Ξεκινήσατε να φτιάχνετε τα αγαπημένα κεφτεδάκια της οικογένειας και συνειδητοποιήσατε ότι έχετε ξεμείνει από αυγό;
Δεν ξέρετε τι να κάνετε και η οικογένεια θα καταφθάσει σε λίγο πεινασμένη;;
Μην ανησυχείτε!! Για όλα υπάρχουν λύσεις!!
Πριν λίγο καιρό ξεκίνησα να φτιάξω κεφτεδάκια, παραγγελία της οικογένειας από την προηγούμενη ημέρα.
Συνηθίζω να προσθέτω ένα δύο αυγά, ανάλογα την ποσότητα του κιμά. Τα κάνει πιο αφράτα και κατά την γνώμη μου πιο νόστιμα.
Ανοίγοντας λοιπόν το ψυγείο, βλέπω ότι αδίκως έψαχνα να βρω αυγό στην αυγοθήκη. Δεν υπήρχε ούτε ένα!!
Συνήθως και ανάλογα με την συνταγή, αν έχω έλλειψη από ένα αυγό, το αντικαθιστώ με μια κουταλιά ξύδι.
Όμως εκείνη την ημέρα είχα επάνω στον πάγκο της κουζίνας μια φιάλη με ρακί, πεσκέσι καλού μας φίλου από την Κρήτη.
Ξέρω ότι Κρητικές φίλες μας προσθέτουν στο φύλλο για πίτες ρακί, που το κάνει πιο αφράτο. Λέω: δεν το δοκιμάζω και στους κεφτέδες;;
Έχοντας περιέργεια για το αποτέλεσμα και χωρίς να χάσω χρόνο, πρόσθεσα ρακί στην ζύμη του κιμά που φτιάχνω συνήθως.
Έφτιαξα απίθανα κεφτεδάκια, από τα πιο αφράτα και νόστιμα που έχω φτιάξει ως τώρα!! Άναψαν τα πιρούνια εκείνο το μεσημέρι στο τραπέζι!!
Φτιάξτε τα κι εσείς, αλλά φροντίστε να ετοιμάσετε μπόλικα, αλλιώς είναι σίγουρο ότι δεν θα σας φθάσουν!!
Θα χρειαστούμε:
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 φέτα ψωμί πάχους 3 εκ. (3-4 ημερών)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 μέτρια ντομάτα
1 κουταλιά πελτέ
1 κουταλιά μουστάρδα
3 κουταλιές ρακί
μισό κουταλάκι μείγμα για κεμπάπ
λίγο τριμμένο κύμινο
αλάτι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλεύρι για το πανάρισμα των κεφτέδων
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Βάζουμε το ψωμί σε νερό να μουσκέψει, μαζί με την κόρα.
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στον ψιλό τριφτή ή τα ψιλοκόβουμε.
Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα και αφαιρούμε τους σπόρους. Την τρίβουμε και αυτή στον χονδρό τρίφτη.
Ένας άλλος τρόπος είναι, να καθαρίσουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την ντομάτα και να τα βάλουμε όλα μαζί στο μούλτι. Τα πολτοποιούμε όλα μαζί. Αναμιγνύονται καλύτερα με τον κιμά κομμένα με αυτόν τον τρόπο.
Βάζουμε τον κιμά σε μπολ.
Προσθέτουμε τα κομμένα, κρεμμύδι, σκόρδο και ντομάτα.
Στύβουμε το ψωμί, αφήνοντας λιγάκι νεράκι σε αυτό. Βοηθάει τους κεφτέδες μας να γίνουν πιο αφράτοι. Το προσθέτουμε στον κιμά.
Ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε πολύ καλά. Το καλό ζύμωμα στους κεφτέδες και τα μπιφτέκια, είναι σημαντικό μυστικό στο να γίνουν πιο αφράτα.
Αν δούμε ότι το μείγμα μας είναι σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νερό. Αν αντίθετα είναι κάπως αραιό, προσθέτουμε και άλλο ψωμί ή φρυγανιά τριμμένη.
Βάζουμε το μπολ με το μείγμα του κιμά στο ψυγείο, για μισή ως μια ώρα.
Πλάθουμε τους κεφτέδες μας στο μέγεθος που προτιμάμε και τους πανάρουμε στο αλεύρι.
Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι, ώστε να μην μένει και μαυρίζει το λάδι στο τηγάνι μας.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε σπορέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Δεν τηγανίζω τους κεφτέδες σε δυνατή φωτιά, γιατί θα ψηθούν γρήγορα από έξω και μέσα θα μείνουν άψητοι. Ιδίως αν είναι μεγαλούτσικοι σε μέγεθος.
Τηγανίζουμε τους κεφτέδες μας γυρίζοντάς τους να ψηθούν και να ροδίσουν καλά και από τις δύο μεριές.
Τους βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα ή πιρούνι και τους τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε όσο είναι ζεστοί ζεστοί και απολαυστικοί!
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.
μια καλημέρα συνοδευμένη με βροχή. βροχή βροχή βροχή.
ReplyDeleteας βάλουμε λοιπόν στα κεφτεδάκια λίγη ρακί μπας και φτιάξει το κέφι!!
Καλημέρα Ειρήνη μου!!Τί νόστιμα τά κεφτεδάκια σου!!Θά έσπασες τήν μύτη στήν γειτονιά όταν τά τηγάνιζες!!Καλό μήνα!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΤέλεια ιδέα και πολύ χρήσιμη για μένα, που συνήθως ξεμένω από αυγά...
ReplyDeleteΓεια στα χέρια σου!
Πολυ καλη λυση, για εμενα που μου εκοψε ο γιατρος το αλκοόλ!
ReplyDeleteΜε ρακί, πολύ ωραία! Εγώ συνήθως δε βάζω αβγό, με έντονο ζύμωμα και τριμμένη φρυγανιά μια χαρά δένει το μίγμα. Μου άρεσε η ντομάτα και η μουστάρδα επίσης στα συστατικά!
ReplyDeleteΔοκίμασε άλλη φορά να βάλεις λίγο ούζο, δίνει και εξαιρετικό άρωμα!
Μην ξεχάσω επειδή σε ένα "βιβλίο" με φατσούλες κάτι πήρε το μάτι μου σήμερα, να πω κι από 'δω χρόνια πολλά στην αγαπητή Έλενα από καρδιάς!
Να είστε καλά κορίτσια, την καλημέρα μου και πολλά φιλιά!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ .ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΑΛΛΑ ΕΒΑΖΑ ΟΥΖΟ Η ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΖΥΜΩΜΑ .ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ
ReplyDeleteΠολύ ωραία καφεδάκια μας έφτιαξες σήμερα Ειρηνάκι!!!!!!
ReplyDeleteΑπό τα υλικά που βλέπω σίγουρα θα είναι πολύ νόστιμα και αφράτα!!!!!
Καλημέρα , φιλάκια!!!!!
Ωραία πρωτοτυπία Έλενα οι κεφτέδες με το ρακί. Μπορείς άνετα να λες στην υγειά μας αντί για καλή όρεξη!!
ReplyDeleteΜεθυσμένα τα κεφτεδάκια σου,Ειρήνη!
ReplyDeleteΠολύ καλή ιδέα,φαντάζομαι ότι και το δικό μας τσίπουρο το ίδιο αφράτα θα τα κάνει.
Φιλιά!
πολύ ωραία ιδέα!! :) :)
ReplyDeleteΤα κεφτεδάκια είναι από τους αγαπημένους μου μεζέδες!!!
ReplyDeleteΣυνηθίζω να βάζω ούζο στη ζύμη μαζί με το αυγό,φαντάζομαι ότι το ίδιο θα είναι και με την ρακί!!!!
Μπορούμε επίσης να τα συνοδεύσουμε με ρακί σε σφηνάκι!!!!
Φιλιά πολλά!!!
Και αφράτα και αρωματικά!!
ReplyDeleteΩραίαααα!Χικ!
ReplyDeleteΕπειδή φτιάχνω συχνά κεφτεδάκια με ούζο, φαντάζομαι πόσο αφράτα έγιναν τα δικά σου Ειρήνη μου!
ReplyDeleteΘα τα δοκιμάσω σίγουρα και με ρακί!
Είμαι σίγουρη θα γίνονται φοβερά!!!
Σκοτεινούλα σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τις ευχές!
Φιλιά σε όλους!
Μεθυσμένα κεφτεδακια ζεστά ζεστά και πατατουλες τηγανητές Ειρήνη μου, μάχη θα γίνει στο τραπέζι.
ReplyDeleteΠάντα έχουμε τσικουδιά στο σπίτι οπότε θα δοκιμάσω την πρόταση σου Ειρήνη!
ReplyDeleteΜου φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη!
Φιλιά πολλά!
Ωχ κεφτεδάκια τα αγαπημένα μου και ρακί...που έχω από Κρήτη...τι καλά θα τα δοκιμάσω Ειρήνη μου...οπωσδήποτε...φιλιά
ReplyDeleteΑμαν αμαν, στο σημείο "αλεύρι για το πανάρισμα των κεφτέδων" δεν μπορώ να μαζέψω τα σάλια μου!!!
ReplyDeleteΤέλειο Ειρήνη μου!
Ελενάκι μου και απο εδώ Χρόνια πολλά!
Απο την μια εσύ Ελενη μου με τα κεφτεδακια.....απο την αλλη η Βάσια με τις μηλομπουκίτσες.....εεεεε.... πόσο να αντεξω η γυναικα;;;.. τι μου κανετε....κυρίες μου;;; με τους μεζέδες σας και τα γλυκα σας....δεν θα αντέξω πολύ....χι..χιχ.. φευγω γιατί οι σιελογόνοιμου αρχισαν να δουλευουν...χι..χιχ.. φιλώ σας...
ReplyDeleteτα κεφτεδακια τα αγπω ετσι κ αλλιως, ποσο μαλλον με τετοια προσθηκη!μιαμ!καλο σου βραδυ!
ReplyDeleteαυτά είναι κεφτεδάκια...πάρα πολύ ωραία...μπράβο σου...χικ χικ...
ReplyDeleteΚαλησπέρα Ειρήνη μου... μου άνοιξες την όρεξη με τα νοστιμότατα κεφτεδάκια σου ...κάπως έτσι τα φτιάχνω κι εγώ αλλά με ούζο! Γεια στα χέρια σου...φαντάζομαι τα απολαύσατε!
ReplyDeleteΩραία πρόταση,εγω βάζω λιγο ουζο η κρασι κοκινο αλλα βάζω και αυγό δεν ηξερα οτι μπορεις να το αντικαταστησεις,θα το δοκιμασω μιας και δεν τρεφω και ιδιαίτερη συμπαθεια στα αυγά,καλό μηνα.
ReplyDeleteΑυτά είναι κεφτεδάκια!
ReplyDeleteΌτι πρέπει για Σαβ/κο!!!!
Πωπω Ειρήνη μου τι ωραία κεφτεδάκια που είναι αυτά, μοσχοβολιστά και αφράτα!Τέλεια η ιδέα με τη ρακί!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Summertime blues, κεφτεδάκια με ρακί και λίγο..ρακί στο ποτηράκι μας, ή έστω κρασάκι, θα μας φτιάξει το κέφι στα σίγουρα!! Κι ας βρέχει έξω όσο θέλει.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Dimi, να δεις εδώ μυρωδιές την ώρα που τα τηγάνιζα!! Καταπληκτικές!!
ReplyDeleteΚαλη εβδομάδα.
Sundayspoon, αν έχω έλλειψη από ένα αυγό, το αντικαθιστώ με μια κουταλιά ξύδι. Όχι όμως περισσότερα αυγά. Η ρακί, δίνει ωραία αφράδα στα κεφτεδάκια.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Beauty follower, εφ' όσον δεν πρέπει να πίνεις αλκοόλ, αντικατέστησε την ρακί, με μια κουταλιά ξύδι.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Dark chef, και με το ούζο γίνονται επίσης πολύ αρωματικά.
ReplyDeleteΣε ευχαριστούμε για τις ευχές σου στην Έλενά μας.
Καλή εβδομάδα.
Felitsia, δοκίμασέ τα και με την ρακί, την επόμενη φορά. Αλλά και με το ουζάκι, γίνονται νόστιμα και αρωματικά.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Μέτη μου, πολύ αφράτοι οι κεφτέδες μας. Και πολύ νόστιμοι επίσης. Μεζεδάκι ΑΑΑΑ!!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ματζίρη Κώστα, έτσι είναι. Και στην υγειά μας και καλή μας όρεξη.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ελένη, νομίζω ότι με το τσίπουρο θα είναι μια χαρά!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Μαριλένα μου, ωραία και νόστιμη ιδέα.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Βάσια μου και ποιος δεν αγαπάει τους κεφτέδες; Και με σφηνάκι ρακί από δίπλα ή ένα ποτήρι κρασί, πρωταγωνιστούν στους μεζέδες!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ξανθή, μας άρεσαν πολύ με την ρακί και θα τους ξαναφτιάξω σύντομα.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Μάρθα, όχι ευτυχώς δεν μεθύσαμε!! Φάγαμε καλά όμως!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ελενάκι μου, θα γίνουν φοβεροί οι κεφτέδες με το ρακί, όπως και με το ούζο. Δοκίμασέ τους και θα δεις!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Κατερίνα, οι κεφτέδες και οι πατατούλες τηγανητές, είναι η χαρά της οικογένειας! Πως να μην γίνει μάχη στο τραπέζι;
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ερμιόνη, οι καλοί μας φίλοι από την Κρήτη, φροντίζουν να έχουμε πάντα στο σπίτι, ρακί. Εκείνη την ημέρα, μου φάνηκε ιδιαιτέρως χρήσιμο. Και οι κεφτέδες μας έγιναν μούρλια!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ευάκι, το ρακί το έχεις! Δοκίμασε τα κεφτεδάκια, άμεσα!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Έρη, όταν φτάνουμε στο σημείο του παναρίσματος των κεφτέδων, ξέρουμε ότι σύντομα θα τους φάμε κιόλας! Λογικό είναι να μας "τρέχουν τα σάλια"!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστούμε για τα χρόνια πολλά στην Έλενα.
Καλή εβδομάδα.
Ρούλα, κεφτέδες, μηλοπιτάκια! Έχουμε όλα τα καλά! Κόπιασε!!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Λίλα, αυτά τα κεφτεδάκια, τα απολαύσαμε πραγματικά. Αφράτα και νόστιμα!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΠαναγιώτη, ξέρω ότι σου αρέσει ο καλός μεζές! Αυτά τα κεφτεδάκια είναι ότι πρέπει για μεζέ, νόστιμο, καλοφτιαγμένο, αφράτο!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Κική μου, είναι πραγματικά απολαυστικά!! Με ούζο έχουν πιο έντονο άρωμα, αλλά είναι εξίσου νόστιμα.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Νέλη, εκείνη την ημέρα έτυχε να μην έχω το αυγό που συνηθως βάζω. Το ρακί το αντικατέστησε επάξια!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Νοτούλα, η νοστιμιά τους είναι το κάτι άλλο. Κόπιασε να σε κεράσουμε.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ελένη μου, δεν μπορείς να φανταστείς τι έγινε όταν τους σερβιρα στο τραπέζι!! Τους άρεσαν πολύ και τους θέλουν πάλι. Προβλέπεται επανάληψη δηλαδή και σύντομα μάλιστα.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Απίθανη συνταγή!!! Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #24 :)
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!!!