Wednesday, 6 March 2013

Μπουγιουρντί



Για τα ψητά κρεατικά που θα ετοιμάσουμε αυτήν την εβδομάδα, προτείνουμε ένα μεζεδάκι που τα συνοδεύει υπέροχα!
Μπουγιουρντί που θα το ψήσουμε σε ατομικά πήλινα σκεύη.
Αν δεν διαθέτουμε ατομικά πυρεξάκια, μπορούμε να το ετοιμάσουμε σε ένα μεγαλύτερο πυρέξ.
Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε για 4 μικρά πήλινα σκεύη όπως αυτά της φωτογραφίας:

Τα υλικά μας:
2 ντομάτες μέτριες, ξεφλουδισμένες και κομμένες κυβάκια
2 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε ροδέλες
λίγο ελαιόλαδο
1 κουταλιά πελτέ
1 μελιτζάνα φλάσκα
250 γρ φέτα κομμένη σε κυβάκια
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
7-8 κλαράκια μαϊντανό (τα φυλλαράκια μόνο)
λίγο ρίγανη φρέσκια
λίγο δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
Στην πράξη:
Αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο τα πυρίμαχα σκεύη.
Κόβουμε την μελιτζάνα σε στρογγυλές φέτες και τις στρώνουμε στο πάτο του κάθε σκεύους.
Καλύπτουμε τυχόν κενά, με κυβάκια από την μελιτζάνα που θα μας περισσέψει.
Αλείφουμε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε τα πυρεξάκια σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, μέχρι οι μελιτζάνες να ροδίσουν (δεν θέλουμε να μας ξεροψηθούν).
Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες.
Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε 2-3 βόλτες και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, καθώς και λίγο νεράκι, τόσο ώστε να πετύχουμε μια δεμένη σαλτσούλα, χωρίς πολλά νερά.
Τα αφήνουμε όλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για 15-20 λεπτά.
Όταν οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, βγάζουμε τα πυρεξάκια από τον φούρνο και περιχύνουμε την σάλτσα πάνω από τις μελιτζάνες.
Κόβουμε σε κυβάκια την φέτα και την ρίχνουμε πάνω από την σάλτσα.

Προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και σκεπάζουμε τα πυρεξάκια με το καπάκι τους (αν έχουν) ή με αλουμινόχαρτο.
Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για κανένα τέταρτο.
Ξεσκεπάζουμε λίγο πριν έρθει η ώρα να τα ξεφουρνίσουμε.
Σερβίρουμε το μεζεδάκι ζεστό και με .... μποοόοολικο ψωμάκι.
Υ.Γ. Μην ξεχάσετε πριν σβήσετε το φούρνο να βάλετε για λίγο το ψωμάκι σας για να ζεσταθεί και να ξεροψηθεί.
Μετά …. τι γίνεται μετά ? Γίνεται ....... της σαλτσο-βουτιάς !!! χιχιχιχιχι !!!!
Καλή επιτυχία!!!

42 comments:

  1. Χαα,χα,χα,χα! Της σαλτσο-βουτιάς λέει! Και της κολάσεως θα προσθέσω! Πολύ ωραίο φαγητό και στα ατομικά πυρεξάκια, θα φαίνεται ακόμα πιο όμορφο!
    Τη μελιτζάνα δεν χρειάζεται να την ξεπικρίσουμε με αλάτι πρώτα;

    Καλή σου μέρα Μαρία μου!

    ReplyDelete
  2. Μμμμμμμμμ! Μοσχοβόλισε ο μεζές!! Μια που ήρθα πρώτη να πάρω λίγο;;;;;
    Φιλιά και καλημέρα!

    ReplyDelete
  3. Αααααααααα! Η Sel ήρθε πρώτη ...εντάξει φαντάζομαι ότι φτάνει να πάρω λίγο κι εγώ!!
    Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ τη μελιτζάνα την ξεπικρίζω...

    ReplyDelete
  4. Υπέροχο!
    Θα το συνόδευα με μισό κιλό ψωμί για βούτες!!!!
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  5. αμαν...τί μπουγιουρντί είναι αυτό που μας έστειλες πρωί πρωί Μαράκι μου...???
    Μοσχοβόλησε ο τόπος....
    Ασε οι...σαλτσουβουτιές...Κάντε πέρα να βουτήξω λέμε...
    Για το σέρβις,επίσης δεν έχω λόγια...!!!
    Πάω να το σερβίρω και στο άλλο μαγαζί...
    φιλιά...φιλιά...φιλιά σε όλες σας...-:))

    ReplyDelete
  6. αγαπημένος μεζές!!!!

    ReplyDelete
  7. Το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης στο σπίτι μας είναι λειψό χωρίς μπουγιουρντί! Πάντα φτιάχνω, έστω και σε ένα μικρό πήλινο. Η εκδοχή με τη μελιτζάνα μού άρεσε πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Μαράκι μου, τι νοστιμιά είναι αυτη;;!!! Από τους ωραιότερους μεζέδες, είναι το μπουγιουρντί!! Ο καλός μου, τρελαίνεται για το μεζεδάκι αυτό και εγώ βέβαια, δεν πάω πίσω! Θα του το φτιάξω αύριο, μαζί με ψητή παντσέτα, κρεατάκι δηλαδή, όπως απαιτεί το έθιμο.
    Καλή Τσικνοπέμπτη.

    ReplyDelete
  9. αγαπημένο μπουγιουρντί!!με ένα ωραίο ψωμάκι γίνεται της τρελής!!

    ReplyDelete
  10. Εγώ που το δοκίμασα από τα χεράκια της φιλεναδίτσας μου, έχω να πω ότι είναι ά-παι-χτο!!!!
    Εννοείται ότι οι σαλτσοβουτίτσες έδωσαν τα ρέστα τους εκείνη την ημέρα!
    Και η μελιτζάνα το έκανε ακόμα πιο νόστιμο!!
    Φιλιά Μαράκι μου, γεια στα χεράκια σου!

    ReplyDelete
  11. Εγω την έχω κάνει την σαλτσο-βουτιά μου, πολλές φορές και μπορώ να πω πως είναι πεντανόστιμο το μπουγιουρντί σου Μαράκι μου!!!!!
    Φιλάκια , καλημέρα!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. Ωραίο συνοδευτικό για πολλέεεεεες βουτιές με το ψωμάκι Μαρία.
    Και το πηλινο πολύ μου άρεσε..γίνεται πολύ ωραίο μεσα σ αυτό.

    Φιλιά :)

    ReplyDelete
  13. Selcouth, καλημέρα !!!! ναι ετσι θα γίνει της σαλτσο-βουτιας !!! χαχααχα !!! δεν χρειαζεται να ξεπικρίσουμε την μελιτζάνα γιατι είναι τόση λίγη η ποσότητά της που χάνεται μέσα στην σαλτσα και το τυρί, επίσης ψήνεται μόνη της με το λαδάκι και γλυκαίνει πολύ. Μην παιδευτείς να την ξεπικρίσεις δεν υπάρχει λόγος !!!! απ'οτι κατάλαβα θα το φτιάξεις, οπότε σου εύχομαι ολόψυχα ..... καλές βουτιές !!!χιχιχι

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  14. Μαράκι μου όλο νοστιμιές μου είσαι... μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά καλέ....και η εικόνα μιλάει από μόνη της...έτσι να κάνω θα πάρω μεζεδάκι...ωχ θεε μου μεσημεριάτικα ..και τι ωραίο πήλινο!!!!
    Μπορείς σε παρακαλώ να μου το στείλεις έτσι όπως είναι ολόκληρο? Φιλάκια...

    ReplyDelete
  15. Τante Kiki, καλημέρα Κικίτσα μου !!!! μόνο λίγο να πάρεις??? τόσο δρόμο ήρθες! πάρε και για τον γυρισμό !! θα φτιάξω κι αλλα πηλινάκια!!!! οσο για την μελιτζάνα δεν χρειάζεται να την ξεπικρίσεις, ουτε που θα ''ακους'' πικρίλα!!!

    καλά να περάσετε αύριο και καλά φαγοπότια !!!!

    φιλια πολλά Κικίτσα μου

    ReplyDelete
  16. Νοτούλα μου, πολύ .... light σε βλέπω, μόνο μισό κιλό ???? για δίκιλο καρβελι μας βλέπω !!!!!!!!!!!χαχαχααχαχ

    φιλια πολλά και καλά να περασετε την Τσικνοπέμπτη σας !!!

    ReplyDelete
  17. Σπιρτοκουτάκι μου γλυκό, με τα καλά και ομορφά σου λόγια !!!!!!!!!!!
    Βλεπω με χαρά μου ότι μας άνοιξες και άλλο μαγαζί !!!!!!!!!! τςςςςς!
    τρέξε, τρέξε να σερβίρεις γιατι θα αρχίσουν να έρχονται οι πελάτες !!!!! χιχιχιχι!!!

    σματς σμουτς Βιβάκο μου

    ReplyDelete
  18. peps, έχεις δίκιο και εμας το ίδιο !!!!

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  19. sundayspoon, με χαρά μου βλέπω ότι είσαι και εσύ φαν της σαλτσο-βουτιάς !!!! Πράγματι η μελιτζάνα του πάει πολύ, οπως και η νοστιμιά που δίνει το πήλινο είναι το κατι άλλο.

    σε φιλώ πολύ πολύ και καλή Τσικνοπέμπτη να έχετε !!!!

    ReplyDelete
  20. Ειρηνάκι μου γλυκό, και εμείς έτσι το συνοδεύσαμε με πανσετες και λαιμό χοιρινό, ήταν μούρλια.

    Εύχομαι να περάσετε όμορφα αύριο και να δώσεις πολλά πολλά φιλάκια στην οικογένεια !!!!!

    καλό μεσημέρι Ρηνάκι!

    ReplyDelete
  21. niki nikoula, αχ βρε Νικάκι μου εκεί είναι το πρόβλημα το ψωμάκι !!!! με ένα μικρό πήλινο μπορω να φάω μια φρατζόλα ψωμί !!!!! άστα να πάνε !!χιχιχιχι

    φιλια πολλά πολλά και καλό μεσημέρι !

    ReplyDelete
  22. Ελενάκι μου γλυκό με κάνεις και ντρέπομαι με τα καλά σου λόγια !!!!χιχιχιχι!!!!!! πράγματι είχαμε περάσει πολύ ωραία !!!! άντε να το επαναλάβουμε σύντομα !!!!

    φιλια πολλά πολλά πολλά

    ReplyDelete
  23. Μετάκι μου, καλέ με κάνετε και ντρεπομαι !!! χιχιχιχιχι!!!
    Να σαι καλά φιλεναδίτσα μου !!!

    φιλια πολλά πολλά πολλά πολλά

    ReplyDelete
  24. Marion, γειά σου Μαριόν μου !!! οπως τα λες είναι, πήλινο + ψωμί = βουτιές, πολλές βουτιές !!!!!! χιχιχιχ1

    φιλιά πολλά και καλό μεσημέρι Μαριον μου !!


    ReplyDelete
  25. Και μελιτζανες και πιπεριες και ντοματουλα και τυρακι! Τι αλλο να ζητησει κανεις? Οσο για το κουταλι, θα το ξαναπω : με προκαλει να το πιασω και να το ... κουταλιασω ολο το πηλινο επι τοπου!

    ReplyDelete
  26. Υπέροχο το μεζεδάκι σου!!!Τέλειο συνοδευτικό για κρέας και με φρέσκο ψωμάκι το κάτι άλλο!!!

    ReplyDelete
  27. Μπράβο Μαράκι!!!
    Εξαιρετικό και πάντα της ...μοδός ;)
    Πολλά φιλιά
    Καλά τσικνίσματα!!

    ReplyDelete
  28. Να και μια φορά που ακούω αυτή τη λέξη χωρίς να με πιάνει τρόμος και το λέω αυτό γιατί εμείς όταν λέμε μπουγιουρντί ενοούμε λογαριασμούς,άσχετο χαχαχα!!!!
    Πολύ ωραίο και μυρωδάτο με τόσα λαχανικά μη σου πω οτι θα το φτιάξω αυριο κιόλας.
    Να είσαι καλά Μαρία μου φιλιά!!!!!

    ReplyDelete
  29. Μαρία,σπέσιαλ το συνοδευτικό!
    Βέβαια,θα το επέλεγα σαν κύριο πιάτο για την ξεχωριστή γεύση σου.Το καλοκαίρι φτιάχνω κάτι παρόμοιο,μου αρέσει πολύ.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  30. Αγαπημένο, με μπόλικο ψωμάκι!!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  31. Πω πω πω!!!!!Υπέροχο το μπουγιουρντί καθώς και το πήλινο που μας το σερβίρεις!!!!
    Εγώ έχω κάνει την σαλτσοβουτιά μου στο μπουγιουρντί σου Μαράκι μου και μπορώ να πω ότι ήταν κα τα πλη κτι κό!!!!! Γεια στα χεράκια σου φιλεναδίτσα μου!!!!
    Φιλιά πολλά πολλά!!!!!!!

    ReplyDelete
  32. Καλά τσικνίσματα σε όλη την παρέα!!

    ReplyDelete
  33. Απίθανος μεζές!
    Τον βγάζεις στο τραπέζι και γίνεται μάχη ποιος θα πρωτοφάει :)
    Τη μελιτζάνα μόνο θα παρέλειπα γιατί δεν τη συμπαθώ και πολύ!
    Φιλιά πολλά Μαράκι!

    ReplyDelete
  34. Εγώ αν έχω το πήλινο μπροστά μου ούτε ματιά δεν θα ρίξω στα κρέατα, το μόνο που θα κάνω είναι να προσέχω μην μου το πάρουν!!!!!

    ReplyDelete
  35. Και αυτά τα κυβάκια φέτας κάνουν τη διαφορά!!!!!
    Φιλάκια!!!!

    ReplyDelete
  36. προσκυνώ αυτό θα πω μόνο και βουτώ..τέλος...να σαι καλά

    ReplyDelete
  37. ω ρε παπαρα που θα δουλεψει!!!λιγο μπουγιουρντι, λιγο ψωμι, λιγο κρασι και καλη παρεα!!!φιλια πολλα!

    ReplyDelete
  38. Αυτό θέλει μισό ψωμί φρέσκο και ενα καραφάκι ουζο,πωπω τέλειο μεζεδάκι!!! λιγουρα με επιασε χαχαχα,καλό απογευμα.Φιλιά.

    ReplyDelete
  39. Καλησπέρα Μαρία!Υπέροχος μεζές!!Μού άρεσε" τής σαλτσο-βουτιάς"!! Καί έχω ίδια πύλινα σκεύη!!Σίγουρα θά τήν δοκιμάσω!!Φιλιά!

    ReplyDelete
  40. Μαράκι το φτιάχνω αύριο θα γίνει της σαλτσοβουτίτσας!!!Θα αγοράσω και μπόλικο φρέσκο ψωμάκι γιατί θα μας χρειαστεί!Αυτή η φέτα απο πάνω με αποτελείωσε φιλενάδα!!!!Μάκια!!!Καλά να περάσετε!!!!

    ReplyDelete
  41. Σίγουρα θα'ναι πεντανόστιμο,αφού έχει και την μελιτζάνα που μου αρέσει πολύ. Φιλάκια!

    ReplyDelete
  42. λατρευω λεμε μπουγιουρντι!!και το θελω και πολύυυυ καυτερο!!

    ReplyDelete