Monday 3 June 2013

Λουκουμάκι ?????


Είπα να σας γλυκάνω σήμερα με λουκουμάκι, καφεδάκι στο μπρίκι και δροσερό νεράκι.
Κι ο βασιλικός να μοσχομυρίζει φέρνοντας μνήμες ...Θέτε...???

Τα υλικά μας:
- 1 κιλό ζάχαρη
- μισό φλιτζάνι κορν φλάουρ
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές πολτοποιημένο φρούτο
(εγώ χρησιμοποίησα πολτό φράουλας που είχα φυλάξει στην κατάψυξη όταν έφτιαξα λικέρ φράουλας, και το σούρωσα για να γίνει διαυγές )
- μισό φλιτζανάκι από το λικέρ φράουλας
(γιατί η γεύση μου φάνηκε αδύνατη μόνο με τον πολτό και την ενίσχυσα με το λικέρ)
- ελάχιστο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, εάν θέλετε να ενισχύσετε και το χρώμα
(εγώ δεν χρειάστηκε να προσθέσω, γιατί ο πολτός φράουλας έδωσε πολύ έντονο χρώμα)
- αμύγδαλα χοντροαλεσμένα και καβουρδισμένα
- ζάχαρη άχνη
- λίγο επιπλέον κορν φλάουρ ( θα χρειαστεί στο φορμάρισμα )
Τι κάνουμε:
Βάζουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το νερό και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα με χοντρό αντικολλητικό πάτο και αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας συνεχώς.

Σε λίγο θα δούμε πως το μίγμα μας γίνεται διάφανο

Προσθέτουμε τον πολτό φράουλας

το λικέρ ( χωρίς το μπουκάλι ε...??? )

και τα αμύγδαλα (τόσα, όσο "αμυγδαλένια" θέλουμε τα λουκουμάκια μας).
Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φτάσει στο στάδιο που βλέπουμε στη φωτο

Να γίνει σαν καραμέλα, που ξεκολλάει όμως από τα τοιχώματα.
Είμαστε πάνω από τη κατσαρόλα και ανακατεύουμε σχεδόν συνεχώς για να μη κολλήσει.
Κι επειδή σας ξέρω, θα βάλετε το δαχτυλάκι να δοκιμάσετε ή το κουτάλι, ΠΡΟΣΟΧΗ...όχι μόνο ζεματάει, αλλά κολλάει και στο στόμα.
Τώρα έχουμε δύο επιλογές.
Η απλώνουμε το μείγμα μέσα σε σκεύος - υπολογίζουμε το μέγεθος ανάλογα με το ύψος που θέλουμε να έχουν τα λουκούμια - το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με άχνη ανακατεμένη με λίγο κορν φλαουρ, - το εύκολο -
Η πασπαλίζουμε με μείγμα άχνης και κορν φλάουρ τη θήκη για τα παγάκια αν θέλουμε να έχουμε λουκουμάκια καρδούλες, γεμίζουμε, ξαναπασπαλίζουμε και αφήνουμε να σταθεί 4 - 6ώρες και να στεγνώσει καλά.
Στην πρώτη επιλογή, μόλις στεγνώσει, κόβουμε με το μαχαίρι το σχήμα που θέλουμε να έχουν τα λουκουμάκια μας.
Στη δεύτερη, οπλιζόμαστε με υπομονή και προσοχή και βγάζουμε τις καρδούλες σιγά σιγά από τις παγοθήκες.
Την επόμενη ημέρα - για να έχουν στεγνώσει και να μην κολλά και νοτίζει η άχνη - πασπαλίζουμε με άχνη τα λουκουμάκια, φτιάχνουμε καφεδάκι, παγωμένο νεράκι, βγαίνουμε βεράντα και... ξεχνάμε πίκρες και καημούς!!
Εμείς να είμαστε καλά, κι ας ψοφήσουν χίλια αρνιά ( που λεγε κι ο παππούς μου ).
ΤΙΠάκι: το μυστικό για τα λουκουμάκια, είναι να αφήσετε να απορροφηθούν όλα τα υγρά στο τελικό βράσιμο. Διαφορετικά, θα χαλάσουν την εμφάνιση νοτίζοντας την άχνη.
Μπορείτε φυσικά να φτιάξετε λουκουμάκια και με άλλες γεύσεις φρούτων, χρησιμοποιώντας ανάλογο πολτό και λικέρ, ή και ροδόνερο - για άρωμα τριαντάφυλλου, αλλά θα χρειαστείτε φύλλα ζελατίνης για να το πήξετε.
Ασπασμούς και καλή σας εβδομάδα!!
SpIrToKoYto

28 comments:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Πολύ ωραία συνταγή, μπράβο!
    Έφτιαξα κι εγώ με άρωμα τριαντάφυλλου έτσι για δοκιμή! Μα ς άρεσαν πολύ!
    Καλοφάγωτα!
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Βιβίκα μου... θα το φτιάξωωωωω!!! Τέλεια πρέπει να έγιναν και πολύ νόστιμα!!!!
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  3. ερχομαι τρεχοντας!!!!
    δοκιμασα μια φορα να φιαξω λουκουμι αλλα δεν μου πετυχε. αλλα βρηκα που το πουλανε και το αγοραζω καμια φορα.

    καλη σου μερα και καλη εβδομαδα

    ειρηνη

    ReplyDelete
  4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ,....!

    καταγραφηκε...
    ....ευχαριστουμε!!!
    ...irida...

    ReplyDelete
  5. καλή εβδομάδα!
    ό,τι πρέπει η ανάρτηση.
    μάκια!!

    ReplyDelete
  6. Εξαιρετική ιδέα, δεν έχω φτιάξει ποτέ, οπότε ήρθε η ώρα!

    ReplyDelete
  7. Γεια σου βρε Βιβή!!!!
    λοιπόν το λουκούμι εμένα μου θυμίζει Λαμία, και η ανάρτησή σου νομίζω με τρέχει 100% εκεί

    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  8. Πολύ ωραία ιδέα τα φραουλένια λουκούμια, ό,τι πρέπει για τις τελευταίες φράουλες της εποχής!
    Πράγματι μπορούν να γίνουν σε πολλές γεύσεις έτσι!
    Έχω όμως τον φόβο πως το σιρόπι μπορεί να πιτσιλάει και θα φάω καμιά αδέσποτη στο μάτι! :p
    Γι' αυτό θα πάρω μερικά από αυτά που βλέπω έτοιμα και θα ευχηθώ καλό μήνα και καλή βδομάδα σε όλα τα κορίτσια του blog!

    ReplyDelete
  9. Τι να πρωτοθαυμάσω??
    Την συνταγή??
    Το άψογο σέρβις στην άψογη βεράντα??
    Ο καφές στο μπρίκι με αποτελείωσε!
    Καλή βδομάδα φιλενάδα με τις νοστιμιές σου!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  10. Αχ, πως το ζηλεψα αυτο το καφεδακι τοσο ωραια σερβιριμενο, παρεα με τα λουκουμακια - καρδουλες!
    Καλη εβδομαδα, μας γλυκανες Βιβη!

    ReplyDelete
  11. Πόσο μας γλύκανες, Δευτεριάτικα?
    Ευχαριστούμε πολύ-πολύ!
    Φιλιά!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  12. η μαμα μου λατρευει μπισκοτα πτι-μπερ σαντουιτς με λουκουμακι!πρεπει να ειναι πολυ αρωματικο!αλλα φοβαμαι να το κανω...
    φιλια πολλα!

    ReplyDelete
  13. Τη γλύκα τους νάχεις! Το καλύτερο καλοκαιρινό κέρασμα!

    ReplyDelete
  14. Ωραία ανάρτηση Βιβή μου...Εγώ του λουκουμιού δεν είμαι αλλά μου άρεσε οπωσδήποτε η φωτογραφία της δροσερής και καλοκαιρινής παρουσίασης...
    Φιλιά πολλά...

    ReplyDelete
  15. Καλή εβδομάδα είπα...και καλό μήνα?

    ReplyDelete
  16. Λουκουμάκι φράουλας;;;; Θέμε, θέμε! Δεν συμπαθώ το τριαντάφυλλο στη γεύση, οπότε τσακίζω ευχαρίστως αυτά τα φραουλένια λουκούμια σου! Φαίνονται υπέροχα Σπιρτοκουτάκι!
    Καλό και ξέγνοιαστο καλοκαίρι να έχεις! Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  17. Πρώτη φορά βλέπω συνταγή για λουκούμια!!!!!!!!!!!!!!!
    Ευχαριστούμε!!!!!!
    Καλό καλοκαιρινό μήνα!!!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  18. Καταπληκτικά τα λουκουμάκια σου Βιβή μου!!!Το άρωμα της φράουλας μου αρέσει ιδιαίτερα!!!!Θα κεραστώ 1,2,3,4,5.....θα προμηθευτώ και μπισκότα Παπαδοπούλου και θα φτιάξω υπέροχα γλυκά σαντουιτσάκια!!!!
    Καλή εβδομάδα και πολλά πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  19. Kαι το ρωτάς, φυσικά...
    μαζί με έναν ελληνικό μέτριο!
    Καλό μηνα και καλή εβδομάδα να έχεις :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  20. Τα λατρέυω τα λουκούμια!!!!!

    ReplyDelete
  21. Τέλειο το λουκουμάκι σου Βιβή μου, θέλω να το φτιάξω! Και το όλο στήσιμο της φωτογραφίας σουπερ!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  22. Υπέροχο Βιβάκι μου το κερασμά σου !! τι χρώματα ! τι αρωματα ! τι νοστιμιές!! ένα ποστ που τα έχει όλα!! γεια στα χεράκια σου Βιβακο μου !!! όνειρο!!

    καλό βραδυ και φιλιά πολλά πολλά εχουμε χαθεί τελείως αλλά που θα πάει θα ...ξαναβρεθούμε !!!χαχα!!!

    ReplyDelete
  23. Βιβουλίνι μου γεια στα χεράκια σου!

    Με φράουλα δεν έχω δοκιμάσει, φύλαξέ μου καμιά... 30ριά...χιχιχιχιιιι!

    Φιλάκια πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  24. Τί γλυκό το κέρασμά σου!!!!
    Μου θύμισες τα χρόνια τα παλιά που 'επιαναν' τα καράβια λιμάνι στην Σύρο και ανέβαιναν οι μικροπωλητές με τα συριανά λουκούμια και τις χαλβαδόπιττες!!!!
    Με φράουλα όμως δεν είχαν, χαχαχα!!!
    'Ετσι μου'ρχεται να δοκιμάσω την συνταγή σου! Κι άντε μετά να χάσω τα κιλά που θέλω!!!!!
    Πολλά φιλιά και καλό μήνα!

    ReplyDelete
  25. Ουαου! Τα λουκούμια είναι από αυτά τα απλά πράγματα που δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι μπορούν να γίνουν σπίτι! Το άλλο ήταν το υποβρύχιο-βανίλια.

    Εξαιρεικά ενδιαφέρον. Για να πω την αλήθεια δε θα τα κάνω (θα αρκεστώ στα έτοιμα) αλλά μου άρεσε που διάβασα πως γίνονται!

    ReplyDelete
  26. Καλημέρα!!Καλό μήνα Βιβή!!Ακούγεται καί φαίνεται πολύ ενδιαφέρον η συνταγή σου!!!Ευχαρίστως θά τά τσάκιζα όλα!!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  27. Βιβή μου καταπληκτικά!!!Wow!!!Δε παίζονται!Το άρωμα και η γεύση της φράουλας σίγουρα θα τα απογείωσαν!!!Το σέρβις όμως σούπερ!Μπράβο!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ReplyDelete