγα σταμναγκάθι ωραίο χορταρικό αν και ακριβό όπως είπες,αξίζει όμως τον κόπο,αν και μοιάζει αρκετά με το πικροράδικο,το άγριο φυσικά.Καλημέρα,φιλιά.
ReplyDeleteΈλενα,από τα πιο νόστιμα φαγητά!
ReplyDeleteΔεν έχω φτιάξει με σταμναγκάθι,αλλά τέτοιο είδος ραδικιού-μ΄αρέσει η πικράδα του-αναπτύσσεται κι εδώ σε πιο ορεινές περιοχές.Μαζί με τα μανιταράκια ο άντρας μου μάζεψε μερικά,απλά τα κάναμε σαλατίτσα.
Φιλιά!
Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!!!!!!!
ReplyDeleteΕλενα , φιλάκιαααααααααααααααα!
Εξαιρετική συνταγή μοναδικό το σταμναγκάθι σε φιλώ γλυκειά μου
ReplyDeleteΠεθαίνω για αυτό το φαγάκι Έλενα!
ReplyDeleteΤο σταμναγκάθι με την πικρούτσικη γεύση του συνδυάζεται απίθανα με το χοιρινό!
Τέλειο φαγητό!
Πολλά φιλιά!
χτες μόλις, μου μιλούσε ο μανάβης για το σταμναγκάθι!
ReplyDeleteκαι ο αδερφός μου επισης, ειναι μεγας φαν του σταμναγκαθίου :D
(όλα με σπρώχνουν κατα κει, απ' ο,τι βλέπω, χαχχ)
φιλιά πολλά Ελενα!!
Μια χαρά. Εγκρίνω.
ReplyDeleteΠολύ ωραίο το φαγάκι που μας ετοίμασες Έλενα! Το σταμναγκάθι έχει μια ιδιαίτερη γεύση που μου αρέσει πολύ!!!
ReplyDeleteΕπιτέλους ήρθα...ξέρω όμως οτι μου έχεις φυλαγμένο το πιατάκι μου και το ψωμί για να κάνω τις βουτιές!!!
ReplyDeleteΩραίο φαγητό!!!
ReplyDeleteΧειμωνιάτικο και κυριακάτικο!!
πιο μαμαδίστικο φαγητο δεν υπάρχει!!!!!!τέλειο!και το σταμναγκάθι είναι φοβερό υλικό!φιλάκια πολλά!
ReplyDeleteΕξαιρετικό, νόστιμο, υπέροχο πιάτο! Μπράβο, Έλενα!
ReplyDeleteΚαι τα δύο βασικά του υλικά δεν υπάρχουν εδώ, οπότε περιμένω να μου στείλεις μια μικρά μεριδούλα, να μην παραπονιέμαι!
Φιλάκια πολλά.
Τι ωραίαο το σταμναγκάθι. Είχα την τύχει να το φάω το καλοκαίρι στην Κρήτη. Θα το μαγειρέψω και σπίτι γιατι αρέσει πολύ και στην κότη μου.
ReplyDeleteΦιλιά
εξαιρετικο!!αγαπω χορταρακια!
ReplyDeleteΓωγούλα μου τι τυχερή είσαι που το βρίσκεις εύκολα!!!
ReplyDeleteΟσο για την τιμή, άστα να πάνε!
Αλλά σίγουρα αξίζει!
Φιλιά!
Dreamcatcher, αχ αυτές οι μανούλες!
ReplyDeleteΦαντάζομαι τι νόστιμα μαγειρεμένο θα είναι από τα χεράκια της!
Ειρήνη μου έχει μιαν υπέροχη πικράδα!
ReplyDeleteΚάποτε δεν τα ήθελα καθόλου τα πικρά χόρτα, τώρα όπου τα βρω δεν τα αφήνω, μ' αρέσουν πολύ!
Φιλιά!
Ελενάκι μου να το φτιάξεις στον αντρούλη σου, νομίζω από τα πιο νόστιμα και εκλεκτά φαγάκια είναι!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Φωτεινουλα μου συνήθως με χοιρινό ή αρνάκι το κάνω, δεν το έχω δοκιμάσει με μοσχαράκι, αλλά πιστεύω ότι επίσης νόστιμο θα γίνεται!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Φιλιά!
Κατερίνα μου και μαγειρευτό σούπερ γίνεται, αλλά και σε σαλάτες τέλειο!
ReplyDeleteΦιλιά!
Σκοτεινούλα όπως και να μαγειρευτεί, είναι πολύ πολύ νόστιμο!
ReplyDeleteΕνα φαγάκι που αξίζει να το φτιάξουμε!
Φιλιά!
Βαγγελιώ μου είμαι σίγουρη ότι το άγριο σταμναγκάθι θα είναι το κάτι άλλο, μακάρι να το εύρισκα!!
ReplyDeleteΕμένα η πικράδα του μου αρέσει πολύ, αλλά τι να κάνω με τους υπόλοιπους??
Γι αυτό συνήθως το ζεματάω λίγο, να φύγει η πολλή πολλή!
Φιλιά!
Νέλλη μου μια στο τόσο, αξίζει να το βάζουμε στο τραπέζι μας!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ελενάκι πω πω τι καλούδια σου έφερε ο αντρούλης σου!
ReplyDeleteΤυχερούλα!
Φιλάκια!
Εφάκι φιλιάαααα!
ReplyDeleteΜας έλειψες, όλα καλά???
Φιλάκια πολλά Νάντια μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΕρμιόνη μου και με το χοιρινό και με το αρνάκι, δίνει απίθανα πιάτα!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Μαριλένα όλα εκεί σε σπρώχνουν, βουρ λοιπόν!
ReplyDeleteΕίναι και ωφελιμότατο σημείωσε!
Φιλιά!
Κάνθαρε, σ' ευχαριστώ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Συμφωνώ απολύτως Αναστασία μου!
ReplyDeleteΦιλιά!
Λίλα εννοείται ότι τα χω φυλαγμένα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Πέπη μου όπως ακριβώς τα λες!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Λίλα, φοβερό δεν λες τίποτα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ελενάκι μου μια περιποιημένη μεριδούλα για σένα!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Νοτούλα μπράβο στην κορούλα που της αρέσει αυτό το φαγάκι!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ειρήνη μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά!