Friday 22 March 2013

Μπακαλιάρος αλά Λιβορνέζε


Κατά παράδοση και όπως είναι γνωστό, το κεντρικό πιάτο της 25ης Μαρτίου είναι φτιαγμένο με μπακαλιάρο.
Ανακαλύψτε ανάμεσα στις συνταγές μας πολλές προτάσεις για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου, όπως μπακαλιάρο τηγανητό, κροκέτες μπακαλιάρου, πιταράκια μπακαλιάρου, λουκουμάδες μπακαλιάρου αλλά και έναν φοβερό μπακαλιαρομεζέ.
Πολλές και οι προτάσεις μας για την σκορδαλιά που θα τον συνοδεύσει.
Έτσι μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε σκορδαλιά με πατάτα, σκορδαλιά με σησαμέλαιο ή σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια.
Μην ξεχάσετε να προσθέσετε στο τραπέζι σας μια νόστιμη παντζαροσαλάτα απλή ή λίγο πιο σύνθετη.

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στον μπακαλιάρο!
Οι συνταγές για το μαγείρεμά του είναι πάμπολλες και αρκετές φορές ευφάνταστες.
Είναι αγαπημένο ψάρι, όχι μόνο σε εμάς τους Έλληνες, αλλά και σε άλλους λαούς.
Μια ιταλική συνταγή από το Λιβόρνο θα σας μαγειρέψουμε σήμερα. Οι Ιταλοί την αγαπούν ιδιαίτερα.
Εύκολη, χωρίς πολλά υλικά, αλλά πεντανόστιμη!
Δοκιμάστε την σαν μια διαφορετική πρόταση για τον μπακαλιάρο σας.
Η νοστιμιά του θα σας ανταμείψει για την επιλογή σας!!
Χρειαζόμαστε :
800 γρ. μπακαλιάρο φέτες ή φιλέτο, ξαρμυρισμένο
350-400 γρ. πουμαρό ή 1 κουτί ολόκληρα ντοματάκια
3 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. μαύρες ελιές
5-6 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μέτριο ποτήρι νερό
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
σπορέλαιο για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου
αλεύρι για το πανάρισμα του μπακαλιάρου
Προαιρετικά
δενδρολίβανο
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Παίρνουμε τις ξαρμυρισμένες φέτες του μπακαλιάρου και αφού τις ξεπλύνουμε καλά, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Το ίδιο κάνουμε και αν χρησιμοποιήσουμε φιλέτο μπακαλιάρου, το οποίο βέβαια θα το κόψουμε σε μερίδες.
Αν χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα με ολόκληρα ντοματάκια, θα τα πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ.
Βάζουμε σε φαρδύ τηγάνι σπορέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
Πανάρουμε τα κομμάτια του ψαριού στο αλεύρι, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά από όλες τις πλευρές.
Τα τηγανίζουμε στο σπορέλαιο και όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Πετάμε το λάδι που τηγανίσαμε το ψάρι και πλένουμε το τηγάνι. Το ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά, αυτή την φορά με ελαιόλαδο, που το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
Κόβουμε τα σκόρδα σε φετάκια και τα σοτάρουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε το πουμαρό ή τα πολτοποιημένα ντοματάκια.
Βάζουμε και τα κομμάτια του ψαριού στο τηγάνι, καθώς και τις ελιές.
Προσθέτουμε επίσης και το νερό.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα.
Τρία τέσσερα λεπτά πριν το φαγητό μας ετοιμαστεί, προσθέτουμε και το μαϊντανό, που έχουμε ψιλοκόψει. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγο δενδρολίβανο φρέσκο ή ξερό.
Δοκιμάζουμε επίσης το φαγητό μας στο αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε.
Δεν βάζουμε το αλάτι από την αρχή, γιατί οι ελιές είναι αλατισμένες. Κατά την διάρκεια του ψησίματος, θα βγάλουν ένα μέρος από το αλάτι τους στο φαγητό.
Μόλις η σάλτσα μας δέσει, κατεβάζουμε το φαγητό από την φωτιά.
Τοποθετούμε τα κομμάτια του ψαριού σε ωραία πιατέλα και από επάνω ρίχνουμε την σάλτσα τους.
Αν θέλουμε, διακοσμούμε το φαγητό μας με μερικές ακόμα μαύρες ελιές και φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

27 comments:

  1. Καλημέρες καλονυκοκυράδες...
    Ειρηνάκι μου,γειά στα χέρια σου ...Ωραία ιδέα για τον εορταστικό μπακαλιάρο...
    Αλλά και για το σέρβις δεν έχω λόγια...
    Φιλιά και καλό ΠΣΚ σε όλες σας...-:))

    ReplyDelete
  2. υγ.Θεούλη μου...πάλι πρώτη ήρθα...Πάει...θα με αποκηρύξει το ιδρυτικό συνμέλος Ελενα...!!!

    ReplyDelete
  3. Ααααααα! καλημέρα σου Ειρήνη μου... είναι κουκλί το πιάτο σου!!! Νοστιμότατο και λιμπιστικότατο!!!
    Και του χρόνου!

    ReplyDelete
  4. Υπέροχη συνταγή!!!Τέλεια για ενα διαφορετικό πιάτο με μπακαλιάρο και σίγουρα πάρα πολύ νόστιμη!!!Θα το δοκιμάσω!!!Φιλάκια πολλά και καλό τριήμερο!!!

    ReplyDelete
  5. Μμμμμμ! Μια άλλη εκδοχή του μπακαλιάρου, που φαίνεται να είναι πολύ νόστιμη! Μου αρέσει που έχει ελιές μέσα, τις λατρεύω.
    Καλό τριήμερο Ειρήνη μου! Να περάσεις πολύ πολύ όμορφα!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα Ειρήνη!!Τέλεια συνταγή,καί τελείως διαφορετική από όσες ξέρω!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό τριήμερο!!Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. ΥΠΕΡΟΧΟ, ΜΠΡΑΒΟ, ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΙΡΆΣΤΗΚΕς ΜΑΖΊ ΜΑΣ...
    PASTAFLORA TOY GREEKMASA.GR

    ReplyDelete
  8. Μπράβο κορίτσι μου.Ειλικρινά ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό και αυτό που μας παρουσίασες, μοιάζει πεντανόστιμο!
    Καλό τριήμερο και φιλιά σε όλες σας!

    ReplyDelete
  9. Ειρήνη μου,είναι πολύ κοντά οι γευστικές μας προτιμήσεις με αυτές των Ιταλών.Και οι δύο μεσογειακοί λαοί λατρεύουμε το ψάρι και το μαγειρεύουμε ποικιλοτρόπως!
    Ο συγκεκριμένος τρόπος παρασκευής του μπακαλιάρου,μας απομακρύνει από την παράδοση, αλλά μας αποζημιώνει με την ιδιαίτερη γεύση του!Με μεσογειακά υλικά ,ζουμερός και λαχταριστός αποτελεί την ιδανική εναλλακτική λύση για αυτούς που ζητούν την αλλαγή στο καθιερωμένο μενού του Ευαγγελισμού!Πολύ ωραία πρόταση!
    Καλό τριήμερο,εύχομαι να ξεκουραστείς και να διασκεδάσεις!

    ReplyDelete
  10. η συνταγη δειχνει τελεια!και την ειδα και ωρα δυσκολη(2.30μ.μ.)!πειναωωωω....

    ReplyDelete
  11. Πολύ νόστιμος φαίνεται έτσι μαγειρεμένος ο μπακαλιάρος Ειρήνη μου!!!
    Εγώ που είμαι λάτρης του τηγανιτού μπακαλιάρου και δεν το αλλάζω με τίποτα για την ημέρα του Ευαγγελισμού ...μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα!!!
    Μου αρέσει πολύ και θα την τιμήσω την συνταγή που μας προτείνεις!!!
    Καλό τριήμερο!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. Θα συμφωνήσω με την Βάσια μας, ιδιαίτερα εντυπωσιακό το σημερινό σου πιάτο Ειρηνάκι!
    Μια νοστιμιά για το τραπέΖι της 25ης Μαρτίου, αν θέλουμε να ξεφύγουμε λίγο από τον παραδοσιακό τηγανιτό!
    Γεια στα χεράκια σου!!

    (Βιβή σε βλέπω πουρνό πουρνό, απορώ και εξίσταμαι:PPP)
    Φιλιά σε όλους!

    ReplyDelete
  13. ειναι ενας απο τους τροπους που προτιμω τον μπακαλιαρο. υπεροχος.
    καλο τριημερο σε ολες σας.

    ειρηνη

    ReplyDelete
  14. Ειρήνη,την τιμητική του έχει ο μπακαλιάρος αυτές τις μέρες,γι΄αυτό αγόρασα σήμερα,να τον ετοιμάσω.
    Γευστικός φαίνεται να είναι με τη σαλτσούλα του!
    Καλό τριήμερο-φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Καλό τριήμερο σε όλη την παρέα!!

    ReplyDelete
  16. Θα δοκιμάσω κι αυτή τη συνταγή,γιατί συνήθως τηγανητό τον τρώμε. Φαίνεται λαχταριστός! Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  17. Έχω συνηθίσει να τρώω τον μπακαλιάρο τηγανητό, ωστόσο η πρόταση σου Ειρήνη δεν με αφήνει ασυγκίνητη!
    Υλικά απλά αλλά όμορφα, ταιριάζουν πολύ στο πιάτο!
    Φιλιά και καλό 3ήμερο!

    ReplyDelete
  18. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συνταγή σου Ειρήνη μου. Και εγώ θα συμφωνήσω με τις προλαλήσασες για τον τηγανιτό μπακαλιάρο αλλά όμως αυτός μου φαίνεται εξαιρετικός και νοστιμότατος και σερβιρισμένος ωραιότατα...Καλό τριήμερο σε όλες κορίτσια..φιλιά πολλά και καλά να περάσουμε.

    ReplyDelete
  19. Ευχαριστούμε πολύ που πρόβλεψες να κάνεις αυτή την ανάρτηση νωρίς. Μας έδωσες μια πολύ καλή συνταγή για το μπακαλιάρο. Θα το δοκιμάσω. Καλό τριήμερο. Φιλάκια

    ReplyDelete
  20. Πολύ ωραία θα κάθονται οι ελίτσες, και λίγη κάππαρη μμμμ!
    Καλά να περάσετε όλες κορίτσια, Ειρήνη μου φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  21. Απλά τέλειο! Θα το φτιάξω!!! Είμαι σίγουρη ότι θα ικανοποιηθούν πολλοί ουρανίσκοι!!!
    Καλό τριήμερο!

    ReplyDelete
  22. Ειρήνη μου πολύ εντυπωσιακό το σημερινό σου πιάτο, μια διαφορετική και πεντανόστιμη πρόταση, μπράβο!Η σαλτσούλα δείχνει λαχταριστή και με αυτές τις ελίτσες είναι τέλεια!!!
    Καλά να περάσεις!!!
    Φιλάκια!

    ***Πολλά φιλιά σε όλες, να περάσετε όμορφα***

    ReplyDelete
  23. Καλό τριήμερο κορίτσια!!!

    ReplyDelete
  24. Πολύ νόστιμος δείχνει ο μπακαλιάρος που μας προτείνεις Ειρήνη, με υπέροχα υλικά και δεμένη σαλτσούλα … έτοιμη για βουτιές με το ψωμάκι!!!
    Καλό βράδυ και καλό τριήμερο!

    ReplyDelete
  25. Απο τα πολυ νοστιμα πιατα με μπακαλιαρο!
    Μπραβο Ειρηνη, υπεροχος εγινε!
    Καλο τριημερο!

    ReplyDelete
  26. Μπακαλιάρος αλά ιταλικά με ελληνικές ελίτσες , γιούπι!!!

    ReplyDelete
  27. Αργησα Ειρηνάκι να έρθω για κέρασμα αλλά δεν πειράζει, κρατάω την συνταγή για το μέλλον !!!!

    πολλές πολλές φιλούπες !!!

    ReplyDelete