Σκεπτόμουν προ ημερών να ετοιμάσω ένα απλό γλυκάκι για το Σαββατοκύριακο. Ένα γλυκάκι για όλους μας.
Κάτι σαν τουρτίτσα το είχα σκεφθεί στην αρχή.
Ανοίγοντας το ντουλάπι, είδα ότι μου είχαν μείνει κράνμπερις σε ένα γυάλινο βάζο. Μου αρέσουν πολύ τα κράνμπερις! Τα τρώω και σκέτα μαζί με το πρωινό μου κάποιες φορές.
Πιο δίπλα, μια πρόσφατα ανοιγμένη συσκευασία τριμμένης καρύδας, με κοιτούσε παραπονεμένη, σαν να μου έλεγε ότι την έχω ξεχάσει. Την έβαλα και αυτήν δίπλα στα κράνμπερις.
Όμως κάτι έλειπε από την παρέα.
Το ψυγείο μου έδωσε την απάντηση!
Ψηφίδες λευκής σοκολάτας και για άρωμα, αντί του πορτοκαλιού ή του λεμονιού, ξύσμα από περγαμόντα, που αγόρασα για να φτιάξω περγαμόντο ρολέ.
Τελικώς λόγω έλλειψης χρόνου, το γλυκάκι από τούρτα, κατέληξε να γίνει κέικ.
Και επειδή πλησιάζει η γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου, είπα να δώσω ένα ρομαντικό τόνο.
Το στόλισα με γλάσο λευκής σοκολάτας, χρωματισμένο ροζ! Ροζ του κουφέτου!
Άλλαξε εντελώς την όψη του γλυκού!
Αν και εσείς θέλετε για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου να απολαύσετε ένα ξεχωριστό κεκάκι με το καφεδάκι που θα πιείτε με τον καλό σας, ετοιμάστε αυτό το εύκολο, γρήγορο, αλλά νόστιμο και ευπαρουσίαστο κέικ.
Βάλτε το σε μια ωραία πιατέλα σερβιρίσματος.
Αν μάλιστα έχετε σοκολατάκια καρδούλες, στολίστε το και με αυτές, κάνοντάς το ακόμα πιο εντυπωσιακό!
Ετοιμάστε το και προσφέρετέ το στον αγαπημένο σας, να τον γλυκάνετε και να του ευχηθείτε τα χρόνια πολλά!
Ας περάσουμε στην πράξη!
Θα χρειαστούμε:
280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
10 γρ. μπαίκιν πάουντερ
4 μεγάλα αυγά
250 γρ. μαργαρίνη
200 γρ. ζάχαρη
130 γρ.(3/4 φλ.), γάλα χλιαρό
60 γρ. κράνμπερις
2 κουταλιές λικέρ μαρασκίνο ή κονιάκ
90 γρ. ψηφίδες λευκής σοκολάτας
50 γρ. καρύδα τριμμένη
1 κουταλιά χυμό περγαμόντου ή πορτοκαλιού ή λεμονιού
το ξύσμα από μισό περγαμόντο ή πορτοκάλι ή λεμόνι
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
ελάχιστο αλάτι
Για το γλάσο λευκής σοκολάτας
100 γρ. λευκή κουβερτούρα
3-4 κουταλιές κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι λικέρ μαρασκίνο
1 κουταλάκι μαργαρίνη ή βούτυρο αγελάδας
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Πάμε να το φτιάξουμε:
Δύο-τρεις ώρες πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή του κέικ, βγάζουμε τα αυγά και την μαργαρίνη ή το βούτυρο από το ψυγείο.
Επίσης βάζουμε τα κράνμπερις σε ένα μπολάκι μαζί με το λικέρ μαρασκίνο, να μουλιάσουν για ένα δίωρο περίπου.
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 32Χ11Χ7,5 εκ. περίπου.
Στραγγίζουμε καλά τα κράνμπερις από το λικέρ. Το λικέρ δεν το πετάμε.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπαίκιν πάουντερ, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Προσθέτουμε τα κράνμπερις, την καρύδα και τις ψηφίδες λευκής σοκολάτας.
Χωρίζουμε τα αυγά από τους κρόκους.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε την μαργαρίνη και την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός να αφρατέψουν καλά, πέντε λεπτά.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε στο μείγμα το λικέρ και το χλιαρό γάλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια με μισό κουταλάκι ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα..
Ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι στο μείγμα μαργαρίνης-ζάχαρης-κρόκων, την μαρέγκα και το μείγμα αλευριού, προσθέτοντάς τα εναλλάξ.
Δηλαδή, την μισή μαρέγκα πρώτα και αφού αναμιχθεί, το μισό μείγμα αλευριού, μετά πάλι την υπόλοιπη μαρέγκα και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι.
Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απαλές και κυκλικές, για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα μας.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στην έτοιμη φόρμα και κάνουμε με το κουτάλι μια γραμμή στην μέση κατά μήκος. Θα το βοηθήσει να φουσκώσει ομοιόμορφα.
Βάζουμε την φόρμα σε προθερμασμένο στους 175 βαθ. Κελσίου φούρνο μας.
Ο δικός μου φούρνος χρειάστηκε 55 λεπτά για να ψήσει το κέικ.
Για να βεβαιωθούμε ότι το γλυκό μας είναι έτοιμο, βυθίζουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του. Αν η λάμα βγει καθαρή, είναι έτοιμο. Αν όχι, ψήστε το λίγο ακόμα.
Αν δείτε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, σκεπάστε το κέικ με αλουμινόχαρτο.
Καλό θα ήταν όμως να μην ανοίξετε τον φούρνο σας, αν δεν περάσει πρώτα μισή ώρα από την στιγμή που το βάλατε μέσα.
Όταν ψηθεί, βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε μέσα στη φόρμα για πέντε λεπτά.
Μετά το τοποθετούμε προσεκτικά πάνω σε σχάρα για μπισκότα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζουμε το γλάσο.
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε κατσαρολίτσα, την οποία τοποθετούμε σε μπαιν μαρί, πάντα σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα, να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μαζί, δίνοντάς μας ένα ρευστό γλάσο.
Η σοκολάτα μας θα λιώσει πιο γρήγορα, αν πριν την βάλουμε στην κατσαρολίτσα, την κόψουμε σε μικρά κομμάτια.
Όταν το γλάσο μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε τόσο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, όσο χρειάζεται για να πετύχουμε την ροζ απόχρωση που μας αρέσει.
Τοποθετούμε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το ζεστό γλάσο.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με λίγη χρωματιστή τρούφα, στολίζουμε με σοκολατένιες καρδούλες ή όπως αλλιώς μας αρέσει.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.
τι ωραίο κεικ ειναι αυτό!!
ReplyDeleteΗ ροζ σοκολατένια σάλτσα που περιέλουσε το κέικ, είναι η πινελιά που διαφοροποίησε το κέικ.Είναι η νότα ανέμελης ομορφιάς που χάρισε στο γλυκό, δροσιά και φρεσκάδα.
ReplyDeleteΗ συνύπαρξη καρύδας, κράνμπερις και λευκής σοκολάτας, απόλυτα επιτυχημένη!
ένα κέικ εντυπωσιακής εμφάνισης, που κρύβει απίστευτα αποθέματα γεύσεων και εκπλήξεων στα αφράτα στρώματά του.
Ειρήνη μου να έχεις ένα όμορφο και γαλήνιο Σαββατοκύριακο!Φιλιά πολλά,πολλά.
πολύ ωραίο ....και με το καφεδάκι νομίζω ακόμη καλύτερο να σαι καλά
ReplyDeleteΈξτρα αρωματικό το γλυκό σου, Ειρήνη μου και πολύ εμφανίσιμο!
ReplyDeleteΦιλιά
Φανταστικό κέικ!!!Υπέροχο σε εμφάνιση και σίγουρα πολύ γευστικό!!!Φιλιά!!
ReplyDeleteΕιρήνη, δημιουργείς!! :) :)
ReplyDeleteχίλια μπράβο!!
καλό Σαββατοκύριακο να 'χουμε!
Καλημέρα Ειρήνη!!Υπέροχο Κέικ!Η καρύδα,τά κράνμπερις και η λευκή σοκολάτα,τέλειος συνδυασμός!!Τό λάτρεψα καί θά εκτελεστή καί αυτή η συνταγή πολύ σύντομα!!Καλό Σ/Κ!Φιλιά! !
ReplyDeleteΑυτό το αγαπησιάρικο κεκάκι με το κουφετί γλάσο, είναι το πιο όμορφο κεκάκι για την ημέρα των ερωτευμένων και όχι μόνο!
ReplyDeleteΥπέροχο Ειρήνη μου!!!
Και πόσο όμορφο δείχνει με το γλάσο!!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Τέλειο το κέικ σου το αγαπησιάρικο Ειρηνάκι μου,τέλειο και το σέρβις,δεν έχω λόγια...
ReplyDeleteΑν μετά από τέτοια περιποιήση δεν υποκύψει ο σκορδόπιστος ας πάει στη μαμά του να φάει κουλουράκια...!!!
φιλιά και καλό Σ/Κ σε όλες σας...-:))
όμορφο, ζωγραφιστό!
ReplyDeleteόμορφο, ζωγραφιστό!
ReplyDeleteº° ✿彡
ReplyDeleteOlá, amiga!
Esse bolo é perfeito!!!
Bom fim de semana.
Beijinhos do Brasil.
✿ °•.¸
¸.•°♡⊱彡
Είναι Υπέροχο!!!!
ReplyDeleteΠαρατηρώ ότι τα κράνμπερις βρίσκονται στον πάτο του κέικ, αν δεν το έκανες επίτηδες, επίτρεψέ μου να γράψω με αγάπη ένα μικρο τιπ για αυτό.. πριν τα ρίξουμε στα υπόλοιπα υλικά τους ρίχνουμε λίγο αλεύρι και τα ανακατεύουμε ελαφριά για να σκεπαστούν.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Πολύ... τσαχπίνικο το κέικ σου!!!
ReplyDelete;-)
Καλό σαββατοκύριακο!!!
Σ' ευχαριστούμε, Νίκη.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Φωτεινή, το ρόζ γλάσο το στόλισε πολύ ωραία! Είναι ένα ιδανικό κέικ, για όποιον θέλει ένα γρήγορο και νόστιμο γλυκάκι για να ευχαριστήσει τον-την Βαλεντίνο-α του, την ημέρα των ερωτευμένων και όχι μόνο αυτή.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Παναγιώτη, το κέικ είναι συνήθως η καλύτερη παρέα στα ροφήματα που αγαπάμε.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Yπέροχο κεκάκι Ειρήνη.
ReplyDeleteΤο ροζ γλάσο από πάνω το κάνει κουφετένιο.
Φιλιά πολλά
Ειρήνη μου, πολύ όμορφη και νόστιμη η παραλλαγή του κλασσικού κέικ.
ReplyDeleteΛες να το φτιάξω την Τετάρτη; Μμμ για να δούμε τι θα πρωτοκάνω, που θα μπω σπίτι στις 8 με 9 το βράδυ! Θα το φτιάξω λοιπόν την Τρίτη.
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο κοριτσάρες μου!!!
Φιλιά πολλά!!!
Στέλλα, θα σε ενθουσιάσει το κέικ μας, όταν το δοκιμάσεις!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Είναι γευστικότατο, Σπυριδούλα μου. Δοκίμασέ το!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Μαριλενα, να είσαι καλά, σε ευχαριστούμε! Φιλάκια στο Ραφάκι!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Έχεις δίκιο, Ντίμι. Ταιριάζουν όλα μεταξύ τους και αυτό φαίνεται στην τελική γεύση του γλυκού μας.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Έλενα, σαν ροζ κουφετάκι δεν μοιάζει;; Προς το μακρόστενό του, βέβαια! Χαχά! Πάντως, είναι ένα βολικό γλυκάκι, για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο την ημέρα των ερωτευμένων, αλλά θέλουν κάτι νόστιμο. Φυσικά και για όποτε άλλοτε θελήσουν ένα ωραίο κεκάκι!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Βιβή μου, γλυκούλι και αγαπησιάρικο! Θα βάλουμε τους...σκορδόπιστους σε δίλημμα: Κέικ ή κουλουράκια της μαμάς τους;;!! Ελπίζω να διαλέξουν το πρώτο.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Taste advisor, έλα να σε κεράσουμε!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Ola Ines! Thank you.
ReplyDeleteHave a nice week end.
Σε ευχαριστούμε, Εύη. Αν δεις στην περιγραφή της παρασκευής του κέικ, αναφέρω ότι τα κράνμπερις, ανακατεύονται μέσα στο αλεύρι. Είναι ένα μυστικό παλιό, γνωστό και χρήσιμο, όταν πρόκειται να προσθέσουμε στα κέικ μας τέτοιου είδους υλικά.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Syros, μου αρέσει πολύ ο χαρακτηρισμός που έδωσες στο κέικ!! Τσαχπίνικο!!!! Χαχαχά! Πάντως σίγουρα, είναι γευστικότατο!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Πολύ μου αρέσει αυτό:"ανοίγω το ντουλάπι μου και δημιουργώ με ότι έχω"!!!
ReplyDeleteΆψογο το αποτέλεσμα και ξεχωριστό το γλάσο που το έκανε αγαπησιάρικο,πιστεύω δε, ότι η γεύση περγαμόντου θα το απογειώνει!
Αν και εκτός από καρύδα, όλα τα άλλα θα τ΄αγοράσω, θα το δοκιμάσω.Να είσαι καλά και πάντα να δημιουργείς, γεύσεις κ αρώματα.
Μάριον, το ροζ γλάσο ομορφαίνει την εμφάνιση του κέικ! Σαν κουφετάκι!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Ροδούλα μου, καλή διάθεση να υπάρχει και όλα γίνονται! Ελπίζω να βρεις το χρόνο να το φτιάξεις.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Γεωργία μου, καλό είναι να τολμάμε να δοκιμάζουμε, ακόμα και με ότι έχουμε στο ντουλάπι μας, με ότι μας έχει περισσέψει και περιμένει την ώρα που θα χρησιμοποιηθεί. Τίποτα δεν πετάμε. Φαντασία και καλή διάθεση χρειάζεται μόνο και όλο και κάτι καλό θα μας προκύψει!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Τί όμορφο κέικ...σαν ζωγραφιά το έφτιαξες Ειρήνη μου... αλλά και ο συνδυασμός των υλικών είναι πολύ μα πολύ ωραίος... πρέπει να έγινε πεντανόστιμο!
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή!
Πλούσιο το κεκάκι σου,Ειρήνη και τόσο νόστιμο!
ReplyDeleteΠάντα με ιδιαίτερες συνταγές οι προτάσεις σου!
Φιλιά!
Ωραίο κεικ ,αφράτο και αρωματικό,εγω θα το προτιμούσα χωρίς την καρύδα,έχω ένα θέμα μαζί της καλη Κυριακή ,φιλιά.
ReplyDeleteαααα τι όμορφο που είναι!!!!!!φαίνεται τόσο λαχταριστό!!!!!!!μμμμμμμμμ!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΤι ωραία εμφάνιση! Αυτό το ροζουλί γλάσο είναι όλα τα λεφτά!
ReplyDeleteΚαι βέβαια με τα κρανμπερις και την καρύδα θα είναι πεντανόστιμο!
Πολλά φιλάκια!
χτες δοκιμασα και τα σκορδοψωμα, φοβερα..αι το κεικ πολυ νοστιμο δειχνει..καλη βδομαδα!
ReplyDeleteΦαίνεται υπέροχο και πεντανόστιμο!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα να'χετε!
Μμμ... cranberries, καρύδα και λευκή σοκολάτα!
ReplyDeleteΜα πόσο νόστιμο είναι αυτό το κεκάκι Ειρηνάκι!!
Φιλιά πολλά!
Ειρήνη μου καταπληκτικό το κέικ σου και αυτό το ροζ γλάσο απο πάνω φοβερό!Θα συμφωνήσω και γω πως είναι πολύ αγαπησιάρικο!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!!!
Πολύ ωραία!!
ReplyDeleteυγ-τι τυχερή που είσαι Ειρήνη που πήγες στα μέρη της σημερινής ανάρτησης μου..Εχω πάει και γω σε πολλά μέρη της Ελλάδας μας,στα συγκεκριμένα όμως όχι..Καλό σου βράδυ
Εξαιρετικό το κέικ σου Ειρήνη μου!!!
ReplyDeleteΤο ροζ γλάσο το κάνει παραμυθένιο!!!
Φιλιά πολλά!!!
Υπερπαραγωγή το κέικ σου Ειρηνάκι!
ReplyDeleteΦαντάζομαι θα είναι καταπληκτικό σε γεύση, σε εμφάνιση είναι πάντως:)
Βρε παλιομικρούλι μας, τι όμορφα πράγματα είναι αυτά που μας φτιάχνεις ! και τι όμορφα που μας τα παρουσιάζεις !!!!!!!!! όλο το σύνολο είναι υπέροχο !! φανταζομαι δε τη νοστιμιά του ! Μπραβο Ειρηνάκι μου γεια στα χεράκια σου !!!!
ReplyDeleteσματς σμουτς !
καλημέρα και καλή βδομάδα !!!
Μμμμμμ! Νοστιμότατο φαίνεται!!! Και αυτό το γλάσο από πάνω του, λες και με καλεί να το γευτώ!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Κική μου, αξίζει ο Βαλεντίνος μας έστω ένα ωραίο κεκάκι, δεν είναι έτσι;;!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ.
Σε ευχαριστούμε Ελένη!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ.
Νέλη, μπορείς να την παραλείψεις, αφού δεν σου αρέσει. Στην θέση της πρόσθεσε κάποιον άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σου.
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ.
Sunday spoon, ωραίο κεκάκι με ροζουλί, παιχνιδίαρικη εμφάνιση. Δοκίμασέ το!
ReplyDeleteΜάγια, λαχταριστό και αφράτο το κεκάκι, ένα γλυκό που δεν θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα η παρασκευή του.
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ.
Λίλα, άπαιχτα τα σκορδόψωμα της Έλενας! Όσοι τα φτιάξαμε, ξετρελαθήκαμε από την νοστιμιά τους!
ReplyDeleteΔοκίμασε και το νόστιμο και αφράτο κέικ μας!
Καλό σου βράδυ.
Πέπη, είναι ακριβώς όπως το λες!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ.
Πολύ νόστιμο και αφράτο είναι αυτό το κέικ, Ερμιόνη μου. Καρύδα, κράνμπερις και ροζουλί σοκολατίτσα, σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ.
Ελενη μου, γι' αυτό το αγαπήσαμε και εμείς και το τιμήσαμε δεόντως!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ.
Δελφινάκι, σε ευχαριστούμε.
ReplyDeleteΗ χώρα μας είναι πανέμορφη και χαιρόμαστε να ανακαλύπτουμε την κάθε ωραία γωνιά της.
Καλό σου βράδυ.
Βάσια μου, έλα να πιούμε καφεδάκι και να το τσακίσουμε! Θα φωνάξουμε βέβαια και τα άλλα κορίτσια!! Παραπονεμένες θα τις αφήσουμε;;
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ.
Σε ευχαριστούμε, Μαρία. Καλώς να ορίσεις να σε κεράσουμε!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Μαράκι μου, ξέρεις πόσο σας αγαπώ, γι' αυτό σας φτιάχνω τα καλύτερα!!!
ReplyDeleteΣε περιμένω για καφεδάκι, μαζί με την Βάσια και τά άλλα κορίτσια.
Καλό σου βράδυ.
Τίνα, κουφετάκι δεν είναι το γλυκάκι μας με αυτό το γλάσσο;; Έλα να κεραστείς.
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ.