Αν με ρωτήσετε ποιο είναι το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού, χωρίς δεύτερη σκέψη θα σας πω το περγαμόντο!!!!
Βέβαια και το βυσσινάκι, το νερατζάκι, το κυδώνι, το καρυδάκι, το συκαλάκι και τόσα άλλα γλυκά του κουταλιού, που φτιάχνονται στις κουζίνες των ελληνικών σπιτιών, χρόνια και χρόνια, είναι υπέροχα!! Όμως το περγαμόντο είναι η κορυφή!!!!
Από που να ξεκινήσω την περιγραφή αυτού του γλυκού;
Σίγουρα αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε δοκιμάσει έστω μία φορά.
Κρουστή αλλά συγχρόνως μαλακή και εύγευστη σάρκα, όπου κυριαρχεί η "σπιρτάδα" του φρούτου.
Η γλυκύτητα της ζάχαρης δένει αρμονικά, με την ελαφρά οξύτητα που παραμένει μετά το ξεπίκρισμα του περγαμόντου και δίνει την ξεχωριστή του γεύση.
Και το άρωμα........αυτό το άρωμα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, που μας κάνει να νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα ολάνθιστο περιβόλι εσπεριδοειδών.
Όση ποσότητα και αν φτιάξω, ποτέ δεν είναι αρκετή στο σπίτι μας!! Εξαφανίζεται!!
Και κάθε φορά αναρωτιέμαι γιατί δεν ετοίμασα λίγο περισσότερο!!!
Φέτος όμως λέω να φτιάξω και δεύτερη δόση. Για να δούμε θα μας φθάσει;;!!
Αν το φτιάξετε και εσείς....φτιάξτε λίγο παραπάνω!!!! Θα με θυμηθείτε!!!!
Θα χρειαστούμε:
3 κιλά περγαμόντα
2.100 γρ. ζάχαρη
1200 ml νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
2 κουταλιές γλυκόζη
4-5 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας
οδοντογλυφίδες ξύλινες
Προαιρετικά
1 κουταλιά χυμό περγαμόντου
Πάμε να το φτιάξουμε:
Πλένουμε καλά τα περγαμόντα. Αφαιρούμε τυχόν στίγματα, αν υπάρχουν.
Ξύνουμε την φλούδα τους στον τρίφτη του τυριού, αφαιρώντας τελείως το εξωτερικό, πικρό τους μέρος.
Κόβουμε τα φρούτα στα τέσσερα κατά μήκος, δηλαδή από την κορυφή προς την βάση.
Αφαιρούμε το εσωτερικό του φρούτου (ψίχα) και τις ίνες αν τυχόν υπάρχουν στο εσωτερικό μέρος της ξυσμένης φλούδας.
Διπλώνουμε κάθε τέταρτο φλούδας σε ρολάκι και το στερεώνουμε με μια γερή, ξύλινη οδοντογλυφίδα.
Κάθε ρολάκι που φτιάχνουμε το ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό, που έχουμε προετοιμάσει.
Αφού ξύσουμε, καθαρίσουμε και φτιάξουμε ρολάκια όλα μας τα περγαμόντα, τα βάζουμε κάτω από την βρύση και τα ξεπλένουμε πολύ καλά, δύο τρεις φορές. Με τον τρόπο αυτό θα ξεπλυθούν τα τρίμματα του πικρού μέρους της φλούδας, που έχουν μείνει επάνω στα ρολάκια μας.
Σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει.
Ρίχνουμε μέσα τα ρολά περγαμόντου και τα βράζουμε επτά λεπτά.
Τα ρίχνουμε μετά σε σουρωτήρι να στραγγίσει το νερό στο οποίο έβρασαν. Ξεπλένουμε καλά.
Βάζουμε πάλι φρέσκο νερό στην κατσαρόλα και αφού βράσει, ρίχνουμε πάλι μέσα τα περγαμόντα.
Τα αφήνουμε πάλι να βράσουν, για επτά λεπτά. Στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε ξανά. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία άλλη μία φορά. Συνολικά δηλαδή τρεις φορές.
Τα περγαμόντα μας θα μαλακώσουν, θα τσιμπιούνται με το πιρούνι χωρίς να έχουν λιώσει και θα ξεπικρίσουν.
Αφού τελειώσουμε και με το τρίτο βράσιμο, τα ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα που θα φτιάξουμε το γλυκό μας. Πρέπει να είναι μεγάλη και βαθιά.
Σκεπάζουμε τα περγαμόντα με όλη την ζάχαρη και ρίχνουμε και το νερό.
Αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη δυο-τρεις ώρες ή και όλο το βράδυ, στην άκρη. Το νερό και τα υγρά που θα βγάλει το φρούτο, θα λιώσουν κατά το μεγαλύτερο μέρος την ζάχαρη.
Βάζουμε την κατσαρόλα μας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Μειώνουμε την ένταση της φωτιάς στο χαμηλό. Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα.
Αφήνουμε το γλυκό μας να σιγοβράσει. Δεν το ανακατεύουμε, ούτε το ξαφρίζουμε. Το ξάφρισμα θα το κάνουμε στο τέλος.
Δύο τρία λεπτά πριν να είναι έτοιμο, προσθέτουμε την γλυκόζη, το χυμό λεμονιού και προαιρετικά μια κουταλιά χυμό περγαμόντου.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το γλυκό μας, βάζοντας σε ένα πιατάκι μια μικρή ποσότητα σιροπιού.
Το αφήνουμε να κρυώσει δύο-τρία λεπτά και με ένα κουτάλι, κάνουμε στην μέση μια γραμμή. Αν η γραμμή κλείσει αμέσως, βράζουμε ακόμα λίγο το γλυκό μας. Αν η γραμμή παραμείνει ανοικτή, τότε το κατεβάζουμε από την φωτιά.
Μόλις σταματήσει ο βρασμός ξαφρίζουμε το γλυκό μας και αφαιρούμε την αρμπαρόριζα.
Προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας και ανακατεύουμε με καθαρή, ξύλινη κουτάλα προσεκτικά.
Τοποθετούμε το καπάκι της κατσαρόλας ξανά στην θέση του.
Αφήνουμε το γλυκό στην άκρη, σκεπασμένο για πέντε λεπτά. Οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν μέσα στην κατσαρόλα, θα λιώσουν τους κρυστάλλους ζάχαρης, που ίσως υπάρχουν στα τοιχώματά της και που θα ζαχαρώσουν το γλυκό μας, αν πέσουν μέσα αδιάλυτοι.
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τοποθετούμε το γλυκό μας σε γυάλινα βάζα, που έχουμε από πριν αποστειρώσει.
Μοιράζουμε το σιρόπι σε όλα τα βάζα. Πρέπει τα ρολάκα του περγαμόντου να είναι καλυμμένα με σιροπάκι, γιατί αλλιώς θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν.
Τοποθετούμε στα βάζα τα καπάκια τους, κλείνοντάς τα πολύ καλά. Τα γυρνάμε ανάποδα και τα αφήνουμε ακίνητα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Φυλάμε τα βάζα σε δροσερό μέρος.

TIPS:
- Δεν πετάμε τα τρίμματα της εξωτερικής φλούδας του περγαμόντου. Τα βάζουμε σε σακουλάκια και τα φυλάμε στην κατάψυξη. Θα δώσουν το εξαιρετικό τους άρωμα, στα κέικ, στις κρέμες, στα κουλουράκια, τα μπισκότα μας. Και φυσικά όπου αλλού φανταστούμε ότι ταιριάζει.
- Μπορούμε ακόμη, να φυλάξουμε και λίγο χυμό περγαμόντου σε παγοκυψέλες, για τον ίδιο λίγο. Είναι όμως αρκετά ξινός και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με προσοχή.
- Όταν παίρνουμε ένα κομμάτι γλυκού του κουταλιού από ένα βάζο και το τρώμε, δεν ξαναβάζουμε ποτέ το ίδιο πιρούνι ή κουτάλι μέσα στο βάζο, ειδικά αν το έχουμε βάλει στο στόμα μας! Τα βακτήρια που έχει το σάλιο μας θα ζαχαρώσουν το γλυκό μας.
- Προσέχουμε να μην παραβράσουμε τα ρολάκια του φρούτου, γιατί θα λιώσουν.
Έχω δει με τα χρόνια που φτιάχνω αυτό το γλυκό ότι ο χρόνος και ο αριθμός των επαναλήψεων του βρασίματος που σας προτείνω, είναι αρκετός. Παρ' όλα αυτά είμαστε προσεκτικοί και παρακολουθούμε το γλυκό μας καθ' όλη την διάρκεια της παρασκευής του. Είναι ένα από τα βασικά μυστικά για την επιτυχία του.
- Πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο πιο φρέσκα είναι τα περγαμόντα μας, τόσο καλύτερο και πιο αφράτο γλυκό θα φτιάξουμε. Έχει τύχει στο παρελθόν να με κεράσουν γλυκό περγαμόντο που φτιάχτηκε από περγαμόντα που είχαν μείνει πολλές ημέρες στο ψυγείο και είχαν αφυδατωθεί. Το γλυκό ήταν σκληρό, κάτι που ήταν ενοχλητικό.
- Δεν δένουμε παραπάνω από ότι χρειάζεται το σιρόπι. Το γλυκό θα ζαχαρώσει γρήγορα.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Δείτε επίσης εδώ, πως φτιάχνει η Ελενα το δικό της γλυκό περγαμόντο.
Τι όμορφα που τα έκανες, έβαλες και αμπαρόριζα, σούπερ θα έγινε!!
ReplyDeleteΕιρήνη μου σου έγινε τέλειο!!! Εμένα δεν μου φτάνει ποτέ ένα... δεν στέλνεις κι από δω ένα βαζάκι;;;;
ReplyDeleteΚαλή σου μέρα!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΟΙ ΦΛΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ?
ReplyDelete...........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!MMMMMMM!!!!
ReplyDeleteΕιρήνη μου πόσο δίκιο έχεις να περιγράφεις τόσο ένθερμα το γλυκό αυτό!!!
ReplyDeleteΜαζί με το πορτοκάλι είναι οι γεύσεις που κυριαρχούν -κατά την άποψή μου-στον κόσμο των γλυκών του κουταλιού.
Οι οδηγίες σου όπως πάντα φροντισμένες και λεπτομερείς.Το άριστο χρωματικό,αλλά και γευστικό αποτέλεσμα του κόπου σου είναι αναμφίβολα υπέροχο.Βουτώ το κουταλάκι μου στο βάζο σου-κι ας με μαλώσεις γι΄αυτό -και το γεύομαι!
Φιλιά πολλά,πολλά.
Ειρήνη μου πραγματικά το περγαμόντο σου είναι από τα πιο πετυχημένα που έχω δει και ως χρώμα και το σιροπάκι σούπερ!!!
ReplyDeleteΒάζω το καφεδάκι, βάζεις περγαμόντο???
γιαμι γιαμι!!!! υπεροχο φαινεται!!! ειναι φανταστικο το αρωμα του περγαμοντου!!! Ευχαριστουμε για την συνταγη :)
ReplyDeleteΘέλω να πω μερικά πράγματα που δεν είναι δικαιολογία αλλά απλά μία ομολογία γιατι δεν σχολιαζω συχνα....Το μπλόκ σας με εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή που ήλθα στην γειτονιά μας .. Ολα σας τα γλυκά και φαγητά είναι άψογα και πολύ κοντά στις γεύσεις που αγαπώ και με κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τις γνώσεις μου(μας)να τα εκτελούμε καλύτερα..Στην προκειμένη περίπτωση το αγαπημένο αυτό γλυκό του κουταλιού οταν το έφτιαχνα δεν είχε και τόση επιτυχία,όλο και κάτι θα παρουσίαζε,τώρα θα το δοκιμάσω εκ νέου ακολουθώντας πιστά τις δικές οδηγίες....
ReplyDeleteΕίναι αλήθεια οτι κάθε μέρα προτιμώ να ασχολούμαι με κατασκευές παντός είδους περισσότερο από το να δημιουργώ στην κουζίνα...από την άλλη πάλι επιθυμώ πάρα πολύ το φαγητό που ετοιμάζω η το γλυκό να είναι πεντανόστιμο!!Διχασμένη είμαι...χα χα Ομως ζητώ συγν΄λωμη που δεν σας σχολιάζω ομως είμαι fan σας και σας συγχαίρω για όλα τα όμορφα και πεντανόστημα δημιουργήματα!!!!Σας φιλώ
πεντανόστιμα είναι η σωστή ορθογραφία
ReplyDeleteΕιρηνάκι θα συμφωνήσω σε όοοολα όσα είπες για το περγαμοντο, ένα γλυκάκι που η γεύση και το άρωμά του είναι αξεπέραστα!!!
ReplyDeleteΣου πέτυχε τέλεια, που να φτάσει μια δόση με τέτοιο γλυκό????
Δυο και τρεις χρειάζονται!!!!!
Φύλαξέ μου βαζάκι!
Φιλάκια!
Εφη μου, με τις καταπληκτικές και υπέροχες δημιουργίες, σε ευχαριστούμε από καρδιάς για τα καλά σου λόγια!
ReplyDeleteΧαιρόμαστε πολύ που σου αρέσουν οι συνταγές μας, εμείς επαγγελματίες δεν είμαστε, αλλά αγαπάμε αυτό που κάνουμε, και όσα λίγα ξέρουμε τα μοιραζόμαστε με όλους με πολλή αγάπη!
Δεν χρειάζεται καθόλου να ζητάς συγγνώμη, ποτέ δεν κρίναμε κάποιον από το αν σχολιάζει ή όχι, ούτε και είναι αυτό το ζητούμενό μας.
Το ζητούμενό μας είναι να μοιραστούμε με όλους την αγάπη μας για την μαγειρική, να περνάμε όμορφα μέσα από αυτό το blog χωρίς άγχος (αρκετά άγχη έχει πλέον η ζωή μας) και να γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους όπως εσύ!
Φιλιά!
Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά το νεραντζάκι, δεύτερο σε σειρά προτίμησης για μένα ... με πρώτο το περγαμόντο!!!
ReplyDeleteΝομίζω ασύγκριτα και τα δυο σε άρωμα και γεύση!!!!
Τέλειο σου έχει γίνει Ειρήνη μου!! Που να φτάσει μια μόνο δόση!!!!!
Πολλά φιλιά!!!!
Ειρήνη κι εμένα το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού ειναι το περγαμόνοτο.
ReplyDeleteπριν δυο χρόνια (πριν δηλαδή την έλευση του ένδοξου διαβήτη :Ρ) έβαζα μια μπάλα παγωτό κρέμα και δυο περγαμόντα πάνω της: το τέλειο γλυκό!
υπέροχη η συνταγή σου, αλλά και τα tips!! ειδικά τα δυο πρώτα!!
καλό απόγευμα εύχομαι
και πολλά πολλά περγαμόντα να συνεχίζεις να φτιάχνεις!! :D
Είναι πράγματι πολύ κομψό αλλά και πολύ νόστιμο γλυκό!
ReplyDeleteΈφτιαξε τις προάλλες ο θείος μου και το... τσακίσαμε!
Είναι τόσο αρωματικό που δεν γίνεται να του αντισταθείς!
Πολλά φιλιά!
υπέροχο!!! και αρωματικότατο!
ReplyDeleteΘα συμφωνήσω μαζί σου Ειρήνη!!
ReplyDeleteΑπό τα πιο νόστιμα γλυκά του κουταλιού.
Φιλάκια.
Καλησπέρα Ειρήνη μου!Πραγματικά το περγαμόντο σου είναι από τα πιο πετυχημένα που έχω δει,μέ πολύ ωραίο χρώμα,καί φαντάζομαι τί υπέροχο άρωμα θά έχη!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΜου αρέσουν τα κουταλιού και έχουν λιγότερες θερμίδες.Φιλάκια!
ReplyDeleteΑπό τα πιο αρωματικά και όμορφα γλυκά το περγαμόντο Ειρήνη μου.Είχα φτιάξει και εγώ πριν λίγες μέρες με τη συνταγή της Έλενας.
ReplyDeleteΕιρήνη μου συμφωνώ είναι πράγματι απο τα ωραιότερα γλυκά του κουτουλιού.Φέτος θα το φτιάξω με τη δική σου συνταγή!Πολύ ωραίο χρώμα έχει, μπράβο, γεια στα χέρια σου!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Μη δω εγώ γλυκό και δεν έρθω χαχα!!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ κορίτσια!!!!
φιλάκια!!!!
Δεν το πιστεύω!! Κι εγώ σήμερα έφτιαξα περγαμόντο πρώτη φορά. Βέβαια δεν είχα διαβάσει τη συνταγή, μόνη μου το έκανα γιατί είχα πολλά περγαμόντα. Ούτε αρμπαρόριζα, ούτε γλυκόζη, ούτε τίποτα. Μόνο τα κλασικά ζάχαρη και λεμονάκι. Ωραίο βγήκε δε λέω, αλλά αν είχα διαβάσει αυτή τη συνταγή σίγουρα θα ήταν καλύτερα :(
ReplyDeleteΠολλά φιλιά :)
Το αγαπημένο γλυκο της μαμας μου ....
ReplyDeleteΟπως και το αγαπημενο φρουτο οπου μπορει το βάζει...χαχαα
Τρελαίνομαι για αυτο το γλυκό και δεν το έχω φτιάξει ποτέ ,λέτε να ήρθε η ωρα? πολυ ωραίο σας έγινε,καλό ξημέρωμα.
ReplyDeleteγεια στα χερια σου Ειρηνάκι !!!!!! μοσχοβολιστο το υπέροχο γλυκάκι σου !!! το χρωμα του είναι διαφανο και πεντακάθαρο !! συγχαρητήρια !!!
ReplyDeleteφιλια πολλά
Πόσο πολύ μου αρέσει αυτό το γλυκό!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά
Λοιπόν!
ReplyDeleteΣήμερα μου έφεραν μια τσάντα με 6 κιλά περγαμόντο!!!!!
Έψαξα αμέσως για συνταγή και βρέθηκα εδώ που τυχαία είναι και πολύ πρόσφατη!!!Μόλις πριν από λίγο τελείωσα με το τρίψιμο(ψόφησα!!!!)αλλά το σπίτι μυρίζει τόσο τέλεια!Θ'ακολουθήσω ακριβώς τις οδηγίες σου που είναι αναλυτικότατες και είμαι σίγουρη πως θα φτιάξω το τέλειο γλυκό περγαμόντο!!
Αλλά έχω απορίες..Το ξύσμα θα μπορούσαμε να το κάνουμε λικέρ?Είναι και τόσο πολύ...και τόσο μοσχοβολιστό!Θα περιμένω απάντηση πριν το βάλω στην κατάψυξη!
Επίσης υπολόγισα πόση ζάχαρη χρειάζομαι, 4.200 και μου φαίνεται υπερβολική....Να τολμήσω να την βάλω ή να κρατήσω λίγη...?
Ευχαριστώ πολύ και θα περιμένω!!
friendly, μπορείς να φτιάξεις με τον ίδιο τρόπο, πορτοκάλι, λεμόνι, νεράτζι κλπ. Καλή επιτυχία.
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι.
Λαμπρινή, 6 κιλά περγαμόντο!! Τι τυχερή που είσαι!!!! Μπορείς να φτιάξεις λικέρ με το ξύσμα των φρούτων, το οποίο έχει εξαιρετικό άρωμα!!
ReplyDeleteΤα 4.200 γρ. δεν είναι πολλά για έξι κιλά περγαμόντο. Μην ξεχνάς ότι πρόκειται για ένα ξυνό φρούτο. Κατά την διάρκεια του βρασίματος για το ξεπίκρισμα, το οποίο γίνεται τρεις φορές, απορροφά νερό, το οποίο βγάζει μετά, όταν βράζει με την ζάχαρη. Εξ΄άλλου, προστίθεται και επιπλέον νερό.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσεις στο δέσιμο του γλυκού. Αν το δέσεις παραπάνω θα ζαχαρώσει. Αν το δέσεις λιγότερο, δεν θα διατηρηθεί αρκετά.
Αν πρόκειται να φτιάξεις και τα έξι κιλά, γλυκό του κουταλιού, θα χρειαστείς πολύ μεγάλη κατσαρόλα. Καλύτερα είναι να το μοιράσεις σε δύο μεγάλες κατσαρόλες, για να μπορείς να το παρακολουθείς καλύτερα κατά την διάρκεια της παρασκευής, αλλά και για να μην χυθεί έξω.
Καλή επιτυχία!!!!
φιλενάδα η γλυκιά μου πεθερά που είναι απίθανη μαγείρισσα μας έφτιαξε 2 βαζάκια περγαμόντο αλλά ακόμη δεν το δοκίμασα επειδή είπα να τρώω γλυκό μονάχα τα weekends..απορώ κι εγώ πως κρατήθηκα...χαχαα!!!!!!!! σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υπέροχη συνταγή!!πολλά γατοφιλάκια απο τον Μπέμπη μας!!!!!!! happy weekend!!!!!!! =^o^= meow <3
ReplyDeleteΤέλεια συνταγή!! Πρώτη φορά τόλμησα να φτιάξω περγαμόντο, φοβόμουν ότι θα ήταν πικρό. Αντιθέτως, έγινε πολύ μυρωδάτο!!
ReplyDelete