Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία, είναι το μυδοπίλαφο.
Η πιο αγαπημένη μου συνταγή είναι αυτή της θείας μου, νομίζω ότι είναι η καλύτερη που έχω δοκιμάσει ποτέ.
Μας το έφτιαχνε κυρίως το καλοκαίρι, στις διακοπές μας στην Σαλαμίνα.
Πιτσιρίκι εγώ, βουτούσα με την μάσκα και τα βατραχοπέδιλά μου παρεούλα με τον θείο μου, στα καθαρά τότε νερά αυτής της περιοχής. Βγάζαμε ωραία, μεγάλα, μαύρα μύδια, που κατέληγαν στην κατσαρόλα της θείας Ειρήνης, όπου μετατρέπονταν σε ένα φοβερό μυδοπίλαφο.
Τώρα πια βρίσκουμε μύδια όλες τις εποχές, φρέσκα ή κατεψυγμένα. Ολόκληρα ή καθαρισμένα, που είναι και πιο βολικά.
Το πιλαφάκι αυτό είναι μια νοστιμιά, που μπορούμε να την απολαύσουμε και τις περιόδους την νηστείας.
Το φτιάχνω είτε στην κατσαρόλα, είτε το ξεκινώ στην κατσαρόλα και τελειώνω το ψήσιμό του σε πήλινη γάστρα, στο φούρνο. Αυτή την εκδοχή, θα σας δείξω σήμερα.
'Έχω βέβαια προσθέσει και τις δικές μου πινελιές στο φαγάκι.
Ίσως, κατά βάθος να θεωρώ το μυδοπίλαφο των παιδικών μου χρόνων, αξεπέραστο. Οι παιδικές μνήμες βλέπετε, είναι συνήθως τυλιγμένες σε ένα ροζ συννεφάκι.
Αν όμως δοκιμάσετε κι εσείς αυτήν την συνταγή, είμαι σίγουρη ότι θα καταλάβετε τι εννοώ! Και ίσως κι εσείς να ανασύρετε παρόμοιες, όμορφες εικόνες του παρελθόντος.
Κι αν όχι, σίγουρα θα εκτιμήσετε την νοστιμιά του!!
Θα χρειαστούμε:
500 γρ. μύδια ψίχα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1 μεγάλη ντομάτα
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 κίτρινη ή πράσινη πιπεριά
5-6 κόκκους μπαχάρι
μισό κουταλάκι κόκκους πιπέρι διαφόρων χρωμάτων
μισό φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι κρασιού, λευκό κρασί
1 μικρό ξύλο κανέλας
ρίγανη, μαντζουράνα
ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ρύζι κίτρινο για πιλάφι
8 φλιτζάνια περίπου νερό
αλάτι και πιπέρι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια, να φύγει η άμμος που ίσως έχουν. Αφαιρούμε και το "μαλλάκι", που έχουν κάποιες φορές, ακόμα και αν αγοράσουμε τα μύδια καθαρισμένα.
Το καλό πλύσιμο των μυδιών είναι πολύ σημαντικό. Αν δεν ξεπλύνουμε καλά την άμμο που ίσως έχουν στο εσωτερικό τους, θα την βρούμε στο πιάτο μας.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Καθαρίζουμε την ντομάτα από την φλούδα και τους σπόρους και την τρίβουμε στο χονδρό του τρίφτη.
Καθαρίζουμε την πιπεριά και την κόβουμε σε λωρίδες, σε φάρδος ένα δάχτυλο περίπου. Δεν τις κόβουμε πιο λεπτές, γιατί θα λιώσουν στο ψήσιμο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λωρίδες πιπεριάς διαφόρων χρωμάτων, για επιπλέον χρώμα στο φαγητό.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπεριά, την κανέλα, τα μπαχάρια, την ρίγανη, την μαντζουράνα και τα σοτάρουμε όλα μαζί.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν δύο τρία λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
Προσθέτουμε την φρέσκια τριμμένη ντομάτα, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για πέντε λεπτά.
Προσθέτουμε το νερό και όσο αλάτι χρειάζεται.
Μόλις βράσει το υγρό στην κατσαρόλα, το ρίχνουμε προσεκτικά στην γάστρα που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο του φαγητού στον φούρνο.
Βάζουμε την γάστρα στο φούρνο μας και αφήνουμε μέχρι να βράσει και πάλι ο ζωμός με τα ωραία μας υλικά.
Στο μεταξύ, πλένουμε και σουρώνουμε το ρύζι. Όταν δούμε τον ζωμό στην γάστρα μας να βράζει, ρίχνουμε και το ρύζι. Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί και να μαλακώσει το ρύζι.
Ανακατεύουμε το φαγητό μας με ξύλινη κουτάλα κατά την διάρκεια του ψησίματος. Αλλιώς το ρύζι μας, θα κολλήσει στον πυθμένα της γάστρας. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι.
Επτά περίπου λεπτά πριν το φαγητό μας να είναι έτοιμο, προσθέτουμε και τα μύδια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Δεν βάζουμε τα μύδια στο φαγητό από την αρχή. Όταν τα μύδια παραβράσουν γίνονται σκληρά και χάνουν την ωραία τους γεύση. Γι' αυτό τα προσθέτουμε περίπου επτά λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος του φαγητού..
Όταν το μυδοπίλαφό μας είναι πλέον ψημένο, βγάζουμε την γάστρα από το φούρνο.
Αφαιρούμε τα μπαχάρια και την κανέλα.
Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπεράκι αν θέλουμε.
Μπορούμε να μην βάλουμε το φαγητό απ' ευθείας στα πιάτα μας. Είναι πιο εντυπωσιακό να τοποθετήσουμε την γάστρα στο κέντρο του τραπεζιού μας και να σερβιριστούμε από εκεί. Δεν θα ξεχάσουμε βέβαια να τοποθετήσουμε κάτω από το σκεύος ένα κατάλληλο σουπλά, για να μην κάψουμε το τραπέζι.
Σημείωση:
Στο φαγητό αυτό προσθέτω αρκετό ελαιόλαδο, που το κάνει πιο νόστιμο. Ξεκινώ στο σοτάρισμα με μισό φλιτζάνι και στην συνέχεια προσθέτω στο ζωμό της γάστρας ακόμα 1/3 του φλιτζανιού.
Εσείς προσαρμόστε την ποσότητα του ελαιολάδου στα δικά σας γούστα.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ!
ReplyDeleteΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΨΑΧΝΑ ΣΥΝΤΑΓΗ.
ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ! ΦΙΛΑΚΙΑ
Καλημέρα Ειρήνη!
ReplyDeleteΤο μυδοπίλαφο είναι από τα πιο νόστιμα φαγητά με θαλασσινά και έχεις απόλυτο δίκιο να το παινεύεις!Πόσο μάλλον όταν πρόκειται και μία συνταγή ευτυχισμένων παιδικών αναμνήσεων!
Θα δοκιμάσω να προσθέσω τομάτα και πελτέ ,μιας που εγώ συνηθίζω να το κάνω λευκό με μπόλικο άνιθο και μαϊντανό.Αν δε, είμαι σίγουρη για την ποιότητα των μυδιών, τα μαγειρεύω με το κέλυφος που τους δίνει άλλη γεύση.΄
Φιλιά πολλά,πολλά.
Καλημέρα Ειρήνη ...το μυδοπίλαφο είναι ό,τι καλύτερο από τα πιάτα των θαλασσινά και το δικό σου, καλομαγειρεμένο κι εμφανίσιμο με τη ντοματούλα του έγινε υπέροχο.
ReplyDeleteΕγώ το φτιάχνω χωρίς κανέλα αλλά και άσπρο... με άνηθο και λεμόνι ...παρόμοιο με τη γέμιση που κάνω στα ντολμαδάκια γιαλαντζή.
Να είσαι καλά!
Καλή σου μέρα!
Καλημέρα καλονοικοκυράδες μου...
ReplyDeleteΕιρηνάκι,πολύ ωραία η εκδοχή που μας σερβίρεις...
Θα δοκιμάσω και το μυδοπίλαφό σου στη γάστρα και είμαι σίγουρη που θα είναι πεντανόστιμο...
Αλλά θα χρησιμοποιήσω φρέσκα μύδια με το κέλυφος....
Δεν υπάρχει πιό νοστιμιά από το να χρησιμοποιείς τα κέλυφος σαν κουταλάκι για το φαγητό...
Και φυσικά το ίδιο νόστιμο θα γίνεται και με άλλα όστρακα φαντάζομαι...
φιλιά πολλά σε όλες σας...:-))
Μιαμμμ τέλειο φαγάκι!!!
ReplyDeleteΦιλάκια
Πολύ ωραίο και νόστιμο πιάτο!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!:)
υπέροχη συνταγή!!!! Μου αρέσει!
ReplyDeleteμμμμ, μου μυρίζει θαύμα γεύση!
ReplyDeleteΜε βάζει σε μεγάλο πειρασμό έτσι που το βλέπω μελωμένο στο πήλινο. Γειά στα χέρια σου.
ReplyDeleteΑυτό που λες για τα μύδια και το γενάκι τους είναι αυτό που με έχει αποτρέψει τόσα χρόνια από το να τα μαγειρέψω, μία φορά είχα πάρει και δεν ήξερα τι να κάνω, στο τέλος φοβήθηκα και τα πέταξα (πολύ παλιά). Κανείς στο σπίτι δεν ήξερε να μου πει και δεν ξαναεπιχείρησα, αλλά ήσουν σαφής οπότε θα δοκιμάσω κάποια στιγμή. Φιλιά!
Άκουγα μύδια κι άλλαζα πεζοδρόμιο, μέχρι που δοκίμασα μυδοπίλαφο. Δεν έχω φτιάξει ποτέ, οπότε η συνταγή μπαίνει στα αγαπημένα για την προσεχή μου έφοδο στην κουζίνα! Μ'αρέσει που είναι σε πήλινο, θεωρώ ότι του δίνει ακόμα περισσότερη γεύση.
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι Ειρήνη μου! Πολλά φιλιά.
Ειρήνη,για τους λάτρεις των μυδιών είναι μια ξεχωριστή λιχουδιά!
ReplyDeleteΔεν ανήκω σ΄αυτούς,αλλά οι άλλοι τρεις της οικογένειας και τα δυο νέα μέλη-ο μικρός δεν ξέρω ακόμη-τρελαίνονται για θαλασσινά-όλα.
Φιλιά!
φανταστικό!!!
ReplyDeleteΤο μυδοπίλαφο είναι από τα πολύ αγαπημένα μου φαγητά Ειρήνη μου!!!!
ReplyDeleteΟ τρόπος που το έχεις μαγειρέψει σήμερα πρέπει να του δίνει ιδιαίτερα αρωματική γεύση!!!!!Επίσης η γάστρα πρέπει να το κάνει ακόμη πιο νόστιμο!!!
Δεν το έχω φτιάξει ποτέ στην γάστρα και μια και διανύουμε περίοδο νηστείας,θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
Πολλά φιλιά!!!!
Καλή εβδομάδα Ειρήνη μου!
ReplyDeleteΦαντάζομαι πόσο νόστιμο θα ήταν το μυδοπίλαφο της θείας με τα φρεσκοψαρεμένα μύδια!
Βλέπω τα υλικά του και νομίζω ότι θα είναι εξαιρετικό!
Ακόμα κι εγώ που με τα θαλασσινά δεν τα πάω και τόσο καλά, σίγουρα θα το δοκίμαζα!
Φιλιά!
Τι μου θύμισες Ειρήνη,μυδοπιλαφο έχω να φάω χρόνια,από τότε που το έφτιαχνε η μαμά μου με μύδια που μας έδινε ένας γείτονας που τα μάζευε από τα ίδια νερά που τα μαζεύατε και εσείς.
ReplyDeleteΦαίνεται πεντανόστιμο!!! Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!!! Φιλάκια
ReplyDeleteΕιρηνάκι μου τι ωραία ιδέα να τα φτιάξουμε στο πήλινο!
ReplyDeleteΕννοείται την επόμενη φορά που θα φτιάξω μυδοπίλαφο θα το δοκιμάσω στο πήλινο.
Το φαντάζομαι και σε ατομικά πήλινα να το σερβίρουμε.... σούπερ!
Φιλιά πολλά πολλά!
Ειρήνη μου πεντανόστιμο φαγάκι, μοσχομύρισε, το μαγείρεψες καταπληκτικά!Θα το δοκιμάσω σίγουρα και μάλιστα σε πήλινο!Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
ReplyDeleteΦιλιά!
Έτσι μπράβο δώστε ιδέες κορίτσια γιατί χανόμαστε.Αγαπημένο μυδοπίλαφο να είσαι καλά Ειρήνη μου φιλιά!!!!
ReplyDeleteAγαπημένο το μυδοπίλαφο.
ReplyDeleteΜ αρέσει που το έβαλες στη γάστρα.
Πολύ ωραίο.
Φιλιά
Εκπληκτικό και αγαπημένο φαγητό.
ReplyDeleteΕξαιρετικό τό μυδοπίλαφο σου Ειρήνη μου!!Καί μέ όλα αυτά τά υλικά,πρέπει νά είναι πεντανόστιμο!Θά τό δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλιά!
ReplyDeleteΥπέροχο φαίνεται ,αν και εγώ το κάνω λεμονάτο άσπρο θα δοκιμάσω και αυτή τη συνταγή γιατι τα μύδια είναι στις γεύσεις που μου αρέσουν πολυ,φιλιά καλό βράδυ.
ReplyDeleteΝόστιμο και εύκολο το μυδοπίλαφό σου, Ειρήνη μου! Θαυμάσια η ιδέα σου για το πήλινο. Μπορούμε να το σερβίρουμε κι έτσι στο τραπέζι.
ReplyDeleteΣε ευχαριστούμε!
Μπράβο Ειρηνάκι μου ! υπέροχο το φαγάκι σου ! πολύ θα ήθελα να εχω μια μεριδούλα !!!! θα το δοκιμάσω και εγω στο πήλινο, φτιάχνω συχνά ρύζι με μύδια αλλά στην κατσαρόλα.
ReplyDeleteευχαριστούμε για την πρόταση !!!
φιλιά πολλά πολλά
Ωραιότατο το μυδοπίλαφο Ειρηνάκι..ότι πρέπει για τις μέρες της νηστείας αλλά και όχι μόνο...Φιλιά
ReplyDeleteto pio agapimeno mou!
ReplyDeleteyummy!
καλησπέρα ειρήνη τέλειο ακούγεται και θα το δοκιμάσω σήμερα κιόλας!!!!!! έχω μια απορία. Πόση ώρα περίπου θέλει το ρύζι για να ψηθεί έτσι ώστε να υπολογίσω τα 7 λεπτά πριν για να βάλω τα μύδια?
ReplyDeleteΜαρία Β., θα δοκιμάσεις το ρυζάκι και θα δεις ότι στο εσωτερικό του "κρατάει" ακόμα, ενώ το εξωτερικό έχει μαλακώσει. Τότε θα ρίξεις τα μύδια. Δεν θα πρέπει να έχει ψηθεί εντελώς το ρύζι, γιατί θα λασπώσει ως να γίνουν και τα μύδια. Και το αντίθετο, δεν πρέπει να είναι αψητο το ρύζι, γιατί θα σκληρήνουν τα μύδια, ως να ψηθεί σωστά το ρυζάκι μας.
ReplyDeleteΕλπίζω να βοήθησα.
Καλό Σαββατοκύριακο.